Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/32., szept. 11.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Egyéni lobbisták, helyzeti előnyök / hátrányok - ellehetetlenítik el a közös könyvtári stratégiát
* * * Amikor a régi sajtócikkek jelentenek üzleti előnyt * * *
Könyvtáros érdekek védelme - Mi? Ki? Micsoda?!
Fenntartással - az IFLA követi az ENSZ fenntarthatósági céljait. És mi?
Hogyan váljunk változni képes felsőoktatási könyvtári vezetővé? (olvasóink szavazatára)
Milyen minőségű vezető a könyvtári felettesed?
Könyvforrások az ODR-en kívül 2. Google Books
Már a görögök is: klasszicizmustól a modernig - könyvtárlátogatások az IFLA apropójából
Megkérdeztük: Mennyiben segíti a könyvtár a leszakadó rétegeket?
De miért is kell minden könyvtárban külön katalogizálni?!
Digitális konzultáció a Frankfurti Közkönyvtárban (is)
Könyvtári egyesületi bizottság elemzi: hogyan toborozható munkaerő a megváltozott helyzetben?
Perszóna módszer
Vidéki olvasáspolitikai örökségünk - kényszeres olvastatás?
Zeneterápia - izgalmas továbblépési lehetőség zenei könyvtárosoknak 2.
Önkéntes mentorok segítenek az olvasásban
Az apátia legyőzése - hölgyek a közjó érdekében
Lehetőség a polgári gondolkodás elsajátítására - akár könyvtárban
Sok könyvről kiderült, hogy már nem védi őket a szerzői jog
A kritikus / kritikai olvasás területei 80. - Gondolkodási hibáink - szegénység, vagy terrorizmus?
Kibővítették a kisteleki könyvtárat
KönyvtárMozi - tanácskoztak

Analógiák

Kulturális társintézmények tűnnek el - a minőség és használói igény nem számít

Kisszínes

Szakértői rendszer készül az olvasástanulás mintázataiból
Már májusban újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása

Információforrások

Az önkormányzati közbeszerzések adatai, 2005-2018. - helyismeret és lebukási valószínűség
Díjmentesen érhetők el földmérési és térképészeti adatok a Lechner Tudásközpontnál
Megvannak az év legjobb társasjátékai - melyiket vásárolja a könyvtár?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Egyéni lobbisták, helyzeti előnyök / hátrányok - ellehetetlenítik el a közös könyvtári stratégiátFEL

Amikor kimondjuk például, hogy "fontos a szakma", akkor ezzel mindenki egyetért, hiszen a "szakma" alatt a többség azt a könyv-tári területet érti, amelyben dolgozik, valamikor dolgozott, vagy amelyikhez egyéb módon rálátása, napi kapcsolata van.
Tehát ha különféle könyvtárak munkatársaiból létrehozunk egy csoportot, és felteszünk nekik olyan kérdéseket, amelyek a szakma egészére vonatkoznak, akkor vélhetően egybehangzó válaszokat kapunk. Ilyen kérdés lehet: fontos-e a szakmai stratégia? Fontosak vagyunk-e a társadalom szempontjából? Értékteremtő, értékközvetítő szervezetnek tekinthető-e a könyvtár? - Ezekre a felvetésekre vélhetően sűrű bólogatás lenne a válasz.
Ha azonban megkérdeznénk, hogy a beszélő pontosan mit ért "szakma" alatt, alighanem egy közkönyvtári területen dolgozó kolléga főként a közkönyvtárakban dolgozókra gondolna, egy régikönyves területen dolgozó munkatárs számára elsősorban a muzeális gyűjtemények munkatársai jelentenék a domináns halmazt, és így tovább. ...
A forrásallokáció tulajdonsága az, hogy képtelen valamennyi igényt optimálisan kielégíteni, azonban ez nem ment fel bennünket azon felelősség alól, hogy belássuk: az elmúlt, közel harminc év sem volt elegendő ahhoz, hogy meghatározzuk azt, hogy milyen jövőt, kifutást, ezekhez milyen támogatást kell elérnie illetve megkapnia a közkönyvtáraknak, szakkönyvtáraknak, stb., azért, hogy korszerű, és társadalmilag hasznos intézményként funkcionálhassanak.
Az elemző megközelítés, egyeztetések sokaságán kialakuló jövő-képpel szemben - szubjektív véleményem szerint - az utóbbi évtizedekben a helyzeti előnyök/hátrányok, valamint az individulális lobbierők dominálnak, aminél sokkal rosszabb, hogy ez a rövidtávú, túlélésre játszó stratégia (amely bizonyos tekintetben érthető jelenség), a szakma vakfoltjába tereli úgy az általános, mint a szakterületspecifikus jövőkép, stratégiák tervezését, megvalósítását, azaz egy össztársadalmi hasznossággal bíró, folyamatosan fejlődő, eltérései ellenére is viszonylagos szinergiában működő kulturális és információtudományi alrendszer egészséges fejlődését.


* * * Amikor a régi sajtócikkek jelentenek üzleti előnyt * * *FEL

Meghívó a Magyar Információbrókerek Egyesületének klubjába: "Amikor a régi sajtócikkek jelentenek üzleti előnyt". Vendég: Biszak Sándor, ügyvezető, Arcanum Kft.
2019. szept. 17., 17.00-18.30; Stex-ház (Budapest, József krt. 55-57.). A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz link kötött.
A résztvevők egyebek mellett példákat hallanak olyan információs tanácsadói projektekről, amelyekben a tartalmat sajtótárak biztosították. Továbbá: mit, hol, hogyan érdemes keresni? Részletek: link
Regisztráció: link
Egy információs tanácsadó tapasztalatai:
"Egy ügyvéd megkeresett, hogy egy nagyváros által beszedett parkolódíjak kapcsán tett polgármesteri ígéretnek nézzünk utána: mikor és hol ígérte meg több soron, hogy parkolóházak és P+R parkolók épülnek az összegből. Az anyag egy indítandó per anyagát képezte. A forrást sajtóadatbázis jelentette - amely akkor még nem volt digitalizálva."
"Néhány éve egy patinás budapesti épületbe tervezett hotelt egy ingatlanfejlesztő. Minden, az épülettel kapcsolatos adat, hír, legenda, pletyka érdekelte. Mi lehetett volna tehát praktikusabb forrás az archív sajtó-adatbázisnál, illetve a budapesti lakcím-nyilvántartások online elérhető régi köteteinél?"


Könyvtáros érdekek védelme - Mi? Ki? Micsoda?!FEL

A KIT többször készített nem reprezentatív felmérést, hogy mit is tart a szakma az érdekvédelmi tevékenységről (vö.: link ). Lényeg: alapjában véve nem tűnik fel, hogy lenne ilyen. Sem a kamara, sem az MKE, sem a szakszervezetek részéről. A Könyvtárostanárok Egyesületének néhány évvel ezelőtti felszólalásai jelentettek inkább csak kivételt.
Hasonló gond, hogy nincs tisztázva, és diskurzus sincs arról, melyek a szakmai érdekei. Mert abban nem látszunk hinni, ha pl. egy kamarai vezető nyilvános egyeztetés nélkül saját elképzeléséről állítja ezt.
Még alapvetőbb kérdés, hogy identitásunk is megtépázott: a szakmában együtt dolgoznak azon, akik szerint a jelen könyvtári szolgáltatási modellen rég túl kellett volna lépni (pl. a holnap használói igényei felől újraépíteni a rendszert), és azok, akik e rendszer további erősítésében érdekeltek (pl. a szakma eddigi erősségeinek turbózása).
Summa:
- se érdekvédelem
- se tisztázott érdek
- se szakmai cél.
Innen valóban nehéz nyerni.
- Így marad az általános zavar és elégedetlenség. A témát érintő anyag a közelmúltból: link , mely a szakszervezeti fellépést hiányolja. A szakma választott és kinevezett vezetői évtizedek óta nem képesek perspektívát mutatni. A szakma egyes tagjai pedig önszerveződni. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás ; Munkások Újsága
2019. szeptember 11.
Régebbi hírforrás(ok): Ki áll ki a könyvtárosok tényleges érdekeiért? - Hogyhogy senki? link

Fenntartással - az IFLA követi az ENSZ fenntarthatósági céljait. És mi? FEL

Mi köze a könyvtáraknak az ENSZ fenntarthatósági céljaihoz (Agenda 2030)? Hiszem mi könyvet adunk a betérők kezébe, és olvastatjuk őket, nem?! Nos, az IFLA ennél messzebb lát; nem keveri az eszközt a céllal. A könyvtár minőségét tehát az jelenti, ha a használók általa könnyebben elérik saját(!) céljaikat. Az IFLA honlapján szól link a könyvtárak lehetőségeiről. A HVG pedig megnézte, hogyan is áll Magyarország e téren. (MG)
- Összességében jó úton halad fenntarthatósági céljai felé Európa, bár nem mindig eléggé öles léptekkel. Magyarország több területen is lemaradt, sőt fordítva ül a lovon.
Hamarosan lakhatatlanná válik a bolygó. Ezzel a derűsnek éppen nem mondható jóslattal kezdődik az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a fenntartható fejlődéssel foglalkozó jelentése. Annak is a Frans Timmermans és Marianne Thyssen európai bizottsági tagok által jegyzett előszava. Szerintük a helyzet semmiképpen sem rózsás, ám ez még nem ok arra, hogy tehetetlenül bele is törődjünk a sorsunkba. Az ENSZ égisze alatt 2015-ben megfogalmazott tizenhét konkrét, a Föld és lakói jólétét szavatolni hivatott cél elérése felé több lépést is sikerült megtenni az utóbbi öt évben. Mindenképpen örvendetes például, hogy az uniós polgárok egyre egészségesebb életmódot folytatnak: megfelelőbben táplálkoznak; visszaszorult a dohányzás; csökkentek a környezet szennyezettségéből fakadó kockázatok; esett a krónikus megbetegedésekből adódó (valamint balesetek és bűncselekmények miatt bekövetkező), idő előtti halálozások száma; javult a hozzáférés az ellátórendszerhez. Mindezek eredőjeként tovább nőtt a várható élettartam. (HVG)


Hogyan váljunk változni képes felsőoktatási könyvtári vezetővé? (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárvezetők leginkább a változásra alkalmas gondolkodásmód elterjesztésével késztethetik a szervezetet a változásra. Steven Bell megfigyelése szerint ez a változási kultúra viszont csak a menedzsment körében marad. Amit gondolunk, mondunk, teszünk sokszor azon múlik, hogyan menedzseljük. De vezetőség sokszor a kollégák ellenállásába ütközik változtatásnál. Fordítva is igaz. A kollégák is ütköznek a vezetőség ellenállásába. Megkérdőjelezik a változtatás szükségességét. Majd elfogadják annak elkerülhetetlenségét. Végül közösen részt vesznek a változáskezelési folyamatban.
A változás ijesztő. Mindenki tapasztalt már rosszul kezelt változásokat. Tartunk tőle, hogy a következő megint rosszul működne. De a változás a Z-generáció világában elképzelhetetlen. Főleg a status quo változása. A fiatalok mobilappokat akarnak. A hagyományos könyvtári szolgáltatással ellentétben más közösségi megoldásokat. Ezek pedig a szervezeti struktúra változását is hozhatják.
A könyvtári változtatásokra nem statikus eseményekként kellene tekinteni. Növekedési beállítódást (growth mindset) kell elérni a rögzült beállítódás (fixed mindset) helyett. Érjük el, hogy másképp közelítsék meg az új dolgokat. Ne higgyék semmiről, hogy nem tudják megtanulni. A vezetőknek a változásra kész beállítódást kellene elérni. Ezek a stratégiák segíthetik:
- Tegyünk fel "mi lenne, ha" kérdéseket. Ezekkel inkább a jövő lehetőségeire koncentrálunk. Nem a múlt változtatására.
- Merjél felejteni. A vezetők gyakran nem kérdőjelezik meg feltételezéseiket. A megerősítési torzítás [vö.: link ] meggyőzi őket, hogy mindig igazuk van. A felejtésre képesek mindig összemérik az új információkat és ötleteket a régiekkel.
- Fedezz fel új dolgokat. Állíts új kihívásokat. Vizsgáld meg, hogyan lehetne a mostanit jobban csinálni.
A változásra kész beállítódás időbe telik. Mint ahogy a szervezeti kultúra változásának elérése is. A változásmenedzsmenttel ellentétben nincsenek előre meghatározott lépesei. Ezek a vezetők futuristaként viselkednek. Keresik a trendeket és a jövőbe mutató mintázatokat. A változásra egy állandó folyamként tekintenek. (ref.: Habók Lilla)


Milyen minőségű vezető a könyvtári felettesed?FEL

A munkavállalók a szervezetbe mennek dolgozni és a főnök miatt távoznak onnan - hangzik a HR-es közhely. Könyvtáros esetében érdemes hozzátenni: távozik, ha megmarad munkaerő-piaci értéke. A szervezetnek a távozó munkatárs kapcsán 40%-kal nőnek a munkaerőre jutó kiadásai (vö.: toborzás, betanítás stb.). Olcsóbb tehát, ha jó minőségű a könyvtári vezető. (MG)
- Csapatmunkában gondolkodik, érzékeny mások érzelmi állapota iránt, céltudatos, óvatos és megbecsüli a munkatársait - ezek a jellemzői az átlagon felül jó vezetőknek egy friss felmérés szerint. Ráadásul ma már nem kell a megérzéseikre hagyatkozniuk a cégtulajdonosoknak vagy a vállalatvezetőknek a menedzserek kiválasztásánál, mivel pontosan lehet mérni, hogy a jelöltek közül kik rendelkeznek ezekkel a kvalitásokkal.
Bár a fizetés továbbra is fontos tényező a munkavállalói döntésekben és a fluktuáció visszafogásában, az utóbbi időben több hazai felmérés egyik fontos tanulsága volt, hogy a munkahelyi környezet, a csapat, a fejlődés támogatása, illetve a megbecsülés is számottevő szempontokká váltak. A munkahelyi környezet, a csapat és a hangulat alakításában pedig egyértelműen döntő szerepük van a középszintű vezetőknek, az egyes csoportok irányítóinak. Ennek fényében nagyon nem mindegy, hogy milyen hozott képességekkel rendelkeznek ezek a menedzserek, illetve szükség van-e az esetükben további fejlesztésre.
A vezetői tesztelésünk eredményei az egyéni és csoportos fejlesztési folyamat fókuszát és tartalmát is megadják, az esetleges vezetői alkalmatlanságot beazonosítva pedig elkerülhetők a szervezet számára káros események, költségek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vezetői potenciál beazonosításával megtérül az energia és anyagi ráfordítás az utánpótlás nevelés során - mutatott rá Laczai Róbert, a munkatársak toborzását és kiválasztását mérési rendszerekkel támogató At Work ügyvezető igazgatója. A társaság felmérést készített arról, hogyan értékelik a hazai felsővezetők az alájuk beosztott, szintén vezető pozícióban lévő munkatársakat. Az elemzés alapján egyébként alapvetően elégedettek a teljesítményükkel, a közvetlen felettesek egy ötfokozatú skálán értékelhették munkatársaik teljesítményét (1-Nagyon rossz, 2- Rossz, 3- Átlagos, 4- Jó, 5- Nagyon jó) és az átlagos eredmény 4,52 lett.

Régebbi hírforrás(ok): Miért is baj, ha a vezetők magukban hozzák a döntéseket? link Az alfahím típusú, autoriter vezetőknek befellegzett link

Könyvforrások az ODR-en kívül 2. Google BooksFEL

Múlt héten megkezdett anyagunkat link folytatva most a Google Books link szolgáltatását mutatjuk be. Kínálata méltón követi a Google alap célkitűzését, miszerint a világ információit rendszerezze, és általánosan elérhetővé tegye. Segítségével könyvekben és a könyvek indexeiben is tudunk keresni. Alapvetően kétféleképpen juthat be könyv a keresőbe. Az egyik a könyvtárprojekt, a másik pedig a partnerprogram keretében. Természetesen a könyvkiadók és a szerzők ezt nem nézték jó szemmel és pert indítottak a Google ellen. A per mára lezárult és egy megállapodás keretében mindenki érdekeit szem előtt tartva könyvek millióinak hozzáférését biztosítja. Ennek különösen akkor veszi hasznát az ember, ha egy könyvet keresve nem tudja eldönteni, hogy megvegye-e. Ilyenkor döntés előtt elolvashatja online a teljes verziót vagy csak egyes részleteit. A speciális könyvkereső linkre kattintva többféle mezőt kitöltve szűkíthetjük a keresésünket.
A Könyvtárprojekt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző nyelveken írott könyvek milliói között keressenek a Google-on, beleértve a ritka, már nem kapható vagy a könyvtári rendszeren kívül általánosságban elérhetetlen könyveket.

Hírforrás: Stébel Ildikó
2019. szeptember 11.

Már a görögök is: klasszicizmustól a modernig - könyvtárlátogatások az IFLA apropójábólFEL

Az IFLA-kongresszuson részt vett KSH Könyvtári munkatársak a rendezvények mellett athéni könyvtárakat is látogattak. Sőt! Tapasztalataikról kurrens tájékoztatást - vö.: könyvtárosi alapkészség - is nyújtottak. A Facebook Könyvtáros csoportjában megjelent posztok a görög könyvtárügy korszakváltásáról vitték az érdeklődőt: a (neo)klasszikus-klasszicista könyvtár- és művelődésfelfogástól a mai igényekre válaszoló többfunkciós agóráig. Jó példa a nálunk is kívánatos paradigmaváltásra. (MG)
- A modern kor Athéni Akadémiáját és utóbb Joánisz Szikutrisz klasszika-filológusról elnevezett könyvtárát 1926-ban alapították. Neoklasszikus épülete a dán születésű Theophilus Hansen (1813-1891) tervei alapján készült. A könyvtár link elsősorban az akadémiai kutatók szolgálatára hivatott, de a nagyközönség előtt is nyitva áll. Fő szakirodalmi tevékenysége a XX. századi görög irodalom bibliográfiájának összeállítása. (Ld. még:
link )
A modern kor Athéni Akadémiáját és utóbb Joánisz Szikutrisz klasszika-filológusról elnevezett könyvtárát 1926-ban alapították. Neoklasszikus épülete a dán születésű Theophilus Hansen (1813-1891) tervei alapján készült. A könyvtár elsősorban az akadémiai kutatók szolgálatára hivatott, de a nagyközönség előtt is nyitva áll. Fő szakirodalmi tevékenysége a XX. századi görög irodalom bibliográfiájának összeállítása.

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (vö.: link ) Athén legújabb világraszóló nevezetessége a kulturális, oktatási és rekreációs célokat szolgáló Sztavrosz Niarkhosz Alapítvány Kulturális Központ. A görög főváros Fáliro nevű tengerparti kerületében elterülő komplexum a nemzeti opera, a nemzeti könyvtár és egy huszonegy hektáros park otthona. Tervezője a Pritzker-díjas Renzo Piano (1937), akinek korábbi kulturális vonatkozású projektjei közül a párizsi Georges Pompidou Központ a legismertebb, s akit 2008-ban választott ki a feladatra a hajdani hajómágnás nevét viselő alapítvány. Az építési munkálatok 2012 és 2016 között, magánfinanszírozásban zajlottak, a görög állam 2017-ben vette át és bocsátotta a közönség használatába a központot.
Az 1829-ben alapított nemzeti könyvtár régi, Theophilus Hansen épülete továbbra is üzemel, de szerepe jelentősen csökkent az új, 22 ezer négyzetméteres, minden korszerű technológiával felszerelt épület megnyitásával. A Sztavrosz Niarkhoszban kényelmes olvasói terek, kiállítóhelyiségek, számítógépes, tanuló- és alkotószobák állnak a felhasználók rendelkezésére. Újdonság, hogy saját részleget alakítottak ki a gyerekek és a tinédzserek számára. (Rózsa Dávid)
A vonatkozó fotókból válogatás: link .


Megkérdeztük: Mennyiben segíti a könyvtár a leszakadó rétegeket?FEL

A címben szereplő kérdésre kapott nem reprezentatív válaszok:
10 - Alig tesz valamit
3 - Minden tőle telhetőt megtesz
14 - Szokott tenni a célért.
Az 5 éve hasonló kérdésre kapott válaszokkal együtt ilyen diagramot kapunk: link .
Az alacsony válaszadási arány nehezen engedi, hogy következtetést vonjunk le, de nem elképzelhetetlen, hogy időközben növekedett a könyvtárosok szociális érzékenysége, és nem elégedettek már meg a korábbi könyvtár(os)i érzékenység szintjével. Valamivel bátrabban mondhatjuk, hogy a könyvtárak szociális érzékenységét a könyvtárosok nem tartják megfelelő szintűnek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. szeptember 11.
Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok szegény használó témára: link

De miért is kell minden könyvtárban külön katalogizálni?!FEL

Az Osztott Katalogizálási Program (Shared Cataloging Program, SCP) 2000-ben indult a Kaliforniai Digitális Könyvtár (California Digital Library, CDL link ) finanszírozásával, elsődleges célja a Kaliforniai Egyetem könyvtáraiban link elérhető, konzorciálisan előfizetett e-folyóiratok bibliográfiai feldolgozása volt. Eleinte kilenc könyvtár vett részt a programban, később ez a szám tízre bővült. 2003-tól az osztott katalogizálás az e-könyvekre és a nyílt hozzáférésű folyóiratokra is kiterjedt. A legfontosabb feladatok: a CDL által licencelt anyagok megjelenítése a Kaliforniai Egyetem integrált rendszerében és a Melvyl nevű közös katalógusban; az előfizetési-licencelési adatok naprakészen tartása; a katalogizálásra fordított erőforrásokban mutatkozó redundancia felszámolása; érvényes URL-ek biztosítása állandó (perzisztens) azonosítók alkalmazásával. Kihívást jelent a program tartós fenntartása az újonnan megjelenő licencelési modellek és formátumok által jellemzett technológiai környezetben, továbbá a folyamatos platform-, URL- és címváltozások nyomon követése.
A költséghatékonyság megköveteli a katalogizálás centralizált megközelítését, egységes szabályozását. Az e-folyóiratokról egyetlen rekord készül, amelyet az egyes könyvtárak minimális erőforrás-ráfordítással emelhetnek be a katalógusukba. A MARC-rekordok gondozása szintén az SCP feladata, a módosított rekordokat ők juttatják el az érintett könyvtárakba. 2014 óta használják az OCLC WorldShare Collection Manager rendszer Daily Updade Report szolgáltatását, amely napi szinten frissíti a mesterrekordok tartalmát, szükség szerint kiegészítve vagy törölve az egyes MARC-adatmezőket. (Egy mindenkiért: konzorciumi gyűjtemények katalogizálása a Kaliforniai Egyetemen; Dancs Sz.)


Digitális konzultáció a Frankfurti Közkönyvtárban (is)FEL

A tavaszi 3i konferencián a Frankfurti Közkönyvtár link kapcsán hangzott el, hogy testre szabott digitális konzultációt tartanak az ezt igénylőknek. A "digitale Sprechstunde" persze nem frankfurti specialitás. Korábban pl. grazi példát hoztunk: Graz 3. - Azokon segítenek, akik rászorulnak; e-források link , de hasonlót találunk pl. Brémában link vagy a svájci Spiezben: link is. A konzultációk során részben a könyvtár szolgáltatásait, részben elektronikus eszközök pl. e-olvasó, okostelefon használatát mutatják és gyakorolják be. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. szeptember 11.
Régebbi hírforrás(ok): Azokon segítenek, akik rászorulnak; e-források link

Könyvtári egyesületi bizottság elemzi: hogyan toborozható munkaerő a megváltozott helyzetben?FEL

Németország: A könyvtár épülete és állománya után a könyvtárosok a legfontosabbak: a digitalizálás miatt a szakmai követelmények jelentősen megnőttek velük szemben, ezért jól képzett szakemberekre van szükség, akiket meg is kell tartani és folyamatosan tovább kell képezni. Gyakran előfordul, hogy mégsem találnak megfelelő munkatársakat, aminek az oka többféle lehet. A Bibliothek & Information Deutschland (BID), a német könyvtári és könyvtáros egyesületek ernyőszervezete 2017 júniusában létrehozott egy munkabizottságot, melynek az a feladata, hogy elemezze a munkaerőhelyzetet, meghatározza a teendőket és egy esetleges toborzóakció feltételeit.
A könyvtárosképzésben több probléma adódik. A legtöbb főiskolán a tudományos és szakkönyvtárak igényeire fordítanak több figyelmet, a közkönyvtárakéira kevésbé. A média- és információs szakalkalmazottak (FaMIs) képzésein kevés a hallgató. Emellett az utánpótlás alapproblémája a könyvtáros szakma hamis képe, a tapasztalathiány és az alacsony bérek jellemezte ágazati bérhelyzet.
Ezután más foglalkozások (honvédség, kisiparos szakmák) toborzókampányait vizsgálja a szerző, melyeknél jóval több anyagi forrás állt rendelkezésre, de a kampányok néhány eleme a könyvtárosok esetében is alkalmazható. A munkabizottság az alábbi intézkedéseket javasolta: modern könyvtárimázs és korszerű könyvtároskép propagálása; terjeszthető fotók és mintaszövegek létrehozása a könyvtárak számára; a bértábla módosítása; a felsőoktatási tananyag megújítása; nyitás a felsőoktatásból kimaradt és más szakos hallgatók, illetve a Kultúra önkéntes társadalmi éve mozgalom felé. (Hogyan szerezzünk új munkatársakat megváltozott könyvtárainkba? A Bibliothek & Information Deutschland könyvtárostoborzó munkabizottsága megkezdte tevékenységét; ref.: Murányi L.)


Perszóna módszerFEL

A módszer lényege, hogy a tipikus (könyvtári) felhasználót valós személyként képzeljük el és írjuk le, akinek van saját élete és karrierje, vannak élményei, tapasztalatai, stb.. Ezek alapján próbáljuk beazonosítani valós szükségleteit, amelyeket aztán fejlesztéseink fókuszába állítunk (e szükségletek akár eltérőek is lehetnek a kutatási eredményekből kiolvasott szükségletektől!). A folyamat során tulajdonképpen úgy járunk el, mint a közkedvelt amerikai sorozatok profilozói: az egyénre jellemző különböző információkból, tulajdonságokból, szokásokból, magatartásmintákból stb. olvassuk ki a történetet, illetve annak megfejtését.
Azzal, hogy a különböző felhasználói csoportokat megszemélyesítő fiktív (ám nagyon is valóságos) karaktereket (perszónákat) hozunk létre, fejlesztéseink, gondolkodásunk központjába az ember kerül. A módszer segíti tehát az empatikus tervezést, segít azonosulni a (könyvtár)használóval; érthetőbbé teszi a problémákat, az igényeket és a szükségleteket; segít meghatározni a fejlesztési prioritásokat; s segíti a célok meghatározását és a kommunikációt is a problémamegoldó, fejlesztő folyamat során.
Nézzünk egy könyvtári példát! Gyakran szembesülünk azzal, hogy egy hosszabb nyári zárás után vagy vizsgaidőszak kezdetén lényegesen megnő a könyvárba érkezők száma, aminek hatására jelentős sorok alakulhatnak ki a beiratkozási pultnál (ahol a könyvtárosok sok helyen még a könyvek visszavételét is végzik). A sorbaállás, a megnövekedett ügykezelési idő, a problémás esetek pedig sokszor teremtenek olyan szituációt, amely mind az olvasók, mind pedig a könyvtárosok türelmét próbára teszik. Legyen tehát az a design kihívásunk, hogy az ilyen helyzeteket megpróbáljuk megoldani (vagy elkerülni), mégpedig - lehetőség szerint - mindenki megelégedettségére! (Bár tudjuk, ez szinte lehetetlen.)
Az első "how might we..." kérdésünk legyen mondjuk a következő: hogyan tudnánk elérni, hogy egy hosszú nyári zárvatartás utáni első héten a lehető leggördülékenyebben, illetve a könyvtárhasználók és a könyvtárosok számára is a legsimábban, problémamentesen történjenek a beiratkozási és visszavételi folyamatok a pultnál? Nem mondom, hogy ez a tökéletes brief, de kiindulásnak megfelel, s ne feledjük: a brief-et folyamatosan módosíthatjuk, ahogy jutunk előre a probléma feltárásában, ahogy egyre több ismeretünk lesz a kihívást és az érintetteket illetően!

Hírforrás: Librarian Day by Day
2019. szeptember 11.

Vidéki olvasáspolitikai örökségünk - kényszeres olvastatás?FEL

Könnyen lehet, hogy a mai "olvasásnépszerűsítés", "olvasáspropaganda" tevékenységeiben a létező szocializmus kultúrharcos mentalitását látjuk vissza. Az olvasás attitűdjét kívülről igyekszünk ezekben elplántálni, kikerülve a nehezebb, de fenntarthatóbb utat, a belső igények megismerését és felszítását. (MG)
- Mai ésszel nehéz felfogni, hogy a kétkezi munkásembereknek a napi teendőik elvégzéséhez mi szükségük volt Tolsztoj műveinek ismeretére. Szerencsére ezt akár egy gombóc fagyi áráért is megtudhatjuk, ugyanis nagyjából ennyiért lehet manapság beszerezni Vlagyimir Iljics Uljanov, közismert nevén Lenin Könyvekről és könyvtárakról című, több száz oldalas, levelekből és beszédekből álló könyvét.
Ha az őszi estéinket azonban inkább mással töltenénk, akkor elég annyit megjegyeznünk, hogy Lenin egy ország kulturális színvonalát könyvtárainak fejlettségével és lakóinak olvasottságával mérte. A könyvtárat olyan társadalmi alapintézménynek tekintette, ami segíti a tömegek erkölcsi és műveltségbeli felemelkedését, egyúttal feltétele a kommunizmus megvalósításának. Elméletét a propaganda a következő könnyen emészthető oksági lánccá egyszerűsítette:
- Rendszeres olvasás nélkül nincs művelt falu.
- Művelt falu nélkül nincs fejlett nagyüzemi gazdálkodás.
- Fejlett nagyüzemi gazdálkodás nélkül nem juthatunk ahhoz a jóléthez, amit a megvalósult szocializmus jelent.
Azért, hogy biztosan mindenkinek átmenjen az üzenet, miszerint könyvolvasás nélkül szinte lehetetlen korszerűen gazdálkodni és szocializmust építeni, gyakran jelentek meg az újságokban a következőkhöz hasonló történetek és képek is. Ezt a nem túl életszagú sztorit például egy idős néni mesélte a véletlenül arra tévedt újságírónak a férjéről: "Éjjel ő vigyáz a kis szárnyasokra és ilyenkor olvas - sokszor hajnalig. Már ezzel a Móricz-könyvvel be is fejezte a magyar klasszikusok olvasását. Most rendeltük meg a nagy orosz klasszikusokat. Majd Tolsztojjal kezdjük."


Zeneterápia - izgalmas továbblépési lehetőség zenei könyvtárosoknak 2.FEL

Folytatva múlt heti hírünket link ...
- A zeneterápia tehát több szinten működik, prevencióban éppenúgy, mint a különféle személyiségzavaroknál, vagy függőségeknél. És nemcsak személyiségformáló eszköz, hanem beszéd- és kommunikációs zavarok esetén is bizonyítottan segít - említi a sokak számára máig misztikusnak vélt, talán ezért sem mindenütt elfogadott terápia néhány további területét Varga Ágnes zeneterapeuta, az Európai Zeneterápiás Szövetség közép-európai régiójának vezetője. Ha valaki zenél, vagy énekel, az agyban sajátos átrendeződés, "áthuzalosodás" megy végbe.
Különösen izgalmas, hogy miközben néhány súlyosan demenciás személy már szinte semmire sem képes visszaemlékezni, még mindig felismer bizonyos dallamokat. Ez azt jelentheti, hogy a zenei tartalmaknak van az agyban egy speciális "emlékezethelyük". A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy alzheimeres páciensek több mindenre vissza tudnak emlékezni az életükből, ha a háttérben zene szól.

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtár hatékony lehet az Alzheimer-kór ellen link

Önkéntes mentorok segítenek az olvasásbanFEL

Az általános iskolás gyerekeknek nagy szükségük van arra, hogy a tanórai kereteken túl is legyen mellettük valaki, aki segít nekik az olvasás elsajátításában és az olvasottak megértésében. Ezt az állítást alátámasztják az IGLU- és PISA-tesztek eredményei is. ...
A megoldást az önkéntesek bevonása, foglalkoztatása jelentette - többek között a Tübingeni Városi Könyvtárban link is. Itt az önkéntesek 2003 óta segítik a könyvtár munkatársait az olvasásfeljesztésben, 2008-ban pedig a könyvtár és a Tübingeni Polgári Alapítvány (Bürgerstiftung Tübingen) együttműködésében megalakult az Olvasás Háza (LESE-HAUS), amely 2013 óta vállal szerepet az olvasást támogató szakembereknek a képzésében. Tíz év alatt több mint 200 önkéntes kapott ilyen szakképesítést. Az Olvasás Háza egy márkává vált, védjegyéve azoknak a szakembereknek, gondoskodó önkénteseknek, akik bekapcsolódnak az olvasás, az olvasóvá nevelés programjába.
Az együttműködő szervezetek felosztották egymás közt a feladatokat: az olvasás tanítása, a kognitív rész az iskolák feladata maradt, míg a mentorok az olvasás szubjektív, személyorientált területeivel és a gyerekek ösztönzésével foglalkoznak, azaz egyfajta szociális támogatást nyújtanak, ami egyaránt kiterjed az irodalmi ismeretek és a beszédkészség fejlesztésére. A mentorálás többdimenziós modellje a tudás átadásából, a gyerekek felé irányuló érdeklődésből és törődésből, olvasmányélmények és példakép biztosításából, az egymásra való odafigyelésből, az ösztönzésből és a gyerekek bevonásából áll.
A projekt sikerességében több tényező játszik szerepet: a tübingeni polgárok elköteleződése, a célokhoz rendelt erőforrások biztosítása, a világos jogszabályi és szabályozási környezet, a folyamatos képzés, illetve a munkáért járó elismerés. Mindez tudatos szervezést és összehangolt működést feltételez a partnerek részéről.
A gyerekek és mentorok pozitív tapasztalatai bizonyítják, hogy az olvasás nehéz, lassú folyamat, amely türelmet és odafigyelést kíván. Ám nem lehet azt állítani, hogy az olvasásba fektetett energia nem térül meg; ezt a tübingeni példa többéves tapasztalatai is alátámasztják. (Közösen tenni a jövőért - avagy hogyan támogatják az olvasást önkéntesekkel a Tübingeni Városi Könyvtárban?; ref.: Horváth A.)

Régebbi hírforrás(ok): Mentor az olvasásban: Lesepate (német minta) link

Az apátia legyőzése - hölgyek a közjó érdekébenFEL

A könyvtárakat több nő látogatja, mint férfi. A közéletet viszont túlnyomó többségben férfiak irányítják. Jól teszik? És jól van ez így? - Dolores Huerta, 2018-as hispán-amerikai TED-előadó példákat sorol a nők eredményes fellépésére. A könyvtár pedig segítheti használóit - és a könyvtáros hölgyek saját magukat - e felhatalmazás folyamatában, pl. ezzel a magyar szöveggel is olvasható előadással. (MG)
- Tudjuk, hogy vannak országok, ahol az oktatás és az egészségügyi szolgáltatás ingyenes minden lakosnak. Ilyen például Kuba. Kubában mindenkinek ingyenes az egészségügyi ellátása, és mindenki ingyen tanulhat főiskolán. Jelenleg Kubának 11 millió lakosa van. Ha olyan szegény ország, mint Kuba elő tudja teremteni a fedezetet, annak ellenére, hogy köztudottan szegény ország, akkor az USA-hoz hasonló gazdagabb országok, miért nem tudják ugyanezt megtenni? Szerintem megvalósítható.
De mindez nem történik meg, míg mi, az USA lakossága és mindenki világszerte nem győződik meg arról, hogy a megválasztott kormánytagok valóban törődnek választóikkal, gondoskodnak az emberekről, és elkötelezetten követik, hogy a rájuk bízott forrásokat a lakosságra költik és nem háborúra.
Hogyan valósíthatjuk ezt meg? Meg kell szabadulni a fásultságtól, több embert kell bevonni. Tudjuk, hogy nem lehet demokrácia az USA-ban vagy sehol máshol a világon az emberek részvétele nélkül. Döntően fontos, hogy megmozduljunk és valljuk: "Szabaduljunk meg a fásultságtól, hallassuk a hangunkat, csatlakozzunk a békéért és igazságosságért menetelőkhöz, valósítsuk meg Coretta Scott álmát a világbékéről."
Nemrég voltak időközi választások az USA-ban. Mit vettünk észre? Azt, hogy sokkal több nő, fiatal, színes bőrű, LMBTQ került közhivatalba. Honnan tudtuk, hogy ez történik? A menetelő nők megemelkedett számából. Megszerveztük a Nők Demonstrációját az USA-ban. Megszerveztük a Nők Demonstrációját szerte a világon. Felfedeztük az erőnket. Képesek vagyunk megszabadulni a fásultságtól. Ha mindenkit bevonunk, mindenki elköteleződik, akkor megvalósíthatjuk Coretta Scott álmát.
Szeretném felhívni mindenki figyelmét a világban arra, hogy hatalmunk van, a szegényeknek is, minden lakosnak van hatalma. A mindenki által óhajtott békét csak együttes erővel érhetjük el.
- Kapcsolódó; a női összefogás további eredményes példája: Német vonaton link


Lehetőség a polgári gondolkodás elsajátítására - akár könyvtárbanFEL

Eric Liu TED-előadásából: - Amerikaiként rendkívül bosszant, hogy országunk egyre lejjebb süllyed a Freedom House évente közzétett listáján. Én viszont továbbra is reménykedem. Ez nem azt jelenti, hogy optimista vagyok. Az optimizmus külső szemlélőknek való. A remény azt jelenti, teszünk is valamit, teszünk valamit a cél érdekében. A remény, hogy hiszünk a demokráciában, azt jelenti, hogy bízunk, de nem egy diktátorban vagy karizmatikus megváltóban, hanem egymásban.
Hogyan gyakorolhatjuk hatékonyan polgári hitvallásunkat? Hadd meséljek most a már említett új polgári szertartásról: a neve "polgári szombat", ami tulajdonképpen úgy működik, mint egy istentisztelet. Együtt éneklünk, odafordulunk a mellettünk álló ismeretlenekhez, megvitatunk egy közös érdeklődésre számot tartó kérdést, és verseket, szövegrészleteket hallgatunk meg. Van olyan rész is, melyben ezeken a szövegeken keresztül korunk erkölcsi kérdéseit és ellentmondásait vizsgáljuk. De a dalok, a szövegek és a szertartás nem egy templomban, zsinagógában vagy mecsetben hangzanak el. Minden teljesen polgári, és közös polgári értékrendünkön alapul, illetve azon, hogy történelmünk során, hogy viszonyultunk ezekhez az értékekhez. Ezután csoportokat alkotunk, gyűléseket rendezünk, szavazókat regisztrálunk, új klubtevékenységeket indítunk vagy barátságokat kötünk.
A kollégáim és én 2016-ban Seattle-ben rendeztük meg az első polgári szombatot. Azóta már egész Amerikában elterjedtek ezek a rendezvények - néha több százan, máskor pár tucatnyian vesznek rajtuk részt. Rendeznek ilyet könyvtárakban, közösségi házakban, közösségi irodákban, fesztiválsátrakban és nagy előadócsarnokokban.
Rájövünk, hogy a hajléktalankérdés, a fegyveres erőszak, a dzsentrifikáció, a közlekedési gondok, a betelepülőkkel szembeni bizalmatlanság, az álhírek - nem valaki más problémái, hanem saját szokásaink és viselkedésünk következményei. A társadalmat viselkedésünk alakítja.
Kezdjük felismerni, hogy a "mindent szabad" nem egyenlő a szabadsággal. Ami ténylegesen szabaddá tesz, az a többi emberhez fűződő, kölcsönös segítségen és felelősségérzeten alapuló kötelék.
Lehet, hogy a polgári szombat nem az önök műfaja. Ez is rendben van. Találják meg mi önöknek a legkedvesebb polgári tevékenység.


Sok könyvről kiderült, hogy már nem védi őket a szerzői jogFEL

A New York-i közkönyvtár link rendbe szedte az amerikai szerzői jogi adatbázis könyves részét, egy fickó meg elindította az adatbányászatot.
Január elsején hosszú szünet után újra közkinccsé váltak műalkotások Amerikában - ezt eddig ugyebár az akadályozta, hogy a főleg Mickey egér jogdíjainak védelmében kilobbizott szerzői jogi módosítás miatt az USA-ban a megalkotástól számított 75 helyett 95 év lett 1999-től a közkinccsé válás határideje. Most azonban az is kiderült, hogy az 1924 és 1963 között kiadott könyvek nyolcvan százaléka ettől a dologtól teljesen függetlenül közkincsnek számíthat.
A szerzői jogok liberalizációjával sokat foglalkozó sci-fi író és blogger, Cory Doctorow számolt be a BoingBoingon arról, hogy amerikai műalkotások úgy is közkinccsé - tehát szabadon felhasználhatóvá és feldolgozhatóvá - válhatnak, ha kiderül róluk, hogy nem regisztrálták őket, az 1976-os szerzői jogi törvényig ugyanis ez szükséges feltétel volt a védettséghez - és ezt is hamar meg kellett újítani.
Ezt eddig is lehetett tudni, az amerikai szerzői jogi iroda adatbázisa azonban finoman szólva sem volt használható, így nem igazán lehetett tudni, hogy mi lehet közkincs, és mi nem. A New Yorki-i közkönyvtár azonban gépek által olvasható formátumba rendszerezte az adatokat, Leonard Richardson pedig kiadatbányászta az adatokból, hogy az 1923 és 1964 kiadott könyvek 80 százalékát nem regisztrálták, vagy nem újították meg a védelmüket időben. Ráadásul ezen könyvek egy részét már korábban beszkennelte a Hathi Alapítvány, és Richardson most létrehozott egy botot, ami olyan címeket tweetel ki, amelyek tehát megvannak beszkennelve, és az új adatok alapján nincs rajtuk copyright. Ez még nem jelenti azt, hogy ezek a könyvek varázsütésre kikerülnek ingyen az internetre, mindenesetre itt lehet böngészgetni a címeket.


A kritikus / kritikai olvasás területei 80. - Gondolkodási hibáink - szegénység, vagy terrorizmus?FEL

"Tulajdonképpen nemrég tanácskoztam a Védelmi Minisztériummal, amely úgy hiszi, hogy a határok biztonságosabbá tételére kellene költeni a védelmi pénzeket. Próbáltam rámutatni, hogy a terrorizmus szó egy elnevezés az embereknek valamely események sorozata által kiváltott pszichológiai reakciójára, és ha a terrorizmus miatt aggódnak, megkérdezhetnék, mi okozza a rettegést és hogyan szüntethetnénk meg az emberek félelmét, ahelyett - nem is ahelyett, hanem amellett -, hogy a minket aggasztó atrocitásokat szüntetjük meg. Bizonyára az a fajta játék, amit az amerikai média rendez - és bocsássanak meg, de a számokat tekintve ezek apró balesetek. Tudjuk például, hogy az Egyesült Államokban több ember halt meg attól, hogy nem szálltak fel repülőre - mert féltek - és inkább autóval utaztak, mint amennyien szeptember 11-én haltak meg. Igaz? Ha azt mondtam volna, hogy van egy járvány, ami 15 000 amerikait öl meg jövőre, megrémülne, ha nem tudná, hogy ez az influenza. Ezek kismértékű balesetek, és azzal kellene foglalkoznunk, hogy kapják-e meg ezt a fajta bemutatást, azt a visszhangot, amit megkapnak. Világos, hogy az emberek ezért becsülik túl annak valószínűségét, hogy ilyen módon sérülnek meg, és ez adja az erőt azoknak az embereknek, akik meg akarnak minket rémíteni."
- Dan Gilbert előadása Bernoulli képletét (1738) vizsgálja meg: cselekedeteink értéke a várható nyereség és a nyeremény értékének szorzata. Mint az előadás sok példáján keresztül beláttatja: a szorzat mindkét elemének megbecslésével komoly bajaink vannak. A példák felhasználható pl. a Gondolkodási hibáink c. könyvtári előadás illusztrálásához. (MG)


Kibővítették a kisteleki könyvtáratFEL

Egy pályázatnak köszönhetően negyedével bővült a területe a kisteleki könyvtárnak link . Az intézményben most már egy számítógépes és egy oktatóterem is van, így akár rendezvények megtartására is alkalmassá vált.
Az eddiginél egynegyedével nagyobb alapterületen fogadja látogatóit a Kisteleki Ede Városi Könyvtár. Az intézmény 35 és félmillió forintos támogatásból újulhatott meg. Erdélyi Csilla igazgató elmondta, 55 négyzetméterrel lett nagyobb a könyvtár, miután egy számítógépes és egy oktatóteremmel bővítették ki.
- A helyhiány ezzel sem oldódott meg teljesen, de most már nem tűnik olyan zsúfoltnak az intézmény. Ráadásul most már kisebb rendezvényeket is tudunk majd tartani - magyarázta. A pályázati pénzből elvégezték az akadálymentesítést és nyílászárókat is cseréltek. Emellett új könyvespolcokat, székeket és asztalokat is vásároltak, illetve beszereztek színes fénymásolót és nyomtatót, hogy szolgáltatásaik körét ezzel is bővítsék. A megmaradó belső udvar területén kültéri programokat is lehet majd rendezni. Szeretnék, ha a könyvtár központi hely lenne a kisteleki lakosok számára, és bíznak benne, hogy olyan környezetet hoztak létre, ahová szívesen térnek be az emberek.


KönyvtárMozi - tanácskoztakFEL

Hétfőn megnyílt a KönyvtárMozi napok kétnapos rendezvénysorozata Székesfehérváron. A szakmai napok keretén belül film- és könyvtárszakmai előadásokra, konzultációkra, továbbá tapasztalatcserékre, gyakorlati bemutatókra is sor kerül.
Analógiák

Kulturális társintézmények tűnnek el - a minőség és használói igény nem számítFEL

Szabó Réka táncos-rendező: Egy dokumentarista performance-ban dolgoztuk fel a független előadó-művészet történetét a rendszerváltástól máig, ebbe ágyazódik a Tünet Együttes személyes története. A társadalmi folyamatok tetten érhetők egy ilyen kis civil, progresszív, alulról jövő csapat életében. Azt gondolom, hogy ez most egy olyan kor, amikor muszáj félretenni a nézeteltéréseket, és tömegesen kiállni az értékek mellett. Kifejezésre kell juttatni egyfajta szent dühöt, hogy az ész, az intelligencia, a tehetség, a tudás, az innováció, a szakmaiság, a tiszta, átlátható működés, a szilárd értékrend mentén végzett munka számítson. A közös tehetetlenség borzasztó. Arra hívunk fel, hogy fel kéne állni a fotelekből!
- Hogyan érinti a Tünet Együttest, hogy a táncszakmában is sokszor különalkuk, érdekcsoportosulások mentén dőlnek el a támogatások, a pénzosztások?
Sz.R.: Működési támogatásunk évről évre csökken, az idén feleannyit ítéltek meg, mint tíz éve, miközben az előadásszámunk és a közönségszámunk folyamatosan nő. Demoralizáló, lélekromboló, ha köze sincs a szakmai teljesítményhez, hogy ki hogyan és mennyi pénzhez jut. Aránytalanul, önkényes módon vándorolnak hatalmas pénzek bizonyos helyekre. A tao kompenzálására kiírt pályázatról nem tudjuk, ki és milyen kritériumok alapján dönt.
Kisszínes

Szakértői rendszer készül az olvasástanulás mintázataibólFEL

Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai pilot program indul: 34 vidéki iskolában ezer diák kap hozzáférést az ajánlott és kötelező olvasmányok mellett a kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárhoz. A MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a Klebelsberg Központ egy magyar startuptól, a BOOKR Kids-től vásárolt szoftvercsomagot a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre.
A BOOKR Suli egy kötelező és ajánlott olvasmányokból álló interaktív könyvtár, amely 16 megye 34 egytől egyig vidéki, túlnyomórészt kistelepülési iskolájában, mintegy ezer tanulóhoz jut majd el a 2019/2020-as tanév, egyben a program első félévében.
A tabletre és mobilra letölthető BOOKR Suli polcain a Nemzeti alaptanterv ajánlásainak megfelelő digitális interaktív könyvek találhatók meg. A készítők a klasszikusokat új, a mai gyerekek számára könnyebben befogadható illusztrációkkal álmodták újra. Fiatal dizájnerek rajzolták meg a kötelezők olyan ikonikus karaktereit, mint Toldi, Boka vagy Steinmann, a jó tanuló.
Az alkalmazásban a pedagógusok által nagyra értékelt, olyan modern kedvencek is helyet kaptak, mint Lackfi János vagy Varró Dániel művei. A könyvekhez nemcsak hangos felolvasás tartozik, hanem illusztrációk is. A készítők ügyeltek arra is, hogy az interakciók ne vonják el a gyerekek figyelmét a szövegről. A történetek gördülékenyen, folyamszerűen haladnak előre, átsegítve az olvasót a nehezebb részek értelmezésében. A könyvek végén található feladatok pedig ráerősítenek erre a mechanizmusra, a történetben való elmélyedést segítik. A könyvek szótagolt vagy diszlexiabarát verzióban is elérhetők. A tanárokat pedig mintaóra-vázlatokkal, oktatási segédanyagokkal és pedagógus továbbképzéssel is segíti a BOOKR Kids - közölték.
A Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárainak bevonásával hatástanulmány is készül majd a pilot program eredményeiről, az alkalmazásban olvasással töltött idő és a szövegértés-fejlesztő játékok hatékonyságát mutató mért adatok, illetve a programba bevont pedagógusokkal készített szakértői mélyinterjúk alapján.


Már májusban újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adásaFEL

Ha az amerikai Kongresszus jóváhagyja a lépést, már jövő májusban újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása, írja a New York Times. John Lansing, az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének vezetője a lapnak azt mondta, hogy a szolgáltatás eredeti költségvetése 750 ezer dollárra nőhet, valamint egy irodát is nyitnának Magyarországon. Egyébként a rádió román és bolgár nyelvű adását már idén januárban újraindították.
A rádió küldetése, hogy nyugatbarát, független híreket vigyenek oda, ahol nem teljes a sajtószabadság. Ugyanakkor a lap meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról ír, hogy David Cornstein, az USA budapesti nagykövete biztosítékot akart szerezni a médiaügynökségtől arra, hogy a a Szabad Európa Rádió nem csak azokra a hírekre fókuszál, amik kedvezőtlenek a magyar kormánynak, valamint az oknyomozást sem viszi túlzásba. Pedig a törvények egyértelműen megtiltják az amerikai tisztségviselőknek, így a nagyköveteknek is, hogy beleavatkozzanak a médiaügynökség ügyeibe.
A Szabad Európa Rádiót az Egyesült Államok kormánya hozta létre a hidegháború kezdetén, hogy híreket és információkat sugározzon Kelet-Európába, Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre azokba az országokba, ahol "a kormányzatok betiltották vagy akadályozzák az információk szabad áramlását". Az 1950 augusztusában megindult magyar adások hangszalagjait kezdetben repülőgépen Athénba szállították, majd egy hajón lévő rádióállomás sugározta Magyarországra. 1951 és 1962 között a rövidhullámú magyar adások nagy részét a München mellől, majd Portugáliából sugározták. Az 1993-as megszűnéséig közvetítette a magyar hallgatók számára az emigrációban élők véleményét.
Információforrások

Az önkormányzati közbeszerzések adatai, 2005-2018. - helyismeret és lebukási valószínűségFEL

A közbeszerzési adatok rendezett formában, adattáblában való közlésével a CRCB segíteni szeretné a magyar állampolgárok tájékozódását.
Véleményünk szerint az az adatközlési forma a legjobb, amely áttekinthető és megkönnyíti a szerződés szintű adatok statisztikai elemzését. Mindez a transzparenciát és korrupció elleni fellépést szolgálja. A transzparencia ugyanis nagyon fontos eszköz a korrupció elleni fellépésben. Minél átláthatóbb a közbeszerzési szerződések adatainak közlése, annál több elemzés végezhető el ezek alapján, és minél több elemzés, adat áll rendelkezésre, annál inkább kimutathatók az összejátszásra és a korrupcióra utaló jelek.
Ennek megfelelően egy, az elemzésekre alapozott ellenőrzési stratégia növelni képes a korrupt szereplők lebukási valószínűségét. A bűnelkövetésre (közöttük az adócsalásra és a korrupcióra) vonatkozó közgazdasági elemzések a bűnelkövetés elleni fellépésben kitüntetett szerepet tulajdonítanak két tényezőnek: a büntetés mértékének és a lebukási valószínűségnek. Ezek együttesen határozzák meg a korrupció költségeit.
A CRCB tudatosan közli az általunk létrehozott közbeszerzési adatbázisból - amely több mint 200 ezer közbeszerzési adatait tartalmazza rendezett formában - a 2005-2018-as időszak adatait, és nemcsak a 2010-2018-as, vagy csak a 2014-2018-as adatokat. Egyrészt az EU finanszírozásokkal kapcsolatos korrupciós kockázatok legteljesebben a 2005-2018-as adatokon vizsgálhatók. Másrészt aki csak a Gyurcsány-, vagy a Bajnai kormány ideje alatti korrupciós kockázatokra kíváncsi, az így kiválaszthatja a 2005-2009-es korszakot. Mi úgy véljük, hogy jobb a 2005-2018 közötti időszak egészét figyelembe venni, mert így tudjuk jól megvizsgálni a tendenciákat, azok változásait, és így azt, hogy az egyes kormányok alatt hogyan alakult a verseny erőssége és a korrupciós kockázatok szintje a magyar önkormányzatok közbeszerzéseinél.


Díjmentesen érhetők el földmérési és térképészeti adatok a Lechner TudásközpontnálFEL

Földmérési és térképészeti adatok, többek között légi felvételek, ortofotók, domborzat- és felszínmodellek is igényelhetőek díjmentesen a Lechner Tudásközpontban link . Az adatszolgáltatás a szakirányú oktatásban és kutatásban résztvevők munkájában nyújthat segítséget.
Valós és infraszínes ortofotók - A Lechner Tudásközpontban bárki számára díjmentesen igényelhetőek a fentről.hu oldal archív és 10 évnél régebbi légifelvételei, ortofotók, valamint a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben meghatározott állami alapadatok. A díjmentesen elérhető állami alapadatok körébe tartoznak az államhatár és alapponthálózati pontok adatbázisainak állományai mellett a távérzékelési adatbázisok és a Földrajzinév-tár adatbázis adatai, továbbá állami földmérési, ingatlan-nyilvántartási, topográfiai és honvédelmi célú térképi adatok, valamint archív analóg és digitális térképi adatok is.
Az ingyenes adatigénylés lehetősége az iskolarendszerű oktatási vagy tudományos kutatási célra az alapadatokból készített értéknövelt termékekre is kiterjed, az 50 km2-t nem meghaladó szintvonalrajzok, domborzat- és felszínmodellek mellett a Magyar Közigazgatási Határok adatbázisa a földméréssel, térképészettel foglalkozó szakemberek rendelkezésére áll.
A korábban a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) által végzett ingyenes adatszolgáltatást az oktatási vagy kutatási szervezet vezetőjének kezdeményezésére a Lechner Tudásközpont Szolgáltató Osztályának munkatársai végzik. Az adatszolgáltatási kérelmeket az 1592 Budapest, Pf. 585. levelezési címre, vagy a teradatszolgaltatas@lechnerkozpont.hu e-mail címre várják.


Megvannak az év legjobb társasjátékai - melyiket vásárolja a könyvtár?FEL

A Mensa HungarIQa Egyesület immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a társasjátékok bajnokságát. A versenyre társasjátékokat nevezhetnek a játékforgalmazók, és a győztes játékok elnyerik a Mensa Társasjátékdíjat. Ez az elismerés a társasjátékok egyik legnagyobb presztízsű díjának tartott amerikai Mensa Select Award magyar változata.
A családi, logikai és haladó kategóriában összesen négy játék nyerte el a Mensa Társasjátékdíjat.
Idén a logikai kategóriában a Remény hadművelet, a haladók között a Hadara, míg a családi kategóriában az Atlantica és a Kuruzslók Quendingburgban nyerte el a Mensa Társasjátékdíjat.
- A Remény hadművelet a csapatvezetés és akadálykerülés játéka - egy pörgős, teljesen kooperatív társas 2-5 fő részére, amely az első világháborúban játszódik.
- A Hadara stratégiai játék, amelyben civilizációkat kell építeni, erősíteni, és a társakénál erősebbé tenni.
- Az Atlantica szintén stratégiai játék, amelyben az eltűnt Atlantisz kincseit kell megtalálni.
- A Kuruzslók Quedlinburgban egy közepesen összetett zsáképítő társasjáték 2-4 fő részére nagyjából 45-60 perces játékidővel. Célunk, hogy egy sarlatán bőrébe bújva a quedlinburgi vásárban elérhető különböző hozzávalók segítségével minél "tartalmasabb" főzeteket kotyvasszunk, majd az ebből származó bevételt további összetevők vásárlására fordítsuk, illetve minél több győzelmi pontot gyűjtsünk.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu