nline Híradó | 59. szám


1995. szeptember


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


A szeptemberi Bill Gates (aki állítólag a Windows'95-tel "elhozza" Magyarországra az Internetet) látogatás mellett nem szabad megfeledkezni a teljes joggal sikertörténetnek tekinthetô hazai IIF programról sem, mely a környéken elsôként hozott létre valóban országos, olcsó és megbízható adatátviteli hálózatot a nyolcvanas évek végén, és most már NIIF-re átnevezve építgeti évek óta a magyar Internetet, immár nemcsak a felsôoktatási és kutatási szféra számára. Az NIIF program elsô félévét áttekintô, augusztus végi projektvezetôi ülésrôl szól az O.H. mostani "vezércikke". A HHH rovatban további hazai hálózati hírek olvashatók, bizonyítva, hogy az augusztusi melegben sem szünetelt a magyar kibervilág építése. A "hónap találata" viszont egy abszolút haszontalan hálózati szolgáltatás, a "Useless WWW Pages" egy részlete. Errôl a helyrôl további sok száz olyan Web oldal érhetô el, amiknek semmi értelmük sincs! A levelezôcsoportokat ismertetô listák helyén mostantól a USENET hírcsoportokban rendszeresen közzétett "Periodic Postings" összeállításokból lesznek válogatások, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet erre az érdekes és néha értékes információforrásra.


Az 1995-től Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programként működő szervezet a múlt év végén több projektet is meghirdetett, melyekről a "hálózati közösség" többek között a tavaszi Networkshop'95 konferencián értesülhetett. A projektek egy része az IIF program eredményeinek továbbfejlesztését tűzte ki célul, de akad közte néhány egészen újszerű és jövőbe mutató is, melyek a jelenlegi szolgáltatási és felhasználói kör jelentős kiszélesítését célozzák, valóban "nemzeti" szintűvé téve a programot. Az azóta eltelt időszak eredményeiről számoltak be a projektek vezetői nemrég. A legérdekesebb fejlemények közül íme néhány:

- A hazai Internet felhasználók számának gyors növekedése és a WWW népszerűsége miatt mindenkit egyre súlyosabban érintő sebességcsökkenésen remélhetőleg észrevehetően segít majd az a 2 Mbit/sec sebességű, Amszterdamba menő új vonal, ami a jelenlegi 256 kbites nemzetközi vonalat váltja fel október elején. Ez a vonal egyébként egy 12 Mbites kapcsolattal rendelkezik tovább Amerika felé és Európán belül is 2 Mbites kapcsolatokat biztosít majd. A Miskolc-Budapest közötti szűk keresztmetszeten is javíthat majd a már betervezett, a jelenlegi sebesség dupláját jelentő 128 kbit/sec sávszélességű vonal.

- Folyik a középiskolák és a minősített kutatók otthonról való Internet-hozzáférésének megoldása is. A Matáv által nemrég megindított ISDN szolgáltatás a meglevő telefonvonalak segítségével egészen jó és a jelenlegi kapcsolt telefonvonalnál remélhetőleg olcsóbb adatátviteli szolgáltatást tud majd biztosítani ennek a szférának.

- Néhány nagyságrenddel magasabb technikai igényű az a MICE projekt, amelybe Magyarország is bekapcsolódott és amely keretében rövidesen videokonferencia szolgáltatásokra is lehetőség lesz az Interneten az MBONE hálózaton át.

- Hasonlóan jövőbemutató az "intelligens város" terve, ahol egy mintaprojekt keretében egy (vidéki) városban egységes hálózat keretében kötnék össze az oktatási, önkormányzati, egészségügyi stb. intézményeket. (Az első magyar "intelligens város" megvalósítására Miskolcon is vannak tervek.)

- A központi projektek mellett a felhasználók kezdeményezéseit is felkarolta az NIIF. Például a hálózatról szóló oktató és tájékoztató füzetsorozat keretében már 7 kiadvány jelent meg (a két legutóbbi a környezetvédelemmel és a számítógépes grafikával kapcsolatos információforrásokról), a Magyar Elektronikus Könyvtár ezekben a napokban nyílt meg (egyelőre kísérleti üzemben a gopher://gopher.mek.iif.hu/ címen), s folynak a szervezési munkák a hazai online könyvtári katalógusok egységes lekérdezőfelületének kialakítására is.

- Végül - talán épp a Gates-féle marketing trükkök ellensúlyozására ;-) - az NIIF a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a "közönségkapcsolatokra": saját PR szakembert alkalmaznak, az őszi DAT'95 konferenciára CD-ROM-on is megjelennek, részletes tájékoztatókat helyeznek el a Programról az NIIF WWW projekt keretében készülő Web szerveren (http://www.iif.hu), és elkezdik egy AUP (Acceptable Use Policy) megfogalmazását, ami a hazai akadémiai hálózaton érvényes "játékszabályokat", a felhasználók és a szolgáltatók jogait és kötelességeit rögzíti majd írásba.


A hónap találata:

Useless WWW Pages

"America's Funniest Home Hypermedia"

(http://www.primus.com/staff/paulp/useless.html)


Paul's quotes o' the day:

"There is much pleasure to be gained from useless knowledge."

-- Bertrand Russell

Useless Interactivity

The wise people at IRsociety have seen fit to create a chat room devoted to the Useless Pages. Far be it for me to question its usefulness! If you haven't tried this web chat thing before, now may be the time. Since you're here, you obviously don't have anything worthwhile to do.

Executive Producer: Paul Phillips. Director: Steve Berlin. (Brought to you by the letter 'Q' and the number Pi!)

Disclaimer

"Useless" in this context doesn't mean poorly done or of no value at all, it just means that there isn't any point in making these things available on the web. If you see a page and think "Good God, WHO CARES?" you have found a likely submission. If you see your own pages here, don't come after me with a pickaxe, I didn't choose all these personally. (I have been amazed at the number of people that submit their own pages for inclusion. Research into that phenomenon is left for a future project.) Furthermore, some of these pages are intentionally useless: that is, they poke fun at their own subject matter. Some aren't. If you can tell which is which, you're one up on me.

Useless Site of the Week

Cool Site of The Day Hotline What a great idea! Rather than going through the bother of clicking on one of the zillion or so "Cool Site of the Day" pages, you can now call a 900 number, pay someone five bucks to read you a URL, then you write it down and type it in by hand!

Useless Home Page of the Week

Kevin's Home Page Featuring sounds of rude body noises, probably caused by eating what's in his fridge (which he also lists here).


Last modified: 08/07/95 useless@primus.com


Rendszeresen közzétett anyagok egyes USENET hírcsoportokban

Magával a USENET-tel kapcsolatos összeállítások 1. rész

Subject: How to become a Usenet site

Newsgroups: news.admin.misc,news.announce.newusers,news.answers

Frequency: monthly

Subject: Usenet Software: History and Sources

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: What is Usenet?

Newsgroups: news.announce.newusers,news.admin.misc,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: What is Usenet? A second opinion.

Newsgroups: news.announce.newusers,news.admin.misc,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: A Primer on How to Work With the Usenet Community

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: Answers to Frequently Asked Questions about Usenet

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: every 4-6 weeks

Subject: New USENET Groups

Newsgroups: news.announce.newgroups,news.groups

Frequency: weekly

Subject: Emily Postnews Answers Your Questions on Netiquette

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: Hints on writing style for Usenet

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: Rules for posting to Usenet

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: twice a month

Subject: Welcome to Usenet!

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: daily

Subject: Introduction to the *.answers newsgroups

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers,comp.answers

Frequency: monthly

Subject: How to Create a New Usenet Newsgroup

Newsgroups: news.announce.newusers,news.groups,news.admin.misc

Frequency: monthly

Subject: Usenet Newsgroup Creation Companion

Newsgroups: news.groups,news.announce.newusers,news.answers

Frequency: monthly

Subject: How to find the right place to post (FAQ)

Newsgroups: news.groups.questions,news.newusers.questions

Frequency: every 2 weeks.

Subject: FAQs about FAQs

Newsgroups: news.announce.newusers,news.answers

Frequency: monthly

Subject: [l/m */*/*] FAQ on FAQs

Newsgroups: news.groups

Frequency: unknown

Subject: TOP 40 NEWSGROUPS IN ORDER BY POPULARITY (* *)

Newsgroups: news.lists,news.groups

Frequency: monthly

Subject: List of Periodic Informational Postings, Part */*

Newsgroups: news.lists,news.answers

Frequency: every 30 days

Subject: Idle USENET groups (no traffic the last 60 days)

Newsgroups: news.lists,news.admin.misc

Frequency: monthly

Subject: Mailing Lists Available in Usenet

Newsgroups: news.lists,news.group,bit.admin,news.answers

Frequency: monthly


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.