Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/29., aug. 7.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

KÖVEZKEZŐ LAPSZÁMUNK AUG. 21-ÉN JELENIK MEG

Hírek

Bökdösés a könyvtári marketingben
Kampány Nagy-Britanniában: a könyvtári önkiszolgálás nem helyettesíti a könyvtárosokat (olvasóink szavazatára)
Technothek - ha a Német Mérnökszövetség és a könyvtárak összefognak...
Könyvkelengye - több mint 1100 ajándékcsomag Sepsiszentgyörgyön
Megkérdeztük: Menyire szakmaiak a szakmai kitüntetések?
Használói mobilon kölcsönzés - hazai mérlegelés
A késedelmi díjak - küldetésellenes a legrászorultabbakat távol tartani a közkönyvtártól
A mennyiségi információ helyett annak feldolgozására érdemes gyúrni
Butító YouTube? - YouTube-ra, kutatók!
Mostantól korlátlan videofilm-streaming két szolgáltató a készletéből, a helyi közkönyvtár olvasójegével
Azt hitted, hogy a megvett e-könyv a tiéd? - DRM
Monok-interjú - életút és könyvtári gondolatok
Támogatják az ODR működését - konzerválnak
Közösségi könyvtár? Magyarországon is?! Lehetőségek és akadályok
Így tanítják a webarchiválást az OSZK-ban
Robotok segítenek a könyvek helyrerakásában - már Kínában is (fotókkal)
Felvételi ponthatárok informatikus-könyvtáros szakon
Gyerekkönyvtárosok Facebook-csoport indult

Analógiák

Szabad este a szülőknek, buli a gyerekeknek - az éjszakai könyvtár is lehet ilyen (videóval)
Beszélgetősarokkal harcol a holland áruház az időskori magány ellen
Marketing - egyre többen gondolják át lényegét és tevékenységeit
Az urambátyámvilág ára - a könyvtár is jobban fejlődne nélküle
Nemcsak a közgazdaságtan szorul újragondolásra - hanem a könyvtárügy is

Praktikus

Mutatjuk a Facebook összes trükkös kifejezését

Kisszínes

Digitális kultúra tantárgyat terveznek - Továbbra sem megy az integrált gondolkodás a tanterv-fejlesztőknek (sem)

Információforrások

23 hírrel gazdagodott az Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük olvasmányajánlónk
A szűzhártya mítoszai - szemellenző-nyitogatás (videó)
Gyógynövény-adatbázis a Nemzetstratégiai Intézettől
Mobiltelefonra kínál ingyenes videó- és hangzóanyagot a közszolgálati rádió és tv-adó


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Bökdösés a könyvtári marketingben FEL

A bökdösés (angolul: nudge) olyan ösztönzés, amely eredményét nem közvetlen ráhatással, jogszabállyal éri el. Hatása nem 100%-os, de hatékonyan megnöveli kívánt cselekvés esélyét. (Richard Thaler 2017-ben Nobel-díjat kapott a téma kutatásáért.) (MG)
- Egy kaliforniai kisváros, San Marcos önkormányzata pont ezzel a problémával nézett szembe, és egy váratlan ötletük támadt: elkezdték megírni a körzet lakosainak, hogy közvetlen szomszédaik mennyi energiát fogyasztanak. És ez működött: a legtöbb energiát fogyasztó háztartások láthatóan elkezdték magukat emiatt rosszul érezni, és az energiafogyasztás tíz százalékkal csökkent. (444)
- Nagyobb használat várható az iskolai könyvtárban, ha a gyerekek automatikusan könyvtártagok lesznek. Azzal is fokozható az eredmény, ha az év elején a gyerekeknek egy feladat (játékos marketing-teszt, melyben rákérdezünk érdeklődésükre is) elvégzéséért jutalmat lengetünk be. - Írd meg saját ötletedet!
A részletekért vedd le a könyvespolcról a Nudge c. könyvet! (MG)

Hírforrás: 444
2019. augusztus 07.
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra link Viselkedési közgazdaságtan - mire használhatjuk a 'bökdösést' a könyvtárban? link

Kampány Nagy-Britanniában: a könyvtári önkiszolgálás nem helyettesíti a könyvtárosokat (olvasóink szavazatára)FEL

Az Egyesült Királyság 150 könyvtárban vezette be a "nyitott könyvtár" technológiát. Akkor is be lehet menni, ha az épületben nem tartózkodik könyvtáros. A belépés a könyvtári kártyával és pin-kóddal történik. A könyvek kölcsönzése önkiszolgáló pultoknál. A módszer terjedését a megszorítások indokolják. A teljes munkaidejű könyvtári alkalmazottak aránya 2010 óta 33%-kal esett. A nyitott könyvtárak száma ezzel együtt növekedett. Legutóbb Essex megye csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek köszönhetően nem zárnak be könyvtárakat. Worcestershire megye szintén fontolóra vette a bevezetést.
Azonban az ellenzők szerint a könyvtárakat a könyvtárosok teszik könyvtárrá. Az adófizetők ezért fizettek. A könyvtárak a kötelező állami szolgáltatás része. Az embereknek joguk van bizonyos színvonalú szolgáltatáshoz. Ha viszont az önkormányzat nem tudja biztosítani, akkor őszintén el kellene mondani az embereknek véleményük szerint. A legnagyobb tiltakozás Észak-Londonon belül, Barnetban van. A helyi 14 könyvtárból 14 csak részmunkaidős alkalmazottakkal működik. A többiek önkéntesen dolgoznak. A bejutási incidensek miatt biztonsági őröket kell alkalmazni a bejáratnál. A tiltakozókat "sokkolta", hogy a helyi tanács biztonságiaknak fizet a könyvtárosok helyett. Akárcsak Lambethben, ahol a hagyományos könyvtár bezárása után az intézmény nyitott könyvtár és edzőterem kombinációjává alakul.
A fenntartók számadatokkal igyekeznek alátámasztani döntésüket. Barnetban 39 ezren regisztráltak az önkiszolgáló pultoknál, ami az aktív könyvtárhasználók 72%-a. Peterborough-ben pedig egy nap alatt napi 250 látogató jár a hagyományos nyitva tartási órákon kívül is az intézménybe.
A módszer ellenzői szerint főként a hátrányos helyzetben lévők járnak még rosszabbul. Akik kevésbé értenek a digitális források használatához, azoknak most nincs segítségük a "nyitott könyvtárakban". (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Önkéntesek segítsenek-e a bezárásközeli közkönyvtárak nyitva tartásában? link Megfelelő költségvetés helyett önkéntesekkel? - töredékes és inkonzisztens hálózat link

Technothek - ha a Német Mérnökszövetség és a könyvtárak összefognak...FEL

Természettudományok, informatika és technika élményszerű bemutatása és művelése - ez áll a középpontjában a Német Mérnökszövetség és a közkönyvtárak együttműködésében. A könyvtárban ennek megfelelő állományt, eszközöket és programokat szerveznek közösen. Ugyanakkor mindegyik TechnoTHEK más, saját önálló elképzelések mentén dolgozik. A Mecklenburg-Előpomerániai Güstowban a projektet az tartomány Oktatási Minisztériuma támogatja. Könyvtárban a gyerekek robotokkal ismerkednek, fizikai kísérleteket végezhetnek, technikai eszközöket kölcsönözhetnek.
Néhány hónapja a 3i konferencián Elfriede Ludwig elmondta: TechnoTHEK "sarkok" megtalálhatók pl. Güstrow link , Erfurt link , Reutlingen, Karlsruhe link közkönyvtáraiban. A Frankfurti Városi Könyvtárban most tart a megvalósítás folyamata. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás ; VDI Karlsruhe ; Erste
2019. augusztus 07.

Könyvkelengye - több mint 1100 ajándékcsomag SepsiszentgyörgyönFEL

A Könyvkelengye link a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár link és Sepsiszentgyörgy önkormányzata Polgármesteri Hivatalának közös programja. 2010. óta a sepsiszentgyörgyi újszülöttek, illetve szüleik könyvcsomagot kapják ajándékba. Román és magyar, illetve, esetenként vegyes csomagot is összeállítunk.
2019. áprilisig 1182 sepsiszentgyörgyi újszülött és családja részesült a Könyvkelengye csomagban.
Az olvasók Könyvkelengye-logóval ellátott textilszatyorban kapják meg a könyveket a gyerekkönyvtárban, hozzá könyvkelengyés könyvtári belépőt is, amelyet a kisgyermek hároméves koráig használhat. Emellett a csomag tartalmaz egy igényes kivitelezésű, nyomtatott füzetet, amelyben a kedvezményezett szülők ajánlásokat találnak arról, hogy a gyermekük hároméves koráig hogyan, milyen könyvekkel, irodalmi alkotásokkal közelíthetik és készíthetik fel őt az olvasóvá válásra (ld.: link ).
A családok nagyon szeretik a kezdeményezést, sokan a csomag átvételekor először találkoznak a könyvtárral és annak szellemi-kulturális kínálatával. Minden csomagot kapó kisbaba egy külön olvasói osztályban tartjuk nyilván, így könnyen nyomon követhető a projekt eredményessége. Jelenleg az aktív, belépőjét évente újító, rendszeresen kölcsönző olvasók száma 324. De ennél sokkal több azoknak az olvasóknak a száma, akik a Könyvkelengye program során jöttek először könyvtárba, mert ebben a számban nincsenek benne a szülők és a testvérek. Általában ezek a családok 3-4 belépővel járnak, és csak a gyerekek kelengyések.
A könyvtár Gyermekrészlege kínálatában a korosztálynak szóló könyvválaszték, játéksarok és baba-mama klub is szerepel.
2011-től kiterjesztettük a programot, már olvasni tudó, iskolás gyermekek is részesültek könyvajándékban. A könyvek átadására mindig a könyvtárban kerül sor, ahová elhívjuk a könyvajándékban részesülő osztályokat, és - ha lehetséges - az érintett kötet szerzőjét is, aki felolvas a könyvéből, majd beszélget a gyerekekkel könyvekről, olvasásról, vakációról. Az iskolásoknak szánt könyvajándék természetesen román diákokra is vonatkozik, számukra is megfelelő kötetet választunk, és a jelzett módon adjuk át azt. Összesen 4582 magyar és román diák részesült könyvajándékban az elmúlt nyolc évben.
A programba 2019 májusától bekapcsolódott a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület is. A Könyvkelengye éves költségvetése közel 8000 euró. Terveink szerint a 2019/20-as tanév elején ajándékkönyvet kapnak a sepsiszentgyörgyi másodikosok, illetve folytatjuk a babáknak szóló csomagok beszerzését és átadását. A program népszerűsítése érdekében találkozókat, szemléletformáló műhelymunkát tervezünk pedagógusoknak és szülőknek.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-hírek a Könyvkelengyéről: link

Megkérdeztük: Menyire szakmaiak a szakmai kitüntetések? FEL

Menyire szakmaiak a szakmai kitüntetések? - kérdeztük legutóbb. A kapott nem reprezentatív válaszok szerint van mikor érdemek birtokában, más esetben érdemtelenül kapják a kitüntetéseket a szakmabeliek - több mint 2/3 vélekedik így:
9 - semmi köze a szakmaisághoz
3 - teljes egészében
26 - van, mikor igen.
A kérdést harmadszorra tesszük fel, ezért össze is tudjuk hasonlítani őket: link . Ebből úgy tűnik: a szakmai hitelesség lassanként mintha csökkenne. Ennél megalapozottabb állítás megfogalmazáshoz robusztusabb kutatásra van szükség. Feltételezhető, hogy a hitelesség kérdése nem csak a díjazottakkal, hanem a díjakkal, az adományozási folyamattal és az adományozó szervezetek hitelességének szintjével is összefügg. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. augusztus 07.

Használói mobilon kölcsönzés - hazai mérlegelésFEL

Legutóbbi lapszámunkban megjelent hír link kapcsán Udvardy-Nagy István (SmertFreq) kifejtette:
- A jelenleg használatban levő HF technológiával működő könyvtárakban műszakilag megvalósítható lehet a mobilos kölcsönzés akár ma is, csak mobilapp kifejlesztése a kérdés. Félek azonban, hogy ez olyan biztonsági rést nyithat meg a könyvtári rendszerekben, melynek elkerülése több munka, költség mint amit nyernénk rajta.
- Véleményem szerint azonban, RFID szempontból az UHF technológiájé a jővő, mind lehetőségeiben, mind költségeiben kedvezőbb mint a régebbi HF. Ha fontosnak gondoljuk a mobil appal való kölcsönzés megvalósítását, azt a vonalkód segítségével bármely kamerás mobilkészülékkel (egyenlőre gyakoribb mint az NFC olvasóval ellátott) az UHF könyvtári rendszerkeben is megtehetjük. "Csupán" a megfelelő és biztonságos szoftver hátteret kell kialakítani.
- Vagyis nem kötném a mobilos kölcsönzést az NFC technológiához, inkább az igények, költségek, megbízhatóságot mérlegelném.
- Mi a különbség a HF és az UHF RFID technológia között? A választ ld.: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. augusztus 07.

A késedelmi díjak - küldetésellenes a legrászorultabbakat távol tartani a közkönyvtártólFEL

A késedelmi bírságok nem úgy működnek, ahogyan hisszük. Több tanulmány kimutatta, hogy a könyvtári bírságolásnak, mely arra a szilárd hiedelemre épül, hogy így időben vissza fogják hozni az anyagot, nincs alapja. Alapvetően, azért bírságolunk, mert mindig bírságoltunk. Így a legjobb megoldás a könyvtáraitoknak, hogy a küldetésüket teszitek elsődlegessé. És ők megvalósítják ezt, ha a közösség tagjai is ezt akarják.
Ma La Crosse-ban link , tagjaink közül tízezren nem jutnak hozzá könyvtári anyaghoz a bírságok és díjak miatt. Szűk környezetünkben tapasztaljuk a legnagyobb szegénységet, ahol a hallgatók 82%-a gazdaságilag hátrányos helyzetű, a kerület 23%-a ide tartozik. És bár ezek helyi számok, országosan is igazak. A könyvtárakban országszerte büntetéseket szabnak ki, így a legszegényebb környékeken az emberek többségét távol tartják a használattól. Valójában a colorado-i állami könyvtár annyira tartott ettől, hogy közzétettek egy hivatalos kiadványt és egyértelműen kijelentették, hogy a díjak tartják távol a szegény családokat a könyvtáraktól.
Egyik kollégám Lyfttel utazott Atlantába tavaly, és beszédbe elegyedett a sofőrrel a könyvtárakról, ahogy szoktunk. A sofőr elmesélte, hogy gyerekkorában szívesen látogatta a helyi könyvtárat, de most, hogy már háromgyermekes egyedülálló anya, nem engedheti meg maguknak a könyvtári tagságot a könyvtárak által alkalmazott szoros határidők miatt. "Egy újabb hitelkártya lenne, amit nem tudok fizetni" - mondta.
Miközben, más könyvtárak a díjak megszüntetésével kísérleteztek, mint az egyik San Rafael-i, mely elengedte a gyerekekre kiszabott bírságokat, 126%-kal nőtt a gyermekkártyák használata az első néhány hónapban. Mikor az emberek nem féltek a bírságok felhalmozódásától, sorban álltak, hogy hozzáférjenek mindahhoz, amit a kínálunk. Nos, akkor mit mondunk az embereknek? Két ellentétes dolgot teszünk:
Egyrészt, hogy mi vagyunk a demokrácia bajnokai: kijelentjük, hogy ott vagyunk, hogy minden állampolgár képezhesse magát. Támogatjuk a korai írástudás megszerezését, így csökkentve a teljesítménybeli lemaradást és a szókincs különbséget. "Itt vagyunk, hogy segítsünk" - mondjuk. Másrészt, ha pénzügyi nehézségekkel küzdesz és hibázol, hirtelen, nem vagyunk már annyira segítőkészek, mert ha ilyesmi történik, kártérítést kérünk érte. És, ha nem tudsz fizetni, peched van.


A mennyiségi információ helyett annak feldolgozására érdemes gyúrni FEL

hvg.hu: Hogy látja, a mai emberek jobban tisztában vannak azzal, hogy mi történik a világban a korábbi generációkhoz képest?
Kingsley Donaldson, katonai stratégiai szakértő: Igen, de ennek van egy hátulütője is: jobban odafigyelnek, de sokkal gyengébb képességeik vannak arra, hogy megértsenek, elemezzenek dolgokat. Sokat tudnak, de keveset értenek. Az információ olyan mennyiségben és sebességgel áll rendelkezésükre, hogy az nagyon megnehezíti a feldolgozásukat az agynak. Ha ma nem az információ mennyiségét tartanánk fontosnak, hanem azt, hogy értelmezzük ezeket, akkor sokkal többet megértenénk a világból. Nem pánikolni, higgadtnak maradni is egy képesség, és ezt meg kellene tanulnunk.
hvg.hu: A vészforgatókönyvek után milyen következtetésre jutott: mi a legjobb módszer a háború elkerülésére?
K. D.: A párbeszéd. A folyamatos párbeszéd. Függetlenül a földrajzi helyzettől, attól, hogy országokról vagy szövetségekről van szó. Párbeszédre szükség van egy konfliktus előtt, közben és után, és jóval a konfliktus után is, sőt az után is, hogy a konfliktust már rég elfelejtették. Mert ha nem beszélünk, akkor csak találgatunk, és annak ritkán jó a vége.


Butító YouTube? - YouTube-ra, kutatók!FEL

A klímakrízisről szóló YouTube-videók nagyobb része ellentétes a téma tudományosan elfogadott eredményeivel.
Az Aacheni Egyetem kutatója, Joachim Allgaier a 200 legnépszerűbb videó elemzésében jutottak erre a következtetésre. A 120, tudománnyal több-kevesebb ellentmondásban álló videót a Tor keresőprogram [vö.: link ] segítségével lelték meg, mely anonimizálja a használó IP-címét, ezáltal kiszűrhető a szűrőbuborék hatása.
A YouTube szóvivője a témához kapcsolódó nyilatkozatában közölte: az utóbbi években lépéseket tettek arra, hogy a felületen hitelesebb hírforrások jelenjenek meg. Csökkentették a bizonytalan tartalmú videók ajánlását. Olyan információs paneleket vezetett be, amelyek több forrást kínálva segítenek a felhasználóknak abban, hogy saját maguk ellenőrizhessék az információkat.

Allgaier azt javasolja a tudósoknak, hogy kezdjék el a YouTube-ot komolyan venni, mint az információk megosztásának lehetséges platformját: "A YouTube óriási eléréssel rendelkező információs csatorna, és néhány népszerű tudományt terjesztő YouTuber kiváló munkát végez a bonyolult témák kommunikációjában és az új közönségek elérésében." "A tudósok szövetkezzenek a tudományos kommunikátorokkal, a politikusokkal és a népszerű kultúrával foglalkozókkal a lehető legszélesebb közönséget elérése céljára. Beszéljenek nyilvánosan kutatásukról, és legyenek átláthatónak ahhoz, hogy megőrizzék a polgárok és a társadalom közötti megbízható bizalmas kapcsolatot" - mondta Allgaier. (ref.: MG)


Mostantól korlátlan videofilm-streaming két szolgáltató a készletéből, a helyi közkönyvtár olvasójegévelFEL

- értesíti használóit most, a tél közepén Wellington Közkönyvtára link , Új-Zélandon. A könyvtár nagyon egyszerű nyelvezettel, kérdés-felelek formában értesíti használóit, hogy két streaming platform - a Kanopy és a Beamafilm - már elérhetők számukra. A tartalmi kínálat: hazai és külföldi filmek, fesztiválok kedvencei, díjnyertes dokumentumfilmek, a klasszikus mozi és a gyerekfilmek hatalmas választékban. A szolgáltatás lényegében megegyezik a múlt heti lapszámban bemutatott német Filmfriend-ével (vö.: link )
A hozzáférés a könyvtár weboldalán keresztül, ingyenes regisztrációval lehetséges. A Kanopy több mint 30.000 filmet kínál, és térítésmentesen habi 6 filmjét lehet megnézni. De pl. a gyerekfilmek és a speciális kínálat filmjeinél nincs korlát. A rendszer lényegben minden technikai platformot támogat. A Beamafilm 500-as kínálata az ausztrál filmtermésre összpontosít. Elérés: az Kanopyéhoz hasonlóan.
Ja, hogy még nem vagy tag?! Itt szerethetsz könyvtártagságot: link :-) (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Azt hitted, hogy a megvett e-könyv a tiéd? - DRMFEL

"A könyvek működése leáll" - ez az abszurd mondat is szerepelt a Microsoft közleményében, amelyben a cég arról tájékoztatta a felhasználóit, hogy 2019 júliusától a Microsoft Store-ban megszűnik a könyves részleg, és vele együtt a már megvásárolt e-könyvek olvashatósága is. Képzeljük el most ezt az offline térben: bezárt egy könyvesbolt, a tulajdonos pedig felkeresi minden korábbi vásárlóját, hogy a nála vett könyveket hónapokon belül bezúzatják.
Jó, ebben az esetben csak visszavásárlásról lett volna szó, mert a Microsoft még megtehette, hogy visszatéríti az e-könyvek árát a felhasználóknak, de a kölcsönzésre épülő gazdaság (rental economy) problémája ennél univerzálisabb: ha egy szolgáltató csak látszólag árulja a termékeit, és valójában csak bérbe adja őket (főleg zenékről, filmekről, szoftverekről van szó), akkor bármikor - például egy csőd esetén - vissza is tudja venni őket, a tulajdonos (vagyis a "tulajdonos") pedig csak nézhet maga elé, hogy hová tűnt a gépéről, telefonjáról, konzoljáról a tartalom, amiért fizetett.
A kulcsbetűszó: DRM. Ez a digitális jogkezelés angol rövidítése, amibe beletartozik minden olyan technológia és eljárás, amellyel "a digitális tartalom kereskedelme során védik a szellemi tulajdont", vagyis ellenőrzik a jogvédett tartalmak jogszerű felhasználását. Ez volt a jog válasza az internetes kalózkodás felbukkanására, és a CD-k vagy DVD-k esetében leginkább a lemezek másolásvédelmét jelentette. De mivel az internetről letöltött tartalmakat sokkal egyszerűbb terjeszteni, a kiadók és a szolgáltatók még szigorúbb ellenőrzést gyakorolnak az ilyen szellemi termékek felett.
- Ez az ügy a 2010-es évek eleje óta napirenden van. Úgy látszik, hogy azóta sem változott a helyzet. A hozzáférés és a tulajdonlás szempontjából meghatározó ún. első eladás doktrínája értelmében ugyanis a megvásárolt nyomtatott könyveket bármeddig megtarthatjuk, kölcsön adhatjuk, eladhatjuk, akár ha magánemberként birtokoljuk a könyvet, vagy ha az egy könyvtár állományába kerül. Az e-könyveket esetében az a doktrína nem érvényesült, tehát az e-könyvek nem válhatnak tulajdonunkká, mivel licenc-megállapodást kötünk, amely nem engedi meg a fentieket. (Koltay Tibor: E-könyvek: technológia és birtoklás. - In: Médiakutató, 2010. (11. évf.), 3. sz., 49-53. p.; Koltay Tibor: Kiáltvány a jobb e-könyvekért: Kételyek és kritikák. Budapest: Kossuth Kiadó, 2014.)


Monok-interjú - életút és könyvtári gondolatokFEL

Rádióinterjút készítettek Monok Istvánnal, az MTA KIK főigazgatójával. A megszólított személyes élettapasztalatáról és könyvtárosságról egyaránt szólt. Néhány kiragadott, diskurzus-ébresztő gondolat:
- "A mai napig nem hiszek abban, aki csak könyvtáros."
- "Lehet szégyellni a múltunkat, de ahhoz hozzátartozik az imakönyv és a pornómagazin is."
- "Az európai gondolkodás történetének az egyik legfontosabb üzenete az, hogy felesleges információk birtoklása nélkül nem lehetséges innováció."
- "Európa addig létezett, amíg a francia forradalom nem volt. ... [ma] nincs közös alap."
- Műveltség: "vágy arra, hogy minél többet ismerjünk."


Támogatják az ODR működését - konzerválnakFEL

80 millió Ft állami támogatás az országos könyvtári szolgáltatás működtetésére. - 2019. évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkára döntése alapján az Országos Dokumentumellátó Rendszer, az országos könyvtári szolgáltatás működtetéséhez 80 millió Ft állami támogatást biztosít. (Kormány)
- Eredményes gyakorlat a prekariátus lét erősítésére a nem intézményesített kis összegű ellátmány: a függést két szempontból is megerősíti:
- függelem az adományozótól
- a saját gazdálkodás lehetőségének kiiktatása lehetetlenné teszi az innovációt és a hatékonyan működő rendszert.
Az ilyen módon ellátott a jelen számára is megalázó állapot fenntartásában látja jövőjét, tartva minden változástól. (Ld.: rendszerigazolás elmélet link )
Az innováció kiiktatásának további kellemetlen következménye, hogy az ODR 20. századi elveken oldja meg a szolgáltatást a 21. században. Egy 21. sz-i platformrendszer pl.: link )
Summa: nem jót, nem jól támogat.


Közösségi könyvtár? Magyarországon is?! Lehetőségek és akadályokFEL

A 2.0-ás mozgalmat továbbfejlesztve közösség intézményeivé válnak nyugaton a közintézmények. Példákat mutattunk a Szlovén Néprajzi Múzeummal link és link , vagy az Oodival link és a Reading Rotterdam West könyvtárral link kapcsolatban is például. Magyarországon pl. rendezvény nevének(!) szintjén találkoztunk a témakörrel - vö.: "Közös tudás, közös hozzáférés" -, de idehaza a szociokulturális környezet nem túl támogató. Nézzük magát a közösségivé válás folyamatát is... (MG)
- A győztesek, hadvezérek és királyok nézőpontján túl a munkásosztály, az elnyomottak, a nők, kisebbségi csoportok története is megírandó. A sokszor hagyományos értelemben vett forrásanyag híján a történész nemcsak új módszerek - például az oral history (narratív interjú) - után kellett nézzen, de saját szerepét is újragondolhatta: saját autoritását részben felválthatta a közösség tudásának megosztása és felhasználása. A közösségi alapú köztörténet tehát amellett, hogy felszabadító erővel bírt a kollektív múlt megismerése vonatkozásában, kompenzálni is kezdte azokat a hiányokat, amelyekkel a korábbi történetírás nem foglalkozott.
Számos további participatív jó gyakorlatot lehetne még felsorolni Anglián kívül is Nyugat-Európából, jellemzően a skandináv államokból vagy Hollandiából. A posztszocialista régióban azonban sokkal kevesebb részvételi projektet ismerünk és ez - utalva Csanádi Gábor és szerzőtársainak a participatív várostervezés hiányos és késői kialakulásáról kifejtett gondolatára - éppen a "szocialista örökséggel" magyarázható. Az ilyen, központosított és paternalista rendszerekben ugyanis alapvetően hiányzik annak a kultúrája, hogy az egyének, kisközösségek maguktól motiváltak legyenek az érdekeik csoportos és intézményesített képviseletében, illetve annak sincs gyakorlata, hogyan lehet a bürokratikus hatalmi struktúrával szemben bizonyos kérdésekben befolyást szerezni. A történelmi meghatározottság máig hatással van nemcsak a városrehabilitációs programokra, hanem más, a kulturális és társadalmi terünk alakítására vonatkozó kezdeményezésre: a legtöbbször fel sem merül a participáció lehetősége, ha pedig mégis, akkor sokszor inkább látszatrészvételről van szó. A részvételi projektek egyik veszélye ugyanis éppen az, hogy a közösség bevonása paternalista módon, előre kiosztott szerepek mentén történik, a korábbi erőviszonyok és hatalmi struktúrák pedig lényegében nem változnak.
- Kapcsolódó: Miért jó a közösségi tervezés? link .

Régebbi hírforrás(ok): Önszerveződő 'fiókkönyvtár' -- romkocsma-stílusban -- a legjobb holland könyvtár? 1. link

Így tanítják a webarchiválást az OSZK-banFEL

Meglehetősen kevés esettanulmány jelent meg eddig az egyes országokban zajló oktatási gyakorlatról a webarchiválás kapcsán. Ezt a hiányt próbálja némiképp pótolni Drótos László és Németh Márton angol nyelvű tanulmánya, mely "A blended learning-based curriculum on Web archiving in the national Széchényi library" címmel az Emerald által kiadott Digital Library Perspectives nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg. A szerzők bemutatják a hagyományos illetve távoktatási elemekkel átszőtt, az OSZK-ban kidolgozott, tantervi koncepciót, elkészítésének nemzetközi hátterével együtt. Röviden szót ejtenek az első a Könyvtári Intézetben lezajlott kurzus tapasztalatairól is az oktatók s a résztvevők visszajelzéseinek fényében. A tanulmány adatbázis-előfizetéssel: ld. az alábbi linket.


Robotok segítenek a könyvek helyrerakásában - már Kínában is (fotókkal)FEL

A könyvtárakban segédkező robotokat elsőként Kína déli részén Guangdong területén fekvő Shenzhen Baoan Könyvtárában vezették be. A robotok nem csupán a könyvek szállításával képesek segíteni a könyvtárakban dolgozók munkáját, hanem képesek kategorizálni is a könyveket.
- Korábbi lapszámainkban szóltunk hasonló rendszerekről - müncheni, amszterdami link és celjei link példákkal. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Celje - automatikus kölcsönzés és dokumentum-válogatás link

Felvételi ponthatárok informatikus-könyvtáros szakonFEL

Címkék: könyvtárosképzés |

A 2019. szeptemberében induló informatikus könyvtáros szakok felvételi ponthatárait (nappali / levelező, állami ösztöndíjas / önköltséges) az alább található link közli. Hogy ezek alapján hányan nyernek felvételit - akarnak továbbra is bejutni a képzésbe -, pláne, hogy hányan végeznek - majd később válik el. (MG)


Gyerekkönyvtárosok Facebook-csoport indultFEL

Helga Hertelendy Gyerekkönyvtárosok címmel új Facebook-csoportot indított. Mint a bemutatkozásban írja:
A csoportunk lényege, hogy segítsük egymás munkáját főleg tematikus könyvajánlókkal. Ötleteket, inspirációkat adjunk egymásnak, megvitassuk gyerekkönyvtárosi munkánk kérdéseit.
Mivel egyre hangsúlyosabb könyvtáraink közösségi tér szerepe, az ehhez kapcsolódó programok szervezése, lebonyolítása, segíthetünk egymásnak abban, hogy napra kész ajánlókkal fogadjuk kis olvasóinkat és szüleiket kevesebb időráfordítással.
Analógiák

Szabad este a szülőknek, buli a gyerekeknek - az éjszakai könyvtár is lehet ilyen (videóval)FEL

Szolnokon különleges kezdeményezés indult: kéthetente a szülők péntek délutántól szombat reggelig kimenőt kaphatnak, annyi a dolguk, hogy beviszik 5-10 éves gyereküket az éjszakai óvodába. Muszáj volt megnéznünk magunknak, mi folyik ott, fel is készültünk lélekben a szüleik után vigasztalhatatlanul síró gyerekekre. Legnagyobb meglepetésünkre azonban ennél jobb bulit nem is találhattunk volna péntek estére.


Beszélgetősarokkal harcol a holland áruház az időskori magány ellenFEL

A szupermarketekben [ahogyan a könyvtárakban is] egyre több a gép, egyre kevesebb emberi interakció. A főleg idősek körében erősödő elmagányosodás viszont ellentétes folyamatokat igényel. [A hagyományos, gépesíthető rutintevékenységek mellett közösségi funkciók erősítésére, kiépítésére van szükség - szerk.]
A holland Vlijnem település Jumbo szupermarketjében segítenek a magányos időseknek a Chatter Checkout és a különleges All Together Coffee Corner [mindenki együtt kávésarok] eszközeivel.
Az utóbbi keretében egy alapítvánnyal link együttműködve olyan teret hoztak létre, ahol idősek ingyenes kávé mellett találkozhatnak, cseveghetnek, és segítséget kérhetnek kisebb házimunkákhoz. Olyan találkozási pont létrehozása a cél, ahol az idősek találkozhatnak egymással és az alapítvány önkénteseivel.
A helyet a 94 éves Christien Smits és Hugo de Jonge miniszter nyitotta meg.
Az alapítvány helyi önkéntesekkel egy éve működik, és hatalmas sikert ért el. Összehozzák az önkénteseket és magányos időseket. Az önkéntesek segítenek vásárolni, kertet gondozni stb.
A Jumbo szupermarket a hely biztosításán túl is kezdeményezett: megalapította a feltehetően világelső "Chat Checkout"-ot. Ennek keretében azok az emberek, akik beszélgetni szeretnének, gyakorlatilag "intézményesített módon" veszik igénybe a "beszélgetős pénztár" pénztárosának idejét - és elbeszélgetnek.
Alexander van Weert - a kezdeményező - nagy elvárásokkal rendelkezik: "Rendszeresen meg fogjuk látogatni a Coffee Corner-t, hogy találkozhassunk azokkal, akik valamilyen támogatást igényelnek. Kapcsolatok alakulnak: Liesbeth Geveling támogató és önkéntes pl. hetente látogatja a 94 éves Christien Smits-et. (ref.: MG) Videó: link .
- Már egy beszélgetőtárs is rengeteget tud javítani az életminőségen: ebben tudnak segíteni az önkéntesek, akik rendszeresen látogatnak magányos, elszigetelt időseket
- mondta el az Idősek Barátai Program vezetője, és kiemelte, hogy elsősorban ezt a tevékenységet végzik az önkéntesek: társaságot nyújtanak aszerint, mire van az idősnek szüksége. Ez lehet egyszerű beszélgetés, felolvasás, közös kertészkedés, társasjátékozás is. Viszont sokaknak a közös séta is nagy segítség, mert fizikálisan nincsenek olyan állapotban, hogy egyedül ki merjenek menni az utcára, így ha csak valaki annyit megtesz, hogy elkíséri őket, már rengeteget tud javítani a közérzeten, életminőségen, mert rögtön nem olyan elszigeteltek. Sokan hónapokig vannak a négy fal között, mert a családjuk messze él, a szociális gondozónak pedig nincs ideje sétálni menni az idősekkel. (Pénzcentrum)


Marketing - egyre többen gondolják át lényegét és tevékenységeitFEL

A cégvezetők közül a marketingigazgatók töltik el átlagosan a legkevesebb időt egy cégnél, köszönhetően a nagy nyomásnak és a tulajdonosok néha túlzott elvárásainak köszönhetően. Egy nemrégiben elindult trend azonban a puszta létüket veszélyezteti: egyre több nagyvállalat szünteti meg ugyanis ezt a pozíciót - írja az AdAge.
"A csúcsán vagyunk egy folyamatnak, amikor megpróbáljuk eldönteni, hogy valójában mit jelent a marketing ebben az új világban" - mondta Keith Johnston, a Forrester nevű kutatócég elnöke. A Russel Reynold tanácsadócég maga is adaptálódik: nemrégiben a marketingtevékenységükre új kifejezést találtak: "customer activation and growth" [kb.: ügyfelek aktiválása és számuk növelése]. Historikusan a marketingigazgatók voltak azok az emberek, akik elmondják a fogyasztóknak, hogy ki is a cég valójában és milyen értékeket vallanak. Manapság azonban ez már egy kétirányú kommunikáció része, ezért aztán a cégek működésének megváltozásával párhuzamosan a titulus is megváltozott.


Az urambátyámvilág ára - a könyvtár is jobban fejlődne nélküleFEL

Nemrégiben megkérdeztük, és arra jutottunk: a könyvtári vezetőkkel kapcsolatban - személyeskapcsolat-építés helyett szaktudást várunk link . (MG)
- A legújabb kutatások szerint azok a társadalmak, ahol a kapcsolatoknak nagyobb szerepük van az előrejutásban, mint a tudásnak és szorgalomnak, kevésbé képesek alkalmazkodni a változásokhoz, mint meritokratikusabb versenytársaik. [Meritokrácia: az egyén pozíciója nem a társadalmi származásától, pozíciójától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől függ.] Ez előbb-utóbb gazdasági lemaradáshoz vezet.
"Magyarországon csak az jut előre, akinek vannak politikai kapcsolatai." Egy tavaly megjelent kutatás szerint a magyarok túlnyomó többsége egyetért ezzel az állítással.
... a szerzők statisztikai módszerekkel összehasonlították, hogy a 18 gazdaság szektorának termelékenységnövekedésében mekkora szerepe volt az információtechnológiai forradalomnak 1995 és 2006 között.
Az eredmények azt mutatják, hogy a kevésbé meritokratikus országok fejlődésében a különbség azokban a szektorokban a legnagyobb, amelyekben az új technológiának a legnagyobb volt a szerepe. Úgy tűnik, hogy a technológiai forradalom gyümölcseinek learatásában különösen fontosnak bizonyult, hogy a vállalatok élén a rátermettségük alapján kiválasztott vezetők álljanak.
Egy társadalom, ahol a kapcsolatok többet érnek a tudásnál és a szorgalomnál, igazságtalan és demoralizáló. Ráadásul a legújabb kutatásokból kiderül, hogy ez nemcsak a közhangulatnak, hanem az ország alkalmazkodóképességének és így a gazdasági növekedésnek is rosszat tesz. A Defacto szerint a magyar politikai és gazdasági elitnek már csak ezért is arra kéne törekednie, hogy az urambátyámvilág helyét egy meritokratikusabb kultúra vegye át Magyarországon.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári vezetők - személyeskapcsolat-építés helyett szaktudást várunk link

Nemcsak a közgazdaságtan szorul újragondolásra - hanem a könyvtárügy isFEL

Itt az ideje újragondolni a közgazdaságtan oktatást - Ezen szeretne most változtatni Raj Chetty, az egyik legsikeresebb kortárs közgazdász. Már nyolc évvel ezelőtt is - mikor én tanultam ebből a könyvből - hosszas magyarázatokkal sulykolták belénk a tanáraink, hogy ezek a leegyszerűsített modellek nem képezik le a valóságot, csak alapot szolgáltatnak a későbbi komplex modellek megalkotásához. De a könyv nem változott lényegesen azóta sem, és nem szerepelnek benne explicit kritikák a tökéletes piacra építő modellekkel szemben.
Ezen szeretne most változtatni Raj Chetty, az egyik legsikeresebb kortárs közgazdász. Már 23 évesen megszerezte a PhD-t a Harvardon és 29 éves kora óta ott tanít véglegesített professzorként. Már az is ritka, hogy egy egyetem a saját PhD diákját vegye fel professzori állásba, jobban szeretik, ha más egyetemek más szemléletű diákjait alkalmazhatják. Rajta kívül csak egy embernek sikerült 30 éves kora előtt véglegesített pozíciót szerezni a Harvardon. Chetty mindezt bőven kiérdemelte, tudományos munkájáért 33 évesen el is nyerte a legjobb 40 alatti amerikai kutatók díját. [Kapcsolódó: link ]
- S hogy mi lehet egy új könyvtártani megközelítésben? Pl. a platform-megközelítés, közösségi és hálózati gazdálkodás. Vagy éppen az adatvezéreltség. - Szerinted mi még? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mit is nevezünk könyvtárnak? - a definíció alakulása link A múzeumok is újrafogalmazzák magukat linkPraktikus

Mutatjuk a Facebook összes trükkös kifejezésétFEL

Még 2017-ben írtunk róla, hogy a Facebook elérhetővé tett egy trükkös funkciót, ami kicsit interaktívabbá teszi a kommunikációt a legnagyobb közösségi oldalon. Az úgynevezett "Text Delights" nevű fejlesztés lényege, hogy ha beírunk bizonyos szavakat kommentbe, vagy akár a Messenger csevegő ablakába, akkor apróbb animációk jelennek meg.
Aki rendszeresen használja a Messengert, azt biztosan tudja, hogy ha <3 karaktereket pötyög be egy ismerősének, akkor pár pillanatra szálló szívecskék töltik be a csevegő képernyőjét (ugyanezt lehet elérni az "xoxo" szóval), és már az sem újdonság, hogy egy hozzászólásban elejtett "gratulálok" szó felett lufik szállnak, ha rákattintunk a kifejezésre.
Ha jól csináltuk, vastag, színes betűkkel jelennek meg az animációkat rejtő kifejezések. Azóta a közösségi oldal több ilyen trükkös szót is hozzáadott a szótárhoz. Összeszedtük mindet, némelyik magyar kifejezésekkel is működik:
- gratulálok (lufik szállnak fel)
- te vagy a legjobb (egy színes csillag úszik be)
- xoxo (szívecskék szálnak fel a komment felett)
- best wishes (két kézből szállnak fel színes konfettik)
- meg tudod csinálni (szivárványszínű lájkgomb ugrál a képernyőn)
- wonderful time (virágok bújnak elő egy hüvelykujjból)
Ha mindent jól csináltunk, akkor a begépelést követően a szavak vastag színes betűkkel jelennek meg. Ezután rájuk kattintva ismét megjelenik az animáció, amit így a végtelenségig ismételgethetünk.
Korábban működtek a "rad", "radness", "bff", "lmao", "thank you so much" kifejezések is, de mivel ezek nem voltak túl népszerűek, azóta kikerültek a kínálatból.
Kisszínes

Digitális kultúra tantárgyat terveznek - Továbbra sem megy az integrált gondolkodás a tanterv-fejlesztőknek (sem)FEL

Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába - tudta meg lapunk Major Gábortól, a készülő Nemzeti alaptantervhez szakmai javaslatokat benyújtó Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) korábbi vezetőjétől. Az alkotópedagógiai tananyagok fejlesztésével foglalkozó Makerspace.hu ügyvezetője azt mondja, a szakképzésben is hangsúlyos szerephez fog jutni a digitális alkotás: uniós forrásból országszerte 60 alkotóműhelyben gyakorolhatják majd a diákok például a lézervágást, robotikát, 3D-s tervezést és nyomtatást, elektronikai programozást vagy éppen a digitális varrást.
Információforrások

23 hírrel gazdagodott az Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük olvasmányajánlónkFEL

Fél éve frissült utoljára a csokor link .
A vitakultúra fejleszthetőségét ma már kutatják a Columbia Egyetemen, a Nehéz Párbeszédek Laboratóriumában (Difficult Conversations Laboratory). Peter T. Coleman és társai arra kíváncsiak, hogy az egymással egyet nem értő emberek hogyan képesek termékeny vitára. Az egy évtizede tartó kutatások józan ésszel is belátható, ám a gyakorlatban ritkán megvalósuló következtetésekre vezettek. A felek akkor álltak fel kölcsönösen elégedetten az asztaltól, ha eleve jóakarattal viszonyultak a másikhoz, kíváncsiak voltak a véleményére, beszélgetés közben több pozitív visszajelzést adtak, mint negatívat, a témát pedig árnyaltan közelítették meg, nem a szokásos "pró-kontra" logikával. A kutatók elismerik, a mindennapi életben igen sok jóakarat kell ennek a megvalósításához, különösen, hogy sem a sajtó, sem a közösségi média leegyszerűsített megközelítései nem kedveznek ennek a vitakultúrának.


A szűzhártya mítoszai - szemellenző-nyitogatás (videó)FEL

Az alábbi 11 perces előadás linkjének qr-matricája kiragasztható a vonatkozó felvilágosító könyvek polcára. (Qr-kód készítését ld.: link )
- Úgy nőttünk fel, hogy azt hittük, a szűzhártya a szüzesség bizonyítéka. Mint kiderült, tévedtünk. Rájöttünk, hogy a népszerű mese a női szüzességről két anatómiai mítoszon alapul. Az igazság orvosi körökben több mint száz éve ismert, ám e két mítosz továbbra is megnehezíti a nők életét szerte a világon.
Mint a legtöbb mítosz, a szűzhártyát övező mítoszok is hamisak. Nincs szűzi pecsét, amely varázsütésre eltűnik az első szex után, és a szüzek fele könnyedén élhet nemi életet vérzés nélkül. Bár azt mondhatnánk, hogy e mítoszok nélkül minden rendben lenne, s a szégyen, bántalmazás és becsületgyilkosságok megszűnnének. Ám ez persze nem ilyen egyszerű. A nők szexuális elnyomása sokkal mélyebbről ered, mint egy egyszerű anatómiai félreértés a szűzhártyával kapcsolatban. Mindez a női szexualitás kulturális és vallási szabályozásának kérdése. S ezt sokkal nehezebb megváltoztatni. De muszáj megpróbálnunk.
Orvosként mi így járulunk hozzá. Azt akarjuk, hogy minden lány, szülő és (jövendőbeli) férj tudja, mi a szűzhártya és hogyan működik. Azt akarjuk, hogy tudják, a szűzhártya nem szüzességi bizonyítvány. S így megszabadulhatunk az egyik leghatásosabb eszköztől, amellyel ma a fiatal nőket korlátozzák. Miután mindezt elmondtuk önöknek, talán azt kérdik, mi a másik lehetőség: ha a szűzhártya nem lehet a női szüzesség bizonyítéka, mivel helyettesíthetjük azt? Szerintünk semmivel sem kell helyettesíteni.

Régebbi hírforrás(ok): A szexuális felvilágosításban is segíthet könyvtár, mint semleges hely link Felvilágosítófilm a punciról - egyelőre norvégul link

Gyógynövény-adatbázis a Nemzetstratégiai IntézettőlFEL

Focipálya-felújításra, használhatatlan gyógynövény-adatbázisra is költött a Fidesz-barát erdélyi Szász Jenő által vezetett, egymilliárd forint közpénzből kistafírozott NSKI link ...
Készült szinte használhatatlan gyógynövényes adatbázis weboldal link is az NSKI égiszén belül, a Herbaland projekt 40 millióba fájt - az adatbázis kreatív tervezésére 15 milliót kapott a High-Invest Kft., az adatbázis kiépítését pedig 25,5 millióért csinálta meg a Gyógynövénytúrák Kft. Az adatbázisban böngészni nem lehet, csak kulcsszóra keresni, igaz, a találati csoportok átláthatatlanok. A High-Invest 13 millióért élményvideót is forgatott. A cég nem büszkélkedik a referenciáival, még weboldala sincs. (HVG)
- A projekt célja a szlovák-magyar határtérség gyógynövényes piacának feltérképezése. A térségben tevékenykedő meghatározó 200 szereplővel készített személyes interjúk során megtudható, milyen gyógynövényeket termelnek, mit gyártanak, termékeiket hogyan értékesítik. Egyúttal feltérképezhetők a térségre jellemző gyógynövények, azok főbb hatásai, jellemzői. Az online felület létrehozása mellett Komáromban és Nagykaposon személyes információs pontot hozunk létre, ahol szintén tanácsadással várjuk az érdeklődőket.
A projekt további célja, hogy a határtérségben lévő hátrányos helyzetűek helyben foglalkoztatottsága növekedjen, kiegészítő bevételhez juthassanak. Az is cél, hogy a gyógynövényes szereplők együttműködése erősödjön, kapcsolati hálójuk kialakuljon, így javítva a magasabb termelési érték előállítását, ezen keresztül növelve a szektorban alkalmazható hátrányos helyzetű munkavállalók számát.


Mobiltelefonra kínál ingyenes videó- és hangzóanyagot a közszolgálati rádió és tv-adóFEL

Nyelvtanuláshoz, árnyalt világlátáshoz, vagy szórakozáshoz...
- Krimik, podcastok, komédia, dokumentumfilmek és még sok más: A német közszolgálati ARD rádió- és tv-adó audiokönyvtára a legjobbat nyújtja az audio szórakozáshoz! Töltsd le az ARD Audio Library-t az iOS App Store-ból vagy a Google Play Store-ból - és hallgasd, amit csak akarsz, akkor, amikor csak akarod. Fedezd fel az új programokat, és hallgasd meg, mit ajánlanak a szerkesztők.
Kínálat:
- Hatalmas választék: thrillerek, podcastok, komédia, dokumentum- és riport-anyagok, ismeretek és még sok más.
- Napi szerkesztői ajánlás
- Audio-használat offline módban
- Élő rádióműsorok és közvetítések lejátszása
- Előjegyzések műsorokra
- Rádióhallgatás
- Saját lejátszási listák és témafigyelés beállítása
- Megosztás ismerősökkel
- Lejátszás külső eszközök segítségével. (ford.: MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu