Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2022/12., márc. 23.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Szegénységből küszöbfélelem - a rászorulók alacsony könyvtárhasználatának egyik oka
Bakancsot, ruhát, kenyeret és könyvet visz rászorulóknak a könyvtáros
A mai használók nehéznek találják a keresést a katalógusban - újuljon hát meg a katalógus!
Ezért sem akkora a könyvtárak (magasabb szintű közoktatás, kutatás-fejlesztés) iránti igény
Légicsapás ért egy csernyihivi könyvtárt - Molotov-koktél készül a lvivi könyvtárban
Eszkalálódik az USA-ban az egyes használók által problémásnak ítélt könyvek ügye (olvasóink szavazatára)
Holokauszt-tagadó és fasiszta tartalmakat töröltek a könyvtári e-könyv platformról
A LibQUAL+(R) mint a könyvtári siker előrejelzője - ha nem csak minőségbiztosítást, hanem minőséget is akarsz
Tabutémák megállítótáblája, ETO-jelzetekkel - megjegyzésekkel
Szakmai demokrácia: megkérdezték a könyvtáros egyesület elnökjelöltjeit (ALA) (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Ki kell-e állni a könyvtárosoknak a sztrájkoló pedagógusok mellett?
Remek és gyakori pr; pl. a könyvajánlások - a New York-i példa átültetése
A közös print-programok magasabb szintre emelése: Partnerség a Megosztott Könyvgyűjteményekért
Társasjáték nap
Lutheránus fülek - hasznos információkkal látták el az őrjegyet (galéria)
Összefogtak a kecskeméti Katonások
A könyvtárosokkal szedték idén a szemetet a Városrendészek a kecskeméti parkerdőben
Átadták a gyulai könyvtár felújított gyermekrészlegét

Praktikus

Haladó internetes keresés - videó 1 percben
Figyelmeztetést adott ki a Google mindenkinek, aki Chrome böngészőt használ

Kisszínes

Miért az evangélikusokhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár?
Megsemmisítették a szivárványos mesekönyv miatt kiszabott büntetést

Információforrások

Kohesio: másfél millió uniós projekt került térképre és vált kereshetővé


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Szegénységből küszöbfélelem - a rászorulók alacsony könyvtárhasználatának egyik okaFEL

Bár a szegények számára a könyvtár arányaiban nagyobb hasznot jelenthet, mint a tehetősek számára, mégis kisebb arányban használják ki lehetőségeit. Ennek vannak a könyvtári szolgáltatásra és a potenciális használókra viszavezethető okai. Mivel az utóbbi a könyvtár számára nem változtatható (azaz külső körülmény), az elsőre érdemes fókuszálni. Egyik lehetséges eszköz a könyvtári kommunikáció tudatos egyszerűsítése, ld. pl.: B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link . Az egyszerűbb nyelvezet használata csökkenti a küszöbfélelmet. Nézzük az alábbi, iskolai analógiát!

... a tartós hiány, a folyamatos lemondás a lelket sem kíméli. Az állandó megfosztottság és az állandó kirekesztettség félelemben, szorongásban, feszültségben tartja őket. "Mindez ismét egy, a megszokottól nagyon eltérő stratégiát eredményez. Valamennyien átélünk olykor stresszt, ebben, az egyébként élettani állapotban a tartalékainkat a probléma megoldására fordítjuk. S miután a helyzet így vagy úgy megoldódott, visszaáll az eredeti állapot. A lényeg, hogy átmeneti a felfokozottság. A generációs mélyszegénységben élőknél az előzőekben leírtak miatt azonban nem átmeneti, hanem állandósult állapot, egész életen át tartó a stressz, és így a problémamegoldó üzemmód is - magyarázza Czibere Ibolya. - És a gyerekek is ebbe nőnek bele, ezt tanulják meg, hogy állandóan készenlétben kell lenni, állandóan készen kell állni a vészhelyzet elhárítására. Se megállás, se kiszállás."
Ez az állandó stressz a megbélyegzettséggel megfejelve teljesen leépíti az önbizalmat, és törvényszerűen kudarcos énképet eredményez. "Ez a nagyon alacsony önértékelés nagyon furcsa válaszokra késztethet: látjuk, hogy ilyen nagyon tipikus reakció például a teljesen behódoló női magatartás. Vagy, hogy a szülő egyszerűen nem mer bemenni a gyereke iskolájába, fél, hogy nem fogja érteni, mi történik, mit mondanak neki, és általában nem fogja érteni az egész szituációt, fél az ezzel járó szégyentől. És rettegnek a megszégyenüléstől. Szegénységüket is szégyennek tarják, rejtegetni valónak. Akkor is, ha éppen segítséget, támogatást remélhetnének. Ráadásul zavarba jönnek, ha egy magasabb státuszú - vagy annak vélt - emberrel kell beszélniük, kétségbeesetten csak azt keresik, vajon mi lehet a helyes válasz, értsd, mit várnak el tőlük. Ráadásul azonnal hierarchiába, azaz alá-fölérendelt kapcsolatba rendezik magukat a résztvevőkkel."


Bakancsot, ruhát, kenyeret és könyvet visz rászorulóknak a könyvtárosFEL

... idéztük a Népszava cikkét egy éve. Tartalma továbbra is példa!

Lázár Tünde könyvtáros szerint a gyerekeket csak az olvasás és a tudás vezetheti ki a szegénységből. Tavasztól késő őszig, akár havonta többször is, adományból kapott használt ruhákkal, játékokkal, kisbútorokkal vagy épp élelmiszerekkel megpakolva indul el körben a faluban egy elektromos, gumikerekű kis vonattal Lázár Tünde, tiszanánai könyvtáros. Sorra járja a szegényebb családokat, és mindenhová azt viszi, amire éppen szükség van. A csomagok között olykor könyvek is lapulnak, a 2500 lelkes településen ugyanis minden újszülött, érkezzen bár tehetősebb, vagy nagyon szegény családba, könyvkelengyét kap ajándékba - erre 2018 óta minden évben 3-400 ezer forintot költ az önkormányzat. Az ötletgazda azt vallja: nemcsak a testet kell táplálni, hanem a szellemet is, mert a nyomorból igazán kitörni csak tudással felvértezve lehet, aminek megszerzését nem lehet elég korán kezdeni. A segítség itt általában nagyon gyorsan és konkrét formában kell, ezért is "hasznos", hogy a könyvtáros egyben önkormányzati képviselő, a szociális bizottság tagja, sőt a Vöröskereszt helyi vezetője is. (folyt.: link )


A mai használók nehéznek találják a keresést a katalógusban - újuljon hát meg a katalógus!FEL

A mai könyvtári katalógusok és keresőfelületek a digitális szövegeket általában olyan módon jelenítik meg, ami a nyomtatott könyvek, a polcok és a cédulakatalógusok - lineáris és hierarchikus - információs architektúráját imitálja. Az adatbázisokban folytatott keresések nehézkesek, a találati halmazoktól mindig vissza kell térnünk a tökéletesnek szánt keresőkérdés pontosításához. A minket körülvevő digitális információs környezetben azonban már szinte korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre az információszervezés terén, emellett már nem egyoldalú befogadói vagyunk az információnak, hanem a létrehozói is. A cikk szerzője amellett érvel, hogy a könyvtárakban is szükség van a paradigmaváltásra, egyfelől azért, mert az információs műveltségi felmérések tanúsága szerint az egyetemi hallgatóknak gondot okoz a kutatás megkezdése, és nem igazán tudják használni az információs rendszereket, sok hallgató pedig túlbecsüli információs műveltségi készségeit. Másfelől a kognitív tudományok már igazolták, hogy az emberi gondolkodás alapvetően asszociatív, a tanulás során pedig azokat az ismereteket tudjuk megjegyezni az új információk közül, melyekkel kapcsolatokat tudunk kialakítani, és amelyeket mintázatba illesztve személyes jelentéssel vagyunk képesek felruházni. Olyan rendszerekre van tehát szükség, amelyek nem korlátozzák az információk közötti kapcsolatteremtést, hanem interakcióba lépnek a felhasználóval, elősegítve az új tudás létrejöttét.

Erre kísérlet a Sitterwerk Könyvtár is - egy közel 25 ezer kötetes művészeti szakkönyvtár és anyagminta-gyűjtemény, amelynek magvát a műgyűjtő Daniel Rohner hagyatéka képezi. Az ő személyes információszervezését, magánkönyvtárának asszociatív elrendezését tükrözi a Sitterwerk Könyvtár dinamikus raktározási rendje: az RFID-technológiának köszönhetően az olvasók kedvük szerint helyezhetik el a köteteket a polcokon, böngészéskor így mindig új kapcsolatok jönnek létre. Ha egy adott könyvet keresünk, az sem jelent gondot, mert egy robot minden este végighalad a polcok mentén, és számba veszi a köteteket, ami alapján a helyadatok frissülnek a katalógusban. (Aktív keresési információs rendszerek; ref.: Szabó P.)


Ezért sem akkora a könyvtárak (magasabb szintű közoktatás, kutatás-fejlesztés) iránti igényFEL

A magyar export az elmúlt két évtized nagy nyertese: a 2000-es évek elején az ország GDP-jéhez viszonyított aránya 60 százalék volt, 2020-ra azonban az arány 80 százalékra nőtt. A csúcs 2015-ben volt, akkor a GDP 88 százalékát tette ki. A második Orbán kormány politikájának eredménye ugyanakkor, hogy 2010 után a magyar export egyre kevésbé épített a csúcstechnológiák külföldi értékesítésére, erősödött viszont az ipari termékek területén.

Az orbáni gazdaságpolitika egyik pillére az ipari termelés erősítése volt, ami sokszor az innovatív, tudásintenzív gazdaságfejlesztés rovására ment, és megy ma is. A tankötelezettség éveinek 2012-es csökkentése szemléletes példa erre. A könnyűipar és az összeszerelő üzemek számára ugyanis az intézkedés növelte az elérhető munkaerőt, ugyanakkor kevesebb komoly szaktudással bíró fiatal került ki a munkaerőpiacra.

A jövő egyik nagyon jelentős, de nyitott kérdése, hogy képes-e Magyarország ezen a skálán feljebb lépni. Ez azért lenne fontos, mert a technológiai intenzitás növelése nagy hatással lehet a hozzáadott érték növelésére is, ami felzárkózásunk (ha lehet ilyenről beszélni) egyik kulcstényezője.


Légicsapás ért egy csernyihivi könyvtárt - Molotov-koktél készül a lvivi könyvtárbanFEL

Egy légicsapás súlyosan megrongált egy futballstadiont és egy könyvtárat az észak-ukrajnai Csernyihiv városában ? írta a CNN.
A Telegramon jelent meg egy videofelvétel, amin a város 1936-ban épült olimpiai sporttelepének kapuja előtt szétszóródott törmeléket láthatók. Nagy lyukak láthatók a közeli könyvtáron, ahol több száz könyv van szétszórva a földön. A két helyszín között egy nagy kráter található, hasonlóan a mariupoli csapások után látottakhoz.
Csernyihivot körülvették az orosz erők, és a város egyes részei már jelentős károkat szenvedett - derül ki a Maxar Technologies új műholdfelvételeiből. Az ukrán labdarúgó-szövetség közleményben erősítette meg a stadionról szóló híreket, és olyan képeket tettek közzé, amelyeken a lelátókon és a pályán keletkezett károk láthatóak. (168 óra)

... Újságírókkal beszélgetve úgy hallottam, hogy a körbezárt városokban, ahol fogy az élelem és a víz, már azon gondolkodnak, hogy a radiátorokból fogják kiinni a vizet.
Ez azért is érdekes, mert még a háború elején egy ukrán nő azt mondta, nem akar csapvizet inni, de hozzátette, hogy ha nem lenne palackos víz, inná, ami van. Igazán nem hitte, hogy eljöhet ez az idő. Egy helyi könyvtárban is álcahálókat és Molotov-koktélokat készítenek. Itt azonban az üres üvegekbe csak a rongyokat teszik be, Kijevben töltik majd fel benzinnel. Koordinátoruk szerint folyamatosan cserélődnek az önkéntesek, de például ő és néhány társa minden áldott nap dolgozik. Két hét alatt 200 álcahálót készítettek. (Szeretlek Magyarország)


Eszkalálódik az USA-ban az egyes használók által problémásnak ítélt könyvek ügye (olvasóink szavazatára)FEL

Januárban kitiltották Art Spiegelman Holokauszt-témájú, Pulitzer-díjas Maus képregényét egy iskolai könyvtárból Tennessee-ben. Az eset nagy vihart kavart, melyet további könyvtári intézkedések követtek. Például máshol a megosztó könyvekről, vagy az okkultista tartalmakról szól a vita. Megváltoztatják a könyvtárosok és vezetők arányát a problémás ügyeket a tartalmakat átvizsgáló bizottságban. Indianában pedig egyenesen börtönbe küldenék azt a könyvtárost, aki nem megfelelő dokumentumokat is kiad.
Régebben is voltak problémás ügyek, de a témakörök és a kihívások kezelésének módszerei változtak. Elég specifikus témákra irányulnak a kérdések, pl. LMBTQ / színesbőrű szerzőkre és szereplőkre. Talán azért, mert a gyerek- és ifjúsági könyvek sokszínűbbek lettek. Több ilyen tartalom jelenik meg. A gyerekek pedig már más történelmi háttérrel nőttek fel.

De Kentucky egyik IT professzora, Shannon Oltmann szerint a kitiltás nem megoldás. "Azt üzeni, hogy ha valami kényelmetlen vagy nehéz, akkor be kell zárni és elszaladni."
A jelentett esetek száma vélhetően nem teljeskörű. Lehet, hogy a könyvtárosok már meg sem veszik ezeket a vitatott könyveket. Lehet, hogy csendben selejtezik le a könyveket vagy teszik félre. Iowaban jelenteni kellene minden esetet, de valószínűleg ezt sem teszik meg.
Az EveryLibrary alapítója szerint meg kell különböztetni a társadalmi párbeszédből érkező tiltási nyomásokat, és a könyvtár saját szabályzatához való alkalmazkodást. Előbbivel az a probléma, hogy a hagyományos könyvtári ellenőrző feladatokat ellehetetleníti. A közösségi médiában gyorsan szerveződnek csoportok bármely könyv betiltása ellen. Elvárják, hogy a könyvtár szinte azonnal cselekedjen. Nem akarják megvárni a szakértői véleményeket. A könyvek nem megfelelő betiltása viszont a szólásszabadságot veszélyezteti.

A könyvtáraknak érdemes bevonni a problémák megvitatásába a könyvtári szervezeteket és a helyi médiát. A vezetőségnek érdemes nyílt megbeszéléseket is szervezni a problémás tartalmakról. A könyvtáraknak pedig össze kell tartani, és megerősíteni egymás szakmai véleményét. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Sikeresen harcolt a cenzúra ellen az iskolai könyvtáros link

Holokauszt-tagadó és fasiszta tartalmakat töröltek a könyvtári e-könyv platformrólFEL

Februárban az amerikai közkönyvtárak gyűjteményfejlesztő könyvtárosai közzétették, hogy több fasiszta e-könyv letölthető a Hoopla honlapról link . Ezek a keresésekben is felbukkantak. Egy náci tiszt könyvének angol fordítását a könyvtárak is elérhették az OverDrive Marketplace-en keresztül. Február 22-én a Library Freedom Project (LFP) és a Library Futures (LF) közös nyilatkozatot adott ki. Követelték: 1. A teljeskörű elszámolást: hogyan választották ki ezeket az anyagokat, hogy a platformokra felkerüljenek; 2. A cégek dokumentumválasztási folyamatának jobb átláthatóságát egy hivatalos levéllel együtt, amelyet az érintett könyvtárosok e-mailben elküldhetnek a két cég vezetőinek. Noha a Hoopla a levél megjelenése után 48 órán belül eltávolította a címeket, és Jeff Jankowski, a Midwest Tape elnöke, a Hoopla Digital alapítója bocsánatot kért az ügyfelektől, a szervezetek szerint további átláthatóság kell a félretájékoztatás megakadályozásához. Jankowski hozzáfűzte, hogy a Hoopla "folyamatosan" dolgozik gyűjteményfejlesztési irányelvein. A könyvtárosok is eltávolíthatják majd a nemkívánatos címeket. Ő sem bánja, hogy törölték a gyűlöletkeltő tartalmakat. A probléma azonban összetett: a cenzúra kultúrájának elkerülése.

Steve Potash, az OverDrive alapítója és vezérigazgatója elismerte: "legalább egy" cím elérhető volt piacterükön. Azt is, hogy a könyvtárosok engedélyezhetik az ügyfélvezérelt beszerzési funkciókat (PDA), de minden esetben a könyvtárosnak kell jóváhagyni az ügyfél által kiválasztott vásárlásokat. A PDA-funkciók révén a könyvtárak szűrhetik és korlátozhatják az ügyfelek számára elérhető, nem engedélyezett címeket. Az Ingram tartalomszolgáltató szóvivője: "Eddig is különböző nézőpontokat és véleményeket tartalmazó könyveket terjesztettünk, és ezután is így fogunk tenni". "Ennek ellenére az Ingram [...] távolította el a címeket az OverDrive-ról" - mondta Potash, majd a Simon Wiesenthal Központ antiszemita tartalmakkal rendelkező gyűjteményével érvelt. Legitim felhasználási területei e tartalmaknak pl. a propaganda vagy a holokauszt történetének tanulmányozása. Az OverDrive elkötelezett a hozzáférés mellett könyvtárosok számára. Potash bízik a könyvtárosok józan ítélőképességében.
Alison Macrina, az LFP alapítója és ügyvezető igazgatója állítja: a mostani légkör - általában a színesbőrűek, a queer emberek, transz gyermekek támadása - még fontosabbá teszi a fasiszta könyvek betiltását. Ez egy nagyobb társadalmi probléma része, mert a legmarginálisabb helyzetben lévők emberi mivoltát kérdőjelezi meg. "A nácik ezeket az embereket üldözték. A nácik könyveket égettek." Miután néhány könyvtáros felvetette ezeket az aggályokat a nyílt levéllel kapcsolatban, Callan Bignoli, az Olin College of Engineering (Needham, MA) könyvtárának igazgatója és az LFP tagja hozzátette: 1. Nem ért egyet azzal, hogy valamilyen elképzelt következmény miatt állítják le az érdekérvényesítést, a tiltakozást vagy a nyilatkozatokat, mert ez visszatartja a könyvtárosokat attól, hogy visszavágjanak; 2. "A szélsőjobboldaliak már most is a könyvtárakat veszik célba." (Ref.: Szabó Eszter)


A LibQUAL+(R) mint a könyvtári siker előrejelzője - ha nem csak minőségbiztosítást, hanem minőséget is akarszFEL

A City University of Hong Kong egyetem munkatársai az esedékes LibQUAL+-felmérés kibővítéseként online használói elégedettségmérést végeztek a hallgatók és az oktatók körében. A kutatás célja annak felmérése volt, hogy a LibQUAL+ által meghatározott szolgáltatásminőség-dimenziók, azaz
- a könyvtár mint tér (Library as Place, LP),
- az információkontroll (Information Control, IC) és
- a szolgáltatások érzelmi hatása (Affect of Service, AS)
milyen kapcsolatban állnak a
- használói elégedettséggel (Satisfaction) és a
- tanulmányi sikerességhez való észlelt hozzájárulással (Perceived Academic Success),
illetve utóbbi két tényező milyen mértékben befolyásolja a könyvtár jövőbeli használatának szándékát (Intention to Use Library More).

A felmérés eredményeiből több következtetés is levonható. A könyvtári szolgáltatások érzelmi hatása az adatok szerint kisebb szerepet játszik az általános elégedettségben, illetve nincs hatással a tanulmányi sikerességhez való észlelt hozzájárulásra. Ennek magyarázata az lehet, hogy a használók egyre önállóbbá válnak, nem igénylik a könyvtárosi kiszolgálást. A jövőbeli könyvtárhasználatot tekintve a felmérés eredményei szerint elsősorban az vezérli őket, hogy a könyvtár hozzájárul tanulmányi sikerességükhöz, ezért a szolgáltatásfejlesztés során a könyvtárnak az információforrások bővítésére érdemes összpontosítania annak érdekében, hogy megtartsa a mostani használókat, illetve növelje a majdani könyvtárhasználók számát, ezt követően pedig a könyvtári tér kényelmesebbé tételével kell foglalkoznia, hiszen ez a mutató is komoly súllyal szerepelt az általános elégedettség magyarázó tényezői között. (A LibQUAL+(R) mint a könyvtári siker előrejelzője: új következtetések levonása a strukturális egyenletmodellezés segítségével; ref.: Horváth A.)


Tabutémák megállítótáblája, ETO-jelzetekkel - megjegyzésekkelFEL

A közelmúltban látható volt a Könyvtárosok csoportban egy megállítótábla fotója link , melyen a küszöbfélelemmel rendelkező használóknak tabutémákat soroltak fel - jelzetekkel együtt. A cikk hozzá: link .
Somorjai Noémi, Szakmári Klára és Ungváry Rudolf közreműködésével elkészült a tábla magyar változata. Utána hosszasan töprengtünk. Arra jutottunk, hogy az ötlet és szándék jó, a hazai megvalósítás azonban több ponton is nehézkes. És ha ezekből a nehézségekből a használóra is hárítunk, akkor nem érjük el vele célunkat. A nehézségek:
- a felmerülő 3-4 témához (nemváltás, szülő elvesztése, szülő elvesztése) sincsen jelzet; az amerikai területen a TO-t használják, ott feltevésem szerint megadtak olyan témákhoz jelzeteket, melyekhez az ETO-ban itthon nem találtunk.
- a használók max. az ETO-ig jutnak el a polcon
- ráadásul a dokumentumok feltártsága sem elégséges a célnak (vö.: link ).

Az osztályozási rendszerek soha se lesznek amatőrök eszközei. Valójában még a szabad szövegszavas rendszerek (mint a Google esetében, ahol teljes a szabadság és az egyenlőség) is becsapósak: a keresőnek fogalma sincs, mi mindent nem talált meg. A kereshető tárolás tartalmainak feltárása nem csak valószínűségi folyamat (ahogy a mentális emlékezés is), de ráadásul tudni is kell emlékezni, "tudni bölcsen" a fogalmainkat, azaz önmagunkat - fogalmazta meg Ungváry Rudolf.

Az együttműködő felekként tanultunk a projektből. Ám a fentiek miatt közreadjuk link a táblázatot, Ungvory Rudolf megjegyzéseivel:
- e nagyon speciális témák vonatkozásában kis különbségek vannak ETO-jelzetek adásában még a jelentősebb nagy könyvtárak között is;
- első lépésben ezeknek a jelzeteknek a böngésző használata is (azaz adott esetben hátulról kicsit csonkítva is) hasznos annak, aki szereti a függetlenséget;
- második lépésben mindig keressenek a természetes nyelvű kulcsszóval is, mert a nagyobb teljesség ezzel a "több dimenziós" kereséssel érhető el;
- harmadik lépésben - nagyobb könyvtárakban, mint a megyeiek, tudományosak, FSZEK, OSZK, kérjék meg a referensz szolgálatot, hogy mutassák meg a KÖZTAURUSZ szócikkét az esetleges asszociációkkal.

Az eredeti célok feltehetően "kézzel" összeállított ajánlójegyzékekkel is elérhetők (vö. pl.: link ), melyekhez a weben, illetve helyben, nyomtatott formában juthatnak hozzá a használók - a könyvtáros rátermettsége függvényében. Ebben a KIT természetesen szintén partner.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2022. március 23.
Régebbi hírforrás(ok): Tabuk jelzetének felsorolásával serkenthető a katalógushasználat is link

Szakmai demokrácia: megkérdezték a könyvtáros egyesület elnökjelöltjeit (ALA) (olvasóink szavazatára)FEL

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület (American Library Association, ALA) most kezdődő 2023-24-es elnökválasztási kampányában a Library Journal (LJ) az ALA két jelöltjét faggatta fontos témákról. Emily Drabinski, a New York-i City University of New York (CUNY) Graduate Center ideiglenes vezető könyvtárosa (továbbiakban: ED) és Kelvin Watson, a Las Vegas-Clark Megyei Könyvtári Körzet ügyvezető igazgatója (továbbiakban: KW) méreti meg magát.
- A könyvtári dolgozóknak szembe kell nézniük a könyvekkel kapcsolatos kihívásokkal és a gyűlöletbeszéddel. ED olyan szakmai szövetséget szeretne, amely arra képezi ki tagságát, hogy helyi szinten, alulról szerveződő küzdelmük "nagyon hangos és nyilvános" legyen. KW kitér a "semlegesség" ellentmondásos fogalmára: a) A gyűjteményszervezésben semlegesnek kell lenniük, azaz objektív tények alapján kell mérlegelni az anyagokat; b) Intézményként viszont veszélyeztetheti őket a semlegesség, mivel nem lehetnek semlegesek társadalmi és politikai kérdésekben az ebből fakadó, ügyfelekre gyakorolt hatások miatt. E kérdések mindenkit érintenek.
- A könyvtárból más, frontvonalbeli munkákhoz hasonlóan, a munkatársak frusztráltan, dühösen, félve távoznak. Ezért csökkenteni kell a bizonytalanságot, növelni a béreket és támogatni a szakszervezetet. ED: a szolidaritás az egyetlen előre vivő út, hogy munkakörülményeiken változtassanak. A könyvtárosoknak a közszféra más dolgozóival együtt kell küzdeniük. KW: sokféle élettapasztalatból, nézőpontból építhető ki az érdekérvényesítés.
- Az ALA mostani költségvetési gondjainak enyhítésére a jelöltek prioritásai:
1. ED: A hatalom tudatos és szándékos megosztása a méltányosság érdekében; az ALA környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségének erősítése; az ALA-tagok szervezettségének kiépítése. Narratívája: az ALA-tagság büszke vállalása. [Az ALA] "ott talál ránk, ahol kell, és megéri a tagságba invesztálni". Ez olcsó és párosul a stratégián alapuló szervezési és érdekérvényesítő képzéssel.
2. KW akciótervét az ALA-tagokkal találkozva alakította ki. Védik a szellemi szabadságot. Kiállnak a munkahelyek biztonságáért, becsületéért. Lépéseket tesznek minden könyvtári dolgozó számára a nagyobb sokszínűség, egyenlőség, befogadás, hozzáférhetőség és a társadalmi igazságosság megvalósítására. KW pénzügyi tapasztalatait új bevételi források megtalálására használná. Az emberi erőforrásokba és a szakmába is befektetne. Minden könyvtártípus érdekét képviselné. (Ref.: Szabó Eszter)


Megkérdeztük: Ki kell-e állni a könyvtárosoknak a sztrájkoló pedagógusok mellett?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
5 - Igen, de én nem merek, mert nagyon is tudom...
7 - Persze, ki is állunk.
12 - Miért? Ők sem álltak ki mellettünk.
40 - Igen.
19 - Nem.
1 - Ha a fenntartó is támogatja valahogyan a sztrájkot.
Szöveges válaszok:
1. Igen, ki kellene állni - de nem nagyon tesszük! Ahogy magunkért sem állunk/álltunk ki! :-(
2. Feltétlenül. (Mártaházi Zsuzsanna)
3. [A szavazás első, kevesebb választási lehetőséget kínáló változata idején jött levél] "Kevés a válaszadási lehetőség. - Pl. nincs az, hogy: nem. - Pl. a tanár nem sztrájkolhat, ha van tartása. Véleményem: A pedagógiai dolgozó, ma már alig tanár. A tanáregyéniségek (a valódi tanárok) elhagyták a pályát, szinte mind, vagy kimobbingolták őket. Devalválódott ez a szakterület. Üresfejű zseboroszlánok próbálkoznak valamit tenni, de, nem sikerül nekik, nem érettek rá.
A tanárképzés csak szakterületre fókuszál, holott a pedagógia, a didaktika és a NEVELÉS tudománya fontosabb.
A tanár évtizedek óta siránkozik, nyafog, pedig a többi közalkalmazotthoz képest kedvezőbb helyzetben vannak. (Munkaidő, bértábla, pótlékok, stb.)
Amennyiben a tanár nem akar dolgozni ennyiért, engedje oda azokat, akik valóban dolgoznak és akik valódi nevelési - tanítási munkát végeznek az eddigi pszeudo-tevékenységek helyett.
A tanárok munkája mérhető. Az utóbbi évtizedek bizonyították, hogy milyen minőségű munkát végeztek. Ha szóba állunk pl. tíz 40-50 év alatti fiatallal, különböző rétegekből, akkor nyilvánvaló a sekélyes munkavégzés.
A pedagógusnak szinte semmi sem jó. - Amennyiben pl. heti 200 000,- Ft-ot vinne haza, emellett heti 10 000,- Ft cafeteriát, és ingyen ebédet kapna az iskolában, és napi 2-3 órát kellene tanítania, akkor az sem lenne jó neki." (Benyovszki Pál Márton)

A számok szerint a könyvtárosok többsége kiállna a pedagógusok mellett, ugyanakkor közel negyedük ellenzi ezt a szolidaritást. Az adatok ábrázolása diagramon: link . (MG)


Remek és gyakori pr; pl. a könyvajánlások - a New York-i példa átültetéseFEL

New York Közkönyvtárának link könyvajánló gyakorlatára többször felhívtuk a figyelmet. Most néhány további részlet és szempont:
- összegyűjtenek tematikus könyvcsoportokat, és azokból hetente többet is közzétesznek
- honlapjukat, hírlevelet, a Twittert és a Facebook-ot használják a célra, többek között, azaz push és pull csatornák (azaz: elviszem hozzád az információt vs. ha idejössz, megtalálod az információt) kiegészítik egymást
- közlik az ajánlás készítőjének nevét (akit adott esetben tovább is lehet kérdezni)
- a csomag elejére írják a témát; most pl.: "Szépirodalmi és ismeretterjesztő olvasmányok a mentális egészség támogatására az újévben"
- bevezetésként néhány mondat olvasható, miért és érdekes, fontos, aktuális a téma
- a mostani csomagban a témán belül 3 alcsoportra bontanak, nevesítve: gyerekek, tizenévesek és felnőttek - ezzel támogatják a korcsoportok közötti szinergiát is
- az ajánlásgyűjteményeket többször is közreadják, néhány ismétléssel (a mostaninak első megjelenése: 2022. jan. 6.)
- az ajánlás tartalma: a könyv borítóképe, címe és 1 db ajánlómondat
- egy ajánlás kb. 20 címet tartalmaz, azaz nem árasztják el a befogadót, de nagy eséllyel talál benne érdekeset
- a link a katalógus megfelelő oldalára mutat, melynek láblécében további hasonló olvasmányok találhatók.

Lehetséges együttműködés... Az ajánlások jól kommunikálható, gyakori megjelenés apropóját kínálják a könyvtárakat. Mivel a magyar közkönyvtárak kínálata meglehetősen nagy - közel 90%-os - átfedést mutat Battonyától Nemesmedvesig, ezért optimális együttműködési lehetőséget kínál, pl.: több közkönyvtár gyárt tartalmakat egységes formátumban, melyeket aztán az egyes könyvtárak saját célcsoportunkban, saját fejléc alatt, testre szabva teríthetnek. Az együttműködés feltételei:
- a könyvtár(os) tudomásul veszi, hogy nem mindenben ő a legjobb; van, amit a szomszéd könyvtár munkatársa tud jobban - és ez nem szégyen. Ráadásul valamivel több mint egy egységnyi befektetéssel három egységnyit tud szolgáltatni
- szervezés: elengedhetetlen a közös, elektronikus eszközökkel segített tervezés és szervezés: ki, mikor, milyen tematikát gyűjt össze és azt hogyan, hová tölti
- az együttműködés során óhatatlanul előfordulnak félreértések, hibák, tévedések. Ha ezt a felek előre tudatosítják, van mód az "én előre megmondtam, hogy nem fog menni" attitűd helyett a "jó, hogy előkerült ez a hiba, innentől a működésünkbe építjük annak megelőzését" alkalmazására. (MG)


A közös print-programok magasabb szintre emelése: Partnerség a Megosztott KönyvgyűjteményekértFEL

A jelen cikk bemutatja a Partnerség a Megosztott Könyvgyűjteményekért (Partnership for Shared Book Collections link ) elnevezésű együttműködést, amely a közös nyomtatott monográfia-programok szövetsége. A programok hálózati szintű együttműködése lehetővé teszi a következőket:
- a tudományos közlemények megőrzési költségeinek csökkentése a kötelezettségvállalások közös elosztása révén;
- az erőfeszítések párhuzamosságának megszüntetése;
- a bizonyítékokon alapuló legjobb gyakorlatok kifejlesztése és népszerűsítése;
- a végfelhasználókkal és a finanszírozókkal való kommunikáció hatékonyságának növelése;
- olyan nagyszabású projektek és kutatások megvalósítása, amelyek az egyéni közös print-programok számára elérhetetlenek.
A gyűjtemény ilyetén közös gondozása kritikus fontosságú, ahogy a Covid19-pandémia miatt a helyi erőforrások kimerülnek, a digitalizáláshoz szükséges nyomtatott kiadványokhoz való hozzáférés jelentősége pedig növekszik. (A közös print-programok magasabb szintre emelése: Partnerség a Megosztott Könyvgyűjteményekért; autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): 15 egyetemi könyvtár - innentől egyként kezelik gyűjteményüket link

Társasjáték napFEL

Folytatódnak a társasjáték napok a Vörösmarty Mihály Könyvtár link Széna téri Tagkönyvtárában. Március 19-én, szombaton ismét várják a játszani vágyó kicsiket és nagyokat.
A program szombaton 10 órától egészen 17 óráig tart. A látogatók szókincsfejlesztő, stratégiai, logikai, művészeti, irodalmi és helytörténeti játékok közül választhatnak. A belépés díjtalan, szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt, a részvételt 3 éves kortól ajánlják a szervezők.

Hírforrás: Székesfehérvár.hu
2022. március 23.

Lutheránus fülek - hasznos információkkal látták el az őrjegyet (galéria)FEL

Néhány hete mutattuk be Mészáros Nelli segítségével az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtárát link . Az új berendezés egyik érdekessége a tájékozódást segítő, többféle információt tartalmazó őrjegyet (kusztosz / custos). Fényképeket ld.: link .

A KIT megkérte a könyvtárvezetőt, mondjon részleteket, így megtudtuk:
- házilag készítették, alapvetően spórolási céllal
- igazodnak a könyvtári arculathoz
- tükrözik a könyvtár egyedi szakrendjét
- a tartalmat a tanszékvezetőkkel alakították ki (használók bevonása! - szaktudás + marketing; az elkötelezettség fokozása)
- utalók is ez alapján a logika alapján készültek.

Mészáros Nelli elmondta: a jelölő alján a főcsoportot, a tetején az alcsoportokat emeltük ki.
- A "továbbá"-ban azokat írtuk, amelyeket tartalmazza az alcsoport, de hosszú lett volna kiírni.
- Az utalókba a kapcsolódó szakterületeket írtuk a könnyebb navigálás érdekében, használó továbbvezetését segítve. "Ez szintén kicsit kapcsolt marketing. Ha ez érdekelt, akkor még ez is érdekes lehet."
A külföldi ösztöndíjasok miatt angol-magyar változatban készítettük mindezt.

Régebbi hírforrás(ok): Egy katalógus - több gyűjtemény - Evangélikus Integrált Katalógus link 24 órán keresztül tart nyitva az Evangélikus Hittudományi Egyetem könyvtára link

Összefogtak a kecskeméti KatonásokFEL

Együttműködési megállapodást kötött kedd délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelynek célja az egymás közti jó kapcsolat megerősítése, és a jövőbeli közös munka melletti elköteleződés.
A közös munka első lépéseként a szerződést a Tigris és hiéna című dráma nyilvános olvasópróbája alatt írták alá. Petőfi Sándor egyetlen drámájának előkészületeit rendhagyó módon a színház helyett a könyvtár Nagytermében tartották.
- A két intézményt, túl azon, hogy ugyanannak a jeles kecskeméti személynek, Katona Józsefnek a nevét viselik, összeköti a környékbeli lakosság számára kínált magas színvonalú és minden korosztályt megszólítani kívánó programok szervezése mellett való elköteleződés - fogalmazott Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet megyei könyvtárigazgató, habilitált egyetemi docens.


A könyvtárosokkal szedték idén a szemetet a Városrendészek a kecskeméti parkerdőbenFEL

2022. március 21-én, hétfőn immár hagyományosan "tisztába tették" a Csalánosi Parkerdőt a Kecskeméti Városrendészek. Akikhez ezúttal a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár dolgozói is csatlakoztak. "Erdők Nemzetközi Napja" alkalmából megrendezett akcióban a városrendészeknek és a könyvtárosoknak a munkálatok irányításával ezúttal is a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., illetve a céghez tartozó Juniperus Parkerdészet munkatársai segítettek. Az összegyűjtött szemét elszállítását pedig KEFAG Zrt., valamint a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. vállalta.
A munka nagyságrendjét jól mutatják a számok. A Városrendészet mintegy tíz éve minden évben összegyűjti a szemetet itt márciusban. Egy-egy alkalommal 700-1.500 kg szemetet szállítanak el a gyűjtést követően az erdőből.


Átadták a gyulai könyvtár felújított gyermekrészlegétFEL

A könyvtári világnak meg kell újulnia, az intézményeket közösségi színtérként kell működtetni - mondta Fekete Péter kulturális államtitkár kedden Gyulán, ahol átadta a Mogyoróssy János Városi Könyvtár link felújított gyermekrészlegét.
Mint a politikus hangsúlyozta, a gyerekeket vizuális robbanás éri, a nyomtatott könyvek kiesnek a kezükből, ebben a környezetben kell a könyvtáraknak versenyezniük értük. Gyulán jó választ adtak erre a kihívásra - jegyezte meg. Fekete Péter kiemelte, hogy a kulturális ágazat részéről soha nem látott összefogás mutatkozik az Ukrajnából érkező menekültek iránt. Színházak, könyvtárak kisbuszai állomásoznak a határnál, az intézmények gyűjtéseket szerveznek, a Nemzeti Művelődési Intézet kidolgozott egy applikációt a szálláshelyek elosztására, a Nemzeti Színház befogadta a teljes beregszászi társulatot, a kijevi és a harkovi artistaképző Budapestre költözött - sorolta.
Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a beruházással azonosak lettek a gyermekkönyvtár minőségi körülményei a nívódíjat is nyert felnőtt olvasótermével. A politikus felelevenítette, hogy az épület egykor városháza, majd román iskola volt, az emeleti, felnőtt olvasótermet 1986-ban adták át. Az országgyűlési képviselő elmondta, a városi könyvtár gyermekrészlegének felújítását az államtitkár saját keretéből biztosított 15 millió forintos támogatásból valósították meg.
Praktikus

Haladó internetes keresés - videó 1 percbenFEL

Így szűkítheted a találati halmazt operátorok segítségével, vagy keresheted meg a hiányzó kifejezést.


Figyelmeztetést adott ki a Google mindenkinek, aki Chrome böngészőt használFEL

Világszerte több milliárdan használják valamely eszközükön a Google böngészőjét. Ők egyre több támadásra számíthatnak ? figyelmeztet a Chrome biztonsági csapatának vezetője.
A nulladik napi támadás olyan sebezhetőséget használ ki, amelynek létezése a szoftver készítője előtt nem ismert, így biztonsági javítás sem érhető el hozzá. Ezek mennyisége pedig drámaian emelkedik, írja Adrian Taylor, aki a chrome-os biztonsági csapat vezetőjeként grafikonnal illusztrált írásában tárgyalja a témát.
Ahhoz nem feltétlenül kell szakértőnek lenni, hogy érezni lehessen a helyzet romlását. Elég már az is, ha valaki követi a technológiai híreket - mi, a hvg.hu-n is egyre többször számolunk be arról, hogy fontos frissíteni egy-egy szoftver, például böngészőt, mert kritikus hibát találtak benne.
Az ilyesmi hírek megszaporodása - a szerkesztőségünkbe időnként érkező, gyakran udvariatlanul idióta feltételezésekkel szemben - nem azért van, mert a gyógyszerlobbi általunk is szeretné jobban idegesíteni az embereket, hogy több nyugtató fogyjon.
Kisszínes

Miért az evangélikusokhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár?FEL

Árulkodnak az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár darabjai: a szenvedélyesen olvasó író tisztelte a könyveket. Egyetlen ceruzavonás sincs bennük, pedig sok vendégszöveggel dolgozott. A 12 118 kötet a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában talált otthonra.
Szóba jött őrzőhelynek a piarista rend [Esterházy Péter piarista diák volt, és Jelenits István korábbi tartományfőnökkel is szoros kapcsolatot ápolt - szerk.], amelynek gimnáziumában az író tanult. A felajánlással végül először a pannonhalmi bencéseket keresték meg, ahol Várszegi Asztrik addigra visszavonult főapáttal Esterházy Péter lelki kapcsolatot ápolt. Ott akkorra már két hagyaték várta, hogy helyet szorítsanak neki. Viszont Pannonhalmán találkozott Esterházy Gitta a magyarországi evangélikusok elnök-püspökével, Fabiny Tamással, aki jelezte, hogy megvizsgálná kollégáival a befogadás lehetőségét. Pannonhalmán, a világ legkatolikusabb helyén született meg a csodálatosan paradox gondolat, hogy az evangélikusokhoz kerüljenek ezek a könyvek ? fogalmazott Prőhle Gergely, az egyház világi vezetője. Ez a lépés azért is szokatlan volt, mert az Esterházy család évszázadok óta köztudottan katolikus, bár volt protestáns periódusa is.
Csak az evangélikusok hajdani vendéglakásának könyvtárrá alakítása, a polcok kivitelezése is több tízmillióba került. A végső szót ilyen nagy beruházásnál az Országos Presbitérium mondja ki. "A húsz főt számláló testületben voltak, akiket meg kellett győznünk, hogy ez az ügy megéri a ráfordítást - említette Zászkaliczky Zsuzsanna, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár egyik kurátora." - Érveltünk, hogy e gyűjteménnyel a kortárs magyar irodalmat fogadjuk örökbe. (HVG)

Korábban idéztük: - Esterházy Marcell: nem szerették volna Esterházy életművét "ilyen politikai környezetbe beleengedni (...) hiszen nem nagyon vannak olyan intézmények, amelyek egy ilyen feladatot el tudnának látni". (HVG)


Megsemmisítették a szivárványos mesekönyv miatt kiszabott büntetéstFEL

Immár a Kúria is kimondta, hogy jogszerűtlen volt a 250 ezer forintos bírság. Megsemmisítették a büntetést, amelyet a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójára szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal - számolt be a kötetet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítvány a közösségi oldalán.
Ahogy akkor megírtuk, a hivatal tavaly júliusban bejelentés alapján indított vizsgálatot, és bírságolta meg 250 ezer forintra a mesekönyv egyik forgalmazóját, a Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft.-t. Úgy ítélte meg ugyanis, hogy a kiadvány a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik, a könyv terjesztője nem vette figyelembe a jogszabályt, ami alapján külön fel kellett volna tüntetni, hogy a mesekönyv a "szokványostól eltérő tartalmú".
A Líra bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta, hogy jogtalanul büntették meg. A kormányhivatal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a döntés ellen, amelyet azonban a Kúria elutasított. Így jogerős, hogy a büntetés jogtalan volt. A Szivárványcsaládokért Alapítvány azt írta, nagyon örülnek annak, hogy
két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből több ezer él itt.
Információforrások

Kohesio: másfél millió uniós projekt került térképre és vált kereshetővé FEL

Az elmúlt hét év másfél millió uniós kohéziós projektje vált böngészhetővé az Európai Bizottság új weblapján, a Kohesión. A programnak köszönhetően a hatalmas adatbázis könnyen kereshetővé vált, néhány kattintással megtudhatjuk, hogy a környékünkön mire költötték az uniós forrásokat - egyelőre csak angolul, de még idén jön a magyar verzió is.
A múlt hét második felében megrendezett brüsszeli kohéziós fórum legfontosabb bejelentése egy új weblapról szólt: a Kohesio elkészítésén évek óta dolgoztak a háttérben, de az első verziója elkészült, ami azt jelenti, hogy most már mindenki számára elérhető az EU 27 tagállamában 2014 óta megvalósított összes kohéziós projekt leírása. Az összesen másfél millió projektet a készítők térképre tették, így könnyen átlátható, melyik országban hova vándorolnak a pénzek a közös költségvetésből.
Az adatokat összegyűjteni persze nem volt könnyű feladat: ahány tagállam, annyiféle formában érkeztek a jelentések a központba az elmúlt években. A fejlesztésért felelős, nagyjából tízfős csapat egyik tagja az Euronewsnak nyilatkozva éppen ezt nevezte meg a legnagyobb kihívásként: összegyűjteni és sztenderdizálni a különböző forrásokból érkező adatokat. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy szorosan együttműködtek a különböző tagállami hatóságokkal.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu