nline Híradó | 49. szám


1994. november


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Az egyik szakértô szerint a közeljövôben a legkomolyabb számítástechnikai probléma az lesz, hogy elfogynak a hárombetűs rövidítések. :-) Az Internet hálózaton újabban már kezdenek is megjelenni a négy jelbôl álló betűszavak, mint amilyen a SLIP, az O.H. mostani számának fô témája. A SLIP - a PPP és a TIA mellett - jelenleg a legelterjedtebb módja annak, hogy számítógépeket telefonvonalon kapcsoljanak az Internethez. A "hónap találata" rovat ezúttal egy újabb szenzációs japán kutatási eredményrôl számol be (a bibliográfiai rekord a Compendex adatbázisból származik). A levelezô listák közül pedig az oktatással foglalkozók számára található egy válogatás a másik oldalon.

December elején jön az 50. Online Híradó, az elsô félszáz szám tartalomjegyzékével. Don't miss it!


Ahogyan egyre több ember fér hozzá a munkahelyén közvetlenül az Internethez és ahogyan egyre látványosabb, olcsó vagy teljesen ingyenes szoftverek jelennek meg az Internet információforrások eléréséhez, úgy egyre többen kezdenek bosszankodni azon, hogy miért nem lehet ezeket a kényelmes kommunikációs eszközöket otthonról is használni. Ha valaki egy 2400 baudos modemmel és mondjuk egy Kermit programmal csatlakozik valamilyen hálózati szolgáltatáshoz (pl. egy BBS-hez), abban hamar feltámad a "szegény rokon" érzés, amikor lát egy legalább 1 Mbit/s sebességű bérelt vonalon kommunikáló Internet felhasználót, aki 2-3 grafikus ablakban egyszerre több Mosaic-ot is futtat. Szerencsére ennek a frusztrációnak már vége. A SLIP (Serial Line Internet Protocol) és a hozzá hasonló PPP (Point-to-Point Protocol) szabványok lehetôvé teszik a telefonhálózaton kommunikálóknak is, hogy a kapcsolat idejére "teljes jogú" Internet gépet csináljanak a PC-jükbôl és akár Windows alól is elérjék a hálózat minden szolgáltatását.

A SLIP egy elég új technika, így néhány hátránya is van. Viszonylag kevés szolgáltató biztosít még ilyen kapcsolódást (a SLIP-hez a kiszolgáló gépen is futnia kell egy programnak) és ha igen, akkor is a "normál" kapcsolatnál drágábban. (Az egyetemi hálózatnál egyébként tervbe van véve egy SLIP felületet kínáló 14,000 baud sebességű modem beállítása is a gold nevű központi géphez.) Továbbá: a SLIP szoftverek konfigurálása, az egész rendszer beszabályozása elég nagy szakértelmet kíván. (Bár már megjelentek olyan "egységcsomagok" a piacon, amelyek minden szükséges programot együtt és megfelelôen beállítva tartalmaznak, és viszonylag olcsók.) A SLIP-hez szükséges public-domain szoftvereknek sem mindegyike teljesen ingyenes, egy idô után esetleg fizetni kell a használatukért.

A legfontosabb szoftver a SLIP kapcsolathoz a Windows Socket (WinSock) nevű program. Ez köti össze a PC-n futó Windowst a nagygépen működô SLIP rendszerrel. Ha ez működik, akkor már lehet használni a többi Windows-alapú Internet programot, mint amilyen az Eudora az e-mail levelezéshez, vagy a Mosaic és a WinWeb a WWW, a Gopher, az FTP és egy sor más szolgáltatás eléréséhez. Ezek a szoftverek sok helyen megtalálhatók az Interneten, az egyik legnagyobb ilyen gyűjtemény az "UCSC public ftp service", ami többek közt a darkstar.ucsc.edu gépen futó Gopherbôl is elérhetô.

Frank Hecker minden fontos tudnivalót összeszedett a témával kapcsolatban a "Personal Internet Access Using SLIP or PPP; How You Use It, How It Works" című összeállításában, mely például a http://www.charm.net/ppp.html WWW lapon olvasható. A SLIP-rôl - és a még annál is újabb és egyszerűbb megoldást kínáló TIA-ról (The Internet Adaptor) - már magyarul is lehet olvasni a "Nagy Internet kalauz mindenkinek" c. könyv 6. (szeptemberi) kiegészítésében (letölthetô az egyetemi központi Gopherérôl ).


A hónap találata:

DIALOG No: 03088755 EI Monthly No: EI9107079527

Title: Female college students' perceptions of appropriate clothings to fragrances. The degrees of the appropriateness and image congruence between fragrances and clothings.

Author: Fujiwara, Yasuharu; Yamashita, Shinsuke; Kawabata, Sumiko

Corporate Source: Naruto Univ of Education, Naruto, Jpn

Source: Journal of the Textile Machinery Society of Japan v 44 n 1 1991 p 89-94

Document Type: JA; (Journal Article) Treatment Code: X; (Experimental)

Abstract: The present study was designed to examine the relationships between female college students' perceptions of appropriate clothings to fragrances and their image congruences of the clothings and the fragrances. Each of five types of the clothings for each of five types of the fragrances was ranked according to the individual's image congruence scores on them, also according to the perceived degree of the appropriateness, and then Speaman correlation coefficients were computed for the two ranked data. Based on the correlations, it was found that the clothings of which images were congruent with those of the fragrances were likely to be perceived as appropriateness. (Author abstract) 4 Refs. In Japanese.


Új adatbázisok (október)


BITNET levelezôcsoportok

Oktatási témájú listák

LISTNAME NODE ID

ASCD-SCI PSUVM

Alliance for Teaching of Science

ASHE-L MIZZOU1

Association for the Study of Higher Education

CIO-L WVNVM

Higher Education Chief Information Officers

CREWRT-L MIZZOU1

Creative Writing in Education for Teachers

DTS-L IUBVM

Dead Teachers Society Discussion List

ECEOL-L MAINE

Early Childhood Education On-Line Mailing List

EDAD-L WVNVM

Educational Administration Discussion List

EDTECH OHSTVMA

Educational Technology

EDUTEL RPITSVM

Education and Information Technologies

EUITLIST BITNIC

Educational Uses of Information Technology

HEDTEC-L ALBNYVM1

Technology Impacts on Higher Education

HOME-ED THINK.COM

Home Education

JEI-L UMDD

Technology in Education Mailing List

MEDIA-L BINGVMB

Media in Education

NEWEDU-L USCVM

New Paradigms in Education List

PRISON-L DARTCMS1

Prison Teacher's Discussion List

QUALRSED UNMVMA

Qualitative Research in Education

SATEDU-L WCU

Satellite Education List

SCHOOL-L IRLEARN

E-conference for Primary and Post-primary Schools

SIG-TEA UKCC

Educational Administration

STAFFGOV NDSUVM1

Staff Governance in Higher Education

STLHE-L UNBVM1

Forum for Teaching & Learning in Higher Education

T-ASSIST UNMVMA

University Teaching Assistant Discussion list

T321-L MIZZOU1

Teaching Science in Elementary Schools

TAG-L NDSUVM1

Talented and Gifted Education

TEACH-L UICVM

Classroom Dynamics

TQM-L UKANVM

Total Quality Management in Higher Education


Adatbázis ismertetô

D&B European Financial Records

A rengeteg online céginformációs adatbázis között nehéz valami újjal kitűnni. A Dun & Bradstreet Ltd pénzügyi statisztikai adatbankja, mely most jelent meg a Data-Star Dialog központnál, több szempontból is érdekes. Egyrészt a legtöbb hasonló infomációgyűjteménytôl eltérôen nem egy bizonyos ország vállalatairól tartalmaz adatokat, hanem egyszerre 13 európai állam (az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Németország, Luxemburg, Andorra, Monaco és San Marino) cégei szerepelnek benne, mégpedig egészen egységes rekordszerkezettel és amerikai dollárra átszámított pénzügyi adatokkal, ami lehetôvé teszi az országok közötti összehasonlító statisztikák készítését is. A másik fontos sajátosság az adatbázis minôsége: a D&B kétezer fôs, gazdasági szakemberekbôl álló csapata járja végig Európa vállalatait és küldi a jelentéseket a cégek aktuális anyagi helyzetérôl a havonkénti aktualizálásokhoz.

A D&B European Financial Records adatbázisban sok olyan cég van, amelyrôl másutt semmilyen adat nem található online. Ennek nemcsak az az oka, hogy néhány miniállam is szerepel a feldolgozott országok között, hanem az is, hogy nagy számban gyűjtenek információkat kisebb magáncégekrôl. Az egyes vállalatokról nagyon részletes, két-három nyomtatott oldalnyi adatsorok kérhetôk le. Ezek minden esetben tartalmazzák a cég neve mellett annak postacímét, telefon és fax számait, a fontosabb vezetôk nevét és beosztását, a vállalat profilját, hitelezôinek és részvényeseinek adatait, az alkalmazottak számát, valamint az elmúlt három év részletes pénzügyi adatait, a vállalati mérleget, a nyereség vagy a veszteség és a tartozások összegét, az alaptôke nagyságát, az eladási statisztikákat stb.

A jelenleg már több mint 2 millió rekordot tartalmazó, meglehetôsen drága adatbázist készítôi különbözô kedvezményekkel próbálják népszerűsíteni. Ez az online szolgáltatás már a jövô várható tendenciája felé mutat azzal, hogy használójának nem kell fizetnie a kereséssel eltöltött idôért, csak a ténylegesen lehívott információ után. Egy további ingyenes szolgáltatás az ügyfélszolgálattól kérhetô tezaurusz, ami az adatbázisban használt szakkifejezéseket és témakódokat tartalmazza. És még egy érdekesség: a szolgáltatók októberben egy kis versenyt is rendeztek a felhasználók között, ahol az adatbankban levô rekordok pontos számának kiderítése volt a feladat.


Konferenciák és helyi hálózati hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.