Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/16., ápr. 15.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Összezárnak a szakmai szervezetek és a szakszervezetek a kormány ultimátuma előtt?
Jogszabály-tervezet: Nem lesz fontos a könyvtárak politikai semlegessége?
Itt a mézesmadzag a korbács mellé
Hogyan korrigálhatók a hivatalos vírus-adatok valósabbakra?
Kihívás vagy veszély? - máshogyan reagál az agyunk
Együttműködés - a leghatékonyabb stratégia, de miért akadozik a könyvtárak esetében?
Nárcisztikus vezetőket választunk, pedig a szerények tehetnék jobb hellyé a világot
Kis távmunka interjú - Lévai Klára, MOME Könyvár
Kalandos időutazásra hívja a családokat a tavaszi szünetben az OSZK
Megkérdeztük: Képben vannak-e a könyvtárszakmai szervezetek a vírushelyzettel?
WiFi-szolgáltatás - főként a rászorulók növekvő táborának
Digitalstand, Onleihe, Austria Kiosk - elektronikus sajtó olvasójeggyel, akár otthonról is
Kis távmunka interjú - Szerencsés Anett, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár
Fanatikus őrültek, vagy nagyhatalmú varázslók? - Ma van a könyvtárosok világnapja
A kritikus / kritikai olvasás területei 99. - A választási túlterhelésen a valóságon nem tud változtatni
Tovább csökken a felsőoktatási könyvtárak potenciális ügyfeleinek száma - 19 éves mélypont
A Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

Analógiák

Járványidőben digitális tábort szerveznek
Üzenet, a használó oldaláról megfogalmazva - a marketingorientáció legfelsőbb szintje
Használói mobilon is mérhető az elégedettség - könyvtárban is

Praktikus

Hogyan rendeznek be virtuális találkozóhelyet a könyvtárak a Zoom alkalmazás segítségével (olvasóink szavazatára)

Kisszínes

A múzeumok felmérték: mi vár a rájuk a vírushelyzet után

Információforrások

Szakmai blog indult a hazai influencereknek és márkáknak az influencerkedésről
Helyismeret: bemutathatod településedet a CIA kémfotóin
Koronavírus kisokos
27 új tétel az Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük olvasmányajánlóban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Összezárnak a szakmai szervezetek és a szakszervezetek a kormány ultimátuma előtt?FEL

Ne tárgyalja a parlament a közalkalmazotti törvény módosítását, amíg tart a veszélyhelyzet, kérik a szakszervezetek...
Mottó a költészet napja alkalmából: "Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes." (JA) link - már, ha a költészet napja és József Attila észrevétele nem csak máz, hanem tartalomnak is számít - mondjuk a jogszabály-előkészítésben.
- Ha a koronavírus miatti szükséghelyzet nem lenne elég stresszes a szakmabeliek számára is...
- Ha a húsvét mellett van kapacitás a jogszabály-tervezet véleményezésére - nagycsütörtöktől húsvét kedd 08.03-ig
- Ha a közalkalmazotti státusz megszüntetése mellett marad figyelem a világnézeti semlegesség figyelembe vételére... (MG)
Az MKKSZ szerint egy újonnan benyújtott törvényjavaslat elvenné a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát.
Egy új törvényjavaslattal a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány, derül ki az MKKSZ - Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hivatalos posztjából.
Boros Péterné a Mérce megkeresésére azt mondta: még vizsgálják a mintegy 28 oldalas törvényjavaslatot, amely a kormány "húsvéti ajándékának" nevezett és ami a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti. A törvény november elsejétől lépne életbe.
A javaslat érintettjei közül kivételt képeznek a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai, amelyet Szakály Sándor történész vezet. Az Intézetről és annak vezetőjéről általánosságban elmondható, hogy az orbáni politikának tetsző módon mutatja be a huszadik századi politikatörténetet, például a Horthy-korszak relativizálásával.
Borosné információi szerint a javaslat tartalmaz állami, illetve önkormányzati feladatelhatárolást is, ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy csak bizonyos, az állam alá tartozó szolgáltatásokat fognak finanszírozni, hanem az önkormányzatok is kapnak majd támogatást. Azoknak a dolgozóknak, akikre közalkalmazotti státuszokat elveszítve a Munka Törvénykönyve vonatkozik majd, nagy változásokkal kell majd számolniuk a munkáltató és a munkavállalói viszonyában. A szakszervezet arra készül, hogy ilyen esetben kollektív szerződéskötéssel segítenek majd.
Borosné szerint még nagyobb baj az, hogy a törvényjavaslat olyan időszakban jelent meg, amikor maximum véleményt tudnak nyilvánítani, az érdekegyeztetési folyamatot viszont nem tudják megkezdeni.
- MKE: Közgyűjteményi szervezetek közös állásfoglalás és a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés MKE véleményezése link
- IKSZ link
- Pluszky Társaság link
- KKDSZ: Tiltakozunk! link ;Nem kérünk a kormány "húsvéti ajándékából" link ; Ezt az utolsó vacsorát logikusan a kivégzés követi link
- SZEF, ÉSZT, LIGA Szakszervezetek, MASZSZ, MOSZ - Közös állásfoglalás a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása kapcsán link


Jogszabály-tervezet: Nem lesz fontos a könyvtárak politikai semlegessége?FEL

A könyvtárosok (...) közalkalmazotti státuszával, a Könyvtári Intézet feladataival kapcsolatos törvénytervezet kitétele ez is: "Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségi színtér elkötelezett az Alaptörvényben rögzített alapelvek mellett." Eddig ez szerepelt a törvényben: "Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár és közművelődési intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem."


Itt a mézesmadzag a korbács melléFEL

Visszamenőlegesen 6 százalékos béremelést kapnak a kulturális ágazat dolgozói, ha lemondanak közalkalmazotti jogviszonyukról.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a kormány csak az évtizedes problémákat orvosolja az intézkedéssel. A kormány kiemelten fontosnak tartja a közszférában dolgozók megbecsülését, ezért az egészségügyi és az oktatási ágazatokat követően a harmadik meghatározó humánszektor, a kulturális szakterület béremeléséről is döntöttek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyváltásával párhuzamosan 2020-ban 6 százalékos béremelést hajtanak végre. - Az intézkedés az állami és az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra is kiterjed - írták.
Az idei béremelés az Emmi szerint több mint ötmilliárd forint többletforrást jelent a szektornak. A béremelés január 1-ig visszamenőleg megilleti a közalkalmazotti státusból kilépő dolgozókat.
Hozzátették, a közalkalmazotti bértábla 2008 óta nem változott, a közalkalmazotti jogviszony előmeneteli rendszerét pedig több szempontból kontraproduktívnak nevezték, ami nem nyújt biztonságos életpályát. Felidézték, a kulturális szektor képviselői többször jelezték az ágazati szakmai egyeztető fórumokon, hogy a közalkalmazotti bértábla változatlansága bérfeszültséget okoz.
- A kormány az intézkedéssel a szakmai szervezetek visszajelzéseire reagálva, évtizedes problémát orvosol a kulturális szférában - emelték ki.


Hogyan korrigálhatók a hivatalos vírus-adatok valósabbakra?FEL

A kritikus / kritikai olvasás segíthet a kínált adatok helyretételében, a vélt vagy valós manipuláció hatásának enyhítésében, kiküszöbölésében. (MG)
- A hivatalos weboldalon közzétett térkép megtévesztő lehet abban, hogy egyes területeken (megyékben) milyen mértékű a koronavírus-fertőzöttség. Szerzőnk elkészített egy olyan térképet, melyen ez valószerűbben követhető nyomon - és el is magyarázza, mi következik az ilyen módon súlyozott adatokból.
Természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az igazolt esetek száma nagymértékben, vélhetően nagyságrendileg eltér a fertőzöttek tényleges számától. Erre a hivatalos kommunikáció is kitér, ugyanakkor feltételezhető, hogy a látencia nálunk lényegesen nagyobb a más országokban tapasztalhatónál is.
... Ezzel együtt a fertőzöttség területi különbségeit vélhetően nagyságrendileg jól tükrözik a megyei adatok. A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett térkép azonban a fertőzöttség mértékét illetően megtévesztő, mert abszolút (nyers) esetszámokat közöl, és ezek alapján színezi a megyéket - márpedig például a 190 ezres Nógrád megyében nyilvánvalóan más fertőzöttséget jelent egy abszolút szám, mint az 1,7 milliós Budapesten. A fajlagos, összehasonlítható adatokat kiszámolva - azaz a hivatalos esetszámokat a megyék 2020 eleji népességszámára vetítve -, és a kategóriahatárokat észszerűen megválasztva viszont sokat "tisztul" a kép.


Kihívás vagy veszély? - máshogyan reagál az agyunkFEL

A bezártság és az izoláció sokakat negatív érzelmi spirálba húzhat. Mit gondol, mi lehet ebből a kiút?
Fülöp Márta (Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója): Nagyon fontos, hogy hová helyezzük a fókuszt. Lehet, hogy egy krízishelyzet közepén ez banálisan hangzik, de van egy fontos különbség, aközött ahogyan keretezzük azt, ami velünk történik. A jelenlegi helyzet most a legtöbbek számára a fenyegetés keretében helyeződik el, és nagyon nehéz ezt a kihívás keretébe áthelyezni, de az agykutatás kimutatta, hogy amikor egy helyzetet kihívásként értelmezünk, akkor az agyunkban egészen más fiziológiás, úgynevezett jutalmazó körök válnak aktívvá, képesek vagyunk kiegyensúlyozottan kezelni az adott állapotot. Ha pedig ugyanazt a helyzetet fenyegetésként keretezzük, akkor viszont egészen máshogy kezdünk el működni, felerősödik a szorongás és a döntéseinket a félelem vezérli. Nézzük meg, hogy át tudjuk-e helyezni a fókuszt a fenyegetésből a kihívás státuszába. (Etalon Magazin)
-
A remek kihívás-veszély gondolathoz egy kedvenc irodalmi adalék Fodor Ákostól: Szabadság
mi ha történik:
te döntöd el, hogy inkább
csiszol, vagy koptat


Együttműködés - a leghatékonyabb stratégia, de miért akadozik a könyvtárak esetében?FEL

Az együttműködés könyvtárak közötti szuboptimális szintjéről nem ismert hazai felmérés. Ezért csak feltételesen lehet okokat megfogalmazni. Gyakran támadhat azonban olyan benyomásunk, hogy sokkal több a szó róla, mint a tettek. Különösen a szakmai határokon kívüli együttműködések száma tűnik kórosan alacsony szintűnek. A más országokban is tapasztalatot szerzettek tudják: egyre több helyen nem építenek a könyvtárak saját katalógusokat, egyre kisebb arányban szerzeményeznek az egyes könyvtárak, és a tájékoztatás is könyvtárak közötti, közös funkcióvá válik. Az ok: nagyobb hatékonyság és szolgáltatásminőség. Mindennek az égvilágon semmi technikai és pénzügyi akadálya nincs. Csak emberi attitűd és rugalmasság kérdése. Mi lehet ebbéli elmaradásunk oka? Innentől a feltételezés:
- a külföldi működő rendszerek ismeretének hiánya, ami szakmai vezetői pozíciókban a legkellemetlenebb hatású
- erős a (látszólagos) biztonságra törekvés, ezért "az a jó, amit saját magam ellenőrizhetek" - mint a merevebb hierarchiára jellemző attitűd
- a nagyobb stressznek kitett munkaerőre jellemző rendszerigazolás (vö.: link )
- relatíve magas könyvtárosi átlagéletkor, erős a meglévő rendszerekben gondolkodik
- ???, azaz - felmérés hiányában - ki tudja, még mi lehet az okok között.
Egy magyar Nobel-díjas azonban mindezek ellenére együttműködést ajánl... (MG)
- Szinte semmiben nem annyira jó az emberiség, mint az együttműködésben. Úgy tűnhet, hogy a közgazdaságtan alapjai ennek ellentmondanak, de Nobel-díjat érő módon sikerült már levezetni, hogy a kooperáció hosszú távon nem egyszerűen kifizetődő, hanem a legjobb stratégia. A téma egyik legfontosabb kutatója Harsányi János volt, akit a világ John Harsanyi néven ismert meg. Harsányi mutatta ki, hogy ha elég sokszor ismétlődik egy döntéshelyzet, akkor mindenki jobban jár a kooperációval. Ennek a levezetéséért nem csak Nobel-díjat kapott, hanem ami a szakmában legalább ekkora dicsőség, elneveztek róla egy mutatót is: a Harsányi-osztalék az a többlet, amelyet egy-egy résztvevő nyer az együttműködéssel. (HVG)


Nárcisztikus vezetőket választunk, pedig a szerények tehetnék jobb hellyé a világotFEL

No, kikre gondolsz a cím olvastán szakmában és azon kívül, nárcisztikus illetve szegény vezető (lehetősége) kapcsán? (MG)
- A kutatások eredményei a témában egyértelműek: a jó vezető alázatos és szerény. Ha ilyen embereket választanánk az országok, intézmények, szervezetek élére, akkor a világ jobb hely lenne.
Egy ilyen személyiségű vezető mellett mindenki sikeresebb lehet, és a teljes csapat teljesítménye jobb lesz, mivel együttműködőbb környezetet teremtenek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy mik az erősségeik és a gyengeségeik, és ezt másokról is meg tudják állapítani. Ráadásul nyitottak az új ötletekre és visszajelzésekre, miközben segítenek abban, hogy a csapat többi tagjának is nagyobb legyen az önbizalma. Mindez rávilágít arra, hogy az egyéni erőfeszítések a csoport érdekeit szolgálják, a siker pedig közös.
... ideális vezető alatt a beosztottak hajlandóak beismerni ha hibáznak, jobban ismerik a saját korlátaikat, sőt a cégben megosztják egymással a sikereiket és a dicséretet, ha abban másnak is része volt. Nyitottabbak a beosztottak is az új ötletekre, tanácsokra és visszajelzésekre.
Nem igaz, hogy a szerény és alázatos vezetők nem lehetnek karizmatikusak. A kutatók egyetértenek abban, hogy a karizmatikus vezetőket is két csoportba lehet sorolni. Vannak azok, akik az önös érdekeiket tartják előtérben, és azok, akik a csoport vagy közösség érdekeit.
... A másik oldalon pedig azok a vezetők állnak, akik inkább autoriter hatalomra törekszenek. A kutatások szerint amikor az egyének össze vannak zavarodva valami miatt, akkor hajlamosabbak az ilyen vezetőt választani.

Régebbi hírforrás(ok): Semmi jóra ne számítsunk egy nárcisztikus főnök mellett link Milyen minőségű vezető a könyvtári felettesed?link

Kis távmunka interjú - Lévai Klára, MOME KönyvárFEL

Felsőoktatási könyvtár-igazgatói interjúval folytatjuk sorozatunkat...
1. Milyen munkát végzel otthonodban? - "Intézem a hallgatók esetleges szakirodalommal való ellátását, kapcsolódni szeretnénk az egyetem Google suite for education platformjához, regisztráltunk, szervezzük az adatbázisok összegyűjtését és szakszerű szétsugázását, esetenként szkennelnek az ügyeletes kollégák, a diplomafeltöltést koordinálom, az EDU Id-ket intézzük"
2. Melyek a kihívások, tanulságok e munkáddal kapcsolatban? - "Nagy a nyomás mindenkin, nagy a felelősségem, viszont használunk egy kiváló munkaszervező projektmenedzsment alkalmazást (Freedcamp), s ez otthonról is nagyban megkönnyíti a közös online tevékenységeket. Mindenki látja, hogy a másik mit csinál éppen, és hol tartunk. Ezt a jövőben is fogjuk használni! Ebbe írjuk a heti beszámolókat (korábban ilyet nem csináltunk). Az időgazdálkodás még mindig nehéz, összefolynak a nappalok, s éjszakák."
3. Mi az, ami örömöt jelent munkádban? - "Több olyan munkát be tudunk pótolni, amire eddig valahogy kevésbé jutott idő, s tudunk ugyanakkor azokat fejleszteni abba az irányba előrelépni, amit eddig is szerettem volna az online térben, de nem léptünk meg. Most szerencsére megtesszük, ezért inkább a fejlődést érzem, mint a hátrányokat.
Bármilyen észrevétel, megjegyzés - Jó lenene valami jó kis összefoglaló a témáról, hogy mások mit csinálnak!

Ha Te is megosztanád tapasztalataidat, katt ide: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. április 15.

Kalandos időutazásra hívja a családokat a tavaszi szünetben az OSZKFEL

Kalandos időutazásra hívja a tavaszi szünetben a családokat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Nézz szembe a múlttal elnevezésű akciója, amelyen régi családi vagy bármilyen más emlékről és a hozzá írt dokumentációról készített fotóval lehet részt venni - közölte az intézmény.
A tavaszi szünet jó alkalom arra, hogy mindenki portalanítsa azt a dobozt, amelyben kedves emléket, többek között szerelmes leveleket, óvodás rajzokat, képeslapokat vagy netán régi családi kéziratokat őriz - olvasható a könyvtár felhívásában.
Az akció részvevőinek a megtalált "kincset" egy fehér lapra kell elhelyezniük. Meg kell írniuk a tárgyhoz vagy dokumentumhoz kapcsolódó leírást: hol és mikor készült, kinek a tulajdona. A dokumentumot vagy tárgyat a leírással együtt kell lefotózniuk a résztvevőknek, majd április 20. és 22. között posztolniuk az OSZK Facebook-oldalán megjelenő Nézz szembe a múlttal hirdetés alá.
Mint írják, az OSZK-ban is azon dolgoznak, hogy kihasználva a rendkívüli helyzet adta lehetőségeket, rendezzék gyűjteményeiket és leporolják régi terveiket.


Megkérdeztük: Képben vannak-e a könyvtárszakmai szervezetek a vírushelyzettel?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok a kérdésre:
5 - Igen, világos stratégiát vázoltak fel
1 - Folyamatban van az állásfoglalásuk
6 - Halvány gőzük sincs
11 - Feltehetően még tanulmányozzák a helyzetet.
A kapott csekély számú válasz szerint tehát a könyvtárszakmai szervezetek egy hónap elteltével még nem ébredtek fel a megváltozott helyzetben. Vannak ugyan válaszadók, akik szerint van világos stratégia. Ez persze nem zárható ki, de annak láthatósága egyelőre nem érzékelhető (hivatalos honlapjukon pl. nincsen értékelhető észrevétel a témában).
A vonatkozó diagram: link .
Szakmai szempontokért a magyar könyvtárosok emellett bizalommal fordulhatnak az IFLA, vagy más országok könyvtárszakmai szervezeteinek tájékoztató anyagaihoz.(MG)


WiFi-szolgáltatás - főként a rászorulók növekvő táboránakFEL

Címkék: marketing | szakmai szervezet | USA |

Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete (ALA) a vírushelyzettel foglalkozva arra biztatja a könyvtárakat ebben a nehéz helyzetben, hogy a nyílt WiFi-szolgáltatásaikat ne kapcsolják ki - elsősorban azok számára, akik a saját internet-kapcsolatot anyagilag nem eneghetik meg maguknak.
- Kapcsolódó hasznos marketing: a könyvtár üzenetét a WiFi-jelszó is tartalmazhatja: link - ha csak nem ragaszkodik valamely könyvtár az értelmetlen, nehezen begépelhető és megjegyezhető karakterlánchoz.


Digitalstand, Onleihe, Austria Kiosk - elektronikus sajtó olvasójeggyel, akár otthonról is FEL

Bemutatta link regisztrált használóinak a minap a FSZEK a Digitalstandot, amely az általa megrendelt, válogatott kurrens sajtótermékekhez kínál hozzáférést - otthonról is. Örvendetes, hogy e szolgálgatás magyar használók számára is elérhetővé vált. A kínálat egyelőre még szerény, de feltehetően bővülni fog.
A KIT korábban bemutatott hasonló szolgáltatásokat, pl. a mémet Onleihe link [online kölcsönzés] vagy az osztrák Austria Kiosk link . E szolgáltatások szintén helyi olvasójegy birtokában vehetők igénybe - bár jóval nagyobb kínálattal. Az Austria Kiosk pl. ausztriai használóinak magyar sajtótermékeket is kínál (vö.: link ). Az Onleihe (ld. bővebben: link ) a budapesti Goethe Intézet könyvtári tagjai számára érhető el. E kínálatban a sajtó mellett hallgatni- és néznivalók is megtalálhatók.
E szolgáltatások kiválóak zárva tartott könyvtárak esetén: a használók nincsenek általa elzárva a könyvtáruk által megrendelt olvasni, hallgatni és néznivalóktól.
Remélhetőleg a hazai Digitalstand is terjedni, illetve kínálatilag bővülni fog. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Német e-könyvek, e-napilapok, e-magazinok, hangoskönyvek, hanganyagok és filmek - ingyen link link

Kis távmunka interjú - Szerencsés Anett, Takáts Gyula Megyei és Városi KönyvtárFEL

Új interjúnk a korábbi link után:
1. Milyen munkát végzel otthonodban?
- Folyóiratok törlési jegyzékre vitele
- Folyóirat katalógus javítás
- Kapcsolattartás a megye könyvtárosaival, a helyismereti folyóiratok megjelenéséről
- Új folyóiratok katalógusba vitele
- Leltárkönyvben szereplő adatok ellenőrzése a törölni kívánt folyóiratok letétlapjával.
"Békeidőben" én felelek a folyóirat-beszerzésért, kapcsolatot tartok a kiadókkal, a postával, reklamációval, olvasók igényeinek felmerésével, szponzorok megkeresésével.
2. Melyek a kihívások, tanulságok e munkáddal kapcsolatban?
- Furcsa, hogy egyedül kell megoldanom mindent
- Muszáj kialakítani egy napirendet, amihez többé kevésbé ragaszkodni kell, különben az egész nap (munka) nem ér semmit.
- Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a munkanapló írásáról, amire hajlamos az ember. Ez azért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mit csinál a másik, így könnyebben követhető, és nem végezzük el ugyanazt a feladatot többen.
(Kétféle munkanaplót vezetünk. Az egyik csak a feldolgozó által készített, Google drive-ban lévő táblázat, ami mindent feldolgozó könyvtárost érint. Ebbe napra lebontva beírjuk mit csináltunk az adott napon. A másik az egész könyvtár felé írt Google dokumentum, amiben leírjuk szintén az adott nap munkáit, azt hogy hol végezzük, és mi a munkakörünk.) A rossz dolog azonban az, hogy a munkatársakkal való abszolút interaktív kapcsolat nagyon hiányzik. Ezt sajnos a telefon, email, Facebook sem helyettesíti.
3. Mi az, ami örömöt jelent munkádban?
- Kapcsolattartás a kollégákkal.
- Hamar hazaérek. :-)

Ha Te is megosztanád tapasztalataidat, katt ide: link


Fanatikus őrültek, vagy nagyhatalmú varázslók? - Ma van a könyvtárosok világnapjaFEL

Nem lehetünk elég hálásak a könyvtárosoknak, akik elszántan végzik a dolgukat, és igen sokat tesznek azért, hogy a jövő nemzedék is megszeresse az olvasást. Ma van a könyvtárosok világnapja. Ünnepeljük hát őket!
A könyvtárosok lelkesedésükkel, küldetéstudatukkal nagyon sok jó élménnyel ajándékoznak meg bennünket. Nevetségesen alacsony fizetésért népszerűsítik az olvasást, túlóráznak, író-olvasó találkozókat szerveznek felnőtteknek és gyerekeknek, családi napokat, babaprogramokat, nyugdíjas klubokat, nyári táborokat, fesztiválokat, szakmai konferenciákat rendeznek, pályázatokat írnak, könyvállományt újítanak fel, bútorokat szereznek be, ha kell, falat festenek, hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat karolnak fel, tartják a pedagógusokban a lelket, azt állítják, hogy érdemes még tanítani az irodalmat, mert igenis lesznek olvasók. Ők legalábbis mindent elkövetnek azért, hogy legyenek.
Emlékszem, hogy a nagy hangú, öntelt bölcsészek annak idején hajlamosak voltak leszólni a könyvtárszakra járókat, hasonlóan a kommunikáció- vagy művelődésszervező szakra járó hallgatókhoz. "Büfészaknak" hívták ezeket, mintha valamiféle megúszós dologról lett volna szó. Megnézném ma ezeket a mindentudó filoszokat, hogyan boldogulnának egy könyvheti rendezvényen, mondjuk, egy könyvtárban. Valószínűleg sehogy. Pár nap alatt összeomlanának a rájuk zúduló temérdek feladattól.
Rendszeresen járok író-olvasó találkozókra, így valamelyest lehetőségem van bepillantani a könyvtárosok munkájába, és látom, micsoda heroikus küzdelmet folytatnak a kultúráért és az olvasás népszerűsítéséért.
Lássuk tehát, mihez is ért egy könyvtáros: ...


A kritikus / kritikai olvasás területei 99. - A választási túlterhelésen a valóságon nem tud változtatniFEL

Korábbi, választási túlterheléssel (a választók agyának leterhelése, ezáltal beszűkítése) kapcsolatos anyagunkat link folytatva:
- Trump valójában nem a jelenség okozója, hanem annak leglátványosabb tünete. A hatalom mindig azé, akinek a legértékesebb erőforrásból a legtöbb van. Ez az erőforrás valamikor a föld volt, aztán különféle nyersanyagok, az arany, az olaj, később az információ és a tudás. A figyelemalapú gazdaság elmélete szerint ez a társadalmi evolúciós folyamat lépett egy új korszakba az elmúlt pár évben, az internet, a közösségi média és az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével. Mindenkinek ott a zsebében a világ összes tudása és információja, sokkal több, mint amit képes lenne feldolgozni, így az információ-túltermelési válságban a legfontosabb valutává az emberek figyelme válik. Azt pedig hazugságokkal könnyebb megszerezni, hiszen azok mindig sokkal izgalmasabbak és reménykeltőbbek, mint az igazság. Ez a korszakváltás termelte ki Donald Trumpot.
Csakhogy a hazugság hatalmának is megvannak a maga korlátai. A legkellemetlenebb ezek közül az, hogy az igazságot ugyan lehet az emberek fejében összevissza torzítani, de a minket körülvevő valóságot nem. Trumpnál maradva: lehet tagadni a klímaváltozást, és erre hivatkozva felpörgetni az amerikai energetikai ipart, de a kaliforniai szárazságon, a floridai hurrikánokon vagy a globális vízhiányon nem fognak a pszichológiai trükkök. Az alternatív tényekre épülő világ előbb-utóbb szükségszerűen összeomlik, mert szétszedi a súrlódás a tényszerű, objektív realitással.


Tovább csökken a felsőoktatási könyvtárak potenciális ügyfeleinek száma - 19 éves mélypontFEL

19 éve nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre: nem lehet csak demográfiai okokkal magyarázni. - Van olyan intézmény, ahol felére csökkent a felvételizők száma. A pedagógusképzésben hatalmas a visszaesés - összegezhető a napokban közzétett adatok alapján.
Idén összesen 91,4 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly. A jelentkezők idei száma az elmúlt 19 év negatív rekordja is: 2001 óta egyszer sem voltak olyan kevesen, mint most.
A nagyobb felsőoktatási intézmények körében a jelentkezők számának csökkenése az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az ELTE valamelyik karára. De például a Budapesti Műszaki Egyetemre mintegy ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-al, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-al, a Szegedi tudományegyetemre 1800-al, a Debreceni Egyetemre pedig háromezerrel kevesebb hallgató jelentkezett idén. Mindez 10-20 százalék közötti visszaesést jelent az ELTE-t kivéve. Az államiból alapítványi magánintézménnyé váló Budapesti Corvinus Egyetemre mintegy 33 százalékkal kevesebben - kicsivel több mint hétezren - jelentkeztek, mint tavaly.
A felvételizők számának csökkenése a kisebb egyetemeknek nagyobb veszteséget jelent. Például a Miskolci Egyetemre 4294-en jelentkeztek idén, 21 százalékkal kevesebben, mint tavaly. A Pannon Egyetemre 25 százalékkal, a Kaposvári Egyetemre 31 százalékkal, a Széchenyi István Egyetemre 34 százalékkal, a Szent István Egyetemre 36 százalékkal, a Neumann János Egyetemre pedig 47 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint 2019-ben.
A kormányzat mindezt előre láthatta, amit az is alátámaszt, hogy tavaly novemberben - míg korábban erről hallani sem akartak - mégis úgy döntöttek, hogy 2020-tól nem teszik kötelezővé a nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez. Palkovics László innovációs miniszter a Népszavának adott januári interjújában azzal indokolta a döntést: ha a kormány kitart a kötelező nyelvvizsga mellett, elsősorban a kisebb, vidéki egyetemeken "erőteljesen" csökkent volna a hallgatók létszáma.


A Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került az Esterházy Péter és Gitta KönyvtárFEL

Esterházy Péter 70. születésnapján örömmel jelentjük be, hogy az Esterházy-család a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat. A könyvtár kezelője az Evangélikus Országos Gyűjtemény - Evangélikus Országos Könyvtár lett. H. Hubert Gabriella gyűjteményvezetővel, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel és Prőhle Gergely országos felügyelővel az ajándékozásról, e jelentős kultúrkincs szellemi értékéről és az Esterházy szövegek teológiai vonatkozásairól is beszélgettünk.
S hogy mit tartalmaz az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár? - Hubert Gabriella kifejtette, hogy "a magyar irodalom és a német irodalom hangsúlyosan szerepel ebben a könyvanyagban. Néhány, a családban öröklődő könyv is előfordul a könyvgyűjteményben és természetesen rengeteg dedikált kötettel is találkozhatunk. Főleg Esterházy Gitta érdeklődési körét tükrözi a nagy számú képzőművészeti album és természetesen nagy számú történelmi tárgyú könyv is alkotja a könyvgyűjteményt."
Fabiny Tamás elmondta, hogy az Esterházy család a könyvtár egyházunknak adományozásán túl azt is vállalta, hogy összegyűjti és a gyűjteménynek adja Esterházy Péter eddig megjelent könyveinek összes kiadását, mely az idegen nyelvű kötetekre is kiterjed. A családdal való jó együttműködést jelzi továbbá, hogy mindezt nem csak visszamenőlegesen, hanem a jövőre vonatkozóan is vállalta család. Mint megtudtuk, a tervezett könyvtárrészlegen nem csak a könyvek kerülnek majd bemutatásra, hanem egyes személyes tárgyakat is ki fognak állítani.
Analógiák

Járványidőben digitális tábort szerveznekFEL

A közel húsz éve működő Bátor Tábor Alapítvány munkáját is nagyban befolyásolja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Mivel a szervezők a jelenlegi helyzetben sem a táborokat, sem a kórházi programokat nem tudják megtartani, ezért elkezdtek dolgozni azon, hogy digitális formában folytassák a tevékenységüket. Sőt, mint azt közleményükben írják, a virtuális programokkal nem csupán beteg gyerekeknek, hanem szélesebb körben szeretnének segíteni.
"Felismertük, hogy az a helyzet, amellyel sok táborozónk küzd, vagyis a bezártság, a társas kapcsolatok leépülése, a betegségtől való félelem, az most szinte az egész társadalmat érinti. Ezért gőzerővel építjük a digitális Bátor Tábort. Amellett, hogy a táborozóink otthonaiba elvisszük a gyógyító élményeket, szélesebb körben is elérhetővé tesszük online programjainkat, ezzel is segítve a kialakult nehéz helyzettel való megküzdést" - mondta Brahmi Lynda, a Bátor Tábor Alapítvány programigazgatója.
"Az elmúlt 19 év tapasztalatát ülteti most át az online térbe az Alapítvány. Szakértőik azon dolgoznak, hogy azok az élmények, amelyeket eddig az íjászpályán, a lovardában vagy éppen a magas kötélpályán éltek át a táborozók, most az otthonaik biztonságában legyen elérhető" - írják a programról. További információ: link .


Üzenet, a használó oldaláról megfogalmazva - a marketingorientáció legfelsőbb szintjeFEL

Új munkahelye vagy új kinevezése mellé azt ajánlották, hogy a "smart casual" a mindennapi elvárás? Vagy egy céges parti meghívóján olvasta a dress code mellett ezt a kifejezést? Hogyan öltözzön smart casual-be, és hogyan hozza ki belőle a legtöbbet? Megmutatjuk! ... olvasható a MrSale üzlet hírlevelében. A még koronavírus-helyzet előtt megjelent anyagban. A kínálatukat a használók szempontjai szerint fogalmazzák meg - stratégiájukban és kommunikációjukban egyaránt.
Nézzük ennek apropóján a marketingorientáció szintjeit:
1. "Magasan szállók", erősen piacorientáltak (a könyvtárak kisebb hányada) Alapértékük az ügyfelek információs igényeinek azonosítása és megfelelés annak. Számukra ez a könyvtár túlélésének legfontosabb záloga. A könyvtárak többi csoportjától leginkább a proaktivitás különbözteti meg. E könyvtárak vezetői jellemzően vettek már részt marketing- vagy hasonló képzésben. Ám voltak kivételek is: pl. marketing-szemináriumot látogatottak alacsony marketing-orientációval, illetve fordítva. A szervezeti méretet tekintve inkább a közepesek voltak.
2. "Igyekvők" (közepesen marketing-orientáltak). Marketing-kultúrájuk könyvtár-orientált. Itt a leggyakoribb a promóciós anyagok készítése. Termelés-orientáció, ahogyan azt a 4P klasszikus marketing-mixe (szűkebb értelemben: árazás és értékesítés-ösztönzés; pricing, promotion) leírja. A proaktivitás jóval ritkább. Erősek viszont a kapcsolatépítésben.
3. "Lassan haladók" (slow walkers) vagy nézelődők, akik gyengék a marketing-orientációban, -szakismeretekben, operatív tevékenységekben és szolgáltatásteljesítményben. A marketingen kívüli tényezőkre figyelnek. Marketing ürügyén információszolgáltatást értenek.

Régebbi hírforrás(ok): Milyen erős könyvtárad marketingkultúrája? link

Használói mobilon is mérhető az elégedettség - könyvtárban isFEL

A link oldalon egy kék táblával kezdődik a diasorozat, mely történetesen reptéri wc-k tisztaságát firtatja, de nyilván ugyanúgy lehet könyvtári szolgáltatásokra vonatkozó kérdéseket feltenni, pl. Google kérdőív-szerkesztő segítségével. (Ha túl nagy a költségvetésünk, használhatunk elegánsabb megoldásokat is.) Pl.: Elégedett vagy-e a szépirodalmi könyvek kínálatával? Megfelelő-e számodra a könyvtár nyitva tartási ideje? Stb. No persze, egyszerre nem sok kérdést, nehogy elriasszuk a válaszadástól a nagyérdeműt. A többi, hardver-igényes megoldással szemben a qr-kód költséghatékonyabb - hiszen a használó mobilját veszi igénybe -, ugyanakkor a mobiltelefonnal, vagy qr-olvasó alkalmazással, internet-kapcsolattal nem rendelkezőket kizárjuk a felmérésből. Ilyen módon max. a fenti eszközökkel rendelkezőkre lesz reprezentatív a felmérésünk. Ám az is igaz, hogy nem kell mindent aprólékosan felmérnünk, hogy nagy vonalakban és minél gyorsabban lássuk a gondokat, valamint az elégedettség forrásait.
Talán mondani sem kell, hogy egyidőben - más-más qr-kóddal - kérdezhetünk a gyerekkönyvtárra, egy rendezvény, vagy éppen a könyvtárközi kölcsönzés értékelésére. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. április 15.Praktikus

Hogyan rendeznek be virtuális találkozóhelyet a könyvtárak a Zoom alkalmazás segítségével (olvasóink szavazatára)FEL

A közösségi terek iránti igény nem szűnt meg attól még, hogy a könyvtárak a járvány miatt zárva tartanak. Sok könyvtár kínál chat-referensz szolgáltatást, szervez virtuális programokat és a Zoom szobafoglalás is egy külön szolgáltatássá vált.
Többek közt az amerikai Schlow központi könyvtára link is kínál virtuális szobafoglalást (link ). Korábban is szerveztek már a kollégák Zoomon értekezleteket. Nem volt nehéz megnyitni a szolgáltatást a közösség felé. Előfizettek egy üzleti csomagra. A díjat Pennsylvania állam Központi Alapítványa állta. A könyvtár gyorsan elindította a szolgáltatást, tréninget szervezett a könyvtárosoknak. A gyors implementációt nagyon fontosnak tartotta.
A foglalás hasonló, mint az offline könyvtári termeknél. Virtuális szobát az olvasókártyával rendelkezők foglalhatnak. A könyvtárosok jelen vannak a találkozók elején, elmondják a szükséges tudnivalókat és válaszolnak a kérdésekre, majd kilépnek a szobából. Az IT-s kollégák is készenlétben állnak, ha kell segítség. A szobát egy csoport két hónapban kétszer foglalhatja le, két órás időtartamra. A foglalás hétköznap reggel és délután vagy kora esti órákban elérhető.
Ahogy a médiában olvasható volt, a Zoom biztonsági szempontból nem a legjobb platform. A könyvtárosok erre is felhívják a szolgáltatás használóinak figyelmét. Emellett beállítják a biztonságot növelő funkciókat. A foglalható szobákba csak jelszóval lehet belépni. Nem lehet a linket nyilvánosan megosztani, csak meghívóval lehet csatlakozni. A felhasználók a képernyőjüket nem oszthatják meg egymással. Be van állítva, hogy a résztvevőknek várakozni kell, hogy a csoporttagok beengedhessék őket.
Más könyvtárakban is működik hasonló szolgáltatás. Az intézmények megosztják egymással a tapasztalataikat. (ref.: Habók Lilla)
Kisszínes

A múzeumok felmérték: mi vár a rájuk a vírushelyzet utánFEL

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából múzeumi szakemberek körében végzett online kérdőíves felmérést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja. A felmérés arra kereste a választ, hogy a járvány következtében kialakult speciális helyzetet a múzeumok hogyan tudják kezelni, illetve milyen következményekkel számolnak, abban az esetben, ha a múzeumok kapui a legrosszabb forgatókönyvvel számolva július végéig zárva lesznek.
2020. április 2. és 6. között 94 fő töltötte ki a kérdőívet, szakmai besorolás szerint a legnagyobb arányban (38%) területi múzeumok, földrajzi felhelyezkedést tekintve pedig a fővárosi múzeumok szakemberei válaszoltak a legtöbben.
A válaszadók járvány következtében bezárt muzeális intézményeiben a látogatottság jelentősen, összességében több mint 2 millió fővel lehet kevesebb, ezen belül a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezett résztvevői száma akár 250 ezer fővel is alacsonyabb lehet. A belépőjegyekből és egyéb szolgáltatásokból bevételkiesés, amely az éves intézményi költségvetés tervezett eleme, a felmérésben résztvevő intézményekben meghaladhatja a 280 millió forintot. Ezért, járvány kezdete óta a múzeumok számos költségcsökkentő intézkedést tettek, amely érintette működési költségeket, személyzeti intézkedéseket is eszközölniük kellett, és többek között lemondták rendezvényeiket és tervezett kiállításaikat. Figyelemfelkeltő egyik adatközlőnknek az a megjegyzése is, hogy a 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet 1.§ (10) pontja nem tartalmazza a Könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális tevékenységet (TEÁOR-91), ezért a kedvezményeket a muzeális intézmények nem tudják igénybe venni. (...)
Információforrások

Szakmai blog indult a hazai influencereknek és márkáknak az influencerkedésrőlFEL

Az oldal ígérete szerint egyszerre útmutató, segédanyag és ötletbazár.
Nemrég beszámoltunk arról, hogy a Star Network készített egy ajánlást a hazai véleményvezéreknek arról, hogyan folytassák a tevékenységüket a járvány idején is. Nos, mint azt egy friss közleményből megtudtuk, ez is egyike azoknak az anyagoknak, amiket az ügynökség a most indított Influencer Kisokos néven futó blogján link közöl. Az oldalt, mint írják azért hozták létre, hogy általánosan segítséget nyújtson mindazoknak, akik az influencer marketinggel kapcsolatban vannak.
"Az eddigi feldolgozott témák között szerepelnek jó és rossz influencer viselkedések, kampányok a koronavírus-járvány alatt. Ez bemutatja, mennyire érzékenyen kell kommunikálni ebben az időszakban. Emellett pedig olyan tartalmak is meg fognak jelenni az oldalon, hogy hogyan mérhető egy influencer kampány és milyen aktuális trenddel lehet találkozni a közösségi oldalakon" - írják.
- A blog célja, hogy az influencer marketing stratégiai eszközzé váljon Magyarországon. (MG)


Helyismeret: bemutathatod településedet a CIA kémfotóinFEL

Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb tartalmát lehet ingyenesen böngészni az Arcanum Digitális Tudománytár térképes szolgáltatásán, a Mapire-en link . Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az amerikai hírszerzés, a CIA által az 1960-as években Magyarországról készített kémműhold felvételek egységes térképi változatát.
A hazánk nagy részét lefedő hidegháborús műholdkép gyakorlatilag sok száz, űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával.


Koronavírus kisokosFEL

Szakszerűen, de közérthetően megfogalmazott, a COVID-19-járványról szóló online kiadványt szerkesztettek a önkéntes kutatók és orvosok. A weboldal a SARS-CoV-2 terjedéséről, a vírus kiváltotta tünetekről, a fertőzéssel szembeni védekezésről, a fertőtlenítés mikéntjeiről, a tesztelésről, valamint a megbetegedettek kezeléséről és ápolásáról szól.
A Koronavírus kisokos link című, szabadon terjeszthető online kiadvány sorra veszi szinte az összes kérdést, ami egy laikus magyar állampolgárban felmerülhet a járványról, kezdve attól, hogy mit is jelent a levegőben terjedés, egészen odáig, hogy mire képesek a különféle tesztek.

Hírforrás: Qubit
2020. április 15.

27 új tétel az Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük olvasmányajánlóbanFEL

Álhír-ellenállóvá tennéd a diákokat, megvédenéd a kamu-hirdetésektől és propaganda-üzenetektől a nyugdíjasokat? Álhír-érzékenyítésben gondolkodsz? - A KIT Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük olvasmányajánló erre a célra állított össze olvasmányajánlót. Altémák:
- Lehetőségek a tévképzetek kiváltó okainak megszüntetésére
- Nagyhatalmi propaganda
- Manipulálás, hazugság
- Csalás a tudományban
- Technika, technikai eszközök
- Kritikus, kritikai olvasás
- Hírek könyvtáros-szempontból a KIT-ben.
A héten a lista újabb 27 tétellel gazdagodott.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu