nline Híradó | 79. szám

1998. május


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairólA World-Wide Web egyike annak a néhány igazán fontos dolognak az Interneten, amit nem az amerikaiak találtak ki. Nem is tudott sokáig elterjedni, de ma már sokak számára a Web egyenlő az Internettel. Erről a sok millió oldalas "képeskönyvről" szól az Online Híradó mostani és következő száma. "A hónap találata" rovatot pedig azoknak érdemes elolvasni, akik úgy érzik, hogy túlságosan belegabalyodtak ebbe a pókhálóba.


World-Wide Web

A World-Wide Web, a "világméretű pókháló" ötlete nem sokkal a gopher megalkotása után született meg a genfi CERN kutatóintézetben, de csaknem két évig tartott, amíg igazán elterjedt és népszerűvé vált, s ma már az Internet leghíresebb és legnagyobb forgalmat okozó alkalmazása. A WWW is egy kliens/szerver elven működő rendszer, de a korábbi hálózati eszközöhöz képest lényeges különbség, hogy itt egy, az Internet szolgáltató gépein elosztott hatalmas hipertext rendszerről van szó, melyben egyre több multimédia elem is van. A felhasználó itt sem érzékeli, hogy böngészés közben az egyes dokumentumok éppen melyik szolgáltató gépről töltődnek le; a szövegbe ágyazott hivatkozások ("links") mindig újabb és újabb információforrásokra mutatnak.

A WWW népszerűségét igazából az növelte meg, hogy az utóbbi néhány évben viharos tempóban fejlesztették tovább a hipertext dokumentumok létrehozásához szükséges HTML nevű formátumnyelvet és ezzel együtt a WWW kliensek képességeit (Mosaic, Netscape, Internet Explorer). A Web-kliensek a HTML anyagok mellett szinte valamennyi Internet alkalmazást (gopher, ftp, e-mail, Usenet news, stb.) magukba integrálják és így fölöslegessé teszik a régebbi eszközök használatát. Ugrásszerűen megnőtt a WWW szerverek száma is (ma már milliós nagyságrendű) és százmilliónál is több dokumentum található rajtuk. A Web különösen alkalmas például multimédia elemeket tartalmazó dokumentumok, elektronikus újságok, intézményeket vagy személyeket bemutató ismertetők ("homepage"-ek), és reklámok terjesztésére. (Szerencsére a kliensekben a képek letöltése szükség esetén kikapcsolható, így nemcsak gyorsabb lesz a hálózaton való navigálás, hanem a reklámokat sem kell megnéznünk.)

A WWW klienseknél is lehetséges az állományok elmentése (HTML dokumentumként vagy egyszerű ASCII szövegként), levélben való feladása, vagy kinyomtatása. Azonban a több darabból álló ablakok ("frame"-ek) a szövegbe beágyazott (mozgó) képek, s a sok kis file-ból összerakott hipertext miatt az eredmény elég kiszámíthatatlan. És természetesen "könyvjelzőket" is el lehet helyezni, így rövidesen mindenki összeállíthat egy gyűjteményt a kedvenc hálózati címeiből. A WWW esetében az egyes dokumentumok helyét ún. URL (Universal Resource Locator) címmel szokás megadni, melynek az eleje jelzi az adott információforrás típusát: "http://" (WWW szerver), "gopher://" (gopher szerver), "ftp://" (FTP szerver) stb. A cím második része pedig a szolgáltató gép nevét és az információforrás elérési útvonalát jelenti. Pl: http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage.html

A WWW - pontosabban az állományok Interneten való továbbítására használt HTTP (Hypertext Transfer Protocol) szabvány és a multimédia dokumentumok leírására alkalmas HTML (Hypertext Markup Language) kódolás - egyre inkább az Internet közös "nyelvévé" válik; az utóbbi időben szinte minden újdonság ezek felhasználásával vagy hozzájuk kapcsolódva jelenik meg. A fejlesztések olyan gyorsak, hogy a felhasználóknak ajánlatos két-három havonta új verziójú kliens programokat és kiegészítő, megjelenítő szoftvereket letölteni és telepíteni a gépeikre, ha használni szeretnék az újfajta szolgáltatásokat.

(folyt. köv.)


A hónap találata:

Tíz biztos jele annak,
hogy túl sokat WWW-zel

http://www.mfg.hu/almarium/humor/tiz.html

1. A bemutatkozás után rögtön ezzel folytatod: "Mi a honlapod címe?"

2. Ha látsz egy szép naplementét, akkor a szemed ösztönösen az "Enhanced for Netscape 4.0" feliratot keresi a felhőkön.

3. Csalódott, dühös és kiábrándult vagy, ha egy honlapon egyetlen linket sem találsz.

4. Az esküvőd napján erős késztetést érzel, hogy megnézd a "Nap legjobb WWW oldalá"-t.

5. Az egyik legjobb barátodat Gábornak hívják, de még sohasem találkoztál vele.

6. Egy esős éjszakán, amikor autóval belehajtasz egy pocsolyába, az autód megcsúszik, pörögni kezd, nekivágódik a korlátnak, majd feltartóztathatatlanul elindul az útszéli, biztos halált jelentő sziklás szakadék felé, - nos, ilyenkor kezed a műszerfalon ösztönösen a "back" gombot keresi.

7. Újra és újra visszatérsz a "Bazi nagy gomb, ami nem csinál a világon semmit." című WWW oldalra, hogy megnézd, történt-e már valami változás amióta utoljára itt jártál.

8. A kutyádnak (macskádnak) saját honlapja van.

9. Az aranyhörcsögödnek is.

10. Újságolvasás közben ráböksz az ujjaddal az aláhúzott szavakra.


Új CD-ROM-ok a Központi Könyvtárban

Áprilisban és májusban érkezett lemezek:

 • Metadex 1990-98/I.

  A hatalmas kohászati és anyagtudományi bibliográfia legfrissebb lemeze az idei első negyedév adataival.

 • EconLit 1969-1998/I.

  Angol nyelvű közgazdasági szakirodalmi bibliográfia.

 • HVG Archív 1993-97.

  A Heti Világgazdaság elmúlt 5 évfolyamának teljes szövege.

 • OMIKK Cikk 1997/IV.

  Magyar és külföldi műszaki és gazdasági bibliográfia.

 • FSZEK Irodalom 1961-96.

  Magyar irodalomtudományi, irodalom-, film- és színház-kritikai bibliográfia, mintegy 60 ezer tétel.

 • FSZEK Szociológia 1984-94

  A magyar és magyar vonatkozású szociológiai (társadalomtudományi) irodalom bibliográfiája, csaknem 40.000 tétel.

 • Telefonkönyv 98/II.

  Országos telefonkönyv, 1998 második negyedév.

 • CD-Cégjegyzék 1998/02.

  Mintegy 220 ezer, Magyarországon bejegyzett cég adatai, kiegészítve az esetleges cégbírósági eljárásokkal (csődeljárás, végelszámolás, felszámolási eljárás, cégtörlés stb.).

 • CD-Jogtár 1998/04.

  Teljes magyar jogszabály-gyűjtemény és jogi bibliográfia, 1998 április 30-i állapot.

 • Építőanyagipari termékek '97

  Építőanyagipari termékkatalógus és reklámok.

 • TERC - Építőanyag informatikai CD-ROM 1998.

  Építőanyagipari termék- és cégkatalógus, szoftverdemók.

 • Networkshop `98

  Az 1998 április 15-17. között Győrben tartott, hálózatos témájú konferencia előadásainak teljes szövege.

 • HiX off-line 1990-1998

  A Hollósi Information eXchange beszélgető fórumainak (TIPP, MÓKA, RANDI stb.) összes eddigi levele (kb. 220,000 cikk).


  Egyetemi Hálózati Hírek

 • Március végén újabb sávszélesség-bővítés történt a HBONE Miskolc-Budapest közötti szakaszán. Most már 1 Mbit/sec sebességű Internet kapcsolata van az Egyetemnek (legalábbis a fővárosig).

 • A nyár folyamán várhatóan ismét megújul az egyetemi Web kezdő oldala (http://www.uni-miskolc.hu), és a jövőben bővebb és frissebb információk lesznek rajta. Ennek előkészítéseként zárt listaként újraindult a meweb-l@gold.uni-miskolc.hu címen működő levelezőcsoport. Azok a miskolci egyetemi web-mesterek, akik szeretnének részt venni a központi WWW szolgáltatás fejlesztésében, az szkvitez@gold.uni-miskolc.hu e-mail címen kérhetik a felvételüket a listára.

 • A világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Parkot mutatják be a Vállalatgazdaságtani Tanszék szerverén levő Web oldalak: http://kozgaz.vgt.uni-miskolc.hu:8080/aggtelek/


  Hazai Hálózati Hírek

  KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

  SZÁMÍTÁSTECHNIKA

  INTERNET

  KULTÚRA

  TUDOMÁNY


  A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól az Olvasótermi 101-es szobában és a 13-27-es melléken lehet felvilágosítást kapni.