Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/23., jún. 3.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kiállás a rasszizmus ellen, a könyvtár küldetése mellett
Országos közgyűjteményi lojalitásmérő mutató - a használók online értékelik a szolgáltatásokat
Hű a küldetéséhez - ezért radikálisan megváltozik a NYPL 1.
Hogyan lehet a könyvtárak szükséges megváltozását veszély helyett kihívásként érzékeltetni?
A könyvtáros öröme - még ha nehéz döntésen keresztül is
A referensz állomány beolvasztása - hogyan hozzuk ki a legtöbbet a könyvtári forrásokból?
Megkérdeztük: Milyen készségekkel lehet ma leginkább előre jutni a könyvtári rendszerben?
Gyakori marketing-tévhitek 1. - Most kell minden üzenetet átadni
Rugalmas könyvtárak tervezése a COVID utáni világ számára (olvasóink szavazatára)
Hogyan alakítsuk a könyvtárunkat a koronavírus árnyékéban?
Az OSZK kapcsán; Magyar Narancs és Amberg Eszter
A kormányzat innentől a legkisebb múzeum vagy könyvtár vezetői pozíciójába is beleszólhat
A nyomor nem versenyképes (Földiák András)
Pörgés a könyvtárban Bod Péter Megyei Könyvtárban
Koronavírus és tájékoztatás-minőség: esetleges adatokat osztunk meg egymással
Új igazgató és várható átszervezés Hódmezővásárhelyen
Robot szerkeszti, robot olvassa fel a híreket Magyarország első, automatizált podcastjában
A kritikus / kritikai olvasás területei 100. - Politikai propaganda indikátor

Analógiák

Kulturális migránsok - ha könyvtárosok, és ha könyvtárhasználók

Kisszínes

Érdemes megtanítani a kutatókat (is) saját adataik kezelésére
Videojátékokkal veszi fel a harcot a MOME az álhírekkel

Információforrások

Kubai virágdenevér, kalózok és koktélok a könyvtárban - érdekelheti a gyerekeket?!
Pompás gyerekkönyv az állatok szex..., akarom mondani: szerelmi életéről
17 csodás játék gyereknapra - a Qubit ajánlásával
Új közéleti hetilap indul a 168 Óra és a Népszabadság egykori szerzőivel
Az 5 legjobb oldal ingyenes képek letöltéséhez


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kiállás a rasszizmus ellen, a könyvtár küldetése mellettFEL

A New York-i Közkönyvtár elnöke megszólal égető, aktuális politikai ügyben. Mint az ország legjelentősebb közkönyvtárának irányítója, felelős intézményvezető, kiáll a könyvtár alapértékei mellett, határozottan állást foglal a rasszizmus ellen. Esélyes, hogy gondosan megformált nyilatkozata a könyvtárvezetői kurzusok kötelező irodalmává válik. (MG)

- Mindannyian érezzük a példátlan történelmi pillanatot. A járvány mindenki számára komoly kihívás, és túl sokak számára tragikus is. George Floyd szörnyű Minneapolis-i halála, valamint az azt követő tüntetések raknak súlyosan terhet mindannyiunk vállára. A COVID-19 felnagyítja és feltárja a legmélyebben belső hibáinkat és negatív hajlamainkat is. Kiállunk a fekete közösség mellett, és fáj a szívünk egy olyan ország miatt, melynek része a faji igazságtalanság, arrogancia és gyűlölet. Nehéz nem szomorúnak, mérgesnek lenni, ugyanakkor bizakodónak maradni.

A kegyetlenség, félelem és szorongás ellenére meg kell találnunk azt, amiben továbbra is megbízhatunk, amiben továbbra is hihetünk. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a könyvtár küldetése - mindenkit segíteni a tanulásban, befogadni és tisztelni mások szemléletmódját, lehetővé tenni a biztonságos és eredményes párbeszéd lehetőségét, esélyt kínálni mindenkinek - közvetlenül hat a megosztottság, tudatlanság, gyűlölettel és a rasszizmus ellen. Meglévő alapértékünket, hogy mindenki tanulhasson és alkothasson, továbbra is tiszteletben kell tartani. Másokat megismerve megismerjük saját magunkat is, ezáltal megtalálhatjuk az együttélés, egymásra találás és a jobb megértés módszereit.

Változatos hátterünk és tapasztalataink a város és a társadalom legnagyobb és legfontosabb erőforrása: előállni új ötletekkel és perspektívákkal, empátiára tanítani és rámutatni saját hibáinkra. Nem pedig az, hogy becsukjuk szemünket és fülünket a sokféleség tanulságaira, vagy hogy nem tartjuk mások életét és tapasztalatait a miénkével egyenlő érvényűnek és értékűnek. Amikor társadalomként elmulasztjuk tiszteletben tartani a tanulást és egymás elfogadását, embertelenné válunk és kimondhatatlan tragédiákat idézünk elő.
Mindannyiunk felelőssége, hogy tájékozott polgárokként aktívan részt vegyünk demokráciánkban, hogy együttesen finomítsuk, követeljük és érvényesítsük az igazságszolgáltatást. Ennek kulcseleme, hogy továbbtegyük magunkat országunk faji igazságtalanságainak örökségén.

A könyvtár, a te könyvtárad, elkötelezett amellett, hogy lehetővé tegye ezt a fejlődést. Minden rendelkezésünkre álló eszközt, könyvet és gyűjteményt biztosítunk ahhoz, hogy befogadjunk, kiszolgálhatjuk és ösztönözzünk mindenkit egymás tiszteletben tartására, az egymástól való közös tanulásra. Minden felhalmozott tudásunk arra emlékeztet bennünket, hogy képesek vagyunk, igen, szörnyűségek elkövetésére, ám mindez ellenére együtt képesek vagyunk ezeknél sokkal jobb tettekre is.

125 éve, akár személyesen, akár online - mint most -, küzdünk az elutasítás ellen és kiállunk a megértés, empátia és szolidaritás mellett. E nehéz pillanatban megerősítjük küldetésünket, és minden közösséggel karöltve fellépünk az igazságtalanság és a rasszizmus ellen.
Köszönöm, és kérem, maradjunk biztonságban. (ford.: MG)


Országos közgyűjteményi lojalitásmérő mutató - a használók online értékelik a szolgáltatásokatFEL

A szigorú gazdasági feltételek idején a kulturális intézményeknek is a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat kell nyújtaniuk elfogadható kiadások mellett. Az értékelésben a fókusz a mennyiségi és statisztikai módszerekről a szervezet hatásának és értékének bemutatása felé mozdul. Jelenleg csak a könyvtárak rendelkeznek az értékeléshez (hatásméréshez) szükséges szabvánnyal (ISO 16439). A szabvány segíti az új típusú mutatók kifejlesztését, ajánlása az erőfeszítéseket a fő feladatokra korlátozza: a könyvtári gyűjteményekre, a könyvtári térre és a könyvtárnak a használók eredményeire gyakorolt hatására. Ezeket nem lehet "kemény" módszerekkel mérni, új megoldások szükségesek. Érdemes a szabvány ajánlásában lévő területekre összpontosítani, mivel az intézményeknek általában nincs tapasztalatuk a minőségi módszerek és az interjúk eredményeinek - gyakran munka- és költségigényes - hasznosításával kapcsolatban. A paradigmaváltás egyik példája a Finn Nemzeti Könyvtár és a kulturális intézmények együttműködésében fejlesztett Finna link : online szolgáltatás, amely az összes finn könyvtár, múzeum és levéltár felhasználói interfészét a különböző intézmények metaadatait kombinálva egy integrált keresőfelület formájában hozza össze, így egyszerre több, hálózatba kötött intézmény szolgáltatásait teszi értékelhetővé. Az általa használt, az ISO-ajánlással jól összehangolható Net Promoter Score (NPS) egy statisztikai és a lojalitást mérő mutató, amely a minőségi adatokat numerikus értékekké alakítja, s meghatározza a könyvtár fő céljaihoz leginkább releváns szolgáltatásokat. A módszer lényege: az olvasók 0-10-ig terjedő skálán értékelik, milyen szívesen ajánlanák a szolgáltatást ismerőseiknek. Ezután a válaszadókat csoportosítják: a 9-10 pontot adó csoportba kerülnek az ún. támogatók, a 7-8-as csoportba az ún. passzívan elégedettek, és a 0-6-os csoportba az elégedetlenek. Az NPS-t százalékban határozzák meg, a támogatók és az elégedetlenek arányában.
A mutatószámot az üzleti életben széleskörűen alkalmazzák, de nincs szakirodalom sem az NPS-nek, sem más hasonló eljárásnak a könyvtári világban való használatáról. Az NPS-t az ISO bedolgozza új szabványába; a megoldás hasznos lehet a közgyűjteményi szektor más intézményei számára is.
Az NPS használatát az Észt Nemzeti Könyvtárban tesztelték, az eredmények nagyon ígéretesek. A Finna saját felméréseket is végzett több tízezer olvasó megkeresésével, az ő eredményeik is biztatóak. (Az innovatív szolgáltatások hatásának vizsgálata a finn könyvtárakban Viszocsekné P. É.)


Hű a küldetéséhez - ezért radikálisan megváltozik a NYPL 1.FEL

A New York Times-ban jelent meg Anthony Marx cikke: "A könyvtáraknak meg kell változniuk". Ő az idén 125 éves New York Public Library elnöke. Nyilatkozata a magyar könyvtárak számára is figyelemre érdemes. Idehaza erős mind a hagyományos formák gyakorlatait éltetni kívánó könyvtárosi tábor, mind a megújulni kívánók közössége. Az ellentétes irányú húzás eredménye azonban gyakran az egy helyben maradás. A KIT az utóbbi években közel 2 tucat cikkben számolt be metropolisz könyvtárának tevékenységeikről. [A továbbiakban zárójelek között szerkesztőségi megjegyzéseket közlünk.] (MG)

- "Ahhoz, hogy hűek maradjanak küldetésükhöz, minden könyvtárnak radikálisan meg kell változnia" - indít az elnök. - A példátlan kihívások közepette a könyvtáraknak virtuális térbe kell áthelyezni szolgáltatásaikat. Az előkészületeket persze nem ma kezdték, így nem meglelő, ha hosszasan lehet sorolni mai, virtuális kínálatukat. Példaképpen:
- online mesélés, meseolvasás [ebben a hazai könyvtárak is jeleskednek, a NYPL-módszertanról: link ]
- szülőknek nyújtott online távoktatást segítő eszközök kínálata [bővebben: link ]
- virtuális könyvklub
- virtuális író-olvasó találkozó
- könyvbemutató podcastok
- virtuális referensz a tájékoztató könyvtárossal [hazai példa: OPKM link ]
- interaktív online könyvajánlás
- kisvállalkozásokat támogató és álláskereső webináriumok
- adatbázis-szolgáltatókat bevonó online adatbázis-használati oktatások
- többezres ingyenes e-könyv-kínálat.
Nem meglepő, hogy ilyen kínálat a használati adatokat is megdobja. A kísérlet sikerességének mutatói pl.: 864%-os növekedés a SimplyE e-könyvolvasó alkalmazás használatára jogosító digitális olvasójegy-igénylésekben a krízishelyzet elejétől, kb. 200%-os növekedés az e-tanulási platformon, és 236%-kal többen nézték az oktatási forrásokat. (ref.: MG) (folyt. köv.)
- Az oktatást segítő online szolgáltatással kapcsolatban ld. a link képgalériát.


Hogyan lehet a könyvtárak szükséges megváltozását veszély helyett kihívásként érzékeltetni?FEL

Pléh Csaba: ... neurológusok és pszichológusok egyaránt igazolták, hogy az idegsejtek közti kapcsolatok változásai révén a felnőtt agy is képes radikálisan új dolgokat megtanulni. Ehhez többnyire nem kell más, mint kellően erős környezeti hatás, de korántsem mindegy, hogy az a hatás építő vagy romboló jellegű-e. Amikor az emberek felnőttkori szerelembe esnek, vagy saját döntésük alapján változtatnak környezetet és munkát, végbemegy a neurális kapcsolatok szóban forgó átrendeződése, és az ember képes merőben új dolgokat elsajátítani úgy magáról, mint a világról - hozott példákat Pléh. Ha azonban a környezeti hatás negatív stressz formájában jelentkezik, a tanulási folyamat gátolttá válik, vagyis az ember az alapesethez képest kevésbé lesz tanulékony.


A könyvtáros öröme - még ha nehéz döntésen keresztül isFEL

Hallgatói gyakorlat alatt megismerkedtem a dallamos nevű Gerlinde Petersen asszonnyal. Tettem-vettem náluk. amit kellett, interjúkat készítettem a Hannoveri Városi Könyvtárban link a Könyv Könyvtár Könyvtárosnak link és a Könyvtári Levelező/lapnak link .
Egy év múlva meglátogattam ismét őket. Petersen asszony fel volt villanyozva! - Képzeljem el - mondta -, hogy fél éve radikális selejtezés volt náluk, a könyvtár megújulásának keretében. Az állomány 1/3-ától megszabadultak. Nagyon nehéz volt! Akár egy percig is eltöprengett, hogy dobja-e, vagy sem. De végül sikerült :-) És most - képzeljem el: a kidobott polcok helyén besüt a nap! A könyvtárosok és a használók egyaránt élvezik a teret, könnyebben megtalálják a számukra kedves köteteket.
Azt nem tudom, hogy Hannoverben sikerült-e elérni az IFLA által optimálisnak tartott egy használóra 2 db dokumentum arányt. De hogy Petersen asszony mentálisan felszabadult, kivirágzott, azt nagyon vonzó volt látni :-)
Összefoglalva: nehéz döntés, ugyanakkor felszabadító élmény (a szakmai haszon mellett).

Hírforrás: KIT-információ
2020. június 03.
Régebbi hírforrás(ok): Polcon porosodó kötetek - Bárkay Tamás cikke [és: reakciók és válasz a reakciókra] link Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link

A referensz állomány beolvasztása - hogyan hozzuk ki a legtöbbet a könyvtári forrásokból?FEL

A használói igények változása a könyvtári terek nagymértékű átrendezésével párosulva oda vezetett, hogy a könyvtárak feltűnő hanyatlást tapasztaltak a nyomtatott referensz gyűjtemény használatában. Ez a jelentős visszaesés arra ösztönözte a könyvtárosokat, hogy új módszereket keressenek a még életképes gyűjtemény népszerűsítésére. A Dél-alabamai Egyetem Charles M. Baugh Élettudományi Könyvtárában úgy döntöttek, hogy beolvasztják a nyomtatott referensz műveket az általános gyűjteménybe. (Bizonyos címek apasztásra kerültek, a hivatkozással kapcsolatos segédkönyveket pedig a kötelező irodalom szekciójába helyezték át.) Egy év elteltével a kölcsönzési adatok azt mutatták, hogy a gyűjtemények egyesítése után a referensz köteteket gyakrabban forgatták az olvasók, legalábbis bizonyos címek esetén kiugró volt a használat. A jövőben mindazonáltal a könyvtár a referensz művek elektronikus változatainak beszerzésére és szolgáltatására kívánja helyezni a hangsúlyt. (A referensz állomány beolvasztása, avagy hogyan hozzuk ki a legtöbbet a könyvtári forrásokból?; sajnos csak autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Dokumentumállományok egybeosztása? - fontolva haladunk (szavazás) link Egybeosztott állomány -- mikor, hogyan, miért? link

Megkérdeztük: Milyen készségekkel lehet ma leginkább előre jutni a könyvtári rendszerben?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
3 - Kiváló munka az aktuális pozícióban
9 - Széleskörű szakmai és azon túli ismeretek
24 - Szívélyes kapcsolatok a mindenkori felettessel
0 - Szorgalmas tanulás a könyvtárosképzőben.
Úgy tűnik, hogy az elvtelen hízelgés a meghatározó előrejutási lehetőség a hazai könyvtárügyben. Ennek fele csak a tényleges teljesítmény jelentősége. A könyvtárosképző intézmény teljesítménye nem mérvadó. Az adatok legkevésbé sem meglepőek, különösen, ha az 5, illetve 9 éves adatokkal együtt szemléljük a helyzetet. A diagramot ld.: link (MG)


Gyakori marketing-tévhitek 1. - Most kell minden üzenetet átadniFEL

Gyakori hogy komoly termékeket, szolgáltatásokat dolgozunk ki, és az egészet igyekszünk átadni a használónak. Aki azonban jó eséllyel megcsömörlik tőle. Pl. egy egész kódexet bedigitalizálunk neki. Persze, a digitalizálásnak több funkciója van, és a megőrzés, kutatás számára érthető az egész elérhetővé tétele. És ez hasznos is - a használói tábor 0,001%-a számára -, akik végletekig elszánt kutatók. Ha ennél nagyobb megtérülést és elismertséget szeretnénk, akkor emeljünk inkább részeket ki a dokumentumból. könnyen Vágjuk befogadható darabokra a teljes kínálatot. Lehet - a példa kedvéért - az egy miniatúra, vagy egy érdekes marginália (lapszéli jegyzet), vagy egy műhöz kapcsolódó sztori, sőt, akár legenda is (jelezve, hogy a történet nem igazolható). Ezzel van esélyünk arra, hogy a kódex iránt érdeklődést keltsünk, és a célcsoport tagjai tegyenek egy lépést célunk felé. (A pékség illatának az a célja, hogy az arra járók érdeklődését felkeltse, és a reménybeli vásárló tegye meg az első lépést a vásárlás felé.) Ha ezt a lépést megtették, akkor jöhet a következő, kitervelt akciónk, amivel majd a következő lépését igyekszünk elérni.
Summa: ne akard egyből az egész szolgáltatást lenyomni a célcsoport torkán! Mert éppenhogy elijeszted. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. június 03.

Rugalmas könyvtárak tervezése a COVID utáni világ számára (olvasóink szavazatára)FEL

Egyes könyvtárak már újranyitottak Amerikában, limitált időben. Más könyvtárak még a koronavírus miatt küzdenek. De mindegyik fontolgatja, hogyan óvhatná jobban a dolgozók és a látogatók egészségét.
- Tisztaság: sokkal nagyobb szükség lesz rá mint amennyire eddig odafigyeltek. Rendszeresen tisztítani kell mindent, amivel a látogatók érintkeznek. Pl. kilincseket, korlátokat, asztalokat. A tisztításnak nem kell antimikrobiálisnak lenni, mert a károsak lehetnek az egészségre, és nem feltétlen védenek.
- Tartani kell a távolságot: Ezt segíthetik a falra ragasztott választóvonalak. A tárgyalókból ki kell vinni székeket, hogy ne üljenek benn sokan. A túl közeli számítógépes állomások közt növelni kell a távolságot. Meg kell fontolni, hogy az épületen kívül lehet-e terjeszkedni. Be kell építeni a szabályzatba is, mi legyen a távolságot nem tartókkal.
- Laptop kölcsönzés: az asztali munkaállomások helyett érdemes bevezetni a laptopkiadó pultokat. Két kölcsönzés közt lehet tisztítani az eszközöket. Kiadáskor figyelmeztetni a felhasználókat a távolságtartásra.
A Global Workplace Analytics kimutatása szerint (link a cégek 25-30 százaléka kiterjeszti a jövőre is a távolról dolgozás lehetőségét. Sokan nem feltétlen otthonról akarnak dolgozni. A könyvtáraknak nyilvános térként ennek is tudatában kell lenni. Elő kell készülni a könyvtárak iránti növekvő keresletre. Hogyan fogják kezelni, hogy jönnek hangosabb projektcsapatok és csendben dolgozni vágyók - ezekhez külön terek kellenek. Szintén meg kell fontolni a partnerségeket, pl. gyermekfelügyelet és kávézó létesítése érdekében. (ref.: Hbaók Lilla)


Hogyan alakítsuk a könyvtárunkat a koronavírus árnyékéban?FEL

- Nagyobb, nyíltabb, jól szellőztethető közös terek kialakítása (kevesebb könyvespolc)
- Érintésmentes alkalmazások (fotocellás ajtó- és szaniter-megoldások, billentyűzet helyett könnyebben tisztítható érintőképernyő)
- Módosított burkolatok és higiénikusabb anyagok (padlófelfestés, rézkilincs)
- Otthoni munkavégzés és táv-könyvtárhasználat módjainak felpörgetése.
Az ilyen és hasonlók módosítások többé-kevésbé megvalósíthatók könyvtár saját hatáskörén belül. Ha megvan az akarat ahhoz, hogy a könyvtár higiénikusabb munka- és közösségi hely legyen. (MG)

Nagyon úgy néz ki, hogy a közeljövőben meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal. Ez például azt jelenti, hogy az irodaházak nagy részét át kellene strukturálni, új anyagokat kellene beépíteni, és valószínűleg a műszakokat is újra kéne tervezni ahhoz, hogy minél kisebb valószínűséggel kapjuk el a fertőzést a kollégáktól.
Hogy lehet például az irodákba visszaterelni tízesével, százasával az embereket, ha a járvány még mindig ott toporog az ajtóban?
A legjobb, és talán a legolcsóbb megoldás persze az, hogy azok a cégek, amelyek megtehetik, továbbra is garantálják az otthoni munkavégzés lehetőségét, illetve csak fokozatosan engedik vissza az irodákba a munkavállalókat. Előírják például, hogy a hét bizonyos napjain kik és hányan mehetnek be az épületbe, a többieknek addig otthonról kell dolgozniuk.
Emberek milliói kaphatják meg a lehetőséget, hogy megtapasztalják, milyenek a napok, ha nem kell órákon át ingázniuk, vagy (rájönnek), hogy mennyire rugalmatlan ma az, hogy nem maradhatnak az otthonuk közelében, ha egy családtagjuk beteg.
A Zaha Hadid Architects Egyesült Arab Emírségekben épülő új székházában például ügyelnek rá, hogy az ott dolgozóknak minél ritkábban kelljen fölöslegesen felületekhez érniük. A liften nem kell majd gombokat nyomkodni, mert az okostelefonnal lesz navigálható, az ajtókon pedig nem lesz kilincs - mozgásérzékelővel és arcfelismerő rendszerrel lesznek felszerelve. Mivel a fertőzések jelentős része a felületekkel történő érintkezés során terjed, jól jöhetnek az olyan extrák is, mint hogy az árnyékolókat, a világítást, a szellőztetést, de még a kávégépet is okostelefonon keresztül lehet majd működtetni.


Az OSZK kapcsán; Magyar Narancs és Amberg Eszter FEL

A Magyar Narancs "Súlyos válságban a nemzeti kultúra legfőbb bástyája" link (máj. 20., Pálos Máté) cikkel kapcsolatban megkerestük az érintett Amberg Esztert, aki a tárgyban nyilatkozott a KIT-nek:
"A nevezett hír hamis színben tünteti fel személyemet azáltal, hogy nevemet összefüggésbe hozza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elmarasztaló jelentésével. A cikk releváns tényeket hallgat el, félreérthetően fogalmaz, az ÁSZ-jelentésből idézetteket megtévesztő, téves következtetésre indító módon csoportosítja.
A tények röviden:
1. A Csorba Győző Könyvtár (CSGYK) 2015. április 1. óta nem önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, így a számvevőszéki vizsgálat által megállapított hiányzó dokumentációval a gazdasági felettes szerv rendelkezik, nem a könyvtár.
2. Az ÁSZ-adatszolgáltatás során a CSGYK mindent megtett, ami saját hatáskörben megtehető volt, hogy határidőben be tudja küldeni a kért dokumentációt. Amint azt a gazdasági felettes szerv rendelkezésre bocsátotta, beküldte az ÁSZ számára az intézkedési tervvel együtt.
A fentieket szívesen megosztottam volna Pálos Máté újságíróval is, de sajnos nem keresett meg annak ellenére, hogy - állításával ellentétben - az Országos Széchényi Könyvtár telefonkönyvében megtalálható a nevem és az elérhetőségeim is. A körülmények tisztázása érdekében kénytelen voltam a Magyar Narancshoz fordulni sajtó-helyreigazítási kérelmemmel, amelyre eddig nem kaptam választ."


A kormányzat innentől a legkisebb múzeum vagy könyvtár vezetői pozíciójába is beleszólhatFEL

A legnagyobb figyelem a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetésére irányult, de van itt más is. Aprónak tűnő, de jelentős változásokról ad hírt a május 28-i Magyar Közlöny.
Érdekes továbbá az is, amiről a 47. § rendelkezik: "(Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza) "a közművelődési intézmény és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, nyilvános könyvtár, közlevéltár vezetőjének megválasztására irányuló pályázat tartalmára és a pályázati eljárásra vonatkozó szabályokat, valamint a pályázatok elbírálásának rendjét, továbbá a közművelődési intézményben, a közösségi színtérben és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézményben, nyilvános könyvtárban, közlevéltárban foglalkoztatottak munkaköreit, valamint a munkakörök és a vezető beosztás betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételeket?. Ez tehát lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag a legkisebb múzeum, tájház, közkönyvtár vezetői pozíciójába is közvetlenül beleszóljon a minisztérium.
Feltűnik ezeken kívül az is, hogy így szól a rendelkezés: "(Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a törvény végrehajtásaként rendeletben szabályozza) "a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények névviselésének és névhasználatának szabályait." Egyes feltételezések szerint ez vonatkozhat például kifejezetten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevére is.


A nyomor nem versenyképes (Földiák András)FEL

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát megszüntető törvényjavaslathoz készített indokolását olvasva az ember hosszan elmerenghet azon, hogy hova jutottunk.
... De senki nem vizsgált semmit. Se horizontálisan, se vertikálisan, se sehogyan sem. Ha ezt megtették volna, akkor az indokolás sem lenne ennyire szakmaidegen és semmitmondó. Ehelyett kilöknek minden intézményt és minden embert a munkaerőpiacra, ahol verseny van. Csakhogy az alkotmányban is előírt kulturális alapellátás - amelynek többek között a nincsteleneket is el kellene érnie - nem versenyképes. Ez a parányi bökkenő. Illetve az is, hogy lehetne versenyképes, csak nem teszik azzá.
Tessék, hirdessék meg a főváros huszonhárom kerülete könyvtári ellátásának a feladatát, írják ki versenytárgyalásra a nemzet múzeumi kincseinek vagy összes okiratának őrzését, gondozását, gyarapítását, kutatását, nyilvános bemutatását, illetve tánccsoportok, kórusok, nyugdíjasklubok és sok egyéb közösség fenntartását. Mi meg fogjuk mondani, hogy mennyiért vállaljuk, csakhogy annak az egy ötödét sem fogja a magyar költségvetés megfizetni. Akkor meg miről beszélünk? Ezen a területen ma és itt nincsenek komoly pénzek, Magyarországon a szponzorálásnak harminc év alatt sem sikerült kinőni a gyermekcipőjét. És ha az állam sem adja meg a kor színvonalán való működéshez szükséges összeget, akkor miből versenyezzünk?
Egy országos közszolgáltatási ág a szaktudásnak, a jogszabályoknak, a gazdálkodásnak, a működési módoknak az összetett rendszere. Magyarországon az érintett szakterületeken ez a rendszer a közintézményekre és a közalkalmazottakra épül, ha minden meggondolás és az új struktúrák elősegítése nélkül kivesszük egy döntően fontos elemét, akkor azzal kárt okozunk, nagy kárt.


Pörgés a könyvtárban Bod Péter Megyei KönyvtárbanFEL

Nem csak a járványtani helyzet tette lehetővé, de az olvasók igénye is megkövetelte, hogy újrainduljon a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasószolgálata: május 26-án, a nyitás első napján a régi világbeli keddi napokhoz (a könyvtárban ez a hét első munkanapja a közönséggel) hasonló volt a jövés-menés, a délelőtt folyamán több mint ötvenen hoztak-vittek könyvet, de olyan is akadt, aki végre beiratkozhatott a könyvtárba. (Az első napon, zárásig, 206 igénylőt és 328 egyéni tranzakciót / kölcsönzést jegyzett az intézmény - olvasószerk. megj.)
Szigorú, de olvasóbarát szabályzatot dolgozott ki az elkövetkező időszakra a Bod Péter Megyei Könyvtár: az olvasókat a kiskertben fogadják (ennek előnye, hogy a könyvtárba menőknek nem kell maszkot viselniük, valamint a lázmérés procedúráján sem kell átesniük), itt lehet leadni a visszavitt könyvet, átvenni a kölcsönzésre kiszemelt olvasnivalót. A könyvtár természetesen nem számol késedelmi díjat azokra a kikölcsönzött könyvekre, melyek visszaviteli határideje az intézmény kényszerű zárási ideje alatt járt le.
A kölcsönzésben nagy segítséget jelent az előjegyzési módszer: telefonon vagy e-mail-ben jelezhetik előre igényüket az olvasók - ennek előnye, hogy a könyvtár munkatársai idejében előkészíthetik a kért könyvet, melyet majd azonnal át tudnak adni az olvasónak. Visszavitelük után a papír borítójú könyveket és a műanyag borítású dokumentumokat (CD, DVD) hét napra elkülönítőbe helyezik. Nyilván, az elkülönítés lejárta után ezek a könyvek is újra kölcsönözhetőek.
Ha nem is nagy, de mindenképp számottevő volt a pezsgés első nap a könyvtárban. Többnyire folyamatosan sorban álltak az emberek a csigalépcsős kiskertben, vittek is vissza könyveket, kölcsönöztek is. "Egy átlagos keddi napnak megfelelő a forgalom", mondta el érdeklődésünkre Szonda Szabolcs, a könyvtár vezetője. Felnőttek és gyerekek, határozott igényűek és új olvasmányélményre vágyók egyaránt felkeresték az intézményt, utóbbiaknak ugyan nincs még lehetőségük a polcok közt böngészni, hogy hátha felkelti valami az érdeklődésüket, de a könyvtár munkatársai szívesen ajánlanak könyvet, bármilyen témájút, bármilyen életkornak.
Forrás: link


Koronavírus és tájékoztatás-minőség: esetleges adatokat osztunk meg egymássalFEL

"Nagyon veszélyesnek tartom azt a kommunikációs űrt, ami az elmúlt két hónapban jellemző volt. Mindez egy hiszterizáló reakciót, olyan paranoiát válthat ki, amely miatt az emberek hajlamosak lesznek azt sem készpénznek venni, ami hiteles forrásokból hangzik el. Nem immunológusként, genetikusként, hanem állampolgárként ez a félelmem.
Amikor az ország tiszti főorvosa azt mondja, hogy találtak X fertőzöttet és Y haláleset történt, a hallgatók nem jó számokat hallanak, mert fogalmuk sincs arról, hogy hány vizsgálatból jöttek ki ezek a számok. Miközben megértem a társadalomlélektani, szociálpszichológiai és gazdasági megfontolásokat, a hihetetlen nyomást, amit a növekvő munkanélküliség tesz a döntéshozókra, veszélyesnek tartom, ha az elsőnél esetleg sokkal keményebb második hullám olyan helyzetben talál minket, amikor már nem vagyunk annyira megrémülve és ezért nem vigyázunk annyira" - mondta csütörtök este a CEU Határtalan tudás rendezvénysorozatának évadzáró online eseményén Falus András Széchenyi-díjas immunológusprofesszor. (Qubit)
- Az egészség-gazdaságtan összes axiómáját félretettük az elmúlt időszakban - kezdte előadását Molnár Márk Péter, egészség-gazdaságtani szakértő. A beavatkozások tervezéséhez szükséges ismeretek terén nagyjából ugyanott vagyunk, mint a két hónappal ezelőtti záráskor, a vírusról most sem tudunk nagyon sokat. Nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát, nem értjük, hogy a gyerekek miért nem fertőződnek meg, nem tudjuk a mortalitását, a terjedési sebességet, vagy a terjedés sajátosságait. Olyan adatokat osztunk meg egymással, amelyek teljességgel esetlegesek, nem ismerjük, hogy ki reagál rosszul és ki reagál jól a vírusra, gyakorlatilag sötétben tapogatózunk - sorolta az aggodalomra okot adó tényezőket az előadó. (Napi)
- ... kerülni kell a hivatalos tájékoztatás felesleges információcunamiját is: a brit Behavioural Insights Team fent taglalt jelentésében leszögezi, hogy azok, akik leginkább aggódnak a vírus miatt, semmivel sem emlékeznek jobban a hivatalos tanácsokra és intézkedésekre, mint azok, akik a legkevésbé aggódnak. [...] kis mennyiségű, de célzott információ felhalmozása is elég volt az embereknek ahhoz, hogy eldöntsék, valóban szükségesek-e az intézkedések, és be fogják-e őket tartani. Onnantól kezdve a további tájékoztatás már csak igen kis mértékben volt képes változtatni ezen.
Milyen információ a fontos? Egyrészt az, hogy lényegre törő módon tájékoztassák az embereket a gyakorlati intézkedésekről, másrészt az, hogy konkrét példákkal mutassák be nekik a veszélyt. Ahogy Steven Pinker, a Harvard pszichológiaprofesszora a napokban egy interjúban hangsúlyozta: az ember azt a veszélyt veszi komolyan, amire példát lát. Akinek volt tüdőrákos közeli ismerőse, jobban észben fogja tartani a cigaretta káros hatásait. (Qubit)


Új igazgató és várható átszervezés HódmezővásárhelyenFEL

Öt évre keresett új könyvtárigazgatót a hódmezővásárhelyi önkormányzat, legalábbis így írták ki a pályázatot. A véleményezési közgyűlésen azonban kiderült, a tervek között az szerepel, hogy a művelődés házat és a könyvtárat egy intézménybe szervezik.
A vásárhelyi önkormányzat az eddigi vezető, Soós Csilla nyugdíjba vonulása miatt, augusztus 1-jétől 2025. július 31-ig írta ki a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár vezetői pályázatát, amire ketten jelentkeztek.
Márki-Zay Péter polgármester a múlt heti véleményező közgyűlésen azonban bejelentette, intézményi átszervezést terveznek.
- A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ jelenleg a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ része. A múzeum közgyűjteményi feladatokat lát el, a művelődési központ pedig közművelődésit. Ugyan a könyvtár is közgyűjteménynek számít, de számos közművelődési feladatot is ellát - emelte ki Márki-Zay Péter, megemlítve, hogy a tevékenységek jobb összehangolása, hatékonyabb működése érdekében tervezik az átszervezést, amit a közeljövőben a közgyűlés elé terjeszt.
(...) A polgármester azt válaszolta, nem titkolja, hogy a hatékonyság növelése érdekében esetleg létszámcsökkenés is bekövetkezhet. Sok olyan feladat van, amit az összevont intézmény elvégezhetne, részben olyanok, amikről már egyeztettek a könyvtár vezetésével.
A véleményező közgyűlés végül 2020 végéig bízta meg Domjánné Szénási Editet a könyvtár vezetésével.


Robot szerkeszti, robot olvassa fel a híreket Magyarország első, automatizált podcastjábanFEL

Megkezdte működését hazánk első mesterséges intelligencia alapú podcastja, a Hírstart Robot Podcast. Teljesen automatizált hírműsor, amelyben a szemlét, a publikálást, valamint a felolvasást is egy robot végzi.
A felület ily módon lehetővé teszi a digitális hangformátum rendszeres, sorozatszerű közzétételét az online térben, ráadásul mindez különösebb emberi beavatkozás nélkül valósul meg.
A podcastok népszerűsége világszerte jelentős, a műsorok nagy előnye, hogy bárhol, bármikor és bármilyen okoseszközön, laptopon vagy akár asztali gépen is hallgathatók, illetve szemben egy rádióadással, a lejátszás megszakítható és újraindítható. A napokban megkezdte működését hazánk első mesterséges intelligencia alapú podcastja: a népszerű híraggregátor, a Hírstart oldalán egy női hangú robot olvassa fel a híreket.
"A projekttel az volt a célunk, hogy vezető médiacégként megmutassuk, a különböző technológiák mennyire könnyen integrálhatóak iparágunkban, és milyen alternatív megoldásokat kínál a robotizáció számunkra is" - nyilatkozta Virág Attila, a Hírstart és a Startlap csoport technológiai vezetője a Kreatívnak eljuttatott közleményben.
A Hírstart Robot Podcast naprakész hírműsorokat szolgáltat, sőt a technikának köszönhetően tematizált, egyedi adások létrehozása is megoldhatóvá vált. Az adások a link oldal mellett elérhetők a Spotify, az iTunes, a Google és a TuneIn podcast csatornáin is.
A Hírstart 2002 októberében indult hírgyűjtő oldalaként. A Central Médiacsoport Zrt. online portfóliójában a Startlap termékcsoport tagjaként aggregált tartalmaival a legfontosabb magyar online médiumok anyagaiból szemléz. Tematikus összeállításokkal, háttéranyagokkal, hírarchívummal, időszakos csatornákkal áll a hírfogyasztó közönség rendelkezésére.


A kritikus / kritikai olvasás területei 100. - Politikai propaganda indikátorFEL

A Politikai Propaganda Indikátor új mérőszám annak azonosítására, hogy a propaganda fegyvertárának összehangolt és egyirányú bevetésével mennyire téríthető el egy-egy közösség világképe, ahhoz képest, mintha szabadon juthatna kiegyensúlyozott információkhoz, vagyis, amikor nincs ostrom alatt a tájékoztatás. A Politikai Propaganda Indikátor bevezetését az internetes kommunikációs alkalmazások elterjedése is indokolja, mert alapjaiban változott meg az információáramlás, az informálódás természetrajza. A PPI egy mérőszám, ami arról tájékoztat, hogy milyen arányban hoznak döntéseket a polgárok hamis információk, vagy információ hiány alapján. Például annak köszönhetően, hogy a hatalom visszaél az információk áramlása felett kialakított befolyásával. A PPI egy mutató annak érzékeltetésére, hogy mennyire jellemző az adott közösségben a fake news elterjedtsége, hogy mekkora a távolság az alapos és az átlagos tájékozottság között.
Analógiák

Kulturális migránsok - ha könyvtárosok, és ha könyvtárhasználókFEL

Gondolatok a köztünk élő "kulturális migránsok" avagy egyszerűbben: az első generációs értelmiségiek problémáiról. Jelenlétük a társadalmi mobilitás bizonyítéka, illetve személyes identitásválságok sorozata. A lélekrajz-katalógus egyaránt segít a kulturális migránsok belső illetve külső megértésében, elfogadásában. (MG)
- Borbély Szilárd 2013-as, Az elveszett nyár c. esszéjében belső migránsnak mondja magát, ami annyit tesz, hogy társadalmi felemelkedése (tegyük hozzá: látványosan sikeres felemelkedése) egyben kulturális dimenzióváltással is járt. Ez azonban inkább kínnal, mint örömmel töltötte el a szerzőt, holott másutt arról beszélt, hogy minden erejével igyekezett kikapaszkodni onnan, ahová született. Vagyis sokkal inkább bűntudatot és szorongást keltett ez a kiemelkedés, mint az emancipáció felszabadultságát. Így összegzi esszéjében a kulturális migráns képzetkörét, amit az alábbiakban magam is szeretnék tovább árnyalni:
"Kulturális migráns, akinek el kell tüntetnie az árulkodó nyomokat, amelyek a múltja felé vezetnek. Az első generációs migránsok mindent megtesznek, hogy elfelejtsék a múltat, a közeget, a nyelvet, a helyet, amelyet elhagynak, és amelyet el kell felejteniük ahhoz, hogy sikeres migránsok lehessenek. A honvágy és a nosztalgia szálait is kíméletlenül el kell szakítaniuk, egyébként nem fog sikerülni a kísérlet."

Régebbi hírforrás(ok): Ezt érdemes tudnod az imposztor-szindrómáról link Hol elvárjuk, hol elhessegetjük az elismerést - de mi lehet a könyvtárosi lélek mélyén? linkKisszínes

Érdemes megtanítani a kutatókat (is) saját adataik kezeléséreFEL

Az adatokkal való sáfárkodás (data stewardship) projektje a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem új kezdeményezése. Célja az, hogy a kutatási adatok kezelése és az ehhez kapcsolódó szabályozás terén kiforrott gyakorlat jöjjön létre az egyetemen. A projekt fő újdonsága az, hogy minden karon van egy-egy adatsáfár, aki figyelembe veszi a szakterületi különbözőségeket. Ennek érdekében az összes olyan karon, ahol legkésőbb 2018 júliusa óta dolgozik ilyen munkatárs, 2017 vagy 2018 folyamán felmérték a kutatási adatok kezelésének állapotát. Az eredmények mindenütt hasonló trendeket mutattak. A kutatók nincsenek tisztában az adatkezelési terveknek (data management plans), a FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable = Megtalálható, Hozzáférhető, Interoperábilis és Újrahasznosítható) alapelveknek való megfelelésnek, valamint az adatrepozitóriumok használatának a fontosságával. A 680 válaszadó (oktatók, kutatók, doktorjelöltek) körében olyan arányszámok kerültek napvilágra, miszerint csupán 42% készít automatikus biztonsági mentést a kutatási adatairól, 13% számolt be adatvesztésről az előző évből, és közel 50% nincs tisztában azzal, ki a kutatási adatok jogtulajdonosa.
A kutatási adatok kezelése iránt ugyanakkor nagy az érdeklődés, ezért a projekt a következőkben azt célozza meg, hogy a témában tájékoztatási kampányt folytassanak, és megszervezzék a képzést az egyetem egészében és kari szinten egyaránt. (A változás előmozdításért: a kutatásiadat-kezelési gyakorlatok vizsgálata a Delfti Műszaki Egyetemen; ref.: Koltay T.)


Videojátékokkal veszi fel a harcot a MOME az álhírekkelFEL

168 óra alatt kell a versenyzőknek összedobni egy játékot, ami segít eligazodni a hírdömpingben.
Május 29-én indul a 168 órás, ComplexityJam link című nemzetközi game jam, amelynek témája a COVID-19 járvány kapcsán a folyamatos hírdömping, hírközlési kényszer és a fake news, az álhírek problematikája. Egyénileg és csoportban is lehet jelentkezni, és a videójátékok mellett egyéb interaktív digitális narratív alkotások létrejöttét is várják - írja közleményében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Az álhírek terjedése különösen veszélyes a fiatal, középiskolás és egyetemista korosztályra, akik a kritikus információfeldolgozásban segítségre szorulnak. Szükség van az álhírek felismerésével kapcsolatos készségfejlesztésre és a tudatosság erősítésére - különösen most, a járvány kapcsán. Ennek egyik eszköze lehet a játékok és az interaktív tartalmak fejlesztése, hiszen könnyedebb viszonyulási módot ajánl, közösségben készül, és ez segíthet a nehézségek hatásának enyhítésében.
A game jam célja, hogy az elkészülő alkotások olyan kérdésekkel foglalkozzanak, mint a vírus okát többféleképpen értelmező magyarázatok; az egyes országok vírus elleni harcának különböző, egymásnak ellentmondó módjai vagy az egymással szembenálló stratégiák (pl. a nyájimmunitás elérése kontra más, görbét laposító stratégiák).
Információforrások

Kubai virágdenevér, kalózok és koktélok a könyvtárban - érdekelheti a gyerekeket?!FEL

A 4 éve indult Pompás Napok-nevelés mesével oldal link tematikus mesegyűjteménnyel, mesetérképpel is rendelkezik, hasonlóan gondolkodva, mint mi, gyermekkönyvtárosok.
Kucska Zsuzsa ajánlása: - Új sorozatuk a Népek játékai első darabja link kubai. A virágoskert kint-bent játszható, főleg ovisoknak, alsósoknak. Leírása után mindjárt a könyvtáros szívét megdobogtató variációt is ajánl: a virágok nevét mesehősökre cserélve. Játszhatjuk a gyerekek neveivel, hogy az ismerkedést könnyítsük, például tábori foglalkozáson. Legtöbbünk könyvtárában szép számmal találhatók játékoskönyvek, a témában alapmű Lukácsy András kötete, több tananyag-fejlesztésben is megjelentek más népek játékleírásai, sokat mi is játsszunk.
Miért is jó ötlet a sorozat? Egyre több csoportban vannak más országbeli gyerekek, sokan tanulnak idegen nyelveket, s dokumentumgyűjteményünk különféle darabját is megmutathatjuk, bővíthetjük játékrepertoárunk.
A mostani játékkal Kubát is közelebb hozhatjuk a gyerekekhez, olyan különlegességek bemutatásával, mint a szellem orchidea, a kubai virágdenevér, a kubai trogon, a karibi manátusz, a királypálma, mely az ország címerében is szerepel vagy Borhidai Attila biológus professzort Pécsről, akiről növényt neveztek el Kubában, Kolumbusz Kristóf szintén izgalmas téma (hajói, illetve az őslakosok), kalózok, rabszolgák, a kávé, a cukor, a dohány, a tánc, a zene, a kubai rum-koktélok(szülőknek), turmixok gyerekeknek. Tematikus nap is lehet a játék kibővítésével könyvtárunkban (kalóz zászló, vegetációs térkép, dohányos szelence, papírvirág készítése, stb.)
A sorozat játékait kiemelten összekapcsolhatjuk az adott ország irodalmi alkotásaival, legfőképpen meséivel.
Jelen esetben még táncolhatunk, kávészemet rágcsálhatunk, turmixot ihatunk, elkészíthetjük a Cubano szendvicset, szóval könyvtárunk pár órára Kuba lehet.
Közös élményt kínál ez a játék!


Pompás gyerekkönyv az állatok szex..., akarom mondani: szerelmi életéről FEL

Az élővilág iránt ösztönös érdeklődést mutató gyerekek előbb-utóbb felteszik maguknak és rögtön az első útjukba akadó felnőttnek is a logikus kérdést, hogy vajon miként lesznek utódaik a különböző állatoknak. A magyarországi közoktatás természetismeret és biológia óráin azonban szaporodás címszó alatt legfeljebb vázlatos anatómiai leírások, sejtszintű folyamatok és genetikai szabályszerűségek kerülnek terítékre, a jó esetben kiskamaszkorban megejtett szexuális edukáció során pedig legfeljebb a téma humán vetületeivel szembesül az ember gyereke.
Megfelelő ismeretanyaggal felvértezett felnőtt kevés akad, az elérhető szakirodalom az avatatlanoknak többnyire értelmezhetetlen, a népszerű természetfilmek pedig csak elvétve tárgyalják ezt az alapvető, a törzsfejlődés szempontjából megkerülhetetlen témát. Így a gyermeki kíváncsiság kielégítetlen, a tudás pedig hiányos marad. Érdemi felvilágosítás híján a szaporodás rendkívüli sokfélesége mellett arról sem értesül az élő környezetének megismerésére törekvő, ilyen irányú gerjedelmeit csak a módszeres köznevelés hatására elveszítő embergyerek, hogy a szexuális magatartásformák nem szorítkoznak a különböző nemű egyedek közötti interakciókra. Vagyis, hogy a másság általánosan elterjedt jelenség az egész állatvilágban.
A hiány szerencsére pótolható. Pár hónapja magyarul is megjelent a Németországban három éve kiadott Az állatok szerelmi élete című szaporodásbiológiai kisenciklopédia. A kötet még a felnőtt olvasót is meglepheti, a 12 éves vagy annál idősebb gyerekek pedig az élményalapú tanulás kritériumai mentén szórakozva kapnak tudományosan korrekt tájékoztatást az élővilág szexualitás terén is pazar sokféleségéről. (A könyvet egyébként 12-től 102 éves korig ajánlják olvasóik figyelmébe a szerzők.)

Régebbi hírforrás(ok): Miért jó a fiúknak az orális szex? - Mehet a Yelon qr-kódja a 305-hoz, a polcra? link

17 csodás játék gyereknapra - a Qubit ajánlásávalFEL

Most vasárnap gyereknap, és egy igazán jó társasjáték ebből az alkalomból nem csak egyszeri élmény nyújthat, ráadásul, ha egy gyerekjáték a felnőttek számára is élvezetes, az igazán elismerésre méltó egy társasjáték részéről. Rengeteg gyerekjáték van, de olyant alkotni művészet, ami első sorban gyerekeknek szól, ugyanakkor felnőttek számára is szórakoztató, vagy éppen kihívás. Az alábbiakban olyan társasjátékokat gyűjtöttünk össze, amik első sorban dizájnjuk és témájuk miatt nem biztos, hogy felnőtt társaságban előkerülnének, ha azonban a felnőttek közösen ülnek le gyerekekkel játszani, minden bizonnyal nagyon jól fogják magukat érezni. Fordítva pedig, ha olyan játékokat kerestek, amiket felnőtteknek sem snassz elővenni, de gyerekekkel is jól játszhatók, akkor nézzétek meg korábbi karanténajánlónk elejét, hiszen ott is gondoltunk a családokra. Mostani listánk azonban teljesen új, köztük egészen sok friss újdonsággal. Fogadjátok szeretettel gyereknapi játékajánlónkat!


Új közéleti hetilap indul a 168 Óra és a Népszabadság egykori szerzőivelFEL

Az első szám csütörtökön [máj. 28.] érkezik, a lap online lába fizetős lesz.
Jelen néven indul új hetilap, az első szám csütörtökön, május 28-án érkezik a standokra. Az újságot a 168 órától a kiadóval fennálló ellentétek miatt távozó trió, Lakner Zoltán, Tóth Ákos és Krajczár Gyula alapította, akik távozásuk óta, azaz nagyjából fél éve készítik elő az indulást.
A lap főszerkesztői feladatait ellátó Lakner Facebook-bejegyzéséből az is kiderül, hogy a Jelennek lesz online oldala is, amely várhatóan jövő héten indul és fizetős lesz.
A lap és az online oldal profilja és üzletpolitkája is leginkább a Válasz Online modelljéhez hasonlítható. Azaz Laknerék főleg az olvasói támogatásokból, rendezvényekből várnak bevételt, ezért cserébe elemző, híreket kommentáló anyagokat szállítanak. "A kismillió újraközölt napihír helyett a gyors hírelemzésre és az információk súlyozására koncentrálhassunk. Ez is egy módja annak, hogy meg lehessen tudni, valójában mi történt aznap" -fogalmaz Lakner.
A lap impresszumában a 168 Óra egykori szerzőin kívül a Népszabadság korábbi munkatársai is feltűnnek (például Tamás Ervin, de külsős szerzőként Hegyi Iván is ír a lapba).
A Jelen kiadója a Liberty Press, melynek Lakner és Krajczár mellett az ügyvezető Tóth Ákos a tulajdonosa.

Hírforrás: Kreatív (térítéses tartalom)
2020. június 03.

Az 5 legjobb oldal ingyenes képek letöltéséhezFEL

Bármilyen vállalkozásod is van biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb szükséged lesz jó minőségű ingyenes képekre. Képek kellenek a weboldaladra, Facebookra, Instagramra, stb., és te jó megjelenést szeretnél. Ez azonban igencsak költséges lenne profi fotós bevonásával minden egyes alkalommal. Pontosan ezért jöttek létre az úgynevezett stock fotós oldalak, ahonnan teljesen ingyenesen tölthetsz le jogtiszta, szabadon felhasználható képeket. Bármennyit, szinte bármiről. Jól hangzik, ugye? Szabadon válogathatsz több millió ingyenes, profi kép közül.
Itt a nehézség már csak az, hogy melyik helyről szerezd be a képeidet? Mert hogy elég sok ilyen oldal van már. Nagyon könnyű elveszni bennük és nagyon sokan bele esnek abba a hibába, hogy órákat-napokat töltenek el keresgéléssel. Szeretnék neked segíteni és leszűkíteni ezt a listát, hogy te már egyből a legjobb oldalakat használhasd, ezzel is felgyorsítva a folyamatot.
Pixabay, Unsplash, Burst, Freepik, Snappa - részletek a forráslinken.

Régebbi hírforrás(ok): Honlapszerkesztők figyelmébe: képek ingyen linkHírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu