Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/1., jan. 2.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvolvasó emberek kedvesebbek a könyvet nem olvasóknál
33%-kal több beiratkozó, +12% regisztrált könyvtárhasználó - eltörölték a beiratkozási díjat
Beépített könyvtárosság: a könyvtár jövője (olvasóink szavazatára)
Okos könyvtár - felejtsd el, ha nem közösségvezérelt
Megkérdeztük: Jobb lesz-e következő év a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint az előző volt?
Kölcsönzött könyvek naplója - könyvtári marketing, IKR-alapon 1.
Megújul Békés Megyei Könyvtár, közel félmilliárdból
Lehetőség közkönyvtárnak: mobiltelefon-használat oktatása
Marketingeszközök - a liftes szövegtől a konferencia-előadásig
A kritikus / kritikai olvasás területei 91. - Meghackelték a mindenben kétkedést - Érdemes sok fikciót olvasni
Hasra esünk mi is a felhasználóbarát Oodi előtt - de életünk árán nem követjük - 2. Van igény varrógépre is
Fenntart: hatóság? - Egyre rosszabb a könyvtárak által (is) támogatott oktatás
Olvasókör Székesfehérváron - 'Nincs időm olvasni'
Kevesebb könyv, több tanulás - sztárépítész tervezi Dortmund új egyetemi könyvtárát
Az ismerethiány következménye... Maróth Miklós a hazafias olvasásról
Megjelent a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár 2020-as falinaptára
Folytatódhat az 'Ültess fát és olvass alatta' - 10 milliót kaptak
Felpörget a vizsgaidőszakban - szobakerékpár a miskolci egyetemi könyvtárban

Analógiák

Nudge - hogyan lehet célravezető a bökdösés a könyvtárban?
Mi hiányzik ahhoz, hogy könyvtárügyünk egyről kettőre jusson?

Praktikus

4 tipp, hogy védjük meg a nagyit, anyát, apát és magunkat is az interneten

Kisszínes

Citromdíjas jogszabály a kötelespéldányról

Információforrások

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum
Nemzetközi adatbázis a zöld épületekről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvolvasó emberek kedvesebbek a könyvet nem olvasóknálFEL

Az emberek jellemzően egyetértenek abban, hogy a könyvek okosabbá tesznek, ám azt is gondolják, hogy a sokat olvasóknak nehézkesebbek a közösségi kapcsolataik. Egy új tanulmány szerint ez nem igaz: úgy látszik, az olvasás kedvesebbé, empatikusabbá teheti az embert. S ebből az is következhet, hogy az illető társadalmilag elfogadhatóbb módon jár el.
A londoni Kingston University felmérésének 124 résztvevője volt. Feltérképezték, milyen könyveket, filmeket, színdarabokat kedvelnek. Megmérték interperszonális készségeiket is, beleértve empátiájukat és segítőkészségüket. A tanulmány megállapította, hogy
- azok, akik a könyveket kedvelték, sokkal inkább viselkedtek társadalmilag elfogadható módon, mint azok, akik inkább tévéznek
- azok, akik inkább a TV-t néztek, valamivel kevésbé voltak barátságosak és kevésbé értették mások véleményét.

Ám nem minden típusú könyvnek azonos a hatása. A választott irodalom minősége nagyban hat az érzelmi intelligenciára:
- a fantasztikus irodalom rajongói pozitívabb társadalmi viselkedést mutattak
- a dráma- és a romantikus regények olvasói empátiában domborítottak
- a kísérleti könyvek rajongói voltak képesek a dolgokat leginkább alternatív szempontból is látni
- komédiák rajongói voltak a legjobbak a másokkal való kapcsolattartásban.
"A fikciós irodalom sokféle empatikus képességhez kötődik [...] A fikciós próza és a komédia lehet legfontosabb az empatikus képességek fejlesztésében" - mondták a kutatók a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján.
Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a tanulmány nem bizonyított ok-okozati összefüggést. Így lehet, hogy a kedvesebb emberek eleve többet olvasnak. (ford.: MG)


33%-kal több beiratkozó, +12% regisztrált könyvtárhasználó - eltörölték a beiratkozási díjatFEL

2019. jan. 1-jével a Justh Zsigmond Városi könyvtár eltörölte a beiratkozási díjat. Buzai Csaba év végi videó-értékelésében elmondta, mennyivel növekedett a könyvtárhasználat (illetve más mutatók) a naptári évben. Nos:
- Regisztrált könyvtárhasználók 12%-os növekedés
- Új beiratkozottak: 33%-os növekedés.
A videóban a témáról a beszélgetés elején és a 14'05" résznél esik szó.
A kölcsönzött dokumentumok száma is nőtt. Erről pontos számokat majd az éves statisztika elkészítésekor tud mondani a könyvtár.


Beépített könyvtárosság: a könyvtár jövője (olvasóink szavazatára)FEL

Gyakori frázis, hogy miért lenne szükség könyvtárosokra az internet korában. Akik ezt hangoztatják, nem ismerik a könyvtárosok tudását. Az információk mélységét és rendszerezettségét. Egy könyvtáros nem csak az internetről és könyvekből tájékoztat. Képes elemezni az információkat, és megfelelő formában átadni a felhasználóknak.
Például az egészségügyi könyvtárosok széles skálán tájékoztatnak fizikoterapieutáktól ápolókig mindenkit. Segíteniük kell a gyakorlati szintre beültetni a tudást. Akár a kutatási eredmények alapján bemutatni például egy új kórházi étkezési szolgáltatást, mely nem káros a betegeknek.
Inkább proaktívnak kell lenni, mint reaktívnak. Vagyis nem csak akkor adni információt, ha valaki bemegy a könyvtárba és kéri.
Épp ezért egyre inkább beépítik a könyvtárosokat az orvostanhallgatók óráiba, akik számára sok forrás ingyenesen elérhető. De a Google nem más szempontok alapján listázza az oldalakat. Ezért személyesen kell megmutatni, mely oldalak lehetnek hasznosak számukra.
Továbbá a könyvtárosokat sok helyen a klinikai és felsőoktatási kutatócsoportokba is bevonják. Amerikában sok helyen tudományos felkészítő táborokat tartanak könyvtárosoknak. Itt a terület szakértői tanítják nekik a szakspecifikus tudást. Hogy aztán azt vissza lehessen forgatni a tájékoztatói gyakorlatba. Például az Illusztrációs program bemutatja az orvosi anatómiát, illusztrációs technológiát, úgymint a 3D nyomtatás felhasználását.
Minden tudományterület más követelményeket támaszt. A közegészségügyben fontos a statisztika és nagy mennyiségű nyers adat adott populációval kapcsolatban. Ezek sokszor rendelkezésre állnak állami adatbázisokban, de nem közismert az elérhetőségük. Érdemes végigkérdezni a hallgatókat (vagy kutatókat), mi a kutatási területük, és ez alapján speciális adatbázisokat ajánlani számukra, proaktívan. (ref.: Habók Lilla)


Okos könyvtár - felejtsd el, ha nem közösségvezéreltFEL

Az okos könyvtárnak még nincs komprehenzív definíciója, Joachim Schöpfer szerint 4 dimenzióját lehet elkülöníteni:
- okos eszközök (felhasználó-központú, innováció-alapú)
- okos emberek (közösség, tudás-előállítás)
- okos irányítás (részvétel)
- okos helyek (zöld könyvtár, okos életvitel).
Mind-mind olyan terület, amelyhez működésükkel, szolgáltatásaikkal és programjaikkal a közösségvezérelt alapon működő települési könyvtárak hozzá tudnak járulni.
Koreny Ágnes fentebbi szavait követően a K2 továbbképzés résztvevői workshopon tekintették át a területeket.

Pl. okos gazdaság témaköre: Az okos gazdasághoz a könyvtárak több területen hozzá tudnak járulni. Nagyon fontos, hogy meghatározzák a célcsoportot és az együttműködő partnereket. A könyvtárosnak nem kell gazdasági szakembernek lennie ahhoz, hogy megfelelően segíthesse ezt a területet: meg kell találnia és meg kell nyernie azokat a hozzáértő partnereket, akikkel jól tud együtt dolgozni a céljainak elérése érdekében. Segítheti a munkaerőpiac szereplőit, amely a gazdaság fellendülésének egyik kulcsterülete, valamint az álláskeresőket is. A munkakeresőket tanácsadással, ügyintézési támogatással, oktatással, kapcsolatrendszerük bővítésével segítheti. A fiatalabbakat karriernapok szervezésével, a helyi gazdaság kisebb szereplőit, pl. egyéni vállalkozókat pályázati információkkal, irodai szolgáltatások nyújtásával tudja támogatni. A könyvtár helyet biztosíthat különböző szakmai napoknak, konferenciáknak, továbbá a helyi művészeknek, alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosíthat. Minden helyi szereplőnek a digitális gazdasághoz való kapcsolódását digitális kompetenciafejlesztéssel segítheti.

Hírforrás: Könyvtári Intézet
2020. január 02.

Megkérdeztük: Jobb lesz-e következő év a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint az előző volt?FEL

Immár 9. alkalommal tettük fel kérdésünket a könyvtárosok új évre vonatkozó optimizmusának szintjével kapcsolatban. A most kapott tájékoztató jelegű eredmények:
Jobb lesz-e 2020 a könyvtárak számára, mint 2019 volt?
2 - határozottan
10 - kicsit rosszabb
11 - sokkal rosszabb
6 - talán
8 - ugyanolyan.
A 9 év adatai együtt itt láthatók: link - sávdiagrammal és az értékeket összegtő görbével egyaránt. (A "határozottan" értékeket 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, a "kicsit rosszabb"-at -1-gyel, és a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szorozva megkapjuk a második diagram görbéjét. E diagramon az oszlopokra a bal oldali, a görbére a jobb oldali skála vonatkozik.)
Az adatok alapján úgy tűnik, hogy optimizmusunk 2017-tól kezdve folyamatosan csökken. Megjegyzendő, hogy a legtöbb szavazat még Szóllás Péter minisztériumi pozíciójának bejelentése előtt érkezett. (MG)


Kölcsönzött könyvek naplója - könyvtári marketing, IKR-alapon 1.FEL

Kaptam a Google-től egy levelet, melyben javasolja: nyomtassam ki jól sikerült fotóimat... Hm... Izgalmas gondolat. Akár élhetnék is a lehetőséggel. A keresőóriás - beállításaim értelmében - ismeri az általam készített fotókat, és olyan értékhozzáadott szolgáltatást kínál nekem, amelyben az én műveim szerepelnek. (Hogy el ne olvadjak saját teljesítményem előtt ;))))
Sok hazai könyvtár akár több mint 20 évre visszamenőleg rendelkezik kölcsönzési adatokkal. És létezhet olyan GDPR-biztos megállapodás használó és könyvtár között, amelyben az utóbbi ezt az információt a használó örömére visszaosztja a használónak. A fenti analógia szerint (mert ez csak egy lehetőség!) pl. felidézhetjük, miket kölcsönöztem az utóbbi év(tized)ekben. Milyen új vonatkozásai vannak az adott dokumentumoknak
- kritikák az általam kölcsönzött anyagokról
- hasonló könyvek
- read-alike jegyzék
- a szerző újabb művei.
Mindezzel jobban beleépülhetnek a könyvtárak a használók információs értékláncába; értékesebb, netán nélkülözhetetlen forrássá válva előttük. (MG)


Megújul Békés Megyei Könyvtár, közel félmilliárdbólFEL

Bár várhatóan az önkormányzatnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy megvalósítsák az összességében 400-450 millió forintos beruházást, a városi közgyűlés a minap tartott ülésén úgy döntött: korszerűsítik a megyei könyvtár épületét.
A város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert forrást a megyei könyvtár épületének felújítására. A tervek szerint szigetelnének, 120 nyílászárót cserélnének ki - nem műanyagot, hanem alumíniumot építenének be -, korszerűsítenék a központi fűtési-hűtési rendszert, továbbá napelemeket telepítenének.
A munkára nettó 280 millió forint áll rendelkezésre, és a lefolytatott közbeszerzési eljárások során kiderült: ahhoz, hogy a beruházást megvalósíthassák, az önkormányzatnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, 150 millió forintot kell saját forrásból előteremtenie.
A városi közgyűlés elé került egy számítás, amiből kiolvasható: ha a fejlesztés megvalósul, a rezsiköltségeken 37 százalékot spórolhatnak. Ez évente 13 millió forintot jelent, tehát a beruházás 11-12 év alatt megtérülhet a város számára. Azt is figyelembe vették, hogy a bérleti díjakat is lehetne növelni, ami néhány millió forint pluszbevételt jelentene a mostanihoz képest.
A képviselő-testület ülésén szóba került: a bibliotéka épületét 1985-ben, 34 éve adták át.


Lehetőség közkönyvtárnak: mobiltelefon-használat oktatásaFEL

Amellett, hogy örömöt szerezhet a közkönyvtár az idősebbeknek, és könyvtári alkalmazásokra is rávezetheti az okostelefon-használókat, ügyes szervezéssel összehozhatja a használói közösség önkéntes fiataljait az idősebbekkel. (MG)
- A karácsony szinte mindig költséges időszak. Még rosszabb azonban a helyzet, ha feleslegesen adunk ki pénzt olyan ajándékra, amelyet aztán a szüleink nem tudnak használni. Egy friss felmérésből kiderül, hogy sokkal több embert érint ez a probléma, mint ahányan azt karácsonykor hajlandóak bevallani. A "köszönöm" elrebegése után sok szülőnek és idősebb családtagnak halvány fogalma sincs arról, hogyan hozhatná ki a legtöbbet az ajándékba kapott új technológiai eszközökből.
A magyarországi válaszadók közül magát technológiai újoncnak valló minden hatodik szülő (16%) úgy nyilatkozott, hogy több mint egy hónapjába telt az ajándékba kapott technológiai eszköz beállítása. A Kaspersky "The Rise of Can You Just..." (azaz "Egyre több a "Tudnál-e segíteni...?" kérdés") című jelentése rámutat, hogy a szülőknek a barátok vagy a fiatalabb családtagok segítsége nélkül nehezükre esik a legtöbbet kihozni a technológiából és a kütyükből.
Ezek a megállapítások megalapozottak, ugyanis a felmérésben részt vevő, 16 évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők 35%-a tartja magát technológiai újoncnak. Ezen szülők több mint fele (52%-a) számolt be arról, hogy napi szinten küzd technológiai kihívásokkal a nagyobb gyermekei segítsége nélkül.
David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója: - Legyen szó azonban akár a legújabb okos hangszóróról vagy egy új táblagépről, a gyártók ma már egyre inkább arra törekszenek, hogy az eszközök már a dobozból kivéve egyszerűen használhatók legyenek. Ha egy kis útmutatást kapnak valamelyik szerettüktől vagy szaktanácsban részesülnek, akkor az idősebbek is pont olyan boldogan használják majd az új termékeket és szolgáltatásokat, mint a család fiatalabb tagjai.
Az idei ünnepi időszakban a szülők sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat és rövidíthetik le az ajándékba kapott technológiai ketyerék beállítására fordított időt, ha megnézik a Kaspersky útmutatóit. Az ismertetők alapján tudni fogják, hogyan használják az ajándékba kapott eszközöket, és nem kell kérdésekkel nyaggatniuk a szeretteiket.


Marketingeszközök - a liftes szövegtől a konferencia-előadásigFEL

Életbevágó a térítéses információszolgáltatónak, hogy a marketing 4P-jét (magyarra fordítva: Product / termék, szolgáltatás, Price / ár, Place / értékesítési csatorna, Promotion / értékesítés-ösztönzés) 4C-vé fordítsa (Customer value / vevői érték, Cost / vevői ráfordítások, Covenience / vevő kényelme, Communication / kommunikáció). A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KSH Könyvtár közös konferenciáján link Mikulás Gábor előadásából a kommunikációt emeljük ki:
Reklám helyett a rátermettség, megbízhatóság kommunikálása lehet az információs szolgáltató eszköze. Ez pedig a pr (a tartós bizalmi kapcsolat megteremtésének és fenntartásának eszköze)
- Passzív eszköz: Meghallgatás, megfigyelés képessége
- Aktív eszköz: liftes szöveg, részvétel és előadás, tartalomszolgáltatás a célcsoport rendezvényein (konferenciák, klubok, levelezőlisták, Fb-csoportok stb.)
- A szolgáltatott információ minőségének kommunikálása
- A szolgáltatott információ formai és tartalmi megfelelése
- Utókezelés: új javaslat a szolgáltatott anyagban, post sales érdeklődések és új megkeresések.


A kritikus / kritikai olvasás területei 91. - Meghackelték a mindenben kétkedést - Érdemes sok fikciót olvasniFEL

Korábbi rezsimekben elegendő volt az igazság elhallgat(tat)ása. Ma más a nyerő stratégia...
Ha már elzárni nem lehet az információt, bele kell fullasztani az embereket a direkt megtévesztő, szándékosan összezavaró zajba.
Peter Pomerantsev (London School of Economics): Azt látjuk a demokratikus és nem demokratikus országokban is, hogy a kormány célja a bizalom szétzúzása és az emberek megosztása. ... A cél, hogy lerombolják a párbeszédet. Szándékosan létrehoznak trollokat, trollfarmokat, cyber-milíciákat, online csőcseléket, hogy összezavarják az embereket. ... A taktika látszólag összhangban van a szólásszabadsággal. ... Nem tudom, mit tehet az egyén, amíg nincs strukturális változás. Azt szokták mondani, hogy legyél kritikus és kételkedő. De éppen ez a propaganda célja is, hogy mindenben kételkedj. Hogy válj passzívvá és vágyj az erős vezetőre, aki kivezet ebből a sötét világból. Szóval még a "legyél kritikusabb" elképzelést is meghackelték, és maga ellen fordították. Érdemes sok fikciót olvasni, mert az segít, hogy el tudjunk képzelni egy jobb világot. Szóval, lehet, hogy érdemes kikapcsolni a híreket és regényeket olvasni.


Hasra esünk mi is a felhasználóbarát Oodi előtt - de életünk árán nem követjük - 2. Van igény varrógépre isFEL

Befejezve link sorozatunkat...
Éppen a varrórészleg mellett sétálunk el, a könyvtári varrógépeken (természetesen ezek is ingyenesek) most éppen két fiatal nő, egy talán iráni származású házaspár és egy idősebb férfi dolgozik, és arról beszélünk, a könyvtárosokat is meglepte, hogy főleg fiatalok akarnak varrni. Mellettük a vinilnyomón két srác az éttermük kirakatára készít feliratot, egy harmadik egyedi feliratú pólót hőnyomózik a barátja szülinapjára.


Fenntart: hatóság? - Egyre rosszabb a könyvtárak által (is) támogatott oktatásFEL

Talán emlékszel link , az IFLA fontosnak tartja, hogy az ENSZ által megjelölt fenntarthatósági területek javulásában a könyvtárak hathatós szerepet játsszanak. Szerinted? Az alábbi cikk e területeket figyelve tesz megállapításokat. A magyar könyvtárak előtt állnak még lehetőségek... (MG)
- A nemzetközi szervezet felmérte, hol állnak az egyes EU-tagállamok a fenntarthatósági fejlődési célok elérésben, hazánk huszonegyedik az huszonnyolcból.
A tizenhét cél közül a legtöbben Magyarország felfelé ívelő tendenciát mutat, a szegénység felszámolásában és a jó munkalehetőségek biztosításában az ENSZ szerint haladunk a fenntarthatósági célok elérése felé, de más területeken is "mérsékelten fejlődő" tendenciát könyveltek el. Például az egészség, a tiszta víz és a köztisztaság, az innováció és az infrastruktúra, valamint a fenntartható városok és közösségek elnevezésű pontokban is fejlődni tudtunk. Más területeken, többek között az élelmezés kérdésében, a nemek közötti egyenlőségben, a klímavédelemben, valamint a fenntartható és befogadó intézményekre vonatkozó pontok tekintetében stagnált Magyarország.
Egy terület volt, ahol kifejezett visszalépést könyvelhettünk el, mégpedig a minőségi oktatás biztosítása.
A legfenntarthatóbb ország ezúttal Dánia lett az EU-n belül, őket közvetlenül a svédek és a finnek követik.

Régebbi hírforrás(ok): Fenntartással - az IFLA követi az ENSZ fenntarthatósági céljait. És mi? link

Olvasókör Székesfehérváron - 'Nincs időm olvasni'FEL

A Vörösmarty Mihály Könyvtár az idén létrehozott egy olvasókört, mellyel az ismert televíziós, Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! című kihívásához csatlakozott az intézmény. A körnek vannak ugyan állandó tagjai, visszatérő vendégei, de bármikor lehet csatlakozni - hiszen minden hónapban más és más a téma, az ajánlott olvasmány.
A decemberi kihívás témája: egy könyv, amelynek a középpontjában könyvek állnak. Ezúttal az ajánlott közös könyv Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka című műve. A találkozón december 19-én, csütörtökön 17 és 18 óra között a kihíváshoz kapcsolódó olvasmányokról beszélgetnek majd a résztvevők a központi könyvtárban, a felnőtt kölcsönző galériáján.
Szabados Ágnes híradós műsorvezető az ismertségét arra használja, hogy trendivé tegye az olvasást. 2017 januárjában létrehozta a "Nincs időm olvasni!" kihívást, amely ma már 15 ezer aktív tagot számlál. Szabados Ágnes minden hónap első napján közzéteszi a közösségi oldalon, hogy miről szól a havi kihívás. Az általános témához kiválaszt egy konkrét könyvet is, amit olvasásra ajánl, és a hónap végén egy online-kibeszélőn megvitatja ezt a könyvet mindazokkal, akik követik. Olykor 150-200 ember jelentkezik be erre.
A Vörösmarty Könyvtár olvasóköre is követi ezt a különleges kihívást azzal a különbséggel, hogy személyes találkozóra ad alkalmat, és megrendezi a kihívásokhoz kapcsolódó beszélgetéseket. A találkozókon ki-ki elmondja a véleményét a kötetről, a karakterekről, a történetről, arról, hogy milyen hatással volt rá az olvasmány. A könyvtáros házigazdák is készülnek információkkal, érdekességekkel, például mesélnek a szerzőről. Azokat is várják, akik a konkrét kötetet még nem olvasták, de érdekli őket a téma.


Kevesebb könyv, több tanulás - sztárépítész tervezi Dortmund új egyetemi könyvtárátFEL

Max Dudler tervezi a Dortmundi Műszaki Egyetem új könyvtárát link . A neves építész számos épületet tervezett Németországban és külföldön, és díjakat nyert érte. Az egyik legismertebb épülete a berlini Jacob és Wilhelm Grimm Központ. Ez egyben egyetemi könyvtár is.
A Dortmundi új könyvtárnak már van első tervezete. Ebben a könyv már nem áll a középpontban. - Ehelyett a tanulás az elsődleges. Kevesebb hely a könyvek számára, de több tucat további munkahelyet jelent - magyarázza Dr. Joachim Kreische, a könyvtár vezetője.
Emellett több lehetőséget kell biztosítani a digitális működésre - például a PC munkaállomásokon és az intelligens táblákon. A 3D nyomtatóknak és -szkennereknek a berendezés részét kell képezniük.
Az építési munkák várhatóan 2021-ben kezdődnek. Az új könyvtár teljes költsége a magas kétjegyű millió tartományba esik. (ref.: MG)


Az ismerethiány következménye... Maróth Miklós a hazafias olvasásrólFEL

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének nyilatkozata:
"A hazafias érzésre nem lehet nevelni, ha nem tud a magyar kultúrából semmit. Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul? Vagy gyerekkorunkban, amikor a nagyapánk katonadalokat énekelt, mert harcolt az első világháborúban, akkor az belénk ivódott a honvédelem gondolata, nem is volt szükség arra, hogy "hazafias nevelést" kapjunk az iskolában. Tudtuk, hogy a nagypapa a hazát védte a fronton és a hazájáért megsebesült. A hazafias nevelés: helytállás. Csupa olyan olvasmányunk volt, amelyben benne van a magyar történelem. Tudni kell, hogy a Gárdonyi regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat. ...
A kulcs az oktatásban van, minden az otthoni példán és az iskolában dől el: hogyan és miként neveljük a gyerekeinket. Minek kell elolvastatni egy magyar és egy európai mesét az alsó tagozatban? Miért nem két magyart? A magyaros szókincs a magyar népmesén fog fejlődni. Miért stréberkedünk, miért próbálunk megfelelni az úgynevezett európai nevelési elvárásnak?"


Megjelent a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár 2020-as falinaptáraFEL

Sajtótájékoztatón mutatták be a Jókai Mór Városi Könyvtár 2020-as, "Egy jelkép újjászületett" - A pápai Esterházy-kastély kapuja című falinaptárát kedden.
Hermann István igazgató emlékeztetett, ez a könyvtár második idén kiadott falinaptára, amit a kastélykaput készítő Lehoczky kovács iparművész és restaurátor Kft. műhelyében tapasztaltak inspiráltak. Kétszáz példányban jelent meg.
Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, a helyi sajtó példaértékűen követte nyomon a kastélykapu rekonstrukcióját, illetve az avatóünnepség is megfelelő keretet biztosított az informálásra.
- Az átadással visszakaptuk a város lelkéből egykor kiszakított darabot. A kapu magától értetődő természetességgel illeszkedett vissza a város szövetébe, életébe, s azóta beváltotta a reményeket, hiszen a pápaiak szeretik, máig érdeklődéssel van iránta, rengeteg képen jelenik meg, valamint a közösségi médiában is kifogyhatatlan témát szolgáltat a fotósok számára - mondta el a városvezető. Az Esterházy-kastély jövő évi naptára szintén a kaput, ám más megközelítésben, a helyére emelten, különféle látószögekből dolgozza fel, tette hozzá, míg a könyvtári naptár a kapu elkészültének folyamatára helyezi a hangsúlyt. A kettő jól kiegészíti egymást.
A naptárban Lehoczky Tivadar fémrestaurátor és Nagy Zoltán grafikus felvételei láthatók. Előbbi megtiszteltetésnek értékelte, hogy ők készíthették el a kaput. Öröm, hogy a nagy munkából többet láthat a közönség a naptár által. Utóbbi kiemelte, a legtöbb képen háttér nélkül látható a kapu, az idézetek pedig a vasról, a tűzről és a kapuról mint szimbólumról szólnak.


Folytatódhat az 'Ültess fát és olvass alatta' - 10 milliót kaptakFEL

Ültess fát és olvassa alatta! - ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel állt elő még az ősszel Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója. Az akciónak azóta komoly visszhangja lett, több mint kettőszáz könyvtár csatlakozott hozzá, és több mint ezer fát ültettek el.
A Békés Megyei Könyvtár szomszédságában már erősödik az a kis facsemete, amit még Ültess fát és olvassa alatta! akció indításakor, ez év októberében ültettek. Ahogy akkor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere fogalmazott: a fa ültetése egy élet adása, az olvasás pedig az egész életünk során elkísér és gazdagít bennünk.
- Októberben, az Országos Könyvtári Napokon jelentettük be ezt a kezdeményezést, ami aztán túlnőtt a könyvtári napokon: először lokálisan, majd megyei szinten, utána országos szinten is kiteljesedett. Látszik, hogy fogékonyak rá a könyvtárak és a lakosság is, ezért úgy láttuk, jó lenne továbbvinni. Ez az elképzelésünk meg is hallgattatott, hisz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságán úgy gondolták, hogy támogatják a projektet, amit jövőre is folytathatunk - mondta el Albertus László, hozzátéve: nagy öröm számára, hogy egy legfeljebb megyeinek gondolt kezdeményezés ilyen nagy népszerűségnek örvend és támogatásra talált.
Az öltetgazda beszélt arról is, hogy az Én könyvtáram országos projekthez kötődően kialakult egy szaktanácsadói hálózat, amelyben olyan kollégákat és lehetőségeket talált, akik és amelyek szintén segítették a megvalósítást.
Az Ültess fát és olvass alatta! program tízmillió forintos támogatást kap. Ennek segítségével 2020-ban lehetőség nyílik arra, hogy több rendezvényt hívjanak életre a környezettudatosság és az olvasás témakörében, hogy öko-olvasó tábort szervezzenek, és hogy még több fát ültessenek. A programban már egészen kis kortól szeretnék a gyerekekben tudatosítani azt, mennyire fontos, hogy környezettudatosan éljünk, hogy újrahasznosítsunk, és mindemellett, hogy milyen nagy érték az olvasás.


Felpörget a vizsgaidőszakban - szobakerékpár a miskolci egyetemi könyvtárbanFEL

A link oldal képén szereplő hallgató rendszeresen használja a szobakerékpát. Elmondása szerint - pl. most a vizsgaidőszakban sokat tanul itt nálunk a könyvtárban - nemcsak mozgásban tartja, de fel is pörgeti.
A szobakerékpár 3 éve van a könyvtárban. Erről a 2017. évi MKE vándorgyűlés résztvevői is meggyőződhettek. Csendes, nem zavarja az olvasói térben lévő hallgatókat, olvasókat.
Viszonylag rendszeresen használják, visszajáró vendégek is vannak. Hidegebb időben és vizsgaidőszakban többen szállnak nyeregbe, viszont ragyogó napsütésben inkább kint tekernek...
(Sipos Zsolt)
Analógiák

Nudge - hogyan lehet célravezető a bökdösés a könyvtárban?FEL

Regisztrációnál elolvassa, hogy mi az, ami az űrlap alján alapértelmezettként be van pipálva? Vagy csak később találgatja, hogy mit fogadhatott el, amikor tömegével érkeznek a hírlevelek? Nagyobb valószínűséggel megy el egy előadásra, ha konkrét időponttal szerepel a naptárjában, esetleg még azt is látja, hogy kedves ismerősei is ott lesznek, mint ha csak egy e-mailt kap a témáról és az időpontról? Növeli a valószínűséget, ha tudja, hogy ez egy egyszeri, nem megismételhető alkalom?
A fenti szituációkban egy biztosan közös: minden esetben egy nudge [magyarul kb.: bökdösés] segítségével akarta meggyőzni a vevőt az adott cég. A szituációk kreálói pedig mindent elkövettek, hogy az általuk kívánatos viselkedés minél egyszerűbb, gyorsabb, konkrét időhöz kötött, vonzó és közösségi legyen.
Ahhoz, hogy a nudge elérje a várt hatást, fontos a
1. konkrét, lehetőleg számosítható célkijelölés; továbbá
2. a környezet és a benne élők viselkedésének megértése.
3. Csak azután kezdődhet meg magának a nudgenak a felépítése, ha már megismertük a célcsoport motivációit és a viselkedésükre hatást gyakorló akadályokat. Ez időben, területenként, kultúránként nagyon eltérő lehet. Azonban még ezután sem dőlhetünk hátra!
4. Elengedhetetlen a nudge tesztelése és folyamatos fejlesztése, hogy ne a várttal ellentétes, vagy a vártnál gyengébb hatást érjünk el. Ne adjuk fel, ha elsőre nem aratunk messzemenő sikert. Fogjuk fel inkább tanulási lehetőségként, amivel csak még jobban megismerhetjük fogyasztóinkat, munkavállalóinkat. A nudge-ok sokszor csak kisebb finomhangolásokat jelentenek.

Régebbi hírforrás(ok): Bökdösés a könyvtári marketingben link Viselkedési közgazdaságtan - mire használhatjuk a 'bökdösést' a könyvtárban? link Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra link

Mi hiányzik ahhoz, hogy könyvtárügyünk egyről kettőre jusson?FEL

Vegyünk egy kiskereskedelmi láncot, amely világszerte több száz telephellyel rendelkezik. Innovatív, de alapvetően inkább egy értékesítési platform. A második egy kórház, amely a világ legszörnyűbb rákbetegség-fajtáit kezeli. Szerinted melyikben elkötelezettebb a munkaerő?
Nagy vagy egyedül, ha az utóbbit választod, az életmentés iránti törekvése fényében. Amikor mindkét szervezetet megvizsgáltuk, rájöttünk, hogy a kórházban a munkakörnyezet félelemmel terhelt, alacsony a munkaerő morálja, és magas a fluktuáció. A kiskereskedelmi láncban viszont érzékelhetően élettársi szellem volt, az alkalmazottak energikusak és lelkesek voltak, és az ügyfelek nagyon elégedettek voltak a szolgáltatással. A kiskereskedőnek hosszú távon volt az elkötelezettebb munkaerő.
Általános tévhit, vállalkozásokban és a menedzsment irodalomban, hogy a cél tudatosítása a legfontosabb a munkavállalók bevonása során. Sok tehetség vonzásával és megtartásával foglalkozó vezető úgy gondolja, hogy semmi sem motiválja az embereket, mint a nagyobb jók, amelyeket esetleg csinálnak, vagy a világ megváltoztatásának lehetősége. Ennek megfelelően hangsúlyozzák szervezetük küldetésének erényeit és a munka mibenlétét.
Az elmúlt 20 évben több mint 300 társaságnál végzett szervezeti hálózati elemzés (ONA), interjúk stb. alapján viszont az mondjuk: a cél csak egy tényező. Igazából a munkatársak közötti együttműködés szintje és minősége van a legnagyobb hatással van a munkavállalók elkötelezettségére. Az összefüggések:
- a bizalomépítés ágyaz meg a célmeghatározásnak
- a célok pörgetik fel a munkatársak és a szervezet energiáit
- ezek az energiák növelik az együttműködést.
Az ábrát ld.: link (ref.: MG)
Praktikus

4 tipp, hogy védjük meg a nagyit, anyát, apát és magunkat is az internetenFEL

A közvélekedés szerint az idős embereket nagyobb valószínűséggel verik át csalók, mint gyermekeiket vagy unokáikat. Úgyhogy különösen fontos a családnak megvédenie őket, mutatjuk is erre a legjobb, szakértői praktikákat!
Először is, tegyük fel magunknak a kérdés, miért különösen sebezhetőek az idős emberek az online csalásokkal szemben - kezdi közleményét a Sicontact Kft. A csalók többek között kihasználhatják az idősek hiszékenységét, illetve egyes esetekben az öregedés okozta kognitívképesség-romlást. Mondanunk sem kell, hogy az efféle bűnözők arra alapozzák tevékenységüket, hogy a kiszemelt áldozatok nem úgy nőttek fel, hogy ez a technológia körülvette volna őket. Nagy valószínűséggel ugyanis soha nem vettek részt még a legalapvetőbb kiberbiztonsági képzéseken sem. Nézzünk most pár praktikus tanácsot, melyekkel felvértezve az idősek is jóval nagyobb eséllyel szállhatnak szembe az online csalókkal.

Régebbi hírforrás(ok): Idős olvasóidat figyelmeztetheted: így húzzák le a gyanútlan nyugdíjasokat országszerte link Facebookon hasít a magyar nyugdíjas - és veszélyben van linkKisszínes

Citromdíjas jogszabály a kötelespéldányrólFEL

A kormány igyekezete ellenére Szlovákiában továbbra is rengeteg olyan jogszabály van életben, amelyek jelentősen megnehezítik a vállalkozók életét. Közülük a legértelmetlenebbeket idén is citromdíjjal jutalmazták a vállalkozók érdekvédelmi szervezetei.
Az év legértelmetlenebb bürokratikus jogszabályának járó citromdíjat 2012-től hirdeti meg rendszeresen a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZMPS) több más vállalkozói érdekvédelmi szervezettel karöltve. Idén 69 jogszabályt és intézkedést neveztek be a versenybe, amelyekre az interneten keresztül december 26áig 1447-en adták le a szavazatukat.
A második legtöbb szavazat idén arra a jogszabályra érkezett, amely arra kötelezi a könyvkiadókat, hogy a saját költségeikre küldjenek egy-egy példányt minden kiadott könyvükből a törvény által meghatározott könyvtáraknak. Ennek ugyan még lenne is értelme, a probléma azonban az, hogy a könyveket olyan könyvtáraknak is el kell küldeniük, amelyeknek az adott témához semmi közük. Példaként a parlament könyvtára említhető, amelyet emiatt elárasztanak a nőknek szóló romantikus regényekkel és a gyermekkönyvekkel is.
Információforrások

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim MúzeumFEL

A New York-i intézmény több mint 200 digitális könyvet kínál fel a modern művészet szerelmeseinek - szúrta ki a Rebellive Magazin. A művek ráadásul nemcsak online olvashatók, de le is tölthetők az intézmény internetes archívumából.
A múzeum több mint fél évtizede digitalizálja kiállításai katalógusait és művészeti könyveit, melyek mostantól a szélesebb közönség számára is elérhetők - olyan, nagy jelentőségű munkákról van szó például, mint a Picasso háborús évek alatti festészetéről szóló, az expresszionizmust, vagy Kandinszkij munkáit bemutató kötetek.
A kollekció továbbá katalógusokat és retrospektív kiállítási anyagokat is magába foglal, olyan mesterek nevével fémjelezve, mint Paul Klee, Robert Rauschenberg, Max Ernst, Francis Bacon vagy Mark Rothko.
A teljes gyűjtemény itt link böngészhető.


Nemzetközi adatbázis a zöld épületekrőlFEL

Az adatbázis minden épülete kimagasló egészségi szempontból, valamilyen zöld minősítéssel rendelkezik, és/vagy karbonsemlegesen működik.
A világ élvonalbeli fenntartható épületeinek esettanulmányaiból állított össze digitális könyvtárat a World Green Building Council (WorldGBC). Az adatbázisban szereplő minden egyes épület kimagasló az emberi egészség szempontjából, valamilyen zöld minősítéssel rendelkezik és/vagy karbonsemlegesen működik.
Az épületek és az építőipar a világ energiafogyasztásból rendkívül nagy arányban, becslések szerint 36%-ban részesedik, az energiához kötődő CO2-kibocsátás 39%-ért felel (a kapcsolódó iparágak áramszükségletét is ide számítva).
Miután az emberek idejük 90 százalékát épületekben töltik, egyenes következménye van az egészségtelen beltéri környezetnek az emberi egészségre - például a nedvesség és a penész 40 százalékkal növeli az asztmás rohamok esélyét. Az épületüzemeltetés tehát nagyszerű terep az energia- és a karbonkibocsátás csökkentésére, a levegőminőség javítására és egészséges környezet megteremtésére az egyének és közösségek számára.
A WorldGBC felismerte a növekvő piaci igényt a fenntarthatóság területén legjobban teljesítő épületek bemutatására. Ezért jött létre a könyvtár, amelyet az Amerikai Green Building Council (USGBC) november 19-i atlantai konferenciáján mutattak be. Új projekteket folyamatosan lehet regisztrálni. A projekteket a WorldGBC és a tanácsadó testület által összeállított kritériumok szerint vizsgálják meg.
Aki benevezne egy épületet a könyvtárba, a WGBC oldalán teheti meg.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu