Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/28., júl. 15.

A KIT következő lapszáma júl. 29-én jelenik meg.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Amikor a látogató adja a tartalmat - négyszer hosszabb időt töltenek a honlapon
Élő Könyvtár - online
Permakultúra Klubbal indítanak változást - Bátaszék közkönyvtárában
Fel kell készülnünk a hagyományos könyvtárhasználat tudatos csökkentésére?
A legjobb brit könyvtároshallgatók... Miért ismerik el őket? (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Könyvtári felettesem leginkább milyen tudását fejlesztve teljesíthet jobban?
A könyvtár megtérülése - de mihez képest? - Másban moshatod meg
Strandkönyvtár - irodalmi bajuszpróbálóval
Masszázs van a hajléktalanoknak, de több open/urban office-t kellett volna a DOKK1-ba
Saját magát tervezi megmutatni az OSZK; létszámot és bért emelne
Könyvtárosok munkáját könnyíti az OPKM - szolgáltatások egy helyen
Ez várja a közalkalmazottakat
Deichman könyvtár - nem csupán kirakat - nézd Töyent, Stovnert, Fubiakot
Új KKDSZ-elnök - a halottak napja hozza el a közalkalmazotti státusz végét
Hasznos olvasói térrel is bővülhetnek a könyvtárak
Eltűnnek a demokráciapárti könyvek a hongkongi könyvtárakból

Analógiák

Milyen szülő-gyerek játszmákat látsz a könyvtárban, hazai könyvtárügyben?
Orvosok okozták pácienseik halálát - végzetes szakmai büszkeség

Praktikus

Egy hanyatló munkahely 4 kétségtelen jele - mi a helyzet nálatok?
Skippeljük ezt a cringe trash-t, dylo! - szlengszótár, hogy szót értsünk fiataljainkkal

Kisszínes

Nyílt levél: veszélyben érzik a vita szabadságát a nyugati világban
Összeesküvés-elmélet - példa a természetére

Információforrások

Tudod-e, hányan ünneplik veled együtt a születésnapodat?
Elindult a MuseuMap új szolgáltatása, a MuseuMap Gallery
Zöldinfrastruktúra füzetek 1-5.
Ha le akarod vetetni a Shakespeare-köteteket a polcról... - itt a Shakespeare daráló vlog
Magyarországon is elérhető a YouTube Kids


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Amikor a látogató adja a tartalmat - négyszer hosszabb időt töltenek a honlaponFEL

Egy múzeumi honlap lehetőséget kínál arra, hogy a múzeum lényegét egy virtuális platformon megjelenítse, de mit lehet tenni annak érdekében, hogy az élmény nehogy csorbuljon, de még pluszt is adjon? Semmi sem érhet annak az élménynek a nyomába, mint amikor végigsétálunk egy múzeum termein, de ez egyben azt is jelenti, hogy ezt a különleges élményt átfordítani a digitális platform világába bizony kihívás.
Sokan aggódnak amiatt, vajon milyen tartalmat akarnak látni az oldal látogatói, ám e probléma megoldásának egyik módja az, ha lehetővé tesszük a felhasználók számára, hogy maguk is tartalommal gazdagítsák a múzeum honlapját. A Royal Ontario Museum például arra buzdítja a látogatóit, hogy osszanak meg fotókat és videókat a múzeumban töltött időkről, és töltsék fel őket a közösségi média felületre. A múzeum a legkreatívabb hozzászólásokat teszi közzé. Ennek eredményeként a látogatók mintegy négyszer hosszabb időt töltenek az oldalon, s ez egyben egy közvetlen út ahhoz, hogy a múzeum hozzá hűséges követőből közösséget hozzon létre.


Élő Könyvtár - onlineFEL

Szlovéniában a Zasavje Könyvtár link önkéntesei a karantén ideje alatt online Élő Könyvtárat szerveztek. Az távol élő olvasóknak csak egy regisztrációra van szüksége az "olvasáshoz".
Mint korábbi híreinkből is kiderül, az Élő Könyvtár könyvei olyan emberek, akik valamilyen szempontból mások: melegek, transzneműek, romák, fogyatékkal élők stb. A könyv és olvasója között beszélgetés zajlik, amelyben őszintén mesél az életéről, válaszol az esetleges kérdésekre, és jó esetben az "olvasó" sztereotípiái, előítéletei a képviselt csoporttal szemben megváltozik.
A Zasavje Könyvtár a modern technológia segítségével a karantén ideje alatt sem szüntette be programját, sőt, a távol lévő olvasóknak még egyszerűbbé vált az "olvasás". A Digital Living szolgáltatás több országból kapcsolta össze az olvasókat: Szlovénia, Spanyolország, Horvátország, Szerbia, Ausztria, Cseh Köztársaság, Litvánia, Albánia kapcsolódott be a programba. Ez a lehetőség új korszakot jelenthet az Élő Könyvtárak számára. (ref.: Balassa Margó)
- Kapcsolódó: Teveli Judit thaiföldi élő könyvtár kérdésére felmerült diskurzus: link .


Permakultúra Klubbal indítanak változást - Bátaszék közkönyvtárábanFEL

A bátaszéki Keresztély Gyula Városi Könyvtár link Permakultúra Klubot hozott létre, Takácsné Anikó vezetésével. ( link ) Anikó már hat éve foglalkozik a permakultúrával, és szeretné átadni a tudását az érdeklődőknek. Elmondása szerint a permakultúra nem csak kertészkedés, hanem életmód is egyben: fenntartható, ökologikus élet- és rendszerszemlélet. Az előadó olyan gyakorlati tanácsokat oszt meg a résztvevőkkel, amelyek segítségével lépéseket tehetnek az önellátás irányába. Az ehhez hasonló klubok ugyan apró változásokat indíthatnak el, de a további hatásuk sokkal nagyobb lehet.

A koronavírus hatására sokan azon a véleményen vannak, az emberiségnek vége, ha nem változtatunk az életmódunkon, és nem alakítjuk át az élelmezésünket. Az intenzív állattenyésztés, a környezetünk, a természetes élőhelyek kihasználása okozza a vírusokat és a klímaváltozást. Vannak, akik azért pusztítják a természetet, mert tájékozatlanságuk miatt nem értik, hogy mit okoznak a tevékenységükkel. [Ezért is nagyon jó a bátaszéki könyvtár kezdeményezése: bárki csak egy apró lépést tesz abba az irányba, hogy a szemléletünkben változás legyen, az megkönnyebbülés lesz a földnek, a környezetünknek.] (összeáll.: Balassa Margó)


Fel kell készülnünk a hagyományos könyvtárhasználat tudatos csökkentésére?FEL

Várható, hogy az emberek biztonsági okokból csökkenteni fogják fizikai kapcsolattartási alkalmaik számát, és leépítik a kevésbé fontosakat, illetve azokat, amelyeket nem fizikai módon is intézhetnek. A könyvtárhasználatot a járvány már minimálisra csökkentette, ezért gőzerővel érdemes a könyvtári kapcsolati lehetőségeket újragondolni, izzítani. (Pl.: virtuális tájékoztatás, személyes információs coach, online klubok stb.)
Új lehetőség: a virtuális közösségekbe technikailag ugyanolyan módon kerülhet be résztvevő Buenos Airesből, mint a szomszéd utcából. Megszűnnek az utazási költségek és az utazási idő. (MG)

A járvány lehetséges terjedésének csökkentése ellenére továbbra is maradnak indokolható kontaktusok az emberek között. De vajon melyek ezek? Itt jön be a minőségikontaktus-kvóta. Ez a közeli kontaktusok minimális mennyisége, amelyre egy embernek szüksége van. Ezen belül kell úgy szervezni az életünket, hogy a legértékesebb találkozásokkal töltsük meg a kvótát.
Társadalmi szinten a kvóta elméleti alkalmazása segíthet abban, hogy úgy csökkentsük a kontaktusok összesített mennyiségét, hogy eközben a minőségi kontaktusok ne csökkenjenek túlzottan. Ez az elképzelés nem annyira formabontó, mint amilyennek tűnhet. Az orvoslásban sok pszichológus alkalmazza a gyógyításra fordított minőségi idő fogalmát, amely szerint a kezelés fontos része a beteg és az egészségügyi dolgozó közötti személyes kontaktus.
Ennek ellenére jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a kutatási eredmények (sőt, tudományos vizsgálati módszerek sem nagyon), amelyek a kontaktusok értékének objektív meghatározásához szükségesek. A szerzők ennek mérésére hálózatelméleti megközelítést javasolnak, ahol a hálózat csomópontjaiban az emberek állnak, a közöttük lévő kapcsolatok pedig a kontaktus szorosságát jellemzik.
A kontaktusokat azok gyakorisága, időtartama, fontossága és egy sor más szempont szerint lehet jellemezni. Persze a végeredményt az határozza meg, hogy milyen relatív súlyt rendelünk az egyes szempontoknak, és ezen a ponton szoktak az efféle vizsgálatok nehézzé válni.
A tanulmány konklúziójaként a szerzők is elismerik, hogy a történelem során csak azok az új, emberi közösségek életét befolyásoló szabályozások tudtak gyökeret ereszteni, amelyek a hierarchia magas szintjein is támogatókra találtak. Ezt sokszor nagyon nehéz elérni, erre jó példa a klímaváltozás elleni küzdelem.
Abban bíznak azonban, hogy a covid-19 világjárvány ráébreszti az emberiség jelentékeny részét, hogy a szoros kontaktusok mára kialakult gyakorisága többé már nem elviselhető, de ezen változtatni csak a döntéshozatal objektív alapjainak megteremtésével lehetséges.


A legjobb brit könyvtároshallgatók... Miért ismerik el őket? (olvasóink szavazatára)FEL

A CILIP könyvtári és információs szervezet 2020-as ifjúsági díját Elizabeth Carney és Simon Cloudesley nyerte el. A díjat kiemelkedő tudományos eredményeket elérő, vagy szakmailag más módon kiemelkedő tehetségeknek osztják ki minden évben. Az ajánlott személynek az Egyesült Királyságban kell könyvtári tanulmányokat folytatni. A díjat csak a CILIP tagjai kaphatják meg. A nevezést az egyetem adja le. A nevezett diákoknak 1000 szavas esszét kell írni szakmai területről.
A díjazottak közül Elizabeth most végzett a Strathclyde Egyetem könyvtártudományi mesterképzésén. A díjra információtudományi oktatója jelölte. Dolgozatának tárgya a könyvtári szorongás az egészségügyi könyvtárakkal összefüggésben. Elizabeth jelenleg a Glasgow Egyetemi Könyvtár és a CILIP munkatársa.
Simon a londoni University College könyvtári és információtudományi mesterképzésén végzett. Szintén oktatója ajánlotta, a társadalmi igazságosság iránti elkötelezettségéért, főként az athéni menekültügyi könyvtárnak végzett önkéntes munkájáért. Dolgozatában az információs műveltség állampolgári szerepével foglalkozott. Jelenleg a Bodleian olvasó szolgálatán dolgozik.
A 2021-es nevezési lehetőség hamarosan megnyílik a CILIP által akkreditált brit oktatási intézményeknek. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Könyvtári felettesem leginkább milyen tudását fejlesztve teljesíthet jobban?FEL

A "Szerinted megtesz-e felettesed mindent a könyvtár céljainak teljesüléséért?" link kérdésünket követő "Könyvtári felettesem leginkább milyen tudását fejlesztve teljesíthet jobban?"-ra a kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
7 - könyvtárszakmai
7 - szervezési, irányítási
10 - emberekkel bánni
3 - önismeret, önazonosság
3 - üzletviteli, marketing.
A válaszadók szerint 44%-nyi vezetői humánismeret-bővítésre lenne szükség. Az eredmények diagramon: link (MG)


A könyvtár megtérülése - de mihez képest? - Másban moshatod megFEL

Nemrég elérhetővé vált "A könyvtárak hatása a társadalomban: mérjük és tegyük láthatóvá!" (K2 továbbképzési sorozat) beszámolója és előadásai. Az online rendezvényen újra előkerült: ahol megmérték, ott 4-szeres a könyvtárak költségeinek megtérülése. A szám persze hol alacsonyabb, hol magasabb, de nem ez a lényeg. A teljesebb képhez érdemes pl. a döntéshozók szempontjait is megvizsgálnunk. Aki igyekszik eltűnődni: a szennyvíztelep, a közkönyvtár, az útburkolat-javítás hoz-e több szavazatot számára - akarom mondani: hasznot a helyi közösség számára. (És most tegyük zárójelbe a tudottan soha meg nem térülő, bár eredetileg piacérdekelt területen zajló beruházásokat.) Más a helyzet a könyvtár négyszeres megtérülésével, ha a szennyvíztelep hatszoros, vagy háromszoros megtérüléssel kecsegtet.
Mindezek miatt persze nem lenne rossz nekünk is megmérnünk a hazai könyvtárak megtérülését - magunknak. Hogy tudjuk, hogy egyes fejlesztéseink mennyire bizonyultak helyesnek vagy helytelennek. (Volt korábban ilyen hazai számolgatás, bár ott csak a kimenetet tették mérlegre, nem számolva a ráfordításokat.)
Nem kell azonban feltétlenül ilyen átfogó méréseket végezni. Első lépésben az is megtenné ha teljesítményadataink hitelessé válnának. Ha a számok nem bemondás alapján rögzülnének, hanem gép számlálná őket. Mely számlálást külső, független szervezet akkreditálná. Akkor megtudhatnánk olyanokat, mint pl.:
- mely lakosságnagyság-arányos állománynagyság jár együtt a legnagyobb forgalommal
- mely állományrész kíván selejtezést, mely pedig bővítést (a könyvtárosnak persze van elképzelése, de a tapasztalat szerint túl gyakori a meglepetés - a tényleges adatokkal szembesülve)
- hogyan változik a használat egy-egy rendezvényt követően? És hasonlók.
A kinek nagyobb, hosszabb vetélkedés stratégiája helyett fenntarthatóbbnak tűnik a "csak másban moshatod meg arcodat" (vö.: József A.: Nem én kiáltok) stratégia. E megközelítés szerint nem az a kérdés, hogy a könyvtár, vagy a vízművek térül-e inkább meg, hanem hogy a vízművek mennyivel lesz jobb a könyvtár által. Talán mondani sem kell, hogy ez új megközelítést kíván a könyvtáraktól. Olyat, amely a használók sikeréből tervezi vissza saját teendőit, minőségét. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári szolgáltatás megtérülése téma a KIT-ben:link

Strandkönyvtár - irodalmi bajuszpróbálóvalFEL

Az olvasás és a strandolás szerelmeseit várja Esztergomban a strandkönyvtár. A Helischer József Városi Könyvtár és a Szent István Strandfürdő közös kezdeményezésében pár száz forintért szerezhetik be vízparti olvasmányaikat az érdeklődők.
A strandkönyvtár július 14-én nyit a strand árnyas platánjai alatt, és mindennap játékkal is várja látogatóit.
Az irodalmi bajuszpróbálóban kicsik és nagyok egyaránt kísérletezhetnek azzal, hogy Jókai Mór szakálla, Berzsenyi Dániel barkója, vagy éppen Arany János hosszú-hosszú bajsza tetszik nekik jobban.
A könyvtári totó pedig, amelyen bárki részt vehet, akár strandpapucsban is, remekül alkalmas a szellemi felfrissülésre, és még nyerni is lehet vele! Aki telitalálatot ér el, ingyenes könyvtári beiratkozást nyer. A gyerekek népmesei totóval tehetik próbára tudásukat, ők szörnyes könyvjelzőt kapnak jutalmul.


Masszázs van a hajléktalanoknak, de több open/urban office-t kellett volna a DOKK1-baFEL

Aarhus város DOKK1 közkönyvtárában link a mentálisan sérült vagy drogfüggő emberekkel való kapcsolatokra a könyvtárosok szakértelme önmagában nem elegendő; fontos szerep hárul a specializált partnerszervezetekkel történő együttműködésre. Aarhusban például az utóbbi időszakban masszázs várta a hajléktalanokat a könyvtár teraszán szociális segítők közreműködésével.
Bár a 2015-ben átadott épületet 10 évig tervezték a használói igényekre reagálva, Marie Östergord, az intézmény igazgatója szerint talán több open/urban office-t kellett volna kialakítani a könyvtárban, amelyeket a helyi startupok is használhattak volna, illetve "zöld" átriumot lehetett volna kialakítani az épületben. Utóbbi talán nem baj, hogy elmaradt, mert a klíma és az épület adottságai amúgy sem tennék könnyen lehetővé a nagy mértékű növényesítést.

Régebbi hírforrás(ok): DOKK1 a KIT-ben: link

Saját magát tervezi megmutatni az OSZK; létszámot és bért emelneFEL

Roadshow-t indítana az Országos Széchenyi Könyvtár értékeinek bemutatására az intézményt március óta igazgató Rózsa Dávid, emellett növelné a dolgozók létszámát és a bérezésükön is javítana. Beszélt a veszélyhelyzet alatt elindított kezdeményezéseikről is.
Attól, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár átmenetileg bezárta a kapuit, a munka egy pillanatra sem állhatott le - mondta az InfoRádióban Rózsa Dávid. Sőt, megtöbbszörözték a könyvtár kincseinek bemutatását célzó erőfeszítéseiket a veszélyhelyzet ideje alatt. Különböző művelődéstörténeti sorozatokat indítottak, a trianoni évforduló alkalmából pedig a határon túlra került műemlékekről kezdtek el egy sorozatot, és bevezették a Fotótér elnevezésű szolgáltatást is, amelyben az első világháborús fényképeket, illetve az 1930-40-es évek Erdélyét megörökítő művészfotókat tettek elérhetővé.
"A határon túlról érkező könyvhagyatékokat keretbe foglaló Mikes Kelemen Programnak is új adatbázist készítettek a kollégáink, illetve a hazai könyvtárügy információs központjaként a Könyvtári Intézet számos, a koronavírus-járvány kezeléséről a külföldi szakirodalomban, szaksajtóban megjelent hír monitorozása és fordítása után készült összeállítással segítettük a könyvtáros kollégák munkáját" - sorolta az elmúlt időszak könyvtári fejleményeit, fejlesztéseit a főigazgató. Emellett megyei összesítéseket készítettek arról, hogy a hazai könyvtárosok mit csinálnak a járványhelyzetben, de megkeresték a határon túli magyar közösségek könyvtárosait is, és közzétették az általuk készített videós anyagokat is.
A jövőről szólva elmondta azt is, hogy a szervezeti átalakítások nem járnak elbocsátásokkal, hiszen a legtöbb szakmai területen munkaerő-hiánnyal küzdenek. Szavai szerint az intézményben kitűnően képzett, többdiplomás, nyelveket beszélő, valamint az intézmény és az írott magyar kultúra mellett is rendkívül elkötelezett szakemberek dolgoznak, az ő számukat szeretné gyarapítani. Továbbá szeretné a béreket is emelni. (Infostart)
- Kapcsolódó: Önkényes átszervezés a válságban lévő Országos Széchényi Könyvtárban (Magyar Narancs)


Könyvtárosok munkáját könnyíti az OPKM - szolgáltatások egy helyenFEL

A könyvtáros kollégák részéről érzékelhető az érdeklődés az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) link könyvtárszakmai fejlesztései, szolgáltatásai iránt is. Az elmúlt időkben egyre több fejlesztéséről, újításáról adtunk hírt (itt, a KIT oldalain is) és publikáltunk részletes leírásokat. Ezek egy része csak a szolgáltatások mentén volt elérhető, más része pedig meg sem jelent a honlapon. Most ezzel az új menüponttal, kb. 1 óra alatt ezeket a fejlesztéseket a szakmabeliek, a könyvtárosok számára láthatóbbá, egy helyen megtalálhatóbbá tettük.
Létrehoztunk egy oldalt link , ahol összegyűjtöttük régebbi és újabb fejlesztéseinket, szolgáltatásainkat. Ez egy lista, rövid annotációval és a honlap megfelelő részeire mutató linkekkel. Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel más könyvtárakat, könyvtárosokat is azok használatára, bevezetésére buzdítsunk.
A felületről a következő szolgáltatások érhetők el: a képernyőtámogatásos chatreferensz, a webinárium, a szöveg nélküli képkönyvvel kapcsolatos anyagok. Felhívják a figyelmet a tezaurusszá fejlődő tárgyszójegyzékükre, bibliográfiáikra, egyedülálló folyóirataikra és a kifejezetten gyermek- és iskolai könyvtárosoknak ajánlott oldalaikra.


Ez várja a közalkalmazottakatFEL

Közeleg a határidő, amikor sok-sok könyvtáros, múzeumi dolgozó kap egy visszautasítható ajánlatot.
Augusztus 15-ig kell, hogy ajánlatot tegyenek a könyv -és levéltárak, múzeumok a náluk dolgozó kulturális közalkalmazottaknak a folytatásra - november elsejével ugyanis közel 20 ezer ilyen alkalmazott közalkalmazottat terelt a kormány a munkaerő-piacra.
A tízezrek jövőjét érintő döntést május 19-én, az ellenzék nem szavazatainak ellenében fogadta el az Országgyűlés fideszes kétharmada.
A törvény szerint a munkaadók új, piaci alapú munkaajánlatot kell tegyenek a közalkalmazottakra - amit a dolgozó október végéig vagy elfogad, vagy nem - az ajánlattétel határidejét pedig először július 15-ben határozták meg.
Egy feltűnésmentes törvénymódosítás azonban egy hónappal későbbre, augusztus 15-re tolta ki ezt az ajánlattételi határidőt. (Népszava)
- A Kormány kiemelten fontosnak tartja a közszférában dolgozók megbecsülését, ezért az egészségügyi és az oktatási ágazatokat követően a harmadik meghatározó humánszektor, a kulturális szakterület béremeléséről is döntött a Kormány.
A művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyváltásával párhuzamosan 2020-ban 6%-os béremelést hajt végre. Az intézkedés az állami és az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra is kiterjed. A 2020. évre ütemezett béremelés több mint 5 milliárd forint többletforrást jelent a szektornak, amely 2020. január 1-jéig visszamenőleg megilleti a közalkalmazotti státuszból kilépő dolgozókat. A közalkalmazotti bértábla 2008 óta nem változott. A közalkalmazotti jogviszony előmeneteli rendszere pedig több szempontból kontraproduktív, és nem nyújt biztonságos életpályát. (Kormány.hu)


Deichman könyvtár - nem csupán kirakat - nézd Töyent, Stovnert, FubiakotFEL

Többször írtunk Oslo legújabb - a központi fekvésű Björvika városrészben épült - könyvtárcsodájáról (pl.: link ). Persze, kétes lenne a hitelesség, ha a hozzáállás csak a központban mutatkozna meg. Ám ez nem így van. Nincs "kirakat", helyette használói igények figyelése és kielégítése van. Ezt bizonyítja, hogy a Deichman-könyvtár link több fiókja vált messze földön ismertté az utóbbi 10 évben, pl. Töyen, Stovner vagy Fubiak. A vonatkozó, könyvtárbelsőt bemutató képeket ld.: link . Közös jellemzőik pl., hogy
- közösségi terek (a hagyományos könyvtári funkció egy a többi között)
- a könyvtári dokumentumok eszközként, és nem célként szerepelnek bennük
- az egyedi könyvtárbelső a használók bevonzását szolgálja
- az egész családot bevonzza, külön figyelnek a szegényebb sorsú gyerek igényeire. (MG)
A vonatkozó fotókat ld.: link . Az első 4 fotó: Stovner (forrás: link ); 5-8. Fubiak (forrás: link ); 9-12. Töyen (forrás: link , link )


Új KKDSZ-elnök - a halottak napja hozza el a közalkalmazotti státusz végétFEL

A kulturális ágazatban dolgozók 15 százalékának csökkent a bére a veszélyhelyzetben. Új elnöke van a szakszervezetüknek.
Dobrovits Orsolya művészettörténészt választotta elnökévé a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) kongresszusa. A szakember, aki tíz éve végez érdekvédelmi munkát, nehéz időszakban veszi át a szervezet irányítását, hiszen a kormánypárti többség húsvét előtt váratlanul előállt az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetésével, s a törvényt azóta el is fogadta a parlament. Ennek értelmében idén november elsejétől a könyvtári, a múzeumi, a levéltári, a közművelődési, a többségében vidéki színházi és a nagyzenekari munkavállalók kis előnyökkel járó közalkalmazotti jogviszonya egyszerű munkaviszonnyá alakul át. Az érdekvédők célja annak elérése, hogy az átsorolás a lehető legkevesebb hátrányt okozza a munkatársaknak.
A kihívás sajnos nem szokatlan - fogalmazott a Népszavának az új elnök. Hasonlóan nagy feladatot jelentett a civil törvény előírásainak való megfelelés is, hogy évente kell megszervezni és finanszírozni egy kongresszust, alapszabályt kellett módosítani. Most a közalkalmazotti jogviszony elvesztése felerősítette az igényt, hogy a kulturális ágazat munkahelyeinek 40 százalékában meglévő kollektív szerződések körét bővítsék, az új egyéni munkaszerződések mögött a lehető legtöbb helyen ilyen kollektív alku álljon. A KKDSZ Piliscsabán összegyűlt tisztségviselői a főváros, Pécs és Miskolc kultúráért felelős alpolgármestereivel beszélgetve megállapították, hogy az érdekegyeztetésre nyitott intézményfenntartó önkormányzatokkal lehet sikeres az együttműködés, és várhatóan ezeken a településeken lesz nyílt és átlátható az intézményvezetők kiválasztása is. Az idő sürget - fogalmazták meg többen is -, ezért pénzügyi és jogi szakértők bevonásával kezdeményezni kell a tárgyalások megkezdését, különben "november elsején majd arra ébredünk, hogy halottak napja van és már nem vagyunk közalkalmazottak".


Hasznos olvasói térrel is bővülhetnek a könyvtárakFEL

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne. Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka, sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody's friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon. (G7)
Esélyes, hogy a hagyományőrzőbb könyvtárosok esetén némileg más a helyzet, többen szeretnének dolgozni a megszokott keretek között. De a lehetőség adott arra, hogy a nem olvasói terek szűküljenek az olvasóiak hasznára. A megoldás a coworking office-ok eljárása (link lehet: egyazon munkaállomáson, különböző időben, különböző munkatársak dolgozhatnak. Bár esélyes, hogy ez a forma a fiatalabb munkatársaknak jöhet be. (MG)


Eltűnnek a demokráciapárti könyvek a hongkongi könyvtárakbólFEL

A Hongkongban kedden bevezetett, sokak által kritizált új nemzetbiztonsági törvény máris érezteti hatását a kínai városállamban. Beszámolók szerint már nem kölcsönözhető ki a könyvtárakból több, hongkongi demokráciapárti politikus, aktivista által írt politikai témájú, politikatudományi könyv.
A hongkongi média utánajárt annak, mi lett a könyvekkel; a könyvtárak azt válaszolták, vizsgálják, hogy tartalmuk ütközik-e az új nemzetbiztonsági törvénnyel. A Reuters azt írja, egyelőre nem tudni pontosan, hány demokráciapárti írás kerül vizsgálat alá, egyes könyveket, mint a fiatal aktivista, Joshua Wongé vagy Tanya Chané, már nem lehet kikölcsönözni, de például a Nobel béke-díjas, Liu Xiaobo művei még hazavihetők.
A hongkongi kormányzat pénteken közölte azt is, hogy a tavaly júniusban megkezdődött kormányellenes tüntetéshullámon rendszeresen skandált, "Szabadítsuk fel Hongkongot, korunk forradalma" jelmondat szeparatistának vagy felforgatónak minősülhet az új törvény értelmében.

Régebbi hírforrás(ok): Cenzúra téma a KIT-en: linkAnalógiák

Milyen szülő-gyerek játszmákat látsz a könyvtárban, hazai könyvtárügyben?FEL

Eric Berne Emberi játszmák (1964) című könyve a szociális tranzakciókat teljesen új perspektívába helyezi az olvasója számára. Könnyű olvashatósága, laikusok számára is érezhető relevanciája és tudományos precizitása évtizedek óta tartja fenn a szakmai könyvesboltok [és könyvtárak - szerk.] polcain.
Az emberek kommunikációjának megfigyelése közben Berne arra lett figyelmes, hogy a kísérleti alanyainak kérdései és válaszai három főbb énállapot között váltakoznak. Egy énállapot leginkább pszichológiailag összefüggő verbális és non-verbális viselkedési minták összességeként fogható fel. Az absztrakt definíció feloldásaként elmondható, hogy három főbb énállapotban lehetnek az emberek az interakcióik során:
- a szülői énállapotban, amely a szüleik viselkedését mintázza,
- a felnőtt énállapotban, amely a valóság teljesen objektív értékelésével foglalkozik, vagy
- gyermeki énállapotban, amely a gyermekkorukból származó ösztönös reakciókat és vágyakat foglalja magába.
Pl.: Fehér fürdőszoba-berendezés szerelés céljából tárgyal egy szakemberrel. Átbeszélik a költségvetést, majd megállapodnak az árban, és Fehér egyértelműen kiköti, hogy nem léphetnek fel extra költségek. Ám előre nem látott szelep miatt négy dollárral több jelenik meg az egyébként négyszáz dolláros számlán. Bár a nagyságrend nem jelentős, és ésszerű lenne kompromisszum, Fehér követeli a szerelőtől a külön kiadás visszavonását. Az elhúzódó vita végén a szerelő végül enged.
Elemezve: üzleti vita egy pénzösszegről, felnőtt érvel felnőtt ellen. Azonban mindkét szereplő részéről játszma folyt: a szerelő kezdeményezte a provokálást a számla benyújtásával, és mivel előzőleg szavát adta Fehérnek, ő került alárendelt szerepbe. Ezáltal Fehér jogosnak érezte a felháborodást. Kihasználta kedvező pozícióját, hogy partnerével éreztesse annak kiszolgáltatott helyzetét, és gyermekkora óta felgyülemlett feszültségét tölthesse ki rajta. A játszma célja és belső pszichológiai előnye Fehér számára tehát saját érzelmeinek, dühének igazolása, külső pszichológiai előnye pedig a saját fogyatékosságaival való szembenézés elkerülése.
Pszichológiai szinten Szülő szólt Felnőtthöz: "Figyeltelek, abban a reményben, hogy hibázol." Gyermek: "Ezúttal rajtacsíptél."


Orvosok okozták pácienseik halálát - végzetes szakmai büszkeségFEL

A könyvtári állomány nagysága ma is sok könyvtár büszkeségének mutatója. Azt már kevesen tudják, hogy az állomány mérete egy szinten túl épphogy visszavesz a használók elégedettségéből, és csökkenti a forgalmat - nem beszélve a könyvtár hatékonyságáról. A könyvtári büszkeség-mutató tehát sajnos túl gyakran kárt okozó tényező. (MG)
Semmelweis 1847 májusában fogalmazta meg azt a tézisét, hogy a gyermekágyi láz nem önálló, járványos betegségként terjedő kór, hanem bomló szerves anyagok által okozott fertőzés, amellyel az orvosi személyzet saját maga fertőzi meg a szülő nőket. Megfigyelését a boncolási gyakorlatokon részt vevő medikusokat és a boncolást nem végző bábanövendékeket oktató két szülészeti osztály közötti halandósági mutató eltérésére, tehát statisztikai kutatásokra alapozta, s rámutatott arra, hogy a kórfolyamat megegyezik a vérmérgezés tüneteivel.
Semmelweis Louis Pasteur és Robert Koch mikrobiológiai forradalmának korszaka előtti utolsó évtizedben alkotott, így az okozati összefüggéseken kívül nem tudta mikrobiológiai érvekkel alátámasztani tézisét, így nem dicsőséget, hanem ellenségeket szerzett kollégái között, akik büszkék voltak kezük "kórházi szagára" és sértőnek találták a feltételezést, hogy ők okoznák a pácienseik halálát.
Praktikus

Egy hanyatló munkahely 4 kétségtelen jele - mi a helyzet nálatok?FEL

Félek bemenni hozzá! Hogy fogom elérni, hogy úgy érezze, ezt ő találta ki? Miért hagyja ezt? Csak pár azok közül a zsigeri reakciók közül, amiket egy hatalmaskodó, szerény képességű vagy hanyag vezető kapcsán érezhetünk. Mikor jön el az a pont, amikor egy munkahely annyira rossz, hogy muszáj felállni?
Egy alkalmatlan főnökség egy egész munkahelyet tönkre tud tenni. Ronald E. Riggio, a kaliforniai Claremont McKenna Főiskola szervezetpszichológus professzora összegyűjtötte azokat a leggyakoribb figyelmeztető jeleket, ahonnan tudhatod: a közös hajót épp egy hatalmas jéghegy felé irányítják a kormánynál lévő vezetők. Lépj le onnan, amíg nem késő!
1. Rangidős a vezető, csak az irányításhoz nem ért.
2 A jó kollégák menekülnek a süllyedő hajóról.
3 A rossz kollégák bármit megtehetnek a fedélzeten.
4. Folyamatosan megy a tűzoltás. (kifejtés a forráslinken)


Skippeljük ezt a cringe trash-t, dylo! - szlengszótár, hogy szót értsünk fiataljainkkalFEL

Egyre több könyvtár igyekszik szakítani a hagyományos könyvtárképpel, elfogadják, hogy a szolgáltatásukat el kell tudni "adni". Az üzenetek eljuttatásához azokon a platformokon kell megjelenni, és azon a nyelven kell megszólalni, amelyeket a megszólítani kívánt célcsoport használ. A szleng használatát is elfogadhatónak tartják, érdemes a mai tizen- és huszonévesek által használt - eredetükben főleg angol, illetve cigány - szavakkal ismerkedni.
adom - tetszik az ötlet
bástya - haver, barát
bejön - tetszik
cinkel - cikiz
cringe (krindzs) - szánalmas, cikis
crush (kráss) - aki tetszik, "bejön"
chill - pihenés, lazulás
crew (krú) - csapat, baráti kör
csapassuk - bulizzunk, menjünk, csináljuk
donate (donét) - dobjunk össze
dik - nézd már
dylo - tesó
fake - hamis, ál-
feeling - hangulat, érzés
flexel - menőzik
fullos - szuper
gengelünk - összejön a csapat
kawaii - cuki
kikeráz - kicsípi magát
levesbe - megy a kukába
offol - leolt
pacek - menő, király
para - félelmetes
pls - légy szíves
random - véletlenszerű
skippel - lemondani valamit, lógni (pl. tanóráról)
stíl - stílus
trash (tres) - szemét, rossz
trollkodik - kötekedik, kekeckedik
true (trú) - igaz
zsa - induljunk
(gyűjtés: Balassa Margó)

Régebbi hírforrás(ok): ...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés... linkKisszínes

Nyílt levél: veszélyben érzik a vita szabadságát a nyugati világbanFEL

150 vezető értelmiségi írt közös levelet "az igazságról és a nyílt vitáról". A mindent felforgató amerikai tüntetésekre reagálva üdvözlik a faji és szociális egyenlőtlenségek elleni harcot, amely rávilágít a tágabb értelemben vett egyenlőtlenségekre is. De "ez a szükséges szembenézés felerősített egy sor olyan erkölcsi normát és politikai elköteleződést, amelyek gyengítik a nyílt vita és különbségek elfogadásának elvét, és helyébe az ideológiai alkalmazkodás kívánalmát állítják."
Az aláírók szerint az információk és eszmék szabad áramlása a liberális társadalom lényege, de mostanában naponta újabb és újabb akadályokba ütközik. Elítélik a nyilvános megszégyenítés és kiközösítés új hullámát, amely szerintük eddig főleg a radikális jobboldalt jellemezte, de mára elterjedt a kultúra minden területén. A véleményük miatti, nagyon különböző szintű kellemetlenségeket az aláírók közül többen megtapasztalták, például
- JK Rowling, a Harry Potter szerzője, akinek a munkássága számos embernek segített kamaszkorában elfogadni a másságát, de nemrég transzfóbnak nevezték, miután felvetette, hogy csak a nők menstruálnak;
- vagy Salman Rushdie, akit kiátkoztak a Sátáni versek miatt, és rejtőzködve kellett élnie;
- vagy Khalid Khalifa, aki kritizálta a szír kormányt, és ezért betiltották a műveit.
Az aláírók között van még a világhírű nyelvész Noam Chomsky, a híres feminista Gloria Steinem, A szolgálólány meséjét író Margaret Atwood, Garri Kaszparov sakkmester, Michael Ignatieff CEU-rektor, Anna Applebaum történész és elemző, illetve számos olyan kutató, akik olyan témák feltárására tették fel az életüket, mint a rabszolgaság vagy a rasszizmus.


Összeesküvés-elmélet - példa a természetéreFEL

Túl sokat foglalkozik Bill Gates a koronavírussal ahhoz, hogy ne legyen gyanús - vélik az összeesküvés-elméletek hívei. Miközben kevés olyan híresség volt, aki az elmúlt években jobban kongatta volna a vészharangot egy várható világjárvány miatt, mint a jótékonyságot és a világ -szerinte üdvözítő - megmentését egy ideje már főállásban űző milliárdos.
A BBC álhíreket ellenőrző csapata ilyen agyrémeket talált:
- Bill és Melinda Gates alapítványa afrikai és indiai gyerekeken tesztelte az oltásokat, aminek eredményeként több ezren meghaltak vagy visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedtek. Állítólag Indiában ezért még bíróság elé is kell állnia.
- Kenyába olyan tetanuszoltásokat juttatott el, amelyek abortuszgyógyszereket tartalmaztak.
- A vakcinákkal és az abortusszal tömegesen akarja kiirtani a világ lakosságát.
- És talán az egyik legnépszerűbb elmélet: az oltásokkal csak mikrocsipeket akar beültetni az emberekbe.
Miután a globális egészségügybe az alapítványán keresztül dollármilliárdokat ölő Bill Gates ennyire termékeny inspirációt jelent az összeesküvés-elméleteknek, a BBC megpróbált utánajárni, hogy mégis miért. Kiderült, hogy ennek két egyszerű oka van: Bill Gates gazdag és híres.
Az összeesküvés-elméletek egyik fő mozgatórugója pedig, hogy befolyásos embereket gyanúsítanak meg szörnyű dolgok elkövetésével. A mintázat általában ugyanaz, csak a nevek cserélődnek - ez Magyarországon is ismerős lehet. Ha nem Bill Gates a mumus, akkor Soros György az, vagy a Rotschildok, a Rockefellerek. Mindig van valaki. (HVG)
Kapcsolódó: Bill Gates szerint a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni gyógyszereket és majdani oltásokat olyan országok és emberek számára kell hozzáférhetővé tenni, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, és nem azoknak, akik a "legtöbbet ígérnek" értük, a piaci alapú értékesítés ugyanis elodázza a világjárvány végét. (Portfolio)
Információforrások

Tudod-e, hányan ünneplik veled együtt a születésnapodat?FEL

Hogyan szólítsam meg? - Talán ez az egyik leggyakoribb kérdés az emberközi kapcsolatokban. Esélyes, hogy a könyvtáros--használó viszonyban sem könnyű a helyzet. Egy lehetőség arra, hogy a használót is feltehetően érdeklő kérdést vetünk fel a KSH interaktív diagramja (link ahol a Magyarországon anyakönyvezett emberek összesített születési adatai láthatók 1970 január 1-től. A kérdés megválaszolása - érdeklődés esetén - alkalmat teremthet a beszélgetés továbbfűzésére. Az éles bevetés előtt érdemes néhány percet tölteni a diagram kipróbálásával.
Mód van arra is, hogy az itt közölt linkről qr-kódot készítünk, és hírünk címével ellátva kiragasztjuk pl. a gyerekkönyvtárban, kérdés esetén felajánlva a gyerekkönyvtáros segítségét. (MG)


Elindult a MuseuMap új szolgáltatása, a MuseuMap GalleryFEL

3D modelleken és történeteken keresztül ismerhetjük meg a magyar kultúra kincseit a MuseuMap Gallery-n, a magyar múzeumi digitalizáció legújabb online csatornáján. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) mintaprojekt keretében digitalizált műtárgyak kitűnő minőségű fotókon és 3D felvételeken tekinthetők meg.
A MuseuMap Gallery (link a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központjának (OMMIK) fejlesztése, a több mint 330 ezer műtárgyrekordot számláló MuseuMap portál kibővítése. Az oldal egyedisége, hogy az érdeklődők a tárgyakat történetükkel együtt, látványos módon - 3D modelleken és virtuális kiállításon - bemutatva, kontextusba helyezve ismerhetik meg. A menüpontok (Felfedezés, Oktatás) igazítanak el a szórakoztató ismeretterjesztő és az oktatási célokat szolgáló anyagok között, míg a Kiállításokon belül a digitalizálásban résztvevő partnerintézmények virtuális gyűjteményei kapnak helyet. Utóbbi elkészítésében mi, az OMMIK-ban is segítjük a múzeumokat, ha azoknak nem áll rendelkezésükre az ehhez szükséges megfelelő technikai háttér. Szintén várjuk az intézmények fotós, videós anyagait az OMMIK folyamatosan bővülő interaktív oktatási anyagaihoz, a MuseuMap Gallery-n található Múzeumi Töri-Tárhoz.
MuseuMap Gallery oldalon kicsik és nagyok, pedagógusok és diákok, laikusok és szakemberek egyaránt találnak kedvükre való műtárgyakat, történeteket, kiállításokat. Az új oldal célja, hogy a magyar kultúra gazdagságát mindenki számára elérhetővé és átélhetővé tegye, és a látogató felfedezze, számára mit jelentenek a múzeumokban található kincsek: egy történetet, egy szép tárgyat vagy szimbólumot.
A digitalizálás országszerte szeptembertől folytatódik a mobillaborban, ami folyamatosan új digitális rekordokkal gazdagítja majd a MuseuMap Gallery oldalt.


Zöldinfrastruktúra füzetek 1-5.FEL

A megjelenő Zöldinfrastruktúra füzetek a szakemberek, döntéshozók munkáját és a városlakók tájékoztatását kívánják segíteni. A kiadványok bemutatják a zöldinfrastruktúra fejlesztések komplex eszközrendszerét a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok révén.
Az általános alapelveken és jó példákon túl tartalmazzák a megvalósítás különböző lehetőségeit, továbbá ezek műszaki és növényélettani feltételeit, korlátait. A kiadványsorozat a városökológiai alapismeretektől, a zöldfelületek ökoszisztéma szolgáltatásán át, a csapadékvíz-gazdálkodás ökologikus rendszeréig minden fontosabb tématerületet felölel.
Az Zöldinfrastruktúra füzetek sorozat első kiadványát a városi csapadékvíz-elvezetésben kiemelt szerepet betöltő vízáteresztő burkolatokat és azok alkalmazási lehetőségeit mutatja be. A füzet és a jövőben megjelenő kiadványok célja, hogy a fővárosi közterület-megújítások során útmutatást nyújtsanak az élhető, fenntartható közösségi terek létrehozásában.
A Zöldinfrastruktúra füzetek:
1. Vízáteresztő burkolatok
2. Zöldhomlokzatok
3. Vízérzékeny tervezés a városi szabadtereken
4. Városi fák és közművek kapcsolata - Tervezési útmutató
5. Belvárosi belső udvarok megújítása

Hírforrás: HUGBC
2020. július 15.

Ha le akarod vetetni a Shakespeare-köteteket a polcról... - itt a Shakespeare daráló vlogFEL

A Shakespeare daráló leveszi Shakespeare-t a magasból, az elérhetetlen poros unalom polcáról, hogy szemezgetve bedarálja, és másként összerakja. Darálja, azaz elemzi, szétszedi, örömmel forgatja a részeket és újra összerakja, hogy megmutassa, szóba hozni egy problémát nem is olyan könnyű feladat, és hogy ebben az irodalmi nyelv bizony segítségünkre lehet.
Almási Zsolt (Shakespeare kutató, PPKE) 8 perces bevezetőjében megvallja: "Talán ki fog derülni, hogy a katedrától az íróasztalig mást sem teszek, mint szerelek, szét és össze, patikamérlegen súlyozom a szavakat. Mert a szavak a legfontosabbak, hiszen nem csak a problémák megoldására, legyenek azok tudományosak vagy a mindennapi életből származók, használjuk őket, hanem már jóval előbb, a probléma megfogalmazására is tudományterülettől függetlenül, mely megfogalmazás aztán meghatározza a megoldást is. Minden a szavak és azok értelmezésén múlik, a szavak teremtenek és pusztítanak. Ezért végső soron a szavak erejével, hatalmával és természetével foglalkozom hát Shakespeare kapcsán. Az idegennel elegyedek szóba, teszem ki magam neki, hogy a tudományom és magam gazdagodjak, és talán ezáltal te is."
- Ugye, tudod, hogy az előadásokra mutató qr-kódos matricát is ragaszthatsz a kötetekre, könyvespolcra, hirdetőfelületre? (MG)
- Első tartalmi rész: Tompor álma (link


Magyarországon is elérhető a YouTube KidsFEL

Mától itthon is elérhető a 3-12 éveseknek szóló YouTube Kids, a videómegosztó kifejezetten gyerekekre szabott verziója, amin a szülők egyszerű eszközökkel választhatják ki a megfelelő csatornákat, és határozhatják meg a videónézésre fordítható időt. Az alkalmazás egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, és minden olyan, gyerekeknek szánt tartalmat megtalálhassunk, melyek korábban csak hosszas kattintgatás után kerültek elénk.
A YouTube Kids öt éve indult, fokozatosan vezették be a különböző piacokra, hozzánk most értek el. Az alkalmazás ingyenes, fut telefonon, tableten, okostévéken, de ChromeCaston, Apple TV-n vagy játékkonzolokon át tulajdonképpen minden lapostévén. Az applikáció beállítása kézenfekvő és gyorsan megy, a szülő tulajdonképpen totális ellenőrzést kap a gyereknek létrehozott fiók felett. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ún. jóváhagyott tartalom-módban kiválaszthatja azokat a videókat és csatornákat, amelyeket a gyerek számára elérhetővé akar tenni, kijelölheti, hogy milyen tartalmat nézhet meg az alkalmazáson belül, és kizárhat bizonyos videókat vagy csatornákat. Sőt, magát a keresés funkció használatát is le lehet tiltani. Fontos, hogy a YouTube Kids használatához a gyermekeknek nincs szükségük Google fiókra, valamint nem tudnak videókat feltölteni és kommentelni, kizárólag tartalmat nézni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu