nline Híradó | 73. szám

1997. április


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Folytatódik az Internet alapozótanfolyam kezdôknek: ezúttal az elektronikus levelezésrôl lesz szó. Az e-mail mindenféle hálózaton nagyon népszerű szolgáltatás szokott lenni, ez is azt mutatja, hogy az emberek mindig megtalálják a technika "leghumánusabb" felhasználási módját. A hónap találata ezúttal két rövid hír a Ladonia Heraldból, a világ elsô virtuális országának újságjából. Úgy tűnik, hogy a gyorsan növekvô lakosság közt egyre több a magyar, ami nem is csoda, mert Ladoniában például nem kell adót fizetni. ;-)


Elektronikus levelezés 1.

(e-mail)

Az internetes szolgáltatásfajták közül az elektronikus levelezés okozta a legnagyobb forgalmat egészen 1995 közepéig, amikor a WWW megelőzte, de elsősorban a Web állományok nagy mérete miatt. A felhasználók jelentős része még ma is csak levelezésre használja az Internetet, illetve csak ilyen módon fér hozzá a hálózathoz.) Az Interneten a levelek továbbítása az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) szerint zajlik. Mint a neve is mutatja, ez a "szabvány" egy meglehetősen egyszerű levéltovábbító eljárás, s nem tartalmaz olyan szolgáltatásokat (pl. a levelek nyomonkövetése és nyugtázása, az üzenetek titkosítása és védelme az illetéktelen betekintéstől, telefonkönyv-szerű nyilvántartás a postafiókok tulajdonosairól, formázott dokumentumok és nem-szöveges anyagok továbbítása stb.), amelyek más levelezőrendszerekben megtalálhatók. Ezeket a funkciókat az SMTP bővítésével vagy külső segédprogramokkal szokták szükség esetén megvalósítani. (Az X.400-as szabvány például kielégíti a "hivatalos" levelezés igényeit; az X.500 lehetővé teszi a globális e-mail telefonkönyvek létrehozását; a MIME vagy az UUENCODE kódolással lehetséges ékezetes és formázott dokumentumok, multimédia anyagok, programok levélben való továbbítása; a PGP ill. RSA titkosító eljárással megoldható a levéltitok védelme és az üzenetek hitelességének ellenőrzése; stb.)

Minden felhasználó, aki account-tal (felhasználói joggal) rendelkezik egy internetes gépen, egyben egy elektronikus postafiókot (mailbox) is kap. Ennek a postafióknak a címe a felhasználó azonosítójából (username), egy "@" karakterből és az illető gép nevéből áll össze: pl. kondrot@gold.uni-miskolc.hu. (Nem internetes hálózatokon a postafiókok címzése ettől eltérő lehet.) A postafiók természetesen jelszóval védhető, melyet a felhasználó maga állíthat be és bármikor módosíthat. (A Unix-ban erre a passwd parancs szolgál.) Az e-mail címek felderítése nem könnyű, az előbb említett ok miatt egyelőre nincs egy mindenkire kiterjedő "Internet-telefonkönyv", ahol az ismerőseink elektronikus postacímét megnézhetnénk. Vannak helyi, intézményi, vagy "ágazati" telefonkönyvek, a Usenet üzenetek küldőinek címeit tartalmazó keresőrendszerek, és a Unix finger parancsa is használható, ha tudjuk, hogy az illető melyik gépen rendelkezik accounttal (finger vezetéknév@gép.név), de még mindig a legbiztosabb módja egy e-mail cím kiderítésének, ha felhívjuk az illetőt telefonon és megkérdezzük tőle.

Az egyéni postafiókok mellett "csoportos" e-mail címek is létrehozhatók; az ide érkező leveleket a csoport minden tagja automatikusan megkapja a saját postafiókjába. Ilyen elven működnek az Internet és a Bitnet hálózat levelezőcsoportjai (list-ek), ahol azonos érdeklődési körű emberek cserélhetik ki egymással az ismereteiket, kérhetnek és kaphatnak egymástól segítséget. Több ezer ilyen lista működik már a világon és jó néhány tematikus katalógust lehet találni róluk a hálózaton.

Számos program áll rendelkezésre - köztük több ingyenesen letölthető és használható - az Interneten való levelezésre (pl. mail, elm, pine, Pegasus Mail, Eudora, Minuet, Netscape ). Ezek különböző gépkörnyezetekre készültek és több-kevesebb szolgáltatást nyújtanak - mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Csaknem minden levelezőprogramnál megtaláljuk azonban a következő alapfunkciókat: levélírás és -küldés, a beérkezett levelek megtekintése, levelek törlése vagy lemezre mentése, levelek megválaszolása (reply) vagy harmadik személynek való továbbítása (forward), összetartozó levelek gyűjtése iratgyűjtőkbe (folders), címlista (address book) készítése a leggyakoribb levelezőpartnerek nevével (nickname), aláírás blokk (sign block) automatikus hozzáillesztése a kimenő levelekhez, stb. Valamennyi programnál kérhetünk segítséget a Help menüponttal vagy a ? megnyomásával, s a legjobb módja az elektronikus levelezéssel való ismerkedésnek, ha először saját magunknak küldünk egy próbalevelet, amit néhány másodperc múlva már el is olvashatunk.

(folyt. köv.)


A hónap találata:

Ladonia Herald
7th issue, March 1997
http://www.aim.se/ladonia/

ELECTIONS AND THE SITUATION AS A WHOLE

1 800 humans prefere the eonatic way of life. Ladonia has now more than 1.800 citizens. Thus Ladonia is one of the most densely populated countries in the world: 1.800 inhabitants/square km.
The election is continuing until the 1st of March. The result is regularly presented at the Ladonia Discussion Board. Ladonia is ruled in the eonatic way through the ministers and other administrators. Other citizens can also participate in this; they can present a working plan for a department or an office - or something else. The Government has regularly cabinet meetings using mainly e-mail.

...

CITIZENS

HUNGARY

Nomads at the Puszta From Budapest and Székesfehérvár, from Szeged and Gyöngyös, from Pécs and Debrecen... they have arrived to Ladonia. We greet them very welcome all our Hungarian friends. The connection between Ladonia and Hungary has suddenly grown strong and firm.

...


Miskolci Egyetemi Hálózati Hírek


Új, Internet-témájú dokumentumok a MEK-ben

97/03/26 CD-ROM a hálózaton
gopher://mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/netwsh94/cdnws94.hun

97/03/17 UNIX felhasználói ismeretek
gopher://mek.iif.hu/hh/porta/szint/muszaki/szamtech/os/unixism

97/03/10 Weblapok keresőrendszerei
gopher://mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/keresok.hun

97/03/04 Jelentés az elektronikus publikációk kötelespéldány szolgáltatásáról
gopher://mek.iif.hu/00/porta/szint/tarsad/konyvtar/ekotel.hun

97/02/06 Navigáció a hálózaton (HTML-ben)
gopher://mek.iif.hu/hh/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/navigac

97/01/20 Hiper Trükkök Megjelenítésének Lehetősége: HTML
gopher://gopher.mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/hipertml.hun

96/12/20 A Z39.50 információkeresési szabvány és alkalmazása
gopher://gopher.mek.iif.hu/hh/porta/szint/tarsad/konyvtar/z39_50

96/12/18 TCP/IP Primer -- Bevezetés az internet protokollokba
gopher://gopher.mek.iif.hu/hh/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/tcpip

96/12/17 Unix ismertető
gopher://gopher.mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/os/unix-ism.hun

96/12/11 Intelligens Városok
gopher://gopher.mek.iif.hu/hh/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/intellig

96/12/06 Hogyan készítsünk hatásos weblapot?
gopher://gopher.mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/hatasos.hun

96/12/02 Az Internet használatának lehetőségei a középiskolában
gopher://gopher.mek.iif.hu/00/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/intkozep.hun

- - -

97/03/10 Internet: Forradalom a géptervezésben (is)?
http://www.mach.uni-miskolc.hu:8080/~szg/mcad97a.html

97/02/25 A VRML nyelv alapjai
http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/vrml/alapok.htm

97/02/24 Hálózati kommunikáció a magyarországi zöld szervezetek munkájában
http://spike.fa.gau.hu/heves/diploma/diploma.html


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól az Olvasótermi 101-es szobában és a 13-27-es melléken lehet felvilágosítást kapni.