Új Forrás - 2003. 7.szám
 

 

URI ASAF

 

A játékegér

 

Az éjszaka felém forduló kerek hát, melynek elől nincs emberi folytatása. Milyen jó, hogy nárcisz van a szobában. A szemem hiába igyekszik megszokni a sötétséget, az fokról fokra mélyül, a feketéből mindig kiválik egy mélyebb.
Ultramarin kabátban állsz. Mindenki csodálkozva néz. Én éppen annyira félek, mint te. Délután kettő és négy között a lépcsőházban harang kondul, majd váratlanul kifakad egy festékestubus. A testem csak egy irányt ismer, de néha úgy jár, mint az a kétrétgörnyedt koldusasszony a hídon, sötétkék ruhában és fekete kötényben. Megvásároltam a könyvet. Vakvezetőnek szánom. Szürkébe öltözve megyek a híd közepe felé, ott vár a szerencsém. Mi lesz ha kiapad belőle a mosoly? Hol van most, hol forog, hol veti meg a lábát? A híd még nálad is törékenyebb. Teherbírását többször is kimértem. Szorgalmasan koplalok, bár a súlyom kevesebb annál, hogy a hídban bármi kárt tehetne. Hova nézzek, milyen irányba? Nem merek mozdulni, félek, hogy a híd felhasad, mint a kéz öt ujja. Átmegyünk, csak én, de mellettem megy valaki, ugyanoda.
Havazás várható, talán a belső udvarban is fog esni. Könnyű álmom volt, senki nem kért arra, hogy levágjam a malacot. Nem gondolok a halottak erőtlenségére, csak a lichthof szelíd melegére, mely télen, nyáron egyforma. Újra lemegy a nap, a szem- közti palotaház megdermed. Leveszem a celofán burkolatot az új rajzmappáról. Érzem a papír támadó ösztönét, ebben a percben nem szabad várakozni, nem szabad egyedül maradni. Mintha lovon ülnék, te vagy a ló, én vagyok a ló nyaka. A nyakad rólad álmodik. Olyan idegen rajtad ez a ruha, kemény, ázott karton. Nem szúr, nem vág? A ruhád alatt szirom is van. Ha rejtekhelyedről előbújnál, gond nélkül szállnál a napfényben, de te kívánod a súlyt. Már nem is látszol ki a házak közül.
A nyírfa a szeretetéről híres, ezért van az, hogy hófehér kérge többféleképpen hasad meg, például liliom, fordított fecske, vagy egy görög betű formájában. Minden fatörzsnek megvan a saját ex librise, a tövétől a koronáig. Mesélted, hogyan válnak a színek meddővé, mihelyt egy rossz nyomdába kerülnek. A vihar már a Bécsi erdő felett vesztegel, a madarak fénytelen hangja erről árulkodik, a nyírfára vésett fordított madár is baljós képnek tűnik.
A nap ma is két órát késik. Lifthangok kísérik, néha csengetés. A nap hangtalanul lépdel, a jegenye levelei tempósan rezdülnek. A festmények a fal mentén állnak. Óraszámra a konyhaablak előtt ülök, az engem befogadó hely már-már bezárul, mint egy húsevő virág, tejszínű bodzaillatot iszom, a felhőket számolom, és várom, hogy jöjjön a zivatar.
Kitűnően átsütötték a sertésbordát, de a ropogós hús mögött még ott a szív, amelyre a disznó annyira büszke volt. A nyíl, mielőtt célbaér, annyira lelassul, hogy röptében meg-meg áll. A végébe tűzött pettyes toll fájdalmasan sercen. A szemben várakozó friss állatszív vak és meleg, nem sejti, hogy a kilőtt nyíl szemében ő csak egy állókép.
A piros rózsának csak akkor örülök, ha megül rajta a füst, a tenyerednek, ha nyirkossága titok és félelem, a hajadnak, ha napvilágra kerül belőle egy szál. Az arcod borítékban lapul. Nyugtalan ékszerekhez tokot csináltatok, nehogy elillanjon az izgalom. Bejárhatatlan arca* lenéz a borítóról, a fűben galambok járnak, kövér paradigmák.
A hátralevő időnek játékegér formája van. A szürke tömeg a rajta feszülő hálónak is életet ad. Amíg az idő tart, a háló változatlan, de a végponton egyszerre összeesik, átlátszó lesz és haszontalan.
Hallom a Fő utca közeledését, az előreiramlást. Az utca fél eltűn- ni a híd előtti sarkon, de látom, hogy mégis, pontosan azon a helyen, újból és újból átrohan. Érintsd meg a hátamat.

 
 * Ludwig Wittgenstein