független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
Olvasószerkesztő: Pálvölgyi Endre
E-mail: bikajuli@cox.net
Fax: 504-286-1487

90. szám
2006. augusztus 1.


JUHÁSZ GYULA
AUGUSZTUS

      Sötét szemem az éjbe réved,
      Köszöntelek, dús álmú élet!
      Ott künn a rózsák násza van ma:
      Az örök vágynak diadalma!
      
      Az éj szerelme szerteárad,
      Mámor ölébe hull a bánat,
      Halk dal száll, száll, erőre kapva
      És szilajan törtet az agyba.
      
      S a szentiváni boldog éjjel
      Szűz fátylát oldja, bontja széjjel,
      S én álmodom gyönyörűt, mélyet,
      Felüled Élet, Élet, Élet!
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

JESZENSZKY GÉZA ELŐADÁSA

      Dr. Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter a Quinnipiac Egyetem meghívott külföldi előadók sorozatában tart előadást “Central Europe Today: The After-Life of Communists” címmel 2006. augusztus 29-én este 6 és 8 óra között a School of Business épület Mancheski Seminar termében.
      
      Quinnipiac University
      School of Business
      275 Mount Carmel Avenue
      Hamden, CT 06518-1965
      Tel: (203) 582-8745, Fax: (203) 582-3606
      http://mywebspace.quinnipiac.edu/cball/
      
      Helyfoglalás:
      Leslie Hunter E-posta: leslie.hunter@quinnipiac.edu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KONFERENCIA A MAGYAR FORRADALOM TISZTELETÉRE
A BARD COLLEGE FELHÍVÁSA
JELENTKEZZENEK A BARD COLLEGE DIÁKJAI

      A magyar forradalom 50. évfordulója tiszteletére a Bard College háromnapos konferenciát szervez. Az 50 évvel ezelőtti magyar hallgatók jelentkezését várják.
      2007. február 13. és február 16. között rendezendő osztálytalálkozó alkalmával előadásokat, filmvetítéseket, kerekasztalbeszélgetéseket és kiállítást szerveznek.
      Susan H. Gillespie
      Vice President, Director
      Institute for International Liberal Education
      Bard College
      Annandale-on-Hudson, NY 12504
      Tel.: 845-758-7082
      Fax: 845-758-7040
      www.bard.edu/iile
      Személyes felvilágosítás Galina Leinen: 845-758-7080.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

1956-2006 EMLÉKKIADVÁNY
CONNECTICUTI MAGYAROK

      Az 56-os forradalom ötvenedik évfordulójának megemlékezésére készülnek az amerikai magyarok Los Angelestől Bostonig és Chicagótól Miamiig. A legnagyobb ünneplés New Yorkban lesz, ahol a Szent Patrik székesegyház miséje után a Carnegie Hall nagytermében Pataki kormányzó fogja megnyitni az ünnepi műsort.
      Az ünnepségeken a forradalom egykori résztvevői mellett ott lesz az amerikai magyarság minden rétege, azok is, akik 1956 előtt vagy után hagyták el Magyarországot, és a második, harmadik generációs nemzedék tagjai is. De nem csak a magyarok fogják ünnepelni a huszadik század egyik legnagyobb és legsorsdöntőbb eseményének emlékét, hanem az amerikaiak is, akiknek a forradalomról csak hézagos értesülései vannak. Például az én, Connecticut államban levő városom, New Canaan, ahol a húszezer lakosból csak tíz a magyar, szintén meg fog emlékezni az első szabadságharcos menekültek érkezéséről és azok hozzájárulásáról a város fejlődéséhez.
      
      Az ünnepségeken résztvevők tájékoztatása érdekében határozta el a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület (HCSC), hogy egy angol nyelvű ismertetést ad ki, amelyet önköltségi áron bocsát minden rendezőegyesület rendelkezésére, hogy eseményeiken azt terjeszthessék. A nyolc oldalas kiadvány ismerteti a forradalom előzményeit, fontosabb eseményeit, valamint a harcok kimenetelét és azok hatását Nyugat- és Kelet-Európára.
      
      A címlapon a Nemzeti Dalt szavaló diákok és közönség látható a Bem szobornál, ahol a lengyel felkelésre szolidaritással válaszoló tüntetők összegyűltek. Ott emlékeztek meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, amelyet a cári Oroszország katonái ugyanúgy eltiportak, mint 56-ban a magyar forradalmat a szovjet tankok.
      “Szétszórt hajával, véres homlokával, Áll a viharban maga, a magyar” - idézi a szöveg Petőfit a kiadvány szerzőjének, Téglás Csabának fordításában. Ugyancsak ő tolmácsolja a hátlapon a “Bocsássatok meg gyerekek” című verset, amely névtelenül jelent meg a forradalom után. (Részlet:)
      
      
      Ó hányszor mondjuk kézlegyintve:
      “Ezek a mai gyerekek!”
      Elfajzott korcsok, silányságok,
      Üresek, léhák, jampecek...
      
      De aztán csodák jöttek,
      Soha nem látott hős napok,
      Mit mi megtenni sohse mertünk,
      A jampec fegyvert ragadott!
      
      Vagy, ha nem jutott, puszta kézzel
      Rohamozott meg tankokat,
      És hittel, vérrel égre írta:
      “Zsarnok! Az én hazám szabad!”
      
      
      Téglás Csaba, a Texas A&M Egyetem kiadásában megjelent BUDAPEST EXIT könyv szerzője írta a kiadvány szövegét, a nyomtatvány tervezését ifj. Makay Árpád grafikus készítette. Szalay Lajos rajzai, valamint az MTI és Papp László helyszíni fényképfelvételei illusztrálják a szöveget.
      
      A kiadvány CD-n is kapható. Érdeklődők forduljanak a HCSC-hoz P.O. Box 2026, Chesire, CT 06410, honlap: www.hcsc.us
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

GYURI HOLLÓSY SZOBRA A GROUNDS FOR SCULPTURE SZOBORPARKBAN
KATHY B

      Új szobor díszíti a Princeton melletti Grounds for Sculpture nevű, Amerika második legnagyobb 350 acre nagyságú szoborparkját. A szoborpark több mint 230 szobra között 2006 áprilisa óta Hollósy Gyuri magyar szobrász Kathy B elnevezésű szobra is állandó kiállításra került.
      Az alábbi honlapon Harkó Gyöngyvér és Sohár István riportja található Hollósy Gyuriról:
      http://www.gimagine/com
      A szoborpark címe: 18 Fairgrounds Road, Hamilton, NJ 08619
      Tel:(609) 586-0616
      Előre bejelentéssel Hollósy többi műve is megtekinthető. Gyuri E. Hollósy egyik leghíresebb szobra Boston 56-os emlékműve. A bombasztikus kompozíció egy barikádon hátrahanyatló lyukas zászlót tartó férfialakot és egy föléje magasodó nőalakot ábrázol, aki az ég felé emeli csecsemőjét.
      Hollósy Gyuri legújabb szoborterv kompozíciója egy 1956-os emlékmű, melyet az Amerikai Magyar Szövetség felkérésére készített és amely az AMSZ honlapján található:
      http://www.americanhungarianfederation.org/images/hollosy_1956_statue_lg.JPG
      Tel: 609-737-7768, Gyuri Hollósy
      http://hollosy.com/
      http://www.sunsetmemorial.com/hungarian.htm
      E-posta: gyuri@hollosy.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A MAGYAR BARÁTI KÖZÖSSÉG ITT-OTT TALÁLKOZÓJA

      A találkozó már több mint harminc éve értelmiségi programok mellett lehetőséget nyújt családok közös nyaralására.
      A 2006-os találkozó vezérgondolata: Múltunk Hite - Jövőnk Ereje / 1956 - 1976 - 2006. A heti program nagy részét az 1956-os forradalomra való megemlékezés, valamint az MBK/ITT-OTT múltjára való visszatekintés tölti ki.
      Az Itt-Ott konferencián a délelőtti órákban előadások hangzanak el, melyek megvitatására és a felvetett gondolatok formálására bőven van alkalom a délutáni strandolás vagy az esti kulturális műsorok és tábortűz melletti nótázás szüneteiben. A délelőtti programmal párhuzamosan gyermekprogram lesz, és az ifjúság is közös program keretén belül ismerkedik majd meg előadóinkkal és egymással. Közös ebéd után tóparti pihenés, úszkálás, és csónakázás vár a résztvevőkre.
      Találkozónk ideje alatt egy magyar falura emlékeztet a nemzeti park kabinjainak utcasora, ahol jólesően lehet hallani a magyar szót úton, útfélen. Minden generáció képviselve van. Este, ha végigsétál az ember a "falu" utcáján, az egyik kabinban táncoló fiatalokat lát, a másikban vitázó középkorúakat, a harmadikban nótázó idősebbeket. Szép, maradandó emlék az ITT-OTT konferencia, ajánljuk minden családnak.
      A program olvasható:
      http://www.mbk.org/Itt-Ott/2006/program.html
      Jelentkezés: E-posta: Itt-Ott_2006@mbk.org.
      http://www.mbk.org/Itt-Ott/2006/form/register
      www.mbk.org
Bokor Erika
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AZ AMERIKAI MAGYAR KOALÍCIÓ HÍRE
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKMŰVE

      A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány (Victims of Communism Memorial Foundation) július 19-én bejelentette, hogy elérte a 825 ezer dolláros adománygyűjtési célját, és idén szeptemberben megkezdik az emlékmű építését.
      „Ez mindennél fontosabb mérföldköve az Alapítvány történetének,” – mondta Lee Edwards, az alapítvány elnöke – „melyet hazafias magánszemélyek és etnikai közösségek, alapítványok, vállalatok, külföldi kormányok és politikai pártok rendkívüli szövetségének nagylelkű támogatása tett lehetővé. Emlékművünk valóban nemzetközi emlékmű.”
      Az Amerikai Magyar Koalíció elnöke, Maximilian Teleki elmondta: „A Koalíció és tagjai nagyon büszkék arra, hogy az elmúlt pár évben – számos más szervezet és magánszemély mellett – közreműködhettek az alapítványban.
      Az emlékmű felavatásának időpontját 2007 júniusára tűzték ki, Ronald Reagan elnök a Brandenburg Kapunál elhangzott történelmi beszédének 20. évfordulójára, amikor azt mondta: „Gorbacsov Úr, bontsa le ezt a falat!”
      „Washington a nagy események és nagyszerű vezetők emlékműveinek és díszemlékeinek városa” mondta Edwards. Emlékművünk, mely a Tienanmen téren felállított Demokrácia istennője szobor bronz másolata, a Capitolium dombon lesz felállítva.”
      A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnevezésű nonprofit szervezetet kongresszusi törvénnyel hozták létre, hogy emlékművet állítsanak Washingtonban a kommunizmus több mint 100 millió áldozatának.
      Az alapítvány tanácsadói testületében olyan prominens tagok találhatók, mint Jeane Kirkpatrick, Bob Dole, Claiborne Pell, Lane Kirkland, Vaclav Havel, Lech Walesa, Elena Bonner és Vytautas Landsbergis. Az alapítvány tiszteletbeli elnöke George W. Bush amerikai elnök.
      http://www.victimsofcommunism.org/
      Az Amerikai Magyar Koalíció országos nonprofit szervezet, mely az amerikai magyar ügyek széleskörű megismertetését és megértését támogatja.
      Az Amerikai Magyar Koalíció címe és honlapja:
      Hungarian American Coalition
      1120 Connecticut Avenue, NW, Suite 280
      Washington, DC 20036
      Tel: (202) 296-9505
      Fax: (202) 775-5175
      E-posta: hac@hacusa.org
      Honlap: www.hacusa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AMERIKAI MAGYAR SZÖVETSÉG

      Száz évvel ezelőtt 1906-ban alakult az Amerikai Magyar Szövetség. Az áprilisban megválasztott új vezetőség munkájáról, az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára való készülődésről, programokról, híres magyarokról, politikai és egyéb teendőkről olvashatunk a százéves Amerikai Magyar Szövetség honlapján.
      
      http://www.americanhungarianfederation.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

MAGYAR NYERTE A FIZIKAI DIÁKOLIMPIÁT

      Halász Gábor egy kínai tanulóval megosztva kapta a fizikai diákolimpia különdíját. A magyar diák a budapesti Radnóti Miklós Gimnázium végzős tanulója. Hazánk csapatban a második helyet szerezte meg.
      A legjobb elméleti fizikusnak járó különdíjat elnyerő Halász Gábor az InfoRádióban elmondta: az elméleti és a gyakorlati forduló is öt órán át tartott, az elméleti rész három hosszú feladatból állt; a gyakorlati fordulóban egyetlen feladat volt.
      A fiatal fizikus számára a második elméleti feladat volt a legnehezebb. A leírás szerint egy mozgó rudat fényképeznek, ami azért érdekes, mert a rúd elejéről és végéről eltérő idő alatt érkezik meg a fény a kamerába. Ebből kellett kiszámolni például, hogy mekkorának látszik a rúd, és mi történik a rúddal különböző helyeken - tette hozzá Halász Gábor. A kísérletben mikrohullámok visszaverődését, törését kellett vizsgálni. A végzős gimnazista szerint a viaszból készült prizmák törésmutatójának meghatározása volt a legnehezebb.
      Halász Gábor úgy véli: a diákolimpiai feladatok szintje nem haladja meg a középiskolai tananyagot. Az olimpián az a legfontosabb, hogy tudjon az ember gondolkodni, és képes legyen gazdálkodni az idővel, amiből nagyon kevés van a feladatok számához képest - hangsúlyozta Halász Gábor, aki az ELTE Természettudományi Karán, fizika szakon tanul majd tovább. Az ezüstérmes magyar csapat tagjai Kónya Gábor, Meszéna Balázs, Molnár András és Széchenyi Gábor voltak.
OP/edupress.hu/InfoRadio
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CRESCENDO NYÁRI MŰVÉSZETI AKADÉMIA

      2006. július 24-augusztus 7.
      Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány az idén harmadik alkalommal rendezi meg Magyarországon, Sárospatakon a Crescendo Nyári Művészeti Akadémiát. A két hetes kurzus során európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek elismert tanárai tartanak intenzív, korcsoportokra bontott képzést a világ több mint tizenhét országából érkező tehetséges, művészeti pályára készülő fiataloknak.
      http://www.crescendo.siteset.hu/index.php?m=7646
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

VI. NEMZETKÖZI HUNGAROLÓGIAI KONGRESSZUS

      Debrecen 2006. augusztus 22.-27.
      Kultúra, nemzet, identitás címmel tartandó kongresszus fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, védnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
      Honlap: www.hungkong.unideb.hu,
      E-posta: hungkong@puma.unideb.hu
      Telefon: +36-52-512-900/2291
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

GYUKICS GÁBOR FELHÍVÁSA

      Gyukics Gábor műfordító, költő Contemporary Hungarian Poetry című angol nyelvű antológia társfordítója, a Last Smile verseskötet szerzője újabb antológia kiadására készül.
      Az antológia 25 amerikai költő kb. 100 versét tartalmazza, ismerteket és ismeretleneket egyaránt, pl. Simic, Pinsky, Ira Cohen, Rita Dove. Hat év munkája fekszik az antológiában, két éve befejeződött a fordítás, de mivel nem talált támogatót a közvélemény segítéségét kéri az antológia kiadásához. Gyukics Gábor korábbi amerikai vers antológia válogatása (Félmeztelen múzsa) a boltokból teljesen elfogyott, így ez az újabb antológia is sikerre számíthat, mert magyar olvasóknak és irodalmároknak egy számukra majdnem ismeretlen költészetet mutat be.
      Információ: gyukics@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL

      Kilenc évvel ezelőtt indították útjára a Zsidó Nyári Fesztivált, mely a magyarországi fesztiválok között látogatottságában az előkelő harmadik helyen áll. A fesztivál valóra váltotta az elképzeléseket, a zsidó kultúra bemutatását a művészetek széles skáláján. Világsztárok meghívásával és ifjú tehetségek felfedezésével betört az európai fesztiválok élvonalába. Központja a Dohány utcai zsinagóga, de ma már Budapest legszebb világi helyszínei is bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba. A Zsidó Nyári Fesztivál rendezője a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja. Programok: koncertek, színielőadások, fotókiállítás, könyv- és filmnapok.
      További információ:
      Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ
      Tel.: 343-0420
      http://www.jewishfestival.hu/
      http://www.zsidonyarifesztival.hu/
      http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=36323
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Románia

ERDÉLYI 56-OS KUTATÁS

      A magyar forradalom 50. évfordulójára életrajzi adattár megjelentetését tervezik Kolozsvárott. Az eddigi eredmény közel 2500 személyre vonatkozó adatanyag, amelynek rendszerezése és nyomdára való előkészítése van hátra.
      
      Az eltelt 50 esztendő alatt az egykor meghurcoltak sorai nagyon megritkultak. Igen sokan távoztak el az élők sorából, sokan - a börtönből való szabadulást követő zaklatások miatt - vándorbotot vettek a kezükbe.
      
      Most a munkának olyan szakaszába értek, amikor meg kell próbálniuk az adatanyag hézagait kitölteni. Vannak olyanok, akikről csak részleges adatokat tudnak. Vannak, akiknek évekkel-évtizedekkel ezelőtti címük az utolsó nyom, ahol megrekedtek.
      Keresőjegyzékeket készülnek közzétenni a vidéki lapokban. S a Transindex közleményeit is szeretnék felhasználni arra, hogy eljussanak azokhoz, akikhez a hazai sajtó nem jut el.
      A munka állásáról részletekbe menően tájékoztatnak az Erdélyi Múzeum-Egyesület honlapján (www.eme.ro/erdelyi56) és a http://www.transindex.ro/ címen.
      Cím: 400427. CLUJ. Aleea Busteni 11. ap. 14.
      Tel: (40)(264)596-988 vagy 545-177
      E-posta: polis@mail.dntcj.ro
Dávid Gyula
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Szlovákia

HATODSZORRA OSZTOTTÁK KI A POSONIUM DÍJAT

      Hat magyar író és egy művészettörténész/kritikus között osztották ki a Posonium Irodalmi és Művészeti Díjat Pozsonyban 2006. június 27-én. A Posonium Díjat – az Amerikai Magyar Koalíció kitüntetését – Edith és John Lauer alapította azzal a céllal, hogy a magyar íróknak és művészeknek megadja a rég esedékes elismerést az irodalomhoz, művészethez és az 520 ezres szlovákiai magyar történelmi közösség kulturális örökségéhez való kiemelkedő hozzájárulásukért. A képzőművészeti díjakat Mátyásfalvi György budapesti üzletember szponzorálja.
      Az idei Fődíjat Tóth N. Anikó nyerte el Fényszilánkok című kisregényével, mely régi fényképekkel, egyedi hangon írja le egy szlovákiai magyar család életét. Az Életműdíjat Szőke József kapta szerkesztői, közéleti és bibliográfusi tevékenységéért, valamint Szeberényi Zoltán irodalomkritikusi, irodalomtörténészi és oktatói munkájáért.
      A Posonium Művészeti Díj Életműdíját Kubička Kucsera Klára művészettörténésznek és kritikusnak ítélték oda, aki évtizedeken át nélkülözhetetlen szerepet játszott a kiemelkedő magyar képzőművészek életében Szlovákiában.
      Szunyog Zsuzsa kapta meg az Elsőkötetes Szerzői Díjat Rózsavigasz című verseskötetéért, míg Különdíjjal tüntették ki Lacza Tihamért Séta a kertben című művéért és tudománytörténeti munkásságáért, valamint Csáky Károlyt Ó, szép piros hajnal című munkájáért, értékelve néprajzi és helytörténeti tevékenységét is.
      A Posonium díjátadást Pozsony belvárosában, a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezet székhelyén, a Csemadok épületének a báltermében tartották, mely a Madách magyar könyvesbolt helye is. A megjelentek között voltak: Bíró Judit, a Kulturális Minisztérium államtitkára; Edith és John Lauer, a Posonium Díj alapítói; Andrea Lauer Rice, a Koalíció Végrehajtó Bizottságának tagja, és férje Charles Barton Rice; Szesztai Ádám, a szlovákiai magyar nagykövetség tanácsosa; valamint írók, művészek, újságírók és több kiadó képviselője.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

JOHN LUKÁCS JUNE 1941
JUNE 1941 HITLER AND STALIN

      John Lukács az Egyesült Államokban élő tudós sok, nagy sikerű történelmi és irodalmi munka szerzője új könyvet írt a második világháború történetéről, pontosabban 1941 júniusáról, amikor Németország megtámadja a Szovejtuniót.
      Lukács sok régi elfogadott tételt megkérdőjelez könyvében, véleménye szerint Hitler elsődlegesen Angliát akarta elfoglalni, s a Szovjetunió bekebelezésével megadásra próbálta volna kényszeríteni az angolokat és az amerikaiakat. A német tábornokok bíztak a sikerben, Hitlernek azonban voltak kételyei a gyors győzelemben. Sztálin viszont nem gondolta, hogy Hitler egyszerre két fronton képes háborút viselni, s így meglepetésként érte a német támadás.
      Yale University Press, 2006.
      ISBN 0-300-11437-0.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

GEREBEN ISTVÁN ÉS CIKKE

      Gereben István tanulmánya 2006. június 16-án (50. évfolyam 24. szám) Nagy Imre kivégzésének évfordulóján jelent meg a budapesti Élet és Irodalom hasábján
      Emlékezés Nagy Imrére címmel
      http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0624&article=2006-0618-2206-00GYPV
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

TISZTELETADÁS A KOMMUNISTA TERROR MAGYAR ÁLDOZATAI ELŐTT
CONGRESSIONAL RECORD

      Christopher Smith képviselő, az Egyesült Államok Képviselőháza Emberjogi Albizottsága elnökének és a Commission on Security and Cooperation társelnökének Nagy Imre és társai kivégzése 48. évfordulója alkalmából tett 2006. június 27-i nyilatkozata megtalálható:
      http://www.mti.hu/dokumentumok/cikk/145921/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYARONLINE

      http://www.magyaronline.net
      A Kárpát-medencén kivül élő magyarok fóruma: http://www.magyaronline.net/forum/
      E-posta szerkesztoseg@magyaronline.net
      A MON állandó meghivott vendége: Dr. Grétsy László nyelvészt lehet kérdezni http://www.magyaronline.net/forum/viewforum.php?forum=56&353
      NYUGATI MAGYAR SZERVEZETEK FORUMA
      NYUGATI MAGYAR SZEMLE
      MON FÓRUM
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

VASVÁRY GYŰJTEMÉNY

      Elkészült a Kórász Mária által szerkesztett Vasvary Newsletter legújabb száma:
      http://www.sk-szeged.hu/szolgaltatas/vasvary/newsletter/06jun/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

56-OS AMERIKAI SZOBOR KÉSZÜL KAPOSVÁRRA

      Az amerikai magyarok Fairfield Connecticuti Bizottsága kezdeményezésére Kaposváron 1956-os szobrot terveznek állítani. A szobrot Gera Katalin szobrász készíti, az emlékmű „A szabadság angyala” nevet viseli. „ Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve körülbelül 6 méter magas, vertikális elrendezésű kompozíció. Az architektonikus elemek, a szétlőtt falakra utaló kőtömbök, a belőlük kiálló fémrúdra szúródott, megtépázott lyukas zászló a szétlőtt otthonainkat, a durván, kegyetlenül vérbefojtott forradalmunkat, szabadságharcunkat és szétdarabolt országunkat is szimbolizálják. Az angyal eszmeiséget, lelkiséget fejez ki, elemelkedik a földtől, és jobb kezében magasra emeli a magyarság szimbólumát, a Kossuth címert”–írja Gera Katalin a készülő emlékműről.
      
      A szobor a világ magyarságának anyagi támogatásából készül. Az adományokat a nonprofit szervezet nyilvánosan könyveli, azokról elismervényt ad. A támogatók neveit emlékkönyvbe örökítik meg.
      Magyar Studies of America, Inc. (megjelölve: 1956 Memorial Fund)
      Cím: 242 Kings Hwy Cut-off Fairfield, CT 06824-5394 (USA)
      Dr. Egervári Gyula
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR DÍSZBABA KIÁLLÍTÁS
CLEVELANDI MAGYAR MÚZEUM

      A Clevelandni Magyar Történelmi Társulat Magyar díszbabakíállításának megnyítója augusztus 5-én, délután 3 órakor lesz a Magyar Múzeumban.
      
      
      Cleveland Hungarian Heritage Museum., Galleria at Erieview, at E. 9th St.Lakeside Ave
      
      http://www.jcu.edu/language/hunghemu/hunghem4.htm
      http://www.jcu.edu/language/hunghemu/index.htm
      http://www.jcu.edu/language/hunghemu/events.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

GULYÁS PARTI

      A CHR50 (Cleveland Hungarian Revolution 50th Anniversary Committee) a magyar forradalom 50. évfordulójára alakult clevelandi bizottság 2006. augusztus 13-án déltől este 8-ig magyar gulyás partit rendez.
      German American Culture Center (Lenau Park),
      7370 Columbia Rd., Olmsted Falls, Ohio
      Lángos, Bográcsgulyás, kürtös kalács , tánc, mulatás.
      Info: (440) 238 8321 vagy (440) 871 2796.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2006