Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/29., júl. 29.

A KIT következő lapszáma aug. 12-én jelenik meg.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Új, az átalakulásával foglalkozó honlappal jelentkezett az Izraeli Nemzeti Könyvtár
* * * Szakmai imázsunk a fiatal könyvtárosok szemszögéből, 10 éve és most * * *
300%-kal nőtt a videók nézettsége - Szórakoztató kultúraközvetítés a gyöngyösi könyvtárban
Hány könyvtáros szereti (na de őszintén!) a munkáját?
Miért félnek könyvtárosok az önkiszolgáló könyvtári rendszerektől?
Lépést tartani a design gondolkodással - Design thinking 1.
Távkönyvtáros - Hogyan működhet jól a képernyőmegosztással támogatott online tájékoztatás?
Mi lesz a közalkalmazotti törvény után? - Válogatott latolgatások
A magánélet, a digitális befogadás és a távoli programozás a LITA legfontosabb technikai trendjei (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Hogyan változik mostantól (új vezetéssel) az OSZK szolgáltatása?
Hogyan lehetnének jobbak a könyvtárak? - javaslatok egy vloggertől
Díjnyertes lett a Varsóba tervezett 'tanulás és innováció közösségi platform' terve (olvasóink szavazatára)
Javult a honlapminőség - Vatikáni Könyvtár
Metakogníció - lehetőség könyvtárosok között és a könyvtárpedagógiában egyaránt
Még fontosabbá tehetik magukat a szakkönyvtárosok a hallgatók, oktatók felvilágosítása által
Még a 60 éven felüliek is naponta használják a Facebook-ot - népszerűség kontra bizalom
PDA az Eötvös Károly Könyvtárban

Analógiák

Nyakunkon a közalkalmazotti státuszváltás: hogyan tartsuk meg a fiatalokat?
Egyházközösségek - bizonytalan viszonyban az LMBTQ irányában

Kisszínes

Digitális kultúra tantárgy lesz informatika helyett
Megállókönytárak Nagymegyeren - segítettek a karanténidőben
Online élő előadás a Vörösmarty könyvtártól - gyógyító zöldségek
A szöveg, akár egy pajzs - amikor az irodalom mutat utat életvezetési kérdésekben

Információforrások

Megszűnik a Fortepan Blog is
Hangok könyvtára - térképen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Új, az átalakulásával foglalkozó honlappal jelentkezett az Izraeli Nemzeti KönyvtárFEL

A megújulás évtizede címmel új honlapot mutatott be az Izraeli Nemzeti Könyvtár link . Szerinted mit ábrázolnak a főoldal fő képei? Találgass... Ami a könyvtár legmélyebb küldetése, a lényege... Naaa... Ami a legfontosabb kincse. Nos...? :-)
Igen; a használók. Ami Izraelben izgalmas színességet jelent: a kopasz hipszter (vagy arab fiatal?), a burkában lévő hölgy, az ortodox úr stb. Gesztusaik is beszédesek. Magyaráznak, mosolyognak, érvelnek, ötlet jut eszükbe - mindez a nemzeti könyvtár apropójából. Ez a nemzeti könyvtár kínálata. Ami mögött persze ott a gyűjtemény, ott az épület - ahogy megjelennek a négyzetes ablakokban - nagyon egyszerű szöveggel. A fajsúlyos tartalomhoz alacsony belépési küszöb jár.
A linkelt tartalmak címei: Felidézés, Számbavétel, Gyűjtés, Kapcsolat, Partner, Oktat, Elkötelez, Újít, Inspirál, Épít, Pénzügyek, Vezetőség. (Az utolsó előttiben a könyvtár költségvetésének alakulását pl. könnyen olvasható infografikák segítik. Az utolsó pedig a könyvtár jelenlegi és korábbi vezetőit mutatja be. Az Épít aloldalon a most építés alatt álló új könyvtárépület videója látható.) (MG)
- Kapcsolódó: A könyvtári pr aktuális témákra is kitér: Járvány, amely visszahozta a zsidókat Jeruzsálembe link

Régebbi hírforrás(ok): Osztrák kolostorok marketingje -- az ügyfélért vannak link

* * * Szakmai imázsunk a fiatal könyvtárosok szemszögéből, 10 éve és most * * *FEL

Informatikus-könyvtáros hallgatók számára készült kérdőív. A kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a hallgatók milyen arányban szeretnének az országban és a szakmában maradni, mit tartanak a szakmában való érvényesülés kritériumainak, vagy milyen szakmai témák érdeklik őket.
A kérdőív érdekessége, hogy 10 évvel ezelőtt, az akkori informatikus-könyvtáros hallgatók felmérésére készült. A 10 évvel ezelőtti és a mostani eredmények összevetéséből kiderül, hogyan változott, vagy egyáltalán változott-e a hallgatók elképzelése a szakmáról az elmúlt 10 évben.
A pontosabb válasz érdekében, kérjük a hallgatókat, hogy töltsék ki a kérdőívet: link


300%-kal nőtt a videók nézettsége - Szórakoztató kultúraközvetítés a gyöngyösi könyvtárbanFEL

A gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban link lassan egy éve rendszeresen tesszük ki közösségi oldalainkra a Könyvtári Hírmondó címen futó hosszabb-rövidebb filmjeinket. A cél a fiatalok megszólítása, és mivel a hagyományos eszközökkel (hirdetések, plakátok) ez manapság már nem nagyon lehetséges, így a szociális média eszköztárával tudunk eredményeket elérni. További kiemelt célunk a rendezvényeink beharangozása, megújult közösségi tereink megismertetése, az olvasás és a könyvek megszerettetése, valamint a szórakoztatás.
A felvételeket ketten készítjük a videó témájának ötletétől egészen a vágásig, ún. DIY (do it yourself) mentalitással. Így amatőr bájával talán szerethetőbb is a produkció. Eszköztárunk egy fényképezőgép és a hozzá tartozó állvány, kellékként mindent használunk, amit a könyvtár nyújtani tud.
A pozitív visszajelzéseket bizonyítja, hogy a videók nézettsége 300%(!)-kal nőtt, a könyvtár követőinek száma közel 40%-kal emelkedett a szeptemberi kezdetek óta. 24 kisfilm készült el eddig, ami átlag havi 2 db videót jelent, ennél többre nincs kapacitásunk, ugyanis ezt a rendes könyvtári munkánk mellett csináljuk. Lelkesedésből nincs hiány, és mivel a Hírmondó a könyvtári vezetőség és az olvasók támogatását is élvezi, remélhetőleg még sokáig készülhet a produkció. Minden fáradságot megér, a számok nem hazudnak. (Jakab Zsolt, Szabó Dénes)
- Lássunk egy példát is: Zárt könyvtár 3. része link


Hány könyvtáros szereti (na de őszintén!) a munkáját?FEL

"Ha nem szereted, amit csinálsz, bele fogsz bukni." - szól az idézet Steve Jobstól.
Tedd meg magadnak a szívességet, és gondold végig, hogy mi hoz lázba! Milyen típusú munkát szeretnél? Irodában ülni vagy külső partnerekkel tárgyalni? Másokkal együttműködve dolgoznál vagy otthonról pizsamában? Nagy szervezetet szeretnél magad körül vagy kicsit, családias légkörrel? Ezekre a kérdésekre nincs jó válasz. Tőled függ, hogy neked mi való. (Forbes)
- Hazai (nem könyvtári) felmérés eredménye szerint 60% felett van azok száma, akik - ha tehetnék - nem azzal a munkával töltenék mindennapjaikat, amivel foglalkoznak. Hogy ez kezdetben is így volt-e - pl.
- csak erre a szakra vették fel őket, vagy
- meggondolták időközben magukat, de piacképtelenné váltak,
- csak elvárásaik alatti munkák elérhetőek számukra, netán
- közben kiégtek,
arról még kevesebb a felmérés. De ha már így esett, akkor van-e a szakmán belül olyan érdekvédelmi, vagy hasonló segítség, amely életet lehel az egykori lelkesedésbe, vagy a célok megláttatásával segít-e a hivatások tisztázásában? (MG)


Miért félnek könyvtárosok az önkiszolgáló könyvtári rendszerektől?FEL

Könyvtár az Alföld közepén. Kijáratánál kölcsönzőautomata. Mellette kölcsönzőpult, könyvtárossal. Elmondások szerint a használók kb. 80%-a a munkatársak manuális közbenjárását veszi igénybe. Persze az automatizált szolgáltatást a könyvtár lényegében nem is ösztönzi. Megoldható tehát, hogy úgy automatizáljunk, hogy a berendezés kipipálható legyen, mégsem történik lényegi változás.
Pedig lehetne. Az automatizálás gyakori ellenérve, hogy a használók inkább könyvtári munkatársakkal szeretnének találkozni, csak részben igaz. Sok használó nem szeretne. Arányukról azonban hazai felmérés nem ismert.
A könyvtárosok más oldalról közelítve jó néven veszik az automatizálást, és nem tartanak a munkaerő-átcsoportosítástól. Szívesen vesznek menetjegyet vagy ételt, italt automatából, pláne, ha hosszas sorállást tudnak ezzel kiváltani.

Elveszi a munkát... Népszerű elképzelés. A könyvtárak jelenlegi teljesítményét valóban el lehet látni kevesebb, talán feleannyi könyvtárossal is. Ugyanakkor a könyvtárak küldetésébe tartozó információs--közösségi-szociális--rekreációs tevékenységek ellátására nem ennyi, hanem talán kétszer ennyi könyvtáros lenne csak képes. A két szcenárió között a potens könyvtári menedzsment lehet a különbség.

Alibi: amíg a könyvtáros a manuális rutinfeladatokat végzi, addig nem kell ennél érdemibb, a használói igényekkel közvetlenül szembesülő, azaz nagyobb extrovertáltságot, nagyobb bizonytalanságot, kevésbé szabályozott, összefoglalva: nagyobb stresszel járó munkát végeznie. Az automatizálás késleltetésével tehát az érdemibb, a használók számára értékesebb munkát lehet szabotálni - ha nem is ez a kinyilvánított szándék. (MG)


Lépést tartani a design gondolkodással - Design thinking 1.FEL

Az ALA (American Library Association) publikációjának címe első olvasásra félrevezető lehet annak, aki nem találkozott már korábban a design thinking kifejezéssel.
A név úgy áll kapcsolatban a designnal mint tervezési stílussal, hogy segítséget ad egy adott terület folyamatainak, szolgáltatásainak megtervezésében, felhasználó-baráttá tételében. A könyvtárak számára már ismerős lehet a user experience (felhasználói élmény) kifejezés, ami a szolgáltatások igénybevétele során szerzett élményeket, tapasztalatokat, illetve előzőleg a felhasználói folyamatok megtervezését jelenti. A design thinking-et, design gondolkodást, tervezői gondolkodást a gyakorlatban már használhattuk is, csak még nem tudtuk, hogy tervezői módon gondolkodunk. Például amikor egy folyamatot vagy szolgáltatást igyekszünk megújítani, jobbá tenni, egyszerűsíteni.
Az USA-ban a design gondolkodást sok egyetemen oktatják, és fokozatosan teret hódított magának: az üzleti területeken túl az emberi erőforrások, humán tanácsadás mellett a könyvtárakban is alkalmazzák.
5 szakasza: megértés, megfigyelés, leképezés, értékelés és bevezetés. Az inspiráció, ideáció és iteráció hármasa jelentős hatással van a szakaszokra. Ismétlődő folyamatokként a szakaszok nem mindig fejeződ(het)nek be az utolsó lépéssel. Ha sikerült egy problémára megoldást találni, akkor újra megkérdezik a használók véleményét, reakcióját az eredményről. Egy vezető designer cég, az IDEO elérhetővé tett egy letölthető eszköztárat, könyvtárak részére.
Egy új módszer elkezdése mindig kicsit ijesztő lehet mielőtt nekiállunk, de ha már egyszer változ(tat)ásra szántuk el magunkat, egy sokak által kipróbált és bevált, működő eszköz csak segíthet. Folyt. köv. (ref.: Kocsis Dóri)


Távkönyvtáros - Hogyan működhet jól a képernyőmegosztással támogatott online tájékoztatás?FEL

Könyvtárunk (OKPM - link ) 2020 márciusában bővítette szolgáltatási kínálatát a képernyőmegosztással támogatott online tájékoztatással. A telefonos és e-mailes távszolgáltatásunkat egészítettük ki ezzel, hogy olvasóinknak minél alaposabb, a személyes találkozások alkalmaihoz minél hasonlóbb tájékoztatást nyújthassunk.
Még csak néhány hónapnyi tapasztalat van mögöttünk, de azt már látjuk, hogy a szolgáltatást a járványhelyzet után is fenn szeretnénk tartani, hiszen más élethelyzetekben is van létjogosultsága. Emellett ezt csak javasolni tudjuk más könyvtáraknak is.
Tapasztalataink és az átgondolt lehetőségek, feladatok alapján készült ez az alábbi halszálka diagram [katt a forráslinkre] a KIT Hírlevél felkérésére.
Nyolc szempontból mutatjuk be, hogy mi szükséges ahhoz, hogy ez a szolgáltatás hatékonyan működjön. Látható és természetes, hogy az IKT, a technika, a szoftverek minimális feltételek mindkét fél részéről. Emellett viszont számos más tényező is befolyásolja a hatékonyságot. Ilyen például a PR, a kapcsolatteremtés és a tartalom felől is közelíthető feltétel, mely szerint szükséges az új szolgáltatás megfelelő leírása, kommunikációja annak érdekében, hogy az olvasók észrevegyék a szolgáltatást, azt saját igényüknek gondolják, és elhiggyék, hogy a könyvtár, a könyvtáros tud segíteni.


Mi lesz a közalkalmazotti törvény után? - Válogatott latolgatásokFEL

Bizonytalanság, zavarodottság, találgatás... - a közalkalmazotti törvény végével kapcsolatban tettük fel a kérdést a Katalisten és a Könyvtárosok Facebook-csoportban. Bár az IKSZ által belső körben megosztott anyagok adnak némi választ a helyzetre, de ezek elérhetősége és használhatósága nem teljes körű (illetve szimptomatikus). Tehát marad (talán mesterségesen fenntartott?) a bizonytalanság. Két magánba érkezett válasz:

"Kérdezted: 'mit tudsz bérek, egyéb juttatások ügyében?' - Semmit. De olyan szinten semmit, hogy nálunk a megyében sem tud senki semmit. Teljes a káosz.
Véleményem szerint egy sorba vonják az összes bérjellegű dolgot, mert így logikus. Viszont ennek egyenes következménye, hogy a bér évekig továbbra is befagyva marad, maximum a minimálbér változását tudja követni.
Mivel csökkenni nem csökkenhet, emelni viszont csak úgy tud bárki is, ha létszámot csökkent, vagy ha a fenntartóval kiharcolja, de a KJT-nek a bértáblája csak a kötelező minimum volt, nem fix, tehát ahol volt esély rá, ott régen megkapták.
Juttatás dettó. Ha a kormányzat emel véletlenül mondjuk egy drasztikusat a fejpénzen, az a bérben pont nem fog látszani, mert a kultúrában az állami támogatás nálunk kb. a 20%-a a teljes költségvetésnek. Vagyis az önkormányzat 80%-ot tesz hozzá.
Az is kérdezted: 'kivel alkudoznak, ki harcol, ki, mit csinál?' - Valószínűleg néhány fajsúlyos könyvtár tud 'harcolni', ...de a többiek? Ha eddig nem tették, akkor majd miért pont most tennék?"

"Nem lehet tudni még semmit. Hiányoznak a követő jogszabályok. Nem látható a bérezés alapja. Nem tudja senki sem, hogy a fenntartó mennyit és mit ad, ezért nem tudnak mit mondani a könyvtárvezetők sem. Nem látható senkinek sem a költségvetése. A 6%-os bértömeg emelésről beszélnek, de annak sincs nyoma a költségvetésben. Az sejthető, hogy bértömeg emelés lesz, és nem egyes emberek fizetése. A bérezés tkp a munkaadó kezében van. Annyi a kötöttsége, hogy nem lehet kevesebb mint a mostani, és november 1. után meg nem lehet kevesebb mint a kötelező minimálbér, illetve a dolgozó számára hátrányosan nem módosítható majd a szerződés november 1. után sem (de ezt most is kimondja az Mt)
De igazából a könyvtárvezetők sem látják, hogy miből fognak gazdálkodni jövőre, és mindenki várja a követő jogszabályokat (elég sok pont van a 2020. 32. tv-ben aminél az van, hogy majd), és őszre ígérte a kormányzat ezeket."

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. július 29.

A magánélet, a digitális befogadás és a távoli programozás a LITA legfontosabb technikai trendjei (olvasóink szavazatára)FEL

A COVID-19 járvány vezetett annak a biometrikus felügyelő szoftvernek a gyors adoptálásához, mely képes egész nap figyelni az otthonról dolgozókat. Emellett a robotok és egyéb technológiai eszközök bevezetése is gyorsítja a magánélet tereinek csökkenését.
- A járvány miatt egy egész sor high tech "megoldást" ismerhettünk meg, melyek eredménye a technológiai vállalatok nagyobb hatalma lesz. A könyvtárakban mindenki aggódott a jövőbeli technológiai eszközök használata miatt. Ezek a félelmek sajnos most realizálódnak - mondta Alison Macrina, a Library Freedom Project vezetője, az ALA (American Library Association) 2020-as online konferenciáján, a LITA (Library Information Technology Association) legfontosabb technikai trendjei kapcsán.
Matthew Hunter a diákok személyes terének megsértéséről beszélt, akik nem tehetnek semmit a szoftver ellen, mely rögzíti a képernyőképüket, és megkéri őket, hogy mutassák meg szobájuk minden részletét.
- A magánélet és a biztonság szorosan kapcsolódnak egymáshoz - magyarázta Jeremy Kurtz. - Az információvédelem egy nagyon kritikus eleme a magánélet fogalmának. Bár egyre több szolgáltatás kerül fel a "felhőbe", ez nem jelenti azt, hogy a könyvtáraknak nem kell foglalkoznia az információvédelemmel.
A san antonio-i BiblioTech könyvtár link vezetője, Laura Cole, a digitális befogadásra terelte a szót. Mivel könyvtárukban minden digitális, a vírus miatti lezárásokkor könnyen átálltak otthoni munkára. Azonban rájöttek, hogy nem minden alkalmazottnak van otthoni internet hozzáférése. Ezen segítettek valamelyest a kihelyezett wi-fi hotspotok. A Baltimore County Public Library link szintén felerősítette a wi-fi elérhetőségét, így az emberek biztonságban, az autójukból, vagy az épület körül üldögélve is tudják azt használni. A wi-fi elérhető lett ételosztó, COVID tesztelő és más szükséges helyeken is.
A St. Johns County Public Library System link távoli programozást alakított ki. A könyvtár 4 virtuális programot mutatott be minden nap, 2-2 tartalmat a gyerekeknek és a felnőtteknek. Ezenkívül szerveznek online eseményeket is; olyanokat, mint főzőverseny tizenéveseknek és különböző LEGO kihívások. (ref.: Salamon Sára)


Megkérdeztük: Hogyan változik mostantól (új vezetéssel) az OSZK szolgáltatása? FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
36 - Határozottan javul
8 - Inkább javul
5 - Nem változik
2 - Inkább romlik
3 - Nagyon romlik.
A válaszadók szerint az OSZK kedvező jövőnek néz elébe. Hogy a vélekedésnek mi az oka, szociológusok lehetnek megmondhatói. Ha a mostani várakozások igazolását nem is, a korábbiakat össze lehet vetni a szavazást követő érzetekkel. A KIT megelégszik a 2013-ban, hasonló kérdésre adott válaszok párhuzamos bemutatásával: link (MG)


Hogyan lehetnének jobbak a könyvtárak? - javaslatok egy vloggertőlFEL

Miért jó könyvtárba járni? - A vlogger javaslatai a 6'30"-tól link
Pl: e-könyvek kölcsönzése, könyvek higiéniája (védőborító), kölcsönzés - amíg más nem keresi.


Díjnyertes lett a Varsóba tervezett 'tanulás és innováció közösségi platform' terve (olvasóink szavazatára)FEL

A Varsóba tervezett könyvtári tornyot egy holland építészcsapat hozta létre. A terv a jövő könyvtárait díjazó Libgen nemzetközi versenyen elért első helyezése miatt került a figyelem középpontjába. Az épület 13 emeletes lenne, és kívülről egy felfelé csavarodó könyvhalomra hasonlítana. 21 ezer négyzetméterét üvegborítás venné körbe. Bábel tornyára emlékeztet, de vallási oka helyett a tudásra törekvő multinacionális közösséget szimbolizálja.
Az is érdekes kérdés, miért pont Varsó lett a terv célpontja. Az építészek szerint fontos kutatás-fejlesztési központ. Jó helyezéseket ér el a hallgatói rangsorokban. Varsóban egyébként is sok felhőkarcoló van, de azok nem kulturális céllal működnek.
"A könyv torony" valójában nem csak könyvtárat tartalmaz. A város agytrösztjének, a tanulás és a fejlesztés közösségi központjának szánják. Az épület három részből állna. Az egyikben a kreativitásé a főszerep, pl. koncertterem, mozi, előadóterem, fotók előhívását támogató sötét szoba sorakozik benne. Második része a kommunikációs zóna, pl. TED előadótérrel, coworking irodákkal, közösségi térrel. A harmadik részében lenne az önképzést támogató könyvtár, pl. archívumokkal, tárgyalóval, kávézóval és étteremmel.
A Libgen verseny zsűrije szerint mindez nem csak innovatív, előremutató. Varsóban növelheti az élet minőségét. Egy újfajta közösségi eszköz. Bárki, aki tudásra vágyik, ellátogathat ide és tudást cserélhet másokkal. A projekt ugyan csak koncepcionális, de nagy építészportálok is felfigyeltek rá. Az Archello (link ), az Architizer (link ) és a Design Boom (link ) is közölt cikket a varsói könyvtártervről. (ref.: Habók Lilla)


Javult a honlapminőség - Vatikáni KönyvtárFEL

A Vatikáni Könyvtár internetes honlapján július 16-tól egyszerűsített eljárással igényelhetők a kéziratok és könyvek. Cesare Pasini, a gyűjtemény prefektusa elmondta, hogy a járvány miatt nehezebb a kutatóknak személyesen eljutniuk a könyvtárba, ezért a honlap még könnyebbé kívánja tenni az online kutatómunkát.
Új grafikai arculattal, több szolgáltatással és bőséges tartalommal jelentkezik az Apostoli Könyvtár új honlapja, mely angol és olasz nyelven használható. Egyszerűbb és intuitívabb a kéziratok vagy a könyvtárban őrzött egyéb iratok keresése. Közvetlenül böngészhetők a katalógusok és a digitalizált könyvtári anyag, a kiadott művek listája, elérhető a könyvtár saját Twitter-fiókja, illetve online vásárlásra is lehetőség nyílik. Az újítás különösen időszerű most, amikor a pandémia miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedések megnehezítik a tudósok könyvtári kutatását.
A Vatikáni Rádió interjút készített Cesare Pasini prelátussal, az Apostoli Könyvtár prefektusával, aki bemutatta az új honlapot. A főoldalon a katalógusokkal és a digitális könyvtárral találkozunk, hiszen aki személyesen vagy virtuálisan érdeklődik a gyűjtemény iránt, szívesen nézelődik az érmék, a metszetek és a nyomtatott vagy kéziratos dokumentumok között. Lehet, hogy olyasmire bukkan, ami fontos a kutatásához, vagy egyszerűen csak felkelti a kíváncsiságát a számtalan kincs, melyet a könyvtár őriz.
Regisztrált felhasználók speciális kérésekkel is fordulhatnak a könyvtárhoz. Megkönnyítették az intézmény által megjelentetett kötetek keresését. Az érdeklődők fotóanyagokat is kérhetnek tanulmányozásra vagy szakmai célokra. A Hírek és események rovatban minden fontos történésről számot adnak, ami a könyvtár tevékenységét érinti. Bemutatják a frissen kiadott köteteket, illetve a 2008 óta megjelenő hírlevél tizenkét évfolyama is itt olvasható. A Twitteren is jelen van az Apostoli Könyvtár (@bibliovaticana), ahol azonnal közzéteszik az érdekes információkat, így közvetlenül kommunikálhatnak az érdeklődő nagyközönséggel.


Metakogníció - lehetőség könyvtárosok között és a könyvtárpedagógiában egyaránt FEL

Ha sikerül elsajátítanunk a "stratégiai gondolkodás" képességét, sokkal könnyebbé válik valamennyi célunk elérése - ígéri David Robson, a BBC szakírója. Szerinte nem csak az a fontos, hogy elfogadjuk, néha kudarcot is kell vallanunk, hanem az is, hogy folyamatosan azt kérdezzük magunktól, létezik-e az éppen alkalmazottnál jobb módszer is a céljaink eléréséhez. Patricia Csen, a Szingapúri Állami Egyetem kutatója szerint a kulcsszó a metakogníció, azaz a saját gondolkodásunkról való gondolkodás. Csen egy kérdéssort is összeállított annak érdekében, hogy mindenki maga is kideríthesse, hol tart a stratégiai gondolkodásra való képesség kifejlesztésében. Az egyik kérdés így hangzik: ha valamivel elakadtál, milyen gyakran kérdezed meg magadtól, milyen más úton indulhatok el, hogy segítsek magamnak? Csen egy 356 diák bevonásával végzett kísérlettel próbálta meg lemérni, mennyire hasznos az önismeret és a folyamatos önvizsgálat, s megállapította, a stratégiai módon gondolkodók az élet minden területén jobban teljesítenek. Jó hír, hogy Csen szerint mindenki tovább fejlesztheti magát, ám felhívta a figyelmet arra, amit a híres feltaláló és stratégiai gondolkodó, Thomas Alva Edison mondott: "A zsenialitás egy százalék ötletből és 99 százalék verejtékből áll". Sajnos ez a mottó sokkal jobban hangzik angolul, így hát íme: "Genius is one percent inspiration, and ninety-nine percent perspiration."


Még fontosabbá tehetik magukat a szakkönyvtárosok a hallgatók, oktatók felvilágosítása általFEL

Minden negyedik kutató pontatlanul ismeri a plágium fogalmát és a publikációs etikát :( . Az Editage kommunikációs cég 2018-ban készített felmérése során több mint 7000 indiai, koreai köztársasági, japán, kínai és brazil kutatóval készített interjút, amelynek eredményeiből a Business Standard közöl részleteket. Érdekes adalék még, hogy a kutatók 76%-ának a kézirat elkészítése okozza a kutatás eredményeinek nemzetközi folyóiratban történő közzétételében a legnehezebb feladatot, és a válaszadók körülbelül 66% -a úgy érzi, hogy a folyóiratok útmutatói nem egyértelműek, hiányosak, vagy mindkettő. Van még mit tanulni!
Forrás: link .


Még a 60 éven felüliek is naponta használják a Facebook-ot - népszerűség kontra bizalomFEL

A Bizalom, tudatosság, veszélyérzet az interneten című reprezentatív, országos empirikus kutatás a magyar társadalomnak az információs technológiák használatára és hatásaira vonatkozó attitűdjeit mérte fel.
A kutatási jelentésből is ismert adat, hogy a Facebook-ot a felnőtt magyar internetezők csupán alig több, mint egyötöde nem használja, ugyanakkor a többi közösségi platformot (például Twitter, LinkedIn, Instagram) illetően gyakorlatilag éppen az ellenkező eredmények olvashatók ki: mindösszesen kevesebb, mint 28% látogatja ezeket az oldalakat, napi rendszerességgel pedig csupán 12%. Bár az idősebb korosztály a teljes népesség körében látható arányoknál valamivel kisebb számokat mutat, érdekes adat, hogy a 60 éven felüli internethasználók közül is gyakorlatilag minden második (49,8%) napi rendszerességgel meglátogatja a hazánkban (a kutatás alapján most már bizonyíthatóan is) legnépszerűbb közösségi oldalt.
A számok alapján bizonyosan állítható a média- és hírfogyasztási szokások átalakulása és az online platformok térnyerése, ami ráadásul nem is kizárólag a fiatal generációk körében okozott érdemi eltolódásokat. Az érem másik oldala ugyanakkor az e platformok, tartalmak iránt tanúsított bizalom hiánya. Mindez érdekes kettősségre mutat rá: a platformok igen népszerűek a társadalom (internethasználók) körében, azonban az irántuk tanúsított bizalom gyakorlatilag ezzel ellentétes előjelű értéket mutat.


PDA az Eötvös Károly KönyvtárbanFEL

A PDA (patron driven acquisition), azaz a használók által kezdeményezett szerzeményezés hívei úgy látják, hogy hasznos, ha a használó tudása segíti a használónak való dokumentumok beszerzését, a kisebb arányú porosodás érdekében... (a PDA-témát ld. még: link )
- Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár link "Gyarapítsunk együtt!" szolgáltatása nagyon sikeres - nyilatkozta a könyvtár igazgatója, dr. Baranyai Tamás a VEOL-nak link
Az olvasói kérések 60 %-a szépirodalom beszerzését javasolja, 40 %-a pedig szakirodalmat. Többnyire tudják teljesíteni a kívánságokat, és természetesen a könyv első kölcsönzője az lehet, aki a dokumentumot kérte.
2015 óta működik ez a szolgáltatás, és évről évre egyre sikeresebb. 2018-ban még csak 149, a tavalyi évben pedig már 400 kérés volt. Az olvasók a könyvtár honlapján érhetik el ezt a szolgáltatást.

Régebbi hírforrás(ok): PDA a KIT-ben: linkAnalógiák

Nyakunkon a közalkalmazotti státuszváltás: hogyan tartsuk meg a fiatalokat?FEL

A múzeumi szférában illetékes szakmai szervezet - a Pluszky Társaság - felmérést készített a közalkalmazotti státuszváltással kapcsolatban. És az eredményeiket közre is adták. Néhány részlet:
"Sokan leginkább a közalkalmazotti kedvezmények, jubileumi juttatások eltörlését nehezményezik, melyek eddig az alacsony bérek mellett némi könnyebbséget jelentettek a dolgozóknak[2]. A munka törvénykönyve szerinti új struktúrában - bár a fizetés elméletileg szabadabban meghatározható - semmi nem garantálja, hogy a munkáltató rendszeres béremelést ad a jól vagy kiemelkedően dolgozó alkalmazottaknak. ... Ugyanakkor többen bíznak abban, hogy a kollektív szerződések rögzíthetik az elveszett kedvezmények, juttatások egy részének biztosítását vagy épp szabályozni fogják az előmenetel módozatait.
A válaszokból ugyanakkor az tűnik ki leghangsúlyosabban, hogy a fiatal szakembereket alapvetően nem a foglalkoztatási forma megváltoztatása aggasztja, hanem azoknak az értékeknek, lehetőségeknek az esetleges elvesztése, amelyeket a közalkalmazotti státusz garantált. Többen kifejtették, hogy a közalkalmazotti lét nemcsak anyagi biztonságot adott, hanem sokszor a hosszú távú önfejlesztés lehetőségét is támogatta. Többen jelezték aggodalmukat, hogy az új struktúrában a piacorientált szemlélet kerülhet előtérbe, mely a szakmai fejlődés kerékkötője is lehet. ...
Bár a kérdés kétségtelenül így is értelmezhető, mindössze négy válaszadó gondolta úgy, hogy a státuszváltás pozitívan befolyásolja múzeumi pályaképüket. Egyikük szerint a változás kihívást ad, ösztönöz, míg másikuk a versenyszféra bérezésének bevezetésében reménykedik, illetve bízik abban, hogy a "szakmailag és emberileg alkalmatlan kollégákat elküldik". ...
Bár a közalkalmazotti státusz kapcsán leginkább a stabilitást, állandóságot szokás emlegetni ahogy az előző kérdésben a válaszadók nagy része is a biztonságot félti a változások kapcsán - azt látjuk, hogy a fiatalok értékrendjében ezek a szempontok nem a legfontosabbak, a biztonság csak a válaszadók 5%-a számára elsődleges, amit a legtöbben kiemelnek az az egyéni szakmai fejlődés lehetősége (31%) melyet olyan sajátosan "közszolgálati" szempontok követnek mint az értékközvetítés (23%) és értékteremtés (17%). ...


Egyházközösségek - bizonytalan viszonyban az LMBTQ irányábanFEL

Egy nyilvános könyvtár Nyugat-Virginiában engedett a helyi templom nyomásának, és levett polcairól egy, a gyerekek számára írt LMBTQ mesekönyvet. Daniel Haack Prince & Knight (Herceg és lovag) című könyve egy herceg történetét meséli el a gyerekeknek, aki beleszeret egy lovagba, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A tartalom emlékeztet minket más középkori tündérmesékre, ahol a főszereplők szerelembe esnek, és elsősorban a gyerekeket szólítják meg vele. Most azonban a herceg nem foglalkozik a hercegnő megmentésével, akivel végül egybekelhet, hanem egy másik férfiba szeret bele - írja a Pride.
Egy nyugat-virginiai lelkész, Josh Layfield azonban azzal vádolja a könyvet, hogy a mese szerinte egy szándékos kísérlet arra, hogy beleneveljék a gyerekekbe - főként a fiatal fiúkba - az LMBTQ életstílust. "Sajnos ez a könyv egyenesen a bűnbe vezeti a gyerekeket, és a szülőknek és a közösségben élő lakosoknak figyelemmel kell követnie az ehhez hasonló eseményeket." Az Upshur megyei nyilvános könyvtár ennek hatására eltávolította kínálatából Daniel Haack könyvét, és el kell dönteniük, hogy a Prince & Knight végleges betiltásra kerül-e épületükben, más gyermekeknek írt LMBTQ könyvekkel egyetemben, amelyeket Layfield és gyülekezete könnyen támadásba vehet legközelebb.
A lelkész véleményével azonban korántsem ért egyet mindenki, és több család is petíciót írt alá annak érdekében, hogy harcoljanak a könyv betiltása ellen.
- Kapcsolódó: A katolikus egyház engedélyével került szivárványzászló a templomra Linzben link

Régebbi hírforrás(ok): Némileg tartunk az LMBT-tartalomtól linkKisszínes

Digitális kultúra tantárgy lesz informatika helyettFEL

Digitális kultúra néven új tantárgy debütál szeptemberben az általános és középiskolákban. Az informatika helyébe lépő, izgalmas, új tantárgy keretében az ötödikesek már robotokat programozhatnak és útvonalat tervezhetnek, kilencedikben pedig videókat és weblapot készítenek, logót terveznek és statisztikai adatokat elemeznek a gyerekek. A kész tankönyvek a Tankonyvkatalogus.hu link oldalon elérhetők digitálisan is, így a tanárok már a nyár folyamán megismerkedhetnek vele. A weboldalról hamarosan letölthetők lesznek a mintapéldák és a kitűzött feladatok megoldásához szükséges forrásállományok is, amik a tankönyvek közvetlen tanórai használatát segítik - fűzte hozzá Farkas Csaba.


Megállókönytárak Nagymegyeren - segítettek a karanténidőbenFEL

Kölcsön könyvek a városközpontban, az alapiskola mellett, és a sétányon - nemrég három könyvvárral örvendeztette meg a város lakosait és a turistákat a Snitt. A helyi fiatalokat összefogó egyesület három fából készített, házikó alakú szekrényt helyezett ki a város forgalmas pontjain. A Bartók Béla parkban, a Hősök terén és a sétányon is van könyvvár. "A központban sétálva jó érzés látni, amikor például egy anyuka a kislányával áll a szekrény előtt, és válogatja a könyveket" - mondja Katona Réka, a Snitt tagja hozzátéve, hogy bizalmon alapul a könyvcsere. "Kiveszed, ami tetszik, ha tudsz visszahozod, hozol helyette" - vázolja a könyvvár működését Réka. A csoport maga készítette a szekrényeket, először a rokonságon belül kezdték gyűjteni a könyveket, majd a helyiek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egy nagymegyeri lakos több táska könyvvel járult hozzá a mini könyvtárak feltöltéséhez.
"Néha kicsit rendetlenség van benne, de akkor csak megállok és elrakodok" - jegyezte meg az üvegajtós szekrény előtt Katona Réka. A fiatalok elmondták, Csiliznyáradon és Vásárúton is példát vettek róluk.
Lukács József Csiliznyárad polgármestere lapunknak elmondta, hogy a Csemadok helyi alapszervezete, és annak elnöke Illés Attila szorgalmazta a könyvvár megépítését.
"A falu központjában, a buszmegállónál kialakított téren helyeztük el a szekrényt, amit a csemadokosok felújítottak és a lakosokkal együtt megtöltöttek. A karantén ideje alatt zárva volt a könyvtár, de itt mégis találtak olvasnivalót a helyiek. Látom, hogy állandóan változik a kínálat, nálunk is népszerű a könyvvár" - nyilatkozta Lukács József hozzátéve, hogy a fertőtlenítőszer sem hiányzik a kis szekrényből.


Online élő előadás a Vörösmarty könyvtártól - gyógyító zöldségekFEL

Élő online előadást szervezett a zöldségek gyógyító hatásairól a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Július 27-én, hétfőn 18 órától dr. Hajdu Zsanett gyógynövényszakértő biológust hallhatták az érdeklődők. A program ideje alatt chat-en kérdezhették a hallgatók az előadót.
A gyógynövény szó hallatán kevesen gondolnak arra, hogy a burgonya vagy a sárgarépa is rendelkezik gyógyító hatással, amelyet elődeink még tudatosan használtak.
Dr. Hajdu Zsanett előadásában a legfrissebb tudományos eredmények alapján körbejárhattuk, hogy a magyar konyha legnépszerűbb zöldségei miként befolyásolják a testünk működését.
Ezen kívül bepillanthattunk a keleti konyha gyógyító szemléletmódjába, megnézhettük, hogy mit rejt a tudomány a már hazánkban is elérhető egzotikus ennivalókról, és milyen genetikai különbségek vannak az egyes népek emésztésében. Azt is megvitathattuk, hogy az egyes ételkészítési módok milyen hatást gyakorolnak a zöldségek tápanyag-tartalmára.


A szöveg, akár egy pajzs - amikor az irodalom mutat utat életvezetési kérdésekbenFEL

Melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy egy jó vers vagy regény segített eligazodni a nehéz élethelyzetekben? Ki ne érezte volna úgy, hogy egy száz évvel ezelőtt született történet róla szól? Vagy hogy egy sor, egy gondolat az ő érzéseit önti szavakba? Ez az irodalomterápia alapja. A csoportos, vagy akár egyéni foglalkozások keretében önmagunkhoz közelítünk, kiindulópontként az olvasást használva. Talán sokan iskolai irodalomórák verselemzéseit idézik fel maguk előtt, ám az irodalomterápia esetében nem az a kérdés, "mire gondolt a költő?", sokkal inkább, hogy mit ad nekünk a szöveg. Az sem elsődleges, mi az írás témája, fontosabb, mit hív elő bennünk egy-egy szó, mit viszünk el magunkkal az olvasásból.
- Személyiségünk árnyaltabb megértése és fejlesztése az egyik legfontosabb tett boldogulásunk érdekében. Ezt az önismereti érdeklődést és igényt ma már nemcsak a pszichológusok, pszichoterapeuták vezette terápia és tanácsadás elégíti ki. Egyre nagyobb az érdeklődés a mindennapi személyiségfejlesztés és az egészségesek terápiája iránt, amelyeknek a család, az iskola, a könyvtár, a társadalmi együttélés színterei, az önsegítés, a professzionális és laikus segítői támogatás formációi adnak teret - mondta Béres Judit, a Pécsi Tudományegyetem BTK biblioterápia szakirányú továbbképzési szakjának szakfelelőse, a terápia népszerűségének hátteréről. Példaként a karantén időszakát is megemlítette, amikor más nézőpontból nézhettünk rá önmagunkra és kapcsolatainkra, működéseinkre, lehetőségeinkre, korlátainkra. Ez is sokakat ösztökélt arra, hogy akár online is ilyen szolgáltatásokat keressenek, illetve továbbképezzék magukat.
Információforrások

Megszűnik a Fortepan Blog isFEL

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója vasárnap este posztolt az eddig Indexen futó blog megszűnéséről. A Fortepan archívum folytatja a munkát.
"250 cikk után megszűnt az Indexen futó Fortepan Blog" - indul a poszt. "Vasárnap este van, rendszerint ilyenkor jelent meg a legfrissebb írás, ma a Főfotóról szóló sorozat második része jönne. Ehelyett a régi cikkek lementésén dolgozunk, hogy maradjon belőle valami. Állandó szerzőnk, Kiss Eszter halála után fél évvel az Indexet is elveszítettük."
A 2010-ben indult Fortepan az ország első szabad felhasználású, ingyenes fotóarchívuma, ami az indexes együttműködésben különösen népszerűvé vált. Tamási fiatalon kezdett fotókat gyűjteni barátjával, Szepesi Ákossal, ez a hobbi vált munkává. Tamási azt írja, a Fortepan Blog motorja az indulástól Barakonyi Szabolcs, indexes fotós-szerkesztő volt. "Szabolcs építette fel a rovatot, figyelte a frissen digitalizált hagyatékokat, válogatta képek tízezreit. Általában mi hoztuk az ötletet, Szabolcs szerkesztette a képeket, az Index újságírói pedig kibontották a témát, kutattak, interjút készítettek. Egy időben fix újságírók vitték a rovatot, Kiss Eszternek, Zubreczki Dávidnak, Kolozsi Ádámnak különösen sokat köszönhetünk."
"Sokan az egész Fortepant az Indexszel azonosították, mintha egy indexes vállalkozás lennénk. Nem bántuk. És ez - a 'régi' Indexre visszanézve - csak egyre fontosabb, megtisztelőbb lesz majd. Jó helyünk volt itt. Napok óta keresek valami frappáns fotót a Fortepanról, amivel illusztrálhatnánk ezt a kiábrándító, mellbevágó lezárást. Aztán arra gondoltam, hogy nem szeretnék lezárni semmit. Lesz másik!" - zárul a poszt.
A Fortepanon az első képek a 19. század harmadik harmadából származnak, az utolsók pedig a rendszerváltás körüli hónapokból. Évente 10-15.000 fotót publikálnak, most több mint százezer kép érhető el az archívumban.


Hangok könyvtára - térképenFEL

Madarak hangjait, erdők suhogását, eső zajait hallhatjuk az "Erdők hangjai" térképen. Mindez több száz felvételt jelent, több mint 30 országból, legyen az éppen Kína, Panama, vagy Kanada. A térkép itt link érhető el. Magyarországról egyelőre 9 felvétel érhető el, Noszvajtól Budapesten keresztül egészen Keszthelyig.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu