Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/13., márc. 25.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtáros segédlettel került a QS egyetemi rangsorba a Miskolci Egyetem
Hogyan csökkentheti a könyvtár a karanténban felerősödő erőszak esélyét?
A karantén elviselésének lehetőségei - tippek és szempontok
Ha proaktív könyvtáros akarsz lenni: hogyan élhetjük túl bezártságot és a távmunkát?
Szociális funkcióval is bír a könyvtár - miközben egyre jobban szakad szét a társadalom
S hogy mi lesz másképp a járvány után...?
Kölcsönzés - előjegyzésre, szabad téren; Gödöllőn
Zárva az OPKM; a chat-referensz távmunkában, otthonról működik
A Közkönyvtárak Szószólói az eKönyvek Mindenkinek programban gondolkodnak (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Kell(ene)-e a könyvtáraknak krízisek, problémák esetén speciális információt szolgáltatni, tájékoztatni?
Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is - alakuló portál
Ingyen elérhető online könyvtári folyóiratok - KF, 3K, LJ
Kérdezd meg szakkönyvtárosként a kutatóktól: docensként, professzorként, vagy akadémikusként akar nyugdíjba menni?
Hajdúsági Farsang, régi virágkarneválok, márc. 15. és okt. 23., Szabó Magda hangja - virtuális kiállítások Debrecenben
A Békés Megyei Könyvtár több szolgáltatása otthonról is elérhető
Online szolgáltatásokkal segít a városi könyvtár

Analógiák

Hogyan érdemes távmunkás kollégákat támogatni?

Praktikus

Koronavírus: így tisztítsd a laptopod, hogy csökkentsd a fertőzésveszélyt

Kisszínes

Itt a lehetőség hiedelmeink megváltoztatására - Csányi Vilmos
Színészek, könyvtárosok csomagolják a szombathelyieknek szánt szombathelyi maszkokat

Információforrások

Mindenkinek jár a mese - Élő közvetítések gyerekeknek
Hangoskönyvek a digitális oktatáshoz
Koronavírus térképek (adatok, friss információk, esetek)
Webkamerák a világ körül - Birkafarmtól az Assisi Szent Ferenc bazilikáig
Tíz regény, járvány idejére
Veszélyeztetett világörökségünket mutatja be a Google Arts & Culture legújabb projektje


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtáros segédlettel került a QS egyetemi rangsorba a Miskolci EgyetemFEL

A Miskolci Egyetem könyvtárosainak - főként Tóth Henrietta könyvtárosnak, Szendi Attila igazgatónak, Szabóné Kovács Beáta osztályvezetőnek - aktív közreműködése is hozzájárult ahhoz, hogy a Miskolci Egyetem bekerült az egyetemeket minősítő egyik rangsorba, a QS-be, a 400-450 helyezésbe link .
Mint Dr. Sasvári Péter tudománymetriai referens, egyetemi docens a KIT-nek elmondta: az egyetem döntéshozói számára tanulságos volt a szomszédvár, a Kassai Egyetem korábbi ugrásszerű előrelépése. Az eredmény mögött a kutatók publikálásának tudatos tervezése és ösztönzése állt. E minta mellett kötelezte el magát a Miskolci Egyetem Tudományos Tanácsa. Három éve létrehozták a Tudománymetriai csoportot, mely a könyvtárral együtt számos biblio- és tudománymetriai adatot szolgáltatott a célkitűzésekhez. A következetes figyelemfelhívás (intézményi h-index számítás, Google Scholar profil létrehozása, ORCID regisztráció) elkezdte átalakítani az oktatók szemléletét. A múlt évben a Miskolci Egyetem oktatói közül 172 fő működött közre nemzetközi jegyzett cikk (Scopus által jegyzett) írásában. Az ezt megelőző években még csak 152, illetve 120 fő volt.
Ehhez (könyvtári támogatással) meg kellett tanítani a Scimagojr, Scopus használatát. S mint minden fejlesztési folyamatban, így ebben is nélkülözhetetlen volt a döntéshozók elkötelezettsége, esetünkben a rektornak (Professzor Dr. Torma András), rektorhelyettesnek (Professzor Dr. Kékesi Tamás), Tudományos Tanács elnökének (Professzor Dr. Kaptay György akadémikus) és a kancellárnak (Professzor Dr. Deák Csaba) támogatása.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. március 25.

Hogyan csökkentheti a könyvtár a karanténban felerősödő erőszak esélyét?FEL

Kínában a bejelentett(!) erőszakos cselekmények száma februárban megháromszorozódott az előző év azonos időszakához képest. Ez szakértők szerint egyértelműen a lakhely-elhagyási tilalom következménye.
Ahogy lassan kezdjük legalább részleteiben megérteni, mit is jelent a koronavírus az eddig ismert életre nézvést, kibukkan az is, ami első blikkre talán kevésbé kézenfekvő, azazhogy a tartós bezártság szívás. Merthogy ennek a szívásnak vannak még bugyrai. Ez a mostani vírus nem csak a tüdőben hozhat létre akár halálos szövődményt. Ahogyan az eleve beteg szervezetben életveszélyes lehet a koronavírus, az eleve beteg kapcsolatokban is az. Karantén idején az eldurvuló, esetenként halálos kimenetelű kapcsolati és családon belüli erőszak sajnos nagyon is valós szövődmény. A társasági távolságtartás lassítja a vírus terjedését, de az erőszakra éppen ellenkezőleg hat. Erre pedig fel kell készülnünk.
(...) Ha a szomszédban gyanús, aggasztó dolgok történnek, és nem tudod, mit tegyél, kérj segítséget! Tel.: 112. Most ne mérlegeljenek! Bővebb információért látogass el a Bantalmazas.hu honlapra, krízis esetén pedig érintettként vagy (fül)tanúként hívjátok az éjjel-nappal elérhető +36-80/205-520-as telefonszámot! Ha (egyelőre) nincs közvetlen vészhelyzet, írj az okit@csbo.hu e-mail-címre. (WMN)
- A könyvtár lehetőségei pl.:
1. Beszélgetővonal fenntartása, kommunikálása (honlapon, könyvtár falán, sajtóban Facebookon stb.), a telefont felvevő személy arcképével, néhány biztató szóval.
2. Segélyhívó telefonszámok, kríziskapcsolati webhely, email kiplakátolása
3. A témával kapcsolatos, e témára összpontosító webes aloldal készítése
4. A témára vonatkozó biblioterápiás illetve online szakkönyves, szakcikkes ajánlás készítése.
Persze, az a legjobb, ha a könyvtárak nem egyenként, hanem több könyvtár egymással összedolgozva készít plakátot, honlapot, ajánlót. A vírus ugyanis kiváló alkalom a szavak szintjén régóta emlegetett partnerkapcsolatok és forrásmegosztás gyakorlati megvalósítására :-) (MG)


A karantén elviselésének lehetőségei - tippek és szempontokFEL

Mozgás: a bezártság miatt nehezebbé válik ugyan a megfelelő mennyiségű mozgás, de nem lehetetlenné. Néhány lehetőség
- A régről ismert néhány perces tv-torna: link
- A formabontas a mozgásban önmagában is felüdít: Tetőn tartott edzést, az erkélyen ugráltak a spanyolok link
Stressz
- Asztronauták adnak tanácsokat, hogy hogyan tudjuk ép ésszel kibírni másokkal összezárva a következő időszakot link
- Így maradj mentálisan ép otthon magyar pszichológusok szerintlink
- Így szakad ketté a magyar társadalom a koronavírus miatt: megszólal a szakpszichológus link
Elfajuló stressz: erőszak
- ld másik hírünk: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. március 25.

Ha proaktív könyvtáros akarsz lenni: hogyan élhetjük túl bezártságot és a távmunkát?FEL

Mit tehetünk könyvtárosként saját stresszünk oldásában? Milyen szolgáltatásunk lehet ugyanerre a használóink számára? - Hogy erre nem kaptunk képzést a könyvtáros iskolában!? - Lehet, hogy fontosabbá válik az alkalmazkodóképesség... Szóval, felkészülés indul! (MG)
- Most, hogy egyre többen dolgoznak távmunkában, illetve kényszerülnek önelszigetelésre, több idő juthat az olvasásra is, így előkerülhetnek azok a cikkek is, amelyek arról szólnak, mennyire árt az embernek a társaság hiánya. A The Guardian által megszólaltatott amerikai tudós, Julianne Holt-Lundstad elmondta, hogy a társas kapcsolatok hiánya növeli a gyulladások, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, s a statisztikák szerint az egyedüllét és az elzárkózás - természetesen hosszabb távon - 25-30 százalékkal növeli a korai halál kockázatát. "Az egyik ok az, hogy a társas kapcsolatok segítenek a stressz kezelésében" - magyarázta. Néha viszont az összezártság is okozhat nehézségeket, és a távmunka megtanulása sem egyszerű azoknak, akik megszokták a mindennapos munkába járást. A karanténos lét és az évek során kialakult napi rutin eltűnése önmagában is stresszt okoz, s ezért a szakértők szerint az a legfontosabb, hogy az összezárt családtagok ne akarjanak törekedni a teljes harmóniára, mert arra semmi esély nincs.


Szociális funkcióval is bír a könyvtár - miközben egyre jobban szakad szét a társadalomFEL

Bár nemzetközi mércével még nem kirívó, saját magunkhoz képest egyre jelentősebb a társadalom szétszakadása (vö.: Gini-index). A koronavírus-járvány felerősíti a folyamatot, főként azok esetében, akiknek nincsen gyakorlatuk az érdekérvényesítésben: pl. a szegények, hajléktalanok.
- Az e-oktatásra való áttérés szinte mindenki számára gondot jelenthet, ám a már leszakadóban lévők számára az otthoni infrastruktúra hiányosságai, a gyengébb oktatási ellátás, fejletlenebb szociálisa infrastruktúra és alacsonyabb személyes képességek felerősítik a hátrányt. (Qubit)
- Amikor teljes országok zárják el magukat a külvilágtól, és azt kérik az emberektől, hogy maradjanak otthon, akkor mi történik azokkal, akiknek nincs otthonuk. A világjárvány elleni küzdelem átmenetileg minden mást háttérbe szorított. (Euronews)
A közkönyvtár célcsoportja a társadalom egésze, ezért jól teszi, ha közös stratégiát dolgoznak ki a peremhelyzetre kerülők támogatására, együttműködve az érintett területeken már tapasztalattal rendelkező civil és más szervezetekkel. (MG)


S hogy mi lesz másképp a járvány után...?FEL

A Politico harminc, különböző tudományterületekről érkező gondolkodót, közgazdászt, nyelvészt, tudóst és politológust kérdezett arról, hogy vajon milyen világ várható a válság lecsengése után.
- egyre jobban meggondoljuk majd, mihez érünk hozzá, kivel létesítünk közelebbi kontaktust; nehéz lesz szabadulni azoktól a reflexektől, amelyek miatt vonzóbbnak tűnik valamit online intézni, mint személyesen (Deborah Tannen, nyelvészprofesszor, Georgetown Egyetem)
- elsőként a totalitárius vonások erősödhetnek meg, de jobban bízik a bölcs belátásban (Eric Klinenberg, szociológiaprofesszor, New York-i Egyetem)
- az ingyenes online koncertek, filmek, újságok, felajánlások hatására az emberek minőségibb időt töltenek majd a gép előtt, erről pedig a járvány elmúltával sem akarnak majd lemondani (Sherry Turkle, tudományszociológus, MIT)
- egyszerűsödik az online munkavégzés; teljesen egyértelmű lesz, hogy az ember neten szavazzon
- lehet, hogy az emberek visszatérnek az otthoni főzéshez, aminek az éttermek látják majd kárát, de a házhoz szállítás még népszerűbb lesz, mint eddig volt (Paul Freedman, gasztrotörténész, Yale Egyetem)
- marad egy bizonyos félelem, és azt sem lehet tudni, hogy végérvényesen meg lehet-e szabadulni a vírustól, vagy a mostanihoz hasonló korlátozások a jövőben is napirenden lesznek-e
- a példátlan hirtelen átállás az online tanulásra, home office-ra és a valós szociális kapcsolatok korlátozására sorsdöntő lehet. (Qubit, ref.: MG)
- Magyarországon esélyes, hogy finanszírozási források megrendülése miatt megroppan a független média (Átlátszó)


Kölcsönzés - előjegyzésre, szabad téren; GödöllőnFEL

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ honlapján olvashatjuk:
"Tisztelt Látogatóink! Könyvtárunk 2020. március 17-től személyesen nem látogatható!
Lejárt kölcsönzésű könyveket nem kell visszahozni, ezekre késedelmi díjat nem számolunk fel.
Lehetőség van e-mailen (konyvtar@gvkik.hu) könyveket, DVD-ket, CD-ket kérni. Könyvtárosaink összeállítják a csomagot, és a következő napon megbeszélt időpontban át lehet venni a könyvtárosoktól. Kérjük olvasójegy számát tüntesse fel a levélben, amennyiben nem tudja, a születési dátumát, hogy be tudjuk azonosítani rendszerünkben.
Idős, mozgásukban korlátozott tagjainknak továbbra is fenntartjuk a lehetőséget, hogy kiszállítjuk a kért könyveket. E-mailben jelezzék az igényüket: konyvtar@gvkik.hu)
Friss információkat honlapunkon és facebook oldalainkon link folyamatosan közlünk!
Használják ki online szolgáltatási lehetőségeinket link és a magyar elektronikus könyvtárat link no meg a Könyvsúgót! link
- A vonatkozó fotókat ld.: link
- A könyvtár munkatársai mellesleg dalban búcsúztak olvasóiktól és a helyben használható szolgáltatásoktól: link


Zárva az OPKM; a chat-referensz távmunkában, otthonról működikFEL

Mert miért is kellene a chat-referenszhez a könyvtárban üldögélni, mikor a kurrens információ elektronikusan érhető el?
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum távszolgáltatásai között eddig az e-mail és a telefon működött. A kijárások korlátozása miatt kialakult helyzetben 2020. március 18-án bővítettük szolgáltatásunkat a chatkönyvtárossal. A szolgáltatást jelenleg egy kolléga üzemelteti otthonából. Nagyobb igény esetén több munkatársat is be fognak vonni.
A kommunikációs csatornát a Skype és a Google Hangouts biztosítja, de ezek mellett az eddig is létező e-mail szolgáltatásukat aktívabban használják.
A chat elindítása 1 napot igényelt egy IKT-ban közepesen jártas kollégának (alkalmazás kiválasztása, telepítés, próbahívások; a tájékoztató link megírása).
Szinte minden kérdés megoldható online, gyakran a nyomtatottat helyettesítő forrással, de általában nem azon a szinten, mintha a nyomtatott források is rendelkezésre állnának. (Olyanra nem tudnak online válaszolni, hogy hányadik oldalról van az X idézet.) Indokolt esetben az OPKM épületében ügyeletes könyvtáros szkennel is, a tájékoztatást kiegészítendő - tájékoztatta a KIT-et Dömsödy Andrea, aki tapasztalatairól szívesen beszámol a chat-en illetve telefonon jelentkező könyvtáros kollégáknak is.


A Közkönyvtárak Szószólói az eKönyvek Mindenkinek programban gondolkodnak (olvasóink szavazatára)FEL

Négy hónapja a Macmillan kiadó 60 napos embargót vezetett be a könyvtári e-könyvekre. (Korábban itt említettük: link ). Mondván, hogy a könyvtárak kannibalizálják az e-könyv piacot. A téma azóta is foglalkoztatja a könyvtárosokat. A Public Library Association (PLA) konferencián is téma volt február 25-29. között. Csaknem 300-an érdeklődtek a panelbeszélgetés iránt.
Itt számoltak be az #eBooksForAll kezdeményezésről. Ez 2019 szeptemberében indult . A PLA, az ALA, valamint a városi könyvtári tanács (ULC) és az állami könyvtári szervezet (COSLA) egyesítette erőit. Az ország számos könyvtára csatlakozott a Macmillan bojkottálásához. A petíciót (link ) már több mint 260 ezren írták alá.
A Macmillan nem egyedüli a korlátozások bevezetésével. (Például a dán e-könyv háborúról itt írtunk: link ). Az Amazon és a digitális audiokönyvek is kihívásokat állítanak a könyvtárak elé. ) Ld. az ALA érdekképviseleti #eBooksForAll weboldalát (link ).
Az ALA egyrészt kormányzati oldalról indított akciókat. A Fehér ház Igazságügyi Bizottságának felkérésére vizsgálja a digitális piacon versenyellenes tevékenységeket. Segítségével két törvényjavaslat is beterjesztés alatt van. Célja, hogy a kiadók ésszerű feltételekkel adjanak a könyvtárakna e-könyv licenceket.
Az e-könyv használattal kapcsolatos statisztikákat többek közt a Panorama Project méri. A közösségi olvasás hatásainak kutatása mellett a kiadók hatásával foglalkozó adatokat is közöl (link ).
A konferencia beszélgetésen felmerült, hogy a Macmillan csak egy tünete volt egy nagyobb problémának. Egyetértettek benne, hogy folytatni kell a kormányzati törekvéseket. Továbbá helyi szövetségeseket is kell szerezni, szállítókkal és szerzőkkel is kapcsolatot kötni. A szerzők sem mindig értenek egyet a kiadók döntéseivel. A lényeg, hogy a szakma szereplőinek együtt kell működni a digitális kölcsönzés problémáinak megoldása érdekében. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Kell(ene)-e a könyvtáraknak krízisek, problémák esetén speciális információt szolgáltatni, tájékoztatni?FEL

A kérdésre kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
4 - Nem; nincs feladatkörünkben
10 - Igen, feladatkörünkben van
3 - Ha esetileg előírja a fenntartó
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
7 - Közösen; könyvtárak, könyvtári szervezet(ek).
Az igenek (Igen, feladatkörünkben van és a Közösen; könyvtárak, könyvtári szervezet(ek)) - összesen 71% - az alacsony válaszarány ellenére azt sugallják, hogy a könyvtáraknak igenis, van keresnivalója az aktuális témákkal kapcsolatot információszolgáltatás területén anélkül, hogy annak szolgáltatására explicit módon megbízást kapnának. A "közösen" opció viszonylag alacsony aránya azt jelezheti, hogy az együttműködés, forrásmegosztás, partnerség - ezek több évtizedes hangoztatása ellenére - továbbra is inkább elvi szinten van jelen a könyvtárosok fejében.
A diagramot ld.: link (MG)


Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is - alakuló portálFEL

A Könyvtárak.hu fejlesztés alatt álló "Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is" oldala reflektálni igyekszik a társadalom aktuális krízisére (vö.: Kell(ene)-e a könyvtáraknak krízisek, problémák esetén speciális információt szolgáltatni, tájékoztatni? link ). Az oldal jelenleg a könyvtárak kínálatát mutatja be. A Kataliston olvasható fejlesztési tervek között szerepel egy használóközpontúbb megközelítés, mely használók lakóhelye szerint segít a használónak eligazodni a helyi, illetve az azon túli virtuális kínálatban. A törekvés azért is üdvös, mert megszabadítja az egyes közkönyvtárakat attól a kényszertől, hogy saját maguk fejlesszenek ki virtuális, bárhol hozzáférhető szolgáltatásokat.
A fejlesztők sikerét mutathatja majd, ha az egyes könyvtárak beépítik saját portáljaikba más könyvtáraknak most a vírussal kapcsolatos, később bármilyen hasznos tematikájú minőségi szolgáltatásait. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tényleg az információs társadalom alapintézményévé teszik a könyvtárat... link

Ingyen elérhető online könyvtári folyóiratok - KF, 3K, LJFEL

Tájékoztatjuk a Könyvtári Figyelő és a Könyv Könyvtár Könyvtáros folyóiratok olvasóit, hogy az otthon végzendő munkához az elektronikus tartalmak mind teljesebb azonnali hozzáférésének biztosítása érdekében az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a lapok legfrissebb példányaihoz is biztosítja a teljes körű elektronikus hozzáférést. Ezzel a döntéssel kívánunk hozzájárulni a könyvtári hírek, információk és szakirodalom gyors megosztásához. - Rózsa Dávid főigazgató (Katalist)
- Szintén elérhető pl. az amerikai Library Journal folyóirat és portálja is - legalábbis a "vírus ideje alatt". (Library Journal)


Kérdezd meg szakkönyvtárosként a kutatóktól: docensként, professzorként, vagy akadémikusként akar nyugdíjba menni?FEL

A szakkönyvtáros feladata a KIT friss, tájékoztató jellegű felmérése link szerint, hogy a legváltozatosabb szolgáltatásokkal támogassa a kutatók karrierét. (MG)
- A Magyar Tudomány, az MTA hivatalos lapja 2020. februári számában beszámol egy tekintélyes nemzetközi tudományos folyóirat elemzésről, amiben megnevezik a "világ 100.000 legjobb kutatóját". A cikk: "Paradigmaváltás a műszaki tudományos értékelésben: egy műszaki oktatói / kutatói életpálya-modell különböző lehetséges kimenetelekkel (avagy Ön docensként, professzorként, vagy akadémikusként akar nyugdíjba menni?")
Ha ezekben rákeresünk a "Miskolc" szóra, akkor egy nevet találunk Kaptay György professzorét, aki a Miskolci Egyetem Anyagtudományi karán, ezen belül a nanotechnológiai részlegen dolgozik, és aki a legfrissebb kimutatásban az összes itthoni magyar kutató között a 38. helyen, az anyagtudományi területen dolgozó itthoni magyarok között pedig a 3. helyen áll.
A forráslinkek meghallgatható a Kaptay-interjú. A cikkről link a 18:35 perctől esik szó.


Hajdúsági Farsang, régi virágkarneválok, márc. 15. és okt. 23., Szabó Magda hangja - virtuális kiállítások DebrecenbenFEL

Ne mozduljunk ki otthonról, a Méliusz honlapja azonban sokféle tartalmat kínál, érdemes odakattintani!
Csend van a könyvek világában: a koronavírus miatt a Méliusz Könyvtár és a fiókintézményei sem fogadjak az olvasókat és látogatókat. Ám nem hagyják magukra őket ezekben a napokban-hetekben sem. A központi könyvtár honlapján virtuális kiállítások sorát tették elérhetővé.
Ha kíváncsiak arra, annak idején például hogyan szórakoztak a fiatalok, milyen volt a híres debreceni vendéglátás világa vagy a nevezetes Hajdúsági Farsang, érdekelik a régi virágkarneválok, március 15. és október 23., netán szeretnék hallani Szabó Magda hangját, kattintsanak ide!


A Békés Megyei Könyvtár több szolgáltatása otthonról is elérhetőFEL

Március 17-e óta a személyesen igénybe vehető szolgáltatásait szünetelteti a Békés Megyei Könyvtár így kölcsönözni, visszavinni, helyben olvasni, tanulni sem lehet, mint ahogyan a rendezvények is elmaradnak egyelőre határozatlan időre. De mégis mely szolgáltatások elérhetőek még? Mutatjuk.
A lejáró könyv, DVD és CD kölcsönzéseket a bibliotéka hivatalos honlapján és e-mailben (kolcs@bmk.hu), illetve telefonon (66/530-216) keresztül lehet meghosszabbítani. Az online szolgáltatásokat korlátlanul használhatja, míg telefonon csak hétköznap 8 és 16 óra között érdeklődhet.
Az interneten keresztül az alábbiakat érheti el: [ld. a forráslinken]


Online szolgáltatásokkal segít a városi könyvtárFEL

A Németh László Városi Könyvtár több lehetőséget is kínál. Annak érdekében, hogy a vírusjárvány idején, a kényszerű otthonlét alatt se maradjon senki olvasnivaló nélkül, online szolgáltatásokat ajánl a városi könyvtár:
- a honlapjukon rendszeresen frissülnek a helyismereti anyagok, digitális könyvtárukban sok vásárhelyi kötődésű szép- és szakirodalmi mű olvasható,
- továbbra is fogadnak e-mailben teljesíthető könyvtárközi kéréseket (pl. szakdolgozat íráshoz egy-egy folyóiratcikk beszkennelése, elküldése),
- közösségi oldalaikon naponta ajánlanak interneten elérhető könyveket, teljes szövegű adatbázisokat, felnőttekre és gyermekekre egyaránt gondolva:
- gyermekkönyvtárosaik játékos feladatokat, kvízeket készítenek - népszerű olvasmányokhoz kapcsolódóan - fiatalok számára,
- hamarosan elérhető lesz egy mobilapplikáció is, benne virtuális sétával, játéklehetőséggel.
Analógiák

Hogyan érdemes távmunkás kollégákat támogatni? FEL

Egyre több vezető multi küldte home office-ba emberei nagy részét. A munkatársak számára többféle lehetőséget biztosítanak
- a kisgyerekes anyukáknak munkaidő kedvezményt is biztosítanak, azaz a (14 éves kor alatti gyerekek esetén) napi 8 óra nem elvárt (ezt sok más vállalatnál is alkalmazzák már)
- a bent maradó dolgozók jól elkülönített irodákban dolgoznak, azaz egy helyiségben, légtérben csak egy ember tartózkodhat egyszerre
- 4-5 kolléga (pszichológiai végzettségű) beszélgetési lehetőséget biztosít (kb. 30 perc/fő) azoknak, akik szoronganak, félelmeiket, kételyeiket szeretnék megosztani valakivel, a vírussal, a kialakult helyzettel kapcsolatban, hogy egyáltalán megkönnyebbüljenek, és persze ne keltsenek pánikot másokban sem.
A felsorolásból link kiderül, a benne szereplő döntések döntések a jelképesen túli, érdemi segítséget nyújtanak a problémák kezelésére.
Azon túl, hogy a támogatás hat a kollégák közérzetére, egyben jó HR-márkát építő, leendő munkavállalókat vonzó elem. Gyorsabban terjed, mint pl. az alábbi fizetett hirdetés, amiből nem sok részlet derül ki, hiába a jó szándék: link .

Hírforrás: Dienes Éva
2020. március 25.Praktikus

Koronavírus: így tisztítsd a laptopod, hogy csökkentsd a fertőzésveszélytFEL

Zsíros, maszatos ujjlenyomatok, csíkok? Színeket, fényt eltorzító porréteg? Nemcsak ezek ellen tehetünk egy alapos tisztítással, de a laptop felületén megtelepedő kórokozókat is felszámolhatjuk. Elmondjuk, hogyan.
Ha a laptopodon dolgozol, vagy monitor előtt ülsz munka közben, bizony megvan rá az esély, hogy a géped képernyője koszos lesz, sőt, kórokozók is megtelepedhetnek rajta. Legtöbbször a por jelenti a legnagyobb problémát, olyannyira, hogy a színeket, fényerősséget is képes befolyásolni, ha vastag rétegben képződik. A másik, ami ellen folyamatos a küzdelem, azok a zsíros, maszatos ujjlenyomatok. Sokan aggódnak a vírusok, baktériumok jelenléte miatt, főleg a jelenlegi járványhelyzetben. Nem is ok nélkül: számos kórokozó napokig is életben marad a felületeken, beleértve az új koronavírust is.
Kisszínes

Itt a lehetőség hiedelmeink megváltoztatására - Csányi VilmosFEL

Terjed az a vélekedés, hogy a vírus lényegében megmenti az emberiséget, hiszen ránk kényszeríti, amire magunktól képtelen voltunk: letekeri a turizmust és a mértéktelen fogyasztást, visszafogja az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel blokkolja a felmelegedést. Tényleg új világ épül kollektív életmódváltással, a jóléti modell végével, vagy pár hónap és néhány százalékos GDP-csökkenés után feledjük a rémületet, s minden ott folytatódik, ahol a vírus előtt abbamaradt?
Csányi Vilmos: A kollektív életmódváltás ábránd, míg át nem alakítjuk az emberiség hiedelmeit. Ma az emeli a státuszodat, ha sok országban megfordultál, és mivel ezt olcsón megteheted, repülsz, amikor csak módod nyílik rá. Ellenben, ha az emelné a státuszodat, hogy sok könyvet olvastál, sok filmet láttál, sok nyelvet beszélsz, sokoldalú a műveltséged, ráadásul szépen énekelsz, gyönyörűen mesélsz a gyerekeknek, akkor ebbe az irányba fordulna az igyekezet. Hiedelem kérdése, hogy szükséges-e személyesen megjelenned Thaiföldön, Kubában és New Yorkban, vagy az számít inkább menőnek, ha százával nézed meg a világ csodálatos tájain készült természetfilmeket odahaza, a foteledben ülve, aztán kikerékpározol a legközelebbi erdőbe túrázni.
Hiedelem, hogy nagyszerű dolog tízezer kilométert utazni tíz óra alatt tízezer méter magasan egy vascsőbe zárva, aztán szállodába zsúfolva, idegenvezetők által hajtva, csoportba kényszerítve eltölteni egy-két hetet egy városban, fényképezőgépet kattogtatva, alig ismerve meg a helyi kultúrát, aztán kitenni a fotóidat a Facebookra, és bezsebelni pár száz lájkot.
Cs. V.: Hiedelem az is, hogy mi alapján válogatod össze a tárgyaidat. Ma célzottan úgy gyártják a termékeket, hogy egy-két éven belül elavulnak, tönkremennek, eldobandóak. A gyerekkoromban komoly becsülete volt annak a mondatnak, hogy "ezt a cipőt az apám is hordta, és belenőttem, és immár én hordom". Ma már jószerivel nincs lábbeli, ami kibírna nemhogy több generációt, akár csak néhány évet, és cipész sincs, aki képes és hajlandó lenne cserélni az elvásott talpat. Úgy általában nincs becsülete az öreg holminak. Hiedelem, hogy mi a jó, mi a szép, mi az értékes. Szerintem a régi, a megbízható a jó, a szép, az értékes. A világ többsége szerint viszont az új a jó, a szép, az értékes. Rettentő rossz irányba változott a világ. "Ha meguntuk, el vele, így jutunk csak felfele" - hogy Huxleyt idézzem. Szép új világ, ugye.


Színészek, könyvtárosok csomagolják a szombathelyieknek szánt szombathelyi maszkokatFEL

A Styl ruhagyárban varrják a szombathelyi lakosságnak készülő maszkokat, illetve sok intézménynek is itt készülnek a védőeszközök. A csomagolásban viszont segít az önkormányzat szociális osztálya, a bezárt Weöres Sándor Színház színészei és a szintén zárva tartó Berzsenyi Dániel Könyvtár dolgozói, sőt, információink szerint politikusok is.
Információforrások

Mindenkinek jár a mese - Élő közvetítések gyerekeknekFEL

A vírushelyzet miatt virtuális térbe költözött a kultúra, élő előadások helyett élő közvetítésekkel kell beérnünk. A többhetes kényszerpihenő megpróbáltatásait átvészelendő színészek, művészek álltak elő jobbnál jobb kezdeményezésekkel - alább kifejezetten gyerekeknek szóló, folyamatosan elérhető, vagy rendszeresen ismétlődő közvetítéseket szedtünk össze, valamint szemezgettünk élő webkamerás állatmegfigyelésekből is.
Mesék online:
- Mesék a Szabó Ervin Könyvtárból - "Minden napra egy mese a könyvtárból. A zárva tartás ideje alatt mesékkel és regényrészletekkel kedveskedünk olvasóinknak" - írja Facebook-oldalán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdagréti - Móricz Zsigmond könyvtára. A meséket könyvtárosok olvassák fel a tagkönyvtárban, hogy a zárva tartás alatt se maradjanak irodalom nélkül a legkisebbek. A meséket itt hallgathatja: FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtár Gazdagrét
- A kuflimesék írója, Dániel András kétnaponta mesél Youtube-csatornáján
- Schneider Jankó bábművész Antanténusz Karanténusz meseolvasása René Goscinny: A kis Nicolas című könyvéből, - - Bognár Róbert fordításában, délutánonként 14 órától Youtube-csatornáján.
- Epres-Madarász Éva színművész esténként 20.30-tól Csukás István: Vakáció a halott utcában című regényét olvassa fel Facebook-oldalán.
- Szalóki Ági énekesnő minden este 19 órától mond mesét Facebook-oldalán
- Huzella Júlia minden nap 10-től live videóban olvas mesét
- Magyar Bálint esténként 19 órától olvas fel A kis hercegből
- Farkasházi Réka és a Tintanyúl Facebook-oldalán meséket hallgathatnak, minden nap 16.30-tól
- A Mesebolt Bábszínház művészei minden nap mesékkel várják az érdeklődőket a színház Youtube-csatornáján
- A Kolibri Színház művészei MobilMeséket olvasnak a színház Youtube-csatornáján


Hangoskönyvek a digitális oktatáshozFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz, a nemzeti bibliotéka a kötelező irodalmi olvasmányokból készült 358 hangoskönyvvel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett internetes oktatást - közölte az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) csütörtökön az MTI-vel. (Profitline)
Kapcsolódó:
- A koronavírus-járvány idejére sem maradunk kultúra nélkül link
- Hangoskönyvekkel is segíti a digitális oktatást az OSZK link
- Az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz link


Koronavírus térképek (adatok, friss információk, esetek)FEL

Ha hivatalos adatok nincsenek, késlekednek, nem tűnnek megbízhatónak, akkor alternatív források jelennek meg. Egy ilyen eset a Pandémia.hu. Megtalálhatók benne a fertőzött, gyógyult, elhunyt, karantén számadatok és diagram, az érintett települések nevei. Az egyes adatokhoz tartozó hírek is elolvashatók.
- Kapcsolódó:
Ezen a térképen megnézheti, hogyan terjed a koronavírus (Microsoft) link
Koronavírus: így tesztelnek Magyarországon és a Kárpát-medencében link


Webkamerák a világ körül - Birkafarmtól az Assisi Szent Ferenc bazilikáigFEL

Nemrég találtunk két külföldi és egy magyar oldalt, illetve Facebook csoportot, melyeknek az a célja, hogy a lehető legérdekesebb élő közvetítéseket, online programokat és webkamerás felvételeket hozzák el az otthonunkba. Mondanunk sem kell, hogy a két külföldi oldal nem a vírusveszély miatt jött létre és évek óta gyűjti a legjobb felvételeket.
Hatalmas a videós választék: EXPLORE.ORG
Így itt olyan témákkal találkozhatunk, mint az énekesmadarak, a GRACE Center gorillái, a madarak paradicsoma, az aurora boreális, a kutya legyen veled nevű válogatás, az Africam, az óceán, a medvék vagy éppen a Zen Cam elnevezésű "videószoba" ahol gyönyörű, néhol jégbe fagyott, máshol sugárzóan napsütötte tájakat nézhetünk. Az Állatvédelem "összesítésben" pedig cicamentést, farmon felvett élő közvetítést, báránykaszületést kísérhetünk figyelemmel.
Az Explore.org, ahol mindezt megtaláljuk - és nem csak a karantén idején - egy 100 százalékban filantróp szerveződés, aminek az a célja, hogy életre szóló élményeket adjanak át, és a világ elé tárják a videókban és élő felvételeken szereplő emberek önzetlen munkáját; akár állatok akár emberek mentéséről legyen szó. (A honlap filmjei között, amikkel egyébként dokumentumfilm fesztiválokon is részt szoktak venni, találunk olyat, ami egy Mumbaiban élő nő munkásságát mutatja be, aki fiatal nőket ment meg a prostitúció világából. De érdekes annak a Los Angeles-i papnak a története is, aki bandatagoknak segít visszatalálni a társadalomba, vagy éppen annak a projektnek a bemutatása, ami gorillákat ment meg Ruandában. Az Explore könyvtára folyamatosan nő, jelenleg 250 saját filmet és 30 ezer fotót nézhetünk végig az oldalain.)
A Geocam.ru nem az előbbi honlap része, de a közös érdeklődés miatt összekapcsolódtak, így találtunk rá mi is és kezdtük el nézegetni a városi webkamerák felvételeit. A honlap a világ körül megtalálható webkamerák felvételeit gyűjti össze és real time-ban hozza el azokat a nézőknek ingyen. Az oldalon kereshetünk, ország, város és egyéb kisebb kategóriák szerint is. Az adminisztrátorok célja, hogy aki nem tud fizikailag utazni, az legalább online bejárhassa a világot.


Tíz regény, járvány idejéreFEL

Címkék: biblioterápia | olvasás |

(2014. október 15-én, ebolajárvány idején jelent meg e könyvajánló.) Hogy a 2014-es Ebola-járványról születik-e majd regény, azt egyelőre még nem lehet tudni, ám amíg kiderül, a Flavorwire összegyűjtött tíz könyvet járványokról, fájdalomról, szenvedésről. Pestis az irodalomban. Hipochondereknek egyiket sem ajánljuk.
- Kezdetnek itt van mindjárt a Dekameron, melyben a Fekete Halál a tizennegyedik századi Firenzében szedi áldozatait. Boccaccio úgy festi le a szörnyű kórt, mintha csak a szerelemről mesélne, bár a szerelmesnek csókot adni sokkal kifizetődőbb, mint a halálnak.
- Daniel Defoe A londoni pestis című könyve épp azt adja, amit a címében ígér. Pestist Londonban, méghozzá 1772-ben. A várost bubópestis tizedeli, a járvány pedig minden időben érvényes kérdéseket vet fel. Ha pestis támadja a városod, akkor megkímélve magad a fájdalomtól és a betegség horrorjától, elmenekülsz előle, vagy maradsz, és segítesz másokon? (Esetleg meghalsz.) Defoe munkája számos pestisregényt inspirált, a legfontosabb ezek közül Albert Camus 1947-es munkája.
- Ha azt gondolod, hogy az ebolát egy bosszúálló isten küldte ránk, netán ez az emberiség kollektív büntetése az összes bűnért, amit elkövetett, az valószínűleg nagyon utálod majd Camus regényét, A pestist. Ha az ebola miatt elgondolkodsz az élet nagy kérdésein, akkor viszont imádni fogod az algériai járványsztorit, ami valójában a nácikról is szól. ...
- Öt melegen ajánlott olvasmány karantén idejére link
- Szerelem a korona idején: 5 további olvasmány karantén esetére, olvasóink ajánlásával link


Veszélyeztetett világörökségünket mutatja be a Google Arts & Culture legújabb projektjeFEL

"A klímaváltozás sokak számára ijesztő, de mindig van remény. Vannak olyan mindennapi, egyszerű dolgok, amivel mérsékelni tudjuk a hatásait" -mondta Milagros Flores (ICOMOS-hoz tartozó ICOFORT tanács vezetője). A Google Arts & Culture böngészhető, jó felbontású műveket tartalmazó tematikus gyűjteményei között olyan rendhagyó válogatás jelent meg, ami a klímaváltozás kulturális örökségekre gyakorolt negatív hatásaira hívja fel a figyelmet. A Heritage on the Edge a már említett Google Arts & Culture, a CyArk és az ICOMOS együttműködésének gyümölcse. Bár 1966-os megalapításakor az ICOMOS (International Council of Monuments and Sites, ami nem azonos az ICOM szervezetével) még nem tárgyalt erről a témáról, mára egyik fő tevékenységévé vált, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy a klímaváltozás a népességre és a környezetre, így kulturális örökségeinkre nézve is veszélyt jelent.
Önmagában azzal, hogy a változó klíma és környezet az épített örökség romlásához vezet, még nem mondanak újat. Ennél ugyanakkor egy sokkal emberibb szempontból, társadalmi oldalról közelítik meg a problémát. A projekt készítésekor a kiemelt világörökségi helyszínek közösségeit is megszólaltatták, akik egyöntetűen kiemelték, hogy ezek a helyek, ezek az építmények nem csak a múltjuk és a kultúrájuk része, de erősen meghatározza az ő személyiségüket, mindennapi életüket is. Tehát ezekkel az ember alkotta szobrokkal, építményekkel nem csupán a területek látképe, de az ő identitástudatuk is komoly veszélynek van kitéve.
Melyek ezek a helyszínek és miért pont ezeket emelték ki?
1.) Rapa Nui, Húsvét-szigetek - a szobrok megmentése
2.) Edinburgh, Skócia - túl sok csapadék
3.) Bagerhat, Bangladesh - harc az áradások ellen
4.) Kilwa Kisiwani, Tanzánia - eróziós folyamatok
5.) Chan Chan, Peru - viharok, szárazság és a bennük rejlő veszélyek
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu