Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/33., szept. 18.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan növelhető az iskolai könyvtárak képessége, bevethetősége? (olvasóink szavazatára)
Minikonferenciát tartanak, lektorált cikket írnak a hallgatók - könyvtáros támogatással
'Könyvek, amelyekről beszélnek' - gerincfeliratként
Megkérdeztük: Mennyire tudsz felnézni közvetlen felettesedre?
TED - mint SDI-szolgáltató - könyvtár-konkurens vagy modell a könyvtáraknak?
Qr-kódokkal kívülről is olvasható az egri könyvtárbusz
Azért utasítjuk el az innovációt, mert...
Csanádpalota könyvtára teljesít legjobban Csongrádban
Használóképzés az egyetemi könyvtárban - jobb hallgatói eredmények!
Zeneterápia - izgalmas továbblépési lehetőség zenei könyvtárosoknak 3.
A cseheknek van könyvtári portáljuk
Mit tegyél, ha kiégtél, vagy kiégés közeli állapotban vagy könyvtárosként?
Szerelmes hoki
Alig csökkent a sárospataki könyvtár forgalma
A kritikus / kritikai olvasás területei 81. - Most kezdjük a deepfake könyvtári oktatását!
Gyergyószentmiklós - megújulna a könyvtár az új igazgatóval
Virtuális valóság, 3D nyomtató, mozgássérült-mosdó - fejlesztés Marcaliban

Analógiák

Hogyan lehet bonyolult összefüggéseket hatékonyan megvilágítani: - Pl. a Zállatorvossal

Praktikus

Újabb ingyenes app, amivel bárhonnan fejleszthetitek a szókincseteket

Információforrások

Archív sajtóanyagok - kattintásra
Hungarika címlapokat szolgáltatnak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hogyan növelhető az iskolai könyvtárak képessége, bevethetősége? (olvasóink szavazatára)FEL

Hiányos a diákok felsőoktatásra való felkészültsége. Ezt a könyvtárosok információs műveltséggel pótolhatják. Egész életükben hasznos lesz azoknak a gyerekeknek, akik elsajátítják a készséget. Legalábbis ez az optimista olvasata egy közelmúltbeli amerikai felmérésnek általános és középiskolákban. (link
Probléma viszont van. A felsős hallgatók 69 százaléka készül a felsőoktatásba. De csak az iskolai könyvtárak negyedének van felkészítő stratégiája. Információs műveltséget az intézmények 96 százalékában tanítanak valahogyan. De nehéz helyet találni ennek más kompetenciák mellett. A szakértők viszont kihasználhatják ezt a hiányt, csak kis támogatásra van szükségük.
Például Susannah Goldstein a New York-i Brearley iskolai könyvtárosa felsőoktatási szintű kutatást tanított a diákoknak. A diákok meg tudnak csinálni bizonyos feladatokat. De hiányzik számukra a kutatásról alkotott nagyobb kép. Ebben mélyedtek el a feladatban lépésről-lépésre. A feladat együttműködésre is ösztönözte a diákokat.
Az iskolai könyvtárak kevesebb mint negyede működik együtt felsőoktatási könyvtárakkal. A kapcsolat széles skálán mozog. A passzív partnerségtől az aktív, közös információs műveltség oktatásig. Nagyjából felük bátorítja a diákokat látogatásra, megszervezi a látogatást vagy csak bemutatja a helyi felsőoktatási könyvtár weboldalát. Ennél kevesebb helyen a felsőoktatási könyvtáros látogat az iskolába (29%), közös programot dolgoznak ki (16%) vagy elfogadják a diákigazolványt beiratkozáshoz (8%).
A közkönyvtárakkal szintén csak az iskolai könyvtárak 24 százaléka működik együtt. Pedig az információs műveltség az élet minden területén hasznos, iskolán kívül is hatékony lenne a fejlesztése. Még akkor is, ha a diákok egy része nem tanul tovább felsőoktatásban. (ref.: Habók Lilla)


Minikonferenciát tartanak, lektorált cikket írnak a hallgatók - könyvtáros támogatássalFEL

A "beépített" könyvtárosság azt hozza magával, hogy a könyvtárosok egyre nagyobb mértékben vonódnak be az egyetemek életébe, ami új pedagógiai megközelítéseket követel meg tőlük. Ennél fogva az egyetemi könyvtárakban egyre nagyobb teret kap azoknak a készségeknek és képességének az oktatása, amelyek a hallgatók majdani munkahelyén való sikeres helytálláshoz szükségesek. A könyvtárosok ennek a küldetésnek a megvalósításában támaszkodhatnak a saját információkezelési, digitális írástudási és technológiai, valamint a tudományos kommunikáció terén meglevő készségeikre. Egyúttal építhetnek a hallgatók autentikus tapasztalataira is.
Így a Sydney-i Műszaki Egyetem "Energiatudomány és technológia", fizika szakon a harmadik szemeszterben kínált elméleti kurzusában a már korábban is szerepelő információtechnológiai jártasság, az etikus és kultúraközi szemlélet, valamint a közösség iránti elkötelezettség bekerült a kritikai és önálló gondolkodás, kezdeményezőkészség, innováció, csoportban való együttműködés, a tudományos munka kontextusainak ismerete stb. Emellett a könyvtár szerepet kapott a tankönyvekre alapozott oktatás helyett a kihívást jelentő és a bevonódást elősegítő élményekre épülő oktatás megteremtésében. (Eközben nem akarták szem elől téveszteni a szakmai tartalmakat sem, mivel ezeknek a természet- és műszaki tudományos képzésben központi szerepük van.) A döntést az is motiválta, hogy az oktatók többnyire nem rendelkeznek formális oktatási és értékelési képzettséggel az információs műveltség terén, míg a könyvtárosoknak régóta van tapasztalatuk az információkeresési és -értékelési készségek fejlesztésében.
A kurzusért felelős oktató szerint a könyvtárosok bevonása olyan új készségekkel gazdagíthatja az oktatást, mint a digitális és tudományos publikációs írástudás. A könyvtár marketinggel és kommunikációval foglalkozó munkatársainak kiterjedt tapasztalata jól hasznosíthatónak bizonyult az írásbeli kommunikáció, a rendezvényszervezés, továbbá a grafikai tervezés során is. A könyvtárosok segítségével a hallgatók irodalomkutatást végeztek, statisztikai workshopokon vettek részt, és kipróbálhatták, hogy milyen lektorált cikkeket írni és minikonferencián előadásokat tartani. A kurzus gyümölcseként a hallgatók elindítottak egy nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratot PAM Review: Energy Science and Technology címmel, belekóstolva a tudományos munka gyakorlati oldalába. Ebben segítségükre volt az egyetem kiadója, az ePRESS is, amely a könyvtárhoz tartozik. (A jövő felsőoktatási könyvtárai az új generáció autentikus tanulásáért; ref.: Koltay T.)


'Könyvek, amelyekről beszélnek' - gerincfeliratkéntFEL

A címben jelzett felirat olvasható a budapesti Goethe-Intézet könyvtárának link néhány kötetén. A sárga címkék a használók figyelmét extra módon gyűjtik be - kapcsolódva az aktuális társadalmi történésekhez. (MG)


Megkérdeztük: Mennyire tudsz felnézni közvetlen felettesedre?FEL

A kérdésre az alábbi nem reprezentatív válaszokat kaptuk:
22 - szinte semennyire
8 - teljes egészében
9 - általában fel tudok nézni rá
6 - általában nem tudok felnézni rá.
A kérdés a könyvtári közép- és felsővezetőkre, kiválasztásukra vonatkozik. Az. hogy közel 50% a "szinte semennyire" választ adta, nem jelent jó jelet. A diagramot ld.: link . Az is benne lehet, hogy a könyvtárosokat a vezetés ismereteire alig készítik fel a könyvtárosképzésben, illetve azt is, hogy a könyvtáron belüli kiválasztás során nem eléggé kérdés a (potenciális) vezetői képesség. N.b.: a kiválasztott vezetőnek nem szakmailag kell a legelismertebbnek lennie, hanem a vezetési ismeretekben, készségekben, amely magába foglalja a nála szakmailag megfelelőbbek támogatását. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. szeptember 18.
Régebbi hírforrás(ok): Mennyire jellemző, hogy a tehetségesek jutnak előbbre a könyvtárban? link

TED - mint SDI-szolgáltató - könyvtár-konkurens vagy modell a könyvtáraknak? FEL

A TED (Technology, Entertainment, Design - technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: "ideas worth spreading", azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni (link ).
A TED-előadások naprakészsége, profi színvonala bizonyára sokak számára ismert. Magyar hallgatóság számára előny, hogy a 99%-ban angol nyelvű előadások közül igen sok olvasható magyar felirattal is. A megértést segíti, hogy a bonyolultabb részek visszahallgathatók, több nyelv segítségével értelmezhetők. Az oldal újítása, hogy SDI-szolgáltatást, azaz testre szabott információszolgáltatást is kínál link . Ugyan eddig is lehetett őket pl. Twitteren követni, illetve kínáltak tematikus előadás- és cikk-csokrokat, de most beállíthatjuk (angolul), mely témakörökben - technológia, természettudományok, formatervezés, üzlet, együttműködés, innováció, társadalmi változások, egészség, természet, környezet, jövő, kommunikáció, civil tevékenységek, gyereknevelés, személyes fejlődés, humanizmus, társadalom, identitás, közösség; és mindezek altémáit - kapjunk értesítéseket. A megrendelt tartalmakat a megrendelő véleményezheti, így tisztul az érdeklődési profil. A személyre szabott ajánló emailekben a TED-del kapcsolatos helyi történésekről is hírt adnak.
Érdekes helyzet, hogy a TED mutat példát a tájékoztatásban a könyvtáraknak. (MG)


Qr-kódokkal kívülről is olvasható az egri könyvtárbuszFEL

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben. A különlegesen felszerelt, modern jármű megjelenése kéthetente érkezik majd az érintett hevesi települések lakóihoz, kiemelten a fiatalokhoz.
Habis László, Eger polgármestere hangsúlyozta: a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nyitott és kezdeményező, ezt igazolja egy közelmúltbeli akciója is, melynek keretében könyvautomatát létesítettek a városban.
Emlékeztetett arra, hogy a napokban adták át a mintegy félmilliárd forintból felújított, egykori tiszt klub épületében kialakított könyvtárat, melynek végleges otthona a Nagypréposti palotában lesz majd. A most felavatott könyvtárbusz ezt kiegészítve a 21. század technológiájával segít a vidéki településekre is eljuttatni az olvasás élményét - jelentette ki a polgármester.
Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója: a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 68 millió EFOP-támogatást fordított a könyvtárbusz-program helyi megvalósítására. A klímaberendezéssel is felszerelt jármű belsejében 1500 kötet és dvd, 3 számítógép, nagyképernyős televízió, projektor található. Minden olyan szolgáltatás elérhető a buszban, amelyekkel eddig csak hagyományos könyvtárban találkozhattak az olvasók: könyv- és dvd-kölcsönzés, folyóiratok, számítógéphasználat, wifi, multimédiás eszközök használata.
Emellett a busz külső oldalán QR-kódok vannak elhelyezve, amelyek segítségével okoseszközökön könyvek, megzenésített versek, mesék érhetők el.


Azért utasítjuk el az innovációt, mert...FEL

Egy több kutatás eredményeit összefoglaló cikk szerint a bizonytalanság kerülésére való késztetés olyan erős, hogy emiatt még azok is "vakká válhatnak" a kreatív ötletekre - amelyek szükségképpen bizonytalansággal járnak -, akik azt állítják, hogy a kreativitást keresik. Egy 2011-es kutatás szerint még az olyan, közmondásosan kreatívnak számító helyeken is, amilyen pl. egy reklámügynökség kreatív részlege, a megbeszéléseken hajlamosak elnyomni az érdekes, új (ezáltal kockázatos) ötleteket, és azokat támogatni, akik a bevált megoldások mellett érvelnek. A magyarázat szerint, ha valaki döntési pozícióba kerül, akár korábbi önmagával szembe menve az óvatosabb megoldás mellett teszi le a garast. [A témában ld. még: rendszerigazolás elmélet link ]
Persze nincs min csodálkozni: rögtön az első hely, ahol a kreativitást visszanyesik, az iskola: a tanárok túlnyomó többsége azokat a diákokat szívleli jobban, akik engedelmeskednek, végzik a kiadott feladatot. Miközben a diákok arról hallanak az órákon, hogy a találmányok és azok feltalálói hogyan voltak hatással a történelem menetére és a tudomány fejlődésére, az ő saját ötleteiket rendszerint figyelmen kívül hagyják. Azonban a kreativitás társas visszautasítottsága akár még jót is tehet, serkentheti is az új ötleteket. Egy másik tanulmány szerint ugyanis, ha valakit nem fogadnak el, szinte felszabadító lehet számára az érzés, hogy már nem kell megfelelni, és elmélyedhet a kreatív tevékenységében.
Összességében az lehet sikeres kreatív ember, aki egyszer már túltette magát a konformitás-nyomáson, majd függetleníteni tudja magát a társas nyomástól is.
Néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül:
S hogy mit tehet egy nagy szervezet?
- Ki kell gyomlálnia a felesleges "köröket" a szabályozásokból (merthogy itt már szabályozások, vagy akár utasítások egész rendszere jött létre), és több felelősséget kell adni egy-egy terület szakértőinek.
- Jobban kell érteni az ügyfél igényeit, legyen az akár külső, akár belső ügyfél.
- Ne azt nézzék, ki javasolta az adott ötletet, hanem azt, hogy mi a javaslat.
- Lehessen hibázni, ami természetesen nem egyenlő azzal, hogy slendriánul végzik a kollégák a munkájukat. Ha a hibák eltussolásra fordított energiát arra fordítja a szervezet, hogy a munkatársak tanuljanak belőlük. [részletesebben: ld. a forráslinket]

Hírforrás: G7
2019. szeptember 18.
Régebbi hírforrás(ok): Támogatják az ODR működését - konzerválnak link Tudod, mi a rendszerigazolás-elmélet? - Netán ismerős is? link

Csanádpalota könyvtára teljesít legjobban CsongrádbanFEL

A Somogyi Könyvtár KSZR-szolgáltatása évente közzéteszi leválogatva link a környező települések könyvtári adatait (a bárki számára nyilvános országos adatok összessége itt érhető el: link ). A térségen belül Csanádpalotai Városi Könyvtár link - győztesként - a helyi lakosság 21%-át tudja használójának. 14,7 illetve 14,6%-kal Szeged és Mindszent dobogós még. A korábbi évek adatait figyelve jelentősebb változás nem látható. Az elsőbbségét Csanádpalota minden bizonnyal a könyvtáros kollégák személyes sikere, és egyéniségüknek köszönhető.
A 14 éven aluli használók aránya Hódmezővásárhelyen a legmagasabb 47.2% - azaz a legkisebb a felnőttek aránya.
Igazán pontos adatok akkor lehetnek azonban a teljesítményekről, ha majd országosan egységes felületű informatikai rendszert használnak - a minőségbiztosítási erőfeszítések negyedszázados évfordulóját is elhagyva - hazai könyvtárak (persze, amellett, hogy egyértelmű lesz: mit értünk használón, vagy kölcsönzésen).

Hírforrás: KIT-összeállítás ; Somogyi Könyvtár
2019. szeptember 18.

Használóképzés az egyetemi könyvtárban - jobb hallgatói eredmények!FEL

A kutatás a könyvtári használóképzés és a végzős hallgatók négyéves összesített tanulmányi átlagának a kapcsolatát vizsgálja a 2012 és 2015 között végzett évfolyamok körében. A tanulmányi átlagok tanszékek szerinti normalizálása után - amire az egyes tanszékek eltérő osztályozási gyakorlatának figyelembevétele miatt volt szükség - kétoldalas t-próbát végeztek, amely statisztikailag szignifikáns emelkedést mutatott ki a tanulmányi átlag tekintetében azon végzős hallgatók javára, akiknek legalább egyszer tartottak könyvtári használóképzést valamelyik kurzusukon (n=1265), azokhoz a hallgatókhoz képest, akik nem vettek részt könyvtári használóképzést is tartalmazó kurzuson (n=115). A könyvtárosok arra használják az eredményeket, hogy igazolják a könyvtár és a sikeres hallgatói előmenetel közötti kapcsolatot, valamint hogy népszerűsítsék a könyvtári használóképzést a campuson. (A felsőoktatási könyvtár hozzájárulása a hallgatói eredményességhez: a használóképzés és a tanulmányi átlagok összefüggése; sajnos csak autoref.)


Zeneterápia - izgalmas továbblépési lehetőség zenei könyvtárosoknak 3.FEL

Múlt heti anyagunk link folytatásaként...
- A zeneterápia másik jelentős alkalmazási területe a gyógypedagógia, ahol a viselkedéskutatásoknak és agyfestési eljárásoknak köszönhetően folyamatosan érkeznek új felismerések a módszer fejlesztő hatásáról, például a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral, az Asperger-szindrómával, illetve az autizmus spektrumzavarral élő, intellektuális elmaradással küzdő, logopédiai fejlesztésre szoruló gyermekekkel folyó munkában. A kezelt populáció életkora nullától szépkorig tehető. Minden alkalmazási területre igaz, hogy a résztvevők oldaláról nincs szükség énekes, vagy hangszeres tudásra.
Minden terápia alapfeltétele, hogy a kliens hajlandó legyen együttműködni, és képes legyen egy órán át egy helyben maradni, illetve figyelni.
Urbánné Varga Katalin közel húsz éven át segítette a szenvedélybetegeket az addiktológián és pszichiátrián, és azt tapasztalta, hogy nagyobb sikert ért el csoportos foglalkozásokon. Ezeken ugyanis a páciensek egymás reakcióiból is profitálhatnak, mélyebb érzéseiket is feltárják egymásnak.
Varga Ágnes szerint sok a "botcsinálta", képzettséggel nem rendelkező "gyakorló", valamint létezik egy öthónapos "gyorstalpaló" képzés is Magyarországon, amely azonban nem ad kellő tudást a szakmához.


A cseheknek van könyvtári portáljukFEL

A cseh könyvtárak portálja (link egységes hozzáférést biztosít a cseh és morva könyvtárakhoz bárhonnan, bármikor, bárki számára. Modern technológiájával képes helyettesíteni az Egységes Információs Portált (JIB), 2018 után pedig a két, alapjaiban hasonló rendszer összevonására is sor kerül. Mindkét portálszolgáltatás hasonló feladatokat lát el, ráadásul ugyanabból a forrásból finanszírozzák őket (VISK8/B), ezért a jövőben a JIB helyébe a cseh könyvtári portál lép.
A cseh könyvtári portál 2018-ig történt fejlesztésével funkcionális és stabil szolgáltatás jött létre, amely egy helyen kínálja a csatlakozott könyvtárak gyűjteményeit és más információszolgáltatásokat. A 22 alapító könyvtárhoz folyamatosan további könyvtárak társulnak, jelenleg 24 könyvtár és 14 egyéb intézmény érhető el a portálon keresztül, 4 könyvtár csatlakozása folyamatban van, 32 könyvtár pedig a csatlakozás előkészítési fázisába jutott. (A könyvtáraknak elő kell készíteniük rendszereiket, ami sokszor hónapokig vagy egy évig is eltarthat, jóllehet az utóbbi időszakban felgyorsították a folyamatot.) Mivel az első körben a legnagyobb és legjelentősebb cseh könyvtárak kapcsolódtak be, így mintegy 14 millió dokumentum érhető el a portálon keresztül. (A cseh könyvtári portál 2018-ban; ref.: Prókai M.)


Mit tegyél, ha kiégtél, vagy kiégés közeli állapotban vagy könyvtárosként?FEL

Fiatalít, segít a mentális egészséget fenntartani az új pályaív kezdése - már, ha képesek vagyunk erre. Hasonlóképpen új szempontokat hozhat a könyvtárba a nem könyvtáros végzettségű, tapasztalt szakember. Van-e értelme az életpálya-modellnek, melyek a lehetőségek és hogyan kerüljük el a buktatókat? (MG)
- Egy nemrégiben készült nagymintás, több százezer munkavállalót bevonó amerikai Gallup-felmérés szerint az összes munkavállalónak legfeljebb a fele, de a baby boomerek és az X-generáció tagjainak, vagyis nagyjából a mai 40 és 70 év közöttieknek mindössze a harmada érzi elhivatottnak magát a munkája iránt.
A rossz érzésük leküzdése helyett a Koppenhágai Boldogságkutató Központ adataira hivatkozó Hagerty szerint inkább azon kell gondolkodniuk, hova és hogyan váltsanak. A dániai intézet 2600 munkavállalót érintő kutatása szerint a munkavállalók akkor a leginkább elégedettek, ha úgy érezhetik, hogy fontos cél érdekében dolgoznak.
Miközben bármilyen korú alkalmazott érezheti magát boldogtalannak magát a munkahelyén, a középkorúak többnyire minden más csoportnál hajlamosabbak erre. Többnyire bezárva és megrekedve érzik magukat, a magasabban képzettek ráadásul inkább, mint azok, akik legfeljebb érettségivel kezdték a karrierjüket. A Gallup-kutatásokat végző Jim Harter szerint ez azzal állhat összefüggésben, hogy a magasan kvalifikáltaknak az elvárásaik is nagyobbak, így a valóság inkább gyomorszájon vághatja őket.
Fásultság ide vagy oda, a karrierváltás nem fenékig tejfel, és nem is jön be mindenkinek. A sikersztorik mellett minden bizonnyal jó néhány példa gazdagítja azoknak a tapasztalatát, akik unalmassá és rutinszerűvé vált munkájukat maguk mögött hagyva mégsem tudtak más terepen sikereket elérni, így két szék közül a pad alá estek. Hagerty szerint erre az jelent leginkább biztosítékot, ha a változás jelentős, de nem túlságosan nagy. Magyarul: gyümölcsözőbb lehet a társszakmák, az eredeti tevékenységhez közelebb álló munkakörök közül válogatni.


Szerelmes hokiFEL

Jéghideg hoki romantika címmel link New York közkönyvtára olyan könyvlistát adott közre, melyben a felsoroltak címek tartalma egyaránt lefedi a hokijáték és a szerelem témaköreit. Feltehetően a fiatal lányokat célozzák. Persze, nem csak e listával cserkészik be a használói tábort, hanem ez egy a sok téma és megközelítés közül. A műfaj további előnye, hogy a New York-iak által készített lista ugyanúgy használható Kentuckyban és Michiganben is - megkönnyítve az ott dolgozó könyvtárosok dolgát - akik feltételezhetően más tematikát (pl.: főzőcskézés során összemelegedett párok, otthoni minikertek készítése stb.) dobnak a közösbe. Módszerük szabadon másolható :-) (MG)

Hírforrás: New York Public Library
2019. szeptember 18.

Alig csökkent a sárospataki könyvtár forgalmaFEL

Folyamatosan zajlik a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára épületének a felújítása, ami azzal is jár, hogy a Makovecz téren lévő épületben lévő intézményeknek ideiglenesen más helyre kellett költözniük. Közülük még a városi könyvtár járt a legjobban, hiszen csak a tér másik oldalán lévő Comenius campusba kellett átvinni az állományt, illetve annak egy részét.
- A teljes állományunknak csak mintegy egyharmadát tudtuk ide áthozni, hiszen itt lényegesen kisebb a hely - mondja Trembeczki Lászlóné, a könyvtár vezetője. - Különösebben nem okozott nagy gondot a szelektálás, hiszen nagyjából tudjuk, a könyvtár törzsközönsége milyen könyvekért tér be hozzánk. A helytörténeti könyvek például hiánytalanul átkerültek az új helyre, hiszen ezek olyan kiadványok, amelyek csak nekünk vannak meg, így aki kutatni akar, nálunk mindent megtalál. Az egyéb könyvek közül pedig az sem tragédia, ha nálunk nem található meg az olvasó által kikölcsönözni kívánt példány, hiszen a megyei könyvtár hatalmas könyv­állománnyal rendelkezik, és a könyvtárközi kölcsönzés keretében a futárszolgálat egy-két napon belül kiszállítja nekünk a kért könyveket. Azt is megfigyeltük, sokan tartják közösségi térnek a könyvtárat. Sokan vannak, akik azért látogatnak el hozzánk, hogy az olvasott könyvekről szóló tapasztalataikat megosszák egymással. Az idősebbek, akik egyedül élnek, nem csupán olvasnivalóért látogatnak el hozzánk, hanem azért is, hogy egy kicsit elbeszélgessenek egymással.
A letölthető könyvek megjelenésével szinte minden könyvtár látogatottsága csökkent. Ez minket sem került el, de nem nagymértékű a lemorzsolódás, még mindig sokan vannak, akik szeretik kézbe venni a könyveket. Az iskolai csoportok látogatása után is érezhetően megnő a látogatottságunk, sok diák a szülőkkel együtt jön el a könyvtárba és válnak együtt könyvbarátokká. - mondja Trembeczki Lászlóné.


A kritikus / kritikai olvasás területei 81. - Most kezdjük a deepfake könyvtári oktatását!FEL

A választások előtti estén terjed el millió példányban a vírusvideó, mely az egyik jelöltet mutatja, félreérthetetlenül ordenáré helyzetben... Nem kérdés, hogy alapvetően befolyásolja a szavazás kimenetelét, és feltehetően a választás érvényességét is. Bár a helyzetre jogszabály egyelőre nincsen! - A pr-esek figyelmeztetése: az ellenfél lejáratása csak elhatározás kérdése. Minden technikai és emberi eszköz adott hozzá. (MG)
- Danielle Citron TED előadásában rámutat: a deepfake - mesterséges intelligencia segítségével manipulált kép, hang, videó - lerombolhatja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmunkat. 2018 elején valaki közzétett egy eszközt a Reddit-en, mellyel tetszőleges arcokat illeszthetünk pornóvideókba. Erre hamis pornóvideók sora jelent meg, amelyekben női celebek arca volt felmontírozva. (A szexet gyakran használják a nők, különösen a kisebbségi nők megszégyenítésére, főként olyanok esetében, akik kihívást jelentnek erős férfiak számára.) A YouTube-on számtalan oktatóanyag mutatja lépésről lépésre, hogyan készíthetünk otthon deepfake-et. És hamarosan mobiltelefonokon is elérhető lesz az alkalmazás. Szakértők szerint az AI fejlődésével hamarosan nehéz lesz különbséget tenni egy valódi és egy hamis videó között.
Alapvető emberi gyengeségünk és hálózati eszközök kölcsönhatása révén a deepfake pusztató fegyverré válhat.
Mint ember, zsigerileg érinthet bennünket a hang és a videó. Hisszük, hogy igazak, meggyőződéssel: hiszen saját szememmel látom és fülemmel hallom! Ez a mechanizmus aláássa a valóság közös értelmezését:
- Hiába tudatosul bennem a deepfake ténye, ezt más nem feltétlenül tudja, vagy nem akarja tudni.
- Emellett jobban figyelünk a zavaró, provokatív jelzésekre.
- Hajlandóak vagyunk könnyelműen elhinni és megosztani az információt. (A kutatók szerint az interneten tízszer gyorsabban terjednek az álhírek, mint az ellenőrzött hírek.)
- Az ún. megerősítő torzítás hatására hajlamosak vagyunk az előítéleteink szerinti híreket igaznak venni.
- Ösztönöz bennünket az igaznak vélt(!) hírek megosztása.
A helyzet kezeléséhez proaktív megoldásra van szükségünk a tech-cégek, a törvényhozók, a bűnüldözők és a média részéről. Mindezek mellett jó nagy adag társadalmi ellenálló képességre, azaz rezilienciára.
Tehát: jogi szabályozás és képzés. [Az utóbbinak lehet oszlopos tagja a könyvtár.]

Régebbi hírforrás(ok): Deepfake-ről a KIT-ben: link

Gyergyószentmiklós - megújulna a könyvtár az új igazgatóvalFEL

Ami eddig működött, és jó volt, azt továbbvinni és új kínálattal gazdagítani az intézményt, bővíteni az olvasók körét - röviden ezek a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár új igazgatójának, Vincze Csillának az elképzelései.


Virtuális valóság, 3D nyomtató, mozgássérült-mosdó - fejlesztés MarcalibanFEL

Elkészült a két helyiség rendbetétele, a héten már majd szerelik a technikai berendezéseket a Könyvtár link új szolgáltató termeiben. A fejlesztést követően a Könyvtárban lesz lehetőség a XXI. század technológiájának használatára, tanulására.
Ennek érdekében egy helység a virtuális valóság megismerését és használatát teszi lehetővé, egy másikban pedig 3D nyomtatók és szkennerek állnak az érdeklődők rendelkezésére. Párhuzamosan készül az új mozgássérültek álatal is használható vizesblokk is.
Analógiák

Hogyan lehet bonyolult összefüggéseket hatékonyan megvilágítani: - Pl. a ZállatorvossalFEL

Az emberek második leghatékonyabb ismeretszerzési csatornája a videófilmek nézegetése. Sajnálom, könyvek... Ha tehát az ismeretátadás hatékonysága a fontos, akkor jó megoldás üzenetünket valamilyen rövid(!) lehetőleg vicces videófilmbe csomagolni. Lehetőleg nem a könyvtárigazgató számítógép-guru unokája, hanem referenciákkal rendelkező profik által. Ilyet tett pl. a Nébih, amikor az antibiotikum-rezisztencia népegészség-ügyi problémájára akarta felhívni a figyelmet. (MG)
- Új ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztanciáról és annak veszélyeiről.
Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek velük szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek kevésbé lesznek hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. Ez pedig különösen érzékenyen érintheti Magyarországot, mivel az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint hazánk a negyedik helyen áll az egységnyi állati termékre vetített antibiotikum-felhasználás rangsorában, mivel az állatorvosok gyakran az egész állománynak felírják azt a gyógyszert, amire csak egy kisebb csoportnak lenne szüksége.
- A vonatkozó film az alábbi forráslinken, vagy itt tekinthető meg: link .
Praktikus

Újabb ingyenes app, amivel bárhonnan fejleszthetitek a szókincseteketFEL

Szeretnétek megtanulni egy új idegen nyelvet, vagy csak felfrissítenétek megkopott nyelvtudásotokat? Ma újabb nyelvoktató appot mutatunk nektek, amellyel bárhol - buszon, villamoson, könyvtárban, kávézóban - gyakorolhattok, ráadásul teljesen ingyen.
A Quizlettel főként a szókincseteket fejleszthetitek - de azok számára is jó választás, akik évekkel ezelőtt nyelvvizsgáztak, ezért szeretnék felfrissíteni a tudásukat.
Az app tulajdonképpen a hagyományos szókártyák e-verziója: kaptok egy definíciót, leírást, és az adott idegen nyelven kell megadnotok a megfelelő kifejezést. Saját szólistát készíthettek, megnézhetitek mások szókincsfejlesztő kártyáit is. Az app készítői szerint körülbelül 20 millióan használják a Quizletet, de nemcsak nyelvtanulásra, hanem más tantárgyak tanulására, tesztfelkészülésre is.
Információforrások

Archív sajtóanyagok - kattintásraFEL

Pár héttel ezelőtt épp egy cikken dolgoztam, amihez archív anyagokat - korabeli cikkeket, lapbeszámolókat, fotókat - keresgéltem az Arcanumon link hozzáférési pontok: link ), és közben félig-meddig hallgatóztam, hogy mikről beszélget telefonon a feleségem az édesanyjával. Valahogy arra terelődött a szó, hogy anyósom fiatal korában részt vett egy kommunista szombaton a budapesti Izzóban (avagy Tungsram lámpagyár), ahol fénycsövek gyártásában vettek részt. Egy fotósnak megtetszett a szép fiatal lány, le is fényképezte őt, és a képe megjelent valamelyik ifjúsági lapban. Telefonálás közben rápillantott a feleségem a monitorra, hogy min dolgozom, és megkérdezte, meg lehet-e vajon találni ennyi homályos infó alapján a családi vonatkozású újságfotót. Túl sok támpont nem állt rendelkezésre, de az ilyesmit szeretem, szóval annyit mondtam: CHALLENGE ACCEPTED.
Nagyjából 15-20 percbe telt az egész, és néhány beállítás finomhangolásával (időtartomány, újság, képkeresés), pár kulcsszavas kombináció kipróbálása után meglett a kép: a Magyar Ifjúság, 1970. április 17-i számában (14. évfolyam, 15. szám), a 3. oldalon egy bélyegnyi felületen tényleg ott volt a csaknem ötvenéves portré és alatta a szöveg.
... Az Arcanumra (és néhány esetben, a megyei lapoknál például, a Hungaricana oldalra) felkerülő anyagok jó része megyei, városi könyvtárakból származik, amikkel kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak. A könyvtárak örülnek, hogy a birtokukban lévő, sokszor kezelhetetlen mennyiségű, minőségű, romló állapotú, esetenként leselejtezésre ítélt lapokat digitalizálja valaki, mivel nekik se pénzük, se emberük nincs erre a munkára, cserébe viszont hozzáférést kapnak az ily módon kutatható vált anyaghoz. Az Arcanum maga is a szegedi egyetem könyvtárával való együttműködésből nőtte ki magát: az ötletre, hogy a könyvtár gyűjteményében lévő folyóiratokat jó lenne digitalizálni, nyitottak voltak, és mivel saját erőből nem tudták ezt megoldani, örültek a külső segítségnek. A könyvtár adta a meglévő évfolyamokat, illetve tett javaslatokat, hogy miket lenne fontos elérhetővé, kutathatóvá tenni, az Arcanum pedig végezte a szkennelést, feldolgozást. A nagy könyvtáraknál - pl. ELTE - körülbelül két évvel ezelőtt tört meg a jég, amikor az Arcanum adatbázisa 15 millió oldal fölé kúszott, és egyértelművé vált, hogy egy jól használható, egységes eszköz a kutatók kezében, az ország második legnagyobb könyvtárával, Debreceni Egyetem könyvtárával pedig idén nyáron kezdődött az együttműködés. (A fő gyűjtőkönyvtárral, az Országos Széchényi Könyvtárral jó pár évvel ezelőtt, egy korábbi vezetés alatt, sikeresen dolgoztak együtt, de az OSZK saját maga is digitalizálási projektbe kezdett, így az Arcanummal való közös munka egyelőre parkolópályára került.)

Hírforrás: Index
2019. szeptember 18.

Hungarika címlapokat szolgáltatnakFEL

"Nem válhatunk menekülttáborok országává" - nyilatkozta Horn Gyula a New York Times-nak 30 évvel ezelőtt, amikor hazánk megnyitotta nyugati határát többezer keletnémet állampolgár előtt.
A TranzPress Kft. nagyszabású vállalkozásba kezdett Magyarország elmúlt másfél évszázados történelmének idegen nyelvű, címlapmegjelenéseinek feldolgozásával. Szalay-Berzeviczy András vezetésével a cég 2020-ban könyvet ad ki hazánk elmúlt másfél évszázadának történetéről - ahogy a nyugati világ látott bennünket.

Hírforrás: TranzPress
2019. szeptember 18.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu