stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   N. A. VALKEAPAA

ÜDVÖZLET LAPPFÖLDRŐL


A nyugati kultúrák más kultúrákat magukhoz viszonyítva értékelnek. Így azok primitívek, kezdetlegesek. A más kultúrkörben élő népek primitív népek, s e népek szellemi termékei primitív alkotások. Hosszú idő eltelt azóta, hogy a nyugati kultúra felfedezte: tányér alakú a Föld. Ma már csak mosolyogni lehet rajta.

Ultima thule valóban távoli ország. A kékellő hegyek, a hosszú, nyomasztó félhomály, és a nyáréjszakák mesés napfénye. Mindenesetre átkozottul hosszú idáig az út, legalábbis Helsinkitől. Hosszabb, mint Teneriféig.

A tájékozottabbaknak talán valamivel ismertebb, ha a történetben megemlítjük Lappföldet, a Sarkkörön túli helyet, hol még emberek élnek e nyomorúságos végeken, kicsiny tőzegkunyhókban tengetve életüket napról napra a természet csodáiból. A kíméletlen körülmények miatt azok az emberek aprók és csenevészek, füsttől elvakított szemük zavarosan vizenyős, lábuk görbe az angolkórtól, hajuk durva, merev és fekete, bőrük vöröslően sötét, ami még sötétebbnek fest a naptól és a piszoktól.

Aki pedig ott él, az a munkanélküliség fészkének ismeri e vidéket, ahonnan az emberek Svédországba költöznek vasércet bányászni, vagy délre háztartási alkalmazottnak, mindenesnek. Mintha ott, Lappföldön, nem lehetne élni.

Talán lehetne adni nekik valamit.

Könyöradományt a felvilágosult, nemes lelkű emberektől.

Használt ruhákat.

Esetleg pénzt is.

Biztosíték a lelkiismeret elhallgattatására.

"Elhallgattatására?"

"Hisz Lappföld kap segítséget. Folyamatosan."

"Olcsóbb lenne az egész népességet átköltöztetni délre, legalább sikeres munkára lenne valami esély, a többit meg szociális gondozásba vehetnénk. Hiszen a világ legfejlettebb országai közé tartozunk. Mi és a többi skandináv ország képviseljük a világ lelkiismeretét."

"Gondold jól meg, hogy mit beszélsz! Így fejezed ki a háládat?"

Mindenesetre megpróbálok gondolkodni. Amennyire csak képes vagyok ezzel a kis primitív agyammal.

Lám, milyen célszerűen elrabolták tőlünk a földünket, és átváltoztatták állami tulajdonná, turistákévá, közös üdülő területté. És, mintha csak a biztonság kedvéért, még mindig irtják az erdőket, hisz a csupaszra tarolt területeken nem lehet megélni. Duzzasztógátakat építenek, hogy felboruljon a természet egyensúlya, így a lappok megláthatják, hogy ki is itt az úr. De ez sem elég tulajdonjoguk bizonygatására, földjeinket rénlegelőknek eladják, nekünk. Azaz a kicsiny kis primitív agyammal fel kellene végre már fognom, hogy a föld az államé, a lappok pedig csak csavargók e kopár vidéken.

"Lappok - hisz az egy kihalóban lévő törzs."

Igen, annak kiáltották ki már jó régen, és hogy hogy nem, a halál őket nem akkor gyűjti be, mikorra a világvégét jósolták.

"Nana, még anyanyelvük, sőt hazájuk sincs!"

És valóban, igazi intelligenciát tükröz a bájosan, szájat csücsörítve, kisujjat egyenesen feltartva nekem szegezett kérdés: "Ön valóban beszél finnül...?"

Sajnos, beszélek finnül. Méghozzá lényegesen jobban, mint a finnt meglehetősen jól beszélő déliek. És képes vagyok gondolkodni is e nyelven. És írni is. Mindezen kívül szőke vagyok, majdnem "valkeapÄÄ", fehér fejű... Tanultam is valamicskét. De legfőképpen illően tudom használni a kultúrszavakat, legalábbis úgy, hogy ne kelljen hiába számra venni a fene nevét.

Aprónak éppen apró vagyok, de az alakom csinos, és a lábaim is egyenesek. Színesen öltözködöm, sőt mi több, jóképű vagyok. Fellelkesülve akár lágy, éneklő finn nyelven is elbeszélgetek, talán nem csoda, ha a felvilágosult és okos hölgyek férfiúi mivoltomra is kíváncsiak.

"Istenem, vajon az övé milyen lehet..."

Igen, csak egy primitív néphez tartozom, énekem is csak valamiféle jojkázás. És annyira az isten háta mögött élek, hogy nincs arrafelé semmi, se színház, se opera, sőt még angol WC sem.


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következő címre: lettre@c3.hu


     

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret