Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2022/9., márc. 2.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Több könyvtárhasználó kell a meglévő költségvetés fennmaradásához (olvasóink szavazatára)
* * * Van-e még igényünk tényekre? - Mit és hogyan mutat ki a Lakmusz? * * *
Felhívás a könyvtárak világközösségéhez az Ukrajna népeivel való szolidaritás kezdeményezésével kapcsolatban
Mi a statisztika célja? - Stratégiai minőségfejlesztés és / vagy költségvetés és kiadáskontroll?
Megújul a környék, ha könyvtárat telepítesz oda (Hága) - egy éve volt róla előadás
Együttműködés könyvtár és könyvtárosképzők között - finn tapasztalat (olvasóink szavazatára)
Egy katalógus - több gyűjtemény - Evangélikus Integrált Katalógus
Könyvtáros-továbbképzés - ezt okítják Zürichben 1.
Könyvtári játékkölcsönzés - automatizálva (galéria)
Sikeresen harcolt a cenzúra ellen az iskolai könyvtáros
Megkérdeztük: Van-e szakmai irányítása a hazai könyvtáraknak?
Itt a könyvtárügy stratégiai terve! - Elkészítették a csehek
'Az olvasók szeretete és hálája tartja bennünk a lelket a nehéz körülmények között is'
Ölelésre várnak a magyar könyvtárosok
Diplomás szegények - strukturális erőszak: azokat lehetetleníti el, akik segíthetnének a leszakadókon
Kartondobozokat vihetsz és hozhatsz, vagy éppen használt ruhát - ebben is kísérletezik a könyvtár
Térey János nevét veszi fel a vámospércsi könyvtár
Tűz ütött ki a gyulafehérvári Batthyáneumban; sikerült lokalizálni

Analógiák

Mi lenne, ha a könyvtárhasználók mondanák meg, mire költse a könyvtár(fenntartó) a pénzét?

Praktikus

Hogyan tudod magad kinyomozni, ha egy videó propagandaoldalról származik?

Kisszínes

Akkor is számít a gyerekeket körülvevő könyvek száma, ha nem feltétlenül olvassák azokat

Információforrások

Olvasmánylista Ukrajna, valamint az orosz agresszió hátterének megismeréséhez
Könyvtár - az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megbízható információ forrása


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Több könyvtárhasználó kell a meglévő költségvetés fennmaradásához (olvasóink szavazatára)FEL

Elméletben a könyvtárat mindenki értékes, szükséges helynek tartja. A gyakorlatban viszont más a helyzet. Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben nagyjából 800 könyvtár szűnt meg.
A pandémia miatti lezárások első hulláma támogatta az olvasási kedvet. Utána újabb esés következett. A 2021 márciusával végződő évben a kölcsönzött könyvek száma 72,9 millió volt, ami 56%-kal kevesebb az előző évhez képest. A személyes látogatások száma 214,6 millióról 59,7 millióra esett vissza. Igaz, a webhelylátogatások száma nőtt, de nem akkor arányban: 18%-kal, 154,7 millióra.

A karantén persze speciális helyzetet jelentett, több könyvtár be is zárt ebben az időszakban. Az olvasók is kerülték a szükségtelen találkozásokat. Eközben a könyveladások az elmúlt évtized legnagyobb számait produkálták, főleg szépirodalomban. Vélhetően a könyvtárlátogatók inkább vásároltak.
Úgy tűnik, hogy virágoznak az otthoni magánkönyvtárak. Ebből a szempontból a könyvesboltok egyfajta vetélytársak. Mégis, a szakma nagy része a "kiadóktól a költőkig" könyvtárszerető ember. Remélhetőleg a könyvtárak látogatása és a kölcsönzések visszatérnek a pandémia előtti szintre. Mint minden más szolgáltatásnak, a könyvtáraknak is szükségük van felhasználókra. (ref.: Habók Lilla)


* * * Van-e még igényünk tényekre? - Mit és hogyan mutat ki a Lakmusz? * * *FEL

Márc. 10., csütörtök, 18.00 - az év elején alakult Lakmusz műhely és portál mutatkozik be a Magyar Információbrókerek Egyesületének (MIBE) virtuális Zoom-klubjában. Vendég: Zöldi Blanka. Téma:
- Mi a Lakmusz célja? És a készítőiké?
- Csak érezzük, hogy az álhírek elborítanak, vagy tényleges a cunami?
- Tényeket vadásznak, ám az emberek véleményét nem a tények, hanem az azokról alkotott kép határozza meg. Jó irány ez?
- Hogyan folyik az adatgyűjtés? - Példák forrásokra és eljárásokra.
- Ki lehet munkatárs? - Motiváció, képzettség, tapasztalat.

A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. Itt jelentkezhetsz: link

A Lakmuszról ld.: link


Felhívás a könyvtárak világközösségéhez az Ukrajna népeivel való szolidaritás kezdeményezésével kapcsolatbanFEL

2022. február 28. Február 24-én reggel megdöbbentő hírt hozott, hogy Oroszország hatalmas támadásba kezd Ukrajna ellen. Az ukrán nép életét áldozta, és hősiesen védi országát az Orosz Föderáció agressziójával szemben. Litvánia, Lettország és Észtország nemzeti könyvtárainak közösségei határozottan elítélik az Ukrajna elleni támadásokat, és szolidárisak az ukrán nép azon törekvésével, hogy egy szabad, független és demokratikus ukrán államban éljenek, amelyet az európai alapértékek vezérelnek. Támogatjuk az ukrán állampolgárok szabadságvágyát, és felkérjük a Litvániában, Lettországban, Észtországban, Európában lévő könyvtárakat, valamint a világ minden könyvtárát, hogy legyenek szolidárisak Ukrajna népével, és minden lehetséges módon járuljanak hozzá Ukrajna győzelméhez, azaz anyagi adományokkal, illetve erkölcsi támogatással. Segítségünk alapvető a szabad és független Ukrajna számára.

A következő, könyvtárakat és tudományos szervezeteket képviselő, illetve egyesítő nemzetközi szervezetekhez fordulunk: CENL (Conference of European National Libraries), EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), IFLA (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége), CDNL (Nemzeti Könyvtárak Igazgatóinak Konferenciája), a LIBER (Európai Kutatókönyvtárak Szövetsége), a NAPLE (Európai Nyilvános Könyvtárak Nemzeti Hatóságai), a Public Libraries 2030, a SPARC Europe és az ALA (Amerikai Könyvtári Szövetség), hogy azonnal és határozottan ítéljék el az Orosz Föderáció agresszióját. Szorgalmazzuk továbbá az Orosz Föderáció tagságának felfüggesztését minden nemzetközi könyvtári szervezetben.

Közösek a céljaink, és azonos értékeket vallunk. Elkötelezzük magunkat, hogy továbbra is olyan befogadó információs és kulturális teret hozzunk létre, amely mentes a félretájékoztatástól, hazugságtól, gyűlölettől és háborútól, és mindenki számára nyitott. Felhasználunk minden rendelkezésünkre álló eszközt az információs hadviselés megnyerésére. A könyvtár a szabadságot jelenti. A könyvtárak a jövő kapuja.

Mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a demokrácia erősítéséhez - és hozzá is járulunk. Minden felelős embernek meg kell értenie, hogy ha nem állítjuk meg Oroszország pimasz agresszióját Ukrajnában, azt mindenki megszenvedheti. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető mottója - Szabadságodért és a miénkért! - aktuálisabb, mint valaha.

- Janne Andresoo, az Észt Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Prof. Dr. Renaldas Gudauskas, a Martynas Mazvydas Litván Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Andris Vilks, a Lett Nemzeti Könyvtár igazgatója


Mi a statisztika célja? - Stratégiai minőségfejlesztés és / vagy költségvetés és kiadáskontroll?FEL

Amit nem tudsz mérni, nem tudod menedzselni... Akadozik a magyar könyvtári statisztika megjavítása, legalábbis egyelőre nem tűnnek fel biztató jelek. A több sebből vérző rendszer talán egyik hibája, hogy nem serkenti a hatékonyságot és az innovációt. Praktikusan: kínálat, vagy szolgáltatásközpontú, ami a marketingorientáció legalacsonyabb szintjét jelenti.

Az innováció azonban növelhető, ha annak szempontjairól is kér adatokat a statisztika. Így például a tevékenységek hosszabb távú eredményességének és hatékonyságának méréséről, vagy éppen együttműködésekről, közvetített szolgáltatásokról. Mivel a könyvtári statisztika készítése - beleértve a minőségirányítás velejét adó ügyfélszolgálati adatokat - döntően könyvtárszakmai hatáskör, ezért hibáiból eredő rendszerszintű elmaradt haszon kapcsán is a saját, könyvtárszakmai teljesítmény visszafogásáért a szakmát terheli a felelősség.

... Amit viszont mérsz, azt eséllyel manipulálni kezdik. Legalábbis olyan kultúrákban, ahol büntetik a tévedést ahelyett, hogy azt tanulásra használnák ki. A büntető kultúra jellemzően a merev, hierarchikus. A manipulálás ellenszere egyrészt az adatok automatizált gyűjtése. De ennél is fontosabb a bizalmi légkör megteremtése. Amely szerint a teljesítmény csökkenése adott esetben nem bűn, hanem kihívás, a problémamegoldás és tanulás lehetősége. Mely attitűd felé a szakma akár el is indulhat :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mi lenne értelmes adat, vagy: mi lenne méginkább értelmes adat a könyvtári statisztikában? link

Megújul a környék, ha könyvtárat telepítesz oda (Hága) - egy éve volt róla előadásFEL

Hollandiában előírás volt, hogy minden ember 2 kilométeren belül könyvtárhoz jusson. Igen ám, de így a rendszer túlságosan elaprózódottá vált. 2012-ben, a válság utáni években költségtakarékosságra hivatkozva bezárták Hága Schilderswijk városrészének fiókkönyvtárát. Mint később kiderült: ez nem bizonyult jó döntésnek. A körzet ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű emberek lakóhelye, és a leépítés csak rontott a helyzeten. Ezért 2015-ben új koncepció mentén nyitott újra. A fizikai felújítás mellett sokat számított a katalizátorszerep felerősítése (terek tanulásra, nevelésre, eszmecserére, kávézáshoz...)
Az ún. önszerveződő modell alkalmat jelentett arra, hogy a hagyományos könyvtári modell képviselői helyett nem könyvtáros végzettségűek is nagy szerepet kaptak - leginkább a kerület más intézményeivel, szervezeteivel (nyelviskolák, női ill. férfi körök) való közös projektek szervezésében (főzés, közös étkezés, vitacsoportok, vlogger-találkozók) - ami megdobta a könyvtárhasználatot.

Régebbi hírforrás(ok): A városszövet dinamikája -- szempont a könyvtárak elhelyezkedésének vizsgálatához link A könyvtárfelújítás megdobja a használati adatokat - FSZEK link

Együttműködés könyvtár és könyvtárosképzők között - finn tapasztalat (olvasóink szavazatára)FEL

Jarkko Rikkilä, a Tamperei Városi Könyvtár link regionális fejlesztési feladatainak koordinátora egyúttal a könyvtári dolgozók szakmai kompetenciáját is erősíti. Pirkanmaa és Közép-Finnország régiójának könyvtárai között is támogatja az együttműködést. Szerinte e célok eléréséért sokat profitálhatnak a könyvtár- és információtudományi képzést nyújtó szervezetekkel folytatott eszmecseréből. Finnországban könyvtártudományi képzésben egyetemeken (Universities) kutatásra alapozva, ill. az alkalmazott tudományok egyetemein (Universities of Applied Sciences - UAS) szakmára fókuszálva lehet tanulni. Kulcsfontosságú a munka világa és a képzési szervezetek kooperációja. A 2021-es IFLA Trend Report több olyan trendre rámutat, amelyek a könyvtárosok jövőbeli képességeire vonatkoznak. A trendjelentésről a KIT is hírt adott: link . Példák az együttműködésre:
1. A cikk szerzője rendszeresen megvitat aktuális témákat a Tamperei Egyetemmel, pl. szakdolgozatok témái, könyvtári gyakornokok, képesítési kérdések.
2. A Seinäjoki Alkalmazott Tudományok Egyeteme új könyvtári programjainak létrehozásában közreműködtünk kerekasztal-beszélgetéseken.
3. A Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemével megosztották a könyvtári ügyfélszolgálattal kapcsolatos megállapításainkat és A könyvtári ügyfélszolgálat vezetői engedélye elnevezésű koncepciójukat. A jövőbeni képzési igényeket fogalmazták meg. Ki-ki elmondta véleményét a soft skillek és minősítések fontosságáról, megosztotta jó gyakorlatait a könyvtár- és információtudomány oktatóinak és szakembereinek (pl. a nyilvános könyvtári szektor, könyvtárpedagógusok) együttműködéséről.

A jövő könyvtárosainak az alábbi képességek lennének célszerűek. Ezek között több, ún. "soft skill" is akad:
1. Folyamatos tanulás
2. Ügyfélorientált megközelítés
3. Adatmenedzselési szakértelem
4. Ajánlások terén szerzett szakértelem
5. Rugalmasság a többszörös változások során
6. Innovativitás
7. Interakciós és együttműködési készségek
8. Interperszonális készségek - ezt Amerikában is a legfontosabbnak tartják, lásd a KIT-referátumot: link
9. Pedagógiai készségek
10. Annak a megértése, hogy megtalálhatóak legyünk. (Ref.: Szabó Eszter)


Egy katalógus - több gyűjtemény - Evangélikus Integrált KatalógusFEL

Múlt heti lapszámunkban beszámoltunk link az Evangélikus Országos Könyvtár megújulásáról. Most a szintén megújult katalógusra térünk ki.

Mészáros Nelli: - A tér megújulásával együtt megújult a katalógusuk is. Az Evangélikus Integrált Katalógus 2021-től a Liberty rendszeren fut: link . Cél, hogy a megújult katalógusban egyszerre lehessen keresni a magyar evangélikus gyűjteményi tartalom egészét, így az egyetemi könyvtár fizikai állománya mellett az
- Evangélikus Országos Gyűjtemény
- Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény dokumentumai
- az eddig külön oldalakon működő Magyar Evangélikus Bibliográfia (MEB)
- a Magyar Evangélikus Digitális Tár (MEDIT) anyagait.
A legújabb evangélikus gyűjteményi projekt, az Igehirdetés Felhő már az új katalógusban kapott helyet. Ennek célja a 20. századi magyarországi evangélikus prédikációs hagyaték feltárására, megőrzésére és - lehetőség szerint - hozzáférhetővé tétele. A katalógusban a prédikáció bibliográfiai adatai mellett sok esetben a kéziratos / gépiratos prédikációk digitális változata is megtekinthető. A katalógusban kiemelt fülön kereshető a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került Esterházy Péter és Gitta Könyvtár anyaga is. A katalógus további előnye az Átfogó keresés lehetősége, mellyel a könyvtár katalógusában és az intézmények által előfizetett adatbázisok egy részében egyszerre lehet keresni.


Könyvtáros-továbbképzés - ezt okítják Zürichben 1.FEL

A Zürichi Központi Könyvtár link a Zürichi Egyetemmel együttműködve gondoskodik a tudományos könyvtárak és tájékoztató intézmények munkatársainak képzéséről és továbbképzéséről. Elsősorban a tudományos, illetve felsőoktatási könyvtári munka során történő alkalmazásra összpontosítanak.
A képzés reformja két területet érint: az egyik az adatmenedzsment és az ezzel kapcsolatos jártasságok, a másik a kommunikációval és a PR-ral kapcsolatos kompetenciák (belső és külső kommunikáció, kríziskommunikáció, lobbizás). Azt szeretnék elérni, hogy a végzettek új célcsoportokkal lépjenek majd kapcsolatba, és reagáljanak a digitalizáció új fejleményeire. Nyolc moduljuk:
1. Kommunikáció és pr (ez új, a korábbi könyvtári menedzsmentből vált ki);
2. A könyvtár mint a tanulás és a munka színtere (a használat infrastruktúrája és szolgáltatásai: információs műveltség, felhasználói élmény, könyvtárépület stb.);
3. Az információmenedzsment alapjai (témakörök: programnyelvek, szabványok, adat- és metaadat-formátumok);
4. Feltárás és információkeresés (ebben új az adatok létrehozása és felderítése, de itt szerepel a szövegbányászat és az OCR is);
5. Digitalizálás és adatmenedzsment (a hosszú távú megőrzéssel, a kutatási ciklussal, a nyílt tudománnyal kapcsolatos ismeretek);
6. Állományépítés és megőrzés (itt új a kapcsolt nyílt adatok kérdésköre és a digitális bölcsészet);
7. Könyvtárügy, együttműködés (hazai és nemzetközi egyesületek, szervezetek);
8. Könyvtári menedzsment (vezetési ismeretek).
Egy-egy modul 180 órás, a záródolgozatra 270 óra van előirányozva. Mindez a záróvizsgával együtt 1800 órát és 60 kreditet jelent. A képzési modulokat többféle összetételben lehet elvégezni, és így többféle végzettségre lehet szert tenni (Certificate of Advanced Studies - CAS; Diploma of Advanced Studies - DAS; Master of Advanced Studies - MAS), akár egyéni tanrendben is. (A tudományos könyvtáraknak szervezett továbbképzési program reformja a Zürichi Központi Könyvtárban a Zürichi Egyetemmel együttműködésben; ref.: Hegyközi I.)


Könyvtári játékkölcsönzés - automatizálva (galéria)FEL

Mivel Németországban is a személyi költségek adják a könyvtárak költségvetésének legnagyobb részét, törekednek az automatizálásra. Így a gyerekkönyvtárban is félautomatizált a társasjátékok kölcsönzése.
Bár ami elromolhat, az időnként el is romlik. Ottjártunkkor a Hamburgi Városi Könyvtár link központi részlegének gyerekkönyvtárában nem működött a félautomata rendszer. Persze, a nem automata rendszer is "elromlik" időnként.
A gyerekkönyvtár bejáratánál lévő tájékoztatópult mögött található a társasjáték-kiadó berendezés: a postaboxhoz hasonló elven működő berendezés kiértesítés után a könyvtárban megjelenő használó számára nyílik ki a játékot tartalmazó fiók.
Az előjegyezni a könyvtár weboldalán link lehet. Ott található az egyes játékok leírása is. A vonatkozó fotókat ld.: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. március 02.

Sikeresen harcolt a cenzúra ellen az iskolai könyvtárosFEL

Amanda Jones, a Watson állambeli Live Oak Middle School könyvtárosa (Louisiana), három szülői panaszt kapott Kwame Alexander díjnyertes "The Undefeated" című könyve kapcsán tartott iskolai foglalkozása után. A szülők azt állították, hogy a könyv használatával a könyvtáros Black Lives Matter propagandát folytatott.

Jones mellett - aki a 2021-es év iskolai könyvtárosa - kiállt az iskola igazgatója és a kerület vezetése is. A könyvtár Facebook-oldalának adminisztrátoraként törölte azt a szülői megjegyzését, amely szerint Jones "támogatja a BLM-et, és videókat mutat a tüntetőkről, akik ellenszegülnek a rendőrséggel". Jones ezután felhívta a szülőt, hogy megbeszélje vele a helyzetet, ami sikerült is. "Először nagyon ellenséges volt, de sikerült nyugodt maradnom, és mindent elmagyaráztam" - mondja Jones. "Beszéltem neki Kadir Nelson illusztrációiról és az érintett könyv díjairól. Küldtem neki egy linket, hogy elolvashassa az e-könyvet, hogy ő maga is megnézhesse. A beszélgetés végére bocsánatot kért, és békében váltunk el."

Az eset pozitív kimenetele, saját jó hírneve és a közösséggel való kapcsolata ellenére Jones nem érzi optimistának a jövőt.
"Attól tartok, hogy a könyvbetiltási kísérletek hamarosan megszaporodnak közösségünkben - ha a helyi törvényhozók és politikai csoportok bejegyzései nézem" - mondja. "Egyelőre úgy gondolom, hogy jó hírnevem csak addig fog tartani a közösségben, míg meg nem indulnak a könyvek betiltására irányuló kísérletek. Arra számítok, hogy az iskolai könyvtárosokat személyükben támadják és sározzák majd. De remélem, tévedek." (ford.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben link

Megkérdeztük: Van-e szakmai irányítása a hazai könyvtáraknak?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok:
4 - A kormányzati irányelvek ütemében idomulunk
10 - Igen, van
28 - Nincs, inkább lassan süllyedünk
15 - Szakmai érdekek helyett lobbiérdekek irányítanak.
Összevetve a most kapott adatokat az 5 és 10 évvel ezelőttiekkel, a következő diagramokat kapjuk: link .
Úgy tűnik, a helyzet jelentősen nem változott a korábbiakhoz képest. A válaszadók rendre úgy érzik: nincs szakmai stratégia link , s ami van, az sem túl perspektívikus. Inkább az apátia jellemző, ami - fogalmazzunk finoman - nem jó előjel az amúgyis zuhanó szakmai utánpótlást link illetően. Elgondolkodtató a kormányzati elképzelésekkel szemben növekvő szakmai lobbiérdekek erősödése, legalábbis annak érzete. (MG)

Ha úgy véled, hogy szükség van a téma reprezentatív mérésére is, hívd fel kedvenc könyvtárszakmai szervezeted, intézményed képviselőjét, és tegyél javaslatot! Ne feledd: küldetésük szerint ők a Te érdekeidet - és könyvtáradét - képviselik!

Hírforrás: KIT-információ
2022. március 02.

Itt a könyvtárügy stratégiai terve! - Elkészítették a csehekFEL

2020. augusztus 17-én a cseh kormány elfogadta a csehországi könyvtárak hét évre szóló stratégiai tervét, melynek elkészítésében a kulturális minisztérium tanácsadó testülete és a szakmai szervezetek működtek közre. Széles körű egyeztetések után, a 2030-ig szóló országos fenntartható fejlődési stratégia keretében hagyták jóvá a dokumentumot, azzal a céllal, hogy az állampolgárok művelt, felelősségteljes és aktív tagjai lehessenek a társadalomnak, és egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális rendszerekhez.
A koncepció a 2017-2020 közötti stratégiai tervre épül, amely nyolc prioritást tartalmazott. Az új koncepció három alappillére:
- a könyvtárak közösségépítő szerepe,
- a képzési és oktatási tevékenység,
- valamint a kulturális örökség őrzése.
Az első pillér a könyvtárak közösségépítő központokként való működését, a második a képzési és oktatási szerepkör iskolákkal együttműködő szélesítését, a harmadik a hagyományos és digitális kulturális örökség megőrzését és hozzáférhetővé tételét biztosítja. A fejlesztési koncepció a könyvtári rendszer valamennyi közreműködőjét érinti, elvi összhangban a 257/2001-es könyvtári törvénnyel.
A stratégiai dokumentum makro- és mikroelemzést (PEST és SWOT) tartalmaz, számba véve a külső és belső lehetőségeket és kockázatokat. Az elemző részre támaszkodik a három pillér, melyekhez a fejlődési jövőképek és a konkrét stratégiai célok kapcsolódnak. A harmadik pillér például lefekteti, hogy a könyvtárak a technológiai változásokat követő hibrid intézmények, amelyek hosszú távon megőrzik a kulturális és tudományos örökséget, függetlenül attól, hogy az milyen formában és mikor jött létre. E tézisből következik, hogy a stratégiai célkitűzések magukban foglalják a kulturális és tudományos örökség analóg és digitális formában történő gyűjtését, megőrzését és hosszú távú, felhasználóbarát módon történő hozzáférhetővé tételét, valamint a könyvtári adatok nyílt rendszerekben, összekapcsolt módon való ingyenes megosztását. (A Cseh Köztársaság könyvtárfejlesztési koncepciója a 2021-2027. évekre; ref.: Prókai M.)


'Az olvasók szeretete és hálája tartja bennünk a lelket a nehéz körülmények között is'FEL

Ha nem volna Covid, akkor szabadon lehetne ölelgetni a könyvtárosokat, de most inkább arra biztatlak benneteket, hogy legalább virtuálisan küldjetek egy-egy ölelést kedvenc könyvtárosaitoknak, mert nem kérdés, hogy megérdemlik! Both Gabi írása az "ölelj meg egy könyvtárost!"-nap alkalmából.

Nyüzsgő gyerek voltam, nem fértem a bőrömbe', de a suliban, ha szünet volt, többnyire rohantam a könyvtárba, és alig akartam meghallani a csengőt, ami sajnos mindig azt jelentette, hogy vissza kell menni az órára.

Emlékszem, mennyire varázslatos élmény volt, amikor először jártam könyvtárban. (Hetvenes évek eleje, elég kis település.) El sem akartam hinni eleinte, hogy ennyi könyv létezik a világon. A falunkban nem volt könyvesbolt. (Egyébként tudtommal ma sincs, bár már nem falu, nem is nagyközség, ahogy akkoriban hivatalosan nevezték, hanem város.)

Imádtam a könyvek illatát, a hívogató csendet, a tapintható nyugalmat, na meg a rengeteg könyvet. De a könyvtárosokat szerettem a legjobban. Mindig volt idejük, kedvük és türelmük válaszolni a kérdéseimre. Komolyan vettek. (Akkoriban nem volt még ennyire általános, hogy egy gyereket komolyan vesznek a felnőttek.)

Szenvedélyesen és szinte válogatás nélkül elolvastam mindent, ami kicsit is érdekesnek tűnt. És engem minden nagyon érdekelt. (Kivéve a tananyagot, pláne a reáltárgyakból feladott tanulnivalókat.) ...


Ölelésre várnak a magyar könyvtárosokFEL

A nemzetközi "Ölelj meg egy könyvtáros nap" előestéjén jelent meg a Könyvtárosok Facebook-csoportban: "Lehet kezdeni a bemelegítést holnapra :) / Márc. 1. - "Ölelj meg egy könyvtárost" nap / ... persze, járványtudatosan"
link

A közölt fotómontázson könyvtárra is emlékeztető hátterek előtt eltérő és azonos nemek, korosztályok, csoportok és életállapotok közötti ölelések láthatók, a kapcsolatok természetét nyitva hagyva. A lájkok száma a KIT lapzártájáig 174, a megosztások 94 a megtekintések száma pedig 22,2 ezerig emelkedett. Mindez nem alaptalanul utalhat a szakma képviselőinek érzelmi elismerési vágyára, ebben való hiányérzetére.

A Vachott-könyvtár meg is ragadta a lehetőséget: az ölelést és a vírusfigyelmeztetést és a könyvtárlátogatást együtt komunikálta: link . (MG)


Diplomás szegények - strukturális erőszak: azokat lehetetleníti el, akik segíthetnének a leszakadókon FEL

A könyvtár szociális funkciójába beletartozik, hogy olyan (tudás)tőkével vértezi fel célcsoportjának tagjait, hogy ellent tudjanak állni az egzisztenciájukat fenyegető körülményeknek. Terv szerint akkor is, ha magát a könyvtárost is veszélyezteti ugyanez. (MG)

Ugyan még az uniós középmezőnyben vagyunk a dolgozói szegénységi ráta tekintetében, abban viszont elsők, hogy milyen gyors a növekedés irama. De ami még ennél is ijesztőbb, hogy az érettségizettek és a diplomások aránya is nagyon megnőtt köztük: 1,2 százalékról, 6,6 százalékra 2010 és 2018 között. Ennek oka, hogy ebben az időszakban sok esetben az önkormányzatok közfoglalkoztatottként kezdték alkalmazni a korábbi munkavállalóikat, hogy pénzt spóroljanak. Visszafoglalkoztatni őket megalázóan kevés bérért. Az érdekképviseletük pedig nem tud érdemi áttörést elérni ezen a téren, rosszul szervezettek. Sokan nem tudnak elhelyezkedni máshol, kénytelenek voltak belemenni ebbe a megalázó helyzetbe.
A másik két fő kibocsátó ágazat pedig az oktatás és a szociális terület, ahol diplomával is megalázó fizetésért dolgoznak a munkavállalók. Nagyon nagy veszélyben vannak a gyermeküket egyedül nevelő szülők, ezen belül is a nők. Tulajdonképpen a közmunka elnőiesedett és egyfajta infantilizáció is lezajlott, komoly munkát nem végeznek, és minimális a kitörési lehetőségük.
A családtámogatási rendszerünk a legrászorultabb réteget abszolút magára hagyja - erről itt írtunk részletesen, - hiszen az javarészt a közép- és felsőosztálynak kedvez: a csok, a gyed, a családi adókedvezmény, most az szja-visszatérítés ezt a réteget nem tudja érdemben lendületbe hozni, képtelen elérni őket - mondta el Jász Krisztina.


Kartondobozokat vihetsz és hozhatsz, vagy éppen használt ruhát - ebben is kísérletezik a könyvtárFEL

A berlini Theodor Heuss Könyvtár Tempelhof-Schönebergben újrahasznosított dobozok és tasakok számára rendszeresített egy tárolót. Akinek feleslegesség válik ilyen eszköz, itt elhelyezheti, akinek szüksége van ilyenre, vihet belőle.
A szintén német Streetware saved item művészcsoport pedig használt ruhákat gyűjt össze, melyeket divatossá alakít. Ezeket a könyvtárban, kölcsönözhető tárgyként teszi elérhetővé. A csoportnak tavaly volt egy kiállítása a berlini-neuköllni Helene Nathan Könyvtárban (Neukölln - egyes hazai körökben no-go zónaként ismert berlini kerület). (ref.: MG)

Mindkét kezdeményezés a "dolgok könyvtárának" speciális megvalósítása, az újrahasznosítás, illetve a körkörös gazdaság nevében. Magyarországon részben hasonló, részleges SEXI-funkciót (érzékenyítés, példaadás, információszolgáltatás) látnak el pl. a használt telefonokat környezetvédelmi okokból begyűjtő könyvtárak. E tevékenységek szakmai szempontból nem könyvtári tevékenységek, ugyanakkor az általuk kapott publicitás ráhordhat a
- könyvtári dokumentumkölcsönző
- rendezvényszervezési
- közösségépítési
alapfunkciókra. A kérdés inkább a kreativitás és a lelkesedés (kitartás): ki hogyan tudja minél szervesebben összekötni az ilyen és ezekhez hasonló ráhordó tevékenységeket a könyvtári alapfunkciókkal? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Munkavállalási-tanácsadás a bárpultnál -- lehetne kölcsönzőpultnál is link Mit tesz a zöld könyvtár? (videóval) link

Térey János nevét veszi fel a vámospércsi könyvtárFEL

Ünnepélyes keretek között adják át február 25-én, pénteken a mintegy félmilliárd forintból felújított vámospércsi művelődési ház és könyvtár link épületét. A rendezvényen beszédet mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának államtitkára, Jászai Mari-díjas színházi rendező; Tasó László országgyűlési képviselő és Ménes Andrea polgármester, valamint fellép a Tordai Quintett is.

Az ünnepélyes átadón két, vámospércsi kötődésű művész nevét veszi fel február 25-én a művelődési ház és könyvtár egy-egy alegysége. Az elképzelések szerint a kiállítótér névadója Fátyol Zoltán, Csokonai- és Holló László-díjas festőművész lesz, míg a könyvtár Térey János Babérkoszorú-díjas költő nevét viseli majd. - olvasható az önkormányzat közösségi oldalán megjelent közleményben.

"A névadással azoknak a személyiségeknek a kisugárzó erejére is szeretnénk felhívni a figyelmet, akiket egy-egy területen (helyi), akár intézményi példaképként is tisztelhetünk. Úgy gondolom, hogy közösségünk ezzel a nemes gesztussal régi adósságát rója le az előtt a két ember előtt, akik a képzőművészet és az irodalom terén, Vámospércsből is ihletődve országosan elismert személyiségekké lettek. Intézményünknek persze meg kell próbálkoznia, hogy felnőjön e nevekhez, ami sok jót ígér a település lakóinak. Elsősorban modern, színvonalas, családbarát, generációsan nyitott közművelődést. Köszönetemet fejezem ki Tasó László országgyűlési képviselő úrnak, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a sikeres pályázásban és felújításban" - nyilatkozta Ménes Andrea polgármester.


Tűz ütött ki a gyulafehérvári Batthyáneumban; sikerült lokalizálniFEL

A Romániában elhelyezkedő gyulafehérvári római katolikus papnevelő intézetben tűz ütött ki.
A Fehér megyei tűzoltóság szóvivője, Radu Botezan az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott az aktuális helyzetről, miszerint a lángok a papnevelő intézet hőközpontjában csaptak fel, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy átterjedjenek a szomszédos Batthyáneum könyvtár link épületére.

A szóvivő kitért arra, hogy a tűzoltóságot először a Batthyáneum könyvtárhoz riasztották, mert a bejelentést tevők azt hitték, hogy a könyvtár melléképülete gyúlt ki. A könyvtárnak az egykori trinitárius templom ad otthont, a papnevelde viszont a templom melletti egykori rendházban működik.
A tüzet aztán szerencsésen sikerült lokalizálni.
Analógiák

Mi lenne, ha a könyvtárhasználók mondanák meg, mire költse a könyvtár(fenntartó) a pénzét?FEL

Legyen legális graffitifal Budapesten, alakuljon át élhető sétálóutcává a IX. kerületi Mester utca, telepítsenek több ivókutat és közvécét városszerte, kezdjenek állatterápiás programokba a fővárosi idősotthonokban. Íme néhány azok közül az ötletek közül, amelyeket tavaly a budapestiek dobtak be a részvételi vagy más néven közösségi költségvetésről folytatott gondolkodás során, és amelyeket a főváros a következő években megvalósít. Az először 2020-ban meghirdetett programban egymilliárd forintot oszt szét az önkormányzat a lakosok által beadott, legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

Le Marietta, a budapesti főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadója: Mostanra már sok várostól át is vettünk jó gyakorlatokat. Például az első évben használtunk egy társasjátékot, aminek az ötlete Helsinkiből jött. Ez tulajdonképpen egy ötletelést segítő játék, amelyet ők könyvtárakban használtak.
Mi ezt egyrészt fórumokon használtuk, ahova eljöttek az emberek ismerkedni a részvételi költségvetéssel, másrészt pedig együttműködtünk a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakkal. Ott is be lehetett adni a városjobbító ötletet, és ebben a könyvtárosok is segítenek. Nagyon fontos infrastruktúrája a fővárosnak a Szabó Ervin könyvtárhálózat, nagyon sokféle ember jár oda, és jó, hogy ebbe a könyvtárosok be tudtak kapcsolódni. Kaptak hozzá képzést, mire kell számítani, szóróanyagokat, úgyhogy teljesen új felületen jelenhetett meg a közösségi költségvetés.
Praktikus

Hogyan tudod magad kinyomozni, ha egy videó propagandaoldalról származik?FEL

"Van-e még igényünk tényekre? - Mit és hogyan mutat ki a Lakmusz?" Online MIBE-klub lesz március 10-én, ahol a Lakmusz portál vezetője lesz a vendég. Inf.: link (MG)

"Ettől lehidalsz! Így bánik a 'csúnya, gonosz Putyin' a hadifoglyokkal" - ezzel a címmel jelent három napja egy videó a Facebookon, amely azóta már 2,5 millió megtekintésnél és több mint 28 ezer megosztásnál jár. A magyar felirattal is ellátott, ukrán hadifoglyokat mutató videót a "Számok - a baloldali álhírek ellenszere" elnevezésű Facebook-oldalon tették közzé. Az oldal a hivatalos putyinista propagandát kapcsolja össze Orbán Viktor dicsőítésével, a megjelenő posztokat pedig rendszeresen terjesztik a kormánymédiában is - erről Rényi Pál Dániel írt részletes cikket link a 444-en. Az oroszok emberséges bánásmódját kiemelő, óriási sebességgel terjedő videó forrását nem tünteti fel hangsúlyos helyen a poszt. Pedig a felvétel első fele valójában az orosz állami RT (Russia Today) csatornáról származik.
... Az ellenőrzéshez az InVid elnevezésű verifikációs programot használjuk. A böngésző kiegészítő itt link tölthető le (Chrome-ra és Firefoxra). ...
Kisszínes

Akkor is számít a gyerekeket körülvevő könyvek száma, ha nem feltétlenül olvassák azokatFEL

Könyvtári könyvek kiárusításánál kiteheted az alábbi hír címét és qr-kódját :-)

- Ha egy gyerek több könyv között nő fel, akkor is eredményesebb lesz az oktatás során, ha nem is feltétlenül olvassa el a könyveket.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és az egyesült államokbeli Nevadai Egyetem kutatói 2018-as tanulmányukban a világ legnagyobb könyvmoly országait keresték.
Azt tapasztalták, hogy az egyetemi végzettségű, de kevesebb könyv között felnőttek műveltségi szintje ugyanolyan volt, mint azoké, akik 9. évben otthagyták az iskolát, de tinédzserként sok könyvük volt otthon.

A Social Science Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint az otthoni könyvek száma 16 éves korban közvetlen pozitív kapcsolatban állt az írás-olvasási, számolási és informatikai készségekkel a későbbi években - függetlenül attól, hogy az illető végzett-e felsőfokú tanulmányokat, vagy mennyit olvasott felnőttként.

Az ausztráloknak átlagosan 148 könyvük volt háztartásonként, de a válaszadók legnagyobb részének (35%) csak 65. A világelső észtek átlagosan 218-at, 35%-uk pedig 350 vagy annál többet birtokolt.
Norvégia (212), Svédország (210) és Csehország (204) olyan angol nyelvű országokat is megelőz, mint az Egyesült Királyság (143) és az Egyesült Államok (114). Törökországban volt a legalacsonyabb az átlag (27), ahol a háztartások 60%-a mondta azt, hogy csak öt könyve van.

A serdülőkorúak könyvekkel való találkozása megalapozza a "tudományos kultúrát". Ez egész életen át tartó előnyt biztosít az embereknek az oktatásban, függetlenül más társadalmi előnyöktől vagy hátrányoktól.
Információforrások

Olvasmánylista Ukrajna, valamint az orosz agresszió hátterének megismeréséhezFEL

A Harvard Egyetem Ukrán Kutatóintézete oktatási forrásjegyzéket adott közre, amely segít az embereknek megérteni Ukrajna nemzetét és Oroszország katonai beavatkozását. Mint írják: További forrásokért kövesse a @GlobalLitint-et a Twitteren.


Könyvtár - az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megbízható információ forrásaFEL

Weboldalt állított össze a Müncheni Városi Könyvtár, tanácsokat adva saját használóinak és bárki érdeklődőnek az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megbízhatónak tartott, dezinformációtól mentes információforrásokról. (Több felmérés utal arra, hogy a használók a könyvtárakat jellemzően független információs forrásnak tekintik. Nem feltételezik ugyanis róluk, hogy üzleti érdekek vagy politikai nyomás befolyásolná viselkedésüket.)

A müncheni oldal link tartalma:
- Sajtóforrások (Deutschlandfunk, Süddeutsche Zeitung, Tagesschau, ZDF, Zeit)
- Független orosz és ukrán média
- További háttérjelentések, elemzések és nemzetközi hírforrások
- Hírellenőrző és Factcheck-oldalak
- Források gyerekeknek
- Közösségi média források
- Források Ukrajnáról és ukrán szerzők művei.
Hasonló oldalt készített pl. a Hamburgi Városi Könyvtár is: link . (MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu