NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
Email: BikaJuli@aol.com
Efax: 508-437-2661

27. szám 2001. április 1.

Az árvíz

Terhesedvén az ég felhős oszlopai,
Szakadoznak s széjjel válnak nyílásai.
Rohanva omolnak az atmosférai
Függő tengereknek eláradt habjai.

A barmokat szörnyű örvényibe nyeli,
A feldúlt házakat hátára emeli,
A kies téreket mélyen bévőlgyeli,
Lésznek mindenféle prédáival teli.

Csak azért oszolnak széjjel a fellegek,
Hogy a színt megadván gyászszínű szőnyegek,
Lássák a sok veszélyt a megborzadt egek;
Ah! ennek láttára még jobban remegek.

Csokonai Vitéz Mihály (1791)


ÁRVÍZKÁRJELENTÉS

A március 9-10-én feldolgozott hivatalos adatok és saját értesülésünk szerint: Kárpátalján 12 járásban okozott kárt az árvíz. A megyében 216 településén 27.584 épület volt elárasztva, 911-re nőtt az összeomlott épületek száma, 10.774 személy volt kitelepítve, 13 településen nem volt áram, 17 helységgel nem volt telefonösszeköttetés. Az árvízsúlytotta területeken a szakszolgálatok 25 ezer emberrel és 1054 géppel folytatják a kármentést és elhárítást, s 5 helikopter szállította el a súlyos betegeket.

A hivatalos jelentés szerint az árvíz halálos áldozatainak száma Kárpátalján hat, egy mentésre indult kiskatona a kétéltűjárművével elmerült, odafulladt, egy nyugdíjas asszonyt kivetett Husztnál a víz, Tekeházán egy fiatal házaspár az összeomlott házban lelte halálát.

Dupka György, a MÉKK elnöke
88000 Ungvár, Tolsztoj u. 5/a.
Tel/Fax: 00-380-3122/-1-70-27.
E-mail: dupka@kvk.uzhgorod.ua


ÁRVIZ SEGÉLY KÁRPÁTALJÁRA

Javaslat

A Tisza mindkét oldalán sokkal súlyosabb károkat okozott az árvíz mint 1998-ban. Akkor is megmozdult a világ magyarsága. A Connecticut és New Jersey környéki magyarok segítségét (több mint 5000 dollárt) a Világszövetség képviseletében akkor személyesen vittem el Kárpátaljára. Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) elnöke vezetett, azzal a céllal, hogy az általunk küldött pénz ne tűnjön el egy nagyobb szervezet zsákjában.

Most, amikor a hírek szerint a kár és a veszély még nagyobb, azt javasolom, hogy minden eddig támogatásra félretett és most összegyűjthető pénzt küldjünk el az árvíz károsultjainak. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) feltétlenül megbízható, hogy támogatásunkat a megsérült magyar közösségi épületek helyreállítására fogják fordítani. Igaz, hogy a magyarországi oldalon is súlyos a kár, de a magyar állam lehetőségei nagyobbak, mint az ukrán oldalé, ezért azt javasolom, hogy a támogatást ne osszuk meg, hanem minden lehető módon a kárpátaljai testvéreinket támogassuk.

Papp László


Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) elnöke azt kéri, hogy segítségünket pénzküldemény formájában küldjük a MÉKK 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u.3, HUNGARY devizaszámlájára:

24501804, SWIFT JEL: OKHB HUHB,
Kereskedelmi és Hitelbank ügyintéző telefonszáma: 36-(47) 322-411.
Az amerikai közvetítő a Bank of New York.


Világszerte számos magyar szervezet és egyesület csatlakozott az árvízkárosultak részére indult gyűjtéshez.

Ausztráliai Magyarok

A Pannon Entertainers Program Organizers nevű szervezet április 1-én koncertet rendezett Sydneyben, melynek teljes bevétele az árvízkárosultak javára megy. A több mint négyórás műsor harminckét szereplője mind díjtalanul lépett fel. A rendezvény fővédnöke Sági Gábor Sidney-i magyar főkonzul volt.

New South Wales, NSW-i Magyar Szövetség szervezésében több magyar szervezettől, így Nemzetvédelmi Alap, Magyar Kultúr-Kör Sydney, Deák Kör, Szent Korona Társaság , Független Magyar Szabadságharcos Szövetség, Magyar Ház Szövetkezet, Szabadság Ünnepély , Szt. Erzsébet Karitász Társaság, Történelmi Tények Fóruma és további egyéni adományokból összesen március 31-ig $12,335 ausztrál dollár gyűlt össze, mely összeget Kardos Béla személyesen vitte el március végén Kárpátaljára. Gyűjtenek

Nemzetvédelmi Alap pénztárosa: Fazekas Ambrus,
50 Morshead Drive, Connels Point, 2221,
Sydneyi Magyar Kultúr-Kör elnöke Rozgonyi Magdi,
P.O. Box 478, Chester Hill, 2162, Tel 9645 3917

A Brisbane-i központtal működő Queenslandi Magyar Szövetség (QMSZ) eddig 1000 ausztrál dollár gyorssegélyt küldött Kárpátaljára. Albert László QMSZ elnök E-posta: lalbert@goldcoast.qld.gov.au,

Info: Csapó Endre, E-posta: csapo@nlc.net.au Magyar Élet főszerkesztője

Fadgyas László az Ausztráliai és Új Zélandi Magyar Szövetség elnöke , Tel: 61-3-5275-2238


Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület

Az árvíz első hetében Papp Judith egyéni gyűjtését, 700 dollárt eljutatták a Dupka Györgynek a MÉKK részére. Szintén a helybeli magyarok közbenjárására a New Canaan-i AMERICARES elküldött egy vagon élelmiszert, tápszert, takarót, gyógyszert az árvízkárosultaknak. A Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület 6000 dollár adományát Matolcsy Sára viszi el személyesen MÉKK képviselőjének.


Kolorádói Magyar Klub

Március 20-án két óriási konténer ruhákkal és komputerekkel elindult Denver Coloradóból Budapestre, hogy onnan a Kárpátaljai árvízkárosultakhoz jutassák.

Megyesy Jenő Colorado állambeli tb. magyar konzul és a Kolorádói Magyar Klub kezdeményezésének köszönhetően az Aspeni Síegyesület 800 ezer dollár értékű meleg ruhaneműt, valamint komputereket adományozott a kárpátaljai magyar árvízkárosultaknak.

A mostani szállítmány már a hetedik a sorban, melyek korábban komputereket, vízszűrőket, orvosi műszereket és technikai felszereléseket tartalmaztak. Több mint 1000 komputer került így Kárpátaljára, Erdélybe, magyarországi és szlovákiai területekre is. A komputerek szállítása továbbra is folytatódik. A Szent Lázár rend lovagjai szállítják tovább az árukat a felhasználókhoz.

Info: Megyesy Jenő tb. konzul Tel :(303)-861-8013. E-posta: megyesg@duffordbrown.com.


Magyar Amerikai Koalíció

A Magyar Amerikai Koalíció kér minden amerikai-magyart, hogy járuljon hozzá a 160.000 magyarnak otthont jelentő ukrajnai Kárpátalján sújtó árvízkatasztrófa áldozatainak megsegítéséhez. A Koalíció már jóváhagyott egy 5.000 dolláros segélyt.

A múlt évben a Koalíció intézte annak a 80.000 dolláros segélyadománynak a folyósítását, amelynek segítségével a súlyos tiszai árvizek során megkárosodott kelet-magyarországi falu, Vámosújfalu polgármesteri hivatala épült újjá.

A Koalíció szeretne értesülni más amerikai magyarok vagy szervezeteik hasonló segélyakcióiról, s így növeljék az amerikai magyarság segélyakcióinak hatásosságát a magyarországi, akár a kárpátaljai károsultak javára.

Hungarian American Coalition (a kárpátaljai árvízkárosultaknak) megjelöléssel
818 Connecticut Avenue, NW, Suite 850, Washington, D.C. 20006.
Kereszty Gabriella , tel: (+1-202) 296-9505
E-posta: iid@ix.netcom.com


Magyar Köztársaság New Yorki Főkonzulátusa

Az adóból levonható " tiszai árvíz" adományt Hungarian-American Cultural Association Inc. (HACA) nevére kérik kiállítani.

Cím: Consulate General of the Republic of Hungary 223 East 52nd Street, New York, NY 10022 , Tel: (212) 752-0669


Az 56-os Világszövetség és Pesti Srác Alapítvány eljuttatja az adományokat a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi irodájába. A tiszai árvíz csekkeket 45-55 158th Street Flushing, NY 11358 címre kérik.


Svájc

A Svájci Vöröskereszt az árvíz első napjaiban két nagy teherautót küldött 9,000 meleg takaróval, élelmiszerrel és tisztálkodó szerekkel Kárpátaljára a svájci magyar szervezet közbenjárására. Info: Zabolai Csekme Éva, E-posta: zabolai@ilo.org


Washingtoni Magyar Nagykövetség

Jeszenszky Géza nagykövet a külföldi magyarokhoz irt levelében arról tájékoztatott, hogy a magyar köztársasági elnök, Mádl Ferenc felesége, Dalma asszony védnökségével washingtoni magyar nagykövetség jótékony célú rendezvényt tervez a közeljövőben.

Info: Embassy of the Republic of Hungary
2950 Spring of Freedom Street N.W., Washington, D.C.
Tel:(202) 362-6730, E-posta: Huambassad@aol.com


Magyarország

Az árvízkárosultaknak ugyancsak gyűjt adományokat a Határon Túli Magyarok Hivatala és a Mocsáry Lajos Alapítvány. Hazai és határon túlról érkező pénzadományokat az alábbi OTP bankszámlaszámra várja: 11786001-20043506.

A külföldről érkező pénzadományok fogadására szolgáló átutalási jel a következő: OTPVHUHBAXXX.


Március végi jelentések szerint Kárpátalján ugyan javul az árvízhelyzet, de a megye hegyvidéki járásaiban egyre több helyen jelentkeznek a településeket is fenyegető földcsuszamlások, sárlavinák. Március 27-i adatok szerint a megyében 305 helyen mozogtak a hegyoldalak, 76 körzetben észleltek kő- és sárlavinát.

A kárpátaljai és magyarországi árvízhelyzetről információ:

Kárpáti Igaz Szó:http://karpatiigazszo.webjump.com
Kárpátalja: www.karpatok.uzhgorod.ua/hetilap
Bereginfó:www.bereg.uzhgorod.ua/binfo
http://index.hu/politika/belfold/arvizdosszie/arviz2001/
http://index.hu/politika/belfold/karpataradas/
http://www.ovf.hu/ovfhun/index.html
http://www.rtlklub.hu/arviz.

Naponta érkeznek újabb jelentések a gyűjtésekről és adományokról, a továbbiakról a jövő hónapban próbálunk beszámolni.


Volt Magyar Politikai Foglyok Világszövetsége (VMPFVSZ)

Tóth Ilona volt orvostanhallgató rehabilitálása

A Budapesti Fővárosi Bíróság február 19-én hozott végzésével semmissé nyilvánította Tóth Ilona, az 1957-ben kivégzett orvostanhallgató egykori elítélését. Most a szervezetünk kéri az összes magyar emigráns egyesületeket, hogy segítsenek azt elérni, hogy Budapesten Tóth Ilonka nevére utcát, valamint az Orvosi egyetem egyik osztályát, ahol Tóth Ilonka utoljára tanult, nevezzenek el.

A Volt Magyar Politikai Foglyok Világszövetsége elnöke
Tibor Helcz, 663 Linden Dr., Englewood, FL 34223 USA
E-posta: tiborhelcz@home.com


AUSZTRIA

Millenniumi kiállítások Bécsben

Millenniumi kiállítást és kulturális rendezvénysorozatot nyitott március elején Bécsben Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár . Az osztrák-magyar közös múlt hiteles, politikától mentes megismertetésére vállalkozó kiállítás-sorozat mellett koncertek, népzenei és baletteloadások adnak ízelítot a mai magyar kultúrából. A sorozat elso tárlata "Császár és király - Történelmi utazás - Ausztria és Magyarország 1526-1918" címmel nyílt meg, célja Ausztria és Magyarország közös államban eltöltött négyszáz éves történetének bemutatása.

További kiállítások:

Magyar királykoronázások Pozsonyban

Együtt az oszmánok ellen -Magyarországi végvárak kiépítése és működtetése.

Bécs és a magyar értelmiség, a Collegium Hungaricum és a ELTE Egyetemi Könyvtár és levéltár kiállítása, április 10-május 11 között.

A vasfüggöny, A bécsi Hadtörténeti Múzeum kiállítása április 25 - július 29 között.

Erdélyi képek címmel nyílik Korniss Péter kiállítása május 17-június 13 között.

Április 29-én a Fiatal magyar művészek gálaestjét tartják a Bécsi Városháza dísztermében.

Info: E-posta: aszalos.sandor@chello.at (AS)


KANADA

Montreal

Molnár György - a mozgásművész

A Usine C színház programján változatos jó színházi előadásokat láthatunk. Ez év januárjában a Mr. Lear című darab volt műsoron, Molnár György - a mozgásművészet mestere előadásában A pantomim-szerű játék témájának Shakespeare Lear Király az alapja. Rendezte John Sipes, az Oregon Shakespeare Fesztivál egyik rendezője. Főszerepben George Molnár , a "Carbon 14" művésze.

Molnár György Budapesten született, 1940-ben, 16 éves korában hagyta el hazáját. Montreálba érkezve, - az első nehéz évek után - 26 éves korában kezdte el klasszikustánc tanulmányait. 1964-től érez elhivatottságot a pantomim művészetéhez . Molnár Györgyöt 2001 májusban láthatjuk megint a montreali színpadon, Gilles Maheu új rendezésben a "Cris et silences" darabban.


Toronto

A magyarság köszönti Kanadát
Kanadai Magyar Máltai Szeretetszolgálat bálja

2001. május 6. 14:30. George Weston Recital Hall, 5040 Yonge St. Toronto

A Kanadai Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékony célú koncertet és kiállítást rendez, mely a Máltai Gondviselés magyarországi árvaházai támogatására fordítják.

A koncerten Koncz Zsuzsa énekesnő és zenekara, Sebő Ferenc népzenész, valamint Érdi Tamás zongoraművész lépnek fel. Közreműködik a torontoi Fekete föld zenekar és a Kodály táncegyüttes. A kiállítás témája - Magyarok a világ tudományos-műszaki haladásáért- Nobel-díjasaink, alkotóink, sporteredményeink bemutatása.

A Kanadai Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Magyar Főkonzulátussal, az egyházakkal, és a magyar szervezetekkel karöltve vállal szerepet a jótékony célú est megszervezésében.


Észak-Amerikai Magyar Iskolák VIII: Tanári Konferenciája
Magyarul de hogyan?

2001 június 9, szombaton a torontoi Szent Erzsébet Magyar Iskolában tartandó konferencia témája a játék mint oktatási eszköz használata .

Jelentkezés április 15-ig Zydron Veronika
Szent Erzsébet Magyar Iskola
432 Sheppard Ave. East
Willowdale, ON M2N 3B7
E-posta: konferncia2001@hotmail.com
http://go.to/konferencia


OLASZORSZÁG

Közös hazánk - Róma

Sárközy Péter professzor a La Sapienza egyetem tanszékvezetője a szerzője, annak a négynyelvű könyvnek, mely a magyarok nemzeti templomáról, európaiságának keresztény bizonyítékairól íródott.

Közös hazánk, Róma címmel megjelent kötet a Szent István Társulat kiadásában, a római Hungarológiai Központ részvételével látott napvilágot.

A könyvecske a magyarok Rómában levő nemzeti templomáról, a S. Stefano Rotondóról s a benne megőrzött nemzeti ereklyéinkről - az István, Imre és László királyainknak szentelt oltárról, a Szent István királyunkkal áldottan várandós Saroltot ábrázoló freskóról, az itt nyugvó Lászai János erdélyi főesperes márványos síremlékéről. A köröndtemplom a Célius-dombon fekszik, bazilika küllemű templom, valahai római legionáriusi szálláshelyből alakított ókeresztény körtemplom: a magyarok nemzeti temploma Rómában, amely egyébként Mindszenty József tituláris temploma is volt. Szomorú tény, vallja Sárközy Péter a huszonkét éve Rómában élő magyar professzor, hogy a rendszerváltozás tíz esztendeje alatt sem sikerült - egyetlen magyar kormánynak sem - emléktáblát elhelyezni itt, hiszen a templom nemcsak művészettörténeti, hanem a magyar kultúrtörténetben betöltött szerepe miatt is fontos. Tanúskodik arról, hogy Rómában a magyarok már 1454 óta jelen vannak, azaz már a mohácsi vész előtt is Európához tartoztak. 1454-ben bízta V. Miklós pápa a magyar pálos rendre a templom liturgikus ellátását, s a magyar szerzetesrendi papok számára a templom mellett kolostort is építtetett. VI. Pius azután 1776-ban bullában rendelte el, hogy a San Stefano Rotondóban épüljön fel egy új kápolna a magyarok első szent királya tiszteletére, illetve a S. Stefano Rotondo legyen a magyarok nemzeti temploma. Ez a bulla ma is érvényben van, vagyis a templom elvben ma is a magyarok nemzeti temploma.

Itt nyugszik a római gyóntató gyulafehérvári kanonok, Lászai János, aki 1523-ban hunyt el, s akinek sírkövén büszkén hirdeti az elhunyt által szerzett epitáfium: "Vándor, ha látod, hogy római sír födi azt, aki a hideg Dunánál született / nem fogsz csodálkozni, ha meggondolod, hogy közös hazánk volt Róma és az is marad"...

Járai Judit Magyar Nemzet cikkéből ollózva


SVÁJC

Elhunyt Krüzsely József

Bernben, életének 86 életévében elhunyt Krüzsely József református lelkipásztor ez év március 25-én. A kárpátaljai Viskről származott, 1952-tól 1981-ig megfeszített munkával, magyar nyelven hirdette evangéliumot a svájci magyarok között.

Albert.Bekassy@skane.se


SZLOVÉNIA

Lendván ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

Az erdélyi Székelyudvarhely után az idei tavaszi, március 15-ére időzített konferenciára - a Kárpát-medence és a nyugati régió ifjúsági és diákszervezeteit összefogó egyeztető fórum - Lendván, Szlovéniában került sor.

A következő rendhagyó nyári konferencia Vajdaságban, Palicson lesz.

Új Magyar Képes Újság című horvátországi magyar hetilapból


USA

A szászcsávási zenekar amerikai turnéja

A szászcsávási (Erdély) cigányzenekar amerikai előadássorozata kapcsán a New York Times vasárnapi április 1-i száma Michael Beckerman zenetörténész, a University of California, Santa Barbara professzora cikkét közölte, mely a magyar, a spanyol népzene és a cigányzene hasonlóságával illetve különbözőségével foglalkozott.

Szászcsávás együttes hallható április 12-én, csütörtökön 8-kor a 92. utcai YWHA-ban (92nd Street Y - Tisch Center for the Performing Arts), Lexington Avenue-n. Az előadott művek között hagyományos cigány, valamint Doppler, Kodály, Bartók és Liszt művei szerepelnek. Információ: (212)996-1100 vagy http://www.92ndsty.org

Április 3-4-én az együttes Clevelandban lép fel. 2393 Professor, Cleveland, OH 44113 Tel: (216) 281-8727 vagy E-posta: mahovlich@juno.com

Április 10-én a magyar nagykövetségen Embassy of Hungary, 3910 Shoemaker Street N.W. , Washington, D.C. 20008, Tel: (202) 362-6730 Április 27-én Washingtonban Smithsonian Institute épülete, Tel: 202/357-3030 .

További info: Magyar Kálmán, 178 Oakdene Ave. Teaneck NJ 07666 USA

Tel: 201-836-4869, Fax: 201-836-1590

E-posta: magyar@magyar.org


Louisiana

XXXII . New Orleans-i Jazzfesztivál
2001 április 26-május 6

Louis Armstrong (Satchmo= satchel mouth) , 1967 és 1971 között alakított egy együttest az Armstrong All Stars-t. Satchmo klarinétosa Joe Murányi második generációs magyar. A szaxofonon és tárogatón is játszó Joe Murányi 1928 január 14-én született Martins Ferry, Ohioban. Egyik szülője Mezőkövesdről, a másik egy Sopronhoz közeli faluból való. Murányi a Columbia egyetemen végzett klasszikus zenét és magyar nyelvet is tanult. Játszott a jazztörténet sok hírességével, pl. Bobby Hackett, Wild Bill Davison, Bunk Johnson és Roy Eldridge trombitásokkal, Eddie Condon banjos zenekarvezetővel. Lemezgyárakban zenei rendezőként és kritikus-újságíróként dolgozik. Az All Stars együttesben ő Arwell Show bőgős maradt csak már az eredeti Armstrong All Starsból. Murányiékat április 29-én a fesztivál színpadán valamint, Palm Court Kávéházban, 1204 Decatur Str, április 30 és május 1 -én hallhatjuk.

Info: http://nola.com/jazzfest/


New York és környéke

A Collegium Hungaricum Juventutis Occidentalis (CHJO)
pályázati felhívása magyarországi tanulmányokra

A pályázatra elsősorban magyarul beszélő egyetemista korú fiatalok jelentkezését várják, A szeptemberben kezdődő, 2001/2002 tanévre az új pályázat benyújtási határideje: 2001. április 15.

http://www.magyar.org/ahea/chjoc
Telefon: 973-772-8810, Fax: 973-772-5145, E-posta: CHJOCollegium@aol.com
Levél cím: CHJO, POB 57, Garfield, NJ 07026 USA Dr. Tarján Gábor


Magyar tavaszi bál

Március 31-én Millenniumi Egészségügyi Alapítvány rendezte azt a jótékony célú 2001 évi "Magyar Tavaszi Bált", amelynek tiszta jövedelmét a magyar és amerikai gyermek és nővédelem valamint a megelőző orvosi kutatásokra ajánlják A bál kitüntetettjei

Marton Éva világhírű magyar operaénekesnő és Tony Curtis magyar származású amerikai színész. A bál védnökei George Pataki New York állam kormányzója, New York város polgármester Rudolph Guiliani és a budapesti főpolgármester Demszky Gábor voltak.

Info: 212-423-9613


Magyar film és előadás sorozat a Columbia egyetemen

Április 9: A kis utazás, Rózsa János filmje,
Április 16: Széplányok , Dér András filmje,
Április 23 : Édes Bőbe Szabó István filmje,
Április 30: Szegénylegények Jancsó Miklós filmje. A filmvetítések este 8 órakor kezdődnek

Molnár László New York-i főkonzul Magyarország és az Európai Unió címmel tart előadást április 16-án, du. 6 órakor

Magyar Bálint magyarországi parlamenti képviselő előadásának témája Magyarok kapitalizmushoz való hozzáállása április 23 , du.6 órakor

John S. Micgiel executive director
Columbia Egyetem
East Central European Center
1227 International Affairs Building
420 West 118th Street
New York, NY 10027
Tel: 212-854-4008


Zsidó film és vitafórum

Magyar zsidó film és vitafórum következő vetítésére április 23-án este 6.30 kor kerül sor Kastner per címmel , az 1995-ben készült izraeli film eredeti címe Malkiel Greenwald. Kastner magyar cionista vezető volt, 1700 magyar zsidó életét mentette meg. Greenwald azzal vádolta, hogy kollaborált a németekkel, mire Kastner feljelentette, a per azonban nem fejeződött be mert Kastner közben furcsa módon meghalt. Ez mind 50 évvel ezelőtt történt.

Center for Jewish History
15 West 16 Street, New York
Motti Lerner a vitavezető.


Ivány József előadása

Bnai Zion Magyar Klubban április 29-én du. 2 órakor Ivány József a Social Security adminisztráció magyar főtisztviselőjével beszélget Dr. Hámori Péter.

Bnai Zion Ház 136 East 39th St. NYC

Támogatók: Mimi Mautner, Carole Roth és Lívia S. Sylva. A bevétel a Bnai Zion visszamaradt gyermekek izraeli otthonának javára szolgál. Info: 212-725-1211


A Magyar Öregdiákszövetség - Bessenyei György Kör

Április 6-án a Rutgers Egyetemen előadást rendez e címmel: "Jelenkorunk magyar kultúrpolitikája". Előadó: Jankovics Marcell Kossuth díjas, művelődéstörténész, filmrendező, 1998 óta a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke. A Nap könyve című művét ez évben adta ki angolul az Öregdiák Szövetség tagja: Pásztor Péter kiadója, a Center for Hungarian Studies and Publications.

Este 7:30 órai kezdettel , Rutgers Student Center, Room 411 AB
126 College Ave., NEW BRUNSWICK, N.J.
Info: honlap : http://www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm


A New York és környéke magyarok számára érdekes rendezvényekről, magyar nyelvű rádió és televízió programokról információt szerezhet a New York-i Magyar Ház honlapján magyarul www.magyarhaz.org és angolul www.hungarianhouse.org címen.


Washington DC

"Views from Prague to Budapest" címmel vízfestmény és kollázs kiállítás Helen D. Barsalou-tól a Gallery Westbeen, Alexandria, Virginiában március 29 és április 22 között.

Tel: (703) 549-7359,

E-posta: DilleyArts@aol.com


Előadások a Magyar Nagykövetségen

Solymosi Ottó a Magyar Rádió Rt. Jászai-díjas vezető rendezője "Képek és képtelenségek " című, vetítéssel egybekötött előadása a Magyar Rádió 75. születésnapja alkalmából, 2001. április 12-én, csütörtök este 7:00 .

Műsoron: A magyar némafilm története, Anekdoták (Berki Lili, Csortos Gyula, Gobbi Hilda, Gózon Gyula, Major Tamás, Mányi Lajos, Rózsahegyi Kálmán, Turai Ida) Alfonzó show.

Jankovics Marcell előadása " A magyar mitológia és mai érvényessége "
2001. április 7., szombat este 7:00
2950 Spring of Freedom Street, N.W.
Washington, D.C. 20008
A részvételi szándékot a (202) 362-6730 / 200 kérik jelezni


Elhunyt Száz Zoltán

Washington melletti otthonában, 71 éves korában elhunyt Száz Zoltán, aki az amerikai magyar szervezetek képviselőjeként, külkapcsolatainak szervezőjeként az emigráció egyik tevékeny alakja volt. A budapesti születésű Száz Zoltán családjával együtt 1945-ben menekült Németországba, onnan pedig 1950-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol történettudományból, valamint nemzetközi jogból és nemzetközi kapcsolatok tudományából szerzett diplomát.

Washington DC környéki magyar eseményekről tájékoztat a : http://mineral.umd.edu/hal/lists/unicum honlap.


VENEZUELA

Telefonszám változás

Caracas nemzetközi hívószáma megváltozott, az előző (582) hívószám helyett 58212 -re. Info: (58212) 209-3511, Fax: 285-7092, E-posta: hungria@proquim.com


MAGYARORSZÁG

Bethlen Gábor Alapítvány elnökének leveléből

A Bethlen Gábor Alapítvány elmúlt két évtizedes működése során szellemi, lelki és anyagi, támogatásával, díjaival, ösztöndíjaival úttörő szerepet vállalt az ország mai határain túl és a diaszpórában élő magyarság öntudatának ébrentartásában ; gondjainak, eredményeinek és kiváló képviselőinek hazai megismertetésében, a határokon átívelő nemzeti szolidaritás ápolásában, valamint a Közép-európai szellemi együttműködésben. Tevékenységét a korabeli párt-és államvezetés akadályozó-gyanakvó akciói közepette végezte, függetlenségét mindmáig megőrizte. Támogatást semelyik párttól és kormánytól nem kapott.

Ebben az évben Németh László, illetve Teleki Pál Szoboralap néven két alszámlát is nyitottunk, mivel a Teleki Pál Emlékbizottsággal és a Németh László Társasággal együttműködve elő kívánjuk segíteni a XX. század e két kiemelkedő személyisége emlékének ápolását, szobraik megalkotását és fölállítását. Közreműködünk a diaszpórában élő magyar fiatalok anyanyelvű oktatásában és a számukra készülő Magyar Nemzetismeret című tankönyv megírásában, kiadásában.

Ugyancsak ez évben készül el a Bethlen Gábor Alapítvány története, amelyet a díjazottainkról szóló laudációkkal és fotókkal kívánunk megjelentetni. Közép-európai és diaszpórabeli kapcsolatainkat is bővíteni óhajtjuk. Mindehhez kérjük a támogatást.

A Bethlen Gábor Alapítvány adószáma: 18006135-1-42.

Bakos István kuratóriumi elnök
E-posta: bakos.istvan@ntk.hu


Sugar Blue turné

Március 31- én a Sebők Utazási Iroda vezetője Mózsi Ferenc támogatásával a híres szájharmonika művész (kétszeres Grammy-dijas) Sugar Blue (Jimmie Whiting) elkezdte magyarországi turnéját, először a PMD (Pécsi Magasfiúk Dalárdája) Blues Banddal lépett fel, majd 10 további koncert követi a háromhetes turnét. Részt vesz a budapesti New Orleans Music Club megnyitó előadásán április 16-án.

Bp. VI. ker. Lovag u. 5. Tel: 268 0801

http://www.neworleans.hu


In Memoriam Obersovszky Gyula

"Hetvennégy éves korában meghalt a Szamizdat csillaga" - ezzel a címmel közölt méltatást Obersovszky Gyuláról a New York Times .

1957 februárjában a Fővárosi Bíróságon összekapcsolják Tóth Ilona és társai, valamint az Élünk című illegális lap perét. Az ítélet júniusban születik meg. A tizenegy vádlottból először hétre szab ki halálbüntetést a bíróság.

Többek között Albert Camus, Ernst Hemingway és a Béke Világtanács elnöke, Bertrand Russell tiltakozásának hatására az Obersovszky Gyula és Gál József írók kivégzését nem hajtották végre. Obersovszkyét az Elnöki Tanács életfogytiglani, Gáliét 15 évi börtönbüntetésre változtatja, a többit végrehajtották. 1963-ig volt börtönben, 1989-ig jogfosztottként élt és dolgozott, 22 évig a "sárga újságot", a Sportfogadást szerkesztette. 1989-ben alapítója volt a Történelmi Igazságtételi Bizottságnak, újraindította az Igazságot és az Élünket, végül egyszemélyes lapját, a Vagyok című újszamizdatot írta-terjesztette.


Elhunyt Kopácsi Sándor,
Budapest 56-os rendőrfőkapitánya

Életének 79. évében elhunyt Kopácsi Sándor rendőrtábornok, a főváros egykori rendőrfőkapitánya, az 1956-os forradalom Nemzetőrségének főparancsnok-helyettese.

1958-ban a Nagy Imre-per hatodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kopácsi 1963-ban általános amnesztiával szabadult, 1975-ben kivándorolt Kanadába, majd 1990-es hazatérését követően rehabilitálták.

1998-tól az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.


KÖNYV

Biblia és asztronómia

Megjelent Teres Ágoston Biblia és asztronómia című könyve magyarul és angolul. A szerző jezsuita szerzetesként végezte el az Oslói Egyetem asztronómia szakát. Ebben a lebilincselő könyvben minden megvan, ami a csillagos ég és a Szentírás között

létezik. Megrendelhető a Springer Kiadónál, Budapest, VIII. ker., Múzeum u. 9

Szerzőnél: Gustav Teres S.J., Munkerudveien

52, N-1165 Oslo, Norvégia, Tel-Fax: 47-22.74.41.24.

E-posta: gagyi@start.no (Tuka Gábor)


B/irodalmam

Peter Hargitai és Alfredo Leisaca (angol és spanyol) fordításában megjelent Mózsi Ferenc B/irodalmam c.verseskötete: My poEmpire-Mi Uni-Verso címmel Budapesten a Tertia Kiadó gondozásában.

További információ a szerzőnél E-posta: framo@interaccess.com


Márai Sándor, A gyertyák csonkig érnek című könyve Alföldy Mari fordításában elnyerte az év , 2000 év legjobb könyve címet Hollandiában.

Info: kronczy@wanadoo.nl


INTERNET

A Trianon Társaság honlapja

A Sydneyben működő honlap célja az ausztráliai magyar ajkú fiatalok közötti híranyagok cseréje. A honlap címe: www.hufo.net

Cleveland Magyar Park

A vásárlással és nyitással kapcsolatos információk megtalálhatók

http://www.MagyarPark.com
Magyar Park
2706 Lorain Ave.
Cleveland, OH 44113
Tel: 216-281-9794

História

A történelem fontosabb eseményeiről Historia sorozat honlapja: http://historia.ini.hu

Kioszk Online

A legnagyobb magyar napilapok cikkeiből válogatott cikkgyűjteménnyel kísérletezik a honlap, amely számtalan külföldi példát követve lehetőséget kínál arra is, hogy ki-ki létrehozza a hálón a maga kedvenc, testre szabott újságját.

barbara@kioszk.hu

Kossuth amerikai látogatása és 1848-49 eseményei

Új cime van a két történelmi honlapnak:
http://hungary.ciw.edu/kossuth valamint http://hungary.ciw.edu/1848-49


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2001