nline Híradó | 54. szám


1995. április


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Miközben a World-Wide Web technológia nagyszerűségét és fantasztikus képességeit mindenki elismeri, a megjelenése óta eltelt néhány évben még igen kevés olyan alkalmazás született, amelyik valóban kihasználná a világméretű hipermédia hálóban rejlô lehetôségeket. A gomba módra szaporodó WWW anyagok túlnyomó többsége alig több, mint egy színes, képes prospektus. A most bemutatásra kerülô online enciklopédia viszont a kivételek közé tartozik, sôt azok közül is kimagaslik professzionális megvalósításának köszönhetôen. A hónap találata egy interjúrészlet a Xerox egyik kutatójával arról, hogy az online szerepjátékok idôvel felválthatják majd az e-mail alapú fórumokon való csoportos kommunikálást. Az O.H. másik oldalán ezúttal néhány, új hálózati szolgáltatásokat bejelentô lista és sok apró hazai online hír található.


Az emberiség régi álma egy olyan tudásbázis létrehozása, ahol egyetlen helyen, egyetlen médium segítségével van tárolva mindaz az ismeret, amit az ember eddig a világról megtudott. A feladat az elmúlt néhány száz évben egyre reménytelenebbé vált: a tudás milliónyi könyvben és folyóiratban osztódott szét, a 20-30 kötetesre nôtt lexikonok pedig kezelhetetlenné és kivárhatatlanná váltak (mire a "Z" betűs kötet megjelenik az "A" elavul). Még a CD-ROM sem jelent igazi megoldást, véges kapacitása és zártsága miatt, s bár az Interneten a legnagyobb könyvtárak gyűjteményével vetekedô mennyiségű információ van, de ez meg egy nagyon vegyes minôségű és igen alacsony szinten rendszerezett adattömeg. Jelenleg a legbiztatóbb próbálkozás (az O.H. 40. számában ismertetett Interpedia project mellett) a Britannica Online -- a híres Encyclopaedia Britannica, a Britannica Book of the Year, a Merriam-Webster Collegiate Dictionary és néhány más kézikönyv, tezaurusz és index WWW és WAIS változata.

Az 1994 szeptemberében, 18 hónapnyi megfeszített munka után elkészült és természetesen azóta is állandóan továbbfejlesztett "alkotás" a Britannica hatalmas szerkesztôi gárdájának és a University of Chicago számítógépes szakembereinek közös műve. Nemcsak a fent említett könyvek teljes és legfrissebb szövegét tartalmazza (közel 44 millió szót), hanem képek és táblázatok ezreit, mintegy 700 ezer hipertext kapcsolatot a szócikkek között és WWW mutatókat az egyes témákhoz kapcsolódó internetes információforrásokra. Az eligazodást egy jelentôsen továbbfejlesztett WAIS keresôrendszer (logikai operátorok vagy természetes nyelvű lekérdezés), a Propaedia nevű hierarchikus szerkezetű tematikus index és egy kb. 200 ezer mutatót tartalmazó tárgyszójegyzék segíti. Az online lexikon maximálisan kihasználja a WWW technológia legújabb lehetôségeit: egyszerűen kezelhetôvé, határtalanná és "élôvé" teszi a Britannica anyagát.

Az online Britannica sajnos nem ingyenes, a hatalmas technikai háttér és a befektetett élômunka árát meg kell fizetni. Az adatbázis egyelôre csak a felsôoktatási intézmények számára érhetô el, de a jövôben ezt a lehetôséget kiterjesztik az általános és középiskolákra, más nonprofit intézményekre, sôt idôvel a teljes hálózati felhasználói körre. Az éves elôfizetés a nappali tagozatos hallgatók számával arányos: az egyetem vagy fôiskola 1 dollárt fizet minden hallgató után (de min. 5,000 dollárt) és ezért korlátlan használati jogot kap az intézmény összes számítógépére, azok minden felhasználója számára.

A szolgáltatás demonstrációs változatát viszont bárki kipróbálhatja a http://www.eb.com címen, akinek van egy, a legújabb WWW funkciókat is támogató Web nézegetôje (pl. Netscape). Itt egy kis "körutazást" tehetünk az Erzsébet-korral kapcsolatos tudnivalók között, megismerve közben a Britannica Online valamennyi lehetôségét, és részletes ismertetôket, FAQ anyagokat olvashatunk magáról az online lexikonról is, errôl a hatalmas és az emberiség történetében példátlan vállalkozásról.


A hónap találata:

HOTT -- 21 December 1994

**********************************************************************************

David Scott Lewis, Editor and Publisher,

HOTT (Hot Off The Tree) Internet-based electronic magazine;

and, Editor-in-Chief and Book & Video Review Editor,

IEEE Engineering Management Review

EM: d.s.lewis@ieee.org T: +1.818.786.0420 VM: +1.714.662.7037

**********************************************************************************

A Discussion with Xerox PARC's Mark Weiser on the Future of Computing

On 14 December 1993 I had the immense pleasure of visiting with Mark Weiser at his Computer Science Lab (CSL). I knew that I was in for a treat as soon as I walked into the lobby of the Xerox Palo Alto Research Center. Instead of a wood-burning fireplace, PARC has a video of a fireplace fire encased within a fake fireplace. What will the techies think of next?! On 6 December 1994 I had another meeting with Mark following his presen-tation/panelist participation at Dick Shaffer's excellent conference, The Personal Computer Outlook.

....

InternetMCI has the right idea. The next generation of e-mail will go beyond simple text and will include audio, graphics, and video. But the next generation of entertainment communication will be in the form of MUDs. Of course, PARC has their own MUD. According to the MUD FAQ, "A MUD (Multiple User Dimension, Multiple User Dungeon, or Multiple User Dialogue) is a computer program which users can log into and explore. Each user takes control of a computerized persona/avatar/incarnation/character. You can walk around, chat with other characters, explore dangerous monster-infested areas, solve puzzles, and even create your very own rooms, descriptions and items." Xerox PARC's LambdaMOO is an object-oriented MUD. The latest version (according to my cyberspace research) is 1.7.8. ftp://parcftp.xerox.com/pub/MOO. Mark believes that MUDs will surpass e-mail as the preferred communication medium.

....

For more information on ubiquitous computing, Mark, and copies of Mark's superb papers published in (IEEE) Computer, (ACM) Interactions and Scientific American, access: http://www.ubiq.com/hypertext/weiser/weiser.html


Új online adatbázisok (március)


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Hálózati szolgáltatások bejelentése

LISTNAME SUBSCRIPTION ADDRESS

ANN-LOTS LISTSERV@VM1.NODAK.EDU

Indexing Forum for Annotated Lists-of-Things

GOPHERJEWELS LISTPROC@EINET.NET

List Service for the Sharing of Interesting Gopher Finds

HYTEL-L LISTSERV@KENTVM.KENT.EDU

Announcements of New/Changed/Defunct Internet Services (HYTELNET)

I-FINGER I-FinReq@SPCVXA.SPC.EDU

Discussion of the Finger Program and Related Utilities

INFO-NETS LISTSERV@BITNIC.EDUCOM.EDU

E-conference is for the General Discussion of Networks

KATALIST LISTSERV@HUEARN.SZTAKI.HU

Discussion on Library Systems and Databases (Hungarian)

LIST-MANAGERS MAJORDOMO@GreatCircle.COM

Discussion Group for Managers of Electronic Mailing Lists

MSDOS-Ann LISTSERV@SimTel.Coast.NET

New Additions to Internet MS-DOS Archives

NET-HAPPENINGS LISTSERV@IS.INTERNIC.NET

Announcements of new Internet Resources

NETSCOUT LISTSERV@ITESMVF1.RZS.ITESM.MX

Information Exchange about Internet Services

NEW-LIST LISTSERV@VM1.NODAK.EDU

Announcements of New Public Mailing Lists

NEW-LISTS MAILBASE@MAILBASE.AC.UK

Announcements of New Mailbase Lists

NEWJOUR-L LISTSERV@E-MATH.AMS.ORG

Announcements of New or Revised Electronic Journals or Newsletters

NEWNIR-L LISTSERV@ITOCSIVM.CSI.IT

Announcements of New Online Resources and OPACs

NIS LISTSERV@CERF.NET

Network Information Services Announcements

ONLINE-NEWS MAJORDOMO@MARKETPLACE.COM

Online Newspapers and Magazines -- Electronic Publishing

PACS-L LISTSERV@UHUPVM1.UH.EDU

Public-Access Computer Systems Forum for Libraries


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.