Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2022/44., dec. 7.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Érdekünk megfogalmazása és kommunikálása - mint... a fűben?
* * * Vezetői konzultáció: könyvtár - információ - szervezeti kultúra * * *
Az a gond, hogy főként azok mennek könyvtárosnak, akik szeretnek olvasni
A könyvtár akkor térül meg leginkább, ha olvasóvá teszed a kevésbé képzett szülők gyerekekeit
A kiskönyvtárak számának csökkenése várható - kell viszont a kommunikációs szemléletváltás
Az innovációban különösen a használók bevonását és a tapasztalatátadást díjazzák
Így elemzik állományukat az észak-amerikai egyetemi könyvtárak - több mint statisztika (olvasóink szavazatára)
A könyvtárak fenntarthatóságát fokozzák - ENSULIB (olvasóink szavazatára)
A CEU Könyvtára megnyílik a hallgatói, kutatói közösség és a sajtó számára
Rezsikrízis a hazai könyvtárakban - felmért és összefoglalt a Könyvtári Intézet
Könyvtárpedagógiai kínálat iskoláknak: mozitól a médiarekeszekig 1. (galéria)
Megkérdeztük: Ajánlasz-e olyan alkalmazást / forrást a használónak, mely által nem kell könyvtárba jönnie?
Interkulturális estek a megyei könyvtárban
A vakokat és gyengénlátókat segítik a Szabó Ervin könyvtár új programjai
Március végéig zár be az egri gyerekkönyvtár

Analógiák

Ha van közösségi pszichiátria, lehet-e közösségi könyvtárosság is?
Megéri felrobbantani a képzést - Felkészülnek-e a (könyvtáros) hallgatók a rászorulók ellátására?

Praktikus

Scribd - előfizetéses e-könyvszolgáltatás, online felülettel
Diktáló program - hang átalakítása szöveggé gyorsan, egyszerűen

Kisszínes

Így számolták fel a 20%-os analfabetizmust - nem meglepő recept
Xylotéka - famintákat gyűjtöttek

Információforrások

Mire jó a webarchivlás? - A Wayback Machine példájával
A férfiak 31, a nők 29 százaléka nem tudja, hol helyezkedik el a csikló
Elkészült az új magyar etimológiai szótár, és a neten is elérhető


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Érdekünk megfogalmazása és kommunikálása - mint... a fűben?FEL

Érdemes elgondolni, hogy a forrongó oktatás körüli "érdekegyeztetés" tétje a könyvtárhasználat mennyiségét és minőségét radikálisan befolyásoló tényező. Nem mindegy tehát, hogy a könyvtáros - egyénileg vagy közösen, közösségi mivoltában hogyan szólal meg - vagy éppen hallgat sűrűn - a témában. Nézzünk néhány közvetlenül ható tényezőt:

1. A könyvtárhasználók derékhadát az iskolarendszerben résztvevők adják; közvetetten is: a magasabb végzettség nagyobb potenciális könyvtárhasználatot jelent.
2. A rászorulók kezének egyre nagyobb arányú elengedése csökkenti az érintettek könyvtárhasználat iránti képességét is.
3. Egykönyvű oktatás: több, a diákok helyzetéhez alkalmazkodó, szabadon választható (tan)könyv nagyobb könyvtári forgalmat generál.
4. Pedagógusi leterheltség - korlátozza szakmai megújulásuk lehetőségét, amihez igénybe vehetné a köz- és szakkönyvtárak kínálatát.
5. A felsőoktatás létszámának csökkenését a demográfiai okokon túl erősíti a diákok gimnázium helyett szakiskola felé terelése.
6. Az ipar összeszerelő üzemek felé fordulása csökkenti a kutatás-fejlesztésben lévő stratégiai potenciált, ami negatívan hat vissza a szak- és vállalati könyvtárak forgalmára.

A könyvtárak, könyvtárosok küldetése - és sok szempontból jövője - tehát szorosan összefügg az oktatási rendszer képességeivel és minőségével. (MG)

Kapcoslódó: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2022. december 07.
Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Ki kell-e állni a könyvtárosoknak a sztrájkoló pedagógusok mellett? link

* * * Vezetői konzultáció: könyvtár - információ - szervezeti kultúra * * *FEL

- Ha bizonytalan vagy szervezeted irányát illetően
- Elakadtál az innovációban
- Vagy stratégiára van szükséged

Vonj be új, elgondolkodtató, inspiráló nézőpontokat - vagy éppen támogatást kaphatsz gondolataid rendezésében. Rendelj üzleti és információs-könyvtári tapasztalatokon alapuló vezetői tanácsadást könyvtárad, üzleti vállalkozásod fejlesztése, szolgáltatás kifejlesztése, megújítása érdekében.
Három szempontú tapasztalatot vehetsz igénybe:
- könyvtári
- könyvtárhasználói
- könyvtárszakmán túli megközelítések
együttesen, egymással harmonizálva.
Az első konzultáció térítésmentes. További információ: mikulasg@gmconsulting.hu - 30 239-2293 - Viber, WhatsApp, Messenger, Skype.


Az a gond, hogy főként azok mennek könyvtárosnak, akik szeretnek olvasniFEL

Ahogyan matematika tanárnak is a jó matekosok mennek. Azaz, abban jártasak alapvetően, hogy hogyan lehet jó képességekkel pik-pak számolós-logikai feladatokat megoldani és érdekes, összetett feladatokkal bíbelődni - ami célcsoportjának mondjuk 10%-ára jellemző. Nehezen tudják magukat beleképzelni a társadalom nagyobb részét alkotó gyenge matekosok nézőpontjába.
Könyvtárosnak pedig az megy, aki szeret olvasni, szereti a könyveket - tapasztalják a könyvtárosképző intézmények felvételiztetői. Ami nem éppen szerencsés kiválasztás. Ugyanis az ilyen emberek a társadalom lassan csökkenő százalékát adják. És nehezebben találja meg a közös nevezőt az olvasni kevésbé szeretőkkel. Ezért nem meglepő, hogy - már csak a kisebb sikerélmény miatt is - inkább a jól olvasókkal foglalkozik, akiket viszont eséllyel demotivál. Szóval, duplán gáz a helyzet, mely a társadalom további betegítő és GDP-csökkentő polarizálódását erősíti.

Ha lesz egyszer könyvtári stratégia, akkor ebbe e nézőpontnak is be kell kerülnie. Már ha a stratégia nem csak a kipipálandó tényező, hanem a használói stratégiai érdekekből kiindulva tervezi vissza a könyvtári szolgáltatásokat. Különösen akkor fontos ez, ha az országos trendek gyakran a társadalmi szakadék és a szegregáció fenntartása, növelése irányába hatnak. (MG)


A könyvtár akkor térül meg leginkább, ha olvasóvá teszed a kevésbé képzett szülők gyerekekeitFEL

Szakmai közhely, hogy a könyvtár a legnagyobb hasznot a rászorulók számára tudja nyújtani. Nézzük meg, milyen számok támasztják alá e kijelentést A diplomás szülők egy luxusautó árával többet fordítanak a gyerekükre, mint az alapfokú végzettségűek c. cikk segítségével... (MG)
- Mennyit foglalkozunk a gyerekeinkkel, és mi a különbség ebben a tekintetben az alapfokú végzettséggel és a felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők között? A rendelkezésre álló adatok alapján az alacsony végzettségű szülők gyerekeinek lemaradása óriásinak tűnik, és ez nemcsak a gyerekek, hanem mindannyiunk problémája, aminek a jövőben komoly következményei lehetnek, derül ki Hajdu Tamás, Kertesi Gábor és Kézdi Gábor kutatásából, amelynek eredményei a Közgazdasági Szemle novemberi számában jelentek link meg.
(...) Egy másik korábbi magyar kutatás azt is megvizsgálta, hogy milyen időráfordítások függenek össze a legszorosabban a gyermek képességeinek fejlődésével. E szerint óvodáskorban a matematikai és az olvasási készségek fejlődésével a közös meseolvasás, társasjátékozás, a közös családi kirándulás, a kulturális programok is összefüggést mutattak, míg iskolás korban ezek mellett a sok saját könyv, a nyári táborokon részvétel és az otthoni hangszer is jelentőséget kapott. Azt persze ennek alapján nem lehet megmondani, hogy a fejlettebb készségekkel rendelkező gyereknek jutott ezekből több, vagy fordítva: akiknek több jutott belőlük, azok jobban fejlődtek, de nyilvánvaló az erős összefüggés.

(...) Ráadásul a diplomások jobban ki tudják tölteni az együtt töltött időt, sokkal több olyan programon vesznek részt a gyermekeikkel, ami valóban hozzájárul a fejlődésükhöz: a fent említett kirándulás, közös olvasás, kulturális programok mind-mind erről is szólnak.
Mindezek miatt a magasabb iskolázottságú szülők számára a gyereknevelésben sokkal több a szórakoztató, kevésbé monoton elem. A kutatók említenek is konkrét példákat: az alacsony iskolázottságú szülők olvasási-szövegértési képességei gyakran rosszak, így nehezükre esik a gyermekeikkel való közös olvasás, az esti mese, iskolás gyermekek esetében kevésbé képesek követni gyermekeik tanulmányait. Így nem nehéz megérteni, hogy számukra sokkal nagyobb terhet jelenthetnek ezek a programok.


A kiskönyvtárak számának csökkenése várható - kell viszont a kommunikációs szemléletváltásFEL

A rezsikrízis és az egyre több társadalmi nehézség miatt csökkenhet a könyvtár iránti érdeklődés. Vagy mégsem? - tette fel a kérdést Horváth Sándor Domonkos a Halis Podcastban. A könyvtárak akár életmentők is lehetnek - például azok számára, akik nem tudnak e helyzetben maguk vásárolni könyveket. Ez bizony kulturális kiegyenlítő szerep a könyvtár részéről. A még nyitva lévő könyvtárakba többen érkeznek. A fűtött környezet is tényezővé vált.

"Több út áll előttünk. Ami nagyon erősen függ a kultúrpolitika döntéshozóitól." Látjuk, hogy a társadalom milyen nehézségekkel küzd, és a lehetőségeket is, hogy a könyvtár hogyan segíthet ezekben. A könyvtárakat tehát kultúrpolitikai beavatkozási lehetőségként lehet használni, melyekhez azonban forrásokat kell rendelni. Az utóbbi idők jelenségei azt mutatják, hogy a következő 5 évben inkább a nagy könyvtárak sorsa lehet biztosabb: biblioplázásodás, központi szolgáltatások... "A könyvtárakban össznégyzetméter-számában mondjuk országos szintre vetítve jelentős mértékű csökkenést gondolok el; alapvetően az automatizálás előretörését." A kisebb könyvtári egységek számának csökkenése várható. A biblioplázában viszont az elszemélytelenedő szolgáltatások ellenében kell hatni.

Kommunikációs szakadékot kell áthidalnunk annak érdekében, hogy legyen olvasás. Nem ördögtől való megkérdezni ebben a fiatalokat. "Egy íróasztal mögötti ötvenes nem biztos, hogy sikerrel kitalálja, hogy mi az a hívószó, szolgáltatás, szolgáltatás-megjelenés, ami izgalmas lehet a nálánál 30-40 évvel fiatalabb korosztálynak - fejtegette a regionális szerepű győri közkönyvtár igazgatója.


Az innovációban különösen a használók bevonását és a tapasztalatátadást díjazzákFEL

Bár csak német könyvtárak pályázhatnak, nekünk is érdemes eltűnődni a kiíráson... (írtuk egy éve).

A "Jövő alakítója a könyvtárakban" díjat 2012 óta osztják ki. A Verlag De Gruyter adományozza a BIBLIOTHEK Forschung und Praxis (BFP) magazinnal és a Zukunftswerkstatt Kultur- und Wissensvermittlunggal együttműködve. A soron következő díjat a 2022-es lipcsei könyvtári kongresszuson adják át két olyan személynek vagy csoportnak, amelyek / akik sikeresen dolgoztak ki és valósítanak meg innovatív és jövőbe mutató ötleteket köz- vagy tudományos könyvtárakban; környezetükben általában, vagy információkeresés, ismeretátadás során.

Különösen érdekesek azok a projektek és szolgáltatások, amelyek részvételre ösztönzik a felhasználókat, és alkalmasak más intézményekbe történő átvitelre.
A díj 500-500 euró. A nyertesek (egyének vagy csapatok) elismerő oklevelet is kapnak, és meghívást munkájuk bemutatására a 2022. márciusi Könyvtári Kongresszuson. (ref.: MG)


Így elemzik állományukat az észak-amerikai egyetemi könyvtárak - több mint statisztika (olvasóink szavazatára)FEL

Megjelent az OCLC Choreo Insights könyvtári analitikai megoldása, egyelőre korai hozzáférési programban Észak-Amerika könyvtáraiban. Azonban mindenki számára érdemes lehet figyelembe venni és saját környezetre adaptálni a program analitikai szempontjait.
A Choreo Insights a WorldCatet használó könyvtárak adatait aggregálja, és ebből von le megfontolandó következtetéseket a könyvtárak gyűjteményeivel kapcsolatban. A programot használó könyvtár állományát a rendszer összeveti más könyvtárak állományával, annak átfedéseivel és hiányosságaival. Az Insights célja, hogy ezzel a módszerrel segítsen kialakítani a könyvtárak közötti együttműködéseket. Továbbá segítsen a beszerzésben. A következő szolgáltatások elérhetők:

Gyűjteményépítés: a könyvtárak költséghatékony döntéseket hozhatnak a saját gyűjteményük és más könyvtárak összevetésével. Keresés elérhető, pl. Library of Congress azonosítóval, címkeresővel.

Diverzitás, egyenlőség, befogadás (angol betűszavakkal a rövidítés: DEI): a könyvtárak könnyebben feltárhatják, hogy állományuk melyik részét jellemzi kevésbé a sokszínűség.
Felsőoktatási program összhang: az Insights segítségével látható, a könyvtár mennyire támogatja az adott felsőoktatási intézmény szakterületeit, valamint az aktuális munkaerőpiaci trendeket. A keresést segíti a Classification of Institutional Programs (CIP) azaz a felsőoktatási intézmények besorolási azonosítói.

Együttműködés: kiadáscsökkentési lehetőség a könyvtárak együttműködésén keresztül.

A rendszer tesztverziójában résztvevő könyvtárak közül például egyik arról nyilatkozott, hogy az Insights segítségével gyűjtötte ki, hogy milyen beszerzéseket kell még végrehajtania bizonyos szakokon, úgy mint afrikai diaszpóra tanulmányok, karib tanulmányok. Míg egy másik könyvtár a grafikus designer szaknál hívta segítségül az adatbázist. (ref.: Habók Lilla)


A könyvtárak fenntarthatóságát fokozzák - ENSULIB (olvasóink szavazatára)FEL

Az IFLA Környezetvédelem, fenntarthatóság és könyvtárak szekciója (ENSULIB) link alig több mint tíz éves. Kis létszámú, speciális érdekcsoportként (SIG) jött létre. Célja: hozzájárulni az ENSZ 7. millenniumi céljának eléréséhez a környezeti fenntarthatóság biztosításával. Részletesen: link .
Harrit, a beszámoló íróját érdekelték a környezetvédelmi kérdések. Csodálkozott, hogy miért csak az építészetre, zöld könyvtári épületekre fókuszálnak. Ő ugyanis nem sokat tehet az épület energiahatékonyságáért. S bár nem építhetik újjá az összes könyvtárat, de lehet őket fenntarthatóan működtetni.

Az elmúlt 10 év változásai a környezetvédelmi gondolkodásban és vitákban, könyvtárakban:
1. A karbonlábnyomról a szén-dioxid kéznyomra való áttérés. A környezetvédelmi munkák első lépéseként a könyvtárak, más szervezetek az energiafelhasználás és -kibocsátáscsökkentésére törekedtek. Ezután a szén-dioxid kéznyom bevezetése a közös helyiségek, ill. eszközök közös használatával társult, ami a kis könyvtárak környezettudatos működését is segítette. Német példa: link .
2. A fenntarthatóság társadalmi oldalának előtérbe kerülése. Az IFLA első, 2016-os Zöld Könyvtár Díját egy kis mexikói falu könyvtára nyerte el, ahol a helyiekkel együtt újrahasznosítható anyagokból építettek új könyvtárat a gyerekeknek. A fenntarthatóságot tágan értelmezték: Az építés során a gyerekek olvasási készségének javítása volt a cél. A fenntarthatóság említett kiszélesítése miatt az IFLA-csoport neve is megváltozott. A Zöld Könyvtár Díjra 2021-ben a sok pályázó miatt már szelektálniuk kellett, ill. 2 kategóriában osztották ki a díjat: a) A Legjobb Zöld Könyvtár; b) A Legjobb Zöld Könyvtári Projekt.
3. Az ENSULIB SIG-ből szekció lett. Változott a társadalmi gondolkodás a fenntarthatóságról; megnövekedett társadalmi érdeklődés hatása:
- A könyvtárak már nincsenek egyedül a környezetvédelmi munkában.
- Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (17 SDG) kiszélesítették gondolkodásunkat a fenntartható könyvtárakról. A 17 SDG-n keresztül újra kell vizsgálni a környezetvédelmi munkát. Ez könnyűnek tűnhet az informálásban és az oktatási céloknál, ill. az egyenlőtlenségek csökkentésére törekvésben. Nehezebb megmondani, hogy a) A könyvtárak konkrétan hogyan segítik e célokat? b) Hogyan lehet mérni a pozitív eredmények megvalósulását? Az IFLA Zöld Könyvtár Díj 2022 kritériumait a fentiekkel egészítik ki. (Ref.: Szabó Eszter)


A CEU Könyvtára megnyílik a hallgatói, kutatói közösség és a sajtó számáraFEL

Több közgyűjtemény, felsőoktatási intézmény és kutatóintézet kénytelen bezárni kapuit a következő téli hónapokban. A budapesti Közép-európai Egyetem Könyvtára azonban továbbra is nyitva áll a magyar egyetemek és főiskolák hallgatói és oktatói számára, a Magyar Tudományos Akadémia egykori kutatóintézeteinek tudósai, valamint a média képviselői számára.

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb bölcsészet- és társadalomtudományi könyvtára 400 000 címet tartalmazó gyűjteményével, 61 000 online folyóiratával, valamint a legfontosabb humán- és társadalomtudományi adatbázisokkal 9 és 18 óra között látogatható munkanapokon, szombatonként déltől 18 óráig. A 400 olvasó befogadására alkalmas ötemeletes könyvtár és számítógépes termináljai a budapesti CEU főépületében (V. kerület, Nádor u. 15.) található. Kattints link ide a könyvtári tagsági űrlap kitöltéséhez. (Sajtóközlemény)


Rezsikrízis a hazai könyvtárakban - felmért és összefoglalt a Könyvtári IntézetFEL

A Könyvtári Intézet közzétett anyagában összegzi a begyűjtött adatokat, ráadásul a krízishelyzetnek többé-kevésbé kezdő szakaszában. A szövegben bogarászva akad a könyvtáros olvasó számára hasznos jó gyakorlat is. A melegedő funkcióval vagy a fenntartóval való érdekharmonizáció fogásainak, együttműködési lehetőségeknek más forrásban érdemes utánanézni. (MG)

Összegzés - A változások összeségében egyelőre még nem drámaiak és még nem is tekinthetők véglegesnek. A szolgáltatók - amennyire tudnak, illetve amennyire fenntartójuk erre módot ad - próbálnak rugalmasak lenni. A nagyobb megyei, illetve országos intézményeknél (megyénként eltérő mértékben) már komolyabb lépéseket foganatosítottak vagy terveznek: ilyen például a nyitvatartási idő, illetve a helybeni elérésű szolgáltatások korlátozása, vagy egyes esetekben az intézmény teljes bezárása.

Sok helyen még várják az "első emelt számlákat", majd csak azután határoznak a továbbiakról, ami azt mutatja, hogy csak kevés helyen léteznek (kifejezetten igényfelmérésen alapuló) vészforgatókönyvek, a döntések jellemzően ad hoc jelleggel születnek a fenntartó által, illetve a helyi adottságok/lehetőségek fényében.

Régebbi hírforrás(ok): Példák: így csatornázd be a könyvtáradba a krízishelyzet miatt betérőket! link

Könyvtárpedagógiai kínálat iskoláknak: mozitól a médiarekeszekig 1. (galéria)FEL

Hannover tartományi székhely városi könyvtára annak rendje és módja szerint közreadja óvodáknak és iskoláknak nyújtott szolgáltatásait honlapján: link .

E hírben az iskoláknak nyújtott szolgáltatás prospektusából szemezgetünk. A vonatkozó fotókat ld.: link
- Könyvtári vezetések
- első osztálytól: képeskönyv-mozi, mesélés és beszélgetés vetített illusztrációkkal
- harmadik osztálytól: rali könyvtári részlegek között, különféle témákban; beszélgetés: kiből lesz könyvtáros; könyvbingó és bilbiotevékenységek: ismerkedés könyvtári fogalmakkal
- ötödik osztálytól: médiarali tablettel: kincsvadászat könyvtári vezetés közben, előre egyeztetett témában; Tetszik!: dokumentumok keresése egy fiktív személy kérésére (tájékoztatási gyakorlat); Az egész világ: laminált képkártyák és hasonló című könyv segítségével a könyvtár felépítésének és rendszerének megismerése; Könyvcasting: az osztály zsűrit alkot és értékel egy többnyire új megjelenésű könyvet; Kutatás: bevezetés az önálló katalógus- és online adatbázis keresésbe.
A központi könyvtár kínálata:
- nyolcadik osztálytól: bevezetés az önálló katalógus- és online adatbázis keresésbe.
- tizenegyedik osztálytól: könyvtári körbevezetés, bevezetés az elmélyült kutatásba dolgozatokhoz és érettségihez
- szakiskolák számára: szakirányú bevezetés a könyvtárhasználatba. (folyt. köv.) (ford.: MG)


Megkérdeztük: Ajánlasz-e olyan alkalmazást / forrást a használónak, mely által nem kell könyvtárba jönnie?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok:
1 - nemigen ismerek ilyeneket
2 - természetesen nem
1 - persze; ha eszembe jut
2 - csak ha nem ismerek könyvtári forrást
22 - olyat ajánlok, ami számára praktikus.
Eszerint a válaszolók a használói szempontokat veszik leginkább figyelembe, és nem a könyvtár rövidebb távú érdekeiből indulnak ki. A kapott adatok diagramban: link .
E felmérést pontosíthatja egy a hazai könyvtárakban nem túl sok gyakorlattal rendelkező mystery shopping, ami a tájékoztatói gyakorlatot álruhás használók segítségével vizsgálja meg. (MG)


Interkulturális estek a megyei könyvtárbanFEL

A Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár link közös szervezésében 2022 novemberében folytatódtak az Intertkulturális Estek. 10-én a Csíkszeredában tevékenykedő spanyol önkéntes mesélt és osztott meg számos érdekességet vetítéssel kísért előadása során a népes közönséggel országa kultúrájáról, szokásairól, hagyományairól. 17-én pedig a Nigériából érkezett önkéntes mutatta be az afrikai országot. Mindkét interkulturális est számos érdeklődőt vonzott, a jó hangulatot fokozták a játékok, amelyekbe a közönséget is bevonták az előadók. (via ReMeK-e-Hírlevél)


A vakokat és gyengénlátókat segítik a Szabó Ervin könyvtár új programjaiFEL

Hangoskönyvek, felolvasók és házhoz szállításos kölcsönzés segíti a látássérülteket a könyvtár használatában, cserébe Élő Könyvtár programmal érzékenyítik a könyvtár dolgozóit és a középiskolásokat. Vakok és gyengénlátók számára, fogyatékossággal élők bevonásával szervez segítő és edukációs programokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal közösen. A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást a két szervezet - közölte a könyvtár.

Az együttműködés az alapítvány és a könyvtár között a Videó a vakoknak elnevezésű platformhoz kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak, például videók, fotók, illusztrációk megismerését teszi lehetővé. Az együttműködési megállapodás keretében a könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, valamint Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az alapítvány részére, leírások és narrációk elkészítésének céljából.

A szavak ereje című ajánló brosúra is a projekt része, amely vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült, és ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, valamint letölthető a könyvtár honlapjáról is. Az intézmény által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget nyújtanak.


Március végéig zár be az egri gyerekkönyvtárFEL

A rezsiválság a Heves megyei megyeszékhelyt is elérte. A városi közgyűlés úgy döntött, januártól több intézményt is bezárnak, hogy spóroljanak a rezsin. Az újranyitás március közepén, végén várható.
A Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtára link és a Dobó István Vármúzeum Várműhely és Palota kiállítóhelyei szintén januártól március végéig tartanak zárva. A Felsővárosi Fiókkönyvtár működését is szüneteltetik. A közgyűlés felkérte az Egri Kulturális és Művészeti Központot, illetve a Bródy Sándor Könyvtárat, hogy működő telephelyeiket szabad kapacitásuk függvényében átmenetileg vonják be a bezárt intézményi telephelyeken tervezett programok, rendezvények megvalósításába.
Analógiák

Ha van közösségi pszichiátria, lehet-e közösségi könyvtárosság is?FEL

A "közösségi" előtag arra utal, hogy pl.
- orvos és páciens között nem hierarchikus a viszony
- nem intézményekre koncentrálnak, a folyamatba bevonják a páciensek környezetét és annak szereplőit
- a pácienseket is bevonhatják nem csak saját gyógyításának folyamatába
- a pácienseknek nem csak a betegsége, hanem egész személyisége van jelen a folyamatban
- folyamatos tapasztalási, tanulási folyamat (ref.: MG).

A közösségi pszichiátria életcélok mentén dolgozik, miközben a lehető legnagyobb mértékben támaszkodik a közösségi erőforrásokra és a természetes segítőkre. Alapja, hogy a befogadó közösség mindannyiunkat gyógyít. Dr. Harangozó Judit pszichiáterrel, az Ébredések Alapítvány vezetőjével és Gallai István tapasztalati szakértővel beszélget Czabán Samu.

A legnehezebb, hogy akinek hatalom van a kezében, ne akarjon élni vele - ezt tudatosan gyakorolni kell. A betegek is másmilyenek attól, hogy mellérendelt viszonyban vannak a pszichiátrián dolgozókkal. A hanghalló csoportokon keresztül pedig a sorstárs segítők a saját tapasztalataikat felhasználva is gyógyítanak.


Megéri felrobbantani a képzést - Felkészülnek-e a (könyvtáros) hallgatók a rászorulók ellátására?FEL

Ha úgy látod, hogy aránybeli eltérések vannak az ellátandó célcsoporton belüli arányokban (férfi-nő, életkorok csoportjai, jövedelmi, lakóhelyi, foglakozásbeli stb. csoportok) és a könyvtárhasználók hasonló belső arányaiban, még égetőbb a probléma. (MG)

A lassan végletesen szegregált magyar iskolarendszer senkinek nem jó, fel kellene robbantani és újra kellene tervezni - szögezi le Lénárd Sándor, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense, aki szerint a pedagógusképzés nem érhet véget a diploma megszerzésével.
Itt [a képzés során] az alapokat lehet csak megadni, a tanárrá válás egy hosszabb út. A szakmai műhelyekben, tantestületekben erősödhet meg a pedagógus. (...) A tanárjelöltek döntő többsége pedig a jó szociális státuszú családok gyerekeit foglalkoztató iskolákban tanult. Végigült egy csomó órát, és ez számára viszonylag sikeres volt, hiszen bejutott a képzésre. Így nem is gondolja, hogy neki másképp kellene tanítania, hiszen az ő esetében ez a tanítási folyamat tulajdonképpen eredményes volt. Lehet, hogy egy másik még eredményesebb lett volna, de arról nincsen saját mintája.
- A hallgatók jelentős része olyan iskolában szeretne tanítani, ahol a gyerekek összetétele homogén, természetesen a szociális-gazdasági skála pozitív irányába eltolódva. A munkaerőhiány pedig nem feltétlenül itt van (bár már itt, az elit iskolákban is megjelenik), hanem a másik végleten.
- Tehát a hallgatók nagy része azt gondolja, hogy nem kell megváltoznia annak a tanítási formának, amiben ő is részesült, miközben a mai gyerekek egy jelentős része így nem tud eredményesen tudást elsajátítani.
- És hangsúlyozom: jobban meg kellene fizetni és szakmailag is támogatni kellene azokat a kollégákat, akik nehezebb sorsú gyerekeket tanítanak. Ez nem egyszerű.
Eljutottunk arra a pontra, ami már kezelhetetlen. Nagyon szegregált iskolában nem lehet eredményesen tanítani. Nincs az a jó pedagógus, aki egy elszürkült, motiválatlan, jövőkép nélküli gyerekekkel teli osztályteremben eredményes tanításra képes. Ezért én azt mondom, hogy "föl kell robbantani", újra kéne strukturálni a rendszert.
Praktikus

Scribd - előfizetéses e-könyvszolgáltatás, online felülettelFEL

A Scribd előfizetéses e-könyvszolgáltatás online felülettel, illetve mobiltelefonon és táblagépen elérhető alkalmazásokkal bír. Igen különleges szolgáltatás a maga nemében, egyszerre nyújt legálisan e-könyv és hangoskönyv szolgáltatást a kiadók partnereiként számos nyelven, illetve bárki feltölthet szinte bármit; a feltöltött anyagok jogszerűségének ellenőrzése elég hézagos. A havi előfizetési díj kilenc dollár, így lehet hozzáférni a legálisan közzétett, illetve feltöltött dokumentumokhoz is. Habár a kezelőfelület magyarul nem érhető el, rengeteg legális e-könyv érhető el magyarul is (pl. a teljes Tények és Tanúk sorozat), persze azok a felhasználók által szerzői jogilag megkérdőjelezhető státuszú könyvekkel szemben nem letölthetőek pdf vagy epub fájlként, csak az appban érhetők el, ott viszont elmenthetők offline olvasásra is. Sok ifjúsági, romantikus regény is elérhető magyarul legálisan a történelmi, életrajzi, politikai művek mellett.
Előfizetési szándék esetén egy hónap ingyenes használatot biztosítanak, mely lejárat előtt díjmentesen megszakítható.

Hírforrás: Németh Márton
2022. december 07.

Diktáló program - hang átalakítása szöveggé gyorsan, egyszerűenFEL

A hang átalakítása szöveggé még soha nem volt ennyire egyszerű, mint ezzel a hang-szöveg konvertáló programmal. Nemcsak gyorsan tudod a hangot szöveggé alakítani, de nagyon jó a szövegértése és szinte tökéletesen készíthetsz vele hangból gépelt szöveget. Link: link

- Hogyan tudod maximálisan kihasználni? - Gyorsan szeretnél egy blogbejegyzést létrehozni? Nincs kedved órákat gépelni. Miközben más munkát végzel a gondolataidat rögzíteni tudod ezzel hang átalakító programmal. Utána már csak javítanod kell azt a pár hibát amit a szöveg konvertáló vét és töltheted is fel a szöveget a blogodra.
- Youtube - Készítesz egy Youtube videót. De nincs kedved hosszú leírást írni hozzá, pedig tudod, hogy a Google keresőben jobb helyezést érne el a videód, ha mégis írnál. A videód hangját szintén rögzíteni tudod ezzel az alkalmazással és aztán már illesztheted is be a szöveget a videód alá. Így rengeteg időt tudsz spórolni és a Google is jobban fogja szeretni a videóid.
- Ingyenes ez az alkalmazás? A goolge docs speech to text funkciója teljes mértékben ingyenesen használható.
- Mit jelent a "voice to text"? - A "voice to text" magyar jelentése szöveg hanggá alakítása.
A véleményem az, hogy ezért az eszközért amit a Goolge ingyen biztosít nekünk, más cégek borsos árat elkérnének. Nagyon jó minőségben alakítja át a hangot szöveggé. Ha szükséged van egy ilyen alkalmazásra mindenképpen ezt használd.
Kisszínes

Így számolták fel a 20%-os analfabetizmust - nem meglepő receptFEL

Miután tudatosítjuk, hogy a könyvtárak legnagyobb piaca az oktatási rendszer... (MG)
Az 1970-es években Portugáliában még minden ötödik ember írástudatlan volt, a felsőfokú végzettségűek aránya pedig nem érte el az egy százalékot sem. A helyzet a kilencvenes évekre valamelyest javult, de nem eleget. Az első, 2000-es PISA-teszten a portugál diákok negyede a szövegértésben még az elfogadható szintet sem érte el. A PISA-sokkot követően vált világossá a kormány számára, hogy átfogó oktatási reformra van szükség.
2003 és 2015 között az összes párt és szakmai szervezet összefogott, hogy következetesen és szisztematikusan alakítsák át a közoktatást. Rendszeres, országos felmérő teszteket vezettek be matematikából és portugál nyelvből, az iskolában kötelezően eltöltendő évek számát kilencről tizenkettőre emelték, és radikálisan megváltoztatták a tanterveket is.

Előíró tanterv helyett például tantárgyi célokat tűztek ki, ami jóval nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és a pedagógusoknak. Az iskola előtti nevelésbe, a tanárok továbbképzésébe és az infrastruktúra fejlesztésébe is sokat invesztált a kormányt, ahogy arra is rájöttek: a pedagógusok méltányos bérezése nélkül nincs jó oktatás. Ezért ma a portugál pedagógusok a diplomás átlagbér 133%-át kapják, szemben a magyar pedagógusok 61 %-ával (az uniós átlag 90%).
2010 és 2015 között a diákok lemorzsolódási aránya is radikálisan, mintegy 15 százalékkal csökkent, a PISA-eredményekben pedig, minden tudományterületen, jelentős javulást értek el 2003 és 2018 között (meghaladva az OECD-átlagot is). A riport hangsúlyozza, egyelőre a portugál iskolareform se talált minden problémára megoldást, továbbra is nagyok például a regionális különbségek.


Xylotéka - famintákat gyűjtöttekFEL

A 18. században Németországban, a modern erdőgazdálkodás hazájában érdekes mozgalom bontakozott ki. A lelkes rajongók különféle fákról származó minták gyűjtésébe kezdtek, de ahelyett, hogy ezeket szimpla tömb-kollekcióba rendezték volna, a könyvformát választották.

Ezek a "fakönyvek" kinyithatóak voltak, a bennük lévő rekeszben pedig a fáról származó botanikai minták kaptak helyet: levelek, magok, termések, gyümölcsök, virágok, gyökérdarabok, kéregrészletek. Néhány esetben a fafaj leírását és a betegségek, kártevők jellemzését is mellékelték. Ezeket a könyveket aztán polcokra rendezték, mint egy szokásos könyvtárban, a gerincüket pedig ugyanúgy címkékkel látták el.

Ezeket a könyvtárakat xylotékáknak nevezték, mivel a "xylos" görögül fát jelent, a "theque" pedig tárházat.

Számos jól megőrzött fakönyvtárat találunk világszerte. A legnagyobb gyűjteménnyel a Samuel James Record Collection rendelkezik a Yale Egyetemen, több mint 60 ezer fakönyvet őriznek. A Közép-Afrikai Királyi Múzeumban, Belgiumban 57 ezer fakönyvet találunk, a Thünen Fakutatási Intézet Hamburgban pedig 37 ezer kötettel büszkélkedhet.
Információforrások

Mire jó a webarchivlás? - A Wayback Machine példájávalFEL

A Drégelyvár-ügy: milliárdokat elcsaló alapítvánnyal szerveztek hírszerzőképzést a magyar titkosszolgálatok tisztjei - írja az Átlátszó portál. A cikket olvasva rendre előkerül, hogy honlapokról, sajtóarchívumokból el-eltűnnek valahogyan később feltehetően kényelmetlenné váló tartalmak. Az Internet Archive szervezet Wayback Machine link alkalmazása ugyanakkor archiválja a magyar web egy részét is, és így időrendben visszakereshetők rajta a hazai tartalmak. Néhány példa az Átlátszó cikkéből:

"A Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány (DOK) botrányára emlékezhetnek azok, akik 2015-ben követték a belföldi híreket. 2015 októberében az akkor már (és még) nem fideszes irányítás alatt álló, Simicska Lajos-féle Magyar Nemzet számolt be arról, hogy nyomozást indítottak a több szakképző intézményt is fenntartó alapítvány ellen. A cikk mostanra valamiért eltűnt a lap archívumából, de a K-Monitoron keresztül és a Wayback Machine-en felkutatható." (...)
"A KMÜHA számos helyen (például d-akademia.hu című weboldalán, amit azóta töröltek, de a Wayback Machine archívumából elérhető) hangsúlyozta, hogy oktatóik katonai háttere ellenére nem kémiskolát indítottak, nincs közük fegyveres szervekhez, hanem tisztán civil szakképzést kínálnak."


A férfiak 31, a nők 29 százaléka nem tudja, hol helyezkedik el a csiklóFEL

... van tehát mit pótolni. Akkor is, ha a szexuális felvilágosítás lehetőségeit a jelen törvényi szabályozás korlátozza. A könyvtár kiváló hely lehet arra, hogy az érdeklődők anonim módon, de szükség esetén tanácsot kérve szabadon tájékozódhassanak.
Nem véletlenül van a vonatkozó szaknál jellemzően jobban kikopva a padló, szőnyegpadló. Mindez - a minőségbiztosításban szabályozott visszacsatolásokon kívül jelzi a használói elvárásokat, azaz a minőséget. Ne feledjük: a könyvtár - a szabad internettel szemben - válogatott forrásokat biztosít, és nevével, szolgáltatásaival "hitelesíti" azokat.
Annak sincsen akadálya, hogy az alant látható forráslinket és a cikk címét, valamint a linket qr-formátumban a megfelelő jelzet mellé kiragasszuk. (MG)

A női csiklót évtizedeken át a tehenek csiklóját alapul véve modellezték - egy friss kutatásból azonban kiderült, hogy az analógia nem teljesen áll. Valójában ez a pici szerv a női orgazmus záloga, ezért szomorú, hogy a férfiak 31 százalékának fogalma sincs róla, hol található. Hiánypótló anatómiaóra következik. (... a forráslinken)


Elkészült az új magyar etimológiai szótár, és a neten is elérhetőFEL

Több mint 26 ezer magyar szó eredete szerepel a neten könnyedén kereshető link szótárban. Kedden a Nyelvtudományi Kutatóközpontban bemutatták a Gerstner Károly szerkesztésében elkészült Új magyar etimológiai szótárt.

Az Új magyar etimológiai szótár munkálatainak fő célja az volt, hogy az 1967 és 1976 között megjelent háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, valamint az 1990-es évek elejéig végzett magyar etimológiai kutatásokat összefoglaló kézikönyv, az Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen után újra legyen egy magyar nyelvű, tudományos hitelű magyar etimológiai szótár. Olyan XML-alapú magyar etimológiai elektronikus adatbázis, amely sokféle szempontból teszi felhasználhatóvá a benne levő nyelvi-lexikális anyagot, és alapul szolgál egy nyomtatott változathoz is.

A szótárban közelítő pontossággal 9 868 szócikkben 14 091 fő- és alcímszó; 7 619 származék; 110 500 magyar nyelvi adat (alakváltozat és jelentés); 39 200 idegen nyelvi adat; 95 800 lelőhelyadat szerepel. A honlap már elérhető, itt az olvasható, hogy összesen több mint 26 ezer magyar szó eredete szerepel benne.

A szótár törzsanyagához kapcsolódik egy szómutató, amely elsősorban azokat a szavakat közli, amelyek önálló címszóként nem szerepelnek a szótárban, hanem különféle okokból a szócikkek etimológiai részébe kerültek. A szótár filológiai apparátusához tartozik egy irodalom- és forrásjegyzék, a nyelvek és nyelvváltozatok listája, valamint a címszók tőtípusait bemutató táblázat.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu