Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 2. szám · / · Lengyel Menyhért: Egy esztendő

Lengyel Menyhért: Egy esztendő
- A naplómból -
Március 15.

Van-e szebb, elragadóbb, bűbájosabb, mint a népmese? Micsoda korlátlan gazdag és virágos fantázia, milyen könnyedség, és milyen pompa és milyen egyszerűség. Milyen elragadó humor - hangosan kell kacagni, ha az ember olvassa őket -, a kifejezésnek micsoda gazdagsága és frappáns volta - ezek a legtehetségesebb írásművek. Tényleg, úgy hatnak, mintha az egészet egy ember írta volna, olyan egyéni stílus s világlátás van bennük.

A könnyedségüket bámulom leginkább - a logikátlanságot, mely alatt mégis emberi logika van, s a napsugaras misztikumot, amibe a dolgokat rejtik. Ha egy író misztikus kezd lenni, hogy affektál, hogy "elmélyül", milyen éjféli citerát penget, a - népmese milyen rejtelmes és mégis milyen világos.

Groteszkebb és fantáziában gazdagabb dolgot, mint a Kriza-gyűjteményben az "Apám lakodalma" című mese, elképzelni se lehet. Nincs az a zseni, aki ezt jobban komponálja. És a Rózsalovag - és a diák, akit akarata ellenére királynak tesznek és a többi mind - bűbájos. Jó, hogy ezeket elhoztam - ez a legszebb olvasmány.

Hívnak Londonba. El fogok utazni.