Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 6. szám · / · LUKÁCS GYÖRGY: SÖREN KIERKEGAARD ÉS REGINE OLSEN

LUKÁCS GYÖRGY: SÖREN KIERKEGAARD ÉS REGINE OLSEN
3.

Mi történt itt? Kimeríthetetlen számú a magyarázat és Kierkegaard minden írásának, levelének és naplójának megjelenése könnyítette a magyarázatokat és nehezítette a megértését annak, ami történt és jelentőségének átérzését a Sören Kierkegaard és a Regine Olsen életére és életében.

Kassner - aki felejthetetlen és felülmúlhatatlan szavakban beszél Kierkegaardról - leint minden magyarázatot. "Kierkegaard" írja "hat sein Verhältniss zu Regine Olsen gedichtet und wenn ein Kierkegaard sein Leben dichtet, so tut er es nicht um die Wahrheit zu verbergen, sondern um sie überhaupt sagen zu können."

Nincsen magyarázat, mert ami van több, mint magyarázat: egy gesztus. Kierkegaard azt mondta: "ich bin Schwermütig"; azt mondta: egy egész örökkévalósággal túl öreg voltam az ő számára: azt mondta: az én vétkem, hogy kiragadtam őt magammal a nagy árba: azt mondta: ha nem lenne az én életem egy nagy penitentia, ha nem lenne nálam a vita ante acta, akkor...

És elhagyta Regine Olsent és azt mondta, hogy nem szereti, hogy sohasem is szerette igazán, hogy ő olyan ember, akinek játékos szeszélye számára minden pillanat új embereket és új viszonyokat kell hogy hozzon. És írásainak nagy része hangos erővel hirdette ezeket a szavait és ahogy beszélt és ahogy élt, mind azért volt, hogy ezt aláfessék, hogy biztossá tegyék Reginenek ezt a hitét.

...És Regine hozzáment egy régi imádójához és Sören Kierkegaard ilyeneket írt a naplójába: "Ma egy szép lányt láttam, de sehogy sem érdekelt. Nincs az a férj, aki hűbb lehetne feleségéhez, mint én vagyok hozzá."