Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2021/46., dec. 15.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Így befolyásolják a könyvtárak és múzeumok a társadalom jólétét (olvasóink szavazatára)
Adatalapú döntéshozatal - Könyvtárstatisztikai kamuadatok és kiszűrésük 2.
Mi lenne (még vagy inkább) értelmes adat a könyvtári statisztikában?
Ajándékozó kölcsönzés a nagykanizsai könyvtárban
Az év könyvtára Németországban: digitalizálás és fenntarthatóság
Virtuális fiatalfelnőtt-könyvklubok és olvasási tippek tizenéves bebörtönzöttek számára - nemcsak nekik (olvasóink szavazatára)
Legyenek láthatóbbak az iskolai könyvtárak! PR-díj a Könyvtárostanárok Egyesületétől
Olyan falvakat is ellát a mozgókönyvtár, amelyektől 8 km-re van az iskola
Megkérdeztük: Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a 'ne szólj szám, nem fáj fejem'?
A legjobb könyves-tanács, amit valaha egy könyvtárostól kaptam
'Kettő az egyben" akcióvá bővítette karácsonyi könyvmeglepetését a debreceni egyetemi könyvtár
Minikönyvek karácsonyi díszként - a búra jó
Plázába költözik a Szatmár Megyei Könyvtár
Ahol előszőr tudták, mire jó az internet - 100 éves az SZTE könyvtára
Minősített könyvtár elismerést kapott a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (videó)
Rendezvénysátorral is gazdagodik a komlói könyvtár
Bezár három debreceni fiókkönyvtár

Analógiák

Profi tájékoztatókat díjaztak - kellene könyvtárosokat is így elismerni?

Praktikus

A Google segíti a könyvtári tájékoztatókat is: Kiemelt szöveghez vezető link másolása
Statisztika: 1. vizsgáljuk meg érzelmeinket, 2. tisztázzuk a kontextust

Kisszínes

Öt százalékra csökkentette a képviselőház az elektronikus könyvek áfáját (Románia)
A (vírus)adatok igenis elérhetők - de nem nyilvánosan és csak áttekinthetetlen formában (videó)

Információforrások

A magyar szerzőkért - hazai írókat mutatnak be a rácalmási könyvtárosok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

Így befolyásolják a könyvtárak és múzeumok a társadalom jólétét (olvasóink szavazatára)FEL

Egy 109 oldalas kutatást adott közre az Institute of Museum and Library Services (IMLS), egy 2018-2020-ban végzett kvantitatív vizsgálatot követően. Meghatározták az USA 24, társadalmi jólét szempontjából legjobb helyzetben álló közösségét (pl. gazdasági jólét, etnikai és gazdasági sokszínűség, lakhatási lehetőségek), ahol a könyvtár és a múzeum is a legmagasabb látogatottsági értékeket mutatja. A felmérést ebben a 24 intézményben végezték, látogatásokkal, offline és online beszélgetésekkel.
A felmérés megállapította, hogy valamennyi intézmény szoros kapcsolatot ápol a helyi közösségekkel. Sok szolgáltatást, programot kínál és kiterjedt partneri kapcsolatokkal rendelkezik. Az oktatást és az egészségügyet sok különböző, innovatív módon támogatják.

Főbb megállapítások a könyvtár- ill. múzeumvezetői munkáról:
- Igazodjon a közösségi igényekhez - intézményi küldetés.
- Egyaránt számítanak a személyes és az intézményi kapcsolatok, hálózatok.
- Az intézmények befolyásolják a közösségek befogadó viselkedését.
- Nagy jelentősége van a fejlesztésben a következetes és standardizált adatgyűjtésnek.
- Számít a kvantitatív és kvalitatív kiértékelés: fontosabb kimutatni a társadalmi jólétre vonatkozó hatást, mint egy-egy program vagy támogatás hatását.

Fenntartókra és szabályozókra vonatkozó főbb következtetések A könyvtárak és a múzeumok...
- egyre fontosabb szereplői a közösségi szociális szolgáltatások támogatásában
- a közösségek megbíznak bennük; elfogadják az általuk nyújtott információkat
- összekötik az egyéneket, csoportokat, szervezeteket
- elősegíthetik a közösségekben a faji méltányosságot és befogadást
- további támogatásokkal még jobban elősegíthetnék a befogadást támogató programokat, még jobban reagálhatnának a helyi igényekre.

Főbb következtetések a kutatók számára:
- Pontosabb földrajzi adatok kellenek; megyén belül is nagy társadalmi-gazdasági eltérések lehetnek, pl. város és külváros.
- A vizsgálatnak ki kell terjednie az adott földrajzi régión túlra is, ahol szintén lehet az intézményeknek hatása.
- A hálózatok elemzésében is sokkal több potenciál van.
- A befogadásra gyakorolt hatást alaposabban kellene vizsgálni.
- Mélyebben meg kellene érteni, hogyan is terjesztik a társadalmi jólétet a könyvtárak és a múzeumok.
- Meg kellene vizsgálni, hogyan hat a társadalmi érték a gazdaságra. Így a támogatáskérés is jobban alátámasztható lenne adatokkal. Koncentrálni kellene a hatékonyságra és a befektetések társadalmi megtérülésére. (ref.: Habók Lilla)


Adatalapú döntéshozatal - Könyvtárstatisztikai kamuadatok és kiszűrésük 2.FEL

Folytatva a múlt héten kezdett link anyagot...

4. Függvények, grafikonok, algoritmusok, konfidenciaintervallum, szignifikancia szintek, becslések, hipotézisek - Önmagukban ezeknek a teljesen idegen kifejezéseknek kibontása is elég arra, hogy el lehessen vetni a hasisztikai adatokat.

5. Bármilyen meglepő, de az adatok visszamenőleg is elemezhetőek, kiszűrhetőek a lódítások és tisztíthatóak. A jövőben pedig elég csak az IKR-eket becsatornázni (mint ahogy a pénztárgépeket, vagy a KIRA rendszer eleve felhőben fut, az önkormányzati ASP rendszer - stb.) egy közös adatközpontba, hogy valós napi adatokat kapjon az, aki erre illetékessé válik. Sőt... a jelenleg felhőszolgáltatást igénybe vevő könyvtárak esetben ez akár már most működhetne is.

6. Azt gondolni, hogy az adatokat begyűjtő ezeket nem tudja, mert biztos az is könyvtáros és nincs ott egy statisztikához értő ember, (ami ugyebár egy külön szakma) elég gyerekes dolog. Meg különben is nem ő számít, hanem a fenntartó - egyenesen bátor gondolat. Ne felejtsük el: a Köz szolgálatában állunk.

7. Bár a matekot nem lehet átverni, de azért fontos, hogy a dolgok mögé lehessen látni. Mi okozta az eltérést, a kiugrást, a bezuhanást. Ellenben a nagy képen ezek nem fognak változtatni. (folytatjuk)

Régebbi hírforrás(ok): Mi az akadálya annak, hogy az összes könyvtár közvetlenül pl. a NAV-nak szolgáltasson adatokat?! link

Mi lenne (még vagy inkább) értelmes adat a könyvtári statisztikában?FEL

Jogszabály írja elő az adatszolgáltatást. Ami költségvetési, nem pedig minőséget biztosító szempont. Ezért nem meglelő, hogy a statisztika nem kiemelten támogatja, netán el is tereli a figyelmet a könyvtári szolgáltatásminőség emeléséről.
A teljesség és tévedhetetlenség igénye nélkül nézzünk néhány fejlesztési lehetőséget - a használók szempontjából. Nem biztos, hogy minden szempontot könnyű számokba foglalni, de nem reménytelen. Az is igaz, hogy az eltérő könyvtártípusoknál mások az egyes paraméterek súlypontjai.

1. Használók - A tárgyév használati adatain túl az utolsó évek adatai is mé1rvadóak. A szolgáltatások igénybe vevőinek köre (a célközönség használja-e; pl. helyismereti anyagokat a városban vagy azon kívül használják-e?) A használói elégedettség kvalitatív adatai (mennyire érzi jól magát az olvasó?)

2. Szolgáltatások - Tisztaság (takarítás gyakorisága), WC-használat lehetősége, férőhelyek száma, kiegészítő szolgáltatások, pl. pelenkázó, van-e tér beszélgetésre, előadás tartására, hozzá technikai berendezések, világítás. Mindez különösen az aprófalvaknál kérdés.

3. Digitális és közvetített szolgáltatások - Most azt kérdezi a statisztika: hány digitális egységet hoztak létre? De fontos lenne a digitális tartalmak közzétételének szintje: a winchester a fiókban szinttől - a full text a weben szintig.

4. Dokumentumállomány - A könyvek átlagéletkora. A használók katalógusban való keresésének eredményessége.

5. Könyvtári személyzet - A munkatársak használói szempontú minősége.

6. Statisztikai adatok szolgáltatásának minősége - Ma hibák vannak a statisztikai adatok prezentálásában, pl. a fiókkönyvtárak adatait nem, vagy esetlegesen adják vissza a Könyvtári Intézet portálján.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. december 15.
Régebbi hírforrás(ok): Minőségirányítás - hogyan lehetne hiteles, áttetsző teljesítmény-értékelési rendszer nélkül?! link Országos közgyűjteményi lojalitásmérő mutató - a használók online értékelik a szolgáltatásokat link A könyvtári rendszerek egyelőre még nem támogatják a használói viselkedést feltáró bibliominingot link Referenszadatokból automanikus állománygazdálkodási javaslatok link Módosítják a svéd könyvtári statisztikát - a használókból indulnak ki link Mesterséges intelligencia jelzi előre a könyvtárhasználatot link

Ajándékozó kölcsönzés a nagykanizsai könyvtárbanFEL

A közeledő karácsony különös változást idéz elő bennünk. Mindenütt potenciális ajándékot kutatunk. Könyvtárunk az ajándékozó kölcsönzést ajánlja.
A könyvtári könyvek között válogatva felmerülhet az is, hogy szeretteinknek szánt karácsonyi kedvességként kölcsönzünk egy-egy könyvet.
Nemcsak a saját ünnepi olvasnivalónk kölcsönzésére hívjuk fel Nagykanizsa lakóit, hanem a kölcsönzés ilyen formájára is. Hogy személyesebb lehessen az ajándékozó kölcsönzés, egy alkalmi könyvjelző kollekciót is készítettünk a lehetőségre nyitott könyvtárhasználóink számára. (Czupi Gyula)

A marketingszaknyelvben felülértékesítésnek nevezik e tevékenységet: egy helyett több egységnyi termék, szolgáltatás kerül az ügyfélhez, használóhoz általa. A Halis-könyvtárban link a link -n látható könyvjelzőket a könyvtár több asztalán helyezték el, ahol az olvasók válogathatnak az egyes feliratok szerint. Emellett a kölcsönzés során is kínálja őket a kölcsönző könyvtáros. A könyvtár a városi reklámújságban hirdetéssel ráerősített a kampányra. A visszajelzések pozitívnak tűnnek. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvjelzőkkel buzdít olvasásra Koppenhága gyerekkönyvtára link

Az év könyvtára Németországban: digitalizálás és fenntarthatóságFEL

1'39" hosszú film mutatja be a németországi "év könyvtárát", a Paderborni Városi Könyvtárat link . Tehát nem hosszabb, mint 1'39"! Feltehetően azért, mert értenek a tájékoztatáshoz, és szégyellnék, ha elunná magát a megcélzott befogadó. Vágóképekként bemutatják a 3D-s nyomtatást, a plottert, a számítógépjátékos klubot, a digitális képszerkesztési lehetőséget, vagy a fejhallgatós zongorát. A díjosztók elismerték
1. egyrészt a könyvtár digitalizációs tevékenységét, hogy nem csak olvasásra, hanem digitális források használatára is képzik használóikat
2. másrészt a fenntarthatóságot: nem egyszerűen vízcsappal, hanem utántöltő funkcióval szolgálnak az ételmegosztási funkció mellett.
A film zárógondolata: a könyvtár több, mint amit elsőre gondolsz róla. - Tehát 1'39". (ref.: MG)

Hírforrás: YouTube
2021. december 15.

Virtuális fiatalfelnőtt-könyvklubok és olvasási tippek tizenéves bebörtönzöttek számára - nemcsak nekik (olvasóink szavazatára)FEL

Az USA-ban naponta 60.000 fiatal kerül börtönökbe. Dieter Cantu, a Cantu's Books to Incancerated Youth Project későbbi alapítója, maga is ült tinédzserként. 2009-es szabadulása után minikönyvtárakat alapított Texasban. Ma a csoportja kb. 5.000 könyvvel Illinois államra és a kanadai Oakland-ra is kiterjed. A tiniket legjobban a városi Young Adult (YA) könyvek érdeklik. Holly Neill Whelan, a Colorado-i Arapahoe Könyvtárak menedzsere önkölcsönzést vezetett be a megye felnőtt javítóintézeti központjában. A javítóintézeti őrök és az elzárt fiatalok közötti párbeszéd fejlesztésére egy YA-könyv olvasását kezdeményezte egy 9 éves kora óta a bírósági rendszerben navigáló lányról. Stephanie Mitchell, a Prima County könyvtárosa szerint a Tuscon-i Pima County Juvenile Court Center nevű fogdában egy tini átlagosan 20 napot tölt, de akad, aki 1-2 nap elzárással megússza. Mitchell a 15 éve működő programjukban minden fogvatartottnak ad egy szabadon választott könyvet, egy nyilvános könyvtárba szóló olvasójegyet, továbbá elmondja, hogy Internet-hozzáféréshez és nassolnivalóhoz is jutnak a 27 fiókkönyvtárban.
- Mitchell idézetkeresésre, egymásnak szóló könyvajánlókra, önreflexióra biztatja a javítóintézet diákjait, remélve, hogy egy napló- és/vagy újságírási projektet is indít. 2002-ben kezdte egy New York City-beli tanár a "Literacy for Incarcerated Teens" (LIT) programot a fogdában levő tinik olvasási kultúrájának javítására.
- Robert Galinsky színész és média coach a pandémia idején országszerte ismert írókat, színészeket, zenészeket hívott meg virtuális könyvklubjaiba. Rendszeresen csevegtek Zoom-on hét New York-i létesítményben, köztük a legszigorúbb börtönben, Rikers Island-on. Galinsky az egyik New York City-beli könyváruház verséjszakáján egy volt bebörtönzött diákjának, Jennarai Earp-nak tette lehetővé, hogy "élőben" előadja verseit.
- Yelda Ali költő a nők jogaira és mentális egészségére fókuszálva 10 LIT Zoom eseményt vezetett Galinsky-vel Dix Hills-ben (Brentwood Residential Center for Girls). Az olvasástól kedve az öngyilkossági gondolatokon át a kétségbeesésig sok témát megvitattak.
- Siker volt Sarah Deming író és ökölvívó bajnok bemutatója és Anici Mrose Rissi YA-író lányoknak, Zoom-on tartott Halloween-programja. (Ref.: Szabó Eszter)


Legyenek láthatóbbak az iskolai könyvtárak! PR-díj a Könyvtárostanárok EgyesületétőlFEL

Nincs jó iskola iskolai könyvtár és könyvtárostanár nélkül, nincs sikeres és kiegyensúlyozott diák magas színvonalú könyvtárpedagógiai munka nélkül - tartja a szervezet. Minden tanulónak joga kell, hogy legyen a magas szintű iskolai könyvtári szolgáltatásokhoz. Ennek eléréséhez a szülőket, tanulókat és a közélet minden szereplőjét az ügy mellé kell állítani. Ennek egyik módja a téma megjelenítése a közbeszédben. Ebben jelenleg nem áll jól a szakma. 2020-ban 22 médiamegjelenést sikerült számba venni.
A láthatóság javításának céljával a KTE sajtódíjat alapított, melynek odaítélési folyamatában keresi és díjazza a nem szakmai sajtóban megjelenő, a kifejezetten a használóknak szóló, a társadalmi megítélést alakító írásokat. Az emberek iskolai könyvtárakról kialakított képe már pusztán a médiában való jelenléttől is alakul, így a legkisebb írásokat, megjelenéseket is számba vesszük, és esélyt adunk a díj elnyerésére. A médium formája sem számít. Nyomtatott, online, szöveges, hangzó és videós anyagok egyaránt számítanak. Szintén nem válogatunk intézményi, helyi, regionális vagy országos megjelenés szerint.
A többkörös jelölési és szavazási folyamat alapján a díjat a 2020-as médiamegjelenések közül a Szombathely ma című tv-műsorban Krizsán Zsuzsanna műsorvezető Iványiné Nagy Kinga könyvtárostanárral készült interjúja nyerte el! A negyedórás beszélgetés során a nézők betekintést nyerhetnek egy iskolai könyvtár feladataiba, mindennapjaiba, megismerhetnek egy elhivatott és kreatív könyvtárostanárt.
A díj már részben meghozta a várt hatást, hiszen közvetlen átadása után újabb médiamegjelenést tudott generálni. Bízunk benne, hogy ez másokat is motivál, és már a 2021-es sajtómegjelenések gyűjtését is megkezdtük. Kérjük a kollégákat, segítsenek a gyűjtésben!
Honlapunkon megtekinthetők a jelöltek, a díjazott, a díjátadó link , és már lehet jelölni a 2021-es sajtómegjelenéseket.


Olyan falvakat is ellát a mozgókönyvtár, amelyektől 8 km-re van az iskolaFEL

Egy modern, XXI. századi könyvtáros nemcsak olvasnivalót kölcsönöz, hanem többek között programokat szervez, irodai szolgáltatásokat nyújt, közérdekű információt szolgáltat, és nem feltétlenül csak az intézmény székhelyén. Jó példa erre az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár link kollektívája, akik nem kevesebbet, mint a világot viszik el nap mint nap a Heves megyei kistelepülésekre, négy keréken. A Demokrata Egerben, Terpesen és Szajlán járt.
Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár központi intézménye, Heves megyei szolgáltatóhelyei és könyvtárbusza a világjárvány előtti évben csaknem 280 ezer látogatót fogadtak, és több mint 240 ezer kölcsönzött kötetet bocsátottak az olvasók rendelkezésére. Több ezer programjukon majdnem 75 ezren vettek részt személyesen, és már akkor is megközelítően egymillió esetben online is igénybe vették szolgáltatásaikat.
Az intézmény vezetése büszke arra, hogy a tavalyi korlátozások ellenére - az ország négy megyéjének egyikeként - uniós pályázati pénzből vásárolt könyvtárbuszukkal is nagyon sok új olvasót tudtak megszólítani a legkisebb településeken.

A világirodalom jelentős alkotóinak neveivel dekorált, impozáns könyvtárkamion délben érkezik a Bükk és a Mátra találkozásánál, a Tarna patak völgyében fekvő Terpes polgármesteri hivatalának épületéhez. A busz a helyi önkormányzattal kötött megállapodás értelmében kétórás ott-tartózkodása alatt az önkormányzat elektromos hálózatára csatlakozva nyújtja internetes szolgáltatásait. A 207 lelkes, jellemzően idősek lakta településen az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent a népesség, a lakosságszám 1920-ban még több mint a duplája volt a mostaninak. Terpesen jelenleg sem óvoda, sem iskola nem üzemel, a helyi gyerekek a nyolc kilométerre fekvő járásközpontba, Pétervásárára vagy a szintén közeli Sirokra, esetleg a megyeszékhelyre, Egerbe járnak tanulni. A 2011-es népszámlálás során az itt élők több mint 40 százaléka vallotta magát cigánynak. Arányuk a helyi népességen belül mára tovább nőtt.


Megkérdeztük: Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a 'ne szólj szám, nem fáj fejem'?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
2 - egyáltalán nem
18 - inkább igen
2 - inkább nem
16 - teljesen általános.
Úgy tűnik, hogy több mint nyolcszor többen látják, hogy erősebben vagy gyengébben, de érdemes visszafogni saját véleményünk közlését a szakmán belül. És a link diagram alapján úgy tűnik, ez a szakma belső elnyomottságát jelző elég tartós állapot.
Ehhez érdemes hozzátenni Maurice B. Line vonatkozó gondolatát, hogy a helyzeten 80%-ban a - választott vagy kinevezett - vezetők változtathatnak. (MG)


A legjobb könyves-tanács, amit valaha egy könyvtárostól kaptamFEL

A Bookriot-on 2018-ban megjelent cikk szerzője felidézi általános iskolai emlékeit az első könyvtárlátogatásáról. A könyvtárosa annak idején egy közhellyel kezdte mondandóját: "Soha ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!? A kisiskolásoknak könyvtémákat kellett meghatározni - borítók alapján. [Már ez is milyen ötletes, figyelemfelkeltő könyvtári "beavatás" - KD] A könyves párhuzam az életben is haszonnal alkalmazható, de a visszaemlékező - bár hálás ugyan az olvasást és könyveket megszerettető könyvtárosoknak -, mégsem találta mindig hasznosíthatónak a tanácsot.
A szerző saját élményei alapján osztja meg tapasztalatait olvasóival: kedvenc könyvének borítója anno felhívta magára a figyelmét. Vannak olyan könyvek, melyeknek szerinte telitatalálat a borítója, de számára nem voltak a No.1-ek, ám a fordítottja is igaz lehet.
A cikk több példára is linkel, így próbára is tehető a szerző véleménye, aki véleményt is kér olvasóitól borítók és könyvtárosi tanácsok témában.
Neked mi volt az - akár életre szóló élményed - könyvborító és könyvtárostól kapott tanács ügyében? (ref.: Kocsis Dóri)


'Kettő az egyben" akcióvá bővítette karácsonyi könyvmeglepetését a debreceni egyetemi könyvtárFEL

A könyvtár link már tavaly is nagy sikerrel szervezte meg akcióját, amelyben könyvajándékkal kedveskedtek az oktatóknak, hallgatóknak, dolgozóknak, akik csaknem 100 kiadvány közül választhattak a Főépület könyvtárának karácsonyfája alól.
Az egyetem könyvtára most ismét megszervezte a könyvajándékozást, de ezúttal az olvasás fontosságának hangsúlyozásán túl, a könyvtár a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete Csokigyűjtő Akciójához, a "Hozz egy csokit, vigyél egy könyvet!" kezdeményezéshez is csatlakozott.
Most majdnem 300, elsősorban szórakoztató irodalmi jellegű könyv találhat gazdára, amelyek eredetileg adományként kerültek a DEENK állományába.
- Az egyetem Főépületében lévő könyvtár bejáratánál található csokigyűjtő doboz mellett bárki választhat a kötetekből, amelyeket elsősorban magyar nyelvű kiadványokból válogattak a DEENK munkatársai. Az ajándék egyben meglepetés is, hiszen nem lehet tudni, mit is rejt a csomag - mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Petró Leonárd.


Minikönyvek karácsonyi díszként - a búra jóFEL

Egészen elképesztően kreatív emberek dolgoznak a szombathelyi könyvtárban link .
Kreatív kollégáink minikönyvekből készítettek karácsonyi dekorációt az olvasóteremben - írták a Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldalán.
Nekünk pedig annyira megtetszettek a különleges díszek, hogy meg is osztjuk olvasóinkkal. Kétségkívül az idei kedvenc karácsonyi dekorációnk.

A képeket ld. a forráslinken.


Plázába költözik a Szatmár Megyei KönyvtárFEL

Sokáig kérdés volt, hová költözzön a Szatmár Megyei Könyvtár. Szóba került vadonatúj könyvtár, de egy sor bonyodalmat követően egy bevásárlóközpont épületének megvásárlása tűnt a legjobbnak. Az épület Szatmárnémeti központjában van, és több iskola is van a környéken. A 6000 négyzetméteren van konferenciaterem, edzőterem, moziterem, a szükséges berendezésekkel együtt. Több helyiség is alkalmas a bérbeadásra.
A könyvtári gyűjtemény nagy része már átköltözött, bár még zajlanak az átalakítások. Az igazgató úgy látja, idővel benövi a könyvtár állománya a 6000 négyzetmétert.
Kérdés azonban a nyitás. Még körülbelül egyévnyi építészeti munka van hátra.


Ahol előszőr tudták, mire jó az internet - 100 éves az SZTE könyvtáraFEL

Az anekdota szerint a szegedi egyetem könyvtára egyetlen könyvvel indult, amit az egyik professzor Kolozsvárott kölcsönzött ki és Szegeden adott vissza. 1921-ben a Szegedre telepedő kolozsvári egyetem nem hozhatta magával könyvtárát. Így mindent, ami a mai 2 milliós állományhoz és a Tanulmányi és Információs Központhoz vezetett - a semmiből kellett kezdeni.
A szegedi egyetem könyvtára 1921-ben két termet kapott az egyetem Dugonics téri épületének első emeletén; egyikben lett a raktár, a másikban 1924-ben megnyílt az olvasóterem, ahol joga volt "olvasni és dolgozni minden tisztességes öltözetű és magaviseletű egyénnek, aki 16-ik életévét betöltötte". A könyvek száma 10 év alatt 150 ezerre nőtt, de Mader Béla, aki 1990-től 2013-ig volt igazgatója a könyvtárnak, bizonyos gondokban még osztozhatott id. Bibó Istvánnal, az 1924-1935 közötti igazgatóval. "1960-ban kerültem ide mint segédraktáros, - meséli Mader Béla nyugalmazott főigazgató
- a Dugonics téri épület földszinti folyosóin hegyekben álltak a könyvek. Az emeleti olvasóteremben kezdettől 100 ülőhely volt, és 70 évig így is maradt, miközben a kezdeti 1100-es hallgatói szám 1994-re tízszeres lett".
Id. Bibó idejében a magyar nagykönyvtárak közül először itt vezették be az Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) rendszer szabványát, amely lehetővé tette a könyvek tematika szerinti keresését. Megindító történet, hogy az ifjú könyvtáros hölgy, aki ezt a rendszerezést elkezdte, Pauer Kálmánné Nagy Leopoldina, később már Tinike néni, egész aktív életében, majdnem 60 éven át folytatta is. József Attila évfolyama fölött egy évvel járt egyetemre és az 1980-as évek elején még nyugdíjasan is dolgozott a könyvtárban. Emiatt talán egyetlen tudományos könyvtárban sem lett olyan egységes a szakkatalógus, mint Szegeden.


Minősített könyvtár elismerést kapott a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (videó)FEL

Elkészült a Képregénytár és a Vécsey utcai fiókkönyvtár is megújult, zajlanak a felújítási munkák a gyermekkönyvtár részlegen.
S a folyamatosan zajló programokon túl most különleges elismerésben részesült a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, minősített könyvtár elismerést kapott az intézmény. A részletekről Tomasovszki Anitát kérdeztük a Nyíregyházi Televízió Szieszta Plusz című műsorában.


Rendezvénysátorral is gazdagodik a komlói könyvtárFEL

Többek között egy kitelepülésre alkalmas sátorral, rendezvényasztallal és rendezvényszékekkel is gazdagodik a komlói könyvtár - a színvonalas programok lebonyolítását szolgáló eszközök beszerzésére 2 millió forint támogatást kapott az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a támogatói okiratot a minap kapták kézhez.
Mint azt Steinerbrunner Győzőné, a Komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vezetője kiemelte, rendszeresen kapnak megkeresést a megye különböző településeiről, hogy programjaikkal, bemutatóikkal vegyenek részt a helyi rendezvényeken - mostantól ezeknek a felkéréseknek maradéktalanul eleget tud majd tenni az intézmény, köszönhetően a 3-szor 3 méteres rendezvénysátornak, amit a most elnyert támogatásból vásárolnak. Ezenkívül a felnőttkönyvtár is gazdagodik egy új számítógéppel, ami jelentősen megkönnyíti majd a kiadványok keresését, jelenleg ugyanis egy elavult eszköz áll az olvasók rendelkezésére.

A jövő évi fejlesztésekkel kapcsolatban - amelyekről a ma délutáni, "Újabb perspektívák az iskolai és a múzeumi oktatásban" című konferencián is előadást tart az intézményvezető - Steinerbrunner Győzőné elmondta: az épület tetőterében megvalósuló látogatóközpont tervei elkészültek. Mint ismeretes, 900 millió forint kormányzati támogatást kapott az intézmény a fejlesztésre - a Dino-projekt részeként egy kisebb moziterem és három tematikus kiállítóterem kerül majd az épület legfelső szintjére.


Bezár három debreceni fiókkönyvtárFEL

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár három egysége, a Homokkerti, a Kismacsi és a Nagymacsi Könyvtár végleg bezárja kapuit december 15-én. Az olvasójegyek továbbra is érvényesek a Méliusz Könyvtár teljes hálózatában.
A kikölcsönzött dokumentumokat bárki visszaviheti december 30-ig nyitvatartás szerint a Homokkerti, Kismacsi és Nagymacsi Közösségi Térbe, illetve azt követően bármelyik fiókkönyvtárba is.
A szolgáltatóhelyek nyitvatartása elérhető a Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján. További információ az 52/502-825-os telefonszámon és a piskoty.terez@meliusz.hu e-mail címen kérhető.




Analógiák

Profi tájékoztatókat díjaztak - kellene könyvtárosokat is így elismerni?FEL

Bihari Ádám (HVG) és Földes András (Telex) megosztva nyerték a Minority Rights Group Europe által alapított, harmadjára átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, amelynek idei partnere a Mérték Médiaelemző Műhely volt. Második díjat kapott Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) és Báthory Róbert (Szabad Európa). Hírünkön keresztül elérhetők a díjazott pályamunkák is.
A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díjat idén harmadszor adták át.
Bármely olyan, magyarországi médiumban 2020. június 1. és 2021. november 30. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet). A díjra érkezett pályázatokat három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és Réti Pál, a HVG volt főszerkesztője voltak.




Praktikus

A Google segíti a könyvtári tájékoztatókat is: Kiemelt szöveghez vezető link másolásaFEL

Új, praktikus szolgáltatással jelentkezett a keresőóriás. Eddig egy cikk egész oldalát tudtuk továbbítani azzal, hogy kimásoltuk az oldal URL-jét / linkjét, majd szükség szerint megírtuk pl., hogy a második bekezdés harmadik sora a lényeges. Most viszont már azt is meg tudjuk tenni, hogy a tartalom egy háttérszínnel kiemelt szavára, mondatára, mondataira tudunk utalni. Az eljárás:
1. az egér húzásával kijelöljük az érintett szöveget
2. jobb gombbal kattintva kiválasztjuk a "Kiemelt szöveghez vezető link másolása" lehetőséget és rákattintunk, ezzel elmentődik egy háttérben generált link
3. ismét jobb gombbal bemásoljuk az így kapott linket.
Az eljárás kiválóan alkalmazható online tájékoztatáshoz is.

Hasonló módon ábrára is könnyen tudunk hivatkozni. A képre jobb gombbal kattintva megjelenő "QR-kód létrehozása ehhez a képhez" lehetőséget kiválasztva a képernyő jobb felső sarkában felugró QR-kód alatt generálódik egy kimásolható link is - mely a fentiekhez hasonlóan továbbítható. (MG)


Statisztika: 1. vizsgáljuk meg érzelmeinket, 2. tisztázzuk a kontextustFEL

Az álhírek és a politikusok adatmanipulációi ellen is a legjobb ellenszer a higgadt gondolkodás és a kíváncsiság - állítja a brit statisztikus-újságíró Tim Harford, aki szerint a járvány bizonyította, hogy a statisztika életmentő lehet.
HVG: Új könyvében, az Adatdetektívben arról ír, hogy a statisztikától sokan okkal idegenkednek, hiszen annyiféle manipulációra lehet használni az adatokat. Ön miért kardoskodik amellett, hogy bízzunk mégis a statisztikákban?
Tim Harford: Nem bíznunk vagy kételkednünk kell, hanem elgondolkodnunk. Ugyanazokat a kritikus kérdéseket kell feltennünk a statisztikával, mint bármi mással kapcsolatban. Ki publikálta az adatokat? Van-e bármi értelmük? Értem-e, hogy mit jelent? A statisztikák ugyanis sokkal fontosabbak annál, mintsem hogy állandóan kételkedhetnénk bennük. Számos kérdést csak statisztikák segítségével válaszolhatunk meg. Például: mennyire veszélyes a Covid'19? Szüksége van-e a gazdaságnak a jegybank beavatkozására? Mi lenne a leghatékonyabb válasz a klímaváltozásra? A személyes tapasztalataink és az intuíciónk nem elegendőek a válaszokra: adatokra van szükségünk. Meg kell tehát tanulnunk bölcsen gondolkodni róluk. A gond az, hogy a statisztikák esetében nem vagyunk magabiztosak a gondolkodásban - a könyvem célja az önbizalmunk erősítése.
HVG: Mi legyen a legfontosabb teendőnk, ha meglátunk egy statisztikát?
THJ: Mindenekelőtt nyugodjunk meg! Figyeljük meg, milyen érzelmet vált ki belőlünk. Gyakran érzelmileg túlfűtött környezetben ér a hatás, a közösségi médiában futótűzként terjedő poszt vagy egy szenzációhajhász újsághír formájában. Ha mérgesek vagyunk, félünk, vagy önelégültnek érezzük magunkat, mert a hír mondjuk ráerősít az elő­ítéleteinkre, vagy fenyegeti az eszményeinket, akkor nem gondolkodunk tisztán. Először vizsgáljuk meg az érzelmeinket! Majd tisztázzuk a kontextust! Vajon az adatok emelkedő vagy csökkenő tendenciát mutatnak-e? Össze tudom-e hasonlítani az adott számot egy másikkal, amit jobban értek? Mindenekelőtt pedig próbáljuk megérteni, miről van szó. Sokszor látok összezavarodni embereket - akár a bevándorlás, akár az infláció, akár az oltás kapcsán - csak azért, mert nem tudják pontosan, mit is számoltak vagy mértek meg.




Kisszínes

Öt százalékra csökkentette a képviselőház az elektronikus könyvek áfáját (Románia)FEL

2021. november 16-án elfogadta a román képviselőház azt a törvénytervezetet, amely 5%-ra csökkenti az elektronikus könyvekre kivetett áfát.
A csökkentett, 5%-os áfát a következő termékek és szolgáltatások esetén alkalmazzák: papíralapú, vagy elektronikus tankönyvek, könyvek, újságok, folyóiratok forgalmazása, kivéve azokat, amelyek teljes mértékben, vagy túlnyomórészt videó- vagy hanganyagot tartalmaznak, vagy amelyek teljes mértékben vagy zömében valamely terméket reklámoznak. A törvény 2022. január elsejétől lép hatályba. (via ReMeK-e-hírlevél)


A (vírus)adatok igenis elérhetők - de nem nyilvánosan és csak áttekinthetetlen formában (videó)FEL

Magyarországon másfél éve nagyon kevés adatot tesznek közzé a járványról, azokat is áttekinthetetlen formában.
Az operatív törzsnek hiába írunk, általában nem is válaszolnak.
Más újságokhoz hasonlóan kénytelenek vagyunk Gulyás Gergelyhez fordulni a kormányinfókon.
Többnyire sajnos ő sem tud segíteni. Megértéssel fogadja a kéréseinket, egyszer még egy térképet is elküldött, de általában az operatív törzs e-mail címét ajánlja, ördögi körbe taszítva minket.
Az elmúlt hónapokban adott válaszaiból úgy tűnik, mintha az adatokat vasmarokkal szorongató Müller Cecília-hivatal és más állami intézmények tartanák sakkban az adatnyilvánosság mellett végsőkig elkötelezett Gulyást, sőt, a teljes kormányt.
Mivel a kormánynak láthatóan nincs hatása arra, milyen adatok kerülnek nyilvánosságra Magyarországon, kérjük a hivatalokat: könyörüljenek meg Gulyás Gergelyen!




Információforrások

A magyar szerzőkért - hazai írókat mutatnak be a rácalmási könyvtárosokFEL

A rácalmási könyvtár link indította "A magyar szerzőkért" oldalt, amely - a nevéből adódóan - magyar szerzőket gyűjt egybe és mutatja be őket. A közösség vezetője, motorja, Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető-művelődésszervező. Az oldal abból a belátásból indult ki, hogy a magyar szerzők köteteit kevesebben olvassák, mint a külföldi írókat, és sokkal erősebb kritikát kapnak, mint bármely külföldi szerző. Sok a tehetséges hazai szerző és egy vidéki könyvtár úgy döntött, a népszerűsítésükbe fog.
A márciusban indult "A magyar szerzőkért" oldal a Facebook-on link és az Instagramon.
Schmidt-Czetli Ágnes ráfordításaikkal kapcsolatban elmondta: - Ez egy szerelemprojekt, itt nem az időt és a munkát kell nézni, hanem azt, amit elértünk az elmúlt 9 hónapban. Több, mint 1650 követője van az oldalunknak, felépítettünk egy tematikus bemutatkozó napot és vannak szuper programjaink. Most például egészen december 26-ig minden nap más szerző adventi gondolataival várjuk a karácsonyi ünnepeket. - Hozzátette: - Rengeteg szerzővel van már jövőre egyeztetett interjú megjelenésünk. (Schmöltz Margit)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu