Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2021/21., máj. 26.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Hiteles ember az oltásról - pl. a könyvtárvezető
* * * Azokat támogatja, akik számára legnagyobb érték a könyvtári segítség - Oefenen.nl * * *
Stratégiai tervezési szolgáltatás - kiskönyvtárak számára (olvasóink szavazatára)
Újranyitották a fiókkönyvtárat Hágában - mert feszültségoldó hatása van
Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 3. Könyvtári lehetőségeink
Nyári olvasási program - speciálisan vírusidőben (olvasóink szavazatára)
Újrahasznosították a bútorokat - fiókkönyvtárát alakította át a Halis
Támogatók gyűjtése és aktivizálása - így támogathatják a New York-iak a könyvtárukat
Megkérdeztük: Látsz-e stratégiát a magyar könyvtárügyben?
Információs szegénység - főként vidéken
Nem az számít, hogy mennyi tényt olvasol össze, hanem hogy mennyire vagy kedves
Íme a Katona József Könyvtár nyertes igazgatói pályázata
Terápiás kutyák - újabb ok alkalmazásukra, köz- és szakkönyvtárban is
Nem mehetett be az Eötvös Károly könyvtárba a kisfiú - kihozták neki a könyvet
Kívül-belül megújult a Sinka István könyvtár
Díjazták a Debreceni Egyetem könyvtárát (EFQM)
Gigantikus szuperagy lesz az internet következő keresője?

Analógiák

Mennyire lehet hiteles egy alultájékozott könyvtáros? Mint egy dohányszagú, elhízott kardiológus?
Egy megcsinálta, megosztotta, kétszázan átvették (minta) - megmozgatta az országot

Praktikus

Olvasással is növekszik az empátiás készségünk

Kisszínes

Kevesebbet dolgozni - boldogabban és hatékonyabban
A közösségi média bizonyos gyerekeknek nagyon hasznos, másokat viszont tönkretesz
Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalok
Szél Bernadett segédkönyvtáros lett a budakeszi könyvtárban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hiteles ember az oltásról - pl. a könyvtárvezetőFEL

Székelyudvarhely Megyei Jogú város is kiáll a vírus elleni oltás mellett. Ezért 2 perces, helyben sugárzott filmet tett közzé, melynek végén Szőcs Endre, a megyei könyvtár igazgatója is megszólal, 14 másodpercben. Megszólal a katolikus főesperes, a Tamási Áron Elméleti Gimnázium igazgatója, népszerű színész, ismert helyi fényképész, nagyon kedvelt tanárnő, jeles orvosok, a közösségben jól ismert református lelkész, aktív fiatalok, alpolgármester asszony, városmanager stb. A végszót adó könyvtári szakember a pityókával, azaz a krumplival von párhuzamot. Annak korabeli életmentő funkcióját hozza fel, amely a székely célcsoport számára valóban ütős asszociáció.
Szőcs Endre persze ezzel is marketing-kísérletet végez: azt keresi, hogy az üzenet - párhuzamosan megosztva - milyen reakciókat vált ki az Instagram, TikTok, illetve a Facebook felületein.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. május 26.

* * * Azokat támogatja, akik számára legnagyobb érték a könyvtári segítség - Oefenen.nl * * *FEL

Jön, jön, jön! :-) Így is beharangozhatnánk az alábbi hírt, mert meglepetés készül vele kapcsolatban. Nyugi; néhány nap múlva kiderül... ;)

Gazdasági döntésekben, ügyintézési és nyelvi nehézségek közepette segít online felületen és önkéntesek bevonásával a holland Oefenen.nl portál. A szolgáltatás link olyan területeken segít, amelyek a képzettebb emberek számára rutinfeladatnak számítanak. Olyan témák, mint a családi költségvetés újragondolása, a legmegfelelőbb áru kiválasztása, online űrlap megértése és kitöltése, vagy éppen az egészséges életmód alapvetései. Így az esélyegyenlőséget támogatja. A szolgáltatás fejlesztői ezt írják magukról:

"Az Oefenen.nl online helyszín, ahol (fiatal) felnőttek fejleszthetik alapkészségeiket és tudásukat. Ilyen például a nyelvi, a matematikai és az internethasználati ismeret. De a portál foglalkozik pénzkezeléssel, oktatással és egészségüggyel is. A használók egyénileg és a saját tempójukban haladhatnak. Könnyen elérhető - és interaktív módon. Az egyes témák gyakorlatát bemutató anyagok segítenek fejlődésükben, a tanulásban. Általa nagyobb részt vállalhatnak a társadalom életében."
Az Oefenen.nl szolgáltatásai nem csak otthonról, egyénileg, hanem a közkönyvtárakban is elérhetők. Olyan helyen, ahová bárki térítésmentesen betérhet, és biztonságos, megértő, támogató környezetben találhatja magát. A könyvtár tehát olyanoknak segít, akik számára az átlagon felüli értékű a könyvtári odafordulás.

Régebbi hírforrás(ok): Holland oktatási portál - segít a számolási készségekben vagy szót érteni az orvossal link Tényleg az információs társadalom alapintézményévé teszik a könyvtárat... link

Stratégiai tervezési szolgáltatás - kiskönyvtárak számára (olvasóink szavazatára)FEL

Aligha képzelhető el jó könyvtári stratégia, mely a közösség igényeire épülve, nem célozza a még nem megfelelően ellátott használókat; és igényeikből kiindulva ne hozna létre őket befogadó szolgáltatásokat. Mindemellett segít a korlátozott források hatékony felhasználásában, és támogatja az olyan eredmények elérését, melyek nem csak a szervezetnek, hanem munkatársainak is hasznosak. Azonban a jó stratégiai tervek költségesek - főleg a kiskönyvtárak számára. Maga a folyamat is ijesztő lehet, ezért sok könyvtár inkább lemond róla.
A Library Strategies link (Könyvtári Stratégiák) csoport, a Montana-i Állami Könyvtárral link társulva programot indított, ezen akadályok leküzdésére. Egyedi stratégiai tervezési szolgáltatást ajánlanak. Könyvtári képviselőket képeznek ki saját tervezési folyamatuk irányítására. A kétéves Framing the Future program link hozzáértő tervezési vezetők hálózatát fogja létrehozni 6 államban.
A gyakorlatorientált képzés 3 fázisból áll:
1. A könyvtárosok workshopokon megtanulhatják a tervezés jelentőségét, a rejtett elfogultság és az esélyegyenlőségi lehetőségek felismerését.
2. Készségfejlesztés a vezetővé váláshoz.
3. 4-6 könyvtári tervezési folyamat levezénylése a Library Strategies segítségével.
A projekt jellemzői:
- Együttműködés: a Framing the Future összeköti az államok könyvtárait, lehetővé téve azt, hogy tanuljanak egymástól.
- Fókusz a kiskönyvtárakon: a tervezési folyamatot az ő csekélyebb anyagi- és munkaerő-kapacitásukhoz igazítják.
- Egyenlőség: az első szakasz a sokszínűségről és befogadásról szól, hogy olyan tervek készüljenek, melyek a közösség minden tagját megszólítják.
- A tervezési modell bizonyítottan eredményes: a Rapid Results Planning (RRP) a közösségi kötelezettségvállalásra fókuszál, melyben a helyi igények keverednek a nemzeti trendekkel, reális és előrelátó terveket létrehozva. Wendy Cornelisen - aki pár éve részt vett a projektben - elmondta, hogy az RRP segítette a könyvtárak és a közösségi vezetők összekapcsolódását, amiből határozott, emlékezetes terv született.
- A "képezd-az-oktatót" módszer fenntartható: a könyvtári képviselők képzése olyan szakértői hálózatot hoz létre, amely igény szerint segíti a könyvtárakat.
Tracy Cook, a Montana-i Állami Könyvtár vezető könyvtárosa reméli, hogy 2022-es projektzárásra 30-40 könyvtárnak lesz olyan stratégiai terve, amely a ma még meg nem szólított közösség tagjait célozza. A sikermutatót az addig még nem látott könyvtárhasználók száma jelzi majd. (ref.: Salamon Sára)


Újranyitották a fiókkönyvtárat Hágában - mert feszültségoldó hatása vanFEL

Hollandiában a digitalizáció előrehaladtával már nincsenek olyan ablakok, melyeket személyesen fel lehetne keresni, az ügyes-bajos dolgokat megoldani. Egy karikatúra szerint a holland kormány olyan fizikailag létező "ablakokat" hoz létre, ahol hús-vér emberek orrát lehet ügyintézés gyanánt nyomogatni - kezdte előadását Makkai Deuten Réka, a Hágai Városi Könyvtár programvezetője. A karikatúra jól utal arra, hogy az embereknek szükségük van személyes találkozásokra is. Ezt a feladatot Hágában döntő részben a Városi Könyvtár végzi.

Feladat van bőven. A városban 24% a funkcionális analfabetizmus, ismert a szegregáció is. Hajléktalanok is vannak, akik hideg idő esetén helyet kaphatnak a könyvtárban. A könyvtárak munkatársai segítenek a digitális önkormányzati ablakok használatában, vagy éppen űrlapok kitöltésében (pl. segélykérés). Mindezeket az egyes fiókkönyvtárak saját hatáskörben szervezik, ugyanis lapos a Hágai Városi Könyvtár szervezete. Az önszerveződés azt jelenti, hogy minden kerületnek lehetősége van megtervezni saját tevékenységét. Az egyetlen elvárt dolog velük szemben, hogy növeljék a könyvtári hálózat használatát. Ebbe bevonják az önkénteseket is. Aminek az az előnye, hogy minden önkéntes hozza a maga "hálózatát", azaz ők a könyvtár egyfajta követei a helyi közösségben.

2012-ben a világgazdasági válság következményeképpen sok fiókkönyvtárat bezártak, gyakran olyan helyen is, ahol a szociálisan rászorulók élnek, pl. Schilderswijk városrészben. Az önkormányzat azonban rövidesen rájött, hogy ez hiba volt. Ugyanis a könyvtár
- problémákat old meg,
- felszültségeket old fel azáltal, hogy
- kibeszélési lehetőséget biztosít.
Ezért 2015-ben újranyitott link , új koncepcióval, új munkatársakkal: vegyes etnikai hátterű kollégákkal, akik értették a helyi lakosság gondjait. Lapos struktúrával, azaz a kezdeményezéseket, döntéseket helyben hozzák. Így a könyvek kölcsönzése mellett például órát is lehet tartani. (ref.: MG)
(Elhangzott: Vagy bezársz, vagy átalakulsz; gyűjteménytől a kapcsolatig c. előadásban, mely szöveget az előadó a KIT számára egészített ki.)


Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 3. Könyvtári lehetőségeinkFEL

Két hete bemutattunk link egy kisebb dark pattern (sötét minta) arzenált, majd az etikai szempontokra link tértünk ki . Kérdésünk: mely módszereket alkalmazhatja a könyvtár?

Van, ahol az állam is aktívan fellép az etikus marketing mellett. Adatvédelemi szempontot szem előtt tartva Kalifornia megtiltotta a dark patterneket, pl.:
- nem lehet dupla negatív módon fogalmazni (nem engedem, hogy nem használhatja fel)
- nem lehet végigolvastatni az ügyféllel a meg nem rendelés negatív hatásait.

- A könyvtárra ez nem jellemző, ellentétben az egyszerűbb felhasználók számára túl bonyolult fogalmazással. (Bár korántsem annyira, mint pl. az energiaszolgáltatók kommunikációja.)
- A könyvtárban lassan egyre többen megértik: a nagyobb választék nem feltétlenül jobb; ld.: választási túlterhelés link . E belátás felhasználásra tehát legális marketing-lehetőség a könyvtárban is
- A social proof azt jelenti: másoljuk a többieket. A könyvtárban pl.: szívesebben olvassuk azokat a könyveket, amelyeket mások is. Szemben a régóta porosodókkal. A sikerlisták (legyenek csak adott témára fókuszálók) tehát növelik a forgalmat.
- Élhetünk a tárgyszerű fogalmazás eszközeivel is. Jelenleg túl gyakran fogalmaznak a könyvtárosok homályosan. Ami feltehetően a mért, objektív adatok tudatos vagy nemtörődőm hiányra vezethető vissza. A könyvtárban is veszély ugyanis: a szubjektíven megfogalmazott üzenet nagyobb stresszt okoz a könyvtárhasználóban is.
- A könyvtárban is jó, ha nem sürgetjük a használót. Minél nagyobb ugyanis a stressz, annál nagyobb a sietség. Ami viszont hosszabb távon ellenérzést alakít ki a könyvtárral kapcsolatban is.
- Nem ütköznek etikai korlátokba a mikrodöntések. Amikor egy könyvtári honlapon a piros szöveg hagyományosan figyelemfelhívás; a zöld pedig megnyugtató - a könyvtár szándékai szerint. (MG, "A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek - akkor miért próbálkoznak vele mégis?" c. podcast alapján)


Nyári olvasási program - speciálisan vírusidőben (olvasóink szavazatára)FEL

Idén nyáron még szükségesebb lenne, mint valaha, hogy a diákok olvassanak. Egy kaliforniai kutatóintézet (PACE) jelentése szerint 2020 tavaszán jelentősen visszaesett a diákok folyékony olvasási szintje, de őszre visszatért a normál értékre.
Mégis, a 2-3. osztályosok 30 százalékkal le vannak maradva ahhoz képest, ahol normál esetben kellene tartaniuk. Plusz sokkal jobban nyílik az olló a hagyományosan jobban és rosszabbul teljesítő kerületek osztályai között. A megszokottnál is rosszabb a helyzet a hangosolvasás gyorsaságában, pontosságában. A mostani visszaesésnek hosszabb távon súlyosabb következménye lehet, például a műveltségben. Ezért kellene még időben ledolgozni a hátrányt.
Sok könyvtár a lemaradásokhoz igazítja nyári programját. A Collaborative Summer Library Program (CSLP) segítséget nyújt a megfelelő módszerek összeállításában, a korai olvasástanulástól kezdve a tini videós kihívásokig.
A kutatók szerint főleg a szókincset kell képezni. Ehhez nem elég egyszerűen csak olvasni, hanem szókincsfejlesztő programokra is szükség van. Az egyszerű narratív olvasmányok mellett az informális tanulást segítő könyvek is szükségesek. Például a természettudomány, társadalomtudomány és a világ megismerése területein.
A könyvtárosok szerint viszont inkább maga az olvasás a lényeg. A diákok nem szeretnek nyáron az iskolára emlékeztető könyveket a kezükbe venni. Gyakori tapasztalat, hogy a szülők is túlbecsülik a gyerekük olvasási készségeit. Olyan könyveket akarnak kölcsönözni, amit inkább ők akarnak olvastatni a gyerekkel, nem pedig olyat, amilyet a gyerek szeretne. A könyvtárosnak viszont tudnia kell, hogy mit szeretne a diák magától is olvasni. Illinoisban a Zion-Benton közkönyvtár link például a 6-12 osztályosoknak tematikus csomagok (YAASS) összeállításával és kiküldésével kísérletezik, amelybe könyvet és kapcsolódó ajándékokat tesz.
A New York-i Uniondale közkönyvtárban link a korábbi 200 fős nyári olvasó programokon tavaly 40-re csökkent a létszám. A könyvtárosok szerint nem hirdették eléggé a virtuális programokat. Idén 30 ezer dolláros költségvetéssel indulnak a nyárnak. Szerveznek majd könyvklubokat, játékokat, költészeti fesztivált és kültéri eseményeket. A programokon pontok szerezhetők, amivel nyár végén akár biciklit, telefont is lehet nyerni. A programok mindenkinek ingyenesek, hogy az olvasás mindenkinek elérhető legyen. (ref.: Habók Lilla)


Újrahasznosították a bútorokat - fiókkönyvtárát alakította át a HalisFEL

A vírusidőben megújította tereit a Halis István Városi Könyvtár. A központi épületen túl (vö.: link ) a Hevesi utcai fiókkönyvtár belsője is megújult. Méghozzá trendi módon: újrahasznosította a meglévő polcokat. A fotókat ld.: link .

Czupi Gyula: A koronavírus-járvány miatt sajnos a könyvtárak kénytelenek voltak zárva tartani, és ebben az időszakban a kollégákkal volt időnk gondolkodni arról, hogy tehetnénk a meglévő tereinket naposabbá, barátságosabbá, hangulatosabbá. Ezt a munkát először a Kálvin téri főépületünkben kezdtük, majd következett a Hevesi utcai fiókkönyvtár. Szerencsére könyvtárosaink között sokan vannak, akiktől nem idegen a fúrás, faragás, festés. Ennek köszönhetően a polcok új köntöst kaptak, frontális oldalaikhoz pedig egy kisebb polcsort készítettek a szakemberek, így nem a csupasz fa fogadja az olvasót, hanem könyvek, könyvek és könyvek. Ráadásul máshogy is rendeztük el a polcokat, aminek köszönhetően erőteljesen javult a helyiség benapozottsága, ennélfogva hangulata is.
A polcok tetején láthatók azok a petróleumlámpák (több, mint 100 darab), melyeket vitéz Kósa Miklós régiségvadász bocsátott a könyvtár rendelkezésére.

Hírforrás: Halis István Városi Könyvtár ; ZAOL
2021. május 26.

Támogatók gyűjtése és aktivizálása - így támogathatják a New York-iak a könyvtárukatFEL

A New York-iak megírhatják petíció formájában a város vezetőinek, hogy a könyvtárak erősebbé teszik New York-ot. A NYPL (könyvtár) által készített űrlap egyúttal hatékony eszköz a könyvtár iránt elkötelezettek adatainag gyűjtésére, és informálásukra. A "petíció" szövege:

"Kedves Bill de Blasio polgármester, Corey Johnson, a városi tanács elnöke, Laurie A. Cumbo, a Tanács többségi vezetője, Daniel Dromm, a Tanács pénzügyi elnöke, Jimmy Van Bramer, a Könyvtári Bizottság elnöke és a tanács tagja!
Mivel ebben az évben fontos finanszírozási döntéseket fog hozni, kérem, vegye figyelembe New York City egyik legfontosabb forrását: a nyilvános könyvtárakat.
A könyvtárak New York város minden közösségének sarokköve - és fontosságát a járvány során is bizonyította. Az elmúlt év soha nem látott kihívásai ellenére városunk könyvtári rendszerei továbbra is fontos forrásokat biztosítanak. 2020 tavaszától bővítettük a digitális hozzáférést, és 2020 júliusában kezdtük el fokozatos újranyitást, hogy a New York-i lakosok hozzáférhessenek a fizikai könyvekhez és anyagokhoz. Az ingyenes könyvektől kezdve az álláskeresési támogatáson át az oktatási forrásokig könyvtárunk nagyban hozzájárult a New York-i lakosság ellátásához a világjárvány során. Illetve továbbra is olyan alapvető szolgáltatásokat nyújt, amelyek elősegítik a város helyreállítását. Könyvtáraink mindvégig összekapcsolták közösségeiket a sikerhez szükséges létfontosságú szolgáltatásokkal, a korai íráskészség oktatását és a mesemondást online módon elérhetővé tették, digitális képzéseket szerveztek a felnőttek számára, és online segítették az álláskeresőket.
Mivel New York a következő hónapokban tovább nyílik, a könyvtárak alapvető szerepet játszanak a város megújulásában. Várakozással tekintünk a szolgáltatásunk újranyitására, miközben beépítjük az elmúlt év tapasztalatait, újításait is. Nyilvános könyvtáraink erősebbé teszik a környezetükben élőket, és segítenek egyenlő versenyfeltételeket állampolgáraink számára - mindezt ingyenesen. Az Ön támogatásával a könyvtárak segíthetnek New York városának továbblépni a járványon.
Az Ön támogatása alapvető. Könyvtáraink elkötelezettek a New York-i lakosok igényelte programok és szolgáltatások biztosítása mellett, miközben alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez. Ám ezt csak a város folyamatos támogatásával tudjuk megtenni. Amíg a könyvtárak erősek maradnak, New York városa még megerősödhet, és még erősebbé válhat." (ford.: MG, Kocsis Dóri ajánlásával)


Megkérdeztük: Látsz-e stratégiát a magyar könyvtárügyben?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok:
13 - Ahogyan a dolgok zajlanak; kizárt
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
9 - Esélyes, de nem ismerem
5 - Mindig csak humbug volt
5 - Van, és ahhoz tartom magamat.
Ha a mostani adatokat összehasonlítjuk a 10 évvel ezelőtt kapottakkal, akkor azt látjuk: annyit csökkent a humbug, amennyivel növekedett a kizárt, hogy lenne. Külön érdekes elgondolkodni azon, hogy milyen stratégiára gondolhattak azok, akik "ahhoz tartják magukat". Vajon egy más ágazat stratégiájához, vagy a rég lejárt könyvtárihoz? ;-)
A vonatkozó diagramot ld.: link .
A régi mondás szerint pedig semmilyen szél nem jó annak a hajónak, amelyik nem tudja, melyik kikötő felé tart. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2021. május 26.

Információs szegénység - főként vidékenFEL

Régóta élnek a sztereotípiák, hogy a budapestiek másképp gondolkodnak, más az értékrendjük, mint a vidéken élőknek. A Republikon Intézet legújabb kutatásában választ ad ezekre a kérdésekre. Megvizsgálták, hogy miben tér el a budapestiek és a vidékiek politikai nézete, értékrendje, világnézete, médiafogyasztási szokásai.
Budapesten egyértelműen többen tájékozódnak internetes oldalakról, ami Thury György, a Republikon Intézet kutatója szerint arra vezethető vissza, hogy kevesebb embernek van televíziója, és többen érdeklődnek a politika iránt. Thury elmondása szerint azok közül, akik vidéken használnak internetes médiatermékeket, az Origót és az Indexet olvassák leginkább.
A kutatás szerint legtöbben a HírTV-n és az ATV-n néznek politikai műsorokat, minden településtípuson. Budapesten azonban jóval kevesebben nézik az M1-et, míg a községekben és a kisebb városokban magasabb ez az arány.
A panelbeszélgetésen a megszólalók egyet értettek abban, hogy létezik a főváros és vidék között kézzel fogható különbség, amit a 2019-es önkormányzati választás is megmutatott. Csepeli György szociológus szerint Budapest és vonzáskörzete felzárkózott a nyugat-európai színvonalhoz, de a maradék országrész rettenetesen el van maradva fejlettség szempontjából. Úgy látja, hogy lehet ugyan vidéken kis szigeteket találni, de egészében véve a testi, lelki és szociális szegénységnek olyan bugyrait is láthatjuk vidéken, például a Miskolc környéki falvakban, amit a harmadik világban lehet tapasztalni.
Józsa Márta inkább az információs szegénységet tapasztalja vidéken. Szerinte az emberek nagyon tájékozatlanok például a politikai kérdésekben, a vidéken élők és a problémáik pedig nem jelennek meg a médiában.


Nem az számít, hogy mennyi tényt olvasol össze, hanem hogy mennyire vagy kedvesFEL

Hogyan terjednek a védőoltásokkal kapcsolatos pletykák - és hogyan építhetjük újra a bizalmat?
Tudományos adatok tömkelege áll rendelkezésünkre, hogy leleplezzük a hamis híreszteléseket. Ezzel nem kell foglalkoznunk. A kapcsolattartással vannak gondjaink, nem a téves információkkal. A téves információ a tünet, nem az ok. Ha van bizalom, az emberek elfogadják a kisebb kockázatot, hogy megelőzzenek egy sokkal nagyobbat.
Empátia, kedvesség és megértés.
(...) Az egyik legmegindítóbb és legriasztóbb pletykasorozat, amelyet vizsgáltam, Észak-Nigériában jelent meg. (...) Ez az egész nem a tények helyreigazításáról szólt, hanem a bizalomról. Az eljátszott bizalomról. Miért ez a sok bizalmatlanság? Elsősorban nem az anyák voltak különösen bizalmatlanok, hanem a helyi vezetők, a vallási vezetők, a helyi politikai vezetők. Kano állam kormányzója döntött úgy, hogy bojkottálja az államában a gyermekbénulás megszüntetésére irányuló egész erőfeszítést 11 hónapon át.
Miért a bizalmatlanság? Nos, 2003-ban történt. Két évvel voltunk 9/11 után. Az észak-nigériaiak meg voltak győződve róla, hogy a nyugat, és elsősorban az Egyesült Államok, háborúban áll a muszlimokkal. Tudták, hogy a nyugat, és elsősorban az Egyesült Államok, hatalmas támogatója és finanszírozója volt a gyermekbénulás eltörlését célzó, világszintű kampánynak. Megvolt a magyarázatuk. A bizalom hiánya, az az "egy-két pletyka" a gyermekbénulás eltörlését célzó programnak 500 millió dollárba került, hogy újrakezdjék nulláról, és behozzák, amit a 11 hónap alatt és azon is túl nem sikerült megvalósítaniuk. A gyermekbénulást kiváltó vírus nigériai fajtája további 20 országban terjedt el, egészen Indonéziáig. Egy pletyka ára.


Íme a Katona József Könyvtár nyertes igazgatói pályázataFEL

Íme a pályázat (engedéllyel megosztva): link
És a megválasztott igazgatóval készült interjú:
A múlt fényében építeni a jövőt
Bujdosóné dr. Dani Erzsébet vette át május elejétől a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vezetését. Az új igazgatónő a könyvtár irányítása mellett a Debreceni Egyetem habilitált egyetemi docense. A két munkakör összeegyeztethetőségéről, eddigi pályafutásáról, a könyvtár intézményével kapcsolatos gondolatairól, elképzeléseiről kérdeztük. A kihívásokat kedvelő igazgatónő már megkezdte munkásságát a kecskeméti könyvtárban, és fontosnak tartja, hogy a tervezett új szolgáltatások, lehetőségek fényében a könyvtárhasználók is megismerkedhessenek majd vele a közeljövőben.


Terápiás kutyák - újabb ok alkalmazásukra, köz- és szakkönyvtárban isFEL

A háziállatok tutujgatásának pozitív hatása az ember mentális egészségére jól ismert, és az újabb kutatások sorra megerősítik ezeket az eredményeket. Most épp a Washingtoni Állami Egyetem viselkedéskutatói vizsgálták azt, hogy a terápiás kutyák stresszoldó simogatása hogyan hat az egyetemisták koncentrációjára és tervezési képességeire.

Régebbi hírforrás(ok): Kutyáknak olvasnak a gyerekek Egerben link kapcsolatos hírek a KIT-ben: link

Nem mehetett be az Eötvös Károly könyvtárba a kisfiú - kihozták neki a könyvetFEL

Egy helyi közösségimédia-csoportban egy anyuka osztotta meg megható történetét. - A mai világ káoszában, felemelő dolog történt. Kártyám intézése folyamatban. Kisfiammal rendszeresen járunk a megyei könyvtárba link , de jelen körülmények között, nem mehettünk be. Kisfiam erről tudott, de mindezt átélve, könnybe lábadt szemmel kérte az ott dolgozókat, hogy hadd mehessen fel. Persze, ezt sem lehetett. Az ott dolgozók azonnal intézkedtek, hívták a gyerekrészen dolgozót, csak annyi volt a kérdés, hogy hány éves a fiam. Vagy 8 könyvet lehozott neki a fent dolgozó hölgy. Szavakkal nem lehet leírni, mennyire hálás vagyok a hozzáállásukért, szívből köszönöm, hogy segítettek ebben a helyzetben, egy olvasni imádó kisfiút boldoggá tettek! Nagyon köszönöm - áll a posztban.
Fürstner Brigitta fia, Gombár Máté még csupán 8 éves, de már három éve az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasója. Anyukája a kérdésünkre elmondta, Máté jelenleg a Minecraft iránt rajong, ezekről szeret olvasni. Édesanyja esténként Vadadi Adrienn szórakoztatva tanító mesekönyveit olvassa fel neki, amiből épülhet és fejlődhet a jelleme, és a kis Máté ezeket is nagyon szereti.


Kívül-belül megújult a Sinka István könyvtárFEL

A nyitást a május 21-én ünnepelt városnap eseményei közé illesztette az önkormányzat. A több mint egy évig tartó teljes külső- és belső felújítás után ismét fogadja látogatóit a Sinka István Városi Könyvtár link (Csömör), ahol immár minden szolgáltatás igénybe vehető. Elkezdődnek a hagyományos könyvtári programok, író-olvasótalálkozók, könyvtári foglalkozások.
Szémánné Veres Gabriella könyvtárvezető a felújítási munkálatokról is tájékoztatta a Naplót. - A műemléki védettség alatt álló épület homlokzatát felújították, a nyílászárók egy részét kicserélték. Az épület emeleti szintjének akadálymentes megközelítésére liftet telepítettek. A belső rekonstrukcióban a főbejáratnál információs pultot, ruhatárat, értékmegőrzőt és pénztárt alakítottak ki. Mindemellett a könyvtári terek is megújultak. A gyermekkönyvtár interaktív játékelemekkel gazdagodott, továbbá mesekuckó és mókavár várja az olvasókat. A tizenéves korosztály számára kamaszkuckót alakítottak ki, amely színvilágával, modern bútoraival laza pihenő-olvasó sarokként funkcionál a jövőben.


Díjazták a Debreceni Egyetem könyvtárát (EFQM)FEL

Az "Elismerés a Kiválóságért" díj bronz fokozatát nyerte el.
A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) fontos feladatának tartja valamennyi szolgáltatása terén a magas szintű szakmai színvonalat. Ennek érdekében már több mint két évtizede, az egyetemi integrációt követő könyvtári egységek összeolvadása óta alkalmazzák az intézményben a könyvtári minőségirányítás rendszerét. Az eredményes munkát igazolja a könyvtár számtalan elismerése, köztük a Minősített Könyvtár cím, a Könyvtári Minőségi Díj és a Minősített Könyvtár cím, amely mellé idén az "Elismerés a Kiválóságért" díj bronz fokozatát is elnyerte a DEENK.
- Fontos, hogy kilépve a szakmai berkekből innovatív szolgáltatásainkkal túlmutassunk a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon és tereken, ezért az elmúlt években is folyamatosan kerestük a megújulási lehetőségeket minden területen - mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Korpásné Szűcs Melinda. A DEENK Szolgáltatásfejlesztés és Minőségmenedzsment Osztályának vezetője kiemelte: 2021 márciusában lehetőségük volt megismerkedni az új European Foundation for Quality Management 2020 modellel, valamint a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszerrel, amely EFQM modellen alapuló többszintű elismerési rendszer.
Az EFQM az emberi kapcsolatokra, kooperatív vezetésre építő modell, amely - szakítva a hagyományos gondolkodásmóddal - az értékteremtésre és értékteremtő folyamatokra, a lehetőségekre helyezi a hangsúlyt.


Gigantikus szuperagy lesz az internet következő keresője?FEL

Keresni olyan lesz, mintha egy mindentudó könyvtárossal beszélgetnénk. De nem borítja fel, hanem megerősíti a világ rendjét, mert ezen is a Google dolgozik.
A közelmúltban azonban felmerült egy radikális újítási javaslat - írja a MIT Technology Review. Egy csapata a hipertexuális kapcsolatok vizsgálata helyett csupán egy mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellt használna mint Google BERT-je.
Az elképzelés szerint az MI-alapú kereső is úgy működne mint egy rendkívül tájékozott könyvtáros: a felhasználó kérdéseket tesz fel neki, az MI pedig válaszol, ahogy teszi most például a digitális asszisztens is. Csak itt a válasz egy találati lista, ahogy a könyvtáros is sokszor csak orientál, ha a kérdés sem válaszolható meg egzaktul. A kutatók szerint a keresőmotorok az MI révén sokkal gyorsabbá válhatnak, és nem fog számukra nehézséget okozni az internetes információk robbanásszerű növekedése.
A Google-tanulmány egyik szerzője, Donald Metzler szerint az elmúlt húsz évben azért nem volt szükség a keresés újragondolására, mert az alaplogika (robotok indexelik az weblapokat, az algoritmusok rangsorolnak, és ez alapján jelenítenek meg találatot a felhasználónak) tökéletesen kielégítette az internetezők igényeit. Ma viszont a felhasználók nem listákat akarnak, hanem válaszokat a kérdéseikre. A jelenlegi technikák azonban arra már nem képesek, hogy több forrásból szintetizáljanak releváns választ. Metzler szerint ez olyan, mintha valaki egy hosszú olvasmányjegyzéket kapna az orvosától, akitől csupán tanácsot kért.
Ez lenne a internet szuperagya? - Metzlerék viszont a virtuális "orvost" szeretnék előállítani, amely több forrást feldolgozva természetes nyelven adja meg a kérdésre a választ, és összegyűjti azokat a hivatkozásokat, melyekből a választ szintetizálta. A leghatékonyabb MI-modellekkel - a GPT-3-mal is - egyelőre az a baj, hogy nem tartják nyilván a feldogozott forrásokat, így nem is ellenőrizhető, hogy megbízható információkat ad, vagy csak saját maga gyártotta hülyeségeket locsog.
A kutatók szerint itt lehetne megfogni a problémát: a jövőben a természetes nyelvi MI algoritmusokat úgy kellene tanítani, hogy a válaszoknál azt is ellenőrizni lehessen, milyen forrásokból dolgozott.
Analógiák

Mennyire lehet hiteles egy alultájékozott könyvtáros? Mint egy dohányszagú, elhízott kardiológus?FEL

Márky Ádám, aki elsőként lett életmódszakorvos Magyarországon, azt mondja, tudatosnak kell lenni, "legyen szó mozgásról, étkezésről vagy alvásról".
Az életmódorvoslás először az Egyesült Államokban honosodott meg, ma már Magyarországon is tartanak ilyen képzéseket orvosoknak és orvostanhallgatóknak. "Minden félévben van két csoportunk, tizennégy héten keresztül arra tanítjuk őket, hogyan lesznek egészségesebbek" - mondja Márky Ádám, hozzátéve, hogy "aki még nem próbált változtatni az életmódján, például mozgással, az nem is tudja, hogy ez milyen nehéz". Szerinte ezt kell az orvosoknak megérteniük, már csak azért is, mert "amikor egy dohányszagot árasztó, elhízott kardiológus magyarázza, hogy le kellene fogyni, annak tudat alatt rossz üzenete van".


Egy megcsinálta, megosztotta, kétszázan átvették (minta) - megmozgatta az országotFEL

Bakai Levente edző a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésekor a fejébe vette, hogy "megmozgatja az országot": online videókat készített testnevelő tanároknak, hogy így segítse a munkájukat. A Facebookon közzétett felhívásához százhuszonöt településről csaknem kétszáz pedagógus és rajtuk keresztül több ezer gyerek csatlakozott. A Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia erőnléti edzőjének, mint mondja, az a titka, hogy az otthoni tornához olyan egyszerű háztartási eszközöket ajánlott, amelyekre sokan nem is gondolnának. "A kisebb gyerekek esetében nagyon fontos a játékosság, az akadálypálya jellegű feladatok, amikor kúszni, mászni, ugrani kell, továbbá az ügyességi gyakorlatok, az egyensúlyfejlesztés" - sorolja.
Saját ötéves lányával készített videókat kisiskolások számára, amelyekben például mezítláb kellett papír zsebkendőket a lábujjaik segítségével összeszedni a földről. "Ki gondolná, hogy egy egyszerű zsebkendő is lehet az edzésben segédeszköz, és fejlesztheti a térérzékelést, az egyensúlyt? Muszáj kreatívnak lennünk és abból dolgoznunk, ami az otthonunkban fellelhető" - magyarázza.

Kapcsolódó: Hogyan eddz karanténban? link

Régebbi hírforrás(ok): Átvették és alakították - Mesekosár Orosházán linkPraktikus

Olvasással is növekszik az empátiás készségünkFEL

2013-ban Emanuele Castano és David Comer Kidd tett közzé egy tanulmányt a Science magazinban arról a kísérletről, amelynek során szépirodalmat, lektűrt, illetve szakszövegeket olvastattak a résztvevőkkel, majd különböző teszteknek vetették alá őket, amelyekkel azt vizsgálták, mennyire képesek felismerni más emberek érzelmeit és szándékait. Azok, akik a teszt előtt szépirodalmat olvastak, nemtől, kortól, iskolázottságtól függetlenül jelentősen jobb eredményeket értek el, mint a másik két csoportba tartozók. Egyetlen novella elolvasása elég volt ahhoz, hogy - legalábbis átmenetileg - javuljanak az empátiás készségeik.
Aktuális hasonlattal élve, az irodalom olyan, mint egy legyengített kórokozót tartalmazó vakcina. Erőteljes érzelmeket és interperszonális konfliktusokat élhetünk át biztonságos körülmények között, kényelmes fotelben ülve, anélkül, hogy elhagynánk a privát szféránkat vagy kilépnénk a komfortzónánkból. Túlléphetünk saját világunk keretein, a regény elolvasása után pedig más emberként térhetünk vissza. Amikor azonosulunk egy szereplővel, perspektívát váltunk, mintegy az ő szemével nézzük a világot, megértjük a mozgatórugóit, és szó szerint együtt érzünk vele. Felfedezzük magunkban a Mást.

Hogy néz ki mindez a magyar iskolapadból? - Tóth Krisztina esete Az arany emberrel ezt a veszélyt vetíti előre. Egy kortárs író egy ártatlan körkérdésre válaszolva kritikát fogalmaz meg a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban, mire a magyar társadalom megbotránkozva felhördül. Jókai Mór szent és sérthetetlen, vele szemben kritikának nincs helye. Ez a heves reakció éppen a mentalizáció hiányáról - vagy alacsony szintjéről - tanúskodik. Képtelenek vagyunk a másik ember gondolatainak, szándékainak és motivációinak értelmezésére, illetve a saját érzéseink dekódolására, mert nem így szocializálódtunk. A szocializációs hiányosságainkat pedig nem pótoltuk szépirodalmi művek olvasásával.
Kisszínes

Kevesebbet dolgozni - boldogabban és hatékonyabbanFEL

Mi is hajtja a produktivitást? Miközben sokan úgy tartják, hogy a pénzügyi juttatásoknak van a legnagyobb hatása a termelékenységre, a kutatások ennek sorra ellentmondanak. Az Oxfordi Egyetem Jóléti Kutatóközpontjában nemrég empirikus vizsgálatban sikerült bizonyítani a dolgozói (mentális) jólét és a produktivitás közötti összefüggést, ami Jan-Emmanuel De Neve, a központ igazgatója szerint a négynapos munkahét működőképességét támasztja alá. A kutatásban a British Telecom telefonos ügyfélszolgálatán dolgozók elégedettségi szintjét mérték heti bontásban, fél éven keresztül, és kiderült, hogy ha egy dolgozónak jó hete volt, vagyis a jóléti szintje magasabb volt az átlagosnál, az 13 százalékos növekedést jelentett a produktivitásában. De Neve szerint ennek mintájára a négynapos munkahéttel járó előnyökkel (kevesebb stressz, több minőségi szabadidő) is mindenki jól járna: "A jólét az első, abból fakad a produktivitás."
A Perpetual Guardian nevű új-zélandi alapkezelő cég 2018-ban indította el a saját pilot programját, amely során nyolc héten át heti négy napot kellett dolgozniuk az alkalmazottaknak, változatlan fizetés mellett. Az eredmények magukért beszélnek: a dolgozók kiegyensúlyozottság-érzete a munka és a magánélet között 54-ről 78 százalékra emelkedett, a stressz 45-ről 38 százalékra csökkent, a produktivitás (és ezzel a cég profitja) nőtt, és gyakorlatilag minden jóléti mutató javulásnak indult. A vállalat azóta sem tért vissza a meghaladott ötnapos munkahéthez, és kisebb hullámot indított az országban: legutóbb az Unilever új-zélandi részlege jelentette be, hogy 2020 és 2021 decembere között teszteli a négynapos munkahetet, a koronavírus-járvány alatt pedig Jacinda Ardern miniszterelnök is letette voksát a csökkentett munkahét mellett.
A berlini székhelyű, de 15 országban több, mint ezer embert foglalkoztató Awin a tavalyi lezárások idején kezdett lépéseket tenni a csökkentett munkaidő irányába. Az online marketinggel foglalkozó cégnek más szektorokkal ellentétben ekkor indult be igazán az üzlet, ezért a dolgozókon a kiégés jeleit kezdték észlelni. Tavasszal még csak azt javasolták a távmunkában dolgozó alkalmazottaknak, hogy péntekenként ebédidő környékén tegyék le a munkát, de ez a fél napnyi szabadidő már annyit jelentett, hogy a munkavállalói aktivitás, az ügyfél-elégedettség és az eladási mutatók is nőni kezdtek, ezért 2021 januárjában kihirdették, hogy bevezetik a négynapos munkahetet, a fizetés és a juttatások csökkentése nélkül. "Határozottan látjuk, hogy a boldog, aktív és kiegyensúlyozott munkavállalók sokkal jobban dolgoznak. Megtalálják a módját, hogy miként lehet okosabban beosztani a munkát, és így legalább ugyanannyira produktívak" - mondta a Bloombergnek az Awin vezérigazgatója, Adam Ross.


A közösségi média bizonyos gyerekeknek nagyon hasznos, másokat viszont tönkreteszFEL

Mintha a nyomtatott könyv kapcsán is lettek volna hasonló félelmek. Amelyeket nem érdemes lesöpörni, viszont hasznos megismerni a hatásmechanizmust, majd kihasználni az új médium lehetőségeit és korlátozni annak káros hatásait. (MG)

Egyre több kutatás állapítja meg, hogy érzékelhető kapcsolat van a közösségi média használata és a depresszió kialakulása között. A tizenévesek körében már több, mint tíz éve nő a depressziósok aránya és az öngyilkosságok száma, de a kutatási eredmények ellenére a közösségimédia-cégek hallgatnak az ügyről, vagy épp hitelteleníteni próbálják a számukra kedvezőtlen tanulmányokat.
"A korrelációs adatok azt mutatják, hogy a közösségi média használata és a depresszió közötti kapocs mára elég egyértelmű. A legnagyobb és legalaposabb kutatások mind arra jutottak, hogy azok a kamaszok, akik több időt töltenek a közösségi oldalakon, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak vagy boldogtalanok" - nyilatkozta az NPR-nak Jean Twenge, a San Diegó-i Állami Egyetem pszichológiaprofesszora.
"Gyakorlatilag minden, ami hozzájárulna, hogy ezeket a platformokat egészségesebben használják az emberek - tehát kevesebb időt töltsenek rajtuk, ne kövessenek be ismeretleneket, ne töltsék az ajánlott oldalak passzív görgetésével az idejüket -, aláássa az egész üzleti modelljüket" - mondta Melissa Hunt, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológus kutatója.
"A közösségi média nagyon heterogén. Bizonyos gyerekeknek nagyon hasznos tud lenni, másokat viszont tönkretesz. Azt azonban még mindig nem értjük pontosan, mitől függ, hogy kinek válik hasznára, és ki sérül miatta. Ha őszinte akarok lenni, valószínűleg az egyik legnagyobb természetes kísérlet zajlik, amiben gyerekek valaha részt vettek" - mondta Martin Paulus, az agykutatással foglalkozó oklahomai Laureate Institute elnöke.


Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalokFEL

300 euró értékben vásárolhat könyvektől a színházjegyen át a művészeti kellékekig mindent a kultúrbérlettel az a közel 800 ezer francia fiatal, aki idén tölti be a 18. életévét.
A kultúrbérletet már Franciaország 14 körzetében tesztelték, most pedig az egész országra kiterjesztik. A 18. életévüket betöltő fiatalok egy applikáció letöltésével jutnak hozzá a 300 euró (nagyjából 100 ezer forint) értékű kultúrabérlethez. Ezt az összeget beválthatják színház-, mozi- vagy koncertjegyekre, tánckurzusokra, hangszerekre, művészeti kellékekre és bizonyos megszorításokkal online előfizetésekre is.
A kétéves próbaidőszak alatt 164 ezren jelentkeztek a teszt-kultúrbérletre és háromnegyedük legalább egyszer használta is. Elsöprő többségben könyvet vásároltak belőle, de a hangszervásárlás, a mozijegyek is népszerűnek bizonyultak. Évente közel 800 ezer francia fiatal ünnepli a 18. születésnapját Franciaországban.
A járvány miatt kényszerű bezárásokat most kezdik feloldani az országban, így ezen a héten nyitottak újra a francia mozik és múzeumok. A kultúrbérlet ötlete azonban nem emiatt született, ez volt Emmanuel Macron 2017-es elnöki kampányának egyik ígérete, amelyet most beváltott. A francia elnök egy 30 másodperces TikTok- és Instagram-videóban jelentette be a kedvezményt. Itt példákat is hozott a lehetséges filmek, múzeumok, regények, mangák, videójátékok, rap vagy metál zenék közül, hogy mi mindenre lehet beváltani a kultúrbérletet. Azonban azt javasolta, hogy böngésszék át a kultúrbérlet oldalán a teljes listát és mindenki maga döntheti el, mire költi az összeget.


Szél Bernadett segédkönyvtáros lett a budakeszi könyvtárbanFEL

Így dolgozza le pénzbüntetését, amit a tavalyi dudálós tüntetések egyikén gyűjtött be.
"Jelentkeztem a Művelődési Házban található intézményben link annak rendje és módja szerint, ma beszéltük végig a munkaköröm - a helytörténeti anyagok dokumentálásától kezdve a fertőtlenítésig változatos módon fogom segíteni a közösség munkáját. Heti 4 órát fogok ott dolgozni, mert mellette a képviselői munkát is el kell látni."
- közölte csütörtöki Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett.
A politikus ebben arról ír, hogy hosszas keresgélés után végül a budakeszi könyvtárban dolgozza le közmunkaként azt a bírságot, amelyet az ún. dudálós tüntetéseken kapott egyik alkalommal. A független országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy hol szerette volna eredetileg végezni közmunkáját. Elsőként azt kérte a kormányhivataltól, hogy a koronavírusos betegeket ellátó Korányiba küldjék, "hátha jól jönne ott egy plusz takarító." Ugyanakkor elutasították javaslatát és állítása szerint meg sem keresték az intézményt.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu