Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/25., jún. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Radikális befogadás - nem azonnal vesszük észre, mitől szenvednek hátrányt mások
* * * Új: 444 jó hely Magyarországon - előjegyzési lehetőség * * *
Szolgáltatások gyerekeknek - különféle érzékelésekre fókuszálva (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak?
Mégis válaszolt az OSZK az Átlátszó felvetéseire
Átlátszó: Cenzúrázni kezdték a Széchényi Könyvtár dolgozóinak belső fórumát
Nem éri meg online kölcsönzéssel foglalkoznia a könyvtárnak - csak konzorciumnak (Onleihe)
Sikerélményhez juttatni az idősebb önkéntest és a diákokat - házi feladatban segítő központ a közkönyvtárban
A könyvtárak a nyomtatott sajtót gyűjtik. Abból már csak 16% tájékozódik
Antikváriumokból szerzik be a közelmúlt könyveit
Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban
Mivel a könyvtárosok túlnyomó többsége találkozott a kiégés jeleivel...
Újrahasznosította a könyvtáros a feleslegessé vált katalóguscédulákat
Érdemes követnünk az USA könyvtári trendjeit? - De melyek is azok? 3. (olvasóink szavazatára)
Felmérik a szlovákiai magyar könyvtárakat
A szelektív hulladékgyűjtésre hívják fel a figyelmet
A könyvek holokausztja - Kiállítás a Nagytétényi Könyvtárban
Meditációs szobák a felsőoktatási könyvtárakban
Megkoronázták a könyvkirályt - De ugye, tudod, hogy demotiváló jutalmazni a kedvtelésért?
Gyerekek cukrászkodtak a könyvtárban

Analógiák

A Fortepan működése - modell a könyvtár helyismereti beszerzéseihez
Lehetőség könyvtári szerelőműhelyeknek is!
Könyvtári tájékoztatás - hová fejlődhet és mennyire lehetnek elégedettek vele a használók?

Praktikus

Itt az ideje átmásolni a CD-ket és DVD-ket

Információforrások

Nulláról százra, pénz nélkül: hasznos alkalmazások és weboldalak programozni tanuláshoz
Olvasásösztönzés - röviden, 7 témakörben
Mesekönyv és terápia segít a gyermekbántalmazás felderítésében


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Radikális befogadás - nem azonnal vesszük észre, mitől szenvednek hátrányt másokFEL

- Van-e olvasójegyed? - kérdezte a könyvtáros a könyvek gerincét nézegető cigány gyerektől egy vidéki kisvárosunk könyvtárának olvasóteremben. - Mert csak akkor használhatod a könyvtárat! - A történet nem szól arról, hogy a megszeppent gyerek ezek után újból betért-e a közkönyvtárba. De sejtésünk lehet.
A kerekes székkel való behajtást segítő rámpa és a fotocellával nyíló ajtó egyre több helyen teszi elérhetővé a könyvtári szolgáltatásokat a hátrányosabb helyzetben lévők számára. A hátrányt nem szenvedők azonban általában nehezen azonosítják mások szerteágazó fajtájú hátrányait. Ebben az érzékenyítésben segít a radikális befogadás szempontrendszere. (MG)
- A közösségre való tudatos összpontosított a radikális befogadás (inkluzivitás) része - írja a Library Journal egy 2017-es cikkében. Abból indul ki, hogy egy közösségben vannak kiváltságosabbak és kevésbé kiváltságos emberek. A kiváltság persze sokféle köntösben jelenhet meg. Ezek befolyásolják, menyiben férnek hozzá hozzá az emberek a könyvtár által nyújtott szolgáltatásokhoz. A radikális befogadás által a könyvtár tervszerűen építi le a szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályait a létesítmények, technológia, programozás és politikák területein.
A hozzáférést gátló akadályok gyakran nem egyértelműek és nem láthatók azonnal mindenki számára. Ezért a radikálisan befogadó könyvtár elősegíti a közösségi eszmecserét. Nem a könyvtár áll elő megoldásokkal, hanem a könyvtárvezetők a közösséget minden érdekcsoportját egy asztalhoz ültetve, minden fél hangját meghallgatva gyűjtik be az ötleteket. Majd megkeresik a közös pontokat a törekvésekben. Így egy radikálisan befogadó könyvtár képes lesz arra, hogy megküzdjön a látens (azaz nem azonnal egyértelmű) elnyomással. Nem feltétlenül a irányelvek megfogalmazásával vagy petíciókkal lépnek fel, hanem a könyvtár eszközeivel és erőforrásaival, valamint a közösségi erőforrások finomhangolása által. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban link Ahol egyre inkább beszélgetnek más etnikumú, kulturális hátterű emberek - egyre jobbak a norvég könyvtárak link Befogadás kultúra a KIT Hírlevélben: link

* * * Új: 444 jó hely Magyarországon - előjegyzési lehetőség * * *FEL

Tavaly volt egy jó ötletünk: írtunk egy kalauzt Budapest legjavához. Ez lett a 444 jó hely Budapesten című könyv, ami hatalmas siker lett, és máig közel 10 000 példányban kelt el. Idén még nagyobbat dobunk: jön a 444 jó hely Magyarországon, amiben az egész országból gyűjtjük össze a kihagyhatatlan helyeket.
A Magyarország-kalauz hasonló lesz a budapestihez. Benne lesznek az ország legjobb éttermei és szálláshelyei, látnivalói és kilátói, strandjai és rendezvényei, hangulatos falvai és izgalmas túraútvonalai. És ami talán a legfontosabb, olyan lesz, mint a 444: független, szórakoztató és megbízható. Így fog kinézni: link
Ha július 3-ig legalább 2000-en előjegyzik, a "444 jó hely Magyarországon"-t novemberben ki is szállítjuk minden megrendelő magyarországi címére. Érdemes előrendelni, mert a kalauz a könyvesboltokban drágább lesz. Hogy könnyebb legyen dönteni, nézz bele a könyvbe!


Szolgáltatások gyerekeknek - különféle érzékelésekre fókuszálva (olvasóink szavazatára)FEL

Nyáron a Dakota Megyei Könyvtár link különböző új gyerekszolgáltatásokkal áll elő. Főként egy-egy érzékelési nehézséggel, fogyatékossággal rendelkezőkre fókuszálnak. Kipróbálható érzékelésbarát állatsimogató, zenei tevékenységek, amerikai jelnyelv és egy új, szenzorokkal kiegészített nyugtató terület.
E könyvtár kapta meg először a minnesotai humán szolgáltatások osztályának állami innovációs ösztöndíját. Úgyhogy 2018 áprilisától kínál speciális szolgáltatásokat az átlagtól különböző érzékeléssel rendelkező gyerekeknek is. A két évre szóló ösztöndíj 100 ezer dollár. Ebből finanszírozzák az eseményeket, pl. jelnyelvi napokat. Továbbá a 2019 nyári programokat.
Az élő állatokat bemutató és zenei alapú programok mindig népszerűek. Most ezt akarták kiterjeszteni a speciális igényű közönségre is. Háromféle stratégiát vetnek be a tervezésnél.
- A programokon maximum 30 fő vehet részt.
- Kétszer szervezik meg ugyanazt a programot.
- A marketingben hangsúlyozzák a családoknak, hogy az események inkluzívak, azaz befogadóak. Beleírják, hogy a kongózenés programra fogadnak autistákat és az érzékszervi túlterhelésre érzékenyek gyerekeket is. Elérhetők zajcsökkentő fülhallgatók és más érzékszervi támogató eszközök. A programok interaktívak, a hangszerek kipróbálhatók.
Az állatsimogató "nyitott ház" stílusban valósul meg. Lesznek békák, gyíkok, kígyók, kis aligátor. Mindenki azzal tölthet több időt, amivel szeretne. Elkerülheti, amit nem szeretne. Kaphatók füldugók és orrcsipeszek, ha a résztvevők érzékenyek a hangokra és szagokra.
A könyvtár dolgozóit is szeretné a vezetés érzékenyíteni a problémákra. Amerikai jelnyelvből is képzik őket. Csaknem 200 dolgozó már képes használni az alapszintű könyvtári szavakat. A szolgáltatás menedzserének reményei szerint a támogatás lezárulása után is megmarad a kulturális változás. A szervezet a jövőben is jobban oda fog figyelni a különböző érzékeléssel rendelkező látogatókra. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak?FEL

A múlt heti Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak? kérdésre az alábbi nem reprezentatív válaszokat kaptuk:
2 - csak külön kérésre kiadva
18 - egyáltalán nem
4 - kutatói célokra
9 - szülői engedéllyel kiadva
36 - természetesen
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
Magánba is érkezett válasz: "Ezt komolyan kérdezi? A válaszom: nem." (Molnár Klára, mint magánember)
Ez azt jelenti, hogy a válaszadók valamivel több mint a fele helyesnek tartja a meleg gyerekkönyvek létét a könyvtárban. Még érdekesebb ha most kapott adatokat összevetjük az 5 évvel ezelőtti eredménnyel: link . Kiderül, hogy a könyvtárosok véleménye a társadalomban zajló lassú átalakulásoknak megfelelően mozdul el, lassan közelítve a nyugaton jellemzően megszokott befogadó mintához. (MG)


Mégis válaszolt az OSZK az Átlátszó felvetéseireFEL

Június 3-én jelent meg a Darabjaira szedik a Széchényi Könyvtárat, és szétdobálják a komáknak link cikk, melyben egyebek mellett azt írták: "Az OSZK életét ismerő források azt is állítják, még a főigazgató széke is inog. Ezt egy bő hete kérdeztük is a könyvtártól, így van-e valóban, de sajnos az OSZK kommunikációs stábja visszatért a korábbi gyakorlathoz, amely szerint figyelmen kívül hagyja érdeklődésünket. Szintén tudni szerettünk volna részleteket a most induló azbesztmentesítésről."
Miután a Könyvtárosok Fb-csoportban a szakmabeliek olvashatták és kommentálhatták is a témát, mely azóta le is csengett, jún. 14-én jelent meg az OSZK honlapján: "Az OSZK részletes válaszban reagált a blog.atlatszo.hu oldalon 2019. június 3-án megjelent cikkre. A nemzeti könyvtár válaszát a főszerkesztőnek küldte meg 2019. június 7-én azzal a kéréssel, hogy 7 napon belül jelentesse meg ugyanazon a felületen. Mivel ezt nem tette meg, mi most közzétesszük.
Tisztelt Bodoky Tamás! A blog.atlatszo.hu-n 2019. június 3-án megjelent cikket "Darabjaira szedik a Széchényi Könyvtárat, és szétdobálják a komáknak", az Országos Széchényi Könyvtár elutasítja. (...)" (OSZK)
Korábban, más témában a KIT is próbált kérdezni az OSZK főigazgatói titkárságától, de ismételt kérdésekre sem kapott választ. Séma: nem nyilatkozunk, ám ha megjelenik valami, akkor pedig felrójuk a megjelent anyag hiányosságait. Hasonlóképpen zárkózott el korábban a nyilvános kommunikációtól a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke is. Ceterum censeo: pr-alapvetés, hogy a (rosszindulatú) szóbeszéd megelőzésének legfőbb módja a több csatornán áradó bőséges információ. (MG)


Átlátszó: Cenzúrázni kezdték a Széchényi Könyvtár dolgozóinak belső fórumátFEL

Akkora az elégedetlenség és a káosz az Országos Széchényi Könyvtár dolgozói körében, hogy a vezetés jobbnak látta megszüntetni a szabad véleményközlés belső fórumát. A könyvtár intranetjén ezentúl csak az OSZK nemzetközi és kulturális kapcsolatok osztálya posztolhat.
Főigazgatói utasításban rendelkezett Tüske László főigazgató arról a múlt héten, hogy "az Országos Széchényi Könyvtár hivatalos belső kommunikációs tevékenységének ellenőrzése és végrehajtása 2019. június 14. napjától a Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályának (NKO) feladata."
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy "az intézmény működésével kapcsolatos hivatalos híreket, tájékoztatásokat, utasításokat kizárólag az NKO felelős munkatársai közölhetnek, illetve oszthatnak meg a belső honlap felületén is". Sőt, azok a "szervezeti egységek", amelyeknek mégis volna az egész intézményt érintő közlendője, el kell, hogy küldje az NKO-nak "a közzétételre elegendő időt hagyva".
"Túl sok volt az elkeseredett bejegyzés és a kormányfika, bár az utóbbi inkább kommentben" - ezt már az OSZK életére rálátó forrásunk fűzte hozzá.
Való igaz, a könyvtár intranetje - nagyrészt művelt, kritikus értelmiségi felhasználók lévén - egyfajta online Hyde Park Corner-ként üzemelt mindeddig: amennyire ráláthattunk egyik-másik beszélgetésre, a stílus maradéktalanul tiszteletteljes volt, de szabad. Ennek informátorunk szerint befellegzett, bár a kommentelést tudomásunk szerint egyelőre nem cenzúrázza a vezetés.


Nem éri meg online kölcsönzéssel foglalkoznia a könyvtárnak - csak konzorciumnak (Onleihe)FEL

A magyar könyvtári elektronikus kölcsönzés több mint egy évtizedes lemaradásban van. (Az e-kölcsönzés praktikusan: a használó akár otthonról bejelentkezik az online felületen, kiválasztja a kívánt dokumentumot, majd használja a kölcsönzési idő lejártáig. Akkor ugyanis elérhetetlenné válik a dokumentum.) Ilyen fejlesztésbe nem is érdemes a könyvtáraknak egyedileg belefogni; könyvtárak feletti szakmai és érdekképviseleti tevékenységre lenne hozzá szükség.
A két héttel ezelőtti 3i konferencián a Frankfurti Városi könyvtár kapcsán került elő a német Onleihe link szolgáltatás, mely a német ekz (a német Könyvtárellátó) vállalathoz tartozó DiviBib GmbH link (Kft.) elektronikus megoldása.

Az Onleihe a Goethe-Institut központi szolgáltatása, tehát az összes Goethe Intézet egy közös felületet használ, függetlenül attól, hogy melyik országban van - tudta meg a KIT. Német nyelvterületen sok közkönyvtár kínálja, saját szolgáltatási elképzelése szerint. Nem német területen viszont a Goethe-Institut 2018 márciusa óta ingyenesen kínálja a szolgáltatást, mindössze regisztráció szükséges hozzá a Mein.Goethe.de-n. Újdonság, hogy egyre több filmet kínálnak, amit streamingelni lehet a felületen. Ugyanígy működnek a hangoskönyvek is. A használathoz szoftver ill. app szükséges. A használati tudnivalók magyarul: link .

Az Onleihe-n tehát nagy sávszélességen lehet több formátumban e-könyveket, e-magazinokat, zenéket, és videókat kölcsönözni. Német nyelvterületen a könyvtárak saját belátásuk szerinti nagyságú és minőségű szolgáltatáscsomagra szerződnek, és a szolgáltatás portálját egy szintig saját arculatukra formálhatják. Nézzünk néhány példát:
- Hessen tartomány közkönyvtárai: link 200 ezer dokumentumot kínál.
- Hamburg kínálata: link
- Graz kínálata: link
- Bern szolgáltatása: link
A vonatkozó képernyőképek: link .

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok az Onleihe szolgáltatásra link Próbáld ki az elektronikus kölcsönzést a Goethe Intézet felületén! link

Sikerélményhez juttatni az idősebb önkéntest és a diákokat - házi feladatban segítő központ a közkönyvtárbanFEL

A szerző a kaliforniai Orange-i Városi Könyvtár link házifeladat-segítő központját vezette az 1990-es évek elején, és azóta is az ilyen szolgáltatások működését tanulmányozza. Nézete szerint egy könyvtár csak akkor képes hatékonyan segíteni a gyerekeknek a házi feladat elkészítésében, ha ehhez megfelelő szakembereket tud rendelni, legyenek azok alkalmazottak vagy önkéntesek. Fontos, hogy egy felnőtt (vagy egy tizenéves) felügyelje a házi feladat befejezéséig a munkát, és a végén a diák pozitív megerősítést is kapjon. A gondot azt jelenti, hogy rendelkezésre áll-e elegendő munkaerő az iskola után a könyvtárban tanuló számos diák segítéséhez. A könyvtárak többsége nem tud alkalmazni erre a feladatra részidős munkatársakat, illetve arra sincs felkészülve, hogy önkéntes csapatot toborozzon, majd kiképezze őket. Mégis sok helyen sikerült megoldani ezt látszólag lehetetlen feladatot a fizetett könyvtárosok és az önkéntesek együttes munkájának összehangolt megszervezésével.
A cikk foglalkozik a fizetett kontra önkéntes dolgozók kérdésével. A legtöbb helyen a fizetett munkatársak végzik a segítők toborzását, betanítását és a beosztásuk elkészítését, a tényleges munka pedig az önkéntesekre hárul.
A cikk utolsó szakasza a segítőprogramok jó hatásáról szól. A tanulók iskolán kívül találkozhatnak olyan felnőttekkel, akik nem a szüleik és időt szánnak rájuk, amit a gyerekek nagyra értékelnek. A tizenéves segítők gyakran reményt és bátorítást adnak nekik, bebizonyítva, hogy mégis lehet valaki sikeres az iskolában. Ahogy egy programkoordinátor fogalmazott: néha az oktatóból mentor lesz. A tevékenység hasznos lehet a segítők számára is. Egy nyugdíjas tanár azt mondta, azért segít, mert ez a gyermekek szellemi fejlődését szolgálja; egy másik segítő, egy nyugdíjas ügyintéző úgy látta, hogy a fiatalok "szeme felcsillan", amikor megértik a házi feladatot, míg egy nagymama élvezetesnek találta, hogy látja a diákokat felnőni. (A közkönyvtárak házi feladatban segítő központjainak személyzete: a megfelelő segítők és a diákok összepárosítása; ref.: Murányi L.)


A könyvtárak a nyomtatott sajtót gyűjtik. Abból már csak 16% tájékozódikFEL

Az oxfordi egyetem médiaelemző intézetének legújabb, Magyarországra külön fejezetet szentelő, most megjelent éves jelentése szerint folytatódtak Magyarországon a támadások a demokratikus intézmények ellen, tovább nőtt a kormányzati kontroll a médiapiacon, és nem jutnak el a lakossághoz kritikus információk. A tanulmányból kiderül az is, milyen arányban hajlandók fizetni a tartalomért a magyarok és mit gondolnak az emberek a TV2-ről.
A tanulmány szerint Magyarországon az internet elterjedtsége (az internetpenetráció) 89 százalékos. Nyomtatott sajtó alapján a hírekről ma már csupán 16 százalék tájékozódik. Online hírforrásból 86 százalék, tévéből 68, míg a közösségi média alapján 63 százalék szerzi a híreket.
Érdekes az is, hogy ma már a válaszadók 59 százalékára jellemző az, hogy mobiltelefont használ a hírekkel kapcsolatos információszerzéshez. A táblagép 10 százalék körül jár, a PC-használat a hírek esetében 63 százalék.
Ma derült ki az is, hogy ha Washington is áldását adja, visszatérhet a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adása (vö.: link ), hogy a hazai sajtószabadságot segítsék vele.


Antikváriumokból szerzik be a közelmúlt könyveitFEL

Múlt héten írtuk: a használó dönthet, hogy kölcsönzi, megveszi, vagy letölti a dokumentumot link - legalábbis Németországban. Jól jönne a lehetőség a magyar könyvtárak számára is. (MG)
- A KSH adatai szerint egyre nagyobb a választék a könyvek terén, de egyre kevesebb a példányszám.
- Mi is szembesülünk ezzel a problémával. Viszonylag magas példányszámban vásárolunk könyveket, amik nagyon hamar elhasználódnak. Ha akár két évvel később szeretnénk újra rendelni, már nincs belőle, és nem is terveznek utánnyomást, így már csak antikváriumból lehet beszerezni őket. A hangsúly mindig az újonnan megjelent köteteken van, pedig a régebbi könyveket is szívesen olvasnák a könyvtárba járók - mondta el Juhász Judit, az olvasószolgálati csoport vezetője.
A könyvtár munkatársai arról is beszéltek, hogy tíz éves kortól már megjelennek a fiatalok a könyvtár felnőtt részlegén is, szeretik a vörös pöttyös könyveket, jól mennek a fantasztikus könyvek is. A klasszikusok iránt már nem igazán érdeklődnek, inkább a frissen megjelent kiadványokat keresik. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban az elmúlt évben a közel tizenötezer regisztrált olvasó közül több mint négyezer a tizenhét év alatti korosztályhoz tartozik.
- Az olvasóközönségből az aktív középkorosztály hiányzik. Statisztika szerint kiegyenlítettek az életkorok, viszont, akik vissza is járnak rendszeresen, inkább a gyermek, és az idősebb korosztály van túlsúlyban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraibanFEL

Aktivisták szerint Halifax közkönyvtára link történelmet csinál azzal, hogy ingyenes intimbetéteket helyez el mosdóiban. A menstruáció ideje alatt hölgyeket segítő eszköz pultokon illetve falra szerelt dobozokban érhető el a 14 fiókkönyvtár mosdóiban.
Asa Kachan könyvtárigazgató elmondta, hogy munkatársai már eddig is segítették az ezt igénylőket, de most általánosan nyitottak a menstruációs szegénységben [vö.: link - szerk.] élők felé. (ref.: MG)
N.b.: Figyelemre méltó a forráscikk illusztrációja, mely az egyik fiókkönyvtár bejárata előtti szobrot link is mutatja.


Mivel a könyvtárosok túlnyomó többsége találkozott a kiégés jeleivel...FEL

Két hete a kiégés jeleire kérdeztünk rá a KIT-ben, s a nem reprezentatív minta szerint a válaszadók 95%-a érintett link a témában. A fennmaradó 5% pedig kénytelen együttélni kollégái frusztrációival. Fontosnak tartjuk, hogy a könyvtárosok érdekeit küldetésükben fontosnak nevező szervezetek tegyenek a helyzet javításáért. (MG)
- A kiégést a WHO a napokban minősítette hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek. Most úgy tűnik, megelőzhető a kiégés, egyszerű mérésekkel.
A más néven burn-out szindróma komoly problémát jelent a munkahelyeken, amely jelentősen befolyásolja az egyének, szervezetek és vállalatok egészségét, egyben működését is. A WHO definíciója szerint a kiégés tünetegyüttese három fő szimptómából tevődik össze: folyamatos fáradtság érzése, a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése, valamint a csökkent hatékonyság. Még a közelmúltban is egyéni problémaként kezeltük ezeket a tüneteket, sőt hajlamosak vagyunk a stresszt és a munkahelyi nyomás okozta lelki problémákat elbagatellizálni. Ha azonban mindezeket szervezeti problémaként kezeljük, akkor mind a stressz, mind a pszichoszociális kockázatok mérhetők, kezelhetők és megelőzhetők.
Jó hír azonban, hogy a pszichoszociális kockázatok (a stressz mellett a diszkrimináció és a bántalmazás is) mérhetők. Kuch Gabriella pszichológus és zeneterapeuta évek óta foglalkozik munkahelyi stresszkezeléssel, többek között a zene és a művészet nyugtató hatását használva. A szakember szerint a művészet ebben az esetben terápiaként működik, így hatékonyan kezelhető a munkahelyi stressz, sőt, segítségükkel a munkatársakat is ellenállóbbá tehetjük a káros hatásokkal szemben.
Nagyon fontos, hogy egy szervezetben felismerjük a pszichoszociális kockázatokat. Az első lépés mindig annak a beismerése, hogy a fokozott stressz, de akár a bántalmazás vagy a diszkrimináció sem normális állapot vagy viselkedés egy szervezetben. Egyetértünk abban, hogy az egészséges munkahelyi környezetbe invesztálni megtérülő befektetés, amelyből nemcsak az egyén, de a csapat egésze is ugyanúgy részesül - összegzett a pszichológus.
(Kiégés-találatok a KIT-ben link )

Régebbi hírforrás(ok): Kiégés-találatok a KIT-ben link

Újrahasznosította a könyvtáros a feleslegessé vált katalóguscédulákatFEL

Egyedi módon hasznosította újra a szükségtelenné vált katalóguscédulákat Paraginé Tóth Edina zákányszéki könyvtáros.
Mindenhol hangulatos, színes kis díszek, kézzel készült apróságok díszítik a zákányszéki művelődési ház második emeletén lévő könyvtárat. Az otthonos belső Paraginé Tóth Edina könyvtáros munkája.
- Itt mindent én csinálok. Szerintem egy könyvtárnak nemcsak a könyvek tárának kell lennie, hanemegy barátságos, otthonos helynek, ahol szívesen töltik el az idejüket a látogatók. A külső megjelenésével is üzen a könyvtár. Nem a saját szórakoztatásomra díszítettem ki a helyiségeket - mondta Edina.
Legutóbbi alkotása a könyvtár télikertjét díszíti. Mivel tavaly január elseje óta a zákányszéki könyvtárban is mindent digitalizáltak, elektronikus módon folyik a keresés és a kölcsönzés, több ezer katalóguscédula vált feleslegessé. - Ezek közül 4-500-at használtam föl: kettesével színes gépkapoccsal rögzítettem, majd egy madzagra kifüggesztettem őket. Így él tovább a katalógus, ezzel őrizzük tovább a múltat, ami azért is hasznos, mert egyrészt nem lett szemét belőle, ez egyfajta újrahasznosítás, másrészt meg tudom mutatni a gyerekeknek, hogy kellett régen megkeresni egy könyvet - mutatta a könyvtáros, aki egy héten át mindennap dolgozott a télikert egyedi díszítésén.


Érdemes követnünk az USA könyvtári trendjeit? - De melyek is azok? 3. (olvasóink szavazatára)FEL

Sorozatunkat link folytatva...
- Az ALA link két olyan trendet emelt ki a 2018-as könyvtári tapasztalatok alapján, amelyek globális szinten hatnak:
1. Mesterséges Intelligencia (AI): A könyvtárosok is érdeklődnek az AI, mély tanuló rendszerek, gépi tanulás és természetes nyelvi feldolgozás iránt.
- A Rhode Island Egyetem a könyvtárában link nyitott AI labort. Elérhető minden diáknak és tanárnak, sőt a helyi lakosoknak is.
- A Stanford Egyetem olyan AI appokat keres, amivel a könyvtári gyűjtemény link könnyebben felfedezhető, elemezhető.
- A Cambridge Város Közkönyvtára link egy installációt készített. A "nevető szobában" a mesterséges intelligencia nevetésbe kezd, ha a betáplált algoritmusok szerint a látogatók valami vicceset mondtak.
2. Okos közösségek: Technológiai innovációkkal igyekeznek jobbá tenni a lakosok életét. Része a nyílt adathozzáférés, ügynökségeken keresztüli együttműködés, digitális hozzáférés és műveltség, biztonság. A könyvtárosoknak is nagy szerepe van ezek fejlesztésében.
- Tennessee állam Chattanooga településén a könyvtárak link fontos szerepet vállalnak, hogy az adatokat elérhetővé tegyék a polgároknak és helyi innovátoroknak.
- New York link a Library Privacy Week keretében több könyvtárat is összehozott. 30 témát beszéltek meg a digitális biztonságról.
- Skokie link és Kansas közösségi megbeszéléseket indít. Időt és teret ad a lakosoknak megvitatni, kik szeretnének lenni és hogyan.
- Kalifornia állam Chula Vista városában elindult a Smart City Education Center a könyvtárban link . A diákok itt a napelemes panelekről, szélturbinákról, energiahatékony épületekről, elektromos járművekről tanulhatnak.
- Albany Egyetem link egy 3 éves programot indított. Felderíti a könyvtárak szerepét a közösségek befogadóvá és a technológia által összekapcsoltabbá tételében. (ref.: Habók Lilla)


Felmérik a szlovákiai magyar könyvtárakatFEL

Immár 19. alkalommal került megrendezésre Csongrádon (Magyarország) a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája. A konferencia szakmai napján Egyházi Dóra tartott előadást "Jelentjük: megvagyunk!" címmel a szlovákiai magyar könyvtárosok helyzetéről. A prezentáció során elhangzott, hogy épp folyamatban van egy kutatás, mely során Szlovákia többségében magyarlakta települései könyvtárainak helyzetét mérik fel. Az adatgyűjtés óriási jelentőséggel bír a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének további működéséhez. A kutatás ősszel zárul, végleges adatok is ekkor lesznek elérhetőek az Egyesület weblapján link .

Régebbi hírforrás(ok): Felmérték a cseh könyvtárosokat, hogy legyen stratégia a fejlesztésre link

A szelektív hulladékgyűjtésre hívják fel a figyelmetFEL

Közös papírgyűjtési akciót indít a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár link és az Ifitéka ifjúsági rendezvényszervező iroda. A június közepétől kezdődő "Lapozd újra!" kezdeményezés célja, hogy frissüljön, gyarapodjon a könyvtár kínálata, ugyanis az összegyűlő papír értékesítéséből befolyó összegből a könyvtár új könyveket vásárol.
A kampány nem titkolt szándéka, hogy ezzel is rávilágítsanak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára - közli az Ifitéka vezetője, Málnási Andrea.
A gyergyószentmiklósiak a papírhulladékot a tömbházakban és üzletekben kirakott dobozokba helyezhetik el, ugyanakkor a könyvtárhoz is bevihetik. A dobozok tartalmát kéthetente szállítják el az Ifitéka önkéntesei. Kizárólag a papírhulladék hasznosítható: régi könyvek, újságok, szórólapok, kerülhetnek az erre kijelölt dobozokba. Az Ifitékások előzetes jelzés alapján házhoz is mennek, oda, ahol nagyobb mennyiségű papír porosodik. Erre havonta egyszer van lehetőség, amikor a csapat begyűjti a lakásokból a 10 kilogrammon felüli "adományokat". Ahol ilyen igény van erre, a 0744-778493-as könyvtári telefonszámon lehet jelezni.


A könyvek holokausztja - Kiállítás a Nagytétényi KönyvtárbanFEL

A FSZEK Nagytétényi Könyvtárában nyílt kiállítás, mely a 75 éve zajlott eseményekre, az akkor zsidónak minősített írók és műveik üldöztetésére kíván emlékezni.
A budafoki Első Magyar Kartonlemezgyárban Kolozsvári Borcsa Mihály kezdte a zsidónak minősített magyar és külföldi könyvek bedaráltatását. Az eseményre nem először emlékeznek a könyvtárosok. Egy korábbi projekt pl.: link .


Meditációs szobák a felsőoktatási könyvtárakbanFEL

A kaliforniai Humboldt Állami Egyetem könyvtárában link az elmúlt időszak legnagyobb újítása egy meditációs szoba megnyitása volt. Olyan elvonulásra szánt, csendes tér jött létre, amely többféle célra is alkalmas: imádkozásra, jógára, szentírások tanulmányozására, de egyszerű menedékhelyként is szolgálhat a stressz elől. Az igazgató szerint különösen nagy érdem, hogy a szobában mindenki megfér a másikkal, és még semmilyen konfliktus nem fordult elő a használatával kapcsolatban.
Egyre több felsőoktatási intézmény vág bele hasonló kezdeményezésbe, különösen olyan helyeken, ahol magas a muszlim hallgatók aránya. A Kansasi Egyetem Könyvtára a helyi Muszlim Hallgatói Szövetség kérésére rendezett be ilyen teret, ők jelezték ugyanis, hogy az egyetemistáknak szükségük lenne egy imádságra alkalmas helyre. Az iszlám vallás egyik eleme, hogy a hívek a nap meghatározott időpontjaiban félbehagyják aktuális tevékenységüket, hogy imádkozzanak. A hallgatók azonban nem tehetik meg, hogy minden alkalommal visszavonuljanak a lakhelyük csendes magányába.
A megoldás mindkét említett esetben egyszerű volt: a könyvtár vezetője kijelölt a célra egy használaton kívüli irodát, amelyet nyugalmat sugárzó színekben festettek ki, illetve kicserélték a bútorokat is. A dekoráció nagyon minimális, és egyik vallás elemeit sem tartalmazza, így ezek a terek mindenki számára nyitottak. Mindkét könyvtár vezetője azt tapasztalta, hogy egy ilyen helyiség kialakítása csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmilyen költséggel nem jár, és a munkatársaknak is kevés többletfeladatuk van vele.
Fontos szempont, hogy e szobáknak csendesnek kell lenniük, vagyis nem használhatóak csoportmunkára vagy közös éneklésre, illetve az elektronikus eszközök is kitiltásra kerültek, hiszen sokan vannak, akik szeretnének elvonulni, de az okostelefonok korában ez különösen nehéz. A Humboldt Állami Egyetem könyvtárában a szoba zárható, és a hallgatóknak a pultnál kell átvenniük a kulcsot. Emellett az intézmény üzemeltet egy nyitott teret is Meditációs Sarok néven, amelynek az a célja, hogy megismertesse a hallgatókat a mindfulness, a figyelem és az elmélyülés témakörével kapcsolatos tudományos kutatásokkal. A Kansasi Egyetem könyvtárában ajtók helyett inkább paravánok vannak, hogy a kulcsfelvételi rendszer ne vesse vissza a használati kedvet. (Egy külön világ: meditációs szobák a főiskolai könyvtárakban; ref.: Jávorka B.)


Megkoronázták a könyvkirályt - De ugye, tudod, hogy demotiváló jutalmazni a kedvtelésért?FEL

Ne a jól olvasót jutalmazd! - Mégegyszer mondom: Ne a jól olvasót jutalmazd, mert kárt okozol! link - hívtuk fel többször a figyelmet a KIT-ben. De nem mindig sikerül megláttatni az összefüggést. (MG)
- Száztizenkét könyvet olvasott el idén a könyvkirály, aki idén egy ötödikes kislány, így talán helytállóbb a királynő kifejezés. A Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játéka ezúttal is nagy sikert aratott, amit bizonyít, hogy mint 66-an csatlakoztak a kiíráshoz.
Javában zajlik a 90. Ünnepi Könyvhét Szegeden, így a szokásoknak megfelelően megválasztották a könyvkirályt, főhercegeit és a többi könyvherceget és birodalmi tagot is. Minden évben annak a fejére kerül a korona, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban fellelhető könyvek közül a legtöbbet elolvassa. A turpisság a dologban, hogy nem elég csak átrágni magukat a könyveken a diákoknak, vagy azt mondani ,,igen, megvolt az első betűtől az utolsóig", ki is kellett tölteniük olvasás után egy feladatlapot, majd leadni a gyermek-, illetve a fiókkönyvtárban. A Somogyi-könyvtár ezzel a játékkal az olvasást hivatott népszerűsíteni, valamint felhívni a gyerekek figyelmét kevésbé ismert művekre is.


Gyerekek cukrászkodtak a könyvtárbanFEL

A megyei könyvtár idegen nyelvű osztálya link idén is - immár hatodszor - megrendezte a tortanapot. Mint korábban, most is gyerekeket láttak vendégül, akik ezúttal nem könyveket kölcsönöztek, hanem süteményeket díszítettek, a cukrászat alapfogásaival ismerkedtek.
Az Ungvári 10-es Számú Dayka Gábor Középiskola csapatát Mihalkovicsné Tóth Krisztina, szervező pedagógus és Leskó Csilla alsós tanár a Homoki Általános Iskola tanulóit Tóth Antónia könyvtáros kísérte el.
Az osztály munkatársai a kidíszítendő túrótorta és franciakrémes (2019 ugyanis a francia nyelv éve Ukrajnában), illetve egyéb kész, majdnem kész nyalánkságok mellett szakácskönyvek, receptek, a cukrászkodáshoz szükséges régi, de még most is praktikus eszközök kiállításával is várták a vállalkozó kedvű gyerekeket.
Analógiák

A Fortepan működése - modell a könyvtár helyismereti beszerzéseihezFEL

A Fortepan két alapelvet követ: ingyenesen és szigorú válogatás után adja közre a fotókat. Ingyenesen beszkenneli a hozzá került felvételeket, és ezt át is adja a tulajdonosnak egy adathordozón, de maga dönt arról, mi kerül fel a honlapra. Pontosabban: "rossz fotót nem teszünk közzé" - mondja Tamási. További feltételként a tulajdonosnak hozzá kell járulnia, hogy a képek ingyenesen, nagy felbontásban, letölthető és szabadon felhasználható módon jelennek meg a honlapon. Emiatt bírálatokat is kap a portál, például múzeumoktól, amelyek csak felhasználási díj ellenében, bonyolult adminisztráció után adják ki a náluk őrzött - gyakran csak analóg adatbázisokban kereshető - fotók másolatát. Elzárva ezzel a köztől azt, amit közkinccsé kellene tenniük.
Nem mint műtárgy érdekli Tamási Miklóst, az egyik alapítót a fotográfia. Nem is tartja meg a Fortepan a rá bízott képeket, nincs kapacitása az őrzésükre, hiszen nem múzeum.
A honlap kitalálói eredetileg azt gondolták, a képek önmagukért beszélnek, de hamar elindult egy fórum, ahol lelkes civilek vetették bele magukat a képek meghatározásába. Hamarosan önkéntesekből álló szerkesztőség jött létre, és sok-sok segítő, akik igyekeznek kideríteni legalább a képek készítésének idejét és helyét.


Lehetőség könyvtári szerelőműhelyeknek is!FEL

Néhány évvel ezelőtti anyagainkban felhívtuk a figyelmet: vannak jó modellek arra, hogy a könyvtár helyet biztosítson a barkácsolással szívesen foglalkozó embereknek: Közösségi szerelőműhely - könyvtári helyiségben? - A szerelők kiáltványa link . Hasonló nekibuzdulásból azonban üzlet is lehet. Ez egyik indirekt mutatója is lehet a könyvtár fenntarthatósági, környezettudatossági törekvéseinek. A barkácslással, javítóműhellyel csökkenteni lehet a káros túlfogyasztást. Jessa Jones az USA-ban üzletet alapított a barkácsolásra. Ő telefonokra szakosodott. (MG)
- Különösen nagy gond, hogy az elázott telefonokból a fotók kimentése helyett cserekészüléket árulnak a kárvallottaknak. Jones hobbijából így hamar jó üzlet lett. Tetszhalott készülékeket vásárolt az interneten, hogy felújítva továbbadja azokat, és meghirdette szolgálatait másoknak is. Hónapokon belül elárasztották mikroforrasztási feladatokkal azok a szervizek is, amelyek maguk nem boldogultak a feladattal. Ennyi megrendelés láttán Jones hamar beszervezte a környék otthon ülő anyukáit, akik sorra hozták létre az egyszemélyes MommyFixit (nagyjából: mami megjavítja) kisvállalkozásaikat. Aztán Jones oktatóvideókat kezdett közzétenni a házilagos javításról, és YouTube-csatornájának immár több mint 115 ezer követője van. 2015-ben jött a nagyobb vállalkozás. A cég neve iPad Rehab, és a világ minden részéről - szervizektől és magánemberektől - fogadja az Apple-kütyüket vagy a mikroforrasztást igénylő más készülékeket. A csapat hét anyukából és egy apukából áll. Közben Jones továbbra is képez otthon lévő anyukákat. Meggyőződése, hogy bárki megtanulhatja az alaplapjavítást, mert végső soron minden telefon olyan, mint a legó: pótolni lehet minden elemet. Legalábbis majdnem. De ha az iPad Rehab mégsem tud megjavítani valamit, nem is számít fel díjat.


Könyvtári tájékoztatás - hová fejlődhet és mennyire lehetnek elégedettek vele a használók?FEL

Ha minden úgy lesz, ahogy az ügyfelek jósolják, 2024-ben holografikus ügyfélszolgálatosokkal intézzük majd ügyeinket, a cégek többségénél pedig robot asszisztens válaszol a megkereséseinkre. A jelen egyelőre egy kicsit szürkébb: 2019 Magyarországán még mindig az a biztos, aminek személyesen járunk utána, az emberek egyharmada pedig inkább havat lapátolna ügyintézés helyett. A Comnica online országos kutatásából az is kiderül, mivel ütik el az időt az ügyfelek, miközben kapcsolásra várnak.
A piackutatók több mint 800 előfizetőt, fogyasztók, pácienst, panaszost, azaz ügyfelet kérdezett meg, milyen csatornákon intézi mindennapi ügyeit, mit gondol a hazai cégek, szervezetek ügyfélszolgálati gyakorlatáról, és mit vár a jövőtől.
Az a biztos, aminek személyesen járunk utána. - Ha ügyintézésről van szó, a magyar ügyfél első számú választása természetesen a telefon, amely magasan vezeti az egészen a chatbotig terjedő ügyfélkapcsolati rangsort. A lista a személyes ügyintézéssel, az emaillel majd az online ügyfélszolgálattal folytatódik, és ezzel a mezőny egyértelműen két részre szakad. A további online és digitális csatornák jelentős lemaradásban vannak, a sort a chatbot zárja, melyről a válaszadók csaknem fele nem is tudja, mire való.
Az ügyfelek egyötödénél elég egyszer kihúzni a gyufát. - A megkérdezettek többségének nem volt kirívóan rossz élménye az elmúlt 12 hónap ügyintézései során. Van azonban egy markáns csoport, amely érzékenyen reagál, ha nem az elképzelései szerint zajlanak a dolgok. Az ügyfelek 36 százaléka bontott már fel szerződést, mert elégedetlen volt a szolgáltatójával, egyötödüknek pedig egyetlen rossz élmény is elég volt ehhez.
Praktikus

Itt az ideje átmásolni a CD-ket és DVD-ketFEL

Egy izgalmas felfedezés nemcsak a 2001. szeptember 11-i támadások hőseire irányította rá a figyelmet, hanem az optikai adattárolók múlékonyságára is.
A világháló tartalmainak lementésén fáradozó Internet Archive egyik kurátora, Jason Scott kezébe akadt egy hatalmas fényképgyűjtemény: 2400 fotó a terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központról. Egy munkás készítette a felvételeket a Canon Powershot G1 fényképezőgépével, miközben a romok eltakarításán dolgozott, és mindet kiírta CD-R lemezre.
Csupán 18 év telt el azóta, de számos CD használhatatlanná vált, mert a hosszú távú adathordozónak szánt műanyag lemez egyszerűen elbomlott, szétrohadt.
Mivel CD-k az 1990-es években jelentek meg, bárkinél lehetnek a fentinél sokkal rosszabb állapotban lévő példányok. Érdemes megnézni a polcon porosodó gyűjteményt, és lementeni a tartalmát máshová, mielőtt az emlékeinket hordozó műanyag egyszerű jégkaparóvá degradálódik.
Információforrások

Nulláról százra, pénz nélkül: hasznos alkalmazások és weboldalak programozni tanuláshozFEL

Egyre kevésbé hihető indoklás a "nem tudom"-ra az, hogy "nem volt pénzem megtanulni". Rengeteg ingyenesen vagy nagyon olcsón hozzáférhető online tanfolyam, oktató weboldal és alkalmazás segíti azt, aki meg szeretne tanulni valamit - például kódolni.


Olvasásösztönzés - röviden, 7 témakörbenFEL

A Holland Olvasás Alapítvány működteti az Olvasás Monitor honlapot (Leesmonitor link ) melyen az olvasásösztönzéssel kapcsolatos tudományos kutatások legfontosabb eredményeit teszik közzé, 2018 óta angolul is: link Hét témájában tartalmaz információkat:
- A hangos olvasás hatásai link
- A szabadidős olvasás hatása link
- A szülők képzése link
- Az oktatók képzése link
- A könyvtárak hatása link
- A fiúk és a lányok közötti különbségek link
- Környezet és természetvédelem link (Makkai Réka Imola ajánlásával)


Mesekönyv és terápia segít a gyermekbántalmazás felderítésébenFEL

Több százezer bántalmazott gyerek él Magyarországon link - akik szintén a könyvtárak célcsoportja. (Napi)
- Hiába rajzolta le a kilencéves kislány, ahogyan az édesapja orális aktusra kényszeríti, a nyomozóhatóság ezt nem fogadta el bizonyítékként. Azt mondták, a gyerek csak fantáziál. Az eset néhány éve történt Magyarországon, de a mai napig előfordul hasonló. Ezen próbál változtatni a Barnahus. (Nők Lapja Café)
- Olyan magyar mesekönyv készült, amelynek segítségével a szülő tud nem félelemkeltő módon beszélni a gyereknek a szexről, a testről való rendelkezésről és a szexuális abúzusról is. Mindez azért fontos, hogy a gyerek tudja, mi az a közeledés, érintés, amivel már valami nem stimmel.
Paulik Mónika és Vincze Zsuzsi szerzők szerint fontos célja a Lili és a bátorság link című könyvüknek, hogy felhívják a gyerekek figyelmét arra: mindig beszélni kell egy bizalmi személlyel arról, ha úgy érzi, hogy valami baj van. A hvg.hu-nak adott interjújukban link kiemelik: nem biztos, hogy tudja a gyerek, hogy ha molesztálják, akkor az rossz vagy tiltott dolog, lehet, csak azt érzi, hogy valami furcsa. Éppen ezért, a gyerek megóvása érdekében kell ezekről a témákról beszélgetni, és tudatosítani benne, hogy mit szabad egy felnőttnek megcsinálnia vele, és mi az, amit már nem. (Nők Lapja Café, 2017)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu