Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2021/42., nov. 17.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Brooklyn közkönyvtára tudja, hogyan szerezze vissza a könyveket, késedelmi díj nélkül (olvasóink szavazatára)
Melyik gyerek ne szeretne plüssös fotelben ülni? - Hygge-installációk Flensburgból
Van-e, és hogyan alakul ki a könyvtárszakmai hiedelemkamra?
Iskolai könyvtárak 2021: hatásuk, akadályok és küzdelmük a jövőért (olvasóink szavazatára)
Közösségi iroda - hol lesz az első hazai könyvtári példa?
Webshopot nyitott a Pest Megyei Könyvtár
Berg Judit méltatta a Gödöllői Városi Könyvtárt
Megkérdeztük: A különféle társadalmi csoportok közötti megértés segítése mint könyvtári feladat
Otthonról is olvashatják a gyerekek a NYPL által előfizetett e-magazinokat
Konteók: az érvek asszimetrikusan kezelése által
Hogyan járulhat hozzá a könyvtár a tisztább levegőhöz?
A dokumentumoknak nem lesz előre meghatározott helye a Dortmundi Egyetemi Könyvtár új épületében
Hogyan automatizálódik a szakozó könyvtáros munkája?
Eszközök az információs hadviselésből - példák a könyvtári kritikus gondolkodás érzékenyítésekhez
Frissítik a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tevékenységét
Valami közös alap biztosan van...
Könyvtárak gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék - ezt találta
Tudós nőket mutat be a Somogyi-könyvtár új kamarakiállítása
Alapos megújuláson esik át a tiszapüspöki könyvtár

Analógiák

Így reklámoz könyvet a Bookline
Söralátét

Kisszínes

Felmérés: sokhelyütt nem pártatlan a közmédia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Brooklyn közkönyvtára tudja, hogyan szerezze vissza a könyveket, késedelmi díj nélkül (olvasóink szavazatára)FEL

New York városának három közkönyvtára jelentette be októberben, hogy eltörlik a késedelmi díjakat, hogy biztosítsák a város lakói számára az ingyenes és nyílt könyvtári hozzáférést.
Azonban a Brooklyni Közkönyvtár sokkal régebb óta gondolkozott azon, hogy hogyan segíthetné a használókat abban, hogy késedelem nélkül visszavigyék a könyveket. 2017-ben, a Virginiai Egyetemmel társulva segítették az embereket, hogy szégyen és pénzügyi megbélyegzés nélkül vigyék vissza a könyveket, valamint növeljék a használók elköteleződését, és csökkentsék a könyvtár elérésének akadályait. Első lépésként megértették, mekkora mértékben érintik a könyvtári késedelmi díjak az alacsony jövedelmű fiatalokat. A New York Times szerint 2017-ben kb. 225.000 New York-i fiatalnak volt 15 dollárnyi felhalmozott adóssága, ami miatt nem kölcsönöztek újabb könyveket.
2017-ben lehetőségük nyílt egyszer eltörölni a tartozásokat; ezzel 70.000 olyan fiatal kaphatta vissza a hozzáférését, akiknek több mint 15 dollár volt a tartozása. A könyvtár azonban nem elégedett meg ennyivel, kérdőíveken és interjúkon keresztül vizsgálták meg, hogy milyen okokból nem viszik vissza a használók a könyveket. Az eredményekből kiderült, hogy leginkább az segítene, ha megfelelő információt és felszólítást kaphatnának, mivel a legtöbb probléma azzal van, hogy nem tudják, melyik könyvet kell visszavinni, vagy nem emlékeznek a dátumra.
Korábban egy standard felszólítást kaptak a használók: így csupán 59%-uk vitte vissza időben a könyveket. Amióta a figyelmeztetés személyre szabott - tartalmazza a címeket és a borítók képeit -, 10%-kal növelte az időben visszavitt kötetek számát.
A beiratkozást is barátságosabbá tették. A folyamat kellemesebb, dinamikusabb. Egy olyan űrlappal kezdődik, melynek segítségével megismerhetik a használót, és olyan információkat szedhetnek össze, melyek később hasznosak lehetnek kiszolgálásában.
Végezetül, a Brooklyni Közkönyvtár azt tervezi, hogy a jövő év elején bemutat egy "Üdvözlő Kártyát", amelynek segítségével a használók azonnal hozzáférhetnek a könyvtár digitális anyagaihoz.
A New York-i könyvtárak más városokat is inspiráltak, például Chicagót. A késedelmi díjak eltörlése viszont csak a kezdet. Tovább folytatják a használói elkötelezettség erősítését. (ref.: Salamon Sára)


Melyik gyerek ne szeretne plüssös fotelben ülni? - Hygge-installációk FlensburgbólFEL

Dán könyvtár a német-dán határ mentében, a német oldalon, Flensburgban. Honlapjuk végén már a .dk-t látjuk. Így Dél-Slesvig Dán Központi Könyvtára link okkal tarthatja fontosnak hozzájárulását a dán hygge életérzéshez (vö. pl.: link ) néhány belsőépítészeti eszközzel. A link képein:
- állatfigurák az állatos könyvek polcán
- plüssállat-fotel
- bútorok raklapokból, sőt, még állólámpa is
- falidísz használt CD-kből
- kifeszített kötélen lógó cipők az utcafronton - hogy már belépés előtt is oldott hangulatot sugározzanak (fotók: Mikulás Ildikó).
Úgy tűnik, a hangulat megteremtéséhez nem kellett mélyen a pénztárcájukba nyúlni. (MG)


Van-e, és hogyan alakul ki a könyvtárszakmai hiedelemkamra?FEL

A hiedelemkamra olyan jelenség, amely egy adott közösség többsége által elfogadott elképzeléseket támogatja, kommunikálja. Mindez erősíti a közösségi összetartozás érzését, ugyanakkor a belterjességet erősítve csökkenti a közösség alkalmazkodó- és túlélő-képességét, illetve a külső közösség általi elismerés lehetőségét. Kialakulása a merev hierarchikus kultúra, amely a kritikus gondolkodást csak a sajátnak bemutatott csoporton kívülre teszi lehetővé. Nézzünk néhány tünetet szakmánkból:

1. Széttagolt szakmai nyilvánosság: A legnagyobb szakmai seregszemlén, az MKE-vándorgyűlésen a szekciók szerinti fórumok ugyan erősítik a szűkkörű kollegialitást, de a korlátozott nyilvánosság csökkenti a szakmai szintű gondolkodás és együttműködések lehetőségét. A szakmai hierarchia vezetői elzárkóznak a szakmai közösségi fórumokon való megnyilvánulástól.
2. Kevés szakmán kívüli szempont: A szakmai fórumok előadóinak fő kiválasztási szempontja a hierarchikus és koncepcionális megfelelés. Alacsony szintű az analógiás gondolkodás, így a saját teljesítmény nem szembesül a külső szolgáltatások szintjével (szemben a használókkal, akik viszont összehasonlítanak és döntenek). Rendezvényeken a meghívott külső előadók szempontjainak könyvtári beépülése esetleges, elenyésző a visszacsatolás.
3. Ritka a használóközpontú megközelítés: A könyvtári beszámolók, honlapok, előadások, szolgáltatás-bemutatások majdnem kizárólagosan a kínálat bemutatásával foglalkoznak; nagyon kevésszer indulnak ki a használói igényekből. Vö.: a marketingorientáció alacsony szintje link , állomány- és szolgáltatásközpontúság.
4. Alternatív könyvtári szempontok korlátozása: Elvétve fordul elő, hogy a szakmai fórumokra meghívást kapnak a szakmán belüli alternatív koncepciók képviselői. A visszhangkamrában így nem alakul ki vita, megrekednek a szakmai elképzelések.

Előrelépési lehetőség a nyílt szakmai diskurzusok, viták generálása, a döntéselőkészítések folyamatának nyílttá tétele. - Mindez a hierarchikus-bürokratikus kultúra ellentétét feltételezi. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. november 17.
Régebbi hírforrás(ok): Milyen szinten áll könyvtáraink marketing-kultúrája? link

Iskolai könyvtárak 2021: hatásuk, akadályok és küzdelmük a jövőért (olvasóink szavazatára)FEL

Egy amerikai kutatás szerint az iskolai könyvtárosok száma drasztikusan csökken. 2019-re 20 százalékkal csökkent az arányuk a tíz évvel azelőtti állapothoz képest. A riport Washington, Seattle és New York iskoláiból gyűjtött adatokat. (School Librarian ­Investigation - Decline or Evolution? - a 21 oldalas riport innen kérvényezhető: link
A könyvtárosok elvesztése különösen súlyosan érintette azokat a területeket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az adatok a COVID előtti időszakot mutatják be. A pandémia hatása még nem ismert. A segélyfinanszírozások során akár újra is nyithatnak a már bezárt könyvtárak, vagy máshol is megnyithatnak a pályázatból.
Hogy miért lennének fontosak az iskolai könyvtárosok? Létfontosságú szerepet játszanak a tanulásban, elősegítik a sokrétű írástudást, a kritikus gondolkodási készségeket, az olvasás egész életen át tartó szeretetét. Néhány kiemelt példa:
- Julie Maleket, denveri iskolai könyvtáros nem csak a diákok és a könyvtár között hoz létre kapcsolatot. Hanem a gyerekek, az iskola és a tágabb közösség között is.
- Joseph Vernacotola, Baberton iskolai könyvtárosa dokumentálta a történéseket a járvány közben. Könyvtárukat bezárták, osztályteremmé változtatták. Neki matematikát és irodalmat kellett online tanítania. Most, hónapok óta tartó bizonytalanság után visszatért az újra nyüzsgő könyvtárba. Neki szerencséje volt, de más esetekben meglátták az iskolák, hogy boldogulnak könyvtáros nélkül. Más könyvtárosokat végleg tanárnak helyeztek át. Megszűnt az iskolai könyvtárosra fordított költségkeret, így a helyzet már nem is visszafordítható.
Az említett riport statisztikákat mutat pl. finanszírozásról, teljes és részmunkaidős munkahelyek számáról. A történetek alátámasztják, miért fontosak a számok. Mit tehetnek a tanulókért, családokért és közösségért a könyvtárosok. (ref.: Habók Lilla)


Közösségi iroda - hol lesz az első hazai könyvtári példa?FEL

A közösségi irodák terjedése 2005-ben kezdődött; ma már nem csak a nagyvárosokban vannak jelen. A közösségi irodák egyre inkább kielégítenek speciális igényeket is (pl. gyermekek őrzése, szakosodás, idegenforgalmi szolgáltatások).
A könyvtárak és a közösségi irodák egymás kiegészítői, és tanulhatnak egymástól. A könyvtárak ugyanolyan nyitott szemléletű intézmények, mint a közösségi irodák. Nyilvános internet-hozzáféréssel, egyéni munkaállomásokkal, csoportok számára alkalmas helyiségekkel rendelkeznek, és kreatív digitális műhelyek is elképzelhetők a kínálatukban. Helyiségeket egy ideje már a könyvtárakban is lehet bérelni különböző célokra (rendezvények, találkozók, vállalkozói programok). A könyvtárak ún. "alacsony küszöbű" hozzáférést biztosítanak bárki számára. Alkalmasak arra, hogy az embereket aktivizálják, és köztük kapcsolatot létesítsenek.
A cikk három példát hoz fel arra, hogy a könyvtárak hogyan reagálnak a közösségi irodák gondolatára. A berlini Zentral- und Landesbibliothek (ZLB, a volt Amerika-Gedenkbibliothek) állományában a közelmúltban egyre nőtt a digitális források aránya. A könyvtáron belül egyre több (konnektorral és hálózati kapcsolattal rendelkező) munkaállomás létesült. Sokszor foglalt minden hely, a könyvtárat kvázi közösségi irodának tekintik a használók. A hollandiai Delfti Egyetemi Könyvtárat link fokozatosan és tudatosan közösségi irodává alakítják át. Megszüntetik a személyzet munkaszobáit is; a teret különböző zónákra osztják fel, voltaképpen eltűnik a használók és a munkatársak közötti határ. Az épületben összesen 1250 munkaállomás áll rendelkezésre. A Viadrina Európa-Egyetem (Frankfurt am Main) könyvtárában néhány éve először boxokat hoztak létre, majd csoportos munkára alkalmas helyiségeket. Ezek iránt egyre nő az igény. A tervek szerint az egyetemen egy használaton kívüli menzából egyszerű eszközökkel közösségi irodát hoznak létre, amely a tanulóknak és a vállalkozásoknak biztosít helyet, és amelyet nyitottság jellemez majd. Fontolgatják a könyvtár szolgáltatásainak integrálását a közösségi iroda kínálatába.
A könyvtárak tehát egyre inkább bekapcsolódnak a közösségi irodák mozgalmába. A vonatkozó szakirodalomról egy online adatbázisból is lehet tájékozódni link . (Mi a közös a közösségi irodákban és a könyvtárakban? Alapvető megfontolások és néhány példa; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Találatok coworking-re a KIT Hírlevélben: link

Webshopot nyitott a Pest Megyei KönyvtárFEL

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár nyitotta meg Magyarország első könyvtári webshopját link . A könyvtár hatékony módot keresett arra, hogy megtalálják a helytörténeti, helyi vonatkozású, részben saját kiadású könyveknek az olvasóit. A helyben értékesítéssel csak nagyon szűk kör számára voltak ezek a könyvek elérhetők, a világhálón azonban nagyobb eséllyel rátalálnak az érdeklődők. A webshop teljes mértékben saját fejlesztés, a felületet a könyvtár munkatársai készítették.

A készlet összeállítása során a fő válogatási szempont az volt, hogy a könyvek helyi vonatkozásúak legyenek, ezért bizományosi szerződéseket kötöttek az ilyen tartalmakat kínáló szentendrei vállalkozásokkal és intézményekkel. Jelenleg az intézmény saját kiadványai mellett a szentendrei Turisztikai Desztinációs Menedzsment Iroda, a Ferenczy Múzeum és a Szentendrei Könyvklub kiadványait értékesítik, de további szerződések megkötését is célul tűzték ki.

Érdekesség, hogy a webshop iránt már a nyitást megelőző hónapokban is mutatkozott érdeklődés. Az érdeklődők a fejlesztés alatt álló oldalon is próbáltak dokumentumokat vásárolni, annak ellenére, hogy ott tájékoztatták az olvasókat arról, hogy nem teljesülnek a rendelések. Ez már a munka közben pozitív megerősítést adott a törekvéseknek.
A könyvtár munkatársai a webshopra a könyvek, az olvasás és különösen a helyi tartalmak népszerűsítésének egy új módjaként tekintenek.


Berg Judit méltatta a Gödöllői Városi KönyvtártFEL

Az írónő saját tapasztalatairól számolt be. Hogy mi a posztjának érdekessége?
- a könyvtár nem maga építi arculatát, hanem más, külső rerefenciaszemély építi imázsát
- a könyvtár minősége kapcsán nem a használóknak nem sokat jelentő Minősített Könyvtár díja, hanem a használók szempontjai szerint lényeges szolgáltatások sora olvasható
- nem reklám: a gödöllőiek ugyanis aligha fizettek a posztért
- nincs kizárva a könyvtári pr (public relations) lehetősége, azaz a könyvtár megkér referenciaszemélyeket a nyilatkozatra; ilyen esetekben azonban a felkért személy dönt, s belátása szerint nyilatkozik. (MG)

BJ: Ahogy ígértem, mesélek Nektek a Gödöllői Városi Könyvtárról egy kicsit, mert hatalmas élmény volt belülről látni azt a számtalan figyelmességet, amivel az olvasók kedvenc helyévé tudtak válni. Már rögtön a belépésnél egy szuper ötlet fogadott: kabátos kölcsönzőhely azoknak, akiknek nincs idejük könyvet válogatni, de olvasnának valamit. Kabátban oda lehet lépni a regisztrációs pult melletti szabadpolchoz, és ki lehet választani egy jónak tűnő olvasmányt az odakészített kb. 40 könyvből. Pár perc az egész...
A szuper kínálattal váró büfé mellett külön kialakított íróasztalok, netes terminál és dolgozószoba-hangulat várja az egyik sarokban azokat, akiknek nincs irodájuk, de otthon sem ideálisak a munkakörülmények. De a kamaszhíd még ennél is jobb. Az épületben rendelkezésre álló belső híd, afféle széles folyosó igazán a kamaszgyerekek kedvére való hely. Lehet netezni, X-boxozni, csocsózni, rengeteg képregény és könnyen fogyasztható olvasmány (is) várja a kikapcsolódni vágyókat. De az íróasztalon ott a felirat: félóra számítógépes játék után tekerj 10 percet! Igen! Szobabiciklik is vannak az egyik ablak előtt, így bárki levezetheti a felgyűlt feszültséget, akár egy könyvtári tanóra alatt is. (Ki is szokták hívni a túlságosan zsizsegő gyerekeket egy kis bringázásra, ha nem tudják végigülni a könyvtári órát.) ...


Megkérdeztük: A különféle társadalmi csoportok közötti megértés segítése mint könyvtári feladatFEL

A könyvtár több definíciójában szerepel a szociális funkció és a közösségteremtés is. Emellett az is tény, hogy a könyvtár a legelesettebbek számára tudja a számukra legnagyobb hasznot hozó tevékenységet végezni. Ezért is volt érdekes múlt heti kérdésünk. A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
A különféle társadalmi csoportok közötti megértés segítése mint könyvtári feladat
10 - nagyon fontos
5 - fontos
7 - közepesen fontos
2 - kevéssé fontos
10 - nem könyvtári feladat.
Látszik, hogy a könyvtárosok polarizáltak a kérdésben. Hozzáállásuk nem változott az 5 évvel ezelőtti adatfelvétel óta. A vonatkozó diagram: link .
Az eredmény komolyan felveti annak kérdését, hogy a könyvtárosok maguk mit tartanak a könyvtár alapfeladatairól, azon belül is a közösségépítésről és a szociális funkcióról.

Kapcsolódó: Az "élő könyvtárat" 21 éve hozta létre Ronni Abergel dán emberi jogi aktivista és újságíró. Ő maga azután kezdett érdeklődni az erőszakmentes aktivizmus iránt, hogy egy barátja túlélt egy koppenhágai késelést. Célja továbbra is az, hogy hidakat építsen emberek között úgy, mint ahogy egy valódi könyvtár is képes erre. link


Otthonról is olvashatják a gyerekek a NYPL által előfizetett e-magazinokatFEL

Olvasójegyed nemcsak a világ könyveihez útlevél, hanem a világ e-magazinjaihoz is; könyvtárban és otthonról is - írja Twitter-üzenetében New York Közkönyvtára link
Azaz: otthoni géped mellől is lapozgathatod őket olvasójegyed azonosítójával. Ami mondjuk víruskorlátozások idején sem hátrány. - Hasonló, pl. osztrák példáról szóltunk korábban is: link . Az olvasómegtartás ilyen eljárását a hazai könyvtárak egyelőre - felkészültség hiányában - nem élvezhetik. (A tudományos adatbázisok folyóirat-tartalmaihoz hazai felsőoktatási és néhány közkönyvtár otthonról is enged hozzáférést.) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): 270 közvetített online sajtótermék - könyvtári olvasójeggyel, otthonról is link

Konteók: az érvek asszimetrikusan kezelése általFEL

Az összeesküvés-elméletek egy - összetartozó vagy összefüggés nélküli - eseménysort rendszerint jelentős befolyással bíró emberek rossz szándékú tevékenységéhez kötnek. A konspirációs elméletek, az úgynevezett konteók az ellenük szóló bizonyítékokat is a maguk javára tudják fordítani. Éppen ezért szinte cáfolhatatlanok, mert aszimmetrikusan kezelik az érvelésük mellett és az az ellen szóló bizonyítékokat: az alátámasztó bizonyítékokat minden további nélkül elfogadják, de az ellenük szólókról azt állítják, hogy azok félrevezetők, rossz szándékúak. Ráadásul nem izolált állításokat tesznek, hanem komplex világnézetrendszert dolgoznak ki.
A közösségi média tartalomszűrő algoritmusa is segíti az összeesküvés-elméletek terjedését. (...) A filterbuborék (filter bubble) hipotézise szerint ha a felhasználó csak a saját nézeteinek megfelelő, azokat megerősítő tartalmakkal találkozik, akkor úgy vélheti, hogy mindenki hozzá hasonló módon gondolkodik. A filterbuborék egyfajta digitális hiedelemkamraként működik: a közösségi oldalaknak az az érdekük, hogy a felhasználó minél több (hirdetések megnézésére is fordítható) időt töltsön a felületükön, ezért a korábbi kereséseinek, preferenciáinak megfelelő tartalmakat szűr és tár elé az algoritmus. Ezt erősíti továbbá, hogy nagy valószínűség szerint hasonló érdeklődési körrel, hiedelmekkel rendelkező személyek tartoznak egy ismerősi körbe, ily módon könnyen megerősítik egymást a hasonló nézeteikben.
A legújabb vizsgálatok szerint a hírfogyasztók kisebb arányban fordulnak a tényellenőrző és -hitelesítő oldalakhoz, ha az információkkal a közösségi oldalakon találkoznak - még abban az esetben is, ha a hír megosztója nem is közvetlenül ismerősük. Azt is mondják: mások jelenléte elaltatja éberségünket. Emellett erőteljesen működik a közösségi médiában az ismétlési hatás is: ha ugyanazzal az információval többször, akár ugyanolyan forrásból találkozik a felhasználó, az az ismétlés révén sokkal meggyőzőbb lesz számára.


Hogyan járulhat hozzá a könyvtár a tisztább levegőhöz?FEL

Természetesen a SEXI modell alkalmazásával. Eszerint a könyvtár információt gyűjt, példát mutat és érzékenyít. Mindezt egy társadalmilag / a célközösség számára fontos ügy (issue) mentén - mely lehet akár a hazai fűtési rendszerek kevésbé egészségkárosítóvá, illetve hatékonyabbá tétele. (MG)
Az alant linkelt podcast rámutat arra, hogy a magyar emberek többsége nincs tisztában a szeméttel tüzelés kimagaslóan veszélyes egészségügyi következményeivel, amellyel a szegények - legrászorultabbak-ként nem lévén alanyai a rezsicsökkentésnek - gyakran kénytelenek élni. Annak ellenére, hogy e tevékenység viszont ön- és közveszélyes, és Magyarországon kimagaslóan magas a légúti megbetegedések, és a rá visszavezethető halálozások száma.
A könyvtáros pl. az alábbi podcast segítségével kerülhet képbe a hulladékégetéssel, amely hanganyag alapján kialakíthatja a helyi SEXI modelljét. (MG)

Mi tekinthető környezetbarát fűtésnek és mi nem? Milyen irányba kellene a fűtési rendszereknek fejlődniük? Szegő Judittal, a Levegő Munkacsoport szakértőjével Gébert Judit beszélget többek között az alábbiakról. Mit mutatnak a statisztikák, hogyan és mivel fűtenek a magyarok? Melyik a leginkább környezetkímélő fűtési mód és melyik a legkevésbé? Milyen mértékben jellemző az illegális szemétégetés hazánkban? Miért jár egészségkárosító hatással? Milyen okai vannak a szemétégetésnek? Hogyan lehetne ezt visszafogni? Megoldást jelent-e az önkormányzati tűzifaosztás? Környezetkímélő fűtési mód-e a tűzifa? Mi a fatüzelés helyes módja? Miért nem szabad a zöldhulladékot elégetni és mit lehet kezdeni akkor vele? Mire kell figyelni a komposztálás során? Milyen hatással van minderre a rezsicsökkentés? Mi a célja a Levegő Munkacsoport hulladékégetéssel kapcsolatos kampányának? És miért jó, ha a lakosság is méri a levegő minőségét? (Új Egyenlőség)


A dokumentumoknak nem lesz előre meghatározott helye a Dortmundi Egyetemi Könyvtár új épületébenFEL

A Dortmundi Egyetemi Könyvtár azt tervezi, hogy leendő új épületében a nyomtatott állományt rugalmasabb és dinamikusabb módon rendezi el, azaz a dokumentumoknak nem lesz előre meghatározott helyük. Az egyes tételek egy helyiségen belüli megtalálását lehetővé tevő legjobb megoldás kiválasztása érdekében a könyvtár megvalósíthatósági tanulmányt rendelt egy logisztikai intézettől (Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik). Ennek eredményeként a legalkalmasabbnak az az eljárás bizonyult, amely magában foglalja a dokumentumok ellátását RFID-UHF címkékkel és a polcok között barangoló robot alkalmazását, mely sok navigáció és statisztikai módszerek segítségével kísérli meg meghatározni a dokumentumok pontos helyét. Azt találták, hogy egy ilmenaui székhelyű német cég, a MetraLabs már forgalmaz ilyen megoldást, a robot neve Tory.

Összegyűjtöttek néhány fa- és fémpolcot, továbbá 5540 selejtezésre szánt könyvet, és kísérleti könyvtárat állítottak fel az egyetem központi könyvtárának hátsó helyiségében. Meg kívánták válaszolni a kérdést, hogy lehetséges-e a robottal a mozgásban lévő, dinamikus állománynyilvántartás, azaz a "folyékony leltár", és hogy az RFID-UHF címkék helymeghatározása elég pontos-e, hogy annak alapján az olvasó megtalálja a könyvet a polcon. A helymeghatározás pontossága és a teljesség szempontjából egyaránt vizsgálták tehát az adatokat. Arra jutottak, hogy különösen a helymeghatározás tekintetében még sok a javítanivaló. Ahogy a teljesség növekedett, a helymeghatározás pontossága csökkent, és fordítva. Három hónap alatt Tory 500 alkalommal "futott", és összesen 230 kilométert tett meg. A robot helykoordinátáinak pontossága nem érte el a célként kitűzött 20 cm-t, állandóan 50 cm körül maradt.
Az elkövetkező néhány évben a helymeghatározási funkció a jobb hardver és szoftver révén remélhetőleg pontosabb lesz, és az olvasót egyenesen a könyvhöz lehet majd irányítani. Így végül valósággá válhat a "folyékony" könyvtár koncepciója a Dortmundi Egyetemi Könyvtárban. (Újra megvan? Helyszíni jelentés egy RFID-UHF kísérleti projektről az állomány helymeghatározása céljából; autoref. alapján)


Hogyan automatizálódik a szakozó könyvtáros munkája?FEL

A kapcsolt adatok (lehetőleg nyílt kapcsolt adatok) és a mesterséges intelligencia (MI) együttese soha nem látott lehetőségekkel kecsegtet a tudásmenedzsment területén. Jelenleg a könyvtárak még MARC-alapú rendszerekre hagyatkoznak bibliográfiai és authority adataik kezelésében, de - a katalóguscéduláról a gépi olvashatóságot lehetővé tevő MARC-ra történő átállás után - egy újabb hatalmas ugrás előtt állnak a géppel összekapcsolható adatok felé.

A MARC nyitotta meg az utat az integrált könyvtári rendszerek létrejöttének, ami végső soron elhelyezte a könyvtárat az online térben. A kurrens információkeresési igények azonban már a webet és nem a könyvtárakat tekintik fő forrásnak, így az ebben a közegben egyre izoláltabbá váló könyvtáraknak új módszerrel kell magukat (illetve az általuk közvetített információt) láthatóvá tenniük, a MARC helyett a szemantikus web eszköztárát alkalmazva. A kapcsolt adatokkal immár webes környezetben is lehetővé válik az eddig csupán a katalógusokban elérhető részletes információkeresés, így a használóknak nem kell az egyre elavultabbá váló és nehezen kezelhető elektronikus könyvtári katalógusokra szorítkozniuk. A szemantikus web másik előnye, hogy összeköti az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat és entitásokat különböző források között, akár nemzetközi szinten is, az egyes nemzeti könyvtárak által gondozott authority adatok összekapcsolásával. (A kapcsolt adatok és a mesterséges intelligencia használata mint a feldolgozó munka átalakulásának kulcselemei; ref.: Bódog A.)


Eszközök az információs hadviselésből - példák a könyvtári kritikus gondolkodás érzékenyítésekhezFEL

Jessikka Aro: Putyin trolljai - Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából c. könyvéből képet kapunk arról is, milyen módszereket vetnek be leggyakrabban az oroszbarát oldalak és nekik dolgozó emberek:
- A "rothadt hering" elnevezésű módszer például azon alapul, hogy valamilyen botránnyal hozzák kapcsolatba a megvádolni kívánt személy nevét, akit így a közvélemény végérvényesen ahhoz az esethez köt majd.
- Egy másik taktika a minél nagyobb és hihetetlenebbnek tűnő hazugság terjesztése, amelynek pont azért fognak bedőlni, mert nehéz elhinni, hogy ekkora hazugságot valaki csak kitaláljon. Erre példa a Hillary Clintonhoz köthető Pizzagate összeesküvés-elmélet is, amely szerint egy washingtoni pizzérián keresztül sátánista rituálékat tartottak, és gyermekrabszolga-hálózatot üzemeltettek befolyásos demokrata politikusok.
- A "40:60 elv" pedig egyenesen Hitler propagandaminiszterének, Goebbelsnek a találmánya. Ennek lényege, hogy a történet nagy részében tényeken alapuló állításokat kell ismertetni, az így megszerzett olvasói bizalom pedig jó lehetőséget teremt arra, hogy a fennmaradó 40% hamis állításait kétkedés nélkül elhiggye bárki.

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link A kritikus / kritikai olvasás területei 6. - A goebbelsi propaganda elemei link

Frissítik a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tevékenységétFEL

Jogi és pénzügyi átalakítással újult meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Erről Szőcs Endre elnök tájékoztatta kedden a tagságot.
A tagság már nyáron elfogadta az átalakított szervezeti és működési szabályzatot. A székhely a terveknek megfelelően Székelyudvarhelyre került. Következő feladat a tagság meglátogatása (terv szerint minden magyar ajkú könyvtárosé), a tagság problémáinak / gondjainak / örömeinek megismerése lesz. Az ennek során szerzett tapasztalatok szabnak majd irányt és mutatnak prioritásokat a majdani tevékenységben. Az elnökség kéri a tagságot a találkozók nagyobb helyiségekben való megszervezésére.
Az RMKE kommunikációs felületei továbbra is a levelezőlista rmke@googlegroups.com és a Facebook-csoport link .


Valami közös alap biztosan van...FEL

Frissítettük az "Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük (olvasmányajánló)" KIT aloldalt, amely a könyvtári kritikus gondolkodás oktatását és gyakorlatát szolgálja. Méghozzá az itt idézett tétellel... (MG)

Néha úgy érezzük, hogy az egyetlen, amivel egyetértünk, hogy egyáltalán nem értünk egyet. A vitázás világbajnoka, Julia Dhar felajánl három hatékony ellentmondási technikát, hogyan beszéljünk és egyezzünk meg egymással családi körben, munkahelyi megbeszéléseken és a hivatalos beszédekben.
- Néha úgy érezzük, hogy az egyetlen, amivel egyetértünk, hogy egyáltalán nem értünk egyet. A nyilvános beszéd nem működik.
... Úgy érhetjük el az embereket, ha megtaláljuk a közös alapot. Különválasztjuk a témát a személytől, és őszintén nyitottak vagyunk arra, hogy meggyőzzenek.
A hatékony ellentmondók is először keresnek valami közös alapot, legyen az akármilyen apróság. Beazonosítják miben értünk egyet, és onnan indulnak: egyenlő hozzáférést az oktatáshoz mindenki számára; fontos, hogy nagyobb legyen a közbiztonság. Azt csinálják, hogy felkínálják azt, amit a pszichológusok közös valóságnak neveznek. A közös valóság ellenméreg az eltérő tényekre.
Az egyik oka, hogy nehéz hatékonyan egyet nem érteni, hogy ragaszkodunk az elképzeléseinkhez. Kezdjük elhinni, hogy a mieink, és némi túlzással: mi meg hozzájuk tartoztunk. De alkalomadtán, ha a vita elég hosszú, nézőpontot váltunk, és fogunk érvelni a jóléti rendszer kiterjesztése mellett és ellen is. Kiállni a kötelező szavazás mellett és ellen. Ez a gyakorlat működtet egy kognitív kapcsolót. A bennünk lévő kétkedés azokkal szemben, akik másképp vélekednek, kezd elpárologni. Bele tudjuk képzelni magunkat az ő helyzetükbe. Ahogy átérezzük helyzetüket, átéljük a bizonytalanság alázatát, a tévedés lehetőségét. Pont az alázattól válnak jobbakká a döntéseink. (TED)

Hírforrás: TED
2021. november 17.
Régebbi hírforrás(ok): Miért is baj, ha a vezetők magukban hozzák a döntéseket? link

Könyvtárak gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék - ezt találtaFEL

A könyvtárak a közművelődés fontos intézményei, amelyek felbecsülhetetlen kulturális értékeket őriznek és még az internet térnyerése mellett is alapvető tájékozódási lehetőséget kínálnak sok ember számára. Fontos, hogy a könyvtárak úgy működjenek, hogy biztosítsák a kultúrjavak gyarapítását és szolgáltatásaikhoz mindenki hozzáférhessen. A könyvtári ellátás fenntartása közcél, így a könyvtárakat meghatározó módon közpénzből tartjuk fenn. Az ÁSZ ellenőrzése úgy értékelte, hogy a könyvtárak elszámoltathatóságára és átláthatóságára vonatkozóan 48 könyvtárnál alacsony a kockázat.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzése során 58 könyvtár gazdálkodását értékelte. Az ellenőrzött időszakban 4 könyvtár kialakította a gazdálkodáshoz előírt alapvető számviteli szabályozásokat, kontrolltevékenységeket, továbbá összeállították a leltárral alátámasztott éves költségvetési beszámolójukat is.
Az Állami Számvevőszék a közpénzügyek rendezettségének előmozdítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a könyvtárak vezetői felé. Az Állami Számvevőszék a figyelemfelhívással lehetőséget biztosított arra, hogy a könyvtárak vezetői lépéseket tegyenek a feltárt hiányosságok megszüntetésére. Ezzel a lehetőséggel 44 intézmény vezetője élt. Ezeknél a könyvtáraknál a szabályszerű pénzügyi és vagyongazdálkodás akkor biztosítható, ha a számvevőszéki felhívásra válaszul jelzett intézkedések valóban érvényesülnek.
9 könyvtár az ellenőrzött időszakot követően sem intézkedett a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében, ezért magas a kockázata annak, hogy a könyvtár nem fog tudni átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodni. Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok kockázatot jelentenek a gazdálkodás törvényességére és a közpénz szabályszerű felhasználására. Ezáltal veszélyeztetik a rájuk bízott önkormányzati közfeladat ellátását, és a helyi lakosság könyvtári szolgáltatásokhoz való hozzáférését.


Tudós nőket mutat be a Somogyi-könyvtár új kamarakiállításaFEL

Tudós nők életpályáját mutatja be az a kiállítás, amely a Somogyi-könyvtárban látható december elsejéig. Többek között megismerkedhetnek a látogatók az első női orvos, Hugonnai Vilma élettörténetével, akinek még férje hozzájárulását kellett kérni, hogy egyetemre mehessen.
Nők a tudomány szolgálatában - Jelentős női életpályák a középpontban címmel nyílt kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén. A könyvtár tárlat keretében foglalkozik a nők tudománytörténetben betöltött szerepével.
A nők helyzete a tudománytörténetben sosem volt egyszerű: hosszú ideig a képzésük szükségességét kérdőjelezték meg, főként az adott kor előítéletének köszönhetően. Mindezt legyőzve, óriási eredmény, ha mégis orvosi, vagy bármilyen tudományos kutatói pályára tudtak lépni. A Somogyi-könyvtár régikönyves állományán alapuló kamara-kiállítás néhány olyan tudós hölgy pályáját mutatja be, akiknek sikerült maradandót alkotni - sőt, felfedezésük nélkül nem jutott volna tovább az emberiség.


Alapos megújuláson esik át a tiszapüspöki könyvtárFEL

A festési munkák miatt a könyvtár várhatóan november végén, december elején fogadja ismét az olvasókat.
Több mint kétmillió forintból vásárolhat új bútorokat Tiszapüspöki könyvtára link , a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül, a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár segítségével.
Az önkormányzat úgy döntött, a bútorok megérkezése előtt tisztasági festést végeztet az épületben. Az intézmény a munkálatok ideje alatt zárva tart, várhatóan november végén, december elején fogadja ismét az olvasókat.
Analógiák

Így reklámoz könyvet a BooklineFEL

A Bookline őszi kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a legszélsőségesebb érdeklődési körrel rendelkezőknek is lehet olyan olvasnivalót ajánlani, ami mindent bemutat az adott témában. Hiszik, hogy nem csak a sorozatfüggők, de a party-őrültek, a született gazdik, vagy akár a hétvégén már mindenhez fáradt olvasók is megtalálhatják kedvenc olvasmányaikat.
Vagy legyünk akár sorozatfüggők, másnaposak, szereleméhesek vagy kovásszal sütők, biztosan találunk kedvenc témánkról vagy hobbinkról szóló különleges könyvet. A Bookline őszi kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a legszélsőségesebb érdeklődési körrel rendelkezőknek is lehet olyan olvasnivalót ajánlani, ami mindent bemutat az adott témában. Egy jól megválasztott könyv olyan élményt nyújthat, mint semmi más.
A kommunikáció során a Bookline több különböző témakörben emel ki és mutat be új megjelenésű, izgalmas műveket, hangsúlyozva, hogy a könyv minden esetben a legjobb ajándék. A kampány négy kategória, a divat, gyerekkönyv, gasztronómia, illetve időutazás köré épülve hangsúlyozza, hogy mennyi mindent kaphatunk, sőt a karácsony közeledtével ajándékozhatunk, egy jól eltalált könyvválasztással.

A szlogenek ezt a koncepciót támasztják alá:
- Teljesen új ruhatárat nem adhatsz neki, de egy könyvet a divat világáról igen.
- Egy sztárséf rutinját nem adhatod neki, de egy könyvet tele 10/10-es receptekkel igen.
- Óperencián túli utazást nem adhatsz neki, de egy könyvet tele mesés helyszínekkel igen.
- Időgépet nem adhatsz neki, de egy könyvet a jövőről igen.


SöralátétFEL

A Dithmarscher Pilsener sör kártyájának egyik oldalán a márkanév, másik oldalán torpedó játék található. Az utóbbi előnyei:
- élménnyel köti össze a márkát: szociálisabbá, élvezetesebbé teheti a sörözést
- fogasztásra ösztönöz: ha betelik, új kört kell kérni
- branding: a játék erősíti a márkát (Dithmarsch vidéke - a tengertől elhódított Schleswig-holsteini terület).
Lehet, hogy kölcsönzésenként érdemes lenne osztogatni valami kedves apróságot (a megszokott könyvjelző helyett)?

Hírforrás: KIT-információ
2021. november 17.
Régebbi hírforrás(ok): Könyvjelzőkkel buzdít olvasásra Koppenhága gyerekkönyvtára linkKisszínes

Felmérés: sokhelyütt nem pártatlan a közmédiaFEL

Magyarország extrém példája a médiapiac kormányzati uralásának, a közmédia viszont sok más helyen is vonzó célpont az erre fogékony kormányoknak. Átfogó kutatás készült a világ közmédiáinak függetlenségéről. A médiakiadványok függetlensége egyébként nem egy gonosz nyugati trükk, nagy különbség van aközött, hogy valami hiba vagy cél.
"Ahol politikusok elkötelezettek amellett, hogy tartósan független közmédia működjön az országban, ott meg lehet ezt csinálni, ahol viszont nem, ott biztosan nem is fog sikerülni"- mondta Marius Dragomir, a jelentés egyik szerzője a Szabad Európának. A kutató szerint több okból is csábító célpont az erre fogékony politikai csoportoknak a közmédia.
- "Egyrészt azért, mert már készen van, működő, nagy médiaszervezetekről van szó.
- Másrészt itt sok emberének állást is tud biztosítani a beavatkozó politikai erő.
- Harmadrészt pedig így közpénzből lehet propagandát gyártatni."
Az 546 vizsgált médiaszervezet közül 110-nél valósult csak meg a szerkesztőség független működése. Ebbe beleszámítva egyébként azokat a magán médiacégeket is, ahol az állam befolyásolja a szerkesztőségi tartalmakat. Ezek közül 18 számított abszolút független közmédiának, amelyek többsége Európában található. Főleg Nyugat-Európában, de a cseh és a litván közmédia példája bizonyítja, hogy nem lehetetlen a posztszocialista országokban sem létrehozni ezt, ha van rá szándék.

Kapcsolódó: Nem csak arról számol be a közmédia, amiről akar - vagy mégis? (TASZ) link
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu