stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



JAMES FINN GARNER

PC ESTI MESE


KORREKT POLITIKUMMAL ÁTSZőTT
(PC) ESTI MESE A HÁROM KISMALACRÓL

Volt egyszer három kismalac. Kölcsönösen tisztelték egymást, és tökéletes összhangban éltek környezetükkel. Mikor fölépítették házaikat, mindhárman környezetbarát anyagokat használtak. Az egyik malacka szalmából építkezett, a másik ágakból, a harmadik pedig házi kemencében égetett, trágyát, agyagot és gallyakat tartalmazó újra-téglából. Mikor elkészültek, igen elégedettek voltak munkájukkal, s letelepedtek, hogy békében és függetlenségben éljenek.

Ám az idillnek hamar vége szakadt. Nem sok idő telt bele, s megjelent a hatalmas, szörnyű farkas, és nem rejtette véka alá területszerző törekvéseit. Meglátta a malackákat, s mohóság töltötte el, mind fizikai, mind ideológiai értelemben. Amint a malackák észlelték a farkast, berohantak a szalmából épült házba. A farkas odaszaladt a házhoz, püfölte az ajtót, és kiabált: "Malackák, malackák, engedjetek be!"

A malacok visszavágtak: "Az ön hadviselési taktikája nem félemlítheti meg az otthonukat és kultúrájukat védelmező malacokat."

De a farkast nem olyan fából faragták, hogy elzárkózzék a sors elől, amelyet kétely nélkül rendeltetésének tekintett. Így hát fújt, fújt és fújtatott, és levegőbe repítette a szalmából épült házat. A rémült malacok riadtan rohantak az ágakból ácsolt lakba. A farkas szorosan a nyomukban. A szalmaház hűlt helyét pedig farkastársak vásárolták fel, hogy banánültetvényeket létesítsenek rajta.

Ezt követően a farkas az ágakból ácsolt házba is bedörömbölt, és kiabált: "Malackák, malackák, engedjetek be!"

A malacok visszavágtak: "Pokolba veled, ragadozó, imperialista vadállat!"

A farkas lekezelően kuncogott ezen. Magában morfondírozott: "Bájosan gyermeteg viselkedés. Csúnya dolog a vesztüket végignézni, de a haladást nem lehet megállítani."

Így hát a farkas fújt, fújt és fújtatott, és levegőbe repítette az ágakból épült házat. A malacok a téglaházba rohantak, sarkukban a farkassal. Az ágakból ácsolt ház hűlt helyén pedig a farkasság pihenőkomplexumot létesített, melyre a vakációzni vágyó farkastársak örökös üdülési jogot válthattak. Mindegyik egység kiegészült az ágasház könnyűszerkezetes rekonstrukciójával, nemkülönben népi aprótárgy boltokkal, búvárparadicsommal és delfináriummal.

A farkas a téglaházba is bedörömbölt, és kiabált: "Malackák, malackák, engedjetek be!"

Ezúttal a malackák válaszképp szolidaritási dalokat zengtek, és tiltakozó jegyzéket intéztek az ENSZ-hez.

A farkast most már végképp kihozta a sodrából, hogy a malackák milyen szánalmasan képtelenek a helyzetet ragadozószempontból felfogni. Így hát fújt, fújt és fújtatott, és fújt és fújtatott, aztán a szívéhez kapott és holtan esett össze. A halál beálltának oka: túl zsíros ételek fogyasztása nyomán fellépő heveny szívroham.

A három kismalac örömének adott hangot az igazság győzedelmeskedése felett, és könnyed táncot lejtett a tetem körül. A következő lépés szülőföldjük felszabadítása volt. Összegyűjtöttek egy csapatra való malackát, akik korábban erőszak hatására kényszerültek elhagyni otthonukat. Az újdonsült Sertés Felszabadítási Ösvény gépfegyverrel és aknavetőkkel támadta a pihenőkomplexumot, a kegyetlen, elnyomó farkasságot pedig lemészárolta. Mindezzel félreérthetetlenül a félteke értésére adta, hogy belügyeibe nem tűr beavatkozást. Ezt követően a malackák bevezették a szocialista demokráciát, ingyenes oktatással, általános orvosi ellátással és szociális lakáselosztással.

Utólagos megjegyzés: Történetünkben a farkas kitalált alak. A valósággal való bármely véletlen egyezéssel egyetlen létező farkast sem kívántunk megbántani.


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következő címre: lettre@c3.hu


     

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret