nline Híradó | 53. szám


1995. március


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Már a neve is érdekes annak a különleges hálózati szolgáltatásnak, amirôl az O.H. mostani száma szól. Az "Információ Cserkész" heti jelentései a rengeteg új hálózati információforrás között segítenek eligazodni. A "hónap találata" is ehhez a témához kapcsolódik: egy kis részlet az egyik januári Scout Reportból. A második oldalon az örvendetesen sok hazai online hír miatt ezúttal kimaradt az adatbázisokat ismertetô rovat.


Az Internet azonos átviteli szabványt működô helyi hálózatok összessége, így sokak szerint az Internet maga nem is hálózat. Az biztos, hogy az Internetnek nincs igazi "gazdája" és egy sor olyan központi szerv, amely egy ilyen óriási rendszer működtetéséhez kell, csak utólag jött létre, amikor már égetôen szükség volt rá. A National Science Foundation néhány más szervezet és cég részvételével 1993-ban hozta létre az InterNIC (Internet Network Information Center) központot, melynek három fontos feladata van (zárójelben a "felelôs" intézmény): Internet-szintű "telefonkönyv" és adatbázis szolgáltatások (AT&T); regisztrációs szolgálat (Network Solutions Inc.), tájékoztató és információs szolgáltatások (General Atomics).

Utóbbi legnépszerűbb újdonsága az Info Scout, ill. az általa hetente kiadott Scout Report, az Interneten megjelent új vagy újra felfedezett szolgáltatásokról. Az információs cserkész vagy járôr szerepét Susan Calcari (susanc@is.internic.net) játssza, aki gondosan végignézi az különbözô levelezô listákon és egyéb, speciálisan erre a célra létrehozott fórumokon bejelentett hálózati információforrásokat, kiválogatja a legszínvonalasabbakat és legérdekesebbeket, egy rövid ismertetôt készít belôlük és a "Jelentés" közzététele elôtti napon még egyszer ellenôrzi az elérhetôségüket.

Egy-egy Scout Report általában 10-20 újdonságot mutat be, hálózati eszközök szerint csoportosítva (WWW-k, Gopherek, e-mail listák stb.), természetesen elsôsorban az InterNIC használóit érdeklô -- tudományos és oktatási -- témákban, de a "hétvégére" mindig van egy-két szórakoztató vagy kulturális jellegű ajánlat is. A szolgáltatásra 1995 januárjában kb. 18 ezer ember fizetett elô, de ennél valószínűleg nagyságrendekkel többen olvassák online.

A jelentés nagyon sokféle formában hozzáférhetô: sima vagy HTML formátumú elektronikus levélben, ill. Gopher és WWW szerveren keresztül is. Az egyszerű szöveges változatra a majordomo@is.internic.net címre küldött subscribe scout-report parancsot tartalmazó levéllel lehet elôfizetni. A helyi WWW rendszerekbe azonnal beépíthetô HTML változatot ugyanitt, egy subscribe scout-report-html paranccsal lehet megrendelni. Az online hipertext verzió -- a korábbi jelentések archivált példányaival együtt -- a http://rs.internic.net/scout címen nézegethetô vagy az is.internic.net Gopheren is megtalálható az Information Services/Scout Report menü alatt. A WWW változatban a bemutatott újdonságokra gyakran közvetlenül is át lehet kapcsolni, a szövegben szereplô hálózati címekre való rámutatással. A Gopheren pedig olvashatók az InterNIC egyéb segédanyagai is, például a hálózati eszközöket bemutató InfoGuide kézikönyv.

A Scout Reporttal kapcsolatos kérdések, vélemények a scout@internic.net postafiókba küldhetôk és ugyancsak itt lehet jelezni a következô "Jelentésbe" javasolt újdonságokat is.


A hónap találata:

Scout Report: January 27, 1995

World Wide Web

The International Film Festival Rotterdam has announced a WWW server containing the complete programme of the '95 Film Festival in Rotterdam, The Netherlands, held from 25 January to 5 February 1995. Almost 400 films are represented in a specially designed user interface, with daily updates of main events on the film festival and a selection of movie clips. Graphical and text versions are available.

http://www.fbk.eur.nl/FFR

Career Magazine is a comprehensive resource for job seekers and career-minded professionals. The magazine includes 6,000 to 12,000 current job openings with a simple search engine, articles, company profiles, discussion group, classifieds and an executive recruiter directory. The magazine is free to readers and accepts articles from qualified authors and professionals.

http://www.careermag.com/careermag/

The Cool Jargon of the Day Web page will display a new random selection from the New Hacker's Dictionary, every day. Includes links to The Cool Word of the Day and the jargon file.

http://www.bitech.com/jargon/cool

WebChat allows anyone with a standard Web browser to talk in real-time with other people at the same Web page. The Internet Roundtable Society has made WebChat available for free use. Messages can have images and hotlinks intermixed with the text (and soon, audio and movies). Also, anyone running a standard Web server can set up their own WebChat pages. The authors of WebChat believe interpersonal communication on the Web has many important uses, so they're offering WebChat completely free under the GNU license, including the server-side source code. Interested users, operators, and developers can try WebChat and join the Initiative.

http://www.irsociety.com/webchat.html


Új online adatbázisok (február)


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Fizikával foglalkozó listák

LISTNAME NODE ID

ASIPP-L ULKYVM.BITNET

Chinese Plasma Physics Forum

COND-MAT BABBAGE.SISSA.IT

Condensed matter

FISICA-L BRUFMG.BITNET

Exchange of Information in Physics

FUSION NDSUVM1.BITNET

Fusion - Redistribution of sci.physics.fusion

GR-QC XXX.LANL.GOV

General Relativity/Quantum Cosmology

HEP-EX JPNYITP.BITNET

Preprint server for Experimental High Energy Physics

HEP-LAT JPNYITP.BITNET

Preprint server for Computational and Lattice Physics

HEP-PH JPNYITP.BITNET

Preprint server for Particle Phenomenology

HEP-TH JPNYITP.BITNET

Preprint server for String/Conformal/Field Theory/Gravity

ITP-L TECHNION.BITNET

Institute of Theoretical Physics, Technion Israel.

MEDPHYS RADONC.DUKE.EDU

Medical Physics - Radiological Physics

PH-PSG SEARN.BITNET

Physical Sciences Group, STACnet-Philippines

PHYS-L UWF.BITNET

Forum for Physics Teachers

PHYS-RI URIACC.BITNET

News and Information on Physics in Rhode Island

PHYS-STU UWF.BITNET

Physics Student Discussion List

PHYSHARE PSUVM.BITNET

Sharing Resources for High School Physics

PHYSIC-L TAUNIVM.BITNET

Physics List

PHYSICS MARIST.BITNET

Physics Discussion

PHYSICS QEDQCD.RYE.NY.US

Current Developments in Theoretical and Experimental Physics

PHYSJOB WAYNEST1.BITNET

Physics Jobs Discussion List

RELATIV1 UWF.BITNET

Group 1 - Special Relativity

SAPHYSIA SAKSU00.BITNET

Discussion forum on Saudi Physics

WKSPHYS IDBSU.BITNET

Constructivist Workshop Physics Teaching List


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.