Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/14., ápr. 1.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan teheti a negyedik dimenzió a könyvtárakat vonzóbbá a fenntartók és a támogatók irányába? 1. (olvasóink szavazatára)
Mi lesz a könyvtári terekkel a vírus után?
Chat-referensz - tapasztalatok az OPKM-ben
Virtuális könyvtártúra, 1,49 Euróért
A könyvtári 3D nyomtató marketingje - és közszolgálat víruskrízis idején
Megkérdeztük: A mostani járványügyi helyzetben hogyan szolgáltat könyvtárad?
Hogyan készülhet a könyvtár a szociális válságra?
Kis távmunka interjú - Hertelendy Helga, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár
Munkatársi felmérés, mint igazgatói kontroll
Beindultak a magyar könyvtárak: meseolvasás online, ingyen könyvek, házhozszállítás
Home office-rend a Halisban - digitalizálástól rendszerfelügyeletig
Távmunka? - Működik! (1996) - és ma is
Távmunka: így úszhatod meg a kiégést
Távmunka-találatok a KIT-ben
Járványegészségügyi tájékoztatás - Aki nem hiszi, annak utánajárnak
Szélsőséges nézetek könyvtári rendezvényen - megelőzhető?
Az önkiszolgáló mosodákkal való együttműködés összehozza a könyveket és a buborékokat - tervek vírus utánra
A könyvtárad beszélni kíván veled, avagy hogyan használjuk ki a hangasszisztens-hájpot?
Könyvtár lett az istállóból - izgalmas párbeszéd folyik a múlt és a jelen között.

Analógiák

Orvosi távrendelés - tömegeket vizsgálhatnak így a jövőben
Hogyan ne sérüljön a kollegialitás és a lojalitás a távmunkában?

Kisszínes

Hogy az idősebbek - érthető, de nem szerencsés - késztetéseik ellenére otthon maradjanak...

Információforrások

Nagyot könnyíthet az Azolo a kötelezőket olvastató pedagógusok munkáján
Közösségi tudástár koronavírus idejére - izmos civil tájékoztatás
Táncold körbe Magyarországot online!
Visszatért a híres oldal, ahol ingyen és letöltés nélkül lehet filmeket nézni


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hogyan teheti a negyedik dimenzió a könyvtárakat vonzóbbá a fenntartók és a támogatók irányába? 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Matt Finch tanácsadó nyilatkozott a témában. Szerinte nem arról kell beszélni, milyen lesz a jövő könyvtára. Hanem olyan könyvtárról, amelyben a jövőt ült testet.
Finch sok olyan intézménnyel dolgozik, ahol a változások gyorsak és nehezen kiszámíthatók. Ezeket a szakértők TUNA (Turbulence, Uncertainty, Novelty, Ambiguity) körülményeknek hívják. Magyarán: Turbulencia, Bizonytalanság, Újszerűség és Kétértelműség. Az információhoz való kapcsolat is ilyen gyorsan változik.
- A tanácsadó pl. Queensland Legfelsőbb Bíróságán látta a példát, ahol a könyvtári és információs szolgáltatások stratégiáján dolgozott. Egyik oldalon törvénykönyvek és az 1970-80-as évektől bíróként dolgozók álltak. A másik oldalon olyanok, akik appok segítségével magukat akarják védeni a bíróságon. Eleinte parkolócédulák miatt, később komolyabb ügyekben. A jövőben elképzelhető, hogy nem ügyvédi irodák lesznek. Hanem tech cégek ügyvédi specializációval. Ez a jogi információkkal foglalkozóknak is új kihívás.
- Több eszköz korábban csak nagy cégeknek volt elérhető, de ma már bárki hozzájuk fér. Az értékteremtő rendszerek (VCS - Value Creating Systems) a szervezeteknél feltérképezik a kapcsolatrendszert. Leképezik, hogy az érték (mely nem csak anyagi lehet) mely szereplők által jött létre. Majd szcenáriókat terveznek a jövőbeli rendszerekre. Ez a könyvtáraknak különösen fontos szempont.
- Az Ikea is egyfajta VCS, ahol nem csak bútort adnak. Alapanyagot adnak, hogy magad építsd meg. Nem feltétlen úgy, ahogy leírták. Életstílust ajánl, húsgolyókkal és fura nevezéktannal. Nem sokban különbözik egy könyvtártól: csak szervezet értékei és motívumai másak. A könyvtárban a használók ugyanúgy alkothatnak, kihasználhatják saját javukra a lehetőségeket. A könyvtáraknak azonban inkább lehetőségük, hogy szélesebb közösségre terjesszék ki tevékenységeiket.
- Az oregoni Hillsboro könyvtár nem is a könyvek vagy a könyvtárlátogatók számát nézi. Hanem a közösségre gyakorolt hatást vizsgálja. Feltérképezi a kapcsolatokat. Ezt mutatják fel a fenntartónak. Ugyanis a könyvtáraknak az értékmeghatározás új formáit kell szemléltetniük.
- A könyvtárosok más szektorokban is értéket teremthetnek. pl. egy jogi könyvtáros sokféle szolgáltatást tud ajánlani. Témafigyelést (alert) állíthat be. Már azelőtt értesítheti a jogi szakembereket, mielőtt kérnék az információt. Persze, a könyvtár láthatóságának biztosítására is figyelni kell. (ref.: Habók Lilla)


Mi lesz a könyvtári terekkel a vírus után?FEL


Hírforrás: KIT-információ
2020. április 01.

Chat-referensz - tapasztalatok az OPKM-benFEL

A múlt héten szóltunk link az Orszáfos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum link chat-referenszéről. Dömsödy Andrea számolt be a KIT-nek a működés eddigi tapasztalatairól:
Nem csak a chat-ablakban, hanem a Facebookon link és e-mailben is érkeznek kérdések. De a telefonálás lehetősége is fennáll.
A márc. 18-án indított chat-tájékoztatás új lehetősége, hogy a chatprogramban megosztható a számítógép-képernyő, így mutatható pl. a katalógus felülete (könnyebb az olvasói igények alapján a keresőkérdés pontosítása). A tájékoztatás végén a chaten elküldjük a találati halmaz linkjét, de igény szerint a katalógus bibliográfiát is tud generálni és e-mailben elküldeni.

A különböző felületeken napi 6-8 kérdés fut be. Ezek nagyon különbözőek: kölcsönzés hosszabbítása, oldalszámok keresése a beadandó dolgozathoz, konkrét nyomtatott források elérésének igénye, dolgozatíráshoz a kezdeti forráskeresés, vizsgajegyzék tételéhez szükséges forrás digitalizálása (oktatói kérdés).

Az olvasókat a jelenlegi (szak)dolgozatleadási és félévzárási időszakban próbáljuk segíteni, hogy teljesíteni tudják a követelményeket. Ez nem könnyű, mert bár a 300 ezerből 24 ezer pedagógia forrás online elérésére mutat katalógusunk, sok alapmű és az alapos kutatáshoz szükséges források online nem elérhetők. Így van ez a frissebb irodalommal is. Az elmúlt 10 év magyar szakirodalmának csak harmadát tudjuk jelenleg szolgáltatni. Ezért indokolt esetben az épületben ügyeletes könyvtáros szkennel is.
(Dömsödy Andrea szívesen beszámol tapasztalatairól a chat-en, illetve telefonon, emailen jelentkező könyvtáros kollégáknak.)


Virtuális könyvtártúra, 1,49 EuróértFEL

Virtuálisan látogatható a világ legnagyobb kolostorkönyvtára. A szükséghelyzet miatt zárva lévő, későbarokk pompát árasztó admonti bencés kolostori intézményt link 360 fokos illetve 3D-s fotók segítségével lehet bebarangolni. Extra kínálat a személyes látogatáshoz képest, hogy itt a turistáktól elzárt helyeket is meg lehet tekinteni. Az élményt kb. 500 Ft-os áron kínálják az interneten. Bár így nem írják, de az összeg alkalmas lehet a forgalomkiesés miatt kellemetlen helyzetbe kerülő könyvtár támogatására. És persze, ha elmúlt a baj, no, melyik, előre vonzóvá tett és megismert helyre lesz érdemes elsőként ellátogatni...? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Az admonti kolostorkönyvtár a KIT Hírlevélben: link

A könyvtári 3D nyomtató marketingje - és közszolgálat víruskrízis idejénFEL

3d nyomtatóval készített kilincshosszabbítóval látta el egy litván közkönyvtár a környékbeli patikákat és élelmiszerboltokat, hogy a vásárlók könyökkel is ki tudják nyitni a bejárati ajtót, és ezzel is lassítsák a koronavírus terjedését.
A belga tervek alapján a könyvtár 3D nyomtatója 3-4 óra alatt egy hosszabbítót tud kinyomtatni.
- Először a környékbeli üzletekről gondoskodtunk, azután minden 3D nyomtatóval rendelkezőnek felajánljuk, hogy csatlakozzon hozzánk - mondta a könyvtáros pr-ese, Monika Straupyte. - Ez a mozgalom végigmegy Litvánián, azok a 3D nyomtatóval rendelkező könyvtárak, amelyek az egészségügynek készítenek védőeszközöket, szintén csatlakozhatnak.
Litvániában a könyvtárakat az ország digitális fejlesztése során ellátták 3D nyomtatókkal, amelyekkel most kreatív módon tudnak hozzájárulni a járványhelyzet kezeléséhez. A litván könyvtárak egy része már az egészségügyi dolgozók védősisakjának keretéhez nyomtat alkatrészeket.
A balti államban szombatig 358 igazolt fertőzöttje és öt halottja volt a járványnak.


Megkérdeztük: A mostani járványügyi helyzetben hogyan szolgáltat könyvtárad?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
2 - Bezártunk, most végre pihenünk.
14 - Nem vagyunk nyitva, de bent dolgozunk
14 - Nem vagyunk nyitva; többnyire távmunkázunk
10 - Amit tudunk, távmunkában szolgáltatunk
1 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.
A kötelező bezárás esetén a válaszok alapján a távmunka jellemző. A KIT további kutakodása azt mutatja, hogy az otthon végzett munkákat többségben a korábban könyvtárban végzett tevékenységek teszik ki. A diagramot ld.: link (MG)


Hogyan készülhet a könyvtár a szociális válságra?FEL

Szociális válságot okozhat az a csaknem 500 ezer ember, akiket eddig feketén foglalkoztattak és most a járvány hatására elveszítik a keresetüket. De nem járnak sokkal jobban azok a bajba jutott munkavállalók sem, akik eddig rendesen be voltak jelentve, a kormány ugyanis nem tervezi az álláskeresési járadék megváltoztatását, az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük segélyezésre.
a HVG is megkérdezze a falvakat és kisebb városokat is tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét, Schmidt Jenőt, aki fideszes politikusként is árnyaltan szokta megközelíteni a problémákat. Most rövidre zárta a kérdést, hogy mi lesz azzal, akit elbocsátottak a munkából. "Bemegy a munkaügyi hivatalba, ott álláskeresési járadékként gyakorlatilag háromhavi bért kap, és csak utána tud az önkormányzathoz fordulni" - hangzott az ellentmondást nemigen tűrő válasz. A halovány próbálkozásra, hogy ezek szerint az önkormányzatoknak ebben a helyzetben nincs tennivalójuk, ismét kategorikus felelet érkezett: nincs.
Maradnak tehát a kormányzati cselekvést valamilyen módon pótló megoldások.
Találékonyság és segítőkészség - csak ebben lehet bízni. Nagykőrösön például a fideszes többség lesöpörte az ellenzéki javaslatokat, hogy a képviselők ajánlják fel jövedelmük egy részét a rászorulóknak, és azt sem szavazták meg, hogy ingyenesen adjanak maszkokat az időseknek.
... a Jobb Nagykőrösért Egyesület tagjai kezükbe vették az ügyet, és rendeltek 300 maszkot az időseknek. De hát honnan, ha sehol sem lehet kapni maszkot? Egy helyi varrónőtől, aki mintadarabot is gyártott, és habár százszázalékos védelmet nyilván az sem jelent, a semminél mindenképpen jobb - darabonként 300 forintért. Hasonlóan élelmes akció, amikor hátrányos helyzetű önkormányzatok házi pálinkát és bort vásárolnak fel, hogy házilagosan tudjanak alkoholt előállítani a fertőtlenítéshez. (HVG)
- A könyvtár virtuális helyszín, ösztönző, jó gyakorlatokat megosztó katalizátora lehet a kimaradó támogatások pótlásában. A könyvtár lehetősége (vö.: a SWOT O-ja), hogy a nehéz helyzetben a használóknak nyújtott segítséggel szerzett hitelesség és kapcsolati tőke jobban kamatozik, mint krízishelyzet nélkül. (MG)

Kapcsolódó: A globális koronavírus-járvány hatalmas problémákat okoz a fejlett országokban is, de még drámaibb a helyzet a fejletlenebb térségek tekintetében, mint amilyen Afrika vagy India. A társadalmi távolságtartás majdhogynem lehetetlen a nyomornegyedekben, de még a sűrű kézmosás kérdése is alapvető problémákba ütközik ott, ahol nincs folyóvíz. (Pénzcentrum)


Kis távmunka interjú - Hertelendy Helga, Takáts Gyula Megyei és Városi KönyvtárFEL

A KIT "hómofiszos" könyvtárosokat kérdezett. Négy sztenderd kérdést tettünk fel...
1. Milyen munkát végzel otthonodban? - Online katalógust javítok a leltárkönyvi adatok alapján. Ez egy végtelen monotonitást tűrő munka. Teljesen jó, ha az ember ki akar agyilag kapcsolódni, viszont remekül kiegészíti a heti egy gyerekkönyv ajánló írása, mert a kontraszt elég nagy. Ehhez kapcsolódik szorosan a kellemest a hasznossal kiegészítve minden szinten, az Azolo program is, csak összetettebb és interaktívabb, a maga nemében, és most ebbe a könyvbe is beleolvashatok, hogy stílusosan fejezzem ki magam. Úgy gondoltam, hogy jelentkezek Azolo segítőnek. Nagyon pozitív volt számomra, hogy inspiráló, ösztönző fogadtatásban részesültem. És ez egy újabb együttműködési színtér.
2. Melyek a kihívások, tanulságok e munkáddal kapcsolatban? - Hát igen, az otthoni munka tele van kihívásokkal, pl. a technikai háttér teljes körű megteremtése, a munkaidőben egy új rutin kialakítása. Pl. a napi 8 órás munkaidőben a délelőtti két szünetnél a mosógép be és kipakolása, vagy a munkába járó idővel való gazdálkodás, ami azt jelenti, hogy azt az időt pl. süti sütésre is ki lehet használni.
A munkanapló írása azért a könnyebb kihívások közé tartozik. Vezetünk egyet a külsős ellenőrzésnek, egyet a benti követhetőség érdekében. Így pontosan lekövethető ki mikor, mit csinált, szerintem ez jó dolog.
A mérleg másik oldala: a munkatársakkal való abszolút interaktív kapcsolat nagyon hiányzik. Ezt sajnos a telefon, email, Facebook sem helyettesíti.
3. Mi az, ami örömöt jelent munkádban? - Minden nap végére igyekszem elérni a munkában kitűzött célom. A kortárs gyermekirodalom készségszintű ismeretéhez pedig minden könyv után közelebb jutok.
4. Bármilyen észrevétel, megjegyzés - Ez az interjú nagyon jó ötlet, mert így is inspirálhatjuk egymást. Arra most felettébb szükség van.


Munkatársi felmérés, mint igazgatói kontrollFEL

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban március végén új igazgató kezdte meg munkáját. Felmerült az igény a munkatársak elégedettségének vizsgálatára, ugyanakkor könyvtári környezetben a szakirodalom szerint sem sok hasonló készült. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársi elégedettség-vizsgálatát link a könyvtári minőségbiztosítás kérdéseit és szempontjait link alapul véve Schmöltz Margit 50 kérdéses Google-kérdőívet készített a munkatársak számára. A tervek szerint minden évben megismétlik majd a vizsgálatot, melynek eredménye jó alapot kínálhat a közös munka megkezdésére, illetve a könyvtári szolgáltatások javítására. Az elégedettségi vizsgálat eredményeit az esztergomi könyvtárosok közösen elemzik. A kérdőív itt megtekinthető: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. április 01.

Beindultak a magyar könyvtárak: meseolvasás online, ingyen könyvek, házhozszállításFEL

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája. Könyvtárosok online mesét olvasnak a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek pedig könyvtári podcastokat ajánl a könyvtárak.hu.
Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által létrehozott új weboldal a koronavírus-járvány idején is elérhető különleges könyvtári szolgáltatásokat gyűjti egybe - közölte az MTI-vel. Mint írták, számos intézmény összegyűjtötte és online csatornáin közzétette az országos és az adott településre vonatkozó koronavírussal kapcsolatos rendelkezéseket és a megbetegedés megelőzésére szolgáló tanácsokat.
Személyes kapcsolat nélkül is van lehetőség a könyvtáros segítségét igénybe venni. Az élő online könyvtári tájékoztatás során Skype-on keresztül lehet kérdezni a könyvtárost, a munkához, tanuláshoz és oktatáshoz szükséges online forrásanyagokhoz adatbázis-ajánlókat állítanak össze a könyvtárak munkatársai. A bibliotékák továbbra is folyamatos könyvajánlóval jelentkeznek, az e-mailen kért dokumentumokat (könyveket, DVD-ket, CD-ket) pedig előre összekészítik, hogy az olvasónak már csak át kelljen venni azokat.
A Magyar Elektronikus Könyvtárból egyaránt letölthetők szakirodalmi művek, hangoskönyvek, kötelező olvasmányok és szépirodalmi alkotások is. A Könyvtári Figyelő, a Könyv, Könyvtár és Könyvtáros folyóiratokhoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a járvány ideje alatt teljes körű elektronikus hozzáférést biztosít. A könyvtárak pontos szolgáltatásairól interaktív térkép segítségével lehet tájékozódni a könyvtárak.hu oldalon.


Home office-rend a Halisban - digitalizálástól rendszerfelügyeletigFEL

A Halis István Városi Könyvtár link épülete is zárva tart az aktuális rendelkezések szerint. Az otthonukban dolgozó munkatársak azonban több hagyományos (normál körülmények között könyvtárban végzett) feladatot látnak el - távmunkában:
1. Leltár-előkészítés: a csapat a mintegy 70.000 még a papír alapú nyilvántartásban is szereplő könyvet vezet ki onnan
2. Azolo-kérdések készítése: az olvasásra ösztönző, az olvasási-szövegértést tesztelő, 1500 címet meghaladó tételt tartalmazó rendszer most főleg kötelező olvasmányok tartalmaival bővül. Ez a távmunkacsoport tehát egyszerűsíti, hatékonyabbá teszi és annak célcsoportjaival igyekszik megismertetni az Azolot - a digitális oktatásra való átérés idején. (A témáról bővebben ld.: link )
3. Digitalizálás: a részben haza vitt, részben saját tulajdonban lévő szkennerek a helyismereti tartalmak bővítését szolgálják. Most látszik csak igazán a nagykanizsai közkönyvtár 20 éves digitalizálási munkájának eredménye: helyi tartalmak óriási mennyisége online is elérhető.
4. Az informatikai rendszer felügyelete: a korábbi pontokban felsorolt tevékenységek kiszolgálása szintén otthonról zajlik. Bár e funkció eddig is végezhető volt ilyen módon.
Mint látszik, a nagykanizsai könyvtár munkatársai az egész magyar nyelvterületen használható és helyben hasznosuló lehetőségek tartalmi bővítésén is dolgoznak. Czupi Gyula igazgató szerint az azolo.hu bővítése nemcsak az egész magyar nyelvterületen hasznosulhat, hanem a bővítésében is minden magyar könyvtáros számára biztosítják a részvétel lehetőségét.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. április 01.

Távmunka? - Működik! (1996) - és ma isFEL

Az utóbbi 2 hétben meredeken megnövekedett a kényszer-távmunkások száma - könyvtárosok között is. A helyzet némileg mosolyra késztető. A Könyvtári Intézet vagy 30 éve szakirodalmi szemlét adott ki távmunka témában, külföldi példák kapcsán javasolva körültekintő alkalmazását. Magam a címben is szereplő opuszt link referáltam 1996-ban. Illetve több mint 20 éve dolgozom így. A hazai könyvtárakban és általában a köz- és üzleti szférában a távmunkát kimondva-kimondatlanul alacsonyabb értékű tevékenységnek tekintették, tekintik, netán a kiváltságosok privilégiumának. Leggyakoribb - egyúttal rendszeresen cáfolt - félelem tőle az volt, hogy otthon a munkatárs ki tudja, mit csinál (és biztosan lóg is). A valóság ezzel szemben eddig is az volt, hogy a távmunkások jellemzően többet dolgoznak, mint az irodában ülők. Miközben lehetőségük van a munkaidő racionálisabb felhasználásával saját tevékenységeik végzésére is.
A félelmek között emellett visszatérő téma volt még az adatbiztonság kérdése is.
A mostani helyzet a sokkszerű alkalmazkodás kényszerével döntően megterhelő. Ám a vírus miatt megváltozó új életformánkban lehetőséggel is kecsegtet. Ezen túl minden bizonnyal sokkal gyakrabban és ésszerűbben fontolva kerül majd elő az otthoni munka lehetősége.
A vírus előtti időkben kiderült már - legalábbis szűk körben, hogy a megoldandó probléma a távmunkás elszigeteltségének oldása. Ezért a lehetőségek rugalmas alkalmazása lehet a trend:
- racionális választás a távmunka, irodai munka és a co-working space között
- a munkavállalók nagyobb arányban jelennek meg alvállalkozóként - magasabb értékű munkát kínálva
- kombinált munkatípus: pl. heti 2 nap irodai munka, a többi home office.
Mindez persze olyan munkakörökben, ahol értelmezhető a munkahelyen kívüli tevékenység. (MG)


Távmunka: így úszhatod meg a kiégéstFEL

Az alábbiakban 5 tippet adunk az otthoni munkavégzés sikerességéhez, melyet Timár Krisztina HR szakértő megkérdezésével állítottunk össze.
1. Találjuk meg a lakás legmegfelelőbb pontját a munkavégzéshez!
Ez nem is olyan könnyű, hiszen a legtöbbször nem tudunk leválasztani egy teljes szobát a lakásból, hogy ott zavartalanul dolgozhassunk. A hálóban gyakran nincs asztal, a nappaliban túl nagy a forgalom, a konyhában pedig mindent el lehet képzelni, csak azt nem, hogy ott hatékonyan fogunk dolgozni. A mostani kényszerhelyzetben viszont mégis meg kell keresni azt az egy pontot a lakásban, amit a napi munkához rendezünk be magunknak. Ahová lerakjuk a számítógépünket, és ahová minden reggel visszatérünk dolgozni.
2. Tartsunk rendet, hogy koncentrálhassunk!
Bárhol is alakítjuk ki az ideiglenes munkahelyünket a lakásban, igyekezzünk azt rendben tartani! Ahogy telik az idő, egyre több dosszié, jegyzet, használt kávésbögre vagy tányér halmozódhat fel körülöttünk. De ne hagyjuk, hogy ilyen módon elharapóddzon a káosz körülöttünk!
3. Legyünk most a saját főnökünk!
Attól, hogy otthonról dolgozunk, még a főnökünk elvárja tőlünk, hogy teljesítsük a feladatainkat. Viszont ilyenkor kevesebb a kommunikáció és kontroll is, legalábbis azokon a helyeken, ahol a vezetők megbíznak a kollégákban.
4. Használjunk időgazdálkodási technikákat!
Ha nem szeretnénk elúszni a feladatokkal, akkor tudatosan gazdálkodjunk a rendelkezésre álló időnkkel! Rengeteg pofonegyszerű időgazdálkodási módszer létezik, amit nem csak hivatalos projektmenedzserek, hanem bárki bevethet!
5. Ne engedjünk a pizsama csábításának!
Otthon nem kell szigorúan kiöltözni, elég egy kényelmes szabadidő ruha, amit azért vállalni tudunk a kollégák, főnökünk vagy esetlegesen az ügyfeleink előtt is.


Távmunka-találatok a KIT-benFEL

Címkék: távmunka |

A KIT Hírlevél archívumában pillanatnyilag 37 "távmunka" címkével ellátott találat van link . Számuk az utóbbi néhány hétben megnövekedett, és várhatóan növekedni fog a közeljövőben.

Hírforrás: KIT-információ
2020. április 01.

Járványegészségügyi tájékoztatás - Aki nem hiszi, annak utánajárnakFEL

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának válasza a "Könyvet házhoz" és a "könyvcsomag összekészítése rendelésre" típusú szolgáltatásokkal kapcsolatosan (a Könyvtári Intézet által közreadva: 2020. március 31.)
Megkeresésünkre a következő választ kaptuk:
A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet az állampolgárok mozgását csak a legfontosabb tevékenységekre szűkítette. A fentiek alapján a könyvtár ne biztosítson olyan szolgáltatást, mely szerint a könyveket előre összekészítik és az ügyfelek részére a könyvtár bejáratánál átadják.
A könyvek kiszállítása javasolt, ennek során kérem törekedjenek az alábbiakban leírtak betartására. A kiszállított könyvekkel kapcsolatos adminisztráció lehetőleg átadás előtt kerüljön elvégzésre, akár online. A könyvek átadása során törekedni kell arra, hogy az a lehető legrövidebb idő alatt, minimális kontaktussal történjen. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyértelmű ajánlása alapján egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése, jelentősen nem csökkenti a fertőződés veszélyét, viszont álbiztonságot adhat, esetleg nem figyelnek a többi megelőző ajánlásra (pl. ne nyúljanak arcukhoz, szemükhöz kézmosás nélkül).
Azoknak a személyeknek, akik a könyvek kiszállítását és átadását végzik javasoljuk védőkesztyű, illetve virucid hatású kézfertőtlenítőszer használatát, továbbá a gyakori kézmosást.
Kérem, hogy a könyvek kiszállítása kizárólag egészséges emberek részére történjen. Otthonukban gyógyuló, valamint hatósági házikaranténban lévő személyek részére könyvek kiszállítása nem végezhető.
Üdvözlettel: Nemzeti Népegészségügyi Központ, Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály
- Jó, később könyvtárosképzésben is hivatkozható példa a tájékoztatásminőségre. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Lehet-e betegségközvetítő a piszkos, fertőzött könyv? 1. link Lehet-e betegségközvetítő a piszkos, fertőzött könyv? 2. Nyomdafestéket nem tűrő baktériumok és link

Szélsőséges nézetek könyvtári rendezvényen - megelőzhető?FEL

2018 augusztusában a stockholmi Hornstulls Könyvtárban link panelbeszélgetés zajlott a demokrácia feltételeiről, melyen részt vett a nemzeti Demokrata Ifjúság nevű szervezet korábbi vezetője is a szélsőjobboldaliként számon tartott Északi Ifjúság képviseletében. Ennek kapcsán kiéleződött az arról szóló vita, hogy hol húzódnak a szólás- és véleményszabadság határai. Meddig lehet teret adni az önkifejezésnek, illetve mikortól kell meggátolni a szélsőséges gyűlöletkeltő propaganda terjesztését? Mint azt Sandra Sporrenstrand, az imént vázolt esetben érintett fiókkönyvtár munkatársa kifejtette, a kihívást az jelenti, hogy a demokratikus jogállamban mindenkit megillető véleménykifejtés hol csúszik át gyűlöletbeszédbe. Elvileg, ha van egy ilyen világos pont, a könyvtár kizárhatja az adott rendezvényt, a gyakorlatban azonban ezt nagyon nehéz megállapítani.
Johanna Hansson, a Svéd Könyvtáros Egyesület vezetője szerint a könyvtáraknak néha az ördög ügyvédje szerepét is el kell játszaniuk, hogy a viták során nyíltan meg lehessen védeni a demokratikus alapértékeket. Az előzetes megbélyegzés helyett szóba kell állni a szélsőséges nézeteket képviselőkkel is, akiknek saját maguknak kell vállalniuk a szavaikért a felelősséget.
A vélemények sokszínű bemutatását az adófizetők pénzéből működő intézményekben nem lehet megspórolni. A könyvtáraknak tisztán és egyenesen kell teret adniuk a különféle nézeteknek, világosan közvetítve azt is, hogy milyen fajta álláspontok ellen éri meg - és kell is - tiltakozni. Az intézmények így tudják kiteljesíteni az új könyvtári stratégiában is megfogalmazott demokratikus társadalomépítési céljaikat. (Mi folyik a könyvtárban?; ref.: Németh M.)


Az önkiszolgáló mosodákkal való együttműködés összehozza a könyveket és a buborékokat - tervek vírus utánraFEL

Az Egyesült Államokban sok kisgyermekes család nem rendelkezik saját mosógéppel, így az önkiszolgáló mosodák jelentős közösségi színtérnek számítanak. A Chicagói Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai már évtizedek óta tartanak olvasásra ösztönző foglalkozásokat ezeken a helyeken. Úgy vélik, a hátrányos helyzetű családok kevésbé gyakran mennek el a könyvtárba például egy mesefoglalkozásra, ezért gondosan válogatott könyveket, játékokat és egy tamburint tettek egy szennyeskosárba, majd felkeresték a mosodákban a kisgyermekes családokat.
A kampány igen sikeresnek tekinthető, a gyerekek nagyon élvezik a mosás idején tartott foglalkozásokat. A chicagói példa nyomán manapság országszerte hasonló rendezvényeket szerveznek a Mosoda és Olvasásfejlesztés Koalíció (Laundry and Literacy Coalition) támogatásával. Munkájuk eredményeképp gyermekek ezrei részesülhetnek ilyenformán hétköznapi körülmények között korai írás- és olvasásfejlesztésben, szülői részvétellel, gyakorlatilag ingyenesen.
A kutatás második fázisa 2019-ben igazolta, hogy a könyvtárosok részvétele a programokban jelentősen hozzájárult a gyerekek olvasással kapcsolatos aktivitásának növekedéséhez. (Elöltöltős olvasásfejlesztés: az önkiszolgáló mosodákkal való együttműködés összehozza a könyveket és a buborékokat, ref.: Bódog A.)

Régebbi hírforrás(ok): Miben hasonlít a borbélyüzlet a könyvtárhoz? link

A könyvtárad beszélni kíván veled, avagy hogyan használjuk ki a hangasszisztens-hájpot?FEL

Paige, a chatbot (beszélő robot) könyveket és egyéb forrásokat ajánl a North Salem-i középiskola könyvtárában. A virtuális asszisztenst [vö.: link ], amelynek programja a könyvtárban várható használói kérdések köré épített döntési fán fut végig, az iskolai könyvtár médiaszakértője, Cynthia Sandler készítette azzal a céllal, hogy ezzel segítse a diákokat a könyvtárral való kapcsolattartásban.
2018-ra az Egyesült Államokban a fogyasztók 41%-a használt okoshangfalakat vagy digitális asszisztenseket. A legnépszerűbb ezekre épülő szolgáltatás az Alexa az Amazontól, de az Apple Sirije és a Google Asszisztens is igen elterjedtnek mondható. Mindegyik virtuális alkalmazás képes arra, hogy korlátozott környezetben választ adjon kérdésekre és információkat kínáljon. A könyvtárak számára ez a funkció többféleképpen is hasznosítható. North Salemben az inspirációt az nyújtotta, hogy az egyik munkatárs harmadikos kislánya otthon az Amazon Echo hangszórón Alexa segítségét kérte a házi feladathoz. Megtapasztalták, hogy a legfiatalabb generáció teljesen ösztönösen használja ezeket a szolgáltatásokat. Azonnali és személyre szabott információra van igény, élő beszélgetés formájában, ezért az USA-ban több könyvtárban is kísérletezni kezdtek olyan kérdésekre optimalizált chatbotokkal, melyekre Alexa nem tudna felelni.
2018-ban a Washington állambeli Spokane-i Városi Könyvtár egy, a könyvtárat érintő városi költségvetési szavazás kapcsán hívta segítségül Alexát. A könyvtárosok több helyen is okoshangszórókat helyeztek ki a könyvtári terekben az "Alexa, képzeld el a könyvtárat!" kérdésre buzdító feliratokkal. Az ötlet végül sikeresnek bizonyult, a költségvetést megszavazták, és több fiókkönyvtár építéséről és felújításáról született döntés. (A könyvtárad beszélni kíván veled, avagy hogyan használjuk ki a hangasszisztens-hájpot?; ref.: Bódog A.)

Régebbi hírforrás(ok): Okoshangszóró (smart speaker) - mi is az? link Melyik digitális asszisztens lesz leginkább jó a könyvtári tájékoztatáshoz? link

Könyvtár lett az istállóból - izgalmas párbeszéd folyik a múlt és a jelen között. FEL

Napjainkban reneszánszát éli a könyvtárépítészet, nemrégiben bemutattuk az A4 Stúdió terveit az Országos Széchenyi Könyvtár új épületére vonatkozóan, de beszámoltunk arról is, miképp alakítottak át egy kínai vályogházat hotellé és könyvtárrá. Ugyanilyen izgalmas a stuttgarti székhelyű Steimle Architekten projektje, amelyben még 2018-ban Kressbronn am Bodensee falujában egy egykori istállóból varázsoltak könyvtárt és közösségi központot.
Az egykori mezőgazdasági épület a település központjában helyezkedik el, a helyi városháza közelében. Az építésziroda megőrizte a pajta eredeti karakterét, felújította az udvarát, ezzel pedig összekapcsolta a település templomával és a városházával. A meglévő szerkezet megőrzésével, külső bővítés nélkül, a tető átalakításával, modern anyagok használatával, amelyek az eredeti konstrukcióra hajaznak, sikerült megőrizni az eredeti épületszövetet.
Az építésziroda szerint a modernitásnak és a történelmi jellegzetességek megőrzésének kettőssége egy nagyon izgalmas párbeszédet indított el a múlt és a jelen között, az épület belsejében és külsejében egyaránt. A könyvtár homlokzatát faelemekkel vonták be, amely diszkréten beengedi a fényt, egyben érzékenyen reagál a meglévő szerkezetre, és finoman megváltoztatja azt. A ház nyitott előcsarnokkal és földszinti kiállítótérrel fogadja a látogatókat, a könyvtár pedig az emeleten kapott helyet.
Analógiák

Orvosi távrendelés - tömegeket vizsgálhatnak így a jövőbenFEL

Ha valakinek egyik napról a másikra beállt a dereka, vagy kiütései jelennek meg, esetleg bepirosodik és viszket a szeme, most jó eséllyel hiába szeretne konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a koronavírus-járványra tekintettel a rendelőintézetekben és kórházakban a járó- és fekvőbeteg ellátásban csak sürgősségi ellátás történik, minden tervezett műtét és kivizsgálás valamint a nem sürgős járóbeteg szakellátás is halasztásra került. Egy civil kezdeményezés most ezen a helyzeten igyekszik változtatni. A cél, hogy összekössék az önkéntes orvosokat azokkal, akiknek szüksége van orvosi diagnosztikára, egy erre alkalmas digitális platform segítségével. Ha minden jól megy, akár már április elején el is tud indulni az oldal, amely segítségével a szakemberek videón keresztül konzultálhatnának az egészségügyi problémákkal küzdőkkel.
Országszerte szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket és vizsgálatokat a koronavírus-fertőzés miatt, csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el. Nehéz helyzetben vannak tehát azok, akiknek szüksége lenne orvosi konzultációra, de nincsenek kritikus helyzetben.
Egy becsípődött derék, has tájéki fájdalom, kiütések, vörös szem - sorolta Dr. Kom Zsuzsanna háziorvos, belgyógyász, reumatológus, többek között milyen problémáknál jöhetne jól a videókapcsolatot is biztosító távdiagnosztikai konzultáció. A gyógyítás minden ágában többletinformációt jelent ugyanis szerinte, ha tanácsadás közben nem csak hallják, hanem látják is a beteget.


Hogyan ne sérüljön a kollegialitás és a lojalitás a távmunkában?FEL

Noha a cégek első körben jól vették az akadályokat, ha a koronavírus-járvány miatt mindenki távmunkában dolgozik, akkor nemcsak hogy sérülhet, de sérülni is fog hosszabb távon a vállalati kultúra meg a lojalitás - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumnak adott interjújában Nagy-Józsa Dorka.
- Szerintem most átmenetileg kicsit emelni kell a bürokráciát. (...) Úgyhogy most nagyon nagy felelőssége van a vezetőknek abban, miként fektetik le a kereteket. Arról nem beszélve, hogy csekkoljuk le, hogy az illető emberünk hogy van, kérjünk tőle visszajelzést a nap végén, hogy mennyire érezte magát hatékonynak. Figyeljük a tendenciát, és vegyük észre, hogy nem egyhetes sztori lesz, amiben most vagyunk.
Lehetnek és lesznek súlyos következmények. Most lesznek igazán előnyben az agilis működésű cégek, ahol benne van a kultúrában, hogy tudjuk, hogy mit csinálunk ezen a héten, a jövő héten, egészen rövid távú tervekkel is dolgozunk. Ezek most sokkal hatékonyabban fognak tudni működni. Amit tehetsz vezetőként, ha ti egy lassabb működésű, hosszabb periódusokra bontott feladataitok vannak, hogy ezt elkezded masszívan és nagyon gyorsan darabolni. Ne az legyen, hogy április 30-ig meg kell csinálnunk ezt meg ezt, hanem hogy a jövő héten mit kell csinálni.
Anélkül, hogy elkezdenénk optimista meg pesszimista szcenáriókat sorolni, azt tudjuk, hogy ez egy minimum két hónapos sztori lesz. Utána valahogy össze kell szedned a csapatod maradékát. Lehet, hogy közben lesz leépítés, élethelyzetek fognak megváltozni, az út közben felmerülő feszültségeket észrevenni, feldolgozni - ez lesz még egy érdekes sztori, hogy ezt hogyan tudod szervezeti szinten megcsinálni.
- Mi lehet ennek az egésznek a pozitív hozadéka?
Nagyon sokat fogunk tanulni belőle. Rengeteg hiedelem fog ledőlni. Egészen máshogy fogunk tekinteni a távoli munkavégzésre. Fel fogjuk ismerni, hogy aki home office-ban dolgozik, az nem egy mázlista, hanem egy ugyanolyan erős munkavállaló tud lenni, ugyanolyan vagy még nagyobb kihívásokkal, mint amúgy. Azt gondolom, hogy ennek lesz egy pozitív hozadéka a szervezeti kultúrákra. A jók jobbak lesznek.
Kisszínes

Hogy az idősebbek - érthető, de nem szerencsés - késztetéseik ellenére otthon maradjanak...FEL

A generációs szakértő elárulta, miért is olyan nehéz otthon maradni az időseknek a koronavírus-járvány idején. Azt is elmondta, hogyan érdemes rávenni őket erre.
Steigerwald Krisztián generációkutató ajánlásai:
- Érdemes fórumokat létrehozni, mint ahogy teszik a csecsemők, az óvodások szülei. De most kifejezetten olyan ötletek gyűjtésére és megosztására, amelyek a szüleink, nagyszüleink hasznára válhatnak, és amelyek már bejöttek másnak.
- Bővebb TV-csatornára előfizetni.
- Nyugdíjas internetképzést indítani.
- Digitális utcai padot építeni.
- A lépcsőházban vagy a folyosón házi süteményeket kirakni. Meglepetéseket készíteni a szomszédoknak.
- Rábeszélni az M3-at, hogy újra sugározzon egész nap régi filmeket.
- Megmutatni a fiataloknak, hogy valójában mi lehet most segítség az idősebbeknek.
Az ötletek tárháza végtelen, de egyelőre a gyerekek, a diákok és a középkorúak gondjaira keresünk megoldásokat. Pont a legveszélyeztetettebbek számára nincsenek szociális kapcsolódásra megfelelő megoldások, miközben náluk legmagasabb a valós térben történő társas érintkezés. (Femina)
- A könyvtár a fentiek megfontolása mellett hozzáteheti pl. a könyvek házhoz szállítását. (MG)
Információforrások

Nagyot könnyíthet az Azolo a kötelezőket olvastató pedagógusok munkájánFEL

Az olvasmányok kérdésekkel való friss felidézésével szövegértést segítő és olvasásösztönző Azolo portál link a benne szereplő kötelező és ajánlott olvasmányok digitális példányaira utalva segíti a digitális oktatást.
Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatást igénybe vevő gyerekek otthon, képernyő előtt érhetik el és olvashatják a feladott műveket. (Előfordul ugyan, hogy bizonyos esetekben nem sikerült a legfrissebb példányok jogtiszta digitális változatait elérni. Így például Verne Két évi vakációja esetében egy az eredeti mű megjelenését néhány évvel követő példányával érhető el - egyben lehetőséget adva a korabeli nyel és nyelvfordulatok megismerésére.)
A pedagógusok számára további könnyítés, hogy az olvasást és szövegértést tesztelő eredménytábla a gyermek által a "prt sc" gomb lenyomásával kimásolható és elküldhető a pedagógusnak. (Az ennél profibb, és bonyolultabb megoldással szemben javasolják a rendszer működtetői ezt a könnyen bevethető formát, hogy azonnal az oktatásban bevethető legyen ez a szolgáltatás.)


Közösségi tudástár koronavírus idejére - izmos civil tájékoztatásFEL

Önkéntes felhívások, távoktatás, bevásárlás tippek és persze adatok. Folyamatosan bővülő, frissülő doksi. Szerkeszd te is!
01. Adatok, vizualizációk - Itt vannak magyar és külföldi adatforrások, térképek, vizualizációk.
02. Segítő, keres-kínál csoportok, felhívások - Önkéntes felhívások, segítséget kereső-kínáló csoportok, nem csak Budapestről.
03. Távoktatás segédanyagok, appok, tapasztalatcsere - Távoktatás app gyűjtemények, Facebook csoportok, forró drótok, tapasztalatcsere. Minden amivel segíthetünk a közoktatásnak.
04. Bevásárlási tippek - Tippek hogyan vásárolj be, és mik a vendéglátásban ajánlott intézkedések.
05. Hivatalos információs oldalak - Mit tegyek, kihez forduljak, mi történik? Kormányzati, önkormányzati információs oldalak, állami szervek és közműszolgáltatók közleményei.
06. Közlekedés - Közlekedési hírek, tippek, útvonaltervezés karantén idejére.
07. Háziállat, kisállat - Mit tegyek, ha kisállatom van, és karanténba kerülök?
08. Informálódó csoportok - Olyan csoportok, akik ötleteket és cikkeket osztanak meg egymással.
09. Ingyenes szolgáltatások - Ingyen internet, kiszállítás, egyéb ingyen felajánlott szolgáltatások.
10. Jogi kérdések - Mi a teendő karantén esetén, mi történik a munkavállalókkal stb.
11.Tévhit gyűjtemény - Koronavírussal kapcsolatos téves hírek, hoaxok.
12. English language sources (Angol nyelvű források) - English language sources from Hungarian authorities, and some international publications.
13. Egyéb - Szórakoztató, pozitív, kikapcsoló tartalom pl. élő közvetítések, torna, jóga, virtuális kiállítások, játékok az otthonmaradás idejére.
14. Pénzadományos támogatás - Kórházi alapítványok, civil szervezetek, bejegyzett szervezetek, amik közvetlenül a koronavírus által okozott válság kezelésével foglalkoznak.


Táncold körbe Magyarországot online!FEL

Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatja meg otthonában az Országos Széchényi Könyvtár segítségével. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a Szarvasi Gyermek Szólótánc fesztivál díjazottjai mutatják be. A sorozat péntektől lesz elérhető az OSZK YouTube-csatornáján.
A Táncolj velünk! című gyermek néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban. Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte. A filmekben nagy hangsúly kerül a viseletek bemutatására is, valamint megismerhetővé válik egy-egy tájegység alapvető történeti-néprajzi háttere is. A táncokat a MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánckutató Archívuma filmjeivel illusztrálják, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár YouTube-csatornáján tesznek közzé március 27-től kezdődően péntekenként. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója dr. Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.
A filmsorozat kiválóan használható minden közösségben gyermektánc oktatására; használatával nem csupán a képzett táncpedagógusok, hanem a néptáncot alapszinten ismerő oktatók is kitűnő eredményt érhetnek el.
A sorozat első két részében a Sárközbe kalauzolják a nézőiket, aminek köszönhetően a Cinegés, valamint a Lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg.


Visszatért a híres oldal, ahol ingyen és letöltés nélkül lehet filmeket nézniFEL

Ismét elérhető a hollywoodi filmgyártók rémálma, a Popcorn Time. Az oldalnak több alkalommal is visszavonulót kellett fújnia, de most megint működik.
A koronavírus okozta világjárvány közepén feléledt a hamvaiból az ingyenes filmnézésre szakosodott Popcorn Time. Az oldalon letöltés nélkül lehet filmeket nézni, a legtöbbször magyar felirattal, egészen jó minőségben.
A szolgáltatás 2014-ben kezdett működni, egy olyan időben, amikor a filmek streamelése még nem igazán volt elterjedt. A Popcorn Time viszont már ekkor is bőséges kínálattal rendelkezett, de nem csak emiatt ugrottak rá a felhasználók: sokaknak az tetszett benne, hogy kattintásra indíthatott filmeket, gyakorlatilag bármiről, ami internethez csatlakozott.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu