független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

207. szám
2016. augusztus 1.


Vers

RADNÓTI MIKLÓS
NAPTÁR AUGUSZTUS

      A harsány napsütésben
      oly csapzott már a rét
      és sárgáll már a lomb közt
      a szép aranyranét.
      Mókus sivít már és a büszke
      vadgesztenyén is szúr a tüske.
(1940. július 21.)
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

FUTURE PRESENT
MOHOLY-NAGY RETROSPEKTIV KIÁLLÍTÁS A GUGGENHEIMBEN
SZEPTEMBER 7-IG

      Moholy-Nagy László a magyar művészet óceánjárója. A legismertebb magyar képzőművész a világban, és munkássága valóban túljutott az óceánon, Amerikában teljesedett ki. 2016. Májusában Future Present címmel a New York-i Guggenheim múzeumban Moholy-Nagy háromszáz művét bemutató életmű-kiállítás nyílt a rotundában, mely szeptember 7–ig látható.
      
      A fesztivál záróeseménye Ligeti György fia, Lukas Ligeti koncertje lesz a kortárs zene egyik legjelentősebb fellegvárában, a brooklyni National Sawdustban augusztus 14-én. A kiváló ütőhangszeres és zeneszerző az alkalomra egy Moholy-Nagy László előtt tisztelgő darabot írt a Balassi Intézet felkérésére .
      Lucas Ligeti a Bauhaus elemeire komponált zeneműve lesz hallható A Bauhaus hatás címmel a National Sawdust nevű, egykori fűrészüzemből átalakított kortárs művészeti helyszínen, Brooklynban lesz hallható .
      Nol.hu
      http://nol.hu/kultura/szenzacios-moholy-nagy-eletmu-kiallitas-lesz-new-yorkban-1613267
      http://consulate.newyork.gov.hu/magyar-muvek-fesztivalja-new-yorkban
      http://modernityxhungary.com/#calendar
      
      National Sawdust
      80 N 6th St,
      Brooklyn, NY 11249
cikk küldése | nyomtatási verzió

KOSTYÁL ANDREA KÉPEI

      New Orleans Tresor galéria állítja ki a Hattiesburg Mississippiben élő magyar festőművésznő képeit.
      811 Royal Street, New Orleans, LA 70116, telefon: (504) 309-399
      E-posta : art@tresorgallery.com
      
      http://tresorgallery.com/andrea-kostyal/
cikk küldése | nyomtatási verzió

ITT OTT TALÁLKOZÓ

      Öntudatunk a Változó Világban 1956 emlékezete címmel az idei ITT OTT 40. évi találkozót 2016. augusztus 13. és 22. között szervezi meg a Magyar Baráti Közösség Lake Hope Sate Park, Zaleskie, OH
      Előadókról részletesen:
      ITTOTT
      az ITT OTT honlapon.
cikk küldése | nyomtatási verzió

TELEFONOS FILMEZÉS
KARL BARDOSH

      Bárdosh Károly a NYU filmprofesszora a telefonos filmezés egyik első kezdeményezője 2004-ben Magyarországon indította el ezt a módszert, majd New Yorkban az NYU egyetemen, ahol több mint 20 éve tanít, 2009 óta oktatja is ezt a filmezési technikát , diákjai pedig filmdíjakat nyernek a mobiltelefonjukkal készített filmeikkel .
      TED x előadása a “cellphone cinema”-ról : https://www.youtube.com/watch?v=f11i2E94E_E
      A New Yorkban 2016. május júniusban rendezett Honor digitalis filmfesztiválon Bárdosh Károly diákjai vitték el a pálmát.
      Lásd alább :
      Bardosh
      2016. augusztus 16-án mutatják be Kínában a legújabb olcsó okos telefont, ez alkalomból kínai országos vetélkedőt rendeznek telefonos filmezéssel készített filmalkotások között, melyre Bárdosh Károlyt hívták meg a zsűribe, valamint a Los Angeles International Student Filmfestival zsűritagjának is felkérték ugyanebben a hónapban.
      https://www.everfest.com/e/los-angeles-international-student-film-festival-los-angeles-ca
cikk küldése | nyomtatási verzió

Argentína

BFZ ÉS FISCHER IVÁN SIKERE
KÉT DÍJAT IS KAPOTT ARGENTÍNÁBAN A MAGYAR KARMESTER ÉS ZENEKARA

      A Budapesti Fesztiválzenekar /BFZ/ két kitüntetést is kapott az Argentin Zenekritikusok Szövetségétől, emellett pedig a brit Gramophone és az amerikai New York Observer rangos listáira is felkerült koncertjeivel és lemezfelvételeivel.
      Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége Fischer Iván karmesternek ítélte oda a legjobb külföldi karmesternek szóló kitüntetést, a Budapesti Fesztiválzenekarnak pedig a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést. A szövetség több kategóriában adott át kitüntető oklevelet az elmúlt év legkiemelkedőbb művészeinek. A BFZ 2015 júniusában két nagy sikerű koncertet is adott a Buenos Aires-i Colón Színházban.
      A Buenos Aires Herald kritikájában akkor azt hangsúlyozta: Fischer Iván az újítások embere, ami egyértelműen bebizonyosodott az argentin koncerteken is. Szintén kiemelték a szimfonikus zenekaroknál ritkaságnak számító kamarazenészi mentalitást és összhangot.
      Jól látszik, hogy a muzsikusok szeretik a karmesterüket, akivel hosszú és gyümölcsöző a kapcsolatuk. […] Brahms IV. szimfóniáját hallgatva pedig egyértelművé vált, hogy Fischer Iván rettenthetetlen karmester, a zenekar pedig páratlanul szól.
      A La Nacion szerint a Brahms-szimfóniában a „tökéletesség különböző árnyalatai” jelentek meg, a zenekar „bámulatos játéka éteri, áttetsző és elegáns”. Az argentin El País is „kiemelkedő koncertről”, szín- és ritmuskavalkádról, és Fischer Iván „kitűnő interpretációiról” írt.
      Az argentin elismerés mellett a BFZ a Carnegie Hallban adott februári koncertjével a New York Observer impozáns listájára is felkerült, amelyen az elmúlt év hat legmeghatározóbb klasszikus zenei pillanatát gyűjtötték össze. Az indoklás szerint a fellépő zenekarok közül a BFZ hozta a legegyedibb hangzást és temperamentumot.
      
      SPANYOLORSZÁG, DÁNIA
      Mindezeken túl a Fesztiválzenekar a brit Gramophone magazin két toplistáján is helyet kapott az elmúlt időszakban. Mahler 4. szimfóniájának felvételével a 10 legjobb Mahler-szimfóniát felsorakoztató lemez között szerepel, Beethoven 4. és 6. szimfóniájának felvételét pedig a világ legjobb 50 Beethoven CD-je között jegyzik.
      A BFZ rezidens zenekarként három koncertet ad a spanyolországi San Sebastianban, emellett pedig Santander és Koppenhága nyári fesztiváljain is fellép.
      
      
      LONDON
      A BFZ visszatér a londoni BBC Proms fesztiválra, augusztus 26-án 19.30 Ács Ákos klarinétossal a Royal Albert Hallban lép fel Fischer Iván vezényel Minden Mozart programmal ( Clarinet Concerto és Rekviem ) Lucy Crowe szopránénekesnő Jeremy Ovenden tenor énekes szereplésével.
      Londoniszereples
http://librarius.hu/2016/07/04/ket-dijat-is-kapott-argentinaban-a-rettenthetetlen-magyar-karmester-zenekara/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Ausztria

ORATÓRIUMOT SZENTELTEK ESTERHÁZY EMLÉKÉNEK
SALZBURGBAN

      Esterházy Péter emlékének szentelték Eötvös Péter Halleluja című oratóriumát a Salzburgi Ünnepi Játékokon.
      2016. július 14-én elhunyt Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, Ő készítette a mű szövegkönyvét.
      A darabot a Salzburgi Ünnepi Játékokon Daniel Harding brit karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adták elő július 30-án.
      
      Az ünnepi játékok így tiszteleg a nagy európai gondolkodó, Esterházy Péter előtt - olvasható a fesztivál vezetésének közleményében.
      
      A magyar írónak számos kötődése van Salzburghoz, hiszen egyrészt a helyi illetőségű Residenz Kiadó több művét is megjelentette németül, másrészt 2001-ben Esterházy volt az ünnepi játékok irodalmi programjának főszereplője.
      
      Esterházy Péter Közép-Európa egyik legelismertebb irodalmára és kiemelkedő alakja volt - méltatta a magyar írót Thomas Drozda osztrák kulturális miniszter, aki szerint Esterházy új látásmódot hozott, és műveivel kiállt a demokrácia és a szabadság mellett, valamint szembehelyezkedett a totalitárius rendszerekkel.
      Salzburg
      Az elhunyt író emlékére álljon itt egy előadása :
      Szavak
cikk küldése | nyomtatási verzió

Brazília

RIO DE JANEIRÓ

      Augusztus 5-én kezdődnek Rioban a XXXI. nyári olimpiai játékok. Az ötkarikás versengésen 20 sportágban 158 sportoló képviseli a magyar színeket – az alábbi cikkben az olimpiának azokat az eseményei találhatók, amelyeken magyar indulóval számolhatunk vagy előfordulhat magyar érdekeltség.
      Ki mikor látható a magyar televizióban:
      http://mno.hu/sport/rioi-magyar-esemenykalauz-ki-mikor-lathato-1353038
http://www.nemzetisport.hu/rio-2016/rio-2016-a-magyar-program-2514547?utm_source=nsofb&utm_medium=page&utm_campaign=nsofb
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

      Mintegy 300 a megtorlástól való félelem miatt sok esetben hosszú ideig rejtőzködő képzőművészeti műalkotást vonultat fel a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt /Jel/ Képek ’56 - A forradalom titkos művészete című új kiállítása
      56Rejtjel
      Képek
      https://www.google.com/search?q=Rejt+/Jel/+K%C3%A9pek+%E2%80%9956&rlz=1C1SKPH_enUS385US388&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi4i_WTupfOAhWFth4KHQ6oD4UQsAQINA&biw=1280&bih=646
cikk küldése | nyomtatási verzió

NeMaMaT
5. Nemzetközi Konferencia
2016. augusztus 1-3.

      A Debreceni Nyári Egyetem szervezi a Külföldön Élő és Dolgozó Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok valamint Külföldön Tartósan Magyar Nyelvet és Kultúrát Tanítók (NeMaMaT) V. Nemzetközi Konferenciáját, a hagyományos magyar nyelv és kultúra nyári kurzus 3. hetében.
      Az 1927-ben létrejött intézmény régóta kapcsolatban áll olyan külföldi tanárokkal, akik számára a magyar az első vagy második idegen nyelv, és szakképesítéssel vagy anélkül tanítják a magyart saját közösségükben. A résztvevők hasonló feladatokkal és nehézségekkel küzdő kollégákkal találkoznak hogy tapasztalatot cserélhetnek, ötleteket gyűjthetnek a magyar nyelv tanításának különböző kérdéseivel kapcsolatban.
      Az érdekeltek szervezett formában találkozhatnak, kapcsolatokat építhetnek más országokban tanító kollégáikkal, valamint eszmecserét folytathatnak egymással és a Debreceni Nyári Egyetem tanáraival, szakembereivel.
      A konferencia keretében a résztvevőknek szekcióüléseken nyílik lehetőségük bemutatni saját munkájukat, beszámolni sikeres módszereikről és nehézségeikről. Az eszmecserében a Debreceni Nyári Egyetem tanárai is részt vesznek.
      A konferencia hivatalos nyelve a magyar.
      Információ: dobi.edit@arts.unideb.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

44. TOKAJI IRÓTÁBOR
2016. augusztus 10-12
1956 a magyar művészetben

      A tokaji írótábor kiemelt programjába tartozik a HAZATÉRŐK c. dokumentumfilm vetítése az 1956-os emigrációból Magyarországra visszatérő írókról András Sándor Ferdinándy György, Makkai Ádám és Papp Tibor portréi 2016 augusztus 10-én este 7 órakor. Szerkesztő riporter Erős Kinga és Csontos János, rendezte Szabó Mihály.
      
      További programok
      http://www.tokajiirotabor.hu/44-tokaji-irotabor-kiemelt-programok/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR FILMSIKEREK

      HAJDU SZABOLCS
      FŐDÍJAT NYERT KARLOVY VARYBAN
      
      Hajdú Szabolcs “Ernelláék Farkaséknál” című filmje megnyerte Közép-Európa egyetlen A listás filmfesztiváljának legrangosabb elismerését. Ezzel együtt Hajdu Szabolcs megkapta a legjobb színész díját is.
      http://librarius.hu/2016/07/09/hajdu-szabolcs-filmje-nyerte-a-fodijat-karlovy-varyban
      
      PULA FILMESZTIVÁL
      MÉSZÁROS MÁRTA
      Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró vehette át a Pulai Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát. Sőt ő nyitotta meg a nívós rendezvényt is.
      http://www.nlcafe.hu/szabadido/20160708/meszaros-marta-eletmudij-pulai-filmfesztival/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

DREISZIGER NÁNDOR
CHURCH AND SOCIETY IN HUNGARY AND IN THE HUNGARIAN DIASPORA

      A könyv tartalma :
      1. A bevezető Magyarország és a magyar diaszpóra helyzetét jellemzi.
      2. Magyarország és a kereszténység a XVI. Századig.
      3. Magyar egyház helyzete a középkorban a 150 éves oszmán és Habsburg uralom alatt: reformáció és ellenreformáció.
      4. 1918-1944 független Magyarország.
      5. Náci és a szovjet uralom .
      6. Erdélyi magyar egyház 1919-1990.
      7. Szerb, szlovák és kárpátaljai magyar kisebbség egyháza.
      8. Nyugat-európai emigránsok egyháza.
      9. Amerikai Egyesült Államok magyar bevándorlók egyháza 1850-2000.
      10. Kanadai magyar egyház a huszadik században.
      11.Latin-Amerikai magyar bevándorlók egyháza.
      12. Huszonegyedik századi magyar egyház helyzete
      13. Utószó
      
      A magyar egyház drámai történetét a büszke múltját és a bizonytalan jövőjét vázolja fel Dreisziger Nándor kanadai történész, aki a művét Horváth Tibor katolikus pap tiszteletére ajánlotta.
      Könyvében azt sugallja , hogy a magyarok ősei a 9. század derekán (a frank uralom idején), a Dunántúlon ismerkedtek meg a kereszténységgel, de lehetséges, hogy ez sokkal korábban, már a római időkben történt .
      Dreisziger Nándor, a kingstoni katonai akadémia nyugdíjazott történész professzora . Csornán született, az 1956-os forradalmat követően szüleivel érkezett Kanadába, ahol a Torontói Egyetemen doktorált. 1974 óta a Hungarian Studies Review tudományos folyóiratot szerkeszti, mely alapítása idején az egyetlen szakfolyóirat volt, amelyik a legfontosabb világnyelven képviselte a magyar kultúrát.
      
      A könyvet kiadta a University of Toronto Press :
      www.utppublishing.com/Church-and-Society-in-Hungary-and-in-the-Hungarian-Diaspora.html
      ISBN 978144263740-5
https://www.amazon.com/Church-Society-Hungary-Hungarian-Diaspora-ebook/dp/B01FN1A74Y/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1468537899&sr=1-2&keywords=Transylvania+Today%3A+Diversity+at+Risk#navbar
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR MŰVÉSZEK KANADÁBAN

      Our World in Colours and Forms
      Hungarian Visual Artists of Canada
      Fifteen Years
      www.huvac.ca
      Toronto Ontario 2015
      ISBN 978-0-9939722-0-1
      57 művész festők, szobrászok, fotóművészek alkotását találhatjuk a kötetben.
      Schultz Gábor az 1999-ben alakult Kanadai Magyar Képzőművészek Egyesületének igazgatója írta a bevezetőt. 2014 novemberében rendezték azt a kiállítást, amelynek a képeit a könyvben láthatjuk .
      A kötet kétnyelvű minden alkotót angolul és magyarul is bemutatnak.
cikk küldése | nyomtatási verzió

MOHOLY-NAGY FUTURE PRESENT
KIÁLLÍTÁS KATALÓGUS

      2016 júniusában jelent meg Matthew S. Witkovsky az Art Institute of Chicago, Carol S. Elielis Los Angelesi Modern Múzeum és Karole P. B. Vail Solomon R. Guggenheim Museum kurátorainak közös munkája, ez a nagyszabású képzőművészeti könyv a Moholyi-Nagy kiállítás katalógusa.
      Több mint 300 alkotás illusztrációja , többek között a művész korai festményei fényképei fotómontázsai, későbbi plexi alkotásai szerepelnek a könyvben, kimutatva Moholy- Nagy hatását kora kortárs művészetére.
      Különös hangsúlyt kapnak a Moholy- Nagy ( 1895–1946 ) amerikai évei és a vezetése alatt álló a Chicago Bauhaus korszaka.
      Yale University Press adta ki.
      http://www.artic.edu/collections/books/moholy-nagy-future-present
      ISBN 9780300214796
      A könyv további szerzőit alább olvashatjuk:
      MN
cikk küldése | nyomtatási verzió

CHARLES FENYVESI
SZELLEMIDÉZŐ
Képtelen vagyok elhinni, hogy az élet a halállal véget ér

      Charles Fenyvesi (Mikor kerek volt a világ, Mikor az angyalok túljártak a világ eszén , s négy másik regény szerzője ) családtagjai és barátai szellemét idézi meg utánozhatatlan stílusában.
      
      Rákócziét, a vezénylő fejedelemét, aki egy pénzzel és drágakövekkel teli kincsesládát egy zsidó földbérlőre bízott...
      
      Thury Levente szobrászét, aki bonyolult kapcsolatban állt a híres prágai gólemmel...
      
      Elza néniét, akinek volt egy hold csipkéje...
      
      Álgya-Pap Zoltánét, az egykori tábornokból lett teozófus főpapét, aki lebilincselően széles körű tudással rendelkezett, amit szívesen osztott meg mindenkivel Indiában - és akinek előző két élete Magyarországon és Szibériában zajlott...
      
      Joszif Brodszkijét, a száműzött orosz költőét, aki egy ködös éjszakát sétált át Velencében a szerzővel. Kettesben várták azon az 1978-as éjszakán, hogy a varázslatos hajnal teljes pompával színre lépjen az Adria felől. A költő megidézte a szépséges Vénuszt, és arra számított, hogy a habok közül felbukkan a parányi kagylón álló, csábos, meztelen alak...
      
      Isaac Bashevis Singerét, aki New Yorkban faggatta a fiatal újságírót arról, milyen a családja, és arra is figyelmeztette, legyen óvatos a dibukokkal...
      
      
      Charles Fenyvesi számára a megidézett hat szellem nem dibuk (azaz kóbor lélek), hanem álmaiban is visszajáró barát.
      Kiadta az Európa Kiadó. Fordította Walkó Zsuzsanna.
      http://www.europakiado.hu/konyv/746310/szellemidezo
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEMÉNY PÁL

      Az ENSZ Népesedési világnapján 2016. július 11-én mutatták be Demény Pál (Paul Demeny) - első magyar nyelvű - tanulmánykötetét. A könyv Népességpolitika a közjó szolgálatában címmel, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet Demográfus könyvtár sorozatának negyedik köteteként jelent meg.
      Demény Pál György demográfus közgazdász
      Demény Pál nyíregyházi születésű a debreceni református kollégiumban végzett, majd a közgazdasági egyetem után a Központi Statisztikai Hivatalban dolgozott, 1957-ben Svájcban majd később az Egyesült Államok különböző egyetemein tanított.
      Az amerikai demográfus, közgazdász, egyetemi tanár, a New York-i székhelyű Népesedési Tanács (Population Council) tudományos főmunkatársa; az 1975-ben általa alapított Population and Development Review című, nemzetközi demográfiai szakfolyóirat szerkesztője. Kutatási területe: halandósági táblák, stabil népességmodellek, becslési eljárás az adathiányos országok demográfiai folyamatainak elemzéséhez, történeti demográfia, a népességváltozás és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatok és ezek politikai vonatkozásai. 2001-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 2013-ban vonult nyugdíjba.
cikk küldése | nyomtatási verzió

BÁRDOS JUDIT

      Megjelent Bárdos Judit olasz filmekről szóló könyve, olasz nyelven, a római Aracne kiadónál:
      Scritti sul primo modernismo del film italiano.
      Esszék a neorealizmus képszerkesztéséről, Rosselliniről, Pasoliniről, Antonioniról és Dante filmadaptációiról.
      
      http://mmi.elte.hu/blog/2016/04/26/megjelent-bardos-judit-olasz-filmekrol-szolo-konyve/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MARY GLUCK
METROPOLITAN CULTURE AT THE FIN DE SIECLE

      Mary Gluck könyve University of Wisconsin kiadása több magyar vonatkozást is találunk benne
      https://uwpress.wisc.edu/books/5491.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

KARL POLANYI
THE LIFE OF THE LEFT
Gareth Dale biográfiai könyve Polányi Károlyról

      Az egyik legjobb életrajz, amit valaha írtak a magyar származású híres gazdaságtörténész, szociálfilózófusról, miközben a két világháború közötti Európát a nagy átalakulást is megismerhetjük.
      Az első világháború utáni bécsi miliőt is bemutatja Dale műve, bár Polányi gyökerei Budapestre vezethetők vissza, aki tevékenyen részt vett az 1918-as polgári demokratikus forradalomban; majd Bécsben maradt mint a Der Österreichische Volkswirt külpolitikai szerkesztője lett.
      1933-ban Angliába költözött, és az Oxfordi Egyetem meghívott előadója lett. Részt vett a magyar emigráció antifasiszta megmozdulásaiban.
      A II. Világháború után Kanadában telepedett le, s a New York-I Columbia Egyetem közgazdaságtudományi tanszékének külső előadó professzora lett. Utolsó éveiben feleségével, Duczyńska Ilonával angol nyelvű antológiát állított össze a modern magyar irodalom alkotásaiból.
      A könyv bevetőjében az író azt a huszadik századi meghatározó négyes filozófiai kvartettet említi, mely ifjúságát Budapesten töltötte Karl Mannheim, Lukács György és a Polányi testvérek Károly és Mihály, akik a Európa első világháború utáni gazdasági, politikai és szellemi válságát más más oldalról elemezték értelmezték.
      
      https://www.amazon.com/dp/B01F1G7LNG/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1#navbar
      
      
      Kiadta a Columbia University Press 2016
      E-ISBN -978-0-231-5418-0
cikk küldése | nyomtatási verzió

LÉNÁRD SÁNDOR VILÁGOK VÁNDORA

      Lénárd életét 2010-ben, születésének századik évfordulóján kezdte Magyarországon újra figyelem övezni. Ekkor helyeztek el emléktáblát a szülőházán (Budapest Erzsébet krt. 23.), és még filmet is terveztek az életéről. Pár éve megjelent novelláiban (Füst) Böszörményi Zoltán Lénárd történeteit gondolta tovább, és jelenleg is fut Spiró György tavaly az évad legjobb drámájának választott darabja, a Helló, dr. Mengele!, amelynek főhőse Lénárd Sándor, és a történet alapja is valós: a Brazíliában letelepedett orvost azzal vádolják meg, hogy ő Mengele. Ezt a sort folytatja egy most megjelent monográfia is .„Lénárd-reneszánsznak” nevezik az elmúlt évek történéseit A mű szerzői Lénárt Cheng Helga és Vajdovics Zsuzsa. A monográfia újdonságot kínál azoknak is, akik ismerik Lénárd népszerűbb munkáit (pl.Völgy a világ végén, Egy nap a láthatatlan házban). Lénárd Sándornak nem mindennapi élete volt, életműve lehetetlenül széles, hagyatéka pedig jelenleg is több kontinensen található.
      L’Harmattan Kiadó 2016.
http://vs.hu/magazin/osszes/megnyert-egy-teves-vetelkedot-antifasiszta-szakacskonyvet-irt-ki-az-0429
cikk küldése | nyomtatási verzió

BÉKÁSSY FERENC
The Alien in the Chapel
GÖMÖRI GYÖRGY ÉS GÖMÖRI MARI SZERKESZTÉSÉBEN

      Megjelent a Skyscrapers Publications kiadásában "The Alien in the Chapel", Békássy Ferenc angolul írt verseinek és leveleinek gyűjteménye, amit Gömöri György és felesége Gömöri Mari szerkesztettek. A fényképekkel illusztrált kötet alcíme "Rupert Brooke­s unknown rival" és benne külön tanulmány foglalkozik Békássynak a cambridge-i King­s College-ban elhelyezett emléktáblájával. A könyv első bemutatója 2016. szeptember 22-én lesz a londoni Balassi Intézetben.
      
      Békási Békássy Ferenc ősi nemesi család sarjaként 1893. április 7-én született a Vas vármegyei Kis-Sennyén, a mai Zsennyén.
      Apja Békássy István főispán, anyja Bezerédy Emma.
      A haladó gondolkodású, nagy műveltségű szülők közül az édesanya irányította az ifjú Békássy és testvérei szellemi fejlődését.
      A több nyelven is olvasó, angolul fordító Békássyné akarata érvényesült azzal, hogy az európai irodalmi és tudományos műveket egybegyűjtő családi könyvtár hangulatával feltöltődött gyerekek angliai iskolákban csiszolták tovább elméjüket. Békássy Ferenc középiskolai tanulmányait 1905-től végezte a dél-angliai Bedales Schoolban, majd 1911-től a Cambridge Egyetemen a King’s College történettudomány szakos hallgatója lett.
      Az angolul és magyarul egyaránt verselő, műfordítóként és tanulmányíróként is megmutatkozó fiatalember tagja volt a Cambridge Egyetem legkiválóbb diákjait tömörítő zártkörű irodalmi klubnak, az Apostolok Társaságának, ahol olyan – később híressé vált – gondolkodókkal állt kapcsolatban, mint Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein filozófusok,Virginia és Leonard Woolf, a korszak angol irodalmának kiemelkedő alakjai, vagy John Maynard Keynes közgazdász. Utóbbihoz, a Világbank majdani alapítójához Békássyt szoros barátság fűzte. Rendszeres vendég volt Keynes szellemi gócpontként működő londoni lakásán, ahol a meghívottak saját műveikből tartottak felolvasást. „A magyar költő [...] nemcsak egyenrangú, hanem kedvelt és ünnepelt tagja lett az összejöveteleknek” – írja Éder Zoltán.
      Ilyen ígéretes pályakezdés közepette érte az ifjút a világháború kitörésének híre. Hazája iránti elkötelezettségből Békássy önkéntes huszárnak állt a pápai 7. honvéd huszárezredbe. A galíciai frontra vezényelték, 1915-ben Bukovinában, Dobronucnál, huszonkét éves korában hősi halált halt. A zsennyei családi sírkertben nyugszik.
https://bookshop.theguardian.com/catalog/product/view/id/390121/
cikk küldése | nyomtatási verzió

SCHWARTZ BABA
THE MAY BEETLES- MY FIRST TWENTY YEARS

      Az ausztráliai Black Inc. kiadó megjelentette a Nyírbátorból származó Baba Schwartz könyvét, The May Beetles: My First Twenty Years címmel. A szerző életének első húsz évéről ad számot ebben a könyvben.
      Született Keimovits Baba Erna és Márta testvéreivel és az édesanyjával Nyírbátorból 3000 többi zsidó lakóssal kerülnek Auschwitzba , 17 rokonukat /édesapa, nagyapa/ vesztik el és Izraelből 1958-ban emigrál tovább Ausztráliába Schwartz Andor férjével.
      
      Agnes Nieuwenhuizen The Australian 2016. július 16-i számában közöl recenziót a nyírbátori születésű magyar asszony könyvéről. A könyv azért is érdekfeszítő mert az első 117 oldal a 12 ezres nyírbátori város életet írja le 1944. március 19-ig.
http://www.theaustralian.com.au/arts/review/the-may-beetles-my-first-twenty-years--horror-leavened-with-life/news-story/9427e699cbf1ca6226f7a36c08d595f3
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

ESTERHÁZY PÉTER HALÁLÁRA

      Az irónia nagymestereként emlékeznek Esterházy Péterre a világsajtóban.
      Esterházy Péter halálhírére leggyorsabban a német hírportálok reagáltak. Nem véletlenül, hiszen nagyon népszerű német nyelvterületen. A hírek megemlítik, hogy épp most készült el utolsó könyvének német fordítása. A Frankfurter Allgemeine Zeitung gyönyörű mondattal búcsúzott: „Csütörtökön az irónia magyar mestere elvesztette a harcot a halál ellen, amely nem ismer iróniát". A lap szerint Esterházy Péternek huszonnégy kötete jelent meg németül, amellyel ő a legtöbb művel jelenlévő magyar kortárs író német földön.
      Az osztrák Die Presse online kiadása Esterházy halála kapcsán hosszabb cikkben ismerteti a „posztmodern irónia mesterének" pályáját, megemlíti továbbá Esterházy osztrák állami díját és hogy 1999-től többször is jelöltje volt az irodalmi Nobel-díjnak.
http://nol.hu/kultura/mint-az-ironia-nagy-mesterere-emlekeznek-esterhazyra-a-vilagsajtoban-1623723
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ UTOLSÓ SZAMURÁJ
MAGYARORSZÁGON ÉL

      A „pécsi szamuráj”, Suzuki Kimiyoshi a Mecsek-oldalban él magyar feleségével. A 82 éves, tokiói születésű férfi 24 éve telepedett le Magyarországon, és már nem vágyik Japánba. Ha megy is, csak azért, hogy tanulja az újabb harcművészeti technikákat, amiket aztán háza edzőtermében és iskolák tornatermeiben oktat tanítványainak.
      A hatdanos pécsi mester nagyapja még a „régi” szamurájok közül való volt, obeliszket állítottak a tiszteletére Japánban, Hokkaido szigetén.
http://www.hirado.hu/2016/07/02/nalunk-el-az-egyik-utolso-szamuraj/
cikk küldése | nyomtatási verzió

BUDAPEST MONTREÁLBAN

      MEGJELENT A MONTREÁLI MAGYAR KRÓNIKA
      http://www.magyarkronika.com/
      
      Szeptember első felében Budapest Montreálban kulturális hetet rendeznek melynek során ellátogat Montreálba a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Muzsikás és a Szegedi Kortárs Balett. Fiatal magyar tehetségek is bemutatkoznak és helyi magyar művészek is fellépnek. Két montreáli mozi bemutat közel 40 magyar klasszikus és kortárs filmet. Lehetőség nyílik arra is, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a magyar konyhával és kézművességgel.
      Denis Coderre Montreál polgármestere támogatja a Magyar Kulturális hetet, mint elmondta Montreál sokszínű és befogadó város, nyitott a világra és mindig is nagymértékben támaszkodott a bevándorlókra. A különböző közösségek sokszínűségükkel folyamatosan gazdagítják metropoliszunkat. A magyarok többsége a 20. században érkezett ide, sok esetben menekültként, és beilleszkedésük eredményeképpen sikeresen hozzájárultak a város további fejlődéséhez.
      1956-os forradalom 60. Évfordulója emlékére rendezik a Magyar kulturális hetet.
http://www.magyarkronika.com/kanadai_hirek/2014/0722.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

STONE TABLETS

      A Wall Street Journal július 23-24-i számában Elliot Ackerman Thou Shalt Not című cikkében Wojciech Zukrowski lengyel író “Stone Tablets” című könyvét elemzi.
      A mű a 1966-ban jelent meg Lengyelországban, azonban bevonták csak a változások után jelenhetett meg újra, s 50 év után pedig angolra fordítva. Ackerman mesterműnek nevezi Zukrowski művét, aki a II világháború után a krakkói munkatáborban sínylődött és rabtársa volt Karol Wojtylának, (II. János Pál pápának).
      A könyv főszereplője a magyar Térey István, aki mint kulturális attasé Új Delhiben dolgozik és szerelmi viszonyba kerül egy ausztrál gazdag örökösnővel, aki az ENSZ –nek dolgozik, s mindeközben az 1956-os magyar forradalom és a szuezi válság zajlik. Ideológiai, történelmei és emberi viszonyok összefonódása teszi izgalmassá Zukrowski könyvét. Ackerman ma Isztambulban él és a szíriai háborúról tudósít.
      WSJ
      Amazonon megvásárolható Zukrowski könyve:
      https://www.amazon.com/dp/B01E82X0WU/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1#navbar
cikk küldése | nyomtatási verzió

ZÁDOR ERVIN

      A New York Times 2016. július 31-i képes mellékletében Daniel Duane cikke „Melbourne, 1956 Hungary Faces The USSR in One Bloody Water-Polo Match” Zádor Ervin vizipolós képével jelent meg
cikk küldése | nyomtatási verzió

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ

      A hálózatkutatás hatásos eszközt ad a korrupcióval, a terrorizmussal és a járványokkal szembeni harchoz is – állítja az új tudományág úttörőjének számító Barabási Albert-László.
      
      Barabási
cikk küldése | nyomtatási verzió

EVELYN FARKAS

      Farkas Károly leánya Evelyn Farkas írása, aki a Pentagonban az orosz, ukrán és eurázsiai politikai osztály felelőse volt 2015 novemberéig az MSNBC reggeli adásaiban látható.
https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/russia-is-harassing-us-diplomats-all-over-europe/2016/06/26/968d1a5a-3bdf-11e6-84e8-1580c7db5275_story.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Rádió

LÁSZLÓ GARDONY

      National Public Radio zenekritikusa méltatta a Bostonban élő Gárdony Lászlót a Berklee College of Music Zongora tanszék tanárát, jazz zongoristát és zeneszerzőt, akinek már több mint tiz amerikai lemeze jelent meg.
      Jegyzet alább hallható:
      “Magyarország nagy ajándéka az amerikai jazz világnak” – méltatja a szerző Gárdony Lászlót.
      NPR
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

A SZOLIDARÍTÁS TŰZE

      Szerte a világban 2016. augusztus 20-án este 9 órakor a Magyar cserkészek tábortüzet gyújtanak .
      Részletek :
      A Külföldi Magyar Cserkészszövetség honlapján
      tűz
cikk küldése | nyomtatási verzió

VASVARY COLLECTION

      Megjelent a szegedi Somogyi Könyvtár Vasváry Gyűjtemény angol nyelvű hírlevele a Vasvary Collection Newsletter 2016. júniusi száma, melyet Kórász Mária szerkeszt, az alábbi címen érhető el:
      VasvaryC
cikk küldése | nyomtatási verzió

OROSZ TÖRTÉNELEM

      A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét .
      
      http://www.mamm-mdf.ru/en/
cikk küldése | nyomtatási verzió

LUKÁCS GYÖRGY TÁRSASÁGOK ÉS BLOGOK SZERTE EURÓPÁBAN

      Paderborn Németország Lukács Intézet :
      http://www.lukacs-gesellschaft.de/
      Párizs, Franciaország Lukács Baráti Kör :
      http://amisgeorglukacs.over-blog.com/
      Save the Lukacs Archive blog :
      https://urpe.wordpress.com/2016/07/12/save-the-georg-lukacs-archive/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

TÓTH KÁROLY

      84 éves korában elhunyt alumíniumgyáros a 70-80- as évek New Orleans Louisianában a magyar diaszpóra kulturális életének meghatározó személyisége volt. 1956-ban Veszprémben mint egyetemista megsérült a harcokban. Louisianában új alumíniumgyártási technológiát fejlesztett ki.
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELHUNYT ELIE WIESEL

      A máramarosi születésű magyar származású emberjogi aktivista a buchenwaldi haláltábor túlélője Nobel-békedíjas világhírű író volt.
      Jiddish volt az anyanyelve, de magyar ajkú zsidónak tartotta magát aki Nagyváradon és Debrecenben tanult. Személyes élményeire való tekintettel nagy kritikával tekintett a Horhy korszakra.
      Tom Lantos magyar származású amerikai szenátor jó barátja volt.
      Az 1986-ban kapta a Nobel-békedíjat, ő volt az első író, aki ebben a megtiszteltetésben részesült a díj 1901-es alapítása óta. Ő „a fájdalom, a remény és a megbékélés írója” – ahogy François Mitterrand a Nobel-békedíj hírének másnapján táviratozta az USA-ban élő, francia nyelven alkotó írónak:
      Elie Wiesel magyar városban: Máramarosszigeten született. Itt töltötte életművét meghatározó gyermekkorát, innen tépték ki a koncentrációs táborok poklába tartó vagonok, s ez a kis erdélyi Jeruzsálem az elveszett Éden, amelynek alig kimondható fájdalom-hiánya szenvedtette meg vele a világhírű íróvá, a békeharc modern prófétájává válás útját. Majd minden művében – regényében, novellájában, emlékezésében – visszatér e kárpátaljai Archimedes-ponthoz, amely ma Romániához tartozik.
      Az amerikai , a német elnök és a francia elnök mind részvétét fejezte ki a halálára özvegyének.
http://www.atv.hu/videok/video-20160704-ungvari-tamas-eb
http://www.atv.hu/videok/video-20160705-elie-wieselre-emlekezunk
http://nol.hu/kultura/a-bun-nem-oroklodik-1622083
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZEGEDY MASZÁK MIHÁLY

      Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának kutatója.
      1943-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-magyar szakán 1966-ban szerzett tanári diplomát, majd posztgraduális tanulmányokat végzett a Cambridge-i Egyetemen.
      Diplomájának megszerzése után 1981-ig az MTA Irodalomtudományi Intézetében dolgozott tudományos munkatársként, illetve főmunkatársként, majd az ELTE művelődéstörténeti tanszékének docense, később tanszékvezető professzor. Kutatási területe a regényelmélet, az összehasonlító irodalomtudomány és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó története volt.
      Számos külföldi egyetemen is tanított vendégprofesszorként, többek között az Egyesült Államokban, 1984-ben, 1987-ben, majd 1988-90-ben a bloomingtoni Indiana Egyetem vendégtanára, majd tanszékvezető professzora volt.
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2016