Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/5., jan. 29.

Szerkesztó: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtári tér optimalizálásának 7 eljárása (olvasóink szavazatára)
Hogyan tehetjük állományunkat a lehető legkívánatosabbá? Merchandising-praktikák 2. (olvasóink szavazatára)
OSZK: erős felhatalmazású vezető és 5 év múlva eséllyel a IX. kerület
60 milliót költenek könyvekre a Somogyi-könyvtárban - nem 0 növekedés
Gallup: többen mentek könyvtárba, mint moziba (USA, 2019)
Kutyáknak olvasnak a gyerekek Egerben
Čitaonica - azaz identitást őrző olvasókör
Rendkívüli levegőtisztaság mérést végez az OSZK
Megkérdeztük: Megfelelő-e az összefogás a kultúra napi tüntetésre?
A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár tavalyi éve számokban
Példamutató könyvtárosok interjúsorozat: Arany-Nagy Zsuzsanna
Fekete ruhában tiltakoznak a könyvtárosok, a múzeumi alkalmazottak
Berzsenyis könyvtárosok kedves irodalmi művei a kultúra napi videón
Minősített könyvtárak...
Befejeződött a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt - rendkívül eredményesnek mondták
Kétmilliárdos kárt okozott a könyvtáros bűnöző
A vilniusi zsidó könyvtár a soá idején

Praktikus

Instagram - miért is jó csatorna a fiatalabbakhoz?
Itt a főnök-magyar szótár: 6 dolog, amit minden dolgozó félreért

Kisszínes

Az interneten található, gyógynövényekkel kapcsolatos információk java téves, esetenként veszélyes
Sokszínűség, hátrányt szenvedők támogatása, kritikai gondolkodás - oktatási hálózat indul
Speciális, 360 fokban nyitható könyv - az élmény kedvéért

Információforrások

Könyvtárközi az ODR-en kívül... (Goethe Intézet Könyvtára)
Hazai egyetemi karok tudományos rangsora, közgazdaságtantól egészségtudományokig - itt a táblázat
Több ezer híres fotót, posztert, képet tesz ingyen használhatóvá a Kongresszusi Könyvtár
Egy jogi könyvtáros kedvenc forrástippjei a könyvtári és információs (LIS) szakmán belüli diverzitásról


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtári tér optimalizálásának 7 eljárása (olvasóink szavazatára)FEL

Egy 2019-es felmérés szerint a könyvtárvezetők a könyvtárépületek miatt aggódnak leginkább. A technológia fejlődik, az emberi szokások változnak. Úgyhogy a közkönyvtáraknak újra fel kell találni maguk. Hagyományos intézményekből és információs központokból közösségi és innovációs térré válni. A könyvtári tér optimalizálása fontos szerepet játszik. A kis változásoknak is nagy hatása lehet.
1. Megérkezés érzete: legtöbb ember a könyvtárba akar menekülni a zajos külvilágtól. Ezert kell az előtérnek jól kinézni. Tárolókra tenni a legkeresettebb és legújabb könyveket, a programokról szóló információkat.
2. Csoportosíts: alakítsd ki a különböző életkoroknak, tevékenységeknek, dokumentum típusoknak szóló területeket. Ösztönözd a csoport munkát és az együttműködést. De hagyj teret a csendes foglalkozásoknak is. Ne mesterkélten alakítsd a tereket, hanem organikusan.
3. Innovatív pontok: bátorítsd a könyvtárosokat, hogy sétáljanak sokszor körbe és ismerkedjenek a látogatókkal. Fontold meg a közös kölcsönző- és információs pultot. Maximalizáld az önkiszolgálás lehetőségét. Alakítsd ki a kölcsönzések és visszahozások folyamatát, hogy automatizálhatók legyenek.
4. Polcok: ne legyenek túlzsúfoltak, hagyjanak rálátást a gyűjteményre és a terekre. Használd a polcok és a terek különböző méretű kombinációit. Távolítsd el az extra polcokat, hogy legyen hely az embereknek és programoknak.
5. Hagyd meg a meglévő teret: a könyvtári terek ne tárolók legyenek, hanem legyen minél nagyobb a használói munkaterület. Működj együtt a szomszéd terek tulajdonosaival, ha lehet, velük együttműködve is nőjön a tér.
6. Belső terek: fektess be több célú, moduláris bútorokba. Fontold meg az új típusú, tartós padlóburkolatokat és szőnyegeket, amelyek könnyen cserélhetők.
7. Hangulat: használd ki a színeket, képeket, görbületeket a terek megnyílása hoz. Kerüld az egyenes asztalokat és polcokat, mert az hivatalos hatást kelt. A biztonság és a vandalizmus elkerülése érdekében a könyvtári tér mindenhonnan jól belátható legyen. (ref.: Habók Lilla)


Hogyan tehetjük állományunkat a lehető legkívánatosabbá? Merchandising-praktikák 2. (olvasóink szavazatára)FEL

Az első részben link bemutattuk, hogy miért fontos a merchandising. Nem csak a kereskedelemben alkalmazható, hanem a könyvtárakban is. Az általános elvek után most a bemutatópolcról (display) szóló szempontokat ismertetjük.
Új találatok:
- Az új elrendezés érdeklődést kelt. Ha a bemutató polcról egy hét után sem kölcsönöznek, le kell cserélni.
- A látogatóknak mást jelentenek az új könyvek, mint a könyvtárosoknak. Fenn lehet tartani egy részt, ahol az elmúlt egy évben beszerzett könyvek találhatók.
- A téma ne az aktuális ünnep vagy évforduló legyen. Érdemesebb a keveset kölcsönzött, de fontos szakkönyveket bemutatni. Pl. egy elektronikai könyv azt mutatja, hogy több is van még a témában.
- Mindig egyértelművé kell tenni, hogy a kiállított könyvek kölcsönzhetők.
Filléres dekorok:
- A bemutatópolcoknak nem kell drágának lenniük. Egyik könyvtár egy helyi műanyaggyárral vette fel a kapcsolatot. Másik szerint érdemes a fiatalokat bevonni az alkotásba.
- Nem érdemes kész dolgokat venni. Helyette elő kell venni a kreativitást. Egy sima felület csodákat tesz.
Mindenki munkája:
- Minden munkatársat meg kell tanítani a könyvelhelyezésre. Egyeseknek jobban fog menni, de az alapok mindenkinek kellenek.
- Ki kell kérni a látogatók véleményét is.
- A tervezés alapvető része a munkának.
- Nem mellesleg, az új polcokat a közösségi médiában sem szabad elfelejteni reklámozni. (ref.: Habók Lilla)


OSZK: erős felhatalmazású vezető és 5 év múlva eséllyel a IX. kerületFEL

Demeter Szilárd: mostanra alaposan felmérte az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) struktúráját és helyzetét. Ehhez két szakértőt is felkért, akik könyvtárszakmailag és informatikai szempontból végeztek "mélyfúrást".
Sikerült beazonosítani a problématérképet azokkal a strukturális, menedzsmentbeli, könyvtárszakmai problémapontokkal, amelyeken változtatni kell. Az OSZK-ról szóló jelentés elkészült, de bizalmas anyagról van szó - fogalmazott Demeter.
A miniszteri biztos hozzátette: januárban azt a döntést készítette elő, hogy az OSZK-nak ne kelljen ideiglenes helyre költöznie végleges otthonának felépültéig,
hanem csak egyszer, egy új, a 21. századi igényeknek megfelelő, zöldmezős beruházás keretében épülő ingatlanban leljen új otthonra.
Az épület az illetékesekkel való egyeztetést követően javaslatuk szerint a leendő Déli Városkapu diákváros környékén kapna helyet. Mindez találkozik Ferencváros új polgármesterének az elképzeléseivel, ő is azt szeretné, hogy az OSZK a 9. kerületben kapjon új otthont, kormánydöntés azonban még nem született - jegyezte meg.

Az OSZK most kiírt főigazgatói pályázatáról szólva elmondta: azért kértem, hogy most írjuk ki újra, mert ha jól alakulnak a dolgaink, akkor az OSZK most kap még öt évet a budai Várban, ezalatt elő tud készülni a költözésre, és el tudja végezni a szükséges állományvédelmi munkákat, hogy a költözéskor ne sérüljenek az unikális magyar kultúrkincsek. Erre az öt évre egy erős döntési kompetenciával bíró vezető kell az OSZK élére - fogalmazott.
- Demeter Szilárd veszélyben látja a kultúránkat, és gigaépületbe terelne össze több intézményt link


60 milliót költenek könyvekre a Somogyi-könyvtárban - nem 0 növekedésFEL

Évente csaknem 30 ezer könyvvel, folyóirattal gyarapodik a Somogyi-könyvtár állománya, amit az olvasói igényekhez igazodva próbálnak naprakészen tartani. A fantasyk, a sci-fik és a krimik azok, amik mindent visznek, de a szépirodalom is népszerű a könyvkölcsönzők körében.
Állami és önkormányzati forrásokból évente több mint 60 millió forintot fordít állománygyarapításra a Somogyi-könyvtár - tudtuk meg Kocsárdi Lászlótól, az intézmény igazgatóhelyettesétől. Ez az összeg nagyjából 27-28 ezer dokumentum - a könyvek mellett például magazinok, folyóiratok - beszerzését teszi lehetővé. A gyűjtemény az olvasók ajándékaival és az intézménynek adott hagyatékokból is gyarapodik. A fölösleges példányokat, valamint a napi használatban elkopott köteteket időről időre leselejtezik, és használt könyvként értékesítik. Ez lesz a sorsuk azoknak a dokumentumoknak is, amelyek tartalmilag mára elavultak. A fölöslegből előbb a hazai könyvtárak válogathatnak, majd az olvasók.
- A cél, hogy a polcokon olyan állomány legyen, ami a könyvtárhasználók igényeit a legjobban kiszolgálja, és ne fölösleges kötetek foglalják a helyet - tette hozzá Kocsárdi László.
Nemcsak az állomány gyarapodik, a Rókusi fiókkönyvtár belső felújításával is elkészültek. A szegedi önkormányzat 11,5 millió forintos támogatása mellett a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán is nyertek 3,8 millió forintot, amiből a bibliotéka teljes bútorzatát lecserélik. Az intézmény február elején nyit, egyelőre a régi bútorokkal, az újakat majd folyamatosan, a könyvtári kölcsönzés fenntartása mellett építik be. Az öt legnépszerűbb szegedi fiókkönyvtár között van a Rókusi. Ezek azért közkedveltek, mert a klasszikus szolgáltatások mellett egy-egy városrész közösségi-kulturális központjaként is működnek. A tervek szerint folytatják majd azt a tanfolyamot is, ami a nyugdíjasokat vezeti be a számítástechnika világába.


Gallup: többen mentek könyvtárba, mint moziba (USA, 2019)FEL

A Gallup közvéleménykutató intézet 2019. decemberi szabadidőstevékenység-felmérésének főbb megállapításai:
1. A könyvtárat a leginkább a fiatal felnőttek, nők és alacsony jövedelmű háztartások lakói látogatják.
2. Az átlagos amerikai felnőtt 2019-ben 5x járt moziban és öt élő sporteseményen vett részt.
3. A egyes szabadidős tevékenységek gyakoriságának legfontosabb tényezői az életkor és a jövedelem.

Az évi 10.5 könyvtár-látogatás továbbra is a leggyakoribb szabadidős tevékenység, amelyet az amerikaiak végeznek. Ez a gyakoriság nyolc másik szabadidős tevékenységet előz meg. Az amerikaiak évente kb. négyszer látogatnak el koncertre vagy színházba, illetve mennek nemzeti vagy történelmi parkokba. Évente 2,5 alkalommal mennek múzeumba és kaszinóba. A vidámparkok és élményparkok látogatási gyakorisága 1,5, az állatkerté 0,9.
A USA-beli férfiak 2019-ben átlagosan 7,5x látogattak könyvtárba, a nők 13,4x.
A könyvtárba járás életkorok tekintetében:
- 18-29 - 15,5
- 30-49 - 12,3
- 50-64 - 6,8
- 65+ - 8,2.
Keresetek tekintetében a könyvtár-látogatások száma: évi
100 e dollár feletti jövedelem esetén: 8,5
40 és 99 e dollár közötti jövedelem esetén: 10,4
40 e dollár alatti jövedelem esetén: 12,2. (ref.: MG)


Kutyáknak olvasnak a gyerekek EgerbenFEL

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, ­illetve KutyaKöztársaság Munkakutya Egyesület kedden megrendezi az Olvass a kutyának! című programot.
A tíz órakor kezdődő rendezvényen a részt vevő gyerekek megismerkedhetnek a terápiás kutyákkal, s játszhatnak is velük. A délután folyamán pedig olyan különleges mesefoglalkozások részesei lehetnek, ahol a könyvtárosokkal együtt olvasnak majd történeteket a kutyáknak.
Segítőkutyákkal már hazánkban is sok helyen dolgoznak szakemberek elsősorban a legkülönbözőbb képességek, illetve készségek fejlesztését célzó terápiákon. A bibliotékában a gyerekek hangosan idézik a kötetek szövegeit nekik, miközben az eb a lábuknál heverészve élvezi a társaságukat. Az olvasnivaló bármi lehet, ami érdekli őket, például mese, regény vagy ismeretterjesztő könyv.
A Bródy könyvtár az ­egri KutyaKöztársaság Munkakutya Egyesülettel összefogva a jövőben ennek a csodálatos módszernek az alkalmazásával is szeretné támogatni a gyermekek olvasóvá nevelését - tájékoztatott Szécsényi Orsolya könyvtáros.
- Kapcsolódó: A kutya nem kritizál - Olvasás segítő kutyás foglalkozásokat tartanak gyerekeknek a kőbányai Szabó Ervin könyvtárban link


Čitaonica - azaz identitást őrző olvasókörFEL

A vegyes nemzetiségű - magyar, sváb, szerb, bunyevác, sokác, horvát - Baján több mint 100 évre tekint vissza a bunyevác olvasókör, a Citaonica (ejtsd: csitaonicá). Pontosabban: Bajska Kršćanska Čitaonica Udruga (Bajai Keresztény Olvasókör). Az 1800-as évek utolsó évtizedeiben Kalocsán és Szabadkán és Bajaszentistvánon is nyíltak hasonlók.
"Ezt az olvasókört alapítóink azért építették [Baja Alvégen az 1911-ben], hogy az valamennyi bajai bunyevác kulturális és társadalmi központja legyen. Ha ők ezt nem tették volna meg, nekünk bajai bunyevácoknak ma nem volna saját kultúránk, semmi tekintélyünk nem volna, hanem elpusztultunk és elsüllyedtünk volna. Kötelességünk ezért erre a házra vigyázni, felvilágosítani és művelni a bunyevácokat." Részlet Miša Jelić olvasókör egykori elnökének az 1935. évi közgyűlésen tartott beszédéből.
"A bunyevácság kulturális vezetői Budanović ugyanúgy, mint Antunović, Mandić, Kujundžić is jól tudta, hogy a magyarosításnak csak úgy lehet elejét venni, ha az olvasókör vállalja az anyanyelv, a nemzeti kultúra és a hagyományok ápolását. Ezért gondot fordítottak arra, hogy az olvasókörben a szerb-horvát nyelvű könyvek mellett valamennyi bunyevác napilap is ott legyen. (Naše Novine, Neven, Subotička Danica és a "Danica" naptár is.)" (forrás: Urosevics Danilo: A Bajai Keresztény Olvasókör Megalakulása és Működése)
Az 1940-es években megszüntetett egyesületet 1992-ben alapították újra. Az egyesület neve a régihez hasonlóan Bajska Bunjevacka Katolicka Citaonica, ami magyarul a következőképpen hangzik : Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör.
A Citaonica nem csak olvasókör a hagyományos értelemben, hanem nemzeti kisebbségi kulturális tér, melyben a helyi délszlávok, közöttük a bunyevácok identitásőrző kulturális programokat tartanak. Ezek közül kiemelkedő a préló nevű bál. Ma, az elektronikus médiumok világában a nemzetiségi irodalom olvasása nem összpontosul egy fizikai környezetre. (összeáll.: MG)
Fotókat ld.: link ; forrás: link ; link


Rendkívüli levegőtisztaság mérést végez az OSZKFEL

A budavári palota Szent István termének felújítása miatt por tört be a könyvtárba, oda, ahol a Himnusz eredeti kéziratát is tárolják, és emiatt a dolgozók könnyeznek, fuldokolnak, de a Várkapitányság egész héten nem állíttatta le a munkálatokat link .
Az Országos Széchényi Könyvtár később közleményben ismerte el, hogy valóban por szállt be, de a Himnusszal kapcsolatban nem írtak semmit: "Az Országos Széchényi Könyvtár épületébe a tegnapi napon nagy mennyiségű por áramlott be hideg légáramlattal kísérve. A légszennyezés elsősorban az 5. emelet déli oldalát érintette, részlegesen átterjedve a 4. és 6. emeletre, illetve az 5. emelet egyéb területeire.
Az OSZK illetékesei azonnal értesítették a Várkapitányság Zrt. felelőseit, és a könyvtár déli falainak túlsó oldalán bontást végző kivitelezőt, mivel a légszennyezés egyértelműen a bontási munkálatokkal egy időben volt tapasztalható.
A légszennyezés forrásának keresésekor megállapítást nyert, hogy külvilágba vezető elzáratlan rés keletkezett az OSZK 5. emeletének szintjén a belső álmennyezet felett, amelyen keresztül a Budapesti Történeti Múzeumban zajló bontási por akadálytalanul áramlott be az Országos Széchényi Könyvtár épületébe.
Az OSZK a Várkapitánysággal és a kivitelező céggel folyamatosan egyeztet. A kivitelező a mai napon már meg is kezdte a könyvtár 5-6-7. emeletei elé pormentes szigetelőfal építését. A szigetelőfal felépítésétől függetlenül az OSZK rendkívüli levegőtisztaság mérést hajt végre az érintett emeleteken. (444)
- Porban, zajban és bűzben dolgoznak a nemzeti könyvtár munkatársai (Munkások Újsága)


Megkérdeztük: Megfelelő-e az összefogás a kultúra napi tüntetésre?FEL

A kérdésre kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
16 - jó; aki akar, mehet
4 - nem megfelelő a cél
37 - mindenkinek ott a helye
1 - jobb, ha inkább nem húzzuk ki a gyufát
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
Ami azt jelenti, hogy a válaszadók közel kétharmada fontosnak tartja az összefogást - legalábbis a munkavérek ügyében. Minden negyedik válaszadó inkább legyint: ha akarsz, fogjál össze. Ld. a kördiagramot itt látod: link , ahol az "n=" azt jelzi, hogy hányan válaszoltak. A körcikkekben egyaránt látni az adott válasz darabszámát és százalékos arányát, pl.: 16 db szavazat, ami most megfelel 27%-nak. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ki áll ki a könyvtárosok tényleges érdekeiért? - Hogyhogy senki? link

A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár tavalyi éve számokbanFEL

A jelenleg is felújítás alatt álló, a 2019-ben rekordmennyiségű rendezvényt lebonyolító Jókai Mór Városi Könyvtárt kértük a tavaly év értékelésére.
A Jókai Mór Városi Könyvtár számára a tavalyi nagyon sikeres évnek nevezhető, kezdi évértékelőjét Hermann István könyvtárigazgató. Arra a legbüszkébbek, hogy befejeződött a számítástechnikai közösségi tér 2018-ban elkezdődött felújítása. Azóta programok tekintetében jól kihasznált az udvari melléképület.
Hermann István igazgató kiemelte, a programválaszték jelentősen bővült. 2019-ben 434 rendezvény valósult meg 9609 fő részvételével, ezek 90 százaléka saját szervezés volt. Egyre nő az érdeklődés a kézműves foglalkozások és a nyugdíjasoknak tartott informatikai foglalkozások iránt. Az integrált könyvtári rendszer 9354 olvasót tart nyilván, tavaly 255 új olvasó iratkozott be.
A legnépszerűbb szolgáltatásként 2019-ben 54 ezer dokumentumot kölcsönöztek. A pszichológiai és pedagógiai témájú szakkönyvek voltak a legkeresettebbek. A legtöbbet kölcsönzött szakkönyv Almási Kitti: Bátran élni - Félelmeink és gátlásaink leküzdése, a legtöbbet kölcsönzött szépirodalom pedig Fábián Janka Emma trilógiája volt. Az év további kedvelt szerzői: Szabó Magda, Nora Roberts, Borsa Brown, Jojo Moyes, Nicholas Sparks. Túlnyomó többségben a romantikus, illetve a történelmi regényeket kölcsönözték.
A médiatárból 2019-ben összesen 562 dokumentumot kölcsönöztek (346 DVD, 181 CD, 25 diafilm, 10 hangoskönyv). Az internethasználat tekintetében éves tagságot nem vásároltak, havi tagságot öten (kilencszer), egyórás jegyet pedig húszan, összesen 62 alkalommal. A nyilvános könyvtári katalógust 15250 alkalommal használták. Az interaktív szolgáltatásokat (keresés az online katalógusban, foglalás, előjegyzés, hosszabbítás, honlap adatbázisainak használata) 2500 fő vette igénybe.


Példamutató könyvtárosok interjúsorozat: Arany-Nagy ZsuzsannaFEL

A Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE), 2006 óta díjazza a kiemelkedő munkát végző könyvtárostanárokat. A 20 éves jubileumon alapított KTE emlékérmet minden évben négy kategóriában osztják ki a beérkezett felterjesztések alapján. Az év ígéretes könyvtárostanára díjat 2015-ben nyerte el utoljára kolléga. Azóta a fiatal (33 évnél ifjabb) könyvtárostanárokat kiemelő díjra nem érkezett jelölés. Nagy öröm, hogy négy év után újra van olyan pályakezdő kolléga, akit környezete ezúton is meg akar erősíteni, így folytatódhat az ifjú könyvtárostanárokat bemutató interjúsorozatunk.
A korábban megszokott kérdésekre most Arany-Nagy Zsuzsanna a Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium iskolai könyvtárosa válaszol.


Fekete ruhában tiltakoznak a könyvtárosok, a múzeumi alkalmazottakFEL

Országszerte demonstrációkkal és fekete ruha viselésével tiltakoztak a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók az ágazat megalázóan alacsony bérei miatt a Magyar Kultúra Napján.
Manapság mindenki azt gondolja, a tömegközlekedést kell fejleszteni, ami térben összeköti a nemzetet, de ne feledjük, hogy a közgyűjtemények időben kötik össze a nemzedékeket egymással, az ország intézményes memóriáját jelentik, aki ezt a területet, az itt dolgozókat elhanyagolja, az a múltunk ellensége - jelentette ki Tamás Gáspár Mikós filozófus a kulturális területet is felügyelő humán tárca Arany János utcai épülete előtt a Magyar Kultúra Napján tartott szerda délutáni demonstráción.
A könyvtárosokat, múzeumi szakembereket, irattárosokat és közművelődésben dolgozókat, nem egészen tízezer embert képviselő Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) néhány napja béremelést követelő nyílt levéllel fordult az ország vezetőihez, a demonstráció végén pedig petíciót adtak át Kásler Miklós miniszternek címezve. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy legutóbb 2008-ban kaptak 3 százalékos alapbér-emelést, egy szűkebb körben érvényes pótlékkal együtt is a legtöbben a garantált bérminimumot érik el, ami különösen a sokdiplomás, több nyelvet beszélő kutatók számára megalázó. A petíció aláírói között volt olyan országos hírű intézményvezető, aki ugyanannyit keres, mint a náluk dolgozó portás.


Berzsenyis könyvtárosok kedves irodalmi művei a kultúra napi videónFEL

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár link a magyar kultúra napja alkalmából egy saját készítésű rövidfilmmel link jelentkezik, amelynek célja egyrészt felvillantani a könyvtáros szakemberek - kedvenc lírai és prózai alkotások választása által - kultúrához fűződő személyes viszonyát, másrészt szemléltetni az irodalom sokszínűségét.
A huszonhat könyvtáros és könyvtári dolgozó által szabadon választott szépirodalmi mű előadása az intézmény különböző pontjain került rögzítésre, így a néző nemcsak az irodalomban, hanem a könyvek házában is rövid sétát tehet az ünnep alkalmából.
Őszintén reméljük, intézményünk példáját alapul véve, számos a miénkhez hasonló videó születik majd, értékes tartalommal megtöltve a közösségi oldalakat. A Gondolatok a könyvtárban - a magyar kultúra napján című összeállítás január 22-én a könyvtár honlapján, Youtube csatornáján (link ), valamint a Facebook felületén (link került megosztásra. (Spiegler-Kutasi Nikoletta, Waldinger Dóra)

Hírforrás: Berzsenyi Dániel Könyvtár
2020. január 29.

Minősített könyvtárak...FEL

Míg sok könyvtáros fekete ruhában demonstrált, kiosztották a Minősített könyvtári díjakat.
- Minősített Könyvtár címmel ismerte el a Vörösmarty Mihály Könyvtár szakmai munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az oklevelet Buriánné Tarró Edit Erzsébet igazgató vette át a Magyar Kultúra Napján. Azok a könyvtárak kapják a megtisztelő címet, amelyek éveken át magas színvonalú munkát végeznek a könyvtárhasználók érdekében - 2019-ben a Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekerült a legjobbak közé. (Székesfehérvár.hu)
- A megyeszékhely két intézménye, a Verseghy Ferenc Könyvtár és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ minősített címet érdemelt ki. - Hosszú időt vett igénybe a felkészülés, magas színvonalú szakmai munka szükséges ahhoz, hogy megfeleljünk a kritériumoknak. A felújítás során az akadálymentesítés és az ifjúsági részleg kialakítása is tovább segített az intézmény pozitív megítélésében - mondta Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója. - A minősített könyvtár cím öt évig viselhető, a tervünk az, hogy az eddig elért szintet még magasabbra fejlesszük. (Szoljon)
- Immár második alkalommal kapott Minősített Könyvtár címet a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. A díjat szerdán, a Magyar Kultúra Napján vette át Ramháb Mária könyvtárigazgató Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól az Uránia Filmszínházban. (Kecskeméti Lapok)
- Szerdán, a magyar kultúra napján rendezett budapesti ünnepségen Minősített Könyvtári címet kapott az orosházi Justh Zsigmond Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény Címet vehette át a vésztői Sinka István Művelődési Központ (BEOL link )


Befejeződött a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt - rendkívül eredményesnek mondtákFEL

Projektértékelő konferenciával zárult csütörtökön a Szentendrei Skanzen és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) konzorciumi együttműködésében zajló három éves program.Az Érték, hatás, változás elnevezésű szentendrei tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Cseri Miklós konzorciumvezető, a skanzen főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a program rendkívül eredményes volt, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő uniós pénzügyi ciklusban jelentősen megemelt összeggel tervezi folytatni azt.
Krucsainé Herter Anikó, az Emmi helyettes államtitkára: a 2014-ben kezdődött fejlesztési időszakban csaknem 105 milliárd forintot fordítottak uniós forrásból a kulturális intézmények és szervezetek projektjeinek megvalósítására. Beszélt arról is, hogy a közgyűjtemények most is futó projektjei a kulturális tárcát arra ösztönzik, hogy az új támogatási időszakban is minél több kulturális intézmény juthasson uniós forráshoz.
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: várospolitikusként az is a feladatuk, hogy megteremtsék a kultúrához való hozzáférés lehetőségét mindenki, főként a fiatalok számára. Ebben van óriási szerepe a könyvtáraknak, a program révén érezhetően csökkenhet a kulturális szegénység a fővárosi fiatalok körében.
Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója arról beszélt, hogy sikerült megvalósítani a könyvtári terület fő célkitűzéseit, például azt a nagy jelentőségű kutatást, amely hosszú idő után vizsgálta ismét az olvasási szokásokat és a könyvtár-használatot.
A 2017 februárjában indult és 2020. január végén záruló Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ valósította meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.


Kétmilliárdos kárt okozott a könyvtáros bűnözőFEL

Huszonöt év alatt több mint háromszáz értékes dokumentumot, térképet és könyvet lopott el Pittsburgh könyvtárából Greg Priore, akinek a ritka könyvek menedzsereként pont a rábízott könyvek óvása lett volna a feladata. Mondhatnánk, hogy havi egy-két lopással nem volt igazán nagy bűnöző, de a lopott tárgyak összértéke igen szép summát tett ki.
8 millió dollárt, több mint kétmilliárd forintot értek a könyvek.
Társa a bűnben a könyvkereskedő John Schulman volt, aki számtalan könyvön túladott, és a vevők mit sem sejtettek azok eredetéről. A lopott könyvek közt volt egy 404 éves biblia, és Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című művének első kiadása.
A kereskedő járhatott a legjobban, mert mint kiderült, Priore csupán 117 ezer dollár értékben kapott csekkeket, feltéve, hogy a nyomozóknak sikerült felderíteni minden pénzmozgást. A páros egyébként a biztosító rutinvizsgálatán bukott meg 2017 áprilisában, és 2018-ban kezdődött el a nyomozás, amelyben a hatóságok csupán az ellopott művek töredékét találták meg, összesen 1,2 millió dollár értékben.
- Kapcsolódó: Harmincmilliónyi műtárgyat lopott el a volt főmuzeológus, bagóért adta tovább link


A vilniusi zsidó könyvtár a soá idejénFEL

Csaknem két évtizede, hogy a Madách Színház társulatának előadásában, Mácsai Pál rendezésében, átéltem Joshua Sobol dokumentumjátékát, a Gettót. Szerencsés voltam, mert második lehetőséget is kaptam, 2014-ben, amikor Omri Nitzan, a Cameri Színház főrendezőjének, a "Ghetto" című héber nyelvű előadását a Vígszínházban láthattam.
Mindkét színházi produkció a maga művészi eszközeivel dolgozza fel a vilnai gettóban összezsúfolt kisvárosnyi ember történetét, akik közül talán háromezer maradt életben!
Csak kevesen tudják, hogy a gettó határai között maradt még két fontos intézmény: a Zsidó Kórház és a Meficéj Haszkala, a gettó közkönyvtára. Mindkét intézmény fontos szerepet töltött be a gettó életében. Ezúttal csak a könyvtárnak a szellemi ellenállásban, az egyetemes és zsidó kultúra folytonosságának megőrzésében betöltött szerepére koncentrálunk. Szerepe volt, az egykori "Litván Jeruzsálem", Vilna héber-jiddis kulturális értékeinek megmentésében és a gettóba kényszerített emberek szellemi ellenállásának kialakításában.
Praktikus

Instagram - miért is jó csatorna a fiatalabbakhoz?FEL

A fiatalabb nemzedék körében népszerűbbé váló Instagram link jóval többet jelent számukra, mint fotómegosztási lehetőség, vizuális mém és poén tár, vagy pillanatképekké egyszerűsített, szófukar naplóvezetés. A teljesen követés-központú közösségi háló gyorsabb, testreszabhatóbb és egyszerűbben, gyorsabban befogadható a Facebooknál.
Leegyszerűsíthetjük az Instagram sikerét rosszmájúan úgy is, hogy az időigényes olvasást sikerült végre a tájékozódás eszközrangsorának végére szorítani, de el kell fogadnunk, hogy ez az eszköz is alkalmas, nem csak a felhasználó tájékozódásra szánt idejének kitöltésére, de magára a tájékozódásra is. Aktív Instagram használókat kérdezve határozott válaszokat kaphatunk: a legkülönbözőbb témákban naprakészek, ha politika, társadalmi kérdések vagy tudományos, technológiai hírek érdeklik, azok követhetőek az Instagramon, sőt, céltudatosabban és hatékonyabban, mint a Facebookon. Előnyként kiemelik a személyességet, a kiválasztott témákban járatos személyek követési lehetőségét, a Facebook hátrányaként pedig nem csak a hírfolyam korlátozottabb testreszabhatóságát, de a szülők, rokonok folyamatos jelenlétét és vigyázó tekintetét is megemlítik.
Az Instagram sikere a képi kultúra változása szempontjából képarchívumoknak, fotókat és filmeket is feltáró, digitalizáló gyűjteményeknek is tanulságos. A fénykép készítés napjainkban olyannyira mindennapjaink részévé vált, hogy QR-kódok lefotózásához kötnék már a tömegközlekedési eszközökre bebocsájtást is. Egy városnézés során a helyszíneket szinte nem is látjuk, csak exponáljuk, bizonyítjuk a jelenlétünket. Még az Instagramra posztolt képeinkről is elmondható, hogy életünk, jelenünk témáiról képek tömegét készítjük a biztos enyészetnek. Mi értékeli fel, emeli ki az egyes képeket az Instagram átgörgetett képsorából? Leegyszerűsítésnek tűnhet, de vizuális hatásuk mellett pusztán két tényező: a látható siker és a személyes kötődés. Utóbbit nem kell magyarázni: az ismerős, vagy a követett posztoló új megosztása felkelti követője figyelmet. Ha érdektelen tartalmakat posztol, előbb vagy utóbb elveszti olvasója bizalmát, "kiköveti".


Itt a főnök-magyar szótár: 6 dolog, amit minden dolgozó félreértFEL

A vezetők feladata, hogy irányítsák a csapatuk munkáját, és segítsék a dolgozók fejlődését. Ehhez meg kell találniuk a hangot egyénileg és csoportosan is, ők felelnek továbbá az olyan munkakörnyezet megteremtéséért is, amelyben mindenki a legjobbat tudja nyújtani. Az előrelépéseket a megfelelő dicséretek, és konstruktív kritika segítségével tudja elérni, viszont sokszor a vezetői visszajelzés félresiklik, így nem segíti, hanem sokszor akadályozza is a munkát. Mutatjuk, mi áll a megtévesztő visszajelzések hátterében.
1. Tévhit: az őszinteség rombolja a tekintélyt
2. Tévhit: a visszajelzésnek cáfolhatatlannak kell lennie
3. Tévhit: ki kell várni a megfelelő pillanatot
4. Tévhit: a kritika feldühíti az embereket
5. Tévhit: a megoldást mindig neked kell kitalálnod
6. Tévhit: a fiatalt dicsérni kell, az idősebbet szidni.
(Kifejtés a forráslinken)
Kisszínes

Az interneten található, gyógynövényekkel kapcsolatos információk java téves, esetenként veszélyesFEL

Tévedés azt gondolni, hogy a növények biztonságos alkalmazásához elegendő az interneten való tájékozódás. Éppen ellenkezőleg: az interneten található, gyógynövényekkel kapcsolatos információk java része téves, esetenként veszélyes. Meg kell nézni, hol tájékozódunk: hol jelent meg az adott cikk, ki a szerzője.
- Honnan érdemes tájékozódniuk a pácienseknek arról, hogy milyen panaszra, milyen gyógynövény-készítményt érdemes alkalmazni? Csak patikában juthatnak hiteles információhoz?
Csupor Dezső: A gyógyszerészképzés az egyetlen felsőfokú képzés, amely keretében a leendő szakemberek a gyógynövények hatásairól részletes ismereteket szereznek. Újabban az orvostanhallgatók is hallgathatnak ilyen tárgyakat, igaz, ezek nem kötelezőek mindenki számára. Sajnos, a természetgyógyászok képzésében a növényekkel kapcsolatos oktatás nem feltétlenül tükrözi a naprakész ismereteket. A gyógynövénytermékeket forgalmazó boltok eladói kötött pedig szintén igen nagy a szórás azt tekintve, hogy internetről szerzett felületes vagy téves ismeretek, esetleg mélyebb tudás alapján adnak tanácsot.


Sokszínűség, hátrányt szenvedők támogatása, kritikai gondolkodás - oktatási hálózat indulFEL

Új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be csütörtökön a davosi világgazdasági fórumon Soros György. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat névre keresztelt, világszerte működő új szervezete az oktatást és a kutatást kívánja integrálni világszerte a felsőoktatási intézmények között.
A tervek szerint a hálózat közös képzési programokat, hálózati kurzusokat kínálna, és rendszeresen kötne össze oktatókat és hallgatókat személyes és online konzultációkra világszerte. A szervezet hangoztatott célja "a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása".
További kiemelt céljuk a negligált társadalmi csoportok, a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, az otthonukat elhagyni kénytelen emberek elérése és minőségi oktatásuk segítése. Külön ösztöndíjprogrammal támogatnák a politikailag üldözött kutatókat.
"Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját" - mondta Soros a tervéről.


Speciális, 360 fokban nyitható könyv - az élmény kedvéértFEL

Címkék: könyv, papír alapú |

Ha olvasásra nem is, de élménynek megfelelnek azok a speciális, 360 fokban kinyitható kötetek, amelyek távol-keleti papírkivágási hagyományokat követnek. A használó előtt így kitárulkozik a havas téli táj, vagy éppen a Fuji.
Információforrások

Könyvtárközi az ODR-en kívül... (Goethe Intézet Könyvtára)FEL

A Goethe Intézet Könyvtára saját állományából könyvtárközi kölcsönzés útján bármely magyarországi könyvtárnak szolgáltat könyveket és hangzó dokumentumokat. A kéréseket e-mailben lehet elküldeni a bibliothek-budapest@goethe.de címre, mivel a könyvtár nem tagja az ODR rendszernek. A dokumentumok küldése ingyenes, a visszaküldés költsége a kérő könyvtárat terheli. A korrekt kereséshez kérjük használják a könyvtár saját katalógusát, mivel a MOKKA-ban lévő állomány lassan frissül. OPAC: link


Hazai egyetemi karok tudományos rangsora, közgazdaságtantól egészségtudományokig - itt a táblázatFEL

Szerinted mely hazai egyetemi karok a legjobbak a tudományos termelésben? Hol áll intézeted a listán? - A vizsgált egyetemek tudományterületenként:
- Közgazdaság- és gazdaságtudományi karok
- Társadalom-, bölcsész- és hadtudományi karok
- Állam-, jog-, nemzetközi- és rendészettudományi karok
- Agrár-, környezet- és élelmiszertudományi karok
- Bölcsésztudományi karok
- Természet-, műszaki föld- és víztudományi karok
- Műszaki-, erdő-, gépésztudományi, villamosmérnöki és informatikai karok
- Egészségügyi-, gyógyszerész-, fogorvos- és orvostudományi karok.
A forráslinken link a 2017 és 2018 publikációs adatai láthatóak: mennyit publikáltak az egyes intézetek, mennyit hivatkozott ezekre a tudományos közösség. Megtudhatjuk, hogy az adott területeken a folyóiratban vagy könyvben publikálás jellemző, vagy hogy mi a legjobban hivatkozott közlemény presztízsfaktora. A kimutatásban a "végső" rangsort a Scimagojr link (2017-es és 2018-as) folyóirat-közlemények aránya (%) adja meg, amellett, hogy megtudjuk a hivatkozott (2017-es és 2018-as) közlemények arányát és a Scimagojr-ben megjelenő közlemények számát is.

A siker a kutatók mellett az őket támogató könyvtárosok sikere is, hiszen a kutatókat segíthetik
- a legjobb szakirodalmak és a potenciálisan együttműködő kutató partnerek kiválasztásában
- a publikálásra legjobb lapok kiválasztásában, a parazita folyóiratok kiszűrésében
- segítség a releváns adatbázisok megtalálásában és a bennük keresésben
- témafigyelő-szolgáltatások (alertek) beállítása
- a fiatal kutatók publikálásra való felkészítésében
- támogatás az eredmények dokumentálásában
- részvétel a kutatói csapatban (beépített könyvtárosság)
- a listákon való szereplés kommunikálásában.
Továbbítottad már e linket intézeted kutatóinak levelezőlistájára? ;) (MG)


Több ezer híres fotót, posztert, képet tesz ingyen használhatóvá a Kongresszusi KönyvtárFEL

A Kongresszusi Könyvtár első anyagai természetesen könyvek voltak - ideértve a több mint hatezer könyvet is, amelyet Thomas Jefferson magángyűjteményéből vásároltak, miután a britek 1814-ben felégették az eredeti könyvtárat. Most naponta 12.000 tétel érkezik a gyűjteménybe, minden elképzelhető formátumban.
A közölt anyagok szabadon felhasználhatók és újrahasználhatók. A könyvtár ugyanis rendezte az szerzői jogi kötelmeket, a képek vagy köztulajdont képeznek, vagy nincs elérhető jogörökös, vagy szerzőik engedélyezték e felhasználási módot.
A tartalom tematikusan rendezve pl.:
- Klasszikus gyerekkönyvek link
- Ikonikus jazz-portrék: link
- Utazási plakátok:link
- Út menti Amerika: link
- Kutyák és gazdáik: link
- Abraham Lincoln: link (ref.:MG)


Egy jogi könyvtáros kedvenc forrástippjei a könyvtári és információs (LIS) szakmán belüli diverzitásrólFEL

Clara Cabrera, a kutatási és tájékoztatási felügyelő, egyben társalapítója az SLA Diversity, Inclusion, Community & Equity (DICE) caucus-ának. A társadalmi igazságossággal kapcsolatos kedvenc forrásait sorolja fel. E terület és a hozzá kötődő megmozdulásokkal kapcsolatos események követése lényegében a vezetők e kérdésekkel kapcsolatos munkájának nyomon követése. Néhány módszer, amellyel megpróbálok lépést tartani:
- In The Library With The Lead Pipe link : Ez a folyóirat néhány remek alaptéma található. Néhány olyan cikk, amelyet jó volt olvasni és elgondolkodni rajtuk pl. April Hathcock, Jennifer Vinopal, Fobazi Ettarh, Stephanie Rosen és sok más nagyszerű gondolkodó és író tollából.
- Library Juice Press link : Ez az egyetemi kiadó a különféle érdeklődésre számot tartó társadalmi igazságossággal foglalkozó könyvhöz enged hozzáférést. Van egy polcom e címeknek, köztük Melissa Morrone, Nicole A. Cooke, Annie Downey, Lua Gregory, Shana Higgins, Maria T. Accardi, Emily Drabinski és még hasonló szerzők műveinek.
- Twitter link : Elsősorban azon embereket követem, akiket láttam konferenciákon beszélni, akik szerzők a területen. Vagy akiket személyesen ismerek, mert informális beszélgetéseket folytattunk különféle LIS-kérdésekről. Továbbá néhányat a következő csoportok közül: @diversebooks, @NYCRadRef, @libdiverse, @librarieswehere, @derailforum, @librariesresist. És az általános témák követése érdekében olyan hashtagot keresek, mint például #library, #POClibrarians, #POCinLIS, vagy bármi más, ha konferencia vagy szimpózium készül a LIS társadalmi igazságosságáról és sokféleségéről.
- Libraries: we here link : Ebben a blogban a könyvtárak és levéltárak különböző csoportokhoz tartozó munkatársai osztják meg gondolataikat. Mindez a Medium-on jelenik meg, azaz olyan platformon, amelyet információs szakemberek egyénileg használnak gondolataik megosztására. Ezek teljes terjedelemben hozzák azokat az ötleteket, amelyek rövid megfogalmazásban a Twitteren keresztül, vagy informális módon válnak folyóiratcikkek, konferencia-előadások vagy könyvfejezetek kiindulóforrásaivá. Egy író, akit érdemes követni a Mediumon: Jessamyn West, aki "vidéki tech geek". (ref.: MG) F: link 2019. jún. 5.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu