nline Híradó | 62. szám


1995. december


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Sajnálatosan alacsony érdeklődés mellett zajlott le november 22-24. között a RICOMNET'95 konferencia Miskolcon. A nagyon változatos témájú előadások részletes ismertetésére az O.H. terjedelmi korlátai miatt itt nincs lehetőség, csak néhány érdekességet lehet kiemelni. "A hónap találata" a magyarul "webmesternek" nevezett foglalkozás űzőiről szól és az Edupage hírlevélből származik. (Egyébként magának az Edupage-nek is van már magyarított változata a http://www.hungary.com/edupage/magyarul/ címen.) A USENET-en található GYIK-ok (Gyakran Ismételt Kérdések) közül - a mozi 100. évének vége felé közeledve - ezúttal a filmekkel kapcsolatosakat válogattuk ki.


Az őszi RICOMNET konferenciát az IIF tavaszi Networkshop rendezvényeinek kiegészítésére szánják, s a regionális hálózati együttműködések egyetlen hazai fóruma is egyben. Az idei RICOMNET-et is az igen sokféle téma és a nagyon különböző felhasználói és fejlesztői körök részvétele jellemezte. Az, hogy van egy rendezvény, ahol a kormányzati, vállalati, oktatási, számítástechnikai, könyvtári, távközlési szakemberek találkozhatnak és - más hasonló konferenciáktól eltérően - nincsenek külön szekciókban elszigetelve egymástól, önmagában jó dolog lenne, hiszen számos közös fejlesztés, együttműködés és tapasztalatcsere képzelhető el közöttük a számítógépes hálózatokra alapozva. Sajnos a különböző helyekről érkezett résztvevők ezúttal is "elbeszéltek egymás mellett", mind jobban látszik, hogy a korábban viszonylag egységes hazai hálózatos világban egyre több "sziget" jön létre, ill. egyre több réteg alakul ki, ahogy újabb és újabb felhasználói körök jelennek meg.

Íme néhány érdekesség, melyek az "akadémiai" felhasználókat érdeklő előadásokban hangzottak el:

Nyitó előadásában Bálint Lajos (HUNGARNET) például elmondta, hogy ha az NIIF program éves költségvetését elosztjuk a felhasználói számával, akkor alig 5 ezer forint jön ki, ami kb. egy külföldi szakkönyv ára, vagy heti 2 postai levél költsége, vagy napi néhány perc telefonbeszélgetés díja. ("Olcsó dolgokról van itt szó.") Az NIIF keretében és a Soros-alapítvány támogatásával az idén 160 középiskolát kapcsolnak be, jövőre további 2-300 iskola jön, és évente több száz egyéni felhasználónak (egyelőre elsősorban kutatóknak) teremtik meg az otthonról való Internet-hozzáférés lehetőségét.

Nagy Miklós (NIIF Program) hozzászólásában arról beszélt, hogy el kell érni a vidéki Internet csomópontoknál a sávszélesség növelését, mert különben hátrányba kerülnek és leszakadnak a kedvezőbb helyzetben levő fôvárosi egyetemekhez képest. (A 2 Mbites amszterdami bérelt vonal november elejétől működik Budapestről.)

Csillag Péter (KFKI) a legfrissebb WWW-fejlesztéseket mutatta be: a WebSpace Navigator programot és VRML nyelvet 3D objektumok és virtuális világok megjelenítéséhez (http://webspace.sgi.com); az Internet Phone-t a hálózaton való telefonáláshoz (http://www.vocaltec.com); az "audio on demand" megoldásokat a valós idejű hangsugárzáshoz (http://www.realaudio.com); és a távolból irányítható videokamerákat és robotokat az Interneten (http://entcweb.tamu.edu/entcweb/camera.htm és http://www.usc.edu/dept/garden).

Balázs László (KLTE Könyvtár) azokról a kísérletekről beszélt, melyeknél megpróbálják az Interneten található információforrásokat és dokumentumokat a könyvtár online katalógusába beépítve feldolgozni, katalogizálni, visszakereshetővé és közvetlenül hívhatóvá tenni az olvasók számára.

Pásztor Miklós (SZTAKI) igen alapos áttekintést adott az elektronikus levelezésnél felmerülő, az ékezetes betűk használatával kapcsolatos problémákról, a sokféle magyar "szabványról", és a megoldási lehetőségekről. Hangsúlyozta, hogy már van jó megoldás az ékezetes, helyes magyarsággal folytatott levelezésre (a magyarított Pegazus Mail például letölthető a helka.iif.hu anonim FTP-archívumból), és csak a rendszergazdák és a felhasználók jóakaratán múlik, hogy mindenki áttérjen a MIME szabványt ismerő mail programok használatára és véget lehessen vetni az "éktelen" levelezésnek.

Vitéz Gáborné és Perlaki Attila (ME) beszámolt a miskolci gopherhez kapcsolódó fejlesztésekről: a WWW és a gopher összeépítéséről (gopher://gopher.uni-miskolc.hu/hh), az interaktív térképekről, a Web űrlapokkal lekérdezhető adatbázisokról és a "beszélő" gopherrel kapcsolatos kísérletekről.


A hónap találata:

**********************************************************************************

Edupage, 7 Nov 95. Edupage, a summary of news items on information technology, is provided three times each week as a service by Educom, a Washington, D.C.-based consortium of leading colleges and universities seeking to transform education through the use of information technology.

**********************************************************************************


WEBMASTERS IN GREAT DEMAND

A Web Week survey reports that "Webmasters at big companies generally enjoy responsibility, authority and respectable remuneration." The typical webmaster is male (87.5%), in his 30s (55%), earns more than $45,000 a year (57.5%), and often more than $65,000 a year (37.5%). Rather than being nerdy troglodytes who emerge from their dens only for another meal of nachos, Cheez Whiz and Jolt cola, Web Week found that many webmasters play a leading role in developing their companies' online strategies. And many of them don't like the name "webmaster," suggesting instead webmeister, webmasochist, or "all-knowing and -seeing ruler of time, dimension and space" as alternatives. (Tampa Tribune 6 Nov)

Edupage is written by John Gehl (gehl@educom.edu) & Suzanne Douglas (douglas@educom.edu). Voice: 404-371-1853, Fax: 404-371-8057.

**********************************************************************************


Rendszeresen közzétett anyagok egyes USENET hírcsoportokban

Filmekkel kapcsolatos összeállítások

Subject: Where to post in REC.ARTS.MOVIES.* (FAQ)
Newsgroups: rec.arts.movies.tech,rec.arts.movies.current-films
From: cstng@athena.mit.edu (Christine S Ng)
Frequency: monthly (second Friday) to rec.answers and news.answers

Subject: LIST: Movie BIOGRAPHIES list
Newsgroups: rec.arts.movies,alt.cult-movies,rec.answers
From: ccsmh@ss1.bath.ac.uk (Mark Harding)
Frequency: monthly

Subject: Movie Database: Frequently Asked Questions List
Newsgroups: rec.arts.movies,alt.cult-movies,rec.arts.sf.movies
From: cn@ibmpcug.co.uk (Colin Needham)
Frequency: weekly

Subject: LIST: MOVIE TRIVIA: in-jokes, cameos, signatures
Newsgroups: alt.cult-movies,rec.arts.movies,rec.arts.sf.movies
From: muzzle@cs.uq.oz.au (Murray Chapman)
Frequency: monthly

Subject: rec.arts.movies Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: rec.arts.movies.current-films,rec.arts.movies.past-films
From: ecl@mtgp003.mt.att.com (Evelyn C. Leeper)
Frequency: monthly

Subject: rec.arts.sf.movies Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: rec.arts.sf.movies,rec.answers,news.answers
From: ecl@mtgp003.mt.att.com (Evelyn C. Leeper)

Subject: LIST: Crazy Movie Credits
Newsgroups: rec.arts.movies,alt.cult-movies,rec.answers
From: ccsmh@ss1.bath.ac.uk (Mark Harding)
Frequency: monthly

Subject: LIST: Movie Quotes (Part */*)
Newsgroups: rec.arts.movies,alt.cult-movies,rec.arts.sf.movies
From: larsa@edb.tih.no (Lars Jorgen Aas)
Frequency: monthly

Subject: rec.arts.movies.production FAQ Version * [*/*]
Newsgroups: rec.arts.movies.production,aus.films,rec.answers
From: benc@cyllene.uwa.edu.au (benc)
Frequency: monthly

Subject: *** Welcome to alt.sex.movies! ***
Newsgroups: alt.sex.movies,alt.answers,news.answers
From: director@gti.net (The Director)
Frequency: weekly

Subject: Maltese Falcon, The, FAQ *
Newsgroups: alt.movies,alt.cult-movies,bit.listserv.cinema-l,rec.arts.cinema
From: mattsu@essex.ac.uk (Eddie Duggan)
Frequency: bi-monthly

Subject: Hellraiser movie FAQ
Newsgroups: alt.horror,alt.cult-movies,alt.answers,news.answers
From: Kalle Paulsson <karl-pau@dsv.su.se>
Frequency: monthly

Subject: Introduction to rec.arts.startrek.info
Newsgroups: rec.arts.startrek.info
From: trek-info@xcf.berkeley.edu (Jim Griffith - Moderator)
Frequency: once a month

Subject: Terminator/Terminator 2: Judgment Day FAQList
Newsgroups: alt.cult-movies,rec.arts.movies,rec.arts.sf.movies
From: kloepelm@gpu.srv.ualberta.ca

Subject: MOVIES: ALIEN FAQ part */*
Newsgroups: alt.cult-movies,rec.arts.sf.movies,rec.arts.movies
From: Vos@Dutiws.TWI.TUDelft.NL
Frequency: approx. every 2 months

Subject: BRAZIL (Movie, 1985) Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: rec.arts.movies,alt.cult-movies,rec.answers,
From: esch@fische.com (David Eschatfische)
Frequency: monthly

Subject: BLADE RUNNER Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: rec.arts.movies.misc,rec.answers,news.answers
From: muzzle@cs.uq.oz.au (Murray Chapman)
Frequency: monthly


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.