Nyugat · / · 1911 · / · 1911. 15. szám · / · Figyelő · / · Turcsányi Elek: Szomory Dezső: Ünnep a dühöngőn és egyéb szerelmek

Turcsányi Elek: Szomory Dezső: Ünnep a dühöngőn és egyéb szerelmek
I.

Welten-Wensky admirálisnak nevenapja van: a Dühöngő fellobogózva, kivilágítva áll a Fanari öbölben, az éjszakában, Szevasztopol előtt. Az urak: a nagyherceg, az admirális, a fregatt-tisztek, a sorhajósok s az egyetlen nő: Wensky Anna, az admirális felesége ülnek a hortenziás asztal körül ünnepi vacsorán; a tisztek fegyelmezetten, az undorukat fojtogatva, Welten-Wensky némileg számító szégyenkezéssel, a nagyherceg és Wensky Anna egymáshoz való szerelmük lázas epekedésében ülnek és várnak. Valami fojtogató, valami tragikus, valami buja szerelmi hangulat bujkál a tortakúpok, a hortenziák, a csillogó kristályok között és nem tudni még, hogy mi lesz: egy véres, halálos kifejlet avagy egy Welten-Wenskyhez méltó megalkuvás. Mert tudni kell, hogy Welten-Wensky a legfiatalabb admirális, de istenem: mi lenne, "gyalogféreg vagy "trén vagy "sírásó, vagy mi lenne, ha a szép feleségét nem engedi át Andreonovitsnak, a nagyhercegnek, ha nem adja át neki, mint egy gyönyörű rongyot, egy bankót, amit az ember pompás ambíciókért alávalóan becserél.

És nem is történik egyéb ebben a meleg, ragyogó szépségű éjszakában, mint az, hogy Welten-Wensky a nagyhercegnek még mindig magasan lobogó szerelmi hevületében tovább, tökéletesebbre kovácsolja hitvány törekvései acélját és kicsikarja a nagyhercegtől a legnagyobb flotta, a balti flotta vezényletét. A nagyherceg pedig elviszi magával, nagy, izzó szeretkezéseket ígérő éjszakában viszi el magával Wensky Annát.

Evelyne-ről, akinek meghal a kedvese, és aki gyászruhában és azonnal, még aznap éjjel, sírva, könnyek közt, szépen is és szinte megindítón fog szeretkezni valaki mással.

Péterről, a tisztről, aki pénzt kér és Dorottyáról, a nőről, aki adja, mert szereti a tisztet.

Forró Jenőről, aki az irgalom hegyén valami szépet, nagyon szépet játszik a becsüsnek, hogy az tíz frank helyett huszat adjon a hegedűjére.

Lady Gardinerről, Monthlyról, Kirak Pepiről, másokról, csillogó és kopott gazemberekről, urakról.

Bűnökről, fekélyekről, drágakövekről, hortenziákról, fuvolákról, hárfákról, fafúvókról és trombitákról.

Szerelemről, szerelemről, sokféle, jóféle, rosszféle szerelemről.