Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/30., aug. 21.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

KÖVEZKEZŐ LAPSZÁMUNK SZEPT. 4-ÉN JELENIK MEG

Hírek

30 milliós szókincs szakadék - és a könyvtár válasza
Az ezredforduló szülötteinek olvasási szokásai - a nagy Library Journal felmérés (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Dolgoztál-e más pozícióban, mint könyvtáros?
Bővítésen munkálkodik a szabadkai könyvtár - mai enteriőr
Miért is baj, ha a vezetők magukban hozzák a döntéseket?
A testi és a tudáséhséget egyaránt csillapítja a New Brunswick-i Közkönyvtár
Hogyan segíthet a könyvtár regenerálni az emberi szív károsodott sejtjeit?
Amit a könyvtár tehet a nyugdíjasok boldogságáért...
Egyedül élő idősek - a célcsoport demográfiája
New York-i stílus Jütlandon
Némileg tartunk az LMBT-tartalomtól
Bekeményít az adatvédelmi hatóság: minden GDPR-szabályszegés után bírságolni fognak
Jutalomkönyveket érdemelt ki a busztár a község számára
Partnerek vagy konkurensek az online sajtószolgáltatók?
Hitelesség, mint a könyvtárakkal szembeni bizalom feltétele
Mennyire veszélyes az olvasás a hatalomra?
Közszolgálat; hír- és tájékoztatásminőség...
Közösségépítésben is konkurenst (lehetséges partnert?) kap a FSZEK
Közös szabadtéri olvasásra buzdít a megyei könyvtár Veszprémben
Megújult a Vachott Sándor Városi Könyvtár polcrendszere
Száz évre tervezett a TSPC Csoport: az Országos Széchényi Könyvtár Archivális Raktára

Analógiák

Már várom a beszélgető katalógust! A menetrend-chatbot már itt van
Google Térkép fejlesztés - Nincs technikai akadálya, hogy a könyvtárban nyíl vezessen a könyvhöz - saját telefonon

Praktikus

Cetlik, feljegyzések kezelése - mobiltelefonon
Hasznos Google Térkép funkciók

Kisszínes

Ráskay Leára emlékezve - papírpénzek kapcsán
Az olvasás szexi, de ezt túl komolyan vette a dél-afrikai minisztérium szóvivője
Mi mindenre kellett figyelnie egy középkori könyvmásolónak?
A török oktatási minisztérium büszkén jelentette be 301878 könyv megsemmisítését

Információforrások

Magyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldala
Határon túli magyar vonatkozású műemlékek adatbázisa - 2.0 alapon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

30 milliós szókincs szakadék - és a könyvtár válaszaFEL

Dawn Wacek, könyvtáros, La Crosse Public Library: - 1995-ben Betty Hart és Todd Risley közzétettek egy tanulmányt, mely bemutatja, a munkásosztály családjai és a szociális juttatásokból élők esetében tapasztaltakat, ez a "30 milliós szókincs szakadék". Lényegében, kimutatták, hogy e családok gyerekei naponta sokkal kevesebb szót hallanak, és hároméves korukra hatalmas különbségek alakulnak ki a gyerekek közt nyelvtudásban. Ez a szókincs szakadék jelen van az iskolakezdéskor, és hatással van az olvasásra, a gyengébb teljesítményükre és sikertelenségükre minden területen. A gyerekek naponta kell halljanak szavakat, és nem csak a mindennapos beszélgetéseinket, hanem ritka szavakat is: a mindennap használt kb. 10 000 szavas szókincsünkön kívül.
Felolvasok nektek egy rövid részletet egy gyermekkönyvből a gyermekszoba egyik kedvenc szerzőjétől, Eric Carle-tól. Néhányan valószínűleg ismeritek a "Nagyon éhes százlábú" művét. De ez a " 'Lassan, lassan, lassan - mondta a lajhár"-ból van.
"Végül a lajhár azt válaszolta: Igaz, hogy lassú vagyok, csendes és unalmas. Egykedvű vagyok, vesztegetem az időt és lógok. Rendíthetetlenül nyugodt, rest, higgadt is vagyok, közömbös, lomha, fásult, szelíd, békés, tompa, pilledt és igen nehézkes! Lazult és tunya vagyok, és szeretek békében élni. De nem vagyok lusta. Azután a lajhár ásított és azt mondta, Ilyen vagyok. Szeretem a dolgokat lassan, lassan, lassan csinálni." Így láthatjátok ebből a nagyon rövid könyvári könyvrészletből, hogy Eric Carle húszféle szót használt egy gondolat megismertetésére.
Köztudott, hogy sok könyvtárlátogató család és több barátunk küzd anyagi gondokkal. Tudjuk, hogy néhányan közülük nagy szegénységben élnek, és nincs elég ennivalójuk, vagy nincs otthonuk. Tudjuk, hogy James barátunk, aki bejár iskola után, és a helyi szálláson lakik, nem olvas folyékonyan és valószínűleg soha nem is olvasott jól. Ismert a 30 milliós szókincs szakadék, és az ennek megfelelő teljesítményhiány, mire a gyerekek 3. osztályba lépnek, és mindkettő összefüggésben van a jövedelemszinttel.
Mi a könyvtárak felelőssége ezeknek a hiányosságoknak a kezelésében? Hogyan segíthetünk barátainknak, hogy sikeresebbek, műveltebbek legyenek, és egyszer nagyvilági állampolgárrá fejlődjenek? Ez az ingyenesség és a méltányos hozzáférés biztosításával kezdődik, amit a könyvtárak kínálnak nekik. A könyvek szavakkal emelik a színvonalat bármelyik szociális- és gazdasági környezetből származó gyereknél. A könyvtárakban programokat szervezünk öt alapművelődési módszert alkalmazva: játék, éneklés, beszélgetés, olvasás és írás. Programjaink vannak felnőtteknek a számítógép-használatról, és oktatunk szakmákat, kereskedelmi startupokat. Mindezt a nagyszerű munkát a közösségünk tagjaiért végezzük, miközben büntetéseket és díjakat szabunk ki látogatóinkra.


Az ezredforduló szülötteinek olvasási szokásai - a nagy Library Journal felmérés (olvasóink szavazatára)FEL

Újabb amerikai kutatás mutatja a fiatalok lankadatlan olvasási kedvét. 2014-ben a Pew Research bemutatta, hogy a 30 alattiak 88%-a olvasott el legalább egy könyvet az elmúlt évben. Addig a 30 felettieknek 79%-a. Egy 2016-os kutatás szerint pedig a fiatalok gyakrabban látogatnak könyvtárakba is. Most a Library Journal kereste a választ, hogyan és hol találnak könyveket. A 23-28 éves korosztályból 491-en töltötték ki az online kérdőívet.
A válaszadók 60%-a folyamatosan keres valami jó olvasnivalót. Csak 10% mondta, hogy egyáltalán nem érdeklik a könyvek. Azok, akik kedvtelésből is szívesen olvasnak, átlagban 11 könyvet olvastak az elmúlt évben. Csaknem a válaszadók fele szerint most többet olvasnak mint 3 éve.
A fiatalok 34%-a kölcsönöz legalább havonta könyvet a könyvtárból. 31% pedig legalább havonta vesz egyet. Legnépszerűbb beszerzőhely az Amazon, könyvárusító láncok és általános boltok. Sokan azért veszik meg inkább a könyvet, mert vágynak a megszerzésére (58%). Illetve nyugodtabban szeretnék olvasni, mint hogy a késedelmi büntetéstől féljenek (44%). További 30% szerint pedig egyszerűbb online megvenni egy könyvet.
A felmérés résztvevői közül 69%-nak van könyvtári olvasójegye. Leggyakrabban akkor kölcsönöznek, ha kinézett könyv túl drága (44%). Esetleg egy új szerzőt vagy könyvet ingyen szeretnének kipróbálni (42%). Érdekes módon, 60% meg is veszi később ugyanazt a könyvet. 77% pedig ugyanattól a szerzőtől vesz más könyeveket is. A vásárlás melletti döntést befolyásolhatja még a tartalmi kivonat (69%), borító (51%).
A fiatalok háromnegyede a papír- vagy keményborítós könyvet preferálja. Az előzetes feltevésekkel ellentétben, mindössze 41% kedveli emellett az ekönyveket is. A legfőbb érv az e-könyvek mellett, hogy éjszakai is olvashatók nagyobb megvilágítás nélkül. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Dolgoztál-e más pozícióban, mint könyvtáros?FEL

A címben feltett kérdésre az alábbi nem reprezentatív válaszokat kaptuk:
1 - Egyelőre hallgató vagyok / állást keresek
37 - Igen, dolgoztam már nem könyvtáros és nem pedagógus pozícióban is
11 - Igen, pedagógusként
5 - Könyvtárosként dolgozom, de mást is próbálnék
8 - Könyvtárosként dolgozom és folytatnám is
2 - Nem közintézményben, információs szakemberként
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu
A kérdést 2017-ben is feltettük, ezért mód nyílik az összehasonlításra. A vonatkozó diagramot ld. itt: link .
Jelentős változás nincsen. Kitűnik, hogy a válaszadók közel 60%-ának van nemkönyvtári, nempedagógus munkatapasztalata. (Ezáltal a könyvtári tevékenységet képes valamilyen szinten más szemszögből is látni.) Érdekesnek tűnik a "Könyvtárosként dolgozom és folytatnám is" (12%) és a "Könyvtárosként dolgozom, de mást is próbálnék" (7,8%) összehasonlítása, bár elég kicsi ehhez a válaszok száma. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. augusztus 21.

Bővítésen munkálkodik a szabadkai könyvtár - mai enteriőrFEL

Már látszik a 130 éves Szabadkai Városi Könyvtár link udvarában az az új olvasóterem - építés alatt, amelyet a jelenlegi szolgáltatás fizikai kiterjesztése céljából építenek. Raichle J. Ferenc patinás épülete városi kaszinónak épült, ezért fekvése jó, de az épület korlátozottan alkalmas a modern könyvtári funkciókra (korábban itt link írtunk a patinás könyvtárépületek gondjairól). Az olvasóterem mennyezetét egy csodaszép festmény díszítette, melyet a 1945-ben sajnálatos módon lefestettek (tehát feltételezhetően feltárható). A jelenlegi terek zsúfoltak. Bár van nagyolvasó az emeleten, az inkább rendezvények szervezésére alkalmas.
A link oldalon látható képgaléria a jelen állapotot mutatja be. Érdekesség, hogy a Szabadkai Városi Könyvtár - Szerbiában egyedüliként - három nyelven szolgáltat: magyarul, szerbül és horvát nyelven.
Berényi Eszter törzskönytáros mindehhez hozzáteszi: A Szabadkai Városi Könyvtár kapui nyitva állnak olvasói, leendő olvasói, de akár a turisták előtt is, akik megcsodálva az épületet térnek be hozzánk. Mindenkit szeretettel várunk.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. augusztus 21.
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár kúriában - ha nagyon szükséges link Szabadka a KIT-ben: link

Miért is baj, ha a vezetők magukban hozzák a döntéseket?FEL

- Bármilyen tájékozott is egy vezető, a munkatársak, szakemberek tapasztalatainak bevonásával jócskán kiterjesztheti a feldolgozható tapasztalatok körét. Olyan, közvetlenül a használóktól jövő, vagy elemzési információkkal gazdagodhat, amelyről - egyébként - a vezető még csak tudomást sem szerez. A könyvtáros már csak hivatása okán is profi információszerző és feldolgozó szakember. Ha tehát egy könyvtári vezető nem vonja be munkatársinak és más szakembereknek a tudását a döntéshozatalba - legyen az stratégia vagy életpálya-modell (vö. pl.: link ) -, saját vezetői inkompetenciájáról tesz tanúságot. Julia Dhar A termékeny egyet nem értés, valamint a közös alap megtalálása c. TED-előadásában mondja:
"Vegyünk egy két évvel ezelőtti példát: kormányképviselőkkel dolgoztam, hogy új megoldások szülessenek a tartós munkanélküliség csökkentésére. Ez az egyik leggonoszabb, rázós, agyontárgyalt közérdekű téma. Ahogy a legelején megjegyeztem, mindenhonnan begyűjtöttük a lehetséges megoldásokat. Csoportosítottuk, mind azonos sablonnal készültek. Itt mind egyformák, nincs, ami megkülönböztetné egyiket a másiktól. Utána természetesen megbeszéltük őket, átbeszéltük, tökéletesítettük, véglegesítettük. A folyamat végén több mint 20 ötletet terjesztettünk elő a felelős miniszterekhez. Több mint a felük olyan személytől érkezett, akinek nehézséget okozott volna eljutni egy politikai tanácsadóig. Vagy olyantól, akit személye miatt nem vettek volna komolyan. Telefonos ügyfélszolgálatosok, időbeosztásért felelős munkatársak, ügynökségek képviselői, - olyanok, akiket nem becsülnek meg."


A testi és a tudáséhséget egyaránt csillapítja a New Brunswick-i KözkönyvtárFEL

A Fredericton Public Library link (New Brunswick Public Libraries) vezetői remélik, hogy a tényleges éhséget és a tudás iránti vágyat egyaránt kezelni tudják. Nagy hűtőszekrényt helyeztek el a könyvtárban, tele friss gyümölccsel és egyéb ételekkel, amelyekhez a könyvtárhasználók ingyenesen hozzáférhetnek.
Julia Stewart, a könyvtár igazgatója szerint a munkatársaitól gyakran kérdezték a könyvtárat használó tanulók és hajléktalanok, hogy van-e étkezési lehetőség. "Nagyon sok hátrányos helyzetű ember használja a közkönyvtárat. Örülünk, hogy tudunk nekik harapnivalót adni a következő étkezésükig." A könyvtárban hosszú időt töltő hallgatók is megéheznek. Ők is vásárolnának. Az étkezés mindenki számára ingyenes - aki azt akarja. "A közkönyvtár célja a megbélyegzés csökkentse. A könyvtár a legjobb hely a világon: csak besétálsz, és mindenki azonos elbánásban részesül" - mondja.
A közösségi hűtőszekrényt a héten állították be, és friss gyümölcsök széles választékát kínálja. David Aranoff csütörtökön járt a könyvtárban, és kiszolgálta magát. - "Szerintem csodálatos ötlet - mondta Aranoff, miközben harapott a lédús szilvából. - Tudom, hogy hétfőn kávét és fánkot kínálnak, és azt hiszem, az még ennél is jobb."
Dan Weston, a Fredericton Szegénység Elleni Szervezet koordinátora szerint 10.000-15.000 rászoruló él Frederictonban. - "Itt, Frederictonban elég nagy a szegénység" - mondta. "A könyvtár egy kicsit társalgó az emberek számára. Az utcák embereinek, akiknek nincs hová menniük." Weston szerint sok ember szorul segítségre. Hogy elegendő ételt szerezzen - annak ellenére, hogy vannak élelmiszerbankok, leveskonyhák és élelmiszeradományok. "Itt minden szerdán élelmiszer-osztás van. Hosszú sorban állnak olyan emberek, akik rászorulnak ezekre. Sok a bevándorló is, akiknek nagy családja van" - mondta.
Stewart szerint a közösségi hűtőszekrényre adott válasz nagyon pozitív. A könyvtár további ételekkel is készül, joghurttól kezdve szendvicsekig. Nem aggódnak amiatt, hogy esznek az emberek a könyvtárban. "Az emberek a könyveket hazaviszik, és a lényeget tekintve mindegy, hogy a ragacsos ujjak melyik helyszínen fogdossák össze" - mondta.
"A Fredericton Közkönyvtár számos innovatív programot vezetett be az elmúlt években, például téli hótalp kölcsönzést. Sok projektünk van közösségi partnerekkel. És sok mindent tervezünk is" - mondta. (ford.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban link Hogyan szolgálják a könyvtárvezetők a szociális igazságosságot? link Hajláktalan-téma a KIT-ben: link

Hogyan segíthet a könyvtár regenerálni az emberi szív károsodott sejtjeit?FEL

A könyvtár tudatosan fenntartott, fejlesztett közösségi funkciójáról sokat szóltunk, pl. hogy segít az Alzheimer-kór kifejlődésének hátráltatásában link , hozzájárul az emberélet hosszának növeléséhez link . Ennek egyik konkrét mechanizmusára mutat rá Kelly McGonigal egészségpszichológus a Hogyan szelídítsük meg a stresszt c. előadásában:
"Az oxitocin nevű stresszhormon finomhangolja az agy szociális ösztöneit. Olyan dolgokra ösztönöz minket, melyek erősítik közeli kapcsolatainkat. Az oxitocin miatt vágyunk a testi kontaktusra barátainkkal és családunkkal. Ez a hormon fokozza az empátiánkat. Arra is rávesz, hogy szívesebben segítsük és támogassuk azokat az embereket, akik fontosak számunkra. ... Biológiai stresszreakciónk unszol, hogy megosszuk valakivel érzéseinket ahelyett, hogy magunkban tartanánk azokat. Stresszreakciónk biztos akar lenni abban, hogy észrevesszük, amikor ismerőseink közül valaki nehézségekkel küszködik, hogy támogathassuk egymást. Amikor az élet nehéz, a stresszreakciónk azt akarja, hogy olyan emberek vegyenek minket körbe, akik törődnek velünk.
Rendben, no de hogyan is fog minket egészségesebbé tenni az, ha ismerjük a stressz ezen oldalát? Nos, az oxitocin nemcsak az agyunkra, hanem a testünkre is hatással van. Az egyik fő szerepe testünkben pedig az, hogy megóvja szív- és érrendszerünket a stressz hatásaitól. Természetes gyulladáscsökkentő. Abban is segít, hogy az erek a stressz során ellazulva maradjanak. A számomra legkedvesebb hatást azonban a szívre gyakorolja. A szívünkben receptorok érzékelik ezt a hormont. Az oxitocin segít regenerálni a szívsejteket, és rendbe hozni bármilyen stressz okozta kárt. Ez a stresszhormon megerősíti szívünket, a legmenőbb pedig, hogy a társas érintkezés és támogatás felerősíti az oxitocinnak ezen fizikai előnyeit. Így mikor stresszes állapotban segítséget kérünk másoktól, vagy azért, hogy támogatást keressünk, vagy azért hogy mi segítsünk másoknak, több ilyen hormon fog felszabadulni bennünk, stresszreakciónk egészségesebbé válik, és gyorsabban épülünk fel a stresszből. Szerintem lenyűgöző, hogy stresszreakciónknak van egy veleszületett eszköze a stresszből való felépülésre, ez az eszköz pedig az emberi érintkezés."

Régebbi hírforrás(ok): Amit a könyvtár tehet a nyugdíjasok boldogságáért... link közösségépítés téma a KIT-ben: link

Amit a könyvtár tehet a nyugdíjasok boldogságáért...FEL

Tudományos kutatások alapján megalkották azt a nyolc jótanácsot, amelyeket betartva jó kedvűen élhetik az emberek nyugdíjas éveiket és nem mellesleg meghosszabbíthatják az életüket. Egyszerű ötletekről van szó.
1. Ne dolgozza agyon magát!
2. Töltsön több időt a családjával!
3. Költözzön közelebb a munkahelyéhez!
4. Segítsen másoknak önkéntes munkával!
5. Tartsa a kapcsolatot barátaival!
6. Legyen hálás!
7. Beszélgessen!
8. Eddzen gyakran! [kifejtés az alábbi forráslinken]
- A könyvtár több ponton segíthet a nyugdíjasoknak. A KIT különösen az 5. és a 7. pontot szokta kiemelni (ld.: idős könyvtárhasználók: link , de a 4. pontban is nagy potenciál van, ha pl. idő emberek olvasnak fel gyerekeknek, vagy vesznek részt könyvtári önkéntes munkában. Ehhez azonban érdemes a lehetőséget kommunikálni e célcsoport felé. Sok nyugdíjas érzi magát feleslegesnek, miközben a könyvtárnak jól jönne a segítő kapacitás.) (MG).

Régebbi hírforrás(ok): Egyre több magyar vállal önkéntes munkát - könyvtárba bevonható speciális tudás link

Egyedül élő idősek - a célcsoport demográfiájaFEL

2016-os adatok szerint a 65 éves és idősebb népesség 31 százaléka élt egyedül, tehát 554 ezer fő. Az időseknek sokszor nincs olyan élő gyermeke, aki el tudná látni a gondozását szükség esetén, és ahogy nő az életkor, az arány is romlik: a 65 év feletti nők 11, míg a férfiaknak 21 százalékát érinti ez a probléma.
A 65 év feletti egyedül élő idősek közül a nőknek 40 százaléka, a férfiaknak 17 százaléka élt egyedül, amelynek hátterében már nem csak a megözvegyülés áll, hanem a válások emelkedő száma is. 1990-ben az egyedül élő 65 év felettiek esetén a férfiak 17, míg a nők 9 százaléka volt elvált. 2016-ban ez az arány már a férfiak esetén 27, a nők esetében pedig 16 százalékra emelkedett.
A tanulmány szerint ez azért fontos tendencia, mivel a nagyon időseknél a házastárs gondozói szerepe értékelődik fel - a nagyon idősek már nem a szüleiket, hanem a házastársukat gondozzák.
Ebből rögtön következik egy másik főként időseket sújtó probléma: az otthoni ápolás. A felnőtt családtagot ápoló családi gondozók becsült száma 400-600 ezer fő. Közülük mindössze nagyjából 20 ezer fő kap alanyi jogú ápolási díjat, sokan nem is tudják, hogy jogosultak lennének az ellátásra. Az ellátás összege maximálisan 67 ezer forint, a 2019-es GYOD bevezetése rájuk nem terjedt ki. A családtagjukat gondozókra ezért jellemző a jövedelmi szegénység, sokan bár szeretnének, nem tudnak munkát vállalni a gondozási feladataik mellett, írja a tanulmány.
A családi gondozók életkora szintén átlagosan 50 év körül van, de az egészségi állapotukat nagyon megviseli az intenzív gondozás. Mivel nincsenek számukra tehermentesítő szolgáltatások, a gondozás izolációval, elszegényedéssel, egészségi és mentális problémákkal jár.
Magyarországon Európai Uniós összehasonlításban is nagyon alacsony az idős hozzátartozót gondozók aránya: a felnőtt népesség 8-10 százaléka. A tanulmány ebből következően feltételezi, hogy az ellátási szükséglettel rendelkező, de ellátatlan idősek aránya magas. Emiatt valószínűsíti, hogy a kapacitások hiányát mérséklendő piaci válaszként félig vagy teljesen illegális, kényszer szülte, esetenként jogsértő, az egyenlőtlenségeket tovább növelő megoldások születnek.


New York-i stílus JütlandonFEL

A dániai Észak-Jütlandon található Herning városában egy 1969-ben épített, ám a 2000-es évek végére jelentősen leromlott állapotú négyszintes bevásárlóközpontból varázsoltak új központi városi könyvtárat link . Itt a pinceszinten találjuk a könyvek 90%-át szabadpolcos elrendezésben, könnyen áttekinthető, látványos és bejárható terekben. A földszinten kapnak helyet a könyvtár közösségi, kultúraközvetítő terei a kölcsönző részleggel, tájékoztató szolgáltatásokkal, továbbá színpaddal, iskolások házifeladat-megoldását segítő központokkal, gyermekkönyvtárral, önkiszolgáló kávézóval, valamint ún. makerspace térséggel, amely a kreatív, művészi önkifejezés kibontakozására ad lehetőséget. Az első és a második emeleten rendezvénytereket és irodákat alakítottak ki.
A felújítási program elnyerte a Dánia legjobb renoválási projektjének járó díjat. Ebben az is szerepet játszott, hogy az átalakítás során a környezetvédelmi szempontokra is fokozott figyelmet fordítottak. Az indusztriális környezet itt a rekonstrukcióhoz használt csúcstechnológiával társul, teljesen egyedi jelleget kölcsönözve így az épületnek, illetve a könyvtár intézményének. Az egész földszint legfontosabb funkciója az, hogy nonprofit közösségi tér legyen, ahol a kultúra kincseit és a könyvtári állományban rejlő tudást az emberek szabadon megoszthatják egymással. A design és a szakmai szolgáltatási koncepció kialakításában a New York Public Library példája lebegett a döntéshozók szeme előtt, természetesen a helyi igények lehető legszélesebb körű kiszolgálása mellett.
Az épületből felkapott találkozóhely, a városi identitás jelképe lett, ahol találkozik a New York-i stílus és a régi indusztriális környezet hagyománya, hidat képezve a múlt és a jelen között. A könyvtár modern, vonzó szolgáltatási térrel bír, ahol a látogató rögtön a földszintre belépve a szolgáltatások széles kínálatával, tematikus könyvkiállításokkal, újság- és folyóirat-böngésző térséggel szembesülhet, s olyan helyen érezheti magát, ahová jó bemenni, ahol lehetőség nyílik társalogni, segítséget kérni, ismeretet szerezni, vagy akár elmélyülni bizonyos témákban, miközben nyitva áll az út a művészi önkifejezés kibontakozása előtt is. (ref.: Németh M.)

Hírforrás: Humanus
2019. augusztus 21.

Némileg tartunk az LMBT-tartalomtólFEL

2014 őszén a Háttér Társaság egy Európai Uniós esélyegyenlőségi ajánlás magyarországi végrehajtásának eredményeit összegző kiadványt postázott 54 hazai egyetemi, közművelődési, egyházi és szakkönyvtárnak. A kiadvány bevételezésének hajlandóságát és helyzetét az adott könyvtárak online katalógusának monitorozásával kívántuk feltérképezni.
- Az első lekereséskor, három hónappal a kézhezvétel után 16 könyvtár (29%) vette állományba,
- 10 hónappal később további 13 könyvtár (24%) dolgozta fel az ajándékot.
- Kézhezvételtő számított 4 év után történt lekereséskor további 4 könyvtár (7%) tette láthatóvá és kölcsönözhetővé a dokumentumot.
- Összesen tehát a könyvtárak 60%-a minősítette feldolgozásra érdemesnek az EU-s esélyegyenlőségi ajánlást. Érdekesség, hogy bár 10 helyről érkezett köszönőlevél, három helyen mégsem vált láthatóvá a mű az OPAC-ban. Két helyen többespéldányokat is beszereztek, míg egyetlen könyvtár vette a fáradságot, hogy a feldolgozáshoz ajánlott 34 keresőszót is megjelenítse a katalógusban. Azon könyvtárak között, melyek nem vették állományba a kiadványt, felülreprezentáltak a vidéki közművelődési könyvtárak (8 könyvtár), az egyetemi könyvtárak között a művészeti és műszaki képzést nyújtó egyetemek vezetik a sort, a szakkönyvtárak között pedig az egyik legnagyobb (MTA és MTA Egyesített Társadalomtudományi Könyvtár) nem értékelte az ajánlás végrehajtásának közösségi, olvasói igényeket kielégítő szerepét.

Hírforrás: Háttér Társaság ; Dombos Tamás ; Somorjai Noémi
2019. augusztus 21.

Bekeményít az adatvédelmi hatóság: minden GDPR-szabályszegés után bírságolni fognakFEL

Több mint egy éve hatályos a szabályozás, elfogyott a türelem a visszaélésekkel szemben.
Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a hatóság - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, akivel a Deloitte tanácsadócég készített podcastot. A GDPR-jogszabály már több mint egy éve, 2018. május 25-én élesedett, a bevezetést követően a hatóság elnézőbb volt, hogy hagyjon időt a vállalatoknak és adatgazdáknak alkalmazkodni a szabályozáshoz. A kegyelmi időszaknak azonban vége, mostantól minden vállalatnak érdemes kiemelten figyelnie arra, hogy teljesítse a jogalkotók elvárásait.
"Az európai gyakorlatban hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a kiszabott bírságok szintje közelíteni fog egymáshoz. Ennek összehangolása időigényes lesz, főleg, hogy minden tagországnak saját bírságolási gyakorlata van, azonban nem tartható fenn az a gyakorlat, hogy egy bizonyos jogsértésért ne ugyanaz a mértékű bírság kerüljön kiszabásra az Európai Unión belül mindenhol" - mondta Péterfalvi.
Először olyan mérvadó ügyeknél várható egységes bírságolási gyakorlat, ahol az egyablakos ügyintézés keretében szankcionálnak. Ezeknél a kiszabott bírság összege szavazással dől majd el.
Kihangsúlyozta, hogy fontos különbség van az adatok anonimizálása és törlése között, és kifejtette, hogy ebben is szigorúak lesznek: minden begyűjtött adatnak törölhetőnek kell lennie.
"Egy törlési kérelemnél mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy ténylegesen megvan-e a lehetőség az adatok törlésére. Az egész adatkezelést eleve úgy kell felépíteni, hogy a törlésre lehetőség legyen. Az adatvédelmi hatóság nem fogja elfogadni azt, hogy egy törlés nem valósítható meg, hiszen az adatkezelés megtervezésekor a rendszert ennek megfelelően kell megtervezni. A közeljövőben várhatók olyan adatvédelmi hatósági határozatok, ahol a hatóság bírságolni fog, mert a szükséges törlést nem hajtották végre."


Jutalomkönyveket érdemelt ki a busztár a község számáraFEL

A Liget Műhely pályázatának köszönhetően hat baranyai település könyvtára bővülhet kisebb-nagyobb könyv­csomaggal.
Lassan nincs olyan zsáktelepülés a megyében, ahová ne jutna el hetente-kéthetente a Csorba Győző Könyvtár könyvtárbusza. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy a pécsi könyvtár több településen működő kis könyvtárat segít, koordinál, akkor elmondhatjuk, vidéken is hozzájutnak a tudáshoz az olvasni vágyók. Van, mikor a könyvkiadók is pályázatot hirdetnek kisebb könyvtárak részére, hogy azok bővíteni tudják könyvállományukat.
Vokányról kiemelték, hogy busztárakat működtetnek, ezeket fél éve alakították ki. Három fedett buszmegállóban hoztak létre könyvespolcot, amit folyamatosan folyóiratokkal, könyvekkel töltenek fel. A kezdeti érdeklődés azóta is kitart, szorgosan forgatják a helyiek a könyveket.
- Az elnyert összeg 78 ezer forint, amiben vannak hangoskönyvek, CD-mellékletek, folyóiratok. Egy polcocskát tudunk megtölteni ezzel, mert ennyire drágák lettek az új könyvek, de így is örültünk a lehetőségnek - tette hozzá Bálint Zsoltné Izabella.
Szajk link is a nyertes pályázók között volt, itt a településen élők művelődésének segítéséért kaptak könyvcsomagokat. Mint Farkas Béla, a település polgármestere elmondta, több mint 50 éve van saját könyvtára a községnek. Valamikor a 2000-es évek közepén bekerültek a Csorba Győző Könyvtár égisze alá, ami jelentős változást, előrelépést hozott számukra. Ennek köszönhetően anyagilag, és könyvállományban is jobban el van látva a falu. Folyamatosan frissítik új könyvekkel a könyvtárat, számos programot szerveznek az olvasóteremben, így gyerekelőadásokat, foglalkozásokat, vagy a felnőttek számára író-olvasó találkozókat. Egy ilyen különleges író-olvasó találkozót szerveznek a könyvtárban szeptember közepe tájékán, tudtuk meg a polgármestertől, de hogy ki lesz az író, az még titok. Annyit azért megtudtunk, egy a környező országban történt maffialeszámolással kapcsolatban ismerhetnek meg részleteket az érdeklődők.


Partnerek vagy konkurensek az online sajtószolgáltatók?FEL

Nemrégiben beszámoltunk egy könyvtári konzorciumok által szerződtetett nemzetközi sajtószolgáltató vállalkozásról link . Most két magyar szereplőről szólunk röviden, akik keresztmetszetet nyújtanak a hazai termésből. E szolgáltatások könyvtár általi előfizetése egyelőre nem ismert.
- Dimag link - az egyenként előfizethető lapok olvasásához le kell tölteni a Dimag Readert. Egyszerre 3 gépen olvasható. Az előfizetett lap megjelenéséről értesítést küld a rendszer. A lapokat részben lapszámonként kínálja (így pl. több gasztro-folyóiratot)
- DigitalStand link - a magyar nyelvűek mellett 53 külföldi lapot is kínál, és pl. 21 magyar gasztro-tartalmat. Archív lapszámok is vásárolhatók. A képernyőn megjelenített lapból nyomtatvány nem készülhet.
Mindkét szolgáltatás esetében GYIK áll rendelkezésre.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. augusztus 21.

Hitelesség, mint a könyvtárakkal szembeni bizalom feltételeFEL

A 2019-es MKE vándorgyűlés mottóját - "Hiteles hely - mindenhol, mindenkinek" - a rendezvényen nem sikerült kellően megtárgyalni, ezért nem baj, ha Frances Frei (Harvard Business School) bizalomépítésről szóló TED-előadása kapcsán felidézzük a témát:
- Ma arról fogok beszélni, hogyan lehet bizalmat építeni és újraépíteni, hitem szerint ugyanis a bizalom minden cselekedetünk alapja, és ha meg tudunk tanulni jobban bízni egymásban, példátlan fejlődést érhetünk el az emberiség történetében.
Ha újjá akarjuk építeni a bizalmat, meg kell értenünk az alkotórészeit. A bizalom alkotóelemei napnál is világosabbak. Három dologról van szó.
1. Ha hitelesnek látnak engem, sokkal valószínűbb, hogy meg fognak bízni bennem.
2. Ha azt látják, hogy a logikám kérlelhetetlenül következetes, sokkal valószínűbb, hogy meg fognak bízni bennem.
3. Ha azt látják, hogy empátiával közelítek önök felé, sokkal valószínűbb, hogy meg fognak bízni bennem.
Ha ez a három dolog működik, óriási bizalmat élvezhetünk. De ha a háromból csak egy is bizonytalanná válik, ha csak egy is meginog, veszélyben a bizalom.
... A hitelesség szerintem a legneuralgikusabb. Mi, az emberi faj példányai egy pillanat alatt kinyiffanhatunk, szó szerint egy pillanat alatt, akár saját hiteles önmagunkként éltük az életünket, akár nem. Akárhogy is, a recept világos. Ugye, nem akarsz hiteltelen lenni? Akkor légy önmagad! Remek. Ez habkönnyű mutatvány, ha szerető emberek vesznek minket körül. De ha kiállunk a másságunkért, ami szintén sokféle lehet, a "légy önmagad!" követelménye kemény feladat elé állíthat. ... Ami pedig az itt ülő vezetőket illeti, az önök kötelessége megteremteni a feltételeket, melyek között nemcsak hogy biztonságos hitelesnek lenni, de egyenesen kívánatos is, legyen ünnepelve a hitelesség, szeressük azt önmagáért, mert ez a kulcsa annak, hogy kiválóságunk nagyobbra növekedhessen, mint amit valaha is lehetségesnek tartottunk.


Mennyire veszélyes az olvasás a hatalomra?FEL

Olga Miszik, a 17 éves moszkvai diáklány fogta magát, és golyóálló mellényében leült a rohamrendőrök sorfala elé a szombati ellenzéki séta idején. Ült, és olvasgatni kezdte az ölében tartott füzetecskét: Oroszország alkotmányát. A háttérben pedig álltak a rohamrendőrök. A Miszikről készült fotó pillanatok alatt bejárta a világsajtót, a képet sokan egy harminc évvel ezelőtti ikonikus képhez, a Tienanmen téren a tankok útját elálló kínai diákról készülthöz hasonlították.
Miszik Moszkva egyik külvárosában született, gyerekként nagyon szeretett olvasni. Különösen kedvelte a diktatórikus rezsimekről szóló disztópiákat, mint Orwell 1984-e, vagy Aldous Huxles Szép új világa. A kitűnő tanuló 16 éves korában lett politikailag aktív, amikor azért kezdődtek tüntetések Oroszországban, mert a kormány váratlanul öt évvel felemelte a nyugdíjkorhatárt. "Nem mintha én közel lettem volna a nyugdíjhoz, de láttam az igazságtalanságát" - mondta. Különösen felháborította, hogy Putyin simán aláírta a törvényt, bár korábban maga ígérte meg, hogy nem fogja emelni a nyugdíjkorhatárt.
Miszik elmondása szerint a tüntetésen az orosz alkotmány négy fejezetét olvasta fel:
- a szabad gyülekezésről szólót;
- azt, amelyik mindenkinek garantálja a részvételt a választásokon;
- a szólásszabadságot garantáló fejezetet;
- és azt, ami a népfelség elvét hirdeti.


Közszolgálat; hír- és tájékoztatásminőség...FEL

Balogh Krisztina gyerekkori álma volt, hogy a közmédia riportere legyen. A kormány köreiben az egyik legígéretesebb fiatal roma értelmiségiként tartották számon. Hatalmas csalódásként élte meg az MTVA-nal töltött szűk három évet. Testközelből tapasztalta meg, hogyan készül a politikai célú propaganda. Nem akarta tovább viselni a stigmát, hogy "hírhamisító".
A tévénél viszont az első pár hónap után világossá vált számára, hogy ebben a témában szigorú politikai elvárások mentén zajlik a szerkesztés. Ezért inkább kerülte a politikai témájú anyagokat, különösen a migránsokról szóló riportokat, de idővel a politika így is beszivárgott a nem szorosan közéleti riportok világába is.
"A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem" . mesélte egyik első cenzúra közeli élményéről Balog Krisztina.
Egy másik alkalommal az állami lombikprogramról forgattak riportot. Akkor azt a feladatot kapta, találjon olyasvalakit, aki érintett lehet. Talált is, de az illetőről a szerkesztő letiltotta azzal, hogy "egy ismert baloldali ember rokona".
"A lombikprogramban számos ismert ember részt vett, nálunk nem szólalhatott meg egy RTL-es, vagy egy ellenzéki beállítottságú híresség. Lesújtó volt megélni, hogy egy ilyen megrázó kérdésben, ahol emberi életekről, családalapításról esik szó, szempont lehet, hogy ki milyen politikai beállítottságú."
Az ilyen közvetetten cenzúrázott esetek elmondása szerint az idő előrehaladtával egyre sűrűbbek voltak. A migránskérdés eszkalálódásával aztán a propaganda elérte a kulturális-, és életmódriportokat is: "Egy alkalommal azzal bíztak meg, keressek adatokat arról, hogy milyen rémes új betegségeket hoznak be a migránsok Európába. Nagyon ritkák voltak az ilyen esetek, nagyon alacsony számú esetről találtam csak számadatot, de addig kellett kutakodnom, amíg egy "szakértő" el nem mondta, hogy mennyire veszélyes ez a sok afrikai és arab ember."

Hírforrás: 444
2019. augusztus 21.

Közösségépítésben is konkurenst (lehetséges partnert?) kap a FSZEKFEL

Tavaly cikksorozatban beszámoltunk link arról, hogyan működhetnek együtt könyvtárak, nonprofit intézmények és vállalkozások a közösségépítésben. A Cselekvő közösségek projektben Berlinbe látogatók is kaptak ízelítőt egy hasonló célú német projektből (a KIT-híren link kívül más beszámoló élményükről nem ismert.) Pedig úgy tűnik, idehaza is eljött ezek a lehetősége. (MG)
- Első alkalommal választott kommunikációs ügynökséget a Miutcánk link helyi közösségépítő portált fejlesztő vállalkozás. A Miutcánk Kft. augusztus 1-jétől - egy másik startup ajánlása alapján - a Noguchi Porter Novellivel dolgozik ismertsége és reputációja további erősítése érdekében - olvasható az ügynökség közleményében.
Az idén öt éves portál a valódi mikroközösségek tagjainak, egy-egy utca, kerület lakóinak segít jobban megismerni egymást. Ezen felül hozzájárul a fenntarthatóbb életvitelhez, a városi életet hasznos szolgáltatásainak, például a ritkábban szükséges eszközök - szerszámok, létra, fűnyíró - kölcsönkérésének vagy éppen az egyedi szaktudás igénybevételét támogató funkcióknak a megismeréséhez.
A Miutcánk hamarosan lezárja első intézményi befektetési körét, a bevont tőkéből hónapokon belül nemzetközi terjeszkedést terveznek.
"Felgyorsult életmódunk eredményeként a lakóközösségek mára sok esetben teljesen elidegenedtek egymástól. Ezért hoztunk létre egy olyan, Magyarországon egyedülálló platformot, ahol az emberek újra felfedezhetik és erősíthetik a "szomszédság" pozitív oldalait, miközben a közösség erejével a környezetükre is kedvező hatást gyakorolnak" - mondta Cseh Norbert, a Miutcánk ügyvezetője.
"Mindig nagyon izgalmas kihívás egy gyors növekedési szakaszban lévő startuppal dolgozni, hiszen a szokásosnál sokkal gyorsabban látszik a pr-munka eredménye" - mondta Szántó Balázs, a Noguchi ügyvezető partnere. "Nem kell napokat, heteket, hónapokat várni a célcsoport viselkedésének változására, egy jó kampány hatására akár azonnal nagyot nőhet az aktív felhasználók száma. Azon leszünk, hogy a Miutcánk legyen az első, a nemzetközi piacon is sikeres magyar fejlesztésű közösségi hálózat."

Régebbi hírforrás(ok): Civilek kölcsönöznek eszközöket a könyvtárban - Library of things link Közösségi alkalmazás, mely segít összehozni a szomszédokat: Nebenan.de link

Közös szabadtéri olvasásra buzdít a megyei könyvtár VeszprémbenFEL

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár augusztus folyamán hétfőnként a színházkertben várja a lelkes olvasni vágyókat.
A szabad ég alatt, kellemes zöld környezetben, a szökőkút mellett különleges bája van annak, ha a kezünkbe veszünk egy-egy folyóiratot, magazint vagy könyvet, és eltöltünk egy kis időt magunkkal és kedvenc olvasmányunkkal. Erre ad lehetőséget a megyei könyvtár Olvasókert programja, ahol augusztus folyamán minden hétfőn, ha az időjárás is úgy akarja, a szabad levegőn olvashatunk akkor is, amikor a könyvtár egyébként zárva tart.
- 2014 óta van, tehát ez a hatodik éve, hogy megszervezzük az olvasókertet. A könyvtár hétfőnként zárva tart, és ilyenkor a hozzánk járó folyóiratokat, újságokat kihozzuk, és a kellemes időben szabad téren itt lehet olvasni velünk. A felnőtteknek szántuk ezt a programot, és akik hoznak gyerekeket, nekik játszósarkot állítottunk fel színezővel és kézműveskedéssel. Itt azért el lehet tölteni az időt kellemesen. Mindenkit sok szeretettel várunk, aki olvasni szeretne, de azokat is, akik csak ücsörögni, nézelődni, pihenni - mondta el Kovács Gabriella, a könyvtár munkatársa.


Megújult a Vachott Sándor Városi Könyvtár polcrendszereFEL

Több mint 4 millió forintból újult meg a Vachott Sándor Városi Könyvtár link polcrendszere, valamint a kölcsönzői és olvasói terek padlóburkolata.
Mintegy nyolcvanezer könyvet mozgattak meg a Vachott Sándor Városi Könyvtárban a nyári nagytakarítás során. A köteteket nem csak a portalanítás miatt pakolták át, ugyanis egy pályázati támogatásnak köszönhetően a felnőtt részlegen új könyvespolcokra cserélték a régieket. Az önkormányzat támogatásával az olvasói terekben új laminált borításra cserélték a régi, nehezen tisztítható szőnyegpadlókat.
A könyvtár négymillió forintot nyert a polcrendszerek cseréjére, a padlóburkolat cseréjét költségvetési megtakarításból és önkormányzati támogatásból tudták megvalósítani - mondta el a Gyöngyösi TV-nek Farkas István igazgató. Az új padlót és a polcokat két gyöngyösi cég biztosítja.


Száz évre tervezett a TSPC Csoport: az Országos Széchényi Könyvtár Archivális RaktáraFEL

Érzékeny szimbolikát mutat az írott örökségünket őrző raktárépület Piliscsabán: könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik a homlokzaton
Magyarországon előkép nélküli, de a világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett a megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő és az üzemeltető Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport: Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A piliscsabai beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett (sokszor muzeális) dokumentumok megfelelő tárolása. Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a beruházás nemcsak biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is.
A homlokzat ezzel szemben jelentésrétegekben gazdag, üzenetet közvetítő médium lesz: egyszerre kapcsolódik a területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, utal a papír, mint hordozó anyag tulajdonságaira és visszatükrözi azt a közeget, a sűrű pilisi erdőt, amely védőbástyája lesz majd az archivális raktárnak. Ahogy Parai Zoltán, a TSPC Csoport projektvezető építésze fogalmaz: "Természetesen építészként elsősorban a megrendelő által meghatározott funkcióknak kellett megfelelnie a terveknek, de a tervezőcsapatot komolyan foglalkoztatta a mély jelentéstartam és az a kulturális örökség, amelynek itt házat építünk. Turi Attila építésszel együtt dolgozva a térhez, múló időhöz és őrzésre átadott örökséghez való kapcsolódásokat a homlokzaton megjelenő szimbolikával szerettük volna kifejezni."
Analógiák

Már várom a beszélgető katalógust! A menetrend-chatbot már itt vanFEL

Egy független szegedi fejlesztőstúdió készítette el a teljes magyarországi vasúti menetrendet tartalmazó chatbotot. A Viber üzemeltetőinek megtetszett a megoldás, így most - egy matricacsomaggal megtoldva - beemelték azt az itthon is népszerű üzenetküldő alkalmazásba.
A Sihuhu nevű chatbotot közel két évvel ezelőtt, a MÁV támogatása nélkül, saját költségén fejlesztette le a szegedi RoboRobo., hogy segítse a vonattal utazók mindennapjait. Az általunk is bemutatott link menetrend-információs megoldás azóta elérhető Facebook Messengeren, semmit nem kell hozzá külön telepíteni, egyszerűen csak rá kell kérdezni a menetrendre.
A szegedi szoftvercég közleménye szerint a Viber felfigyelt a csapat kezdeményezésére, és a nemzetközi együttműködés eredményeként a Sihuhu bot most már Viberen is elérhető. Aki szeretné kipróbálni a Viberban Sihuhut, annak nincs más dolga, mint - viberes eszközén - erre a linkre link kattintani, vagy kikeresni az appon belül.


Google Térkép fejlesztés - Nincs technikai akadálya, hogy a könyvtárban nyíl vezessen a könyvhöz - saját telefononFEL

A Google Térkép elindította Magyarországon is legújabb funkcióját, az Élő képet (Live View), amely kiterjesztett valóság (AR) segítségével, az útvonalra vetített nyilakkal és irányokkal mutatja, merre menjen a gyalogos - jelentette be a technológiai vállalat hazai sajtóirodája.
A funkció használata: a Google Térkép alkalmazást megnyitva a felhasználó beírja úti célját, és kiválasztja a séta ikont. Innen az Élő kép gombra koppint, majd a telefonja kameráját az őt körülvevő épületekre irányítja. Amint a Google Térkép beazonosítja a felhasználó pozícióját, megjelennek a nyilak és a jelek a valós környezetre vetítve, amelyek megmutatják, melyik irányba kell elindulni. Amennyiben a felhasználó már használja a navigációt, elegendő a bal alsó sarokban az Élő kép gombra kattintani - ismerteti a cég a használatot.

Régebbi hírforrás(ok): Mit hol találok a könyvtárban? -- a könyvtárosnak triviális, a használónak alig! linkPraktikus

Cetlik, feljegyzések kezelése - mobiltelefononFEL

Kiadta a legnépszerűbb mobil operációs rendszerhez hivatalos mobilalkalmazását a Post-it. Öt évvel azt követően, hogy az iPhone-on megjelent, immár az Android-okostelefont használók is élvezhetik a Post-it mobilapp szolgáltatásait. A hasznos feljegyzéskészítővel egyszerűen beszkennelhetjük papíralapú cetlijeinket (egyszerre több mint 200-at), rendezhetjük ötleteinket, kombinálhatjuk több ötletgyűjtemény feljegyzéseit, szerkeszthetjük a feljegyzéseket és újakat hozhatunk létre, valamint megoszthatjuk azokat kollégáinkkal.
A Google Play Android áruházból letölthető link Post-it app az Android 7-es (Nougat) változatát vagy annál újabb kiadást futtató mobilokon használható.


Hasznos Google Térkép funkciókFEL

Nézzünk egy példát arra, amikor egy szolgáltató nem a reprezentálást, dokumentumgyűjtést stb., hanem a használók - és saját maga - tényleges nyereségét helyezi előtérbe. A begyűjtött adatokat pl. ilyen szolgáltatásokká alapítja (adataidért cserébe)... (MG)
- Térképek offline link : ha olyan helyre utazol, ahol lassú az internet, költséges a mobiladat-forgalom, vagy nem lesz internetkapcsolat, a telefonodra vagy táblagépedre érdemes előre lementeni a kívánt területet a Google Térképről, hogy offline állapotban is könnyedén tájékozódhass.
- Parkolóhely mentése link : ismeretlen környéken parkolsz, de jó lenne keresgélés nélkül visszatalálni az autóhoz? Parkolás után elmentheted a parkolóhelyed.
- Közeli helyek felfedezése link : ezzel az aktuális tartózkodási pontod közelében lévő érdekes és nevezetes helyeket, helyi eseményeket, népszerű éttermeket és szabadidős tevékenységeket fedezheted fel - megkeresheted például a közeli múzeumokat, az új éttermeket vagy a népszerű bárokat és klubokat. A könnyebb választást segíti, hogy a kiválasztott helyek mellett láthatod azok leírását és értékelését is. A keresés során a "Közeli" gombra nyomva, majd a hely típusát megadva - pl. benzinkút vagy étterem - az alkalmazás felkínálja a legközelebbi eredményeket.
- Járatkereső link , amellyel egyetlen felületet használva, egyszerűen és gyorsan kereshetsz és foglalhatsz repülőjegyet, így a legjobb ajánlatokra tehetsz szert az adott úti cél és utazási időpont tekintetében. A Google Járatkereső azt is megadja az adott járattal kapcsolatban, hogy a jegy ára alacsonynak, közepesnek vagy magasnak számít a múltbeli járatok jegyáraihoz viszonyítva, illetve előre jelzi, ha az árak hamarosan emelkednek, avagy már nem lesznek alacsonyabbak.
- A Szállodák lehetőség használatával pedig szállást kereshetsz, összehasonlíthatod a rendelkezésre álló szállásokat, illetve szobát foglalhatsz az utazás időtartamára és helyszínén.

Hírforrás: Blikk
2019. augusztus 21.Kisszínes

Ráskay Leára emlékezve - papírpénzek kapcsánFEL

A magyar papírpénzeken férfiak szerepelnek. Tavasszal a Forbes Magyarország szerkesztőivel eljátszottunk azzal a nagyon is komoly gondolattal, kik lehetnének azok a nők, akik megérdemelnék, hogy pénzjegyeinken is emléket állítsunk nekik. A cikk végül a Forbes áprilisi számában jelent meg. Íme a javaslataim, szerintem kiknek a portréi szerepelhetnének a bankókon: 500 forint - Ráskay Lea
Ráskay Lea az első magyar értelmiségi nő, akinek munkásságáról és életéről is maradtak fenn adataink. A főnemesi családból származó apáca a Margit-szigeti kolostor könyvtárosa és kódexmásolója volt. A lányok tanintézetének számító kolostor könyvtárában a latinul nem tanuló növendékek számára számos magyar nyelvű kódex készült, s ezeket ma a legfontosabb nyelvemlékeink között tarthatjuk számon. (A középkori leányoktatás nélkül tehát sokkal kevesebb magyar nyelvű szöveg született volna.) A kódexek elsősorban hitbuzgalmi szövegeket tartalmaznak, köztük az alapító Szent Margit irodalmi igényességgel megfogalmazott legendáját. A kimagasló műveltségű Ráskay Lea nagyjából 1510-1527 között dolgozott a kolostorban. Valószínűleg annak a régi főnemesi családnak sarja volt, amely Ráska községről kapta a nevét, s amelynek férfi tagjai az Árpád-kortól a 16. század végéig országos főtisztségeket viseltek.
Ráskay Lea munkája nem egyszerűen a régi, romló állapotú kódexek másolása volt. A régebbi magyar nyelvállapotot tükröző szövegeket átírta "kortárs" köznyelvre, hogy megértésük ne okozzon gondot a novíciáknak. Nincs rá bizonyíték, de valószínűsíthető, hogy latin nyelvű szövegek fordítójaként is dolgozott, emellett pedig ő volt a kolostor könyvtárosa, és titkári feladatokat is ellátott a zárda főnökasszonya mellett. Könyvtároshoz méltóan alapos volt: a Margit-legenda kivételével minden kódexét gondosan datálta, gyakran a keletkezés időszakának legfontosabb eseményeit - például a Dózsa-féle parasztháborút - is megemlítette a kolofonban. "Gyülekeztek az magyeri urak és minden neműek, valami leszen benne" - írta reménykedve a török veszély miatt összehívott 1518-as bácsi országgyűlésről. A remény hiábavalónak bizonyult: a mohácsi csata után a zárda többi lakójával együtt neki is menekülnie kellett a Margit-szigetről. Szerencsére a kódexeket sikerült biztonságba helyeznie, így maradhattak fenn az egykori könyvtárosnő emlékével együtt.


Az olvasás szexi, de ezt túl komolyan vette a dél-afrikai minisztérium szóvivőjeFEL

A dél-afrikai közoktatási minisztérium szóvivőjének, Elijah Mhlangának elnézést kellett kérnie, miután eléggé félresikerült az olvasást népszerűsítő kampánya a Twitter-oldalán - számolt be róla a News24.com. A "Read to Lead" tweetek között ugyanis olyanok is voltak, amik arra biztattak, hogy "az olvasás legyen szexi". Nem is az üzenettel volt baj, sokkal inkább a hozzá csatolt képekkel, az egyikben egy meztelen, a másikban egy alulöltözött nőt lehetett látni.
A közösségi oldalon nagy felháborodást keltettek a bejegyzések, amik után Mhlanga kénytelen volt elnézést kérni, mint írta: A médiát fogyasztó kortárs közönség általában nyitott a szexre és a szexualitásra(?) Ezzel összefüggésben kissé áttörtem a határt, hogy játszunk a jelentésével, és hogy megerősítsünk egy narratívát, miszerint az olvasás egy olyan aktivitás, amit szórakozásként és szabadidős elfoglaltságként lehet végezni.
Mindenesetre elnézést kér azoktól, akiket a képekkel megsértett vagy csalódást okozott azokkal. A Read to Lead kampány eredeti célja egyébként, hogy az olvasás megkedveltetése "a fiatal felnőttek, az iskoláskorú emberek és a társadalom egészének körében".


Mi mindenre kellett figyelnie egy középkori könyvmásolónak?FEL

A könyvtári gyarapítás legősibb módja - a nyomtatás előtt - a másolás volt. Kis történelmi körültekintésre hagyatkozva kijelenthetjük, hogy Váradon a XI. század végétől számíthatjuk a liturgikus könyvek gyűjtésének és másolásának is kezdetét.


A török oktatási minisztérium büszkén jelentette be 301878 könyv megsemmisítésétFEL

Könyvégetés - 301878 könyvet kobzott el és semmisített meg a 2016-os puccskísérlet óta a török kormány, számolt be a múlt héten az ország oktatási minisztere, Ziya Selçuk. A török állam a sikertelen puccs után a puccsisták szellemi vezérének kikiáltott Fethullah Gülenhez köthető könyvek ellen hirdetett háborút. Az Egyesült Államokban élő Gülen - aki egykor Erdogan szövetségese volt - tagadja, hogy köze lett volna a puccshoz.
Az iskolákból, könyvtárakból elkobzott könyveket elégetik, erről a Kronos27 híroldal képeket is közölt.
És hogy mi számít gülenista irodalomnak? A Turkey Purge nevű weboldal szerint, amit állításuk szerint az elnyomó rezsimtől szenvedő törökök érdekében felszólaló fiatal újságírók üzemeltetnek, az egyik megsemmisítésre ítélt könyv egy matematika-gyakorlófüzet volt. Ez azért lett gülenistának minősítve, mert az egyik feladatban F és G pontok között kellett vonalat húzni, márpedig az mi más lenne, mint Fethullah Gülen monogramja. 2016 decemberében egy másik iskolai munkafüzet is hasonló sorsra jutott, 1,8 millió példányt zúztak be belőle és nyomtattak újra úgy, hogy már kihagyták belőle a Pennsylvania kifejezést. Pennsylvania egy amerikai állam, említése azért minősül gülenizmusnak, mert Gülen most ott él. (Via The Guardian)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvégetés téma a KIT-ben: linkInformációforrások

Magyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldalaFEL

Tizedik születésnapján értékes ajándékkal lepett meg a Khan Academy: néhány napja a világméretű tanulási oldal magyar nyelvű verziója is elindult, igaz, első ránézésre tesztüzemmódban, minimális tartalommal. De vajon honnan indult ez az egész? Miért kell magyarítani egy ilyen felületet, illetve lehet-e egyáltalán?
A Khan Academy neve összekapcsolódott a digitális eszközökkel megvalósult önirányított tanulás fogalmaival. Szülők lelkendezve szokták mesélni, hogy a gyerekük otthon nem (csupán) telefonos játékokkal játszik, hanem a laptopján az akadémia videóit nézi, majd feladatok megoldásába kezd, pedagógusok pedig konferenciákon mutatják be, hogyan lehet osztálytermi környezetben használni a felületet.
Salman Khan bangladesi-indiai-amerikai gyökerű pedagógus 2009-ben indította el nonprofit oktatási szervezetét és honlapját azzal a céllal, hogy bárki, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesülhessen (ami egyben a szlogenje is: "our mission is to provide a free, world-class education to anyone, anywhere"). Ez annyira jól sikerült, hogy a Khan Academy jelenleg a világ legnagyobb webes, ingyen elérhető oktatási platformja, ahová az indulás óta több ezer videó, feladat, ellenőrző teszt került fel.


Határon túli magyar vonatkozású műemlékek adatbázisa - 2.0 alaponFEL

A HATÁRESET a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai segítségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával igyekszik megvalósítani.
Célunk, hogy bárki által bővíthető, egységes elvek alapján felépülő adatbázist hozzunk létre - részben pontszerző verseny formájában, játékos szellemben - a Kárpát-medence, e sokszínűségében is kulturális egységet alkotó térség épített emlékeiről. Szándékosan nem műemlékekről, hanem történelmi épületekről, vagyis történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokról van szó, hiszen a különböző országokban különböznek a védelem fogalmai is. Nem csupán a védettet, hanem az értéket, a megőrzendőt keressük és igyekszünk megjeleníteni, függetlenül tehát attól, hogy az jelenleg védelem alatt áll-e.
- A portálon interaktív Google térképen és szöveges kereső segítségével egyaránt lehet keresni (ország, település mai neve, magyar neve, típus). Kategóriák pl. mezőgazdasági objektum, kálvária, híd, városfal. Találatként leírást, pontos helyszínt, fényképet, egyetemes, illetve magyar történelmi jelentőség besorolását kapjuk.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu