nline Híradó | 70. szám


1996. szeptember


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


A hetvenedik hónapja rendszeresen megjelenő O.H.-t nagy megtiszteltetés érte: elnyerte az Internetto szeptemberi "rulez" díját (http://www.idg.hu/internetto/cyber/halorago/), ami azért is nagy szó, mert ez mégiscsak egy nyomtatott hírlevél elsősorban, és az online Web változat csupán "melléktermék", amit a szerény "dizájn" is mutat. A 70. számtól egyébként kisebb változások lesznek: mivel időközben örvendetesen megszaporodtak a világhálózatról tudósító magyar nyelvű Internet újságok (és az O.H. szerkesztőjének egyéb munkái is megszaporodtak), ezért ezentúl ritkábban, csak kb. kéthavonta jelenik majd meg a hírlevél; pontosabban olyankor, amikor összegyűlik elegendő helyi vonatkozású újdonság, hír. Ezentúl ugyanis nagyjából egyforma arányban lesznek hírek a Miskolci Egyetem és a Központi Könyvtár belső online szolgáltatásairól, illetve általában a magyar Internetről. Az első őszi számban az új kollégáknak és hallgatóknak, illetve a nyarat "hálózatmentes" helyen töltőknek összefoglaljuk az egyetemi hálózattal kapcsolatos alapismereteket és a nyáron történt legfontosabb változásokat.


Augusztus 29-én volt pontosan két éve, hogy a Miskolci Egyetem 64 kbit/s sebességű bérelt HBONE vonala működni kezdett, és ezzel egyetemünk teljes jogú tagja lett az Internetnek; annak a világhálónak, ami a kilencvenes évek legfontosabb számítástechnikai - és sokak szerint egyben társadalmi - jelensége. Egy vidéki magyar intézménynél különösen fontos az Internetnek az a sajátossága, hogy eltünteti a földrajzi helyzetből adódó hátrányokat. Nálunk még egy előny jelentkezik (vagy inkább jelentkezhetne): Miskolcon együtt vannak a technika üzemeltetéséhez, fejlesztéséhez szükséges műszaki érdeklődésű emberek és a hálózati információforrások tartalommal való megtöltéséhez nélkülözhetetlen bölcsészek és társadalomtudósok. Egyelőre az egyetemi Ethernet hálózat elsősorban a műszaki tanszékekre terjed ki, illetve ezeknél működik a szerverek zöme, így igazából még nem tudjuk kihasználni az Internet kapcsolatból származó lehetőségeinket. Sokat jelentene a kollégiumok bekötése is.

Ennek ellenére nincs mit szégyenkeznünk. A két év alatt megindult a miskolci gopher (gopher://gopher.uni-miskolc.hu), az anonim FTP (ftp://ftp.uni-miskolc.hu) és a WWW (http://www.uni-miskolc.hu:8080) szolgáltatás, tucatnyi egyéb Web szerver működik (köztük egy nagyon is népszerű ;-) ) és néhány nyilvános adatbázis is elérhető telnet-tel a 'gold' gépen (telnet://gold.uni-miskolc.hu). Van Elektronikus Galériánk és innen indult a Magyar Elektronikus Könyvtár projekt is, hiányoznak viszont az emberek közötti információcserét elősegítő belső levelezőlisták és hírcsoportok. A 64 kbites vonalat gyorsan sikerült túlterhelni, a jelenlegi szűk kapacitáson a közeljövőben várható 512 kbites vonal beüzemelése, illetve a hierarchikus cache rendszer használata segíthet (lásd bővebben a hírek között).

Az önálló szerverrel rendelkező tanszékek dolgozói többnyire a saját gépükön keresztül leveleznek. A többiek és a hallgatók nagy része az egyetem központi 'gold' gépén kaphatnak (ingyenes) postafiókot. (Ezt a Számítóközpontban, a "Hálózati csoport"-tól kell kérni személyesen). A legtöbben a 'gold'-on telnet-tel bejelentkezve a pine program segítségével leveleznek. Az ott futó Popmail szerver segítségével lehetőség van egyébként közvetlenül PC-ről is levelezni, például a DOS-os Minuet, vagy a Windows-os Eudora szoftver segítségével. (A szintén népszerű Netscape levelezőprogramja sajnos nem igazán kompatibilis a Popmail itteni verziójával.) Jó tudni, hogy ha valami üzemzavar vagy karbantartás miatt a 'gold' nem érhető el, akkor a 'silver' nevű gépről is lehet levelezni, de ott nincs PopMail, csak a pine használható ilyenkor.) A 'gold' egyébként kívülrôl (pl. otthonról) modemmel is elérhetô, az ehhez szükséges technikai tudnivalók szintén a Számítóközpontban kaphatók meg.

Egyre több gépet kötnek be az egyetemi hálózatba, ahonnan legalább a telnet használható és így karakteres üzemmódban elérhetők a 'gold'-on telepített pine, a gopher és a lynx programok (utóbbi a WWW nézegetéséhez). A grafikus képességekkel is rendelkező gépeken pedig a Netscape (legalább 2.0-ás verzió) használata ajánlható, amivel az Egyetemi Információs Rendszer kezdőlapját betöltve átléphetünk az egyetem, a város, a régió és az ország illetve a világ egyéb információforrásaira. Itt a címerekre mutatva interaktív térképek, a feliratokra kattintva pedig szöveges menük jönnek elő. Az egyetemi "homepage" felső részén mindig megtalálhatók a legfrissebb újdonságok, a gopher "Legkívánatosabbak" menüjéből pedig gyorsan elérhetők a legnépszerűbb szolgáltatások, köztük a magyar online információforrásokat témák szerint csoportosító HuDir, és a világ Web szerverein kereső AltaVista.

A Központi Könyvtár Olvasótermében, a kölcsönzőpult mellett 10 darab PC áll rendelkezésre a beiratkozott olvasók számára. Ezekről egy Windows keretrendszerből használható valamennyi népszerű internetes szolgáltatás (plusz a Könyvtári LanCD hálózaton található CD-ROM adatbázisok). A gépek mellett egy rövid nyomtatott tájékoztató is található a legfontosabb tudnivalókkal (többek között, hogy egy óránál tovább nem illik egy PC-t lefoglalni mások elől). Emellett természetesen bármikor kérhető segítség a könyvtárosokról és igénybe vehető a "help-desk" szolgáltatás is (ugyancsak lásd a hírek rovatot, illetve a gépek mellett levő tájékoztatót.). Az önképzéshez számos magyar nyelvű segédlet áll rendelkezésre a Magyar Elektronikus Könyvtár Számítástechnika/Hálózatok "polcán" (gopher://gopher.mek.iif.hu/hh/porta/szint/muszaki/szamtech/wan). Ezek egy része a miskolci gopheren is megtalálható, az Egyetem/Könyvtár/Elektronikus közkönyvtár menü alatt. Kezdőknek különösen a "Nagy Internet kalauz mindenkinek" (http://www.uni-miskolc.hu:8080/kalauz) és az "Internet (felhasználói) alapok" (gopher://gopher.uni-miskolc.hu/hh/univ/kvt/mek/konyvek/alapok) olvasgatása ajánlott!


Egyetemi Hálózati Hírek


Figyelem! A földszinti 15-ös szoba és az ottani számítógépes szolgáltatások
megszűntek, illetve felköltöztek az emeleti Olvasóterembe.


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól az Olvasótermi 101-es (üveg)szobában lehet felvilágosítást kapni.