Első évfolyam, 1902    |    Negyedik szám    |    p. 295-296.    |    Facsimile
 

 

MAGYAR MŰVÉSZETI IRODALOM

A művészi izlés fejlesztéséről. Irta Ambrozovics Béla. Budapest, 1902. Hornyánszky Viktor. 56 oldal. Különlenyomat a "Művészet" ,'i-ik számából.

Le a fiatalsággal. (A magyar művészeti modernség). Irta Viharos, Pesti Napló, jún. 1.

A magyar építőstílusról. Irta Lechner Ödön. Magyar Nemzet, jún. 2.

Az építészek mumusa. Irta M. G. Magyar Hírlap, jún. 4.

Az építészek mozgalma. Irta M - i K -y. Magvar Hírlap, jún. (i.

Hajsza a magyar stílus ellen, írta Lyka Károly. Új Idők, jún. 1.

A modem művészet alakulása. Irta Pékár (lyula. Uránia, jún. I.

Hogy jutott Zichy Mihály az orosz udvarhoz? Irta Pintér Ákos. Pesti Napló, jún. 10.

Rimaszombaton (Ferenczy Istvánról). Irta Álla. Budapesti Hírlap, jún. lü.

Egy szoborról. (Klinger Beethoven-szobra). Irta Bródv Sándor. Magyar Hírlap, jún. 11.

Építőművészek szövetsége. Független Magyarország, jún. l'2.

Francia és belga nyilatkozatok a művészi nevelésről. Magyar Nemzet, jún. 20.

Zichy Mihály leveles ládájából, Közli Pintér Ákos Pesti Napló, jún. 22., 29.

A magyar építőművészetért. Irta L. Új Idők, jún. 22.

Szobrok és kultúra, írta v. j. Magyar Szemle, jún. '2'2.

A renaissancekori művészet. 11. Irta dr. Janicsek József". Athenaeum, 2. szám.

Eine Künstlerkolonie Ín Szolnok. Budapestéi' Tag-blatt, jún. 20.

A szolnoki művésztelep. Irta H. Szolnoki Lapok,jún. 2!l.

Művésztelepek. Esti Újság, júl. 1.

Alkalmazkodás. Irta Viharos. Pesti Napló, júl. 5.

A szolnoki művészhajlék. Irta Lándor Tivadar. Új Idők, júl. 0.

A tizenegyedik szobor. Pesti Hírlap, júl. 9.

Zichy Mihály életéből. Pesti Napló, júl. Ili.

A velencei eampanile bedőltéről cikkek jelentek meg az összes napilapok július l5-iki és köv. számaiban.

Valami a szépről. Irta Heklcr Antal. Magyar Közélet, július 15.

Müncheni szecesszió. Irta Madarassy László. Magyarország, júl. l 7.

 

KIÁLLÍTÁSOK NAPTÁRA

A Magyar Orvosszövetség kiállítása megnyílik a városligeti műcsarnokban 1902. szeptember 20-ika körül és tart október 21-ikéig.

Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat téli kiállítása megnyílik 1902. november 15-ikén és 1903. január 15-ikéig tart. Bejelentés nincs, a beküldés határideje lejár október 25-ikén este 6 órakor, a mikorra a kiállításra szánt összes műveknek be kell érkezniük a városligeti műcsarnokba. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat összes művészeti szakbizottságai határozatához képest a folyó évi téli- és az ezt követő tavaszi kiállításra csupán a Magyar Képzőművészek Egyesülete tagjai hivandók meg. Épp úgy minden egyébb hivatalos közlemény is csak ezekkel a művészekkel közlendő. A Társulat felkéri ennélfogva mindazokat, a kik nem tagjai a Magyar Képzőművészek Egyesületének és a jelzett kiállításokon részt akarnak venni, hogy a műveik fölszereléséhez szükséges nyomtatványokért közvetlenül a társulat titkári hivatalához forduljanak.

A Münchener' Künstlergenossenschaft ezévi kiállítása október végén záródik.

A karlsruhei Jubileums-Kunstausstellung október közepéig tart.

A berlini Grosse Kunstausstellung szeptember 28-án záródik.

A salzburgi Künstlerhaus és Kunstverein XVIII-ik évi kiállítása szeptember 30-ikáig tart.

 

LEJÁRÓ PÁLYÁZATOK

Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat pályázatot hirdet a lipótvárosi Kaszinó által újabb három esztendőre alapított "Lipótvárosi Kaszinó-díj "-rá a következő feltételek mellett:

1. Pályázhat e díjra minden képzőművész, a ki magyar honpolgár, - és pedig az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat téli tárlatán kiállított festészeti vagy szobrászati művével. 2. A megjelölt tárlaton magyar honos művészektől alkotott és kiállított minden festészeti és szobrászati mű minden külön nyilatkozat nélkül is úgy tekintetik, mint a mely e díjra pályázik. Kivétetnek azonban a pályázatból azok a művek, melyeknek alkotói és kiállítói eleve kijelentik, hogy a pályázatban részt venni nem kivannak ; ezenkívül mindama művek is, melyeknek alkotói és kiállítói a pályázatot eldöntő bíróságban részt vesznek. 3. A pályabiróság hét tagból áll ; ezek közül négyet a Kaszinó, hármat pedig a Magyar Képzőművészek Egyesülete küld ki saját kebeléből. Elnökét és jegyzőjét a pályabiróság a tagjai közül maga választja. 4. A pályabiróság tagjai a téli tárlat megnyílta után legkésőbb tíz nappal lehetőleg a tárlat helyiségéhen összegyűlni és mint pályabiróság megalakulni tartoznak. A tárlatnak többszörös és lehetőleg együttes szemlék útján való alapos megvizsgálása után az elnök a pályabiróságot döntő gyűlésre hívja öissze. Az első ízben összehívott eldöntő gyűlésen, az elnököt és a jegyzőt beleszámítva, legalább öt tag jelenléte szükséges. Ha a pályabiróság e gyűlésen nem dönthetne vagy nem döntene, újból újabb gyűlésre hívandó egybe, mely azonban tekintet nélkül a megjelent tagok számára, minden esetben határozatképes. A pályázat a téli tárlat megnyíltától számított négy héten belül okvetlenül eldöntendő. A pályabiróság határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén az a vélemény emelkedik határozat erejére, a mely mellett az elnök szavazott. A pályabiróság megalakulásától fogva tartott minden gyűléséről jegyzőkönyv vezetendő, mely jegyzőkönyvek a jegyző és az elnök, valamint a gyűlésen résztvett tagok aláírásával a pályázat eldöntése után az erről szóló jelentés kíséretében a Kaszinó igazgatóságának beterjeszten-dők és átadandók. 5. A pályadíj minden évben okvetlenül kiadandó a pályabiróság által a jutalmazásra viszonylag legalkalmasabbnak talált mű alkotójának. Egyazon művész e pályadíjban egyszernél többször nem részesülhet. 6. A pályadíj megnyerése az alkotó művésznek pályanyertes művéhez való tulajdonjogát semmikép sem érinti.

1902. augusztus 15-ikén lejár a kaposvári nemzeti kaszinó-egyesület kaszinó-épületterv pályázata. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám .

1902. augusztus 31-én lejár a pozsonyi posta- és távirdaigazgatóság részére emelendő kétemeletes épület tervpályázata. A pályázat titkos, a vázlatok l : 200 léptékben készítendők, s jeligés levél kíséretében a kereskedelemügyi minisztérium segédhivatalának igazgatóságánál nyújtandók be. Első díj 1500 korona, második díj 1000 korona, harmadik díj 600 korona. A pályadíjak okvetlenül kiadatnak a viszonylag legjobb és aránylag legolcsóbb műveknek. Bővebb felvilágosítás a kereskedelemügyi minisztérium Vll.'b'. ügyosztályánál (Budapest, II., Albrecht-út 3) kapható.

l902. szeptember 15-ikén lejár a Vörösmarty-szobor tervére kiírt pályázat. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

1902. szeptember l5-ikén lejár a Magyar Iparművészeti Társulat hat pályázata. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

1902, október l-jén lejár a budai Milacher-kút tervére másodízben kiírt pályázat (Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

1902. október 31-én lejár a kassai honvéd-szobor tervére kiírt pályázat. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám.)

1902. november 5-én lejár a st.-louisi világkiállítás számára készítendő embléma-rajz nemzetközi pályázata. Pályadíj 10,000 korona. Bővebb felvilágosítást ad Joseph Brucker, Berlin, Equitable-Palast, 1902. december 31-ikén lejár a vallás- és közoktatásügyi miniszter által tíz történelmi szemléltetőképre kiírt pályázat, ( Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

1903. január 5-ikén lejár a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet 1902. évi nagy pályázata. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

1903. május 31-ikén lejár az Erzsébet-emlékmű pályazata. (Bővebbet 1. Művészet 3. szám).

 

Felelős szerkesztő : LYKA KÁROLY

Kiadótulajdonos: SINGER és WOLFNER Budapest, Andrássy-út 10.

Horuyánszky Viktor cs. és kir. udvari könyvnyomdája.

 
   Közreadja a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, 2002