Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/8., febr. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK FEBR. 25-ÉN, KEDDEN JELENIK MEG

Hírek

Roma gyerekek a könyvtárban - minőségmutató; csak magas bizalmi szint mellett
Könyvtár, lestrapált bútorokkal - lehet-e menő a romkocsma-stílus?
Az ország legmodernebb - összevont - kulturális és ifjúsági központja épül Sepsiszentgyörgyön
Az online katalógusok biztonságának minősége - felmérték
Az internet korában a könyvtárak fontosabbak, mint valaha (olvasóink szavazatára)
Amikor a könyvtárosok kilakoltatása pörgeti fel a szolgáltatást az egyetemen
Írói ötlet és tartalom a könyvtárból...
Hogyan is tanultak 100 éve a kisiskolások? - Tárgyakat mutatnak és fogadnak az OPKM-ben
Virtuálisból valódi nagymamahálózatot épített ki a könyvtáros
Magyar kutatók ezrei nem férnek hozzá; márc. 1-jétől nincs ADT az EISZ-ben
Nem kérdés, kinek kell változnia, ha a 4-10 éveseket (alfa generációt) szeretnénk a könyvtárban látni
Referenszadatokból automanikus állománygazdálkodási javaslatok
Megkérdeztük: Mi a jó könyvtári hálózat alapelve?
Családbarát tanulótér az egyetemi könyvtárban - bevált!
Lassan a könyvtári hálózat is a magyar kultúra ellensége?
Kincs az OSZK-ban - kecsua-szótár
Némileg egészségesebbé válik a könyvtári állomány Martfűn
A világűr témájában nyomoztak a diákok a könyvtárban
Rapid randi a Szarvasi könyvtárban - 18 év felett nagyobb a pasik lelkesedése
Önvédelemből, butaságból, gyávaságból démonizáljuk az okoseszközöket

Analógiák

A jövőről való vízió mozgósító erővel bír - mióta is nincs reális könyvtári víziónk?
Lehetnek-e a könyvtári szervezetek költségvetése, működési adatai is azonnal nyilvánosak?
A Louvre és az Orsay múzeumlátogatást szervez fogvatartottaknak

Praktikus

Ha a könyvtáros szöveget készít, jó, ha költséghatékonyan, informatívan teszi, és nem riasztja el olvasóját

Kisszínes

Pocaktanács - üzleti modell

Információforrások

Expressz növényhatározó Klub, 2.0


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Roma gyerekek a könyvtárban - minőségmutató; csak magas bizalmi szint mellettFEL

Ha a roma gyerekek rendszeresen járni kezdenek a könyvtárba, azt megtiszteltetésnek vehetjük, hiszen bizalmukat nagyon nehéz megszerezni. Nem lehet azt várni, hogy azonnal beiratkoznak és kölcsönözni fognak. Megszokott, hogy társaikkal jönnek, olyanokkal, akik már voltak könyvtárban. A roma gyerekek állandó figyelmet igényelnek, sokszor kérdeznek, beszélnek, legszívesebben csoportban dolgoznak, hálásak a dicséretért, figyelemért. Szeretik a könyvtárban a közösségi, művészeti tevékenységeket, a táncot, az internethasználatot, a multimédiás lehetőségeket, a vetélkedőket, a hangos olvasást, dramatizálást. Örömmel osztják meg problémáikat, sikereiket a könyvtárossal. Kitartásuk azonban rövid távú, ezzel számolni kell. Szeretik, ha a házi feladat megoldásában segítik őket. Fontos megtanítani őket a szabályokra és azok betartására (pl. a számítógép előtt töltött időre). Mivel sokuknak nincs otthon könyvük, nem tudnak a könyvre vigyázni. A kisebbeknél a "kevés szöveg - sok kép" segítheti a könyvek megszerettetését.
A gyerekek nagyon érzékenyek a felnőttek viselkedésére, a nem verbális kommunikáció jelzéseire. Felismerik, ha nem szívesen látják őket, és persze az ellenkezőjét is. Az előítélettől mentes könyvtár biztonságos környezetet jelenthet a számukra. A közkönyvtár a kisebb gyerekek körében népszerűbb, de a roma lányok a többiektől eltérően később is szívesen járnak könyvtárba. A könyvtárosok motiválhatják, segíthetik a roma gyerekeket, mintát nyújthatnak nekik.
A pozitív támogatás, a tapasztalatok kölcsönös megosztása, a könyvtárosok képzése hozzájárul ahhoz, hogy a roma gyerekek könyvtárhasználók legyenek, erre számos jó példát lehet sorolni Csehországban (pl. Havířov, Ostrava, Liberec stb. városi könyvtárai). (A könyvtár a roma olvasó szemével; ref.: Prókai M.)

Régebbi hírforrás(ok): Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 7. A szülők és a közvetlen környezet informálása térül meg! link

Könyvtár, lestrapált bútorokkal - lehet-e menő a romkocsma-stílus?FEL

Sok hazai könyvtár küzd forráshiánnyal, s úgy látják: pályázati vagy fenntartói pénzekből lehetne korszerűsíteni. Ha erre kevés az esély, segíthet a kreativitás. Szóltunk korábban olyan megoldásról, amely az egyébként fiatalok körében kedvelt romkocsma hangulatot idézi meg: link . S nincs tehát akadálya, hogy a meglévő sokszor tíz éves bútorokat adományként vagy olcsón beszerzett bútorokkal lehessen felturbózni. A neves rotterdami fiókkönyvtár is a kreativitásra, szellemi kapacitásra épített; fotókat ld.: link . A bútorzat régi, vegyes stílusú, lestrapált hatású. De a szellem innovatív: "szükségből erényt", és fiatalokat vonzó. - Vajon melyik lesz az első hazai "romkönyvtár"?
- Egy máshonnan szedett analógia az újrahasznosításra: link .


Az ország legmodernebb - összevont - kulturális és ifjúsági központja épül SepsiszentgyörgyönFEL

Sepsiszentgyörgy történetének eddigi legnagyobb beruházását valósítják meg a város központjában: a jelenlegi Bodok hotel helyén megépül az ország legkorszerűbb kulturális-ifjúsági központja. Ehhez lebontják a "kommunista relikviát", a romos Bodok szállodát. A nagyszabású projekt létrejöttéhez három intézmény fogott össze a tulajdonukban lévő ingatlanokkal társulva, így a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok és a Sapientia Alapítvány - jelentette be pénteken Antal Árpád polgármester, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Kató Béla, az alapítvány elnöke, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.
Elöljáróban annyit árultak el, hogy az épületegyüttes része lesz a legkorszerűbb, legjobb akusztikával rendelkező romániai hangversenyterem, de ugyanott kapnak helyet a városi és a megyei önkormányzat fenntartásában lévő művelődési intézmények, így a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK), az M Stúdió új székházai és előadótermei is. Emellett a központ egy olyan ifjúsági és kulturális tere lesz a városnak, ahol a középiskolás fiatalok minőségi szabadidőt tudnak majd eltölteni, mondta Antal Árpád polgármester.


Az online katalógusok biztonságának minősége - felmértékFEL

Az interneten elérhető adattömegben jelentős mennyiségű személyes és szenzitív adat található. A könyvtárak weboldalaikon és online katalógusaikban az elektronikus szolgáltatások biztosítása közben használóik személyes adatait is kezelik. Csak akkor élvezhetik használóik bizalmát, ha alkalmazásaikban és adattáraikban biztonságos környezetet, korszerű titkosítást nyújtanak. Az internetes böngészők ma már jelzik a weboldalak biztonságát, zöld színnel vagy a "biztonságos" jelzővel. A Google Chrome 68-as számú verziója (2018. 07. 24.) óta a HTTPS nélküli oldalakat "nem biztonságosnak" minősíti, így a használók azonnal látják a figyelmeztetést, hogy ilyen oldalakon ne közöljék adataikat.
Csehországban a Könyvtári Tanács már 2017 szeptemberében kiadta a HTTPS protokollra való áttérési ajánlást, ekkor azonban a 2153 online katalógusból csupán 43 használta ezt a fajta kódolást. A cikk szerzői 2018-ban automatikus módszerrel ismét tesztelték a könyvtárak katalógusait és szervereit, amihez az SSL Server Test ingyenes online eszközt használták (link ... A vizsgált katalógusokat "A"-tól "F"-ig, a kiválótól a nem megfelelőig osztályozó skálán értékelték.
A Mozilla Observatoryval folytatott vizsgálatok során egyik cseh online katalógus sem ért el "A" minősítést, "B+" minősítést is csupán egy könyvtár kapott. Összességében februárban 752, júniusban 751 könyvtár minősítése "F" volt, azaz nem megfelelő.
A nem túl megnyugtató eredményeknek számos oka lehet. A könyvtárak szerint sokszor beállítási problémát okozhat az is, ha a könyvtári rendszert egy cég szállítja, de a szervert a rendszergazda kezeli. A HTTPS protokollt nem használó könyvtáraknak sürgősen döntést kell hozniuk a biztonságos működésre való áttérés érdekében. A legfontosabb lépések a következőek: HTTPS alkalmazása ott, ahol eddig nem volt; a minősítés tesztelése az SSL Labs segítségével; a szükséges módosítások elvégzése; a szerverbeállítások tesztelése a Mozilla Observatoryval; végül a szükséges beállítások javítása. A könyvtárak adatbiztonsági kérdései rendkívül fontosak, ezért a későbbiekben a cseh online könyvtárak tesztelését újra és újra el kell végezni. (Megbízhatóság a digitális világban: átfogó felmérés a csehországi online könyvtári katalógusok biztonságának minőségi színvonaláról; ref.: Prókai M.)


Az internet korában a könyvtárak fontosabbak, mint valaha (olvasóink szavazatára)FEL

2018-ban nagy felháborodást keltett egy Forbes-cikk, amely szerint az Amazonnak le kellene váltani a könyvtárakat. Ezzel adóforintokat lehetne spórolni és az Amazon részvényeseinek pénzét növelni. A cikket végül a lap visszavonta. De rámutatott, hogy miért még fontosabb korunkban a könyvtár. Nos, mert pl.: az Amazonnal ellentétben szabad hozzáférést ad az internethez, alapvető informatikai készségekhez, adatalapú műveltséghez. Ezzel ellentétben a nagyvállalatok térítésessé teszik az információhoz hozzáférést.
Például a Queens közkönyvtárában link működő Queensbridge Tech Lab egy jó példa a könyvtárak felelősségvállalására. Szabad hozzáférésű osztályterem és számítógépterem található itt. Az alapvető számítógépes ismeretek mellett a programozói, adatelemző mobilapp fejlesztői, vállalalkozói készségeket fejleszt. A programvezető Jeff Lambert szerint a hozzáférés csak a támogatással együtt ér bármit. Megmutatja, hogyan lehet hozzáférni az adatokhoz, elemezni, és ez alapján az állampolgári jogokat érvényesíteni.
Alison Macrina technológiai könyvtáros szerint az adatok biztonságban tartása is fontos. Első kézből tapasztalta milyen a megfigyelés és a rendőri jelenlét a közösségekben. Létrehozta a Library Freedom Institute szervezetet a magánélet védelmére. Hat hónapos programban tanítja meg a biztonság alapjait. Például jelszavak használatát, személyiséglopás-, csalások és átverések elleni védekezést. A program a Google, Facebook és Amazon szerepét is beleveszi, amelyek rendszeresen kiszolgáltatják a felhasználói adatokat az üzlet érdekében.
Macrina nem biztos benne, hogy a jövőben a könyvtár milyen plusz adatokat tud tárolni más intézményekkel szemben. A kapitalista rendszerben nem jelent többletértéket. Inkább a szellemi szabadságot kell kiterjeszteni a könyvtáron kívülre is. Pozitív jel, hogy a milleniumi generáció a könyvtárak legfőbb látogatója. A megbízható információforrások alapköveként tartják számon a könyvtárat. (ref.: Habók Lilla)


Amikor a könyvtárosok kilakoltatása pörgeti fel a szolgáltatást az egyetemenFEL

A közel 2800 hallgatóval rendelkező Penn State-Berks a Pennsylaniai Állami Egyetem 24 campusból álló rendszerének egyik tagja. Könyvtárát egy gyorsan terjedő penészfajtát miatt sürgősen ki kellett üríteni.
A könyvtárosok rögön elkezdtek helyet keresni szolgáltatásaiknak. Az IT információs iroda, az általános munkaszobák, a könyvtárközi kölcsönzés és a kötelező irodalom "mozgó" részlege a campus konferenciatermeibe, auláiba, folyosóira szorultak; a legnagyobb kihívást a használókkal való kapcsolat fenntartása szempontjából az olvasó- és kutatószolgálat elhelyezése jelentette. A könyvtárhasználati képzéseket sikerült nagyjából fennakadásmentesen lebonyolítani a számítógépes tantermekben.
Az együtt töltött hat hét során kiderült, hogy a Központhoz forduló hallgatóknak gyakran komplex, a kutatás és a tudományos írás módszertanát egyaránt magában foglaló szolgáltatásra van szükségük, és roppant előnyös számukra, ha a két terület szakemberei közösen foglalkoznak velük. A Központ tutorai szintén felismerték, milyen értékes segítséget kapnak a könyvtárosoktól. A téma körülhatárolása, a megfelelő források felkutatása és a források értékelése, a hivatkozás szabályainak megtanítása a könyvtárosok feladata volt, míg az érveléstechnika, az idézés és a stílus kérdéseiben a tutorok konzultáltak a diákokkal.
A könyvtárosok a könyvtár falai közül a campus "mélyvizébe" kivetve rengeteg együttérzést, bátorítást és érdeklődést kaptak. A baj révén reflektorfénybe kerültek, ahogy a forgalmas helyeken állva kínálták szolgáltatásaikat vagy éppen hátizsákkal hozták-vitték a kért könyveket. Az egyetemi közösség számára nyilvánvalóvá váltak a könyvtár addig láthatatlannak tűnő értékei, a könyvtárosoknak pedig nagyszerű lehetőségük nyílt új kapcsolatok építésére - ezek egyike volt az együttműködés a Tudományos Írás Központtal. Kulcsfontosságú volt a könyvtár jó kommunikációja, gyors reagálása, szerencsés helyettesítő megoldásai, alkalmazkodóképessége és pozitív hozzáállása. (Az otthontalan könyvtáros: kutatástámogató szolgáltatások biztosítása a campuson - könyvtár nélkül; ref.: Fazokas E.)


Írói ötlet és tartalom a könyvtárból...FEL

Nem meglepő, hogy a könyvtár írói inspirációk helyszíne lehet. Az erről szóló történetek érdekes betétei lehetnek könyvtárhasználati foglalkozásoknak. Egy ilyen sztori...
- A mi Kinizsink link című Nógrádi Gábor-könyvben olvashatjuk: az egyik gyerek a könyvtárban készül fel Kinizsi újraélesztésére, ott olvas el hozzá minden szükségeset. A szerző a KIT-nek elmondta: az ötletet gyerekkorából vette, mikor egy nagy elbeszélő költeményt írt könyvtári kutatómunka alapján, 12-13 évesen. Belejátszott az ötletbe még Truman Capote Hidegvérrel című könyve, amelyben az egyik gyilkos a könyvtárba megy, hogy megismerkedjen a várossal, ahova érkeznek. Legalábbis a szerző emlékei szerint. Ezt a részt azóta ugyanis nem találja a regényben... (összeállította: MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. február 19.

Hogyan is tanultak 100 éve a kisiskolások? - Tárgyakat mutatnak és fogadnak az OPKM-benFEL

Gyereknek és felnőttnek egyaránt érdekesek az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tematikus vezetései, múzeumpedagógiai foglalkozásai ...[link] A korabeli osztályteremben és az amelletti kiállítótérben megszégyenítő szamárfültől kezdve demonstrációs eszközökig sok tárgy kipróbálható és megtekinthető. A link oldalon most 90 évvel ezelőtti iskolai anyakönyvet mutatunk, az akkori gyerekek adataival. Kiderül az is, hogyan tartották nyilván az akkori gyerekek viselt dolgait, s hogyan minősítették őket.
Az intézmény nemcsak látogatásra buzdít, hanem együttműködésre: ha a látogatónak van nélkülözhető, régi, oktatással kapcsolatos, neki még meg nem lévő tárgya, azt adományozás esetén az OPKM örömmel mutatja be a legszélesebb nyilvánosságnak. (Korábbi híradásunk: A régi iskola és taneszközei - állandó kiállítás az OPKM-ben link )

Régebbi hírforrás(ok): Megtaláltad már szeretteidet a régi iskolai évkönyvekben? link A régi iskola és taneszközei - állandó kiállítás az OPKM-ben link

Virtuálisból valódi nagymamahálózatot épített ki a könyvtárosFEL

Tíz évvel ezelőtt gyerekeknek tartott kézműves, mondókás foglalkozásokat a kövesdombi könyvtárban, aztán nagyszülőket tanított internethasználatra Illyés Claudia, a Maros Megyei Könyvtár link alkalmazottja. Mára pedig nemcsak a világhálón csatangol a Nagyinet nevű csoportja, hanem élőben is együtt kirándulgatnak, igazi "nagyihálózatot" épített ki az ismert marosvásárhelyi könyvtáros.
Csak az elmúlt négy évben több mint kétszáz marosvásárhelyi nyugdíjas korú, zömében egyedül élő idősebb marosvásárhelyi vett részt ezeken a közösségépítő utazásokon. Főként egyedül élő hölgyek jelentkeznek, de akad egy-két idősebb úr is - mondja a könyvtáros. Régebb papírra írta a neveket, azok nincsenek is benne a számítógépes táblázatban. Mint mondja, jelenleg csak két idősebb "tanulója" van, akiknek csütörtökönként tanítja, hogyan kell helyénvalóan kezelni a közösségi oldalakat telefonról. A többieknek valóságos kirándulásokat szervez, de elsőként mindig a közösségi oldalon hirdeti meg a BuniNet/NagyiNet - Biblioteca Judeţeană Mureş csoportban, és itt várja a jelentkezőket, de kiteszi a plakátot a könyvtár ablakára is azok számára, akik nem használják a Facebookot.


Magyar kutatók ezrei nem férnek hozzá; márc. 1-jétől nincs ADT az EISZ-benFEL

Nincs elég pénz a legfontosabb digitális adatbázis finanszírozására, kutatók tízezrei és felsőoktatási hallgatók százezrei veszítik el ingyenes hozzáférésüket.
Idén az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) költségvetése már nem biztosítja Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisának (Arcanum Digitális Tudománytár, ADT) finanszírozását. Emiatt márciustól sok kutató legfeljebb csak egyéni előfizetéssel érheti el a digitális közkincset - írja a Media1 az EISZ közleménye alapján.
A közlemény szerint az ADT 2016 és 2019 között az EISZ Programtanács döntése alapján 100 százalék központi támogatást élvezett, így az EISZ tagintézményei további költségek nélkül vehették igénybe az adatbázist. Az EISZ 2020. évi költségvetésének tervezésekor egyértelművé vált, hogy nem áll rendelkezésre forrás az előfizetés finanszírozására. A Programtanács és az MTA Könyvtár vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságnak a forráshiányt, bemutatva az adatbázis fontosságát, és több előterjesztést benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. Egyelőre nem született állásfoglalás az ADT finanszírozását illetően. Az Arcanum Adatbázis Kft. saját döntése alapján 2020. március 1-ig biztosítja az intézmények számára az ADT elérését.
Az EISZ legfrissebb, 2018-as beszámolója szerint szolgáltatásainak felhasználói:
- 266 000 egyetemi hallgató,
- 18 000 felsőoktatási oktató és kutató,
- 8000 kutatóintézeti munkatárs, muzeológus,
- 5000 orvos, kórházi munkatárs,
- 325 000 közkönyvtári, 10 000 levéltári felhasználó,
Határainkon túli intézményeknél több mint 5000 felhasználó. Az ADT az EISZ második legnépszerűbb szolgáltatása, 2018-ban 904 ezer megtekintéssel.


Nem kérdés, kinek kell változnia, ha a 4-10 éveseket (alfa generációt) szeretnénk a könyvtárban látniFEL

2010-ben a "Z" generációt egy úgy váltotta fel, aminek a neve "Alfa". Akik ez után születtek azok tartoznak az utóbbiak kategóriájában. Ezt a nevet azért hozták létre, hogy hangsúlyozzák a nemzedékek régi kronológiájának visszaállítását, és egy új ABC-be kezdjenek bele. Az Alfák intelligenciáját semmi máshoz nem lehet hasonlítani, sőt a demográfusok szerint nem igazán lehet megérteni sem meghatározni hogyan fognak ők felnőni, milyen értékekkel fognak rendelkezni. Túl korai lenne még bármilyen következtetést levonni, viszont megpróbálhatjuk megérteni, hogy miben különböznek a "Z"-től.
1. Az Alfa generáció nagyra értékeli a személyre szabás lehetőségét és az egyéni megközelítést
2. Nem választják el a valós és a virtuális világot
3. Az alfa-gyerekek egy teljesen új típusú tartalmat hoznak létre
4. Nem tudnak hosszú ideig koncentrálni bizonyos dolgokra
5. A gyermekek körülbelül 40% -a nem részesül felsőoktatásban
6. Az Alfák akár 100 éves korukig is élhetnek
7. Fejleszteniük kell az érzelmi intelligenciát
(kifejtés a forráslinken)


Referenszadatokból automanikus állománygazdálkodási javaslatokFEL

A Springshare cég LibAnswers rendszerének részeként működő RefAnalytics különböző statisztikai adatok követésére szolgáló eszköz, ám a Chicagói Állami Egyetem Könyvtára link elhatározta, hogy az állománygyarapítás területén is alkalmazza: a hiányzó dokumentumok újbóli megrendelésére, a változatos témájú régebbi könyvek újabb kiadásainak megvásárlására, valamint olyan új témákról/területekről szóló könyvek megrendelésére, amelyeket a könyvtár addig még nem szerzett be. A cikk ismerteti a begyűjtött adatok különböző típusait, illetve azt a módszert, ahogyan az adatokat állománygyarapítási célokra használták fel. (A referensz adatok elemzése mint az állományalakítás "váratlan" eszköze; sajnos csak autoref.)


Megkérdeztük: Mi a jó könyvtári hálózat alapelve?FEL

- szólt a kérdés a múlt héten. A tájékoztató jelegű megoszlás a válaszok között:
2 - Egyik sem, megírom: kit@gmconsulting.hu
11 - Minőség-alapú (a legjobb szakmai teljesítményű könyvtár koordinálja a hálózatot)
2 - Nem kell hálózat, álljon mindenki a saját lábán
11 - Területi alapú (a régió nagyobb könyvtára legyen a központ)
Megjegyzést emailben: "Alapvetően terület alapú, amely nem nélkülözheti a minőség-alapú könyvtárakat - a dokumentumforrások eloszlása (teljességre törekvő, nagy állományok, szakkönyvtárak,speciális olvasói igényeket kielégítő könyvtárak), központi szolgáltatások összefogása miatt (elektronikus információszolgáltatást is értek ez utóbbi alatt, ill. a számítógépes, új fejlesztések bekapcsolását a rendszerbe, zökkenőmentes, adatbázisokból történő szolgáltatást).
Annyit ebből érdemes leszűrni, hogy a "területi alapú" működtetés a könyvtári rendszer szükséges, de nem elégséges alapja, amelynek szintén minőségi alapon kellene működnie. Ilyen válaszlehetőség nem volt." (Szabó Eszter, Debrecen)
- Az adatokat a 2012-es hasonlóakkal összevetve a következő diagramot kapjuk: link . Ezek alapján - tájékoztató jelleggel - megállapítható, hogy dacára minden minőségirányítási erőfeszítésnek, a minőségi szempont kárára megerősödött a területi (feudum - földbirtok) szempont. Ez azért is érdekes, mert a külföldi hatékony rendszerek minőségi-vevői szempontok szerint működnek: bármely földrajzi területen bármely szolgáltató kínálhatja szolgáltatásait. Így a megrendelő fenntartó szerinti legmegfelelőbb ár--érték arány érvényesülhet. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. február 19.

Családbarát tanulótér az egyetemi könyvtárban - bevált!FEL

Az Egyesült Államokban 4,8 millió felsőoktatásban tanuló diáknak van már gyermeke. A közel 90 ezres hallgatói létszámú kanadai Torontói Egyetemen link egy 2016-os LibQUAL+ felmérés során érkezett visszajelzés nyomán úgy döntöttek, kialakítanak egy családbarát tanulóteret a John P. Roberts Könyvtárban.
A termet, melyet a legalkalmasabbnak találtak a családbarát tanulótér céljára, ugyanúgy rendezték be, mint a többi tanulóteret - prezentációs lehetőségekkel, írótáblákkal, kényelmes székekkel és munkaállomásokkal -, de a többi, gyermektelen diákra való tekintettel zajszigeteléssel látták el. A könyvtár többi részétől elkülönülő szobának csak elektronikus kulccsal zárható ajtaja van a gyermekek biztonsága érdekében. A különleges felszerelést az alacsony károsanyag-kibocsátású szőnyegek, a gyerekbiztos elektromos aljzatok, a gyerekbútorok és a játékok jelentik; a közelben pelenkázásra és szoptatásra alkalmas mellékhelyiség is található. A "Hozz egy könyvet! - Vigyél egy könyvet!" elv alapján kialakított gyerekkönyvállomány nem része a könyvtár katalógusának.
A könyvtári személyzettel nem rendelkező helyiséget kizárólag a 12 éven aluli gyermekükkel érkező egyetemi polgárok használhatják; a gyerekeket gondviselőik nem hagyhatják egyedül. Miután a szülő elektronikus kulcsot igényelt, érkezési sorrend alapján szabadon használhatja a tanulóteret a könyvtár nyitvatartási idejében. Az online regisztrációt és az adminisztrációt a kutatótermekért felelős könyvtári részleg kezeli.
Az új tanulóhely hamarosan ország-, sőt világszerte ismert lett, és megnyitásának híre pozitív visszhangot váltott ki. Eddig több mint száz regisztráció érkezett, és a következő tanévben még többre számítanak. A diákok, akik egyben szülők is, általában hármas akadállyal néznek szembe: az idő- és pénzhiánnyal, valamint a gyerekfelügyelet problémájával. A könyvtári gyermekbarát tanulótér mindhármat enyhíti, hiszen ha családostul lehet az ingyenes könyvtári térbe menni, nincs szükség bébiszitterre, és a rohanás is mérséklődik. Az új kezdeményezéssel a könyvtár még jobban képes ellátni az információhoz való egyenlő hozzáférés biztosításának feladatát. (Gyerekkel a Robarts Könyvtárban: egy családbarát tanulótér megnyitása a Torontói Egyetemen; ref.: Fazokas E.)
- További információ és fotók: link


Lassan a könyvtári hálózat is a magyar kultúra ellensége?FEL

"Mindig fel szoktam hívni a figyelmet arra, hogy ezek ugyanazok" - nyugtatta meg viszont az aggódókat Szakács a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének főszerkesztője. A körbe nemcsak Gyurcsány tartozik bele, de "a terrorista Szabó Ervin" is, mivel "ő terjesztette a legjobban a kommunista diktatúra eszméit. A róla elnevezett könyvtárrendszert is azért hozták létre, hogy könnyebben lehessen terjeszteni a kommunista eszméket." Szakács ugyanakkor joggal búsult egy sort: "Az elmúlt tíz év jobboldali kormányzása alatt nem tudtuk elérni, hogy Szabó Ervin nevét levegyék a könyvtárhálózatról." Hát, idáig még a fővamzer keze se ér el.
- Kommentárok a Facebook Könyvtáros csoportjában: link


Kincs az OSZK-ban - kecsua-szótár FEL

15'13"-tól látható az interjú az OSZK-ban felelhető kecsua-szótár, melynek tartalmi feltárása folyik éppen az intézményben. Egy a Dél-Amerikában élő kecsuák csoportjának nyelvét bemutató 18. századi könyv nem régiben került elő - pontosabban vált kutatás tárgyává. Mint Antalffy Péter, a könyvtár kutatója elmondta, az unikális jegyzetkönyv feltehetően a komáromi Brentán Károly jezsuitától származik. A mű alkalmas lehet az adott terület történeti nyelvének tanulmányozására.


Némileg egészségesebbé válik a könyvtári állomány MartfűnFEL

A plafonig érő polcokat kisebbekre cserélik a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Tavaly sikeresen pályáztak a felnőtt könyvtári részleg és olvasóterem felújítására. A munkálatokat múlt héten a könyvek dobozolásával kezdték. Várhatóan március végén már a megújult teremben fogadják az olvasókat.
- A felújítás során igyekszünk olyan környezetet létrehozni, amibe az új polcrendszerek is beillenek - magyarázta Asztalosné Kocsis Enikő, a helyi művelődési ház és könyvtár link vezetője, aki kiemelte, hogy 1961 óta nem újult meg az épületrész. - A tavalyi év végén pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alap könyvtárfejlesztő pályázatában, mellyel közel három és félmillió forintot költhetünk korszerűsítésre, továbbá az önkormányzat is támogatja a beruházást.
A parkettát felcsiszolják, a falakat kifestik. A teljes bútorzatot és polcrendszert, illetve a lámpatesteket korszerű ledlámpára cserélik, az elektromos hálózatot is fejlesztik. A felújítás során a korábban meghatározónak számító plafonig érő polcokat elbontják, hiszen sem a szakmai, sem a biztonsági előírásoknak nem felelnek meg. Olvasókuckókat, valamint korszerű könyvtárhoz illő közösségi teret alakítanak ki, ami az író-olvasó találkozóknak és egyéb közösségi programoknak is jobban megfelel majd.
- Óriási dolog a megújulás. A célunk, hogy újszerű és időtálló elemekkel bővüljünk. Új helyen, beépített kölcsönzőpultot építtetünk, ami egyedisége okán kultikus hellyé is válhat a könyvtárban - részletezte Asztalosné Kocsis Enikő.
A múlt héten zárva tartott a felnőttrészleg, akkor a könyveket selejtezték és csomagolták. Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezetőtől megtudtuk, jelenleg közel negyvenhétezer kötetből áll összesen az állomány [a település lakossága: 6200 fő]. A selejtezés kapcsán több ezer könyv tűnik el a polcokról.
- Csak azért, mert nem fér, egy könyvet sem teszünk ki - hangsúlyozta Székácsné Tálas Gabriella. - Az évek során meglehetősen felduzzadt az állomány. Elődeink jobban ragaszkodtak a régi könyvekhez. A válogatást jól átgondoltan végezzük, és csak olyan könyvektől válunk meg, amik vagy tartalmilag vagy küllemileg elavultak. A kötetek egy része tápraktárba, az intézmény pincéjébe kerül, melyekből időnként vásárt is rendezünk, ahol különféle kincsekre bukkanhatnak az olvasók - mondta az intézményvezető.


A világűr témájában nyomoztak a diákok a könyvtárbanFEL

A világűr és az ember volt a témája a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati diákverseny második, megyei fordulójának, amelyet hétfőn tartottak a Somogyi-könyvtárban. A megmérettetés legfőbb célja évről évre a tehetséggondozás: a tanulók információs műveltségének fejlesztése.
Tizenhárom szegedi és csongrádi diák tette próbára információs műveltségét és kreativitását a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny Csongrád megyei fordulójában, amelynek a Somogyi-könyvtár adott otthont hétfő délelőtt. A versenyzők a szegedi Béka utcai, az Arany János Általános Iskolákból, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából, valamint a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumból érkeztek.
- A gyerekek ebben a fordulóban nem használhattak internetet, tehát elsősorban a katalógus és a könyvtári állomány az, ami alapján az információkat keresniük kellett. Kifejezetten az információkeresés és a szövegértés, egy-egy téma mélyebb megismerése kapta a hangsúlyt, hogy a sok-sok dologból ki tudják szűrni azt az egy lényeges információt, amelyre szükségük volt. Egy igazi kutakodós, mondhatni nyomozós játék ez - fejtette ki a szervező.
Országos szinten 51 település 106 iskolája kapcsolódott be a versenybe. Az iskolai fordulókon 828 diák vett részt, akik közül 246 tanuló jutott tovább a második, megyei fordulóba. Az országos döntőbe jutottak névsorát február 28-án teszi közzé honlapján az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.


Rapid randi a Szarvasi könyvtárban - 18 év felett nagyobb a pasik lelkesedéseFEL

A hazai könyvtárak közül úttörő feladatra vállalkozott a szarvasi városi könyvtár. A polcok között most nem csak kedvenc könyveikre lelhetnek rá a betérők, de akár életük párját is megtalálhatják az Ismerkedj 7 percben elnevezésű kezdeményezés során.
A könyvtár programpalettája az utóbbi években egyre szélesebbre nyúlt, lehetőséget kínálva arra, hogy az intézménybe ne csak az olvasás, a könyvek miatt látogassanak el a vendégek, hanem kulturális, közösségi térként is igénybe vegyék a termeket. Az eddig csak az ország három nagyvárosában - Szegeden, Debrecenben és Budapesten - elérhető "rapid randi" társkereső megszervezésének ötlete a könyvtár két munkatársa, Szloszjár Edit és Molnárné Pető Beáta fejéből pattant ki.
- Tavaly Békéscsabán, egy szakmai napon Kovácsné Koreny Ágnes a közösségvezérelt könyvtárakat mutatta be. Elsősorban a külföldi jó gyakorlatokról kaphattunk képet és egyúttal inspirációt is. Itt hangzott el, hogy a nagyvilágban, például a skandináv országokban vannak könyvtárak, ahol rapid randikat szerveznek. Már az előadás közben eldöntöttem, hogy ez egy olyan program, amit mi is megvalósíthatnánk. Különösebb eszköz- és forrásigénye nincs, csupán szervezési munka kell hozzá, és olyan programot tudunk nyújtani, amely a településünkön még nem volt, és olyan embereket érünk el vele, akik nehezen ismerkednek, kezdeményeznek szórakozóhelyeken, de a könyvtár kötetlensége, szellemisége ezt a gátat áttörheti - árulta el az előzményeket Szloszjár Edit.
Kolléganőjével, Molnárné Pető Beátával nem is vártak sokat a megvalósításra. No­vemberben egy felmérő kérdőívet tettek közzé a könyvtár közösségi oldalán, amelyre közel félszázan mutattak érdeklődést. A rapid randi lényegi eleme, a gyorsaság - azaz, hogy hétperces beszélgetést követően cserélődnek a partnerek -, a szervezésben is megmutatkozott. Ennek köszönhetően Tusjak Bea mentálhigiénés szakember bevonásával az első ismerkedős programot január végén rendezték a 36-50 éves korosztály számára.
- A második társkereső este, amely a napokban zajlott, a 18-35 éves korosztálynak szólt. Tizenketten regisztráltak, itt nagyobb volt a lelkesedés az erősebbik nem részéről, napokkal az esemény előtt betelt a fiúk helye - fogalmazott Szloszjár Edit, ügyelve a diszkrécióra. Hozzátette, a fiatalabb korosztálynak szervezett programon a beszélgetések után kisebb társasozásra is meghívták a résztvevőket, melyet követően elkezdődött egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés.


Önvédelemből, butaságból, gyávaságból démonizáljuk az okoseszközöketFEL

... még pszichológusok, oktatók is. És beléjük vetítünk olyan veszélyeket, amelyek azért vannak, mert nem tudunk az eszközzel, alkalmazással mit kezdeni - mondta Síklaki István a Kütyük, avagy leköltözhet-e a szürkeállomány a fejünkből a zsebünkbe? c. Lehet-e fórumon. - Akkor tudunk előnyökről és hátrányokról megalapozottabban beszélni, ha egy-egy funkcióra koncentrálunk. Hátrány például, hogy mivel azonnal hozzáférünk az információhoz, ezért tudásunk töredezetten marad. Ugyanis ez önmagában nem jár együtt az átfogó tudás megszerzésével, modellek kialakításával. Másik oldalon gond a mai oktatás hagyományos felfogása, amelyben hatalmas mennyiségű felesleges információt tanulunk meg - az internetet alig kihasználva. Így nem állnak össze a tudáselemeket összekötő modellek. Optimális esetben a tanárnak az lenne a lehetősége, hogy a modellekre fókuszál, a tudáselemeket hagyta az internet-források kibányászására.
A szűrőbuborék mindig is létezett, ha nem is ennyire erős hatással. A generációk közötti szakadék is sok ezer éve megvan. Persze nekünk ez most, a mi életünkben tűnik fel, és okozhat gondot (hogy az átfogó mintát is észrevegyük). Az oktatásnak, nevelésnek hatalmas lehetősége és feladata, hogy - mint régebben a praktikus összefüggéseken alapuló illemszabályokat - most pl. a jó internet- és mobilhasználatot is megtanítsa. (ref.: MG)
Analógiák

A jövőről való vízió mozgósító erővel bír - mióta is nincs reális könyvtári víziónk?FEL

Címkék: tervezés, stratégia |

A Designs for Different Futures kiállítás kapcsán érdemes újragondolni, hogy mi való a múzeum terébe. Science Museum típusú kísérleti helyek, kiállítások már Magyarországon is vannak (A Magyar Mezőgazdasági Múzeum időszakos kiállításai, a Kemenes Vulkánparkban vagy a Design Hét során), azonban képzőművészeti térben is fontos lenne olyan kiállítás készítése, amelynek fókusza nem a tárgy és nem a múlt, hanem a jövő társadalma / a társadalom jövője. Számos szociálpszichológus állítása szerint ugyanis a jövőről való vízió mozgósító erővel bír. (Építészfórum)
- Kapcsolódó: Visszaforgatták az időt a budai Várban link


Lehetnek-e a könyvtári szervezetek költségvetése, működési adatai is azonnal nyilvánosak?FEL

Számos újítás jellemzi az idei fővárosi költségvetést a korábbi évekhez képest, az első mindjárt az, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai és a széles nyilvánosság egyszerre ismerheti meg a büdzsé tervezetét.
A korábbiaktól eltérően a fővárosi képviselők éppen akkor kapják kézhez a 2020-as költségvetés-tervezetét, amikor az érdeklődő budapestieknek is elérhetővé válik az önkormányzat honlapján - írja link a Népszava. Az is eltér az előző évektől, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a költségvetési bizottság mellett a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács is megtárgyalja a tervezetet.


A Louvre és az Orsay múzeumlátogatást szervez fogvatartottaknakFEL

Mit nyújthat a művészet a foglyoknak fogvatartásuk alatt? Hogyan járulhat hozzá jövőbeli reintegrációjukhoz? Immár hat éve fut egy ambiciózus kulturális program börtönlakók részére, melyet a Musée d'Orsay, a Louvre az Amandiers Színház és a nanterre-i börtön szervez. Művészeti műhelyfoglalkozások, múzeumlátogatások, színházi előadások azoknak, akikről sokan jobban szeretnénk inkább megfeledkezni.
A Beaux Arts magazin munkatársa részt vett olyan különleges múzeumi sétán, melyet nem átlagos állampolgároknak szerveztek a Musée d'Orsay-ban. Börtönlakók csoportjával együtt nézte meg a 19. századi francia művészet és az impresszionizmus remekműveit. Ilyesmire évente 3-4 alkalommal kerül sor az Orsay-ban, illetve a hozzá tartozó Orangerie-ben.
A múzeumlátogatáson kívül azok a fogvatartottak, akik részt vehetnek a projektben, képzőművészeti alkotóműhelybe járhatnak és saját színházi előadást adnak elő profi színházi segédlettel, a díszleteket és a maszkokat azonban saját maguknak kell megalkotniuk. A tavalyi évben a téma a szörnyek voltak.
Miközben a múzeumban sétálnak - civil ruhában, akárcsak bármelyik látogatócsoport -, két őr kíséri őket, de ahogy a rabok elmondják, az ő vonásaik is kisimulnak a múzeumba lépve. a börtön falai között nem ilyen kedvesek. A múzeumban nincs értelme szigorú biztonsági óvintézkedésre. Ugyanis a múzeumlátogatás relatív szabadságot jelent, ez egyetlen hely, ami kíváncsiságot, nyitottságot ébreszt résztvevőkben: azt, amit a börtön falai között nem tapasztalnak meg. A legtöbb fogvatartott akkor jár először az Orsay-ban, még ha más, kisebb múzeumba el is jutott iskolásként. A program egyik legnagyobb pozitív hatása, amikor a programkoordinátorok szembetalálkoznak egykori cellalakókkal a múzeumban. Merthogy visszatérnek baráttal, barátnővel, családdal. Minden rosszban van valami jó: ha nem lettek volna bezárva, nem tudták volna, hogy ilyesmi is létezik a világon. Ráadásul szabadulásuk után ingyen belépőt kapnak.
Praktikus

Ha a könyvtáros szöveget készít, jó, ha költséghatékonyan, informatívan teszi, és nem riasztja el olvasójátFEL

Rendszeresen felbukkannak olyan közreadott könyvtári dokumentumok, amelyek tudat alatt is visszatetszést kelthetnek a befogadóban. Vagy, mert
- kettőnél több betűtípust használnak, vagy mert
- túltengenek benne a kiemelések
- netán sokkal terjedelmesebben a közölt tartalomhoz képest
és még sorolhatnánk azokat a benyomásokat, melyeket tapintatból vagy más megfontolásból nem közlünk a dokumentum készítőjével. Ugyanakkor lehet a helyzeten javítani! Nem csak a használói élményt lehet fokozni, hanem üzenetünk átadásának hatékonyságát és az egyre fontosabb ökológiai szempontoknak i meg lehet felelni. E hármas célt tartja szem előtt az Olvashatóbb és áttekinthetőbb szövegek készítése - Tippek link c. dokumentum.
Kisszínes

Pocaktanács - üzleti modellFEL

Hová érdemes kismamajógára járni, melyik az alkalmas gyerekkocsi, tényleg szükség lesz-e az 500 eurós téli bébi­overallra? Csupa olyan kérdés, amivel a várandós anyák tájékozatlanul szembesülnek, különösen akkor, ha az első gyereküket várják, ráadásul a munkájuk mellett nincs idejük utakat keresni az ismeretlen terepen. Márpedig a dübörgő gazdaságú országokban a kereskedők és a szolgáltatók szakadatlanul ostromolják őket: Németországban például a legutóbbi, 2016-os adatok szerint a bébiholmik piacának forgalma 7,2 milliárd euró volt. Van tehát igény a tanácsadásra, és amerikai mintára ez Németországban is kisvállalkozók sorát ihlette meg. Az USA-ban az esküvő-, illetve legénybúcsú-szervezők mintájára alakult ki a pocakkísérők biznisze, és ezt az üzleti modellt követik a német tanácsadók is, mégpedig babyplanner vagy - a vendégek kívánságait leső hotelportásra utalva - terhességi concierge néven.
Nem egészségi támogatásról van szó, hiszen az a bábák és orvosok dolga. Tanácsot adni azonban rengeteg más kérdésben is lehet: milyen élelmiszer-kiegészítők hasznosak, hogyan válasszunk bábát és orvost, melyik babahordozót érdemes beszerezni, hogyan kell a szociális támogatásokat kérvényezni, mitől lesz bababiztos a lakás, melyik fejhallgató passzol a legjobban a domborodó hasra (tudniillik a magzat zenei nevelésének megkezdéséhez)? Kétségkívül nehéz eligazodni, már csak azért is, mert a tapasztalatlan leendő apákat és anyákat a kereskedelem számukra rejtélyes termékekkel hozza zavarba.
Információforrások

Expressz növényhatározó Klub, 2.0FEL

A közösség erejét használja ki a Facebookon működő "Milyen növény ez?!" Növényhatározó Klub link , mely a témában érdeklődőket hozza össze az amatőr és szabadidős profi szakemberekkel. Mi tagadás - eredményesen. Az ingyenes és igen gyors szolgáltatás eredményesen csökkentheti a növényhatározó könyvek fellapozását. Melyekre persze továbbra is szükség lehet, ha valami miatt nem elég a magyar és nemzetközi Wikipédia. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. február 19.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu