Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/39., nov. 6.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

24.000 hír a KIT-ben
* * * Marketing a térítéses információszolgáltatásokban - konferencia nov. 28-án * * *
Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 1. (olvasóink szavazatára)
Könyvtár - miért kerüli a társadalmi hasznot hozó együttműködéseket?
Megkérdeztük: Szakmai utánpótlás - a szakmai szervezeteknek...
Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 3. A nyomor és a gyermekkori fejlődés
Muzeális könyvtári berendezések 3. - Wlassics-terem a Halisban
Lejárt az olvasójegyem és otthonról hosszabbítás - tanúságos beszélgetés
Csökkenő gyereklétszám - Mit tehet a könyvtár; 4 pontban
Hiányzik a bibliográfiai számbavétel a gasztro-fronton
IFLA-ajánlás: Figyelj az ellenérvekre!
Lehetőség a könyvtár zenei részlegének: beépülés a település zenei stratégiájába
Gyógyszer-kölcsönhatás applikáció - könyvtároshallgatóhoz is méltó feladat
Végre megújult a magyar muzeális könyvállomány online nyilvántartása
Átadták Berlinben az Állami Könyvtár Porosz Örökség épületét
Hanglemez-reneszánsz - Ti kínáljátok?
Irodalomterápia - akár a könyvtárosok mentálhigiénéért
1956-ról, a miskolci közkönyvtártól
Találkozik-e a gyerek olyan szöveggel, amiből később tud választani?
A kritikus / kritikai olvasás területei 86. - Miért veszélyes, ha gyorsan kell reagálnunk az eseményekre

Analógiák

Mely énvédő mechanizmusokat alkalmazod?
Adod-e arcodat és nevedet könyvtári munkádhoz?

Praktikus

Értekezlet-egészségügy - könyvtárosoknak is

Kisszínes

Európa-szerte csökken az e-könyvek adója - nálunk még válasz sincsen
Bibliodráma után polgármesterség

Információforrások

Az Internet Archive könyves hivatkozásaival bővül a Wikipédia forrásjegyzéke
Hol vannak a közművek alattad? - Jó tudni, ha pl. fát ültetsz


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

24.000 hír a KIT-benFEL

Szinte bármely kurrens könyvtári témához kereshető szakmai háttér a KIT adatbázisából.
A KIT archívuma, mint a legvaskosabb hazai könyvtárakkal kapcsolatos adatbázis heti 35 körüli hírrel gazdagodik. Ezek speciális tartalmai:
- hetente megjelenő képgaléria (az aktuális friss képek láthatók a portálon)
- olvasóink szavazatára készülő heti angol referátum, Habók Lilla által
- az angol mellett visszatérően közlünk németből illetve hollandból referált anyagokat is
- figyelemfelhívó, nem reprezentatív szavazás, hetente
- az egyes lapszámokban kb. 8 saját tartalom jelenik meg (beleértve a a fordítást illetve referálást is)
- sorozatok, pl. kritikus olvasás, felkészülés a szegény használók támogatására
- bár a visszakereső rendszer a szerény anyagi források miatt elavult, 2018-tól könyvtárnév szerint is kereshetünk a portálon
- a cikkekben szereplő könyvtárak weboldala is elérhető a cikkekből 2018-tól (ezzel a kényelmi funkcióval is kiegészítjük az általunk referált és szemlézett forrásokat).
A KIT továbbra is szabadidős szakmai elkötelezettségből és magánzsebből készülő, független lap. Aki szerkeszti, folyamatos késztetést érez a naprakész szakmai információszerzésre, praktikusan napi 4-5 óra olvasásra, értelmezésre. S jóleső érzés egy-egy témának jelen nemzetközi helyzetét és közelmúltját látni, naprakészen tájékozottnak lenni, rendszerek működését nagyobb összefüggésekben látni :-)
Használóink kritikus véleményét továbbra is köszönettel fogadjuk.
A szerkesztők nevében: Mikulás Gábor

Hírforrás: KIT-információ
2019. november 06.

* * * Marketing a térítéses információszolgáltatásokban - konferencia nov. 28-án * * *FEL

November 28-án (csütörtökön) lesz a KSH Könyvtár és a Magyar Információbrókerek Egyesületének közös marketing-konferenciája. Támogatók: Magyar Telekom, Infodok Kft. Előadások:
- Új generációk, új kihívások; a jövő információs igényei (Turcsán Tamás, Startup tanácsadó, közösségimédia-szakértő és társadalmi innovátor)
- A szolgáltatások igénybe vételének ösztönzése, igazodva a megrendelőtermészetéhez (Kóródy Judit, Infodok Kft., Magyar Telekom Infotéka)
- Eszközök a sorok között búvó ügyféligények kimutatására (Dr. Síklaki István, szociálpszichológus)
- Információs támogatás a marketingháborúban (Német Ferenc, alelnök; Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara)
- Marketing-eszközök a liftes szövegtől a konferenciaelőadásig (Mikulás Gábor, GM Info Consulting Kft.)
- Online marketing megoldások ügyfélszerzéshez, miben segít nekünk a Google és a FB, mint "nagytestvér"? (Győri Alex, PPC üzletágvezető, INTREN)
- Az adatvezérelt igazságnyomában (Farkas Anikó, kommunikációs specialista, SentiOne)
További részletek napokon belül a link oldalon lesznek. - Könyvtárosoknak hatalmas kedvezmény!


Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 1. (olvasóink szavazatára)FEL

13 Penguin Book szerző osztotta meg, miért fontos neki a helyi könyvtár. A történtekből kirajzolódik, miért érdemes védeni a könyvtárakat. Az első részben az első négy író gondolatait foglaljuk össze.
- Diana Evans (regényíró, az Ordinary People szerzője): két helytől érzi, hogy meghaladhatja a valóságot, az uszoda és a könyvtár. Magasabbnak, tisztábbnak érzi magát tőlük. Hazafelé a könyvekkel úgy érezte, a város túllép saját dimenzióin. De most Neasden (London külvárosi kerülete - szerk.) üres a könyvtára nélkül. "Hajléktalanná váltak a szavak."
- Gary Ferguson (a természetben élő emberről, ökológiáról író szerző, műve pl. The Eight Master Lessons of Nature) 10 percre állt a házuktól a könyvtár. Itt találkozhatott először hozzá hasonló írókkal, akiket szintén megérintett a természet. Pl. Sigurd Olson biológus, Ernest Thompson Seton állatos történetmesélő vagy North Woods, Helen Hoover.
- Adrian J. Walker (kitalált világokról, világvégéről szóló könyvek szerzője, pl. The End of the World Survivors Club): A könyvtár ragyogó példa a sztoicizmusra. Felmutatja a középső ujját a világ többi része ellen, ami szerint mindennek ára van, vagy bonyolultnak kell lennie, vagy büntetés az elérése. Walkert legutóbb a lányai ébresztették rá erre, akiket beíratott a könyvtárba. Halmozták az érdekesnek tűnő könyveket. A végén félve kérdezték meg: mennyibe fog mindez kerülni?
- Jack Shenker (Londonról és Kairóról tudósító politikai újságíró, könyve: Now We Have Your Attention): Kiskorában öt percbe telt bárhová elutaznia - hegycsúcsokra, szurdokok mélyére. A múltba, amire nem emlékeztetett és a jövőbe, amit még nem élt meg. Minden út a könyvtárba betéréssel kezdődött. Azóta is minden könyvet könyvtárban írta, különböző kontinenseken. Itt csendesen lehet közösségi. Egy olyan helyen, ami nagyobb a pénznél és önmagunknál. (ref.: Habók Lilla)


Könyvtár - miért kerüli a társadalmi hasznot hozó együttműködéseket?FEL

Kistelepüléseken nincs mód sok kis intézmény, szolgáltatóhely párhuzamos működtetésére. Összevontan azonban amellett, hogy elkerülhető a funkciók eltűnése, a szinergiák is kihasználhatók. Így születnek az összevont intézmények, pl. kocsma-könyvtár, játékbolt-könyvtár stb. Magyarországon évtizedek óta szükség lenne ilyen együttműködésekre, de nem ismert hazai pilot projekt sem. (MG)
- 2003 óta folyamatosan csökken a kiskereskedelmi üzletek száma hazánkban. Ellenben a boltok alapterülete egyre csak növekszik. Az is kiderült, mennyit keresnek az alkalmazottak.
Folyamatosan csökken a kiskereskedelmi üzletek száma 2013 óta, tavaly 2,6 százalékkal volt kevesebb egység, mint 2017-ben - írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.
Az üzletek számának csökkenése mellett az alapterületük folyamatosan növekszik, 2013 és 2019 között 9,6 százalékkal nőtt. Fő tevékenysége alapján 106 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván az ágazatban, 1,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az ágazat vállalkozásai foglalkoztatják az ország összes dolgozójának 8,1 százalékát, 361 ezer embert. Az előző évhez képest a szektorban 2,1 százalékkal dolgoztak kevesebben, míg nemzetgazdasági szinten 1,1 százalékkal nőtt a létszám.
Az alkalmazásban lévők átlagkeresete 258 ezer forint volt a kiskereskedelemben, a fizikai dolgozók 219 ezer, a szellemiek pedig 341 ezer forintot vihettek haza.


Megkérdeztük: Szakmai utánpótlás - a szakmai szervezeteknek...FEL

A címben feltett félmondatra a nem reprezentatív válaszok megoszlása:
14 - felelősen kellene foglalkozniuk a témával
7 - felelősen foglalkoznak a témával
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu
A válaszadók szerint a szakmai szervezeteknek kellene, vagy a jelenleginél jobban kellene foglalkozniuk a szakmai utánpótlás kérdésével, mert a jelenlegi szint nem megfelelő. Az adatok diagramja: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. november 06.

Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 3. A nyomor és a gyermekkori fejlődésFEL

Folytatva link sorozatunkat...
A kisgyermekkor tükrözi leginkább, hogy a nyomorúság csírájában fojthatja el a legkiszolgáltatottabbak jövőjét. George Orwell tűpontosan ragadta meg a nélkülözés lényegét, amikor azt írta: "A szegénység legfőbb jellemzője, hogy megsemmisíti a jövőt."
A gyermekkor paradoxona, hogy a fejlődés ekkor a legintenzívebb, ugyanakkor a legsérülékenyebb is - a nyomor pedig ugyanúgy hatol át már a méhfalon is, mint az alkohol vagy a dohányfüst. Az ebben a létállapotban sűrűsödő kockázatok - az anya mentális állapota, stressz-szintje, táplálkozása, káros szenvedélyei stb. - következtében rengeteg szegénységben születő gyermek kisebb testtel, kisebb timusszal (az immunrendszer működésében szerepet játszó ún. csecsemőmiriggyel), kisebb aggyal, nagyon sok esetben koraszülöttként jön világra - ezek összessége komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek közül rengeteg csak felnőttkorban, kései fázisában jelentkezik.
Az agy fejlődése szempontjából az első három év kritikus, ekkor alakul ki e szervünk 80-85%-a: a szegénységben élő gyermekek viszont már ekkor szinte behozhatatlan hátrányokat szenvednek el. A szülő a gyermek első tanára is, tőle sajátíthatná el többek között az érzelemkezelést, az önállóságra törekvést vagy épp a kíváncsiságot - a túlélésre koncentráló közegben erre azonban vajmi kevés az esély.
A "nyomor gyermekei" a krónikus stresszel való megbirkózáshoz nemhogy segítséget nem kapnak, de kevesebb figyelemben részesülnek, hiszen az általában kevésbé válaszkész szüleiknek nem jut ereje - vagy nincs tudása és önbizalma - többek között az olyan tevékenységekhez, mint a mesélés, a ringatás, a játék. A nyomor leggyakrabban ingerszegény tárgyi környezettel is együtt jár. Nagyon fontos, hogy ilyen körülmények között az örökletes jó adottságok sem tudnak megnyilvánulni, kibontakozni!


Muzeális könyvtári berendezések 3. - Wlassics-terem a HalisbanFEL

A 2001-ben elkészült nagykanizsai könyvtárpalota új berendezésekkel, bútorzattal nyitott.
Az a könyvtári tárgyi világ azonban, amit addig használtunk, megszoktunk, szintén jött velünk az új épületbe. Arra törekedtünk, hogy az olvasók által használt terekben csak az új polcokat, bútorokat, eszközöket lehessen látni, használni.
Nem szerettük volna azonban a múltat végképp eltörölni. Az épület kanizsai várat idéző "bástyájában", a 2. szinten a helyismereti állományunkat a korábbi bútoraink egy-egy példányára helyeztük el, a teret az addig használt bútorokkal rendeztük be. Apróbb eszközeinket is itt mutatjuk be (katalóguscédulát készítő stencilgép, mechanikus forgalomszámláló, írógépek, hangfalak, feliratok stb.).
A termet a könyvtárunk névadásakor többek által javasolt, de a névadási versenyben Halis Istvánnal szemben alulmaradt Wlassics Gyuláról (vallás- és közoktatás-ügyi miniszter) neveztük el.
Ez a tér ma is kedves hangulatú része könyvtárunknak. Az itteni bútorokból került már időszakosan a bejárathoz is néhány bútor és eszköz. Ezekből lett pl. évfordulós eseményünkre felépített retro enteriőrünk is.
A két fokozatos fellépő, a székek egy rész, néhány polcunk is helyi kivitelezők munkáját dicséri. - Czupi Gyula, igazgató

Hírforrás: Halis István Városi Könyvtár
2019. november 06.

Lejárt az olvasójegyem és otthonról hosszabbítás - tanúságos beszélgetésFEL

"Lejárt az olvasójegyem. A fszek-hu-n itthonról hogy tudom meghosszabbítani?" - volt olvasható a Facebook Könyvtáros csoportjában. A válasz a poén lelövésével: nem lehetséges, de dolgozunk rajta.
Eközben azonban tanúságos beszélgetés alakult ki, hogy pl. a bankok, webshopok vagy a könyvtárak szigorúbbak-e az adatok begyűjtésében. Még érdekesebb azonban a nyilatkozók attitűdje, marketing-orientációja: melyek a használói igények szolgálatának határai, illetve mennyiben törekszünk annak kitolásában - a használók érdekében. (MG)


Csökkenő gyereklétszám - Mit tehet a könyvtár; 4 pontbanFEL

A csökkenő gyerekszám többféle módon hat a könyvtárakra. Mark Deckers holland könyvtári tanácsadó a holland adatokat figyelembe véve négy, a magyar valóságra is alkalmazható lehetőséget fogalmazott meg könyvtárak számára.
1. Az alapfokú oktatás átalakítása - Változik az alapfokú oktatás helyzete. A kistelepülések iskolái jelentős nyomás alá kerülnek. Várhatóan csökken a számuk. Az iskolák figyelme elsősorban a túlélésre vagy a nagyobb egységeire irányul. Kevesebb figyelem jut más felekkel való együttműködésre. - Lehetőség azonban, hogy nagyobb (összevont) iskolák esetén kevesebb fizikai iskolai könyvtárat kell támogatni. Méretgazdaságosabbakká válhatnak az iskolai könyvtárak.
2. Társadalmi kohézió kis központokban - Fiatalok nélkül csökken a kisközösségek életereje. Az iskolaudvar az egyik utolsó fizikai hely, ahol sok ember találkozik. Kevesebb gyerekkel és iskola nélkül vagy csapást szenved a társadalmi kohézió.
A könyvtárak a kisközösségekkel együtt a társadalmi kohézió új irányait dolgozhatják ki. Ilyen tevékenységekre támogatások is elérhetőek. Bár nem könnyű folyamat, és könyvtárainknak még mindig van hová fejlődnie, de a lehetőség adott.
3. Az együttműködés sürgőssége - A létszámcsökkenés miatt további mielőbbi együttműködésre van szükség az iskolákkal, kisközösségekkel (pl. egyesületek, öntevékeny körök, egyházi és szakmai közösségek), illetve más partnerekkel (intézmények, hatóságok stb.). Elsőre nem is gondolnánk, hogy hányféle közösség, partner jöhet szóba.
4. Több idős ember és a szolgáltatás alakítása - Az utóbbi években a fiatalok váltak a könyvtár törzsközönségévé. Bár még sokat tehetünk értük, az is jó, ha az idősebb emberekre erősítünk. Vannak könyvtárakat, amelyek demencia-baráttá válnak, Alzheimer-kávézókat szerveznek vagy különféleképpen működnek együtt az időskorúak szövetségeivel. Mindemellett még nagyon sok lehetőség van. Mert ha egy dolog világos, akkor az az, hogy az időseknek van jövőjük. (ref.: MG)


Hiányzik a bibliográfiai számbavétel a gasztro-frontonFEL

Cserna-Szabó András: A magyar gasztroforradalom kettős jelszava - hagyomány és evolúció - tökéletesen megfogalmazta, hogy mit kellene csinálni. Szerintem ebben mindenki egyetért. De az az igazság, hogy a forradalmárok jó részét soha nem érdekelte, és ma sem érdekli a hagyomány. Hidegen hagyja őket a magyar konyha valódi története. Teljesen érthető, hogy külföldi mintákat kezdtek követni, de nem lehet a tetőnél kezdeni az építkezést.
Nincsenek gasztrotörténészeink. Ezt a melót nagyrészt írók, újságírók, vendéglősök, helytörténészek végzik el úgy, ahogy ők tudják. Mi, amatőrök. Ezerszer idéztem már, most megint idézem, mert semmit sem veszített érvényéből Kovács Sándor Iván 1981-es dörgedelme: szakácskönyv-irodalmunk felszínes és szegényes, az egész témakör feldolgozatlan, és "mennyi felületesség és ellentmondás jellemzi még az igényesebb megközelítéseket is. Ami régi szakácskönyveink szöveg- és forráskritikája, összehasonlító tipológiája, valamint szerkezeti vizsgálata terén történt - az a nullával egyenlő, (...) hiszen a nyelvész, gasztronómus, a művelődéstörténész rendszerint a másiktól függetlenül búvárolta némelyiket, s nemhogy összefoglaló, értékelő áttekintésükre nem került sor, de bibliográfiai számbavételük is hiányzik."


IFLA-ajánlás: Figyelj az ellenérvekre!FEL

Az IFLA blogján a "10 perces könyvtári ügyvéd #42": üzenetében javasolja: Gondolj az ellenérvekre.
Az érdekképviselet az emberek gondolkodásának megváltoztatásáról szól. Ugyanis azt szeretnéd, hogy másképp gondolkodjanak és másképpen cselekedjenek, mint eddig. Időnként probléma egyszerűen csak az, hogy korábban nem fordítottak időt a könyvtárak ügyének átgondolására. De néha lehet némi ellenállás is.
Ezért meg kell tudnod megmagyarázni, hogy miért kellene időt és figyelmet fordítani a könyvtárakra, valami más helyett.
Ha törvényt vagy rendeletet akarnál megváltoztatni, esélyes, hogy ellenkezést váltasz ki. Ezért próbáld meg elképzelni, hogy miért nem támogatná valaki általában a könyvtárakat, vagy a kérésedet. Írd le ötleteidet, és próbálj válaszolni az ellenérvekre. Ezzel meggyőzőbbé válhatsz! Sok szerencsét!


Lehetőség a könyvtár zenei részlegének: beépülés a település zenei stratégiájábaFEL

A Világgazdasági Fórum tagjainak figyelmét felhívták arra, hogy a zene körülöttünk van, természetesnek vesszük, hogy rendelkezésre áll, de a forrás nem kiapadhatatlan. Ha nem tanítják, ha nem fektetnek be ebbe a területbe, ha nem támogatják, és nem átgondoltan, zenei fókusszal terveznek a városvezetők, akár el is tűnhet a mindennapokból.
A zene minden életkorban pozitív hatással van az emberre. A zene kognitív, szervezési és vezetési készségeket igényel, a mások elé kiállás, a szereplés, az eredmény megmutatása alapvető követelmény. Kutatás bizonyítja, hogy aki koncertre jár, akár évekkel meghosszabbíthatja az életét, a zenehallgatás a demenciát és az egyedüllétet is enyhíti. A zene csökkentheti az előítéleteket is. Ezek a különálló kezdeményezések azonban egy-egy problémára koncentrálnak, ahelyett, hogy a közösségi összetartás és a gazdasági növekedés stratégiai fontosságú központi elemének tekintenék.
Vannak pozitív példák, olyan városok, ahol zenei stratégiát dolgoztak ki, ahol a zenét holisztikusan tekintik, beleértve a közösségekre és a gazdaságra gyakorolt hatást. Franciaországban épp a Nemzeti Zenei Központ felállításán dolgoznak, ahol az ország egyes régióit vizsgálják ebből a különleges szempontból. Londonban a városfejlesztés irányai változtak meg, a kulturális infrastruktúra fejlesztése vált prioritássá.
Az Egyesült Államokban kéttucatnyi város vesz részt zenei urbanizációs programban. Nashville és Austin már régóta zenei stratégiában gondolkodik, New Orleans új kezdeményezése a város zenészei által létrehozott intellektuális vagyon kezelésére jött létre, Indianában a helyi muzsikusok brandjeinek építését, turizmust és befektetéseket fejlesztő stratégiát fogadtak el, New Yorkban a női zenészek támogatása került középpontba.

Régebbi hírforrás(ok): Miért nem hallgatunk új zenéket 33 éves kor felett? - Zeneikönyvtár-marketing link

Gyógyszer-kölcsönhatás applikáció - könyvtároshallgatóhoz is méltó feladatFEL

Gyógyszer-kölcsönhatások és gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: sokunknak okozhat fejtörést, hogy mit mivel ne szedjünk. Ebben segíthet a Karda Edith által kifejlesztett alkalmazás. A kolozsvári Karda Edith a BBTE Matematika és Informatika Karának német tagozatán írt államvizsga-dolgozata részeként alkotta meg a Medinfo alkalmazást, amely képes kimutatni, hogy milyen kölcsönhatásban vannak a gyógyszerek egymással vagy a különböző élelmiszerekkel, italokkal, ami által megelőzhetőek lennének a gyógyszerek ebből származó negatív mellékhatásai.
Meglehetősen nagy sajtóvisszhangot váltott ki a román nyelvű médiában az államvizsga-dolgozatod. Mi volt a kutatásod témája és milyen eredményekre jutottál?
- Kíváncsiságból már az elején feldolgoztam az adatok egy részét. Ebből az derült ki, hogy a vizsgált 1000 gyógyszer legalább 65%-a 100 másik gyógyszerrel áll negatív kölcsönhatásban. Ez borzasztóan sok, amit senki nem tud sem megjegyezni, sőt, az orvosoknak sem egyszerű. Szóval kitaláltam egy olyan applikációt, illetve weboldalas felületet, ahol a betegek, kémikusok, dietetikusok, orvosok és bárki könnyedén meg tudja nézni, hogy a felírt gyógyszereik egymással milyen kapcsolatban állnak. Hasonló applikációk már működnek különböző bővítésekkel. Azonban utánanéztem, és ez az egyetlen olyan kezdeményezés, ahol a gyógyszerek kombinációja mellett a felhasználók rákereshetnek majd a különböző élelmiszerek és italok gyógyszerekre gyakorolt negatív reakciójára is. Egy hatalmas adatbázis áll majd a felhasználók rendelkezésére, 11.292 fajta gyógyszerrel, amit folyamatosan bővítenék, és ami tartalmazza a kísérleti termékeket is.


Végre megújult a magyar muzeális könyvállomány online nyilvántartásaFEL

Megújult a magyar muzeális könyvállomány online nyilvántartása, a rendszert a napokban mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).
Az új rendszer segítségével Magyarország teljes muzeális könyvgyűjteményét egyetlen felületen lehet rögzíteni és elérhetővé tenni - emelte ki Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója. A Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásának (MKDNy) megújítása régi adóssága a szakmának - fűzte hozzá a főigazgató, aki elmondta: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy tízmilliárd forintot biztosít a nemzeti könyvtár informatikai fejlesztéseire. A megújult nyilvántartás az első modulja a fejlesztés alatt álló Országos Könyvtári Platformnak (OKP), amely a tervek szerint egy komplex virtuális térben fogja egyesíti a magyar könyvtári intézmények rendszereit - hangsúlyozta Hammerstein. A megújult MKDNy-ban jelenleg több mint 243 ezer rekord, köztük mintegy 230 ezer könyv, valamint zeneművek, időszaki kiadványok, térképek és vizuális anyagok kereshetőek. A megújult rendszer a mkdny.oszk.hu internetes címen érhető el - mondta el a rendszert fejlesztő HerMész-Soft Kft. munkatársa, Seres Péter.


Átadták Berlinben az Állami Könyvtár Porosz Örökség épületétFEL

Befejeződött a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye, a berlini állami könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin link - StaBi) főépületének rekonstrukciója - jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.
A német főváros leghíresebb útján, az Unter den Lindenen álló épület felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik legnagyobb szabású kulturális beruházása.
Mint számos hasonló állami finanszírozású berlini óriásprojekt, ez is több éves késéssel és a tervezettnél jóval drágábban készült el. A 2005-ben elkezdett munkát az első tervek szerint 2012-ben kellett volna befejezni, és a végelszámolásban szereplő 470 millió euró (155 milliárd forint) helyett 326 millió eurót kellett volna költeni rá - emelte ki az RBB.
Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen most először végeztek teljes körű rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres épület 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején előbb ideiglenesen befedték, majd 1977-ben elbontották.
A StaBi a legnagyobb német tudományos könyvtár, jelenlegi szerkezetében az egykori kelet-berlini és a nyugat-berlini szekciók 1992-ben végrehajtott újraegyesítésével jött létre. Több mint 25 millió dokumentumot, könyvet, kéziratot őriz, legnagyobb kincsei közé tartozik az egyik legismertebb klasszikus zenei alkotás, Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája és Wolfgang Amadeus Mozart számos operája, köztük A varázsfuvola eredeti partitúrája.


Hanglemez-reneszánsz - Ti kínáljátok?FEL

Nem csupán a nosztalgia hajtja, immár a legfiatalabbak is rákaptak a hagyományos hanglemezekre, amelyek eladásai évről évre rekordokat döntenek.
Harminc éve győzte le a compact disc a bakelitet, mára pedig a cd is lejárt lemez lett: a lejátszott zenék döntő többsége a streamingszolgáltatók közvetítésével jut az emberek fülébe. Egy kisebb, de egyre növekvő hányaduk viszont újra a fekete lemezeken szólal meg. Az elmúlt évtizedben világszerte rendületlenül nőtt az eladott vinillemezek száma, az Egyesült Államokban pedig a belőlük származó bevétel már utol is érte a párhuzamosan ugyanilyen lendületesen hanyatló cd-két.
A felhőből számolatlanul ömlő muzsikával ellentétben a bakelit egyedi, kézzelfogható, birtokolható, gyűjthető kultusztárggyá vált, és ezen a téren sokat nyomnak a latban a látványos, hol exkluzív művészi borítók is.
A zene- és szórakoztatóipari marketingkutatásokra specializálódott MusicWatch úgy találta, hogy az összes vinillemez közel háromnegyedét - legalábbis az Egyesült Államokban - 35 év alatti, a felét pedig még a 25. életévüket sem betöltött vásárlók szerzik be.
Nem utolsósorban az is pörgeti a bakelitpiacot, hogy a digitális tömörítésű zenékhez képes az analóg technikáknak - nem csak audiofilek fülei által érzékelhetően - teltebb, sokszínűbb, szebb a hangzásvilága. Ráadásul - úgy tűnik - menő lett ezt az élményt nem telefon-fülhallgató kombóján keresztül átélni, hanem rituálisan a nappaliban.
- Mely könyvtár kínálja ez ma? (MG)


Irodalomterápia - akár a könyvtárosok mentálhigiénéértFEL

A 21. században megváltozott a munkavállaláshoz fűződő viszonyunk. Ezekhez a megváltozott igényekhez alkalmazkodva egy újfajta irányzatként jelenik meg a terápiás szakemberek, például irodalomterapeuták bevonása a csapatépítők és vállalati workshopok világába. A módszer működésébe, előnyeibe és lehetséges alkalmazási területeibe Rudolf Panka irodalomterapeuta vezeti be az olvasókat.
Ma a munkavállalók olyan állásra vágynak, amiben teljes személyiségükkel tudnak részt venni: azonosulni akarnak a munkaadó cégük értékeivel, céljaival, azt szeretnék, ha a munkájuk értékteremtő lenne, motiváltan szeretnének különböző kihívások elé nézni, folyamatos fejlődés lehetősége mellett. Az is sokszor előfordul, hogy elsődleges baráti körük, szociális hálójuk nagy része kollégáikból tevődik össze. Szabadidős tevékenységeik így egybefonódnak céges életükkel, nem különül el munkavállalói és magánszemélyiségük.
Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a cég alkalmazkodjon ezekhez a változó igényekhez: teljes személyiségként kezelje alkalmazottait, vegye figyelembe szerteágazó és több területet érintő igényeiket.
A bennünk rejlő kreativitás - Ezekhez a megváltozott igényekhez alkalmazkodva jelent meg újfajta irányzatként a terápiás szakemberek bevonása a csapatépítők és vállalati workshopok világába. Ezen belül a különböző művészetterápiás irányzatok itthon is egyre népszerűbbek, ami nem is csoda, hiszen a mindannyiunkban ott rejlő kreativitást, asszociációs és absztrakciós képességet hívják segítségül.


1956-ról, a miskolci közkönyvtártólFEL

Gazdag irodalommal rendelkezik megyénk az 1956-os forradalom helyi eseményeiről és azok résztvevőiről.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint a megye legnagyobb közkönyvtára - jelentős irodalommal - könyvekkel, dokumentumgyűjteményekkel, korabeli sajtószemlével - rendelkezik az 1956-os magyarországi forradalom történéseiről. Némileg helyzeti előnyben is van az intézmény, hiszen azokon az októberi napokon nagyon sok történés megyénkhez, megyénkbeli településekhez, itt élő és dolgozó emberekhez kötődik. A művek mindenki által közvetlenül hozzáférhetők, ha nem is a közkönyvtári polcokon, de raktárból kikérve, a helytörténeti tárban helyben olvasásra tanulmányozásra felhasználható módon.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - Venyigéné Makrányi Margit összeállításában - saját kiadású szöveggyűjteményt is megjelentetett a középiskolások számára "Hűséggel szeretnők ezt az örökséget hordozni" - az 1956-os forradalom eseményei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel. A könyv az 1956. októberi és az azt követő eseményeket mutatja be. A kiadvány anyagát túlnyomó részben a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár birtokában lévő, a megyében megjelent újságok és apró nyomtatványok alapján állították össze.


Találkozik-e a gyerek olyan szöveggel, amiből később tud választani?FEL

Egyáltalán nem könnyű más korúnak, más neműnek, más szociális helyzetűnek kiadni magunkat az internet anonimitására támaszkodva, mint gondolnánk. Sőt, a hozzáértők képesek pontos profilt alkotni a bűnözőkről pusztán a nyelvhasználatuk alapján. Ránki Sára magyartanárral és igazságügyi nyelvésszel beszélgettünk.
hvg: És az mennyiben hathat a gyerekek nyelvhasználatára, ha kevés könyvet olvasnak, és az irodalmi nyelvvel szinte soha nem találkoznak, miközben a videojátékokéval állandóan?
R. S.: Ezen lehet hőbörögni, de sok értelme nincs. Ahogy a világ változik, változik a nyelv is, ez mindig így volt. Nem az a kérdés, hogy változik-e, hanem az, hogy ezzel a változással mit tudunk kezdeni. Nyelvstratégiai döntéseket nem lehet hozni, ez már megbukott a nyelvújításnál is. Nem lehet azt mondani, hogy ezt a szót többé ne mondd, hanem mondd azt helyette, hogy. Mondhatom esetleg, hogy szerintem jobb lenne, ha azt a másikat használnád, vagy hogy kérlek, a dolgozatban ne használd azt a rövidítést, amit a chaten szoktál. De szerintem ez a dolog túl van lihegve. Az anyanyelvápolás nem az, hogy a gyerek rövidít-e, vagy mit mond a számítógépes játék közben, hanem az, hogy találkozik-e olyan szöveggel, amiből később tud választani. Be kell kínálni neki ezeket. Magyartanárként tapasztalom, hogy igenis tetszik nekik a klasszikus irodalom is, ha nem erőltetjük, és megfelelő módszerekkel mutatjuk be nekik. Meg lehet szerettetni velük a könyveket. Ez nem egy elvetemült generáció. Csak olyan sok rossz közül is lehet választani, hogy meg kell mutatni a nagyon sok jót is.


A kritikus / kritikai olvasás területei 86. - Miért veszélyes, ha gyorsan kell reagálnunk az eseményekreFEL

Annak ellenére, hogy az ingerek záporában és az idő szorításában kell leélnünk az életünket, egy pillanatra sem engedhetjük, hogy mindez megbénítson bennünket. Fel kell mérnünk a helyzeteket, észre kell vennünk a jeleket, be kell jósolnunk a következményeket, ki kell dolgoznunk a lépéseket, végső soron pedig meg kell valósítanunk a terveinket... A legtöbb esetben azonban jóval kevesebb idő áll a rendelkezésünkre, mint amennyire valóban szükségünk lenne, így hát ismét be kell vetnünk néhány pszichés cselt. Egészen pontosan a következőket:
- elég fontosnak, magabiztosnak és hatékonynak kell éreznünk magunkat,
- preferálnunk kell a közeli és azonnal elérhető dolgokat - szemben a távoli és csak később megszerezhető forrásokkal,
- szeretnünk kell az egyszerű és egyértelmű válaszokat - szemben a bonyolult és zavaros opciókkal,
- minden áron be kell fejeznünk azokat a folyamatokat, amelyekbe egyszer már belefektettük az időnket és az energiánkat,
- valamint el kell kerülnünk a visszafordíthatatlan döntésekből származó hibákat, s meg kell őriznünk a saját csoportunkon belüli státuszunkat.
Jól látható, hogy a különféle hibák és torzítások eredendően azért jöttek létre, hogy mentális szempontból megkönnyítsék kicsit az életünket. Nem egy esetben azonban ezek inkább tévútra csalnak, mintsem előnyhöz juttatnak minket. Például felszínes észlelésre, spekulatív értelmezésre, pontatlan emlékezésre és elhamarkodott cselekvésre késztetnek - amelyek rövid távon ugyan hasznosak lehetnek, hosszú távon azonban biztos kudarcra vannak ítélve. Már csak ezért is érdemes tisztában lennünk az imént felsorolt kockázati tényezőkkel.
Analógiák

Mely énvédő mechanizmusokat alkalmazod?FEL

Csökken a könyvtárak használata, a igazából nem vagyunk elégedettek magunkkal és választott / felénk helyezett feletteseink tevékenységével. Identitásválságunkban gyakran énvédő mechanizmusokat alkalmazunk. - Szerinted melyeket?
1. Feldolgozó, szublimáló, kreatív reakció: az konfliktusok, erőszak, depresszív reagálások elől alkotó tevékenységbe, segítő munkába vagy éppen kertecskénk művelésébe (á la Voltaire) fektetjük energiánkat - ugyanakkor növeli a közömbösséget, sorvasztja az emberi kapcsolatokat.
2. Projekció: a kudarcaink és a belőlük fakadó indulataink kivetítése másokra, kisebb-nagyobb csoportokra; ön­reflexió helyett mások hibáztatása a bajainkért; bűnbakképzés.
3. Hasítás: a műfaj legprimitívebbje; két oldal van, a két tábor, köztük az árokkal: mi és ők, mi és ti, jók és rosszak (az ilyesmit mindkét oldal hozza össze). Fekete-fehér gondolkodás.
4. Azonosulás az agresszorral: többszintes hierarchia nincs meg nélküle: azonosulunk a kis-, közép- és nagyfőnökkel, elfogadjuk, sőt magunkévá tesszük a nézeteit és döntéseit - majd igyekszünk lenyomni azokat a nálunk alsóbb szinteken állók torkán.
5. Reakcióképzés, lereagálás (ellentétbe átfordítás): bár lenézem azokat a feletteseket, akiket a nyakamra ültettek, de csak úgy tudom elviselni az egészet, hogy jó képet vágok hozzá, teljesítem a kívánságaikat, a kezük alá dolgozok, nélkülözhetetlenné teszem magam, kivívva elismerésüket.
6. Tagadás: nem hiszem el azokat az úgymond rágalmakat, melyeket feletteseimről úgymond hordanak össze.
7. Meg nem történtté tevés (undoing): "Igazán nem ártottam senkinek, nem hoztam káros döntéseket, nem jutottam érdemtelenül nagy pénzekhez, amikor még benne voltam a pixisben. Most, hogy már nem vagyok benne, tudom, hogy csak a jó szándék vezérelt legtöbbször. Az utókor majd elismeri, hogy belülről bomlasztottam a rendszert."
8. Racionalizálás: "Tudom, hogy nem mindig erkölcsös dolgokba vonnak be, de ha nem én teszem meg, akkor mást, rosszabbat találnak a helyemre."
9. Regresszió (visszaesés egy korábbi életszakaszba): a hierarchikus szervezetekben az utasítások a legmagasabb szintről lefelé haladnak, a hierarchiát alkotó személyek a döntés és a felelősség fölfelé tolásával arányosan "óvodássá" válnak, alárendelődővé, felelősséghárítóvá, önállótlanná, esetleg éppen ordítozóvá és hadonászóvá, gátlástalanul erőszakossá, a beosztottjaikat és kollégáikat bántalmazóvá).


Adod-e arcodat és nevedet könyvtári munkádhoz?FEL

Könyvtárügyben is előfordul az a szélsőséges eset, hogy a Katalisten emailcím alapján azonosítható, de aláírással nem szolgáló potentát ad közzé levelet. Máskor országos hatókörű intézet munkatársa szervezeti email mögé bújva aláírás nélküli levelet közöl. Vagy hogy könyvtárszakmai közlemény keltezés és aláírás nélkül jelenik meg. Mindezek a minőségirányítás(!) - vö.: egyértelmű felelősségi rendszer - önjelölt gurujától is akár. - "De köztetek ne így legyen..." - mondhatnánk. Mástól persze elégedetten könyveljük el a felelősségvállalást. (MG)
- Mondhatnánk, hogy "csak egy pék csak egy akciója", de olyannyira korunk szava, hogy helye van a tematikánkban. Különösen, hogy az egyik legelismertebb hazai kovászos pék tette közzé a felhívást, mégpedig jótékonysági sütés keretében.
Jelenleg három üzletét viszi Vajda József, avagy Józsi, a pék. A Lövőház utcai Szerelmes levélben is volt szerencsénk biogyümölcsök felhasználásával készült süteményeket enni, de a pék nemrég először csak annyit tett közzé, hogy ezentúl szeretnének még nagyobb figyelmet szentelni a gyermekek egészségére, és leszögezte, hogy nem használnak finomított alapanyagokat, köztük cukrot sem. Az irány így hangzik: "teljes kiőrlésű bioliszt, kevés vaj, méz, szatmári szilvalekvár, dió, mák."
Ma pedig ezt a felhívást tette közzé:
A kitételeknek megfelelő kistermelők jelentkezését várják a Pékműhelyben! Elérhetőségek itt!
"...KERESEK olyan magyar kistermelő(ke)t, aki vállalja arcával, nevével, hogy TELJESEN vegyszermentes alapanyagot tud hozni ehhez a süteményhez gyermekek számára!
Leírom, hogy mire van szükségem hozzá! ..."
Praktikus

Értekezlet-egészségügy - könyvtárosoknak isFEL

Egy-egy hosszabb megbeszélés alatt az asztal alatt a következő gyakorlatokat is kipróbálhatjuk:
- Szorítsuk talpunkat többször erősen a talajhoz.
- Emeljük lábujjhegyre a lábunkat, majd engedjük le a sarkunkat. Ismételjük többször.
- Végezzünk bokakörzést.
- Váltva nyújtsuk ki a térdeinket az asztal alatt bokakörzés.
- Emeljük fel váltva a lábainkat, míg a térdünk el nem éri az asztal alját.
- Feszítsük meg a farizmainkat és tartsuk úgy 10 másodpercig.
Munka után, ha van időnk edzésre, akkor az energiaszint növelésére dinamikus mozgásokat ajánlja Farkas Ildikó, a központ gyógytornásza. Futással, kerékpározással, úszással vagy bármely kardio jellegű sport rendszeres végzésével serkenthetjük egész testünk vérkeringését, javul az állóképesség is, könnyebbek lesznek a mindennapok. Egyénileg vagy csoportosan, személyi edzővel vagy egyedül, pörgős zenére vagy meditatív jelleggel, eszközzel vagy saját testsúllyal, teremben vagy a természetben - a testünk jelezni fogja, mi esek jól.
Kisszínes

Európa-szerte csökken az e-könyvek adója - nálunk még válasz sincsenFEL

Az Európai Unió tavaly októberi döntése nyomán 18 országban drasztikusan csökkentették az e-könyvek áfakulcsát, ám Magyarországon továbbra is 27 százalékos adó terheli az elektronikus kiadványokat, miközben a nyomtatott könyvek áfatartalma csupán 5 százalék. A Pénzügyminisztérium hallgat az ügyben, a szakmai szervezetek javaslatait lesöpri az asztalról a kormány.
Noha az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa már több mint egy éve döntést hozott arról, hogy az e-könyvekre is járhat áfakedvezmény, a magyar kormány továbbra is 27 százalékos adóteherrel sújtja az elektronikus kiadványokat, miközben a hagyományos könyvek áfája 5 százalék.
Ez más összetevőkkel - például az e-könyvekre megszabott, gyakran magasabb szerzői jogdíjjal - együtt már olyan mértékben megdrágíthat egy elektronikus kiadványt, hogy az adott művet jobban megéri nyomtatott formában megvenni, hiába nagyobb sokkal a annak környezetterhelése.
Legutóbb a lengyel kormány döntött az áfakulcs mérséklése mellett, november elsején lépett hatályba az a módosítás, amely értelmében 23 százalékról 5 százalékra csökkent a e-könyvek adóterhe. Lengyelországgal együtt körülbelül húsz európai országban már mérsékelték vagy hamarosan mérsékelni fogják az e-könyveket terhelő adót.
Értesüléseink szerint Magyarországon ennek ellenére nincs napirenden, hogy a kormány mérsékelje az e-könyveket sújtó 27 százalékos áfaterhet. Kérdéseinkkel még szeptember végén megkerestük a Pénzügyminisztériumot. Bár a tárca sajtóosztályának munkatársai azóta több alkalommal telefonon megígérték, hogy válaszolnak kérdéseinkre, ez cikkünk megjelenéséig, hiába telt el több mint egy hónap, nem történt még.

Régebbi hírforrás(ok): Az e-könyvek áfája is 5%-os lesz link

Bibliodráma után polgármesterségFEL

Egyházi gimnáziumba járt, bibliodrámázik, három gyereke és tervezőcége van - V. Naszályi Mártáról mindezt kevesen tudják, azt már jóval többen, hogy az elmúlt években fáradhatatlanul harcolt a budavári mutyik ellen. HVG-portré.
HVG: Mit tud hasznosítani a bibliodráma-csoport vezetői tapasztalataiból majd polgármesterként?
V. Naszályi Márta: Amit már a kampányban is, hogy a közös célért alakult csoport erősebb, mint a tagok egyenként. Ki gondolta volna, akár csak két évvel ezelőtt is, hogy ez a hat párt így együtt tud működni?
Információforrások

Az Internet Archive könyves hivatkozásaival bővül a Wikipédia forrásjegyzékeFEL

Az Internet Archive segítői és automatizált algoritmusai a Wikipédia szócikkekben felkutatják a könyves hivatkozásokat, és a digitális gyűjteményből elérhető példányokra irányítják a forráslinkeket. Ezzel a módszerrel eddig a két szervezet 50 ezer könyvre mutató 130 ezer hivatkozást helyezett el a szócikkekben. A könyvekkel kibővített hivatkozások egyelőre csak az angol, görög és arab szócikkekben érhetők el.
A linkeken megnyitható könyvekből néhány oldal ingyenesen megtekinthető, a teljes digitális könyvet pedig a hagyományos könyvtári kölcsönzéshez hasonlóan a Controlled Digital Lending (CDL) szolgáltatáson keresztül lehet kikölcsönözni.


Hol vannak a közművek alattad? - Jó tudni, ha pl. fát ültetszFEL

Fákat nem lehet közművektől x méteren belül ültetni.
A számodra fontos terület közműveit az link oldalon találhatod meg. Belépés ügyfélkapus regisztrációval lehetséges (ha ilyened nincs, akkor a kormányablakban kapsz segítséget). A belépés után megjelenő térképen település - mely a hírközlés, szénhidrogén (praktikusan: gáz), távhő, áram, víz és szennyvíz vezetékeit mutatja -, cím és helyrajzi szám szerint lehet keresni, a térkép hagyományos nagyítása-kicsinyítése mellett.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu