Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/6., febr. 6.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A közkönyvtárak új szerepet vesznek fel, mint közösségi szolgáltató csomópontok (olvasóink szavazatára)
Ha igény (vagy minőségmutató) az információ forrásának felkutatása
Jógyakorlatok forrása - fontolva haladás és átütő innováció
A csehek már alkalmazzák az állományra vonatkozó IFLA-normákat - mi mikor követjük az IFLA-t?
Könyvtár - könyvesbolt dizájnjával - jó gyakorlat
Megkérdeztük: Mekkora a könyvtári vezetők külföldi utazásainak szakmai haszna?
Nem választották meg a kanizsai könyvtár igazgatójának az egyetlen pályázót
Olvasás, pro és kontra - témák a Román kultúra napján
Sok háromszéki könyvtár nem szerzeményezett tavaly - az adománykönyvek kis hányada használható
Folyamatos és nem folyamatos szövegek - miért érdekesek az olvasásban?
Hátrányos helyzetűeknek vagy éppen a munkahelyet keresőknek is kínálnak szakkört
Bibliobox - jogi szabályok a használatra
Képregények - akár a tudomány, akár a hit szolgálatában
Elkötelezés helyett felhatalmazás
Bevonzani az Alfa és Z generációt
Marketing-ötlet 19. - 30 ötlet, kis és nagy költségvetéshez, fotókkal
300 ezer jövedelem nélküli, ellátatlan ember - célcsoport
Az új igazgató a munkatársak elégedettségét, szakmai kiteljesedését is vizsgálja

Analógiák

A könyvtárügybe / közszolgálatba is jöhetnének a német szakszervezetek

Praktikus

Magasabb érzelmi intelligencia esetén jobban elfogadjuk a szervezeti változást
Felturbózták az ingyenes személyiedző-programot
Festményszerű fotók, egy kattintásra - új stílusú könyvtári rendezvényplakát?

Kisszínes

3D-nyomtatás helyett itt a Replikátor? - sokkal nagyobb durranás (videó)
Mecsetkönyvtár-használat a 20. sz. elején
Alapkutatás és innováció az MTA-n - tények: szervezet, kutatási eredmények, publiklás

Információforrások

Harminc bátorító, féleleműző gyermekkönyv
A KerekMese nevű csatorna a legnépszerűbb a videómegosztón


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A közkönyvtárak új szerepet vesznek fel, mint közösségi szolgáltató csomópontok (olvasóink szavazatára)FEL

San Francisco közkönyvtára 2009-ben vette fel az Egyesült Államok első könyvtári szociális dolgozóját, Leah Esguerrát. Előtte a könyvtári fürdőszobában gyakran letartóztattak hajléktalanokat. Fürdés, alvás vagy maguk injekciózása miatt. Volt biztonsági személyzetük, de a szociális munkás más megoldást nyújt a helyzetre. Azóta a könyvtárban egészségügyi és biztonsági munkatársakból (HASA) álló csoport működik. Már nem csak a fürdőszobában dolgoznak, hanem a főépület mind a hét folyosóján. Fiókkönyvtárakat is támogatnak. Információt adnak a dolgozóknak és látogatóknak az elérhető forrásokról, szolgáltatásokról. A programban már legalább 130 látogatót helyeztek el menedékhelyeken.
A könyvtár közvetlenül inspirálta Denver közkönyvtárát link [korábbi hírünk: link ]. 2015-ben vették fel Elissa Hardyt a "közösségi erőforrás" programba. Feladatként további szociális munkások és szakértők toborzását kapta. Hardy önmagában 434 látogatót szolgált ki. A kiterjedt csapat 2018-ban már 3500 rászorulót.
Mindkét program kiterjedt a városokban a hajléktalanság növekedésével. San Franciscóban jelenleg öten dolgoznak Esguerrával. Idén még hat HASA-dolgozót vennének fel. Denver idén összesen 10 segítőt szeretne foglalkoztatni. A könyvtár mind a 26 helyszínét ellátják.
Az országban egyre több párbeszéd folyik róla, hogyan kezeljék a könyvtárak a hajléktalanokat és a mentális betegeket. Egy 2018-as jelentés szerint már 30 könyvtárban található teljes idejű szociális munkás. A könyvtárak a védelmi szerepüket hangsúlyozzák. Szeretnék támogatni az embereket, nem pedig negatív hatással lenni az életükre.
San Francisco és Denver könyvtára megmutatta, hogy a hajléktalanságot megélt dolgozókat is lehet alkalmazni, akár részmunkaidőben. Fel kell készíteni őket a könyvtári tájékoztatásra. Elmesélhetik saját történetüket a most rászorulóknak. Hogyan sikerült felépülniük és újra munkába állniuk. Fontos megszólítani azokat, akiknek segítségre van szüksége. Azok kreatívabb ötletekkel állnak elő, akik maguk is átélték a problémákat. Mindez kulturális változásokat is hozott mindkét említett könyvtárba. (ref-: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): 'A közkönyvtár a demokrácia utolsó bástyája az országban' - film link Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link IFLA-ajánlás hajléktalanok (és menekültek) ellátására link Hogyan növelheti használóinak biztonságát a Denveri Könyvtár romló közállapotok mellett? link

Ha igény (vagy minőségmutató) az információ forrásának felkutatásaFEL

A legérdekesebb, legizgalmasabb információ még nem jelent meg nyomtatásban (vagy a weben), ezért nem jelenik meg a könyvtárban sem. Így van ez a kutatási, közéleti stb. információ esetében is. Így a könyvtár a nem a legfontosabb, legizgalmasabb információk forrása. Akik ezen változtatni szeretnének, elvezethetik a használót a könyv / szakcikk / hír forrásához is. Ehhez azonban más ismeretek is kellenek, mint katalógusban keresni. Fel kell pl. venni a telefont az információszerzéshez, írni kell közvetlenül neki, esetleg találkozni is, minek hallatán sok introvertált embert kiver a hideg veríték. Ám bizonyított, hogy ezen úrrá lehet lenni, vö.: link . A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Direkt36 oknyomozó csapata - Panyi Szabolcs, Pethő András, Zöldi Blanka - közös rendezvényen bemutatta, hogyan lehet e humán forrásokat azonosítani, előzetes információkat összegyűjteni a weben keresztül, illetve hogyan lehet pl. a Facebook-on olyan emberekre keresni, akik nincsenek is (nyilvánosan) a közösségi oldalon. Néhány "műhelytitok", forrás e beszámolóban található: link . A résztvevők megtapasztalták az oknyomozás területén többször díjazott előadók által a valóságfeltárás és a forrásokkal való bizalmi kapcsolat megteremtésének kognitív és érzelmi izgalmait is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Az elmélkedők ereje (olvasóink szavazatára) link Oknyomozás-téma a KIT-ben: link

Jógyakorlatok forrása - fontolva haladás és átütő innovációFEL

A KIT néhány éve több száz válaszadós felmérésben kimutatta, hogy - legalábbis olvasóit - leginkább a jógyakorlatok érdeklik. Ezért is ügyes húzás Az én könyvtáram link projekttől, hogy ezzel foglalkozik. Ám felmerül legjobb gyakorlatok "legjobbságának" kérdése: honnan tudjuk, melyik az? Kiábrándító ugyanis, ha egy vadonatúj projekt elavult koncepcióra épül - pl. az ODR, vagy a hazai könyvtári rendszer területalapú, a minőség-szempontot hátrébb szorító projektjei. A jó gyakorlatok szélesebb körű merítése jobb összminőséget jelenthet. A "csúcstechnológia" és -megoldások viszont - magunk között talán lehetünk őszinték - nagyon sokszor nem a könyvtárakból indulnak hódító útjukra. Persze az is igaz, hogy ha egy csúcstechnológiához nincs meg a befogadásához szükséges munkakultúra, akkor gyenge eredmény várható. (Emlékszem, a Soros-alapítványtól kapott Commodore-számítógépek monitorai közül nem egy került annó az igazgatói irodákba, a használók szolgálata helyett.) Nagy - ám sikeres - technológiai ugrás volt a történelemben pl. a második világháború utáni Németország esetében a Marshall-segély. Általa sikerült levetni a háború előtti, a haditechnikát leszámítva a világszínvonaltól már elmaradt technológiákat. A nagyobb innovációs ugrás esetén tehát kisebb eséllyel él tovább a régebbi, korszerűtlen gyakorlat. A hazai könyvtárak esetében ilyen nagy ugrásra nincsenek meg ma sem a személyi és anyagi feltételek, sem a menedzsment-kultúra.

A könyvtáron belüli ötletforrás előnye viszont, hogy
- ismerősebb a szakmai környezet,
- gyakoroljuk az innováció rögzítésének, átadásának és befogadásának kultúráját
- támogatja a szakmán belüli kommunikációt (Ahogyan egy fejlesztő mondta Az én könyvtáram január végi mérföldkő konferenciáján: úgy érzik, hogy tudnak, de nem tudják jól artikulálni.)
- rövidebb távon növelheti az önbecsülést.
Az eljárás tehát járhatónak tűnhet önbizalomhiányos, identitásválsággal küszködő szakmai környezetben.
Ám továbblépés lehet a tényleges, megkötöttségek és szakmai és országhatárok nélküli legjobb gyakorlatok megismerése és alkalmazása. Ide értendőek a csúcstechnológiák, a könyvtárosok számára releváns banki, kiskereskedelmi, illetve külföldi stb. gyakorlatok.
A fontolva haladás hátulütője, hogy a kötöttségek nélküli jó gyakorlatok gazdái már régen előbbre tartanak, mikorra a követők beérik az ő korábbi tevékenységük szintjét. Az én könyvtáram szakmai vezetője, Farkas Ferenc jelezte a konferencián, hogy van lehetőség a projekt továbbfejlesztésére a nagyobb, minőségibb innovációk irányába. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. február 06.

A csehek már alkalmazzák az állományra vonatkozó IFLA-normákat - mi mikor követjük az IFLA-t?FEL

A cseh Kulturális Minisztérium 2017-ben települési könyvtáraknak szóló, a könyvtári gyűjtemény alakításával kapcsolatos módszertani útmutatást adott ki.
A könyvtári gyűjtemény mérete nem azonos a minőségével. Összetételében az alapgyűjtemény 60-70%-ot, az aktuális gyűjtemény 30-40%-ot, a cserealap 15%-ot kell, hogy képezzen. Az IFLA irányelvei lakosonként 2-3 könyvben határozzák meg a gyűjtemény nagyságát, de a legkisebb településen is legalább 2500 könyvtári egységet javasolnak. Az alapgyűjtemény körébe tartozik a szisztematikusan épített, világirodalmi, cseh és nemzetiségi műveket magában foglaló szépirodalom, a szakirodalom és a regionális irodalom. Az aktuális gyűjteménybe tartoznak azok a legfrissebb szép- és szakirodalmi művek, melyeket az elmúlt 5 évben szereztek be, törlésükről 5 év múlva dönteni kell. Különleges típus a cserealap köre, amit a regionális beszerzési keretből vásárolnak.
A könyvtári és információszolgáltatások szabványa lakosonként 30-45 cseh koronát javasol évente beszerzésre, 7%-os megújulást írva elő a gyűjteményre. Az ajándékként kapott dokumentumokat csak indokolt esetben lehet befogadni a gyűjteménybe.
A gyűjtemény kihasználtságával kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a 6 évnél régebbi dokumentumok iránti kereslet jelentősen csökken. Az integrált könyvtári rendszerek követik az állomány használatát, indikátorokat szolgáltatnak a forgási sebességről és a gyűjtemény kihasználtságáról (ez utóbbi optimális mutatója 90%).
A könyvtári állomány revízióját a könyvtári törvénynek megfelelően kell időszakosan végrehajtani. A költséghatékony gazdálkodás miatt elvárt a dinamikus gyűjtemény (arányos gyarapítás és törlés) kialakítása. Végezetül a könyvtári polcokat legfeljebb 75%-os telítettség jellemezheti, a fennmaradó részen a borítók bemutatása érdeklődést kelthet. (Szabvány a jó könyvtári gyűjtemény kialakításáért; ref.: Prókai M.)


Könyvtár - könyvesbolt dizájnjával - jó gyakorlatFEL

Korábban volt szó a KIT-ben a shop-koncepcióról, amely Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Skandináviában egyaránt megjelent elemeivel. Lényege, hogy a könyvtár alkalmazza a könyvkereskedésekben bevált eljárásokat, így pl.
- könyvek prezentálása: gerincük helyett borítójukat mutatják 50%-ban, nem csak a polcon, hanem a polcok közötti promenádon is
- könyvesboltokban megszokott display-ek alkalmazása a hagyományos könyvespolcok mellett
- a válogatásra buzdító felitatok, könyvreklámok és kellemes hangulatot árasztó plakátok
- kölcsönösen előnyös együttműködés a hasonló célcsoportot célzó szolgáltatóval, pl. étkezési funkció a könyvtáron belül vagy szorosan mellette
- a könyvtár alapvetően önkiszolgáló, automatizált kölcsönzéssel, előjegyzéssel, fizetéssel stb.
- a könyvtári teret az önkormányzat és a hatóságok is felhasználják, mint a helyi lakosokkal való találkozás lehetősége.
A koncepció hazai alkalmazása még nem ismert, de a most épített, tervezett könyvtárakban felettébb kívánatos, hogy a (leg)újabb felfogást alkalmazzák a sok évtized szolgáltatásminőségét és -élményét, használói elégedettségét meghatározó döntéseik esetén. A link oldalon a holland Deventer közkönyvtárának Kaiserslanden fiókkönyvtári példáját mutatjuk, 2011-es felvételeken. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. február 06.

Megkérdeztük: Mekkora a könyvtári vezetők külföldi utazásainak szakmai haszna?FEL

Komoly kételyeink vannak a könyvtári vezetők utazásainak értelmével, hasznosságával kapcsolatban. Legalábbis ez derül ki a már harmadszorra feltett kérdés eredményeiből. A 2019. évi nem reprezentatív adatok:
7 - A tapasztalatok szétáramlanak és jó szolgáltatások lesznek belőlük
6 - Ráülnek a tapasztalatokra és esetleg saját célra használják
25 - Főleg turizmus, egyéni presztízs a cél, alig tudásmegosztás
6 - A tapasztalatok hosszú évek lassú változásait készítik elő.
Ha a 2013. és 2016. évi adatokkal összevetjük a mostani eredményeket, ilyen diagramot kapunk: link .
Feltűnik, hogy a költséges vezetői utakkal kapcsolatban egyre kisebb a bizalmunk: tapasztalatunk szerint 56%-ban turizmus folyik, csekély tudásmegosztással (ugyanezt 2013-ban csak 45%-ban tapasztaltuk). A helyzet azért is bizarr, mert szakmánk alaptevékenysége az információ tudatos begyűjtése, disszeminációja, és a befogadó szempontjai szerinti megosztása (ez esetben ezek mi vagyunk - a szakma egyes tagjai - a minőségellenőrök). Ha ebben szakmai vezetőink nem remekelnek, akkor súlyos helyzet, szakmai szintű hitelességi, bizalmi válság állhat elő. Azon túl, hogy a meglévő ráfordítások a lehetségeshez képest csekélyebb mértékben térülnek meg általuk. (MG)
Ha úgy véled, hogy szükség van a téma reprezentatív mérésére is, hívd fel kedvenc könyvtárszakmai szervezeted, intézményed képviselőjét, és tegyél javaslatot! Ne feledd: küldetésük szerint ők a Te érdekeidet - és könyvtáradét - képviselik!

Régebbi hírforrás(ok): Több mint hétszeresére nőtt az MKE elnökének költségtérítése egy év alatt - mire is? link

Nem választották meg a kanizsai könyvtár igazgatójának az egyetlen pályázótFEL

A nagykanizsai képviselő-testület január 31-i ülésén több személyi kérdésben is döntést hoztak.
A Halis István Városi Könyvtár esetében egy pályázó volt, az intézmény jelenlegi igazgatója Czupi Gyula, akinek megbízatása március 31-én lejár. Czupi Gyula pályázatát bár érvényesnek találták és az előterjesztés szerint őt javasolták a könyvtár élére, a közgyűlésen azonban mégsem kapta meg a minősített többséget. A könyvtár igazgatói kinevezésének tárgyában a közgyűlésnek legkésőbb az igazgatói mandátum lejártáig döntést kell hoznia.

A könyvtár egyébként a napokban élelmiszer-adomány gyűjtést is indított. "Könyvtárunk segíteni szeretne azoknak, akik élelmiszer-adományt fogadnának el, mert rászorulók. Jelentkezzen, ha Önt érdekli a lehetőség! Kérjük, hogy környezetében is hívja fel a rászorulók figyelmét a lehetőségre.
A kapcsolat felvétele kollégánk telefonján lehetséges: 30 628 7266; info@nagykar.hu"


Olvasás, pro és kontra - témák a Román kultúra napjánFEL

2019. január 21-én, néhány nappal a hivatalos dátum (január 15-e) után, Csíkszeredában és Gyergyóvárhegyen ünnepelte a Kájoni János Megyei Könyvtár a Román Kultúra Napját. Mindkét helyszínen nagy érdeklődés fogadta a meghirdetett programot, középiskolások, egyetemi hallgatók, pedagógusok, könyvtárosok, örökifjú olvasók tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényeket.
Az esemény meghívottjai a brassói George Bariţiu Megyei Könyvtár munkatársai voltak, akik ezúttal a 'CLIPLIT - Carte în 7 arte' elnevezésű projektet mutatták be. A projekt keretében kortárs román ifjúsági regényekről készült, 1-3 perces filmes bemutatók kerültek vetítésre, ugyanakkor kitértek a forgatókönyvírás és a filmezés jellegzetességeire is. A csíkszeredai fiatalok kívánságának megfelelően, együttműködés körvonalazódik a két megyei könyvtár között, amely eredménye egy forgatókönyvíró műhely lenne Csíkszeredában.
A bemutatót követően került sor az 'Olvasás pro és kontra' elnevezésű vitára. Ennek keretében, a mai fiatalok számára meglepő, régmúlt idők olvasás elleni érvei kerültek felszínre: az olvasás lustaság, az olvasás mozgáshiánnyal és látáskárosodással járó tevékenység. Az olvasás mellett szóló aktuális érvek közül: az olvasás közösséget épít, az olvasás meghatároz. Az olvasás segít a pályaválasztásban, a felnőtté válásban. A sci-fi a "földönjárók" és a "fellegekben járók" kedvence egyaránt. A vita minden részvevője díjat érdemelt volna, ezért a díjak odaítélését sorsolás döntötte el. A szerencsés nyertesek kortárs román ifjúsági irodalmi könyveket kaptak. A 'Clipul de literatură' elnevezésű nagydíjat a gyergyóvárhegyi Huruba Alexandru, a 'Clipa de literatură' nagydíjat pedig Raluca Stroia csíkszeredai tanuló nyerte. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Sok háromszéki könyvtár nem szerzeményezett tavaly - az adománykönyvek kis hányada használhatóFEL

Módszertani napon találkoztak a háromszéki közkönyvtárosok - (...) A könyvtárak állományát illetően a felszólalók mintegy fele számolt be arról, hogy nem tudtak új könyveket vásárolni tavaly. A szerencsésebbek átlag ezer lej értékben vásároltak új könyveket, értelemszerűen a városi könyvtárak esetében az állománygyarapításra fordított összegek valamennyivel nagyobbak voltak. A felszólalók közül többen is jelezték, hogy adományozók által jutottak hozzá újabb kötetekhez, és örültek ennek, azzal együtt, hogy a könyvadományok gyakran alapos átválogatást igényelnek, és olykor kevés bennük a használható kötet.
A mindennapi működéshez szükséges feltételek a legtöbb községi könyvtárban adottak, néhány esetben még adódnak fűtésgondok, nem megfelelő tárolási felületek vagy éppen nincs internetszolgáltatás indokolatlanul hosszú ideje.
Az elhangzottak tükrében mindenképp kiemelendő, hogy egyre több közkönyvtáros - lehetőségeihez mérten - igyekszik gazdagítani a könyvtár programkínálatát, és hangsúlyt fektet arra, hogy a községben működő ifjúsági és más civil szervezetekkel, iskolákkal, óvodákkal jól együttműködve vegye ki részét a közösség kulturális életének szervezéséből. Így kínálnak a könyvtárak gyerekeknek mesedélutánokat vagy közös rajzfilmnézést, szerveznek könyvtárbemutatókat, vándormozit, ünnepkörökhöz kötődő kézműves tevékenységeket.
Az önkormányzatokkal való jó együttműködésre példák a szorgalmas olvasásért könyvcsomaggal megjutalmazott gyerekek, vagy éppen az olvasók számára is elérhető, állománykövető szoftver megvásárlásának szándéka. (via ReMeK-e-Hírlevél)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? link

Folyamatos és nem folyamatos szövegek - miért érdekesek az olvasásban?FEL

Címkék: olvasás |

A tartalmi keretek legfontosabb szövegtípusai:
- Folyamatos a hagyományos, leginkább csak betűből álló szöveg (pl. könyvek oldalai).
- Nem-folyamatos szövegek az ábrák, táblázatok, a betűkön kívüli vizuális információhordozókkal kiegészített szövegek (pl. időjárás-előjelzés).
- Kevert típusú szövegek pedig értelemszerűen ezek keverékei. A mindennapi tevékenységeink során ez utóbbiakkal találkozunk a leggyakrabban.
A gondolkodási műveletek szerint a következő típusokat különböztetik meg: hozzáférés és visszakeresés, integráció és értelmezés, reflexió és értékelés. A hagyományos, iskolai olvasási, szövegértési műveletekkel szemben újszerű a hozzáférés és visszakeresés, amely speciális jellemzője az internetes, digitális szövegeknek. Az információ feldolgozása, értelmezése áll a régi típusú tanulási definíció előterében, a számítógépek elterjedésével, a hozzáféréssel rendelkezők számának rohamos emelkedésével, az elérhető információk számának drasztikus növekedésével viszont az információ elérése, keresése és visszakeresése tett szert kiemelt fontosságú szerepre a tanulási folyamatban és a mindennapi életben. (Steklács János: PISA 2015 után, 2018 előtt)
- N.b.: a Könyv és Nevelésben a forráscikk tipográfiája sajnos kevéssé támogatja a nem-folyamatos tartalom értelmezését: az ábrafeliratok apró mérete miatt alig vehetők ki. A könyvtárak olvasásösztöntő tevékenységeiben hasznos, ha egyaránt figyelmet fordítanak a szövegtípusokra. (MG)


Hátrányos helyzetűeknek vagy éppen a munkahelyet keresőknek is kínálnak szakkörtFEL

A Magyar Kultúra Napjával indultak be igazán a 2019-es programok a Békés Megyei Könyvtárban. Kiállításmegnyitó, interaktív képeslap készítése is szerepelt a repertoárban.
Februárban a központi könyvtár első rendezvénye a Valentin-naphoz kapcsolódik majd. Egy online kvízt már elindítottak, Rakonczás Szilvia szerint a kvízek mindig nagyon érdeklik az olvasókat. Ezzel is az a céljuk, hogy ismeretet adjanak át, és az adatbázisok, könyvek használatára ösztönözzék az érdeklődőket. Emellett az új közösségi terekben is folyik tovább a munka. Folyamatosan érkeznek az iskolás csoportok, hogy például a hulladékok újrahasznosításáról vagy Békés megyéről tanuljanak.
A szakkörök kínálata is folyamatosan bővül. Olyanok indulnak, amelyek a hátrányos helyzetűeknek vagy éppen a munkahelyet keresőknek kíván segítséget nyújtani. Rakonczás Szilvia megosztotta, ezekkel kapcsolatban is érdemes személyesen érdeklődni vagy a könyvtár honlapján utánanézni. De kiemelte azt is, hogy az olvasóktól is várják az ötleteket, hogyan szeretnék a szabadidejüket a könyvtárban eltölteni.


Bibliobox - jogi szabályok a használatraFEL

A könyvtár szempontjából lényeges, hogy az értékes dokumentumokat ne lehessen biblioboxon keresztül visszajuttatni; erről az olvasókat megfelelően tájékoztatni kell. Bizonyos dokumentumtípusok pedig sérülékenységük miatt nem alkalmasak a biblioboxos kölcsönzésre (pl. zenei anyagok). Amennyiben a könyvtárhasználó nem tartja be a kölcsönzéssel kapcsolatos szabályokat, a felelősség őt terheli a dokumentumok állapota miatt.
A bibliobox külső felületén jól láthatóan jelezni kell a használók számára, hogy a dobozba történő bedobással a dokumentum még nincs visszavéve: a visszavétel akkor lesz teljes, amikor a könyvtáros a biblioboxból a dokumentumot kiveszi, és az újra a kölcsönző (a könyvtár) birtokába kerül. Munkaszüneti nap esetén ez a következő munkanapon lehetséges. Amíg a könyvtár nem küld automatikus értesítést a használónak arról, hogy a könyvet visszavette, addig az olvasó dolga, hogy meggyőződjön ennek tényéről.
Probléma jelentkezhet akkor, ha az olvasó azt állítja, hogy a könyvet a biblioboxba bedobta, de a könyvtáros azt állítja, hogy ott nem volt. Az olvasó hárítja a térítési kötelezettségét, amelyet a könyvtár számon kér rajta. Amennyiben a felek a kérdésben nem tudnak megegyezésre jutni, polgári peres útra terelhetik annak megoldását. A polgári jog negatív bizonyítási elve szerint a "nemlétezés bizonyíthatatlan", ezért az olvasót terheli annak bizonyítása, hogy valóban bedobta a könyvet a szerkezetbe.
A bibliobox a nap 24 órájában a használók rendelkezésére áll, kényelmüket szolgálja szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is. A megfelelő kontroll érdekében, a vitás esetek elkerülése végett ajánlott a biblioboxok kamerás megfigyelése. Ez azonban újabb, a személyes adatokról szóló jogszabályokat sérthet, amelyek tárgyalása önálló fejezetet kíván. (A bibliobox jogi vonatkozásai; ref.: Prókai M.)

Régebbi hírforrás(ok): Celje - automatikus kölcsönzés és dokumentum-válogatás link Egyéni arculatú Bibliobox Tatán -- bármikor visszahozhatók a könyvek link

Képregények - akár a tudomány, akár a hit szolgálatábanFEL

Japánban több évtizede megszokott, hogy az iskolai könyvtáraknak is állandó kellékei a manga (azaz: japán képregény) - formában kiadott sintoista és keresztény hittel kapcsolatos alapkiadványok - így a Biblia - is, a japán és kínai történelem (vö.: link ), az iskolában oktatott szakismeretek alapjai, valamint a manga-klasszikusok.
Hasonló kultusszal találkozhatunk az USA-ban, Belgiumban vagy éppen Franciaországban is.
Az USA-ban pl. már hetedik alkalommal gyűlnek össze az idén a New York-i Közkönyvtárban a képregények barátai a "2019 Schomburg Center Black Comic Book Festival" rendezvényen. A bemutató és vásár mellett szakmai tanácskozás is lesz, olyan témákkal, mint pl.: Afrikai, Puerto Rico-i kulturális és közösségi tevékenységek a képregényekben, New York City a képregényekben, hogyan indítsunk képregény-kiadó vállalkozást vagy fekete női írók a képregényekben - írja a Library Journal.
Belgiumban külön portálja van link a katolikus vallási képregényeknek is. (Franciául: BD = képregény; vö.: link ) A portál beszámol a témakörbe tartozó új kiadványokról, rendezvényekről, grémiuma kiadja a legjobb kiadványoknak ítélt Gabriel-díjat, beszámol a témakörbe tartozó szakmai, tudományos eseményekről, kiállításokról. (KIT-összeállítás)

Hírforrás: Library Journal ; CriaBD ; KIT-összeállítás
2019. február 06.
Régebbi hírforrás(ok): Képregények-téma a KIT-ben: link

Elkötelezés helyett felhatalmazásFEL

Ahogy a fogyasztói és munkavállalói igények is egyre inkább a személyreszabottság, az egyediség irányába haladnak, a munkáltatók is akkor tudnak a leginkább eredményesek lenni a megtartásban, ha igyekeznek dolgozóikkal egyéniségként bánni.
- Szolgáló vezető - legfőbb ismérve, hogy övé a segítő, támogató szerep, nem pedig fordítva.
- Értelmet adni a munkának - azoknál a cégeknél érzik jól magukat a munkavállalók, amelyeknek a missziójával, magasabb céljaival is tudnak azonosulni. Amennyiben - jó esetben - a cég rendelkezik ilyennel.
- Hatékonyabb vezetők - ha valaki jól végzi a munkáját, egyáltalán nem jelenti azt, hogy vezetőként is jól fog funkcionálni, mintegy ösztönösen. Nem feltétlenül a mélyvíz a jó megoldás, hanem a folyamatos felkészítés, nevelés.
- Igazodás és átláthatóság - Az emberek akkor ábrándulnak ki a munkájukból leginkább, ha nem értik, mit, miért csinálnak.
- Elismerés, visszajelzés kultúrájának fejlesztése - Egy Gallup felmérés szerint a dolgozók 98%-a nem elkötelezett, ha nem kap a vezetőitől visszajelzést. Ráadásul a digitális kultúrából kiindulva a visszajelzésnek minél gyorsabbnak, szinte azonnalinak kell lennie, mert akkor van igazi hatása és értéke.


Bevonzani az Alfa és Z generációtFEL

Az Alfa és Z generáció is napi szinten használja az okoseszköz-rendszereket. Rájuk leginkább az jellemző, hogy mindent azonnal szeretnének, az azonnaliság hatotta át az életüket. Fontos azonban, hogy nem ők választották ezt, hanem mi adtuk nekik.
- Nagyon sokszor egy klasszikus könyvtár erre az azonnaliságra nem ad választ, hiszen ott olvasni kellene, az pedig egy hosszú időtartam. Amit a könyvtár megtehet az új generációkkal, az az, hogy megadja az internet élményét, de offline módon. Azt kell megtalálni, hogy hogyan lehet megjeleníteni, hogyan lehet bevinni a hétköznapokba, és ehhez hogyan lehet társítani az olvasás élményét - hangsúlyozta Steigervald Krisztián.
- Klasszikusan Harry Potter jelenségnek hívjuk az internet élményének a könyvekben való megjelenését, hiszen azt az író nagyon gyorsan, villanásszerűen váltakozó fejezetekre bontja szét. Ennek hatására megfordult az olvasás csökkenése a gyerekeknél. Azt tapasztaljuk az utóbbi években, hogy nőtt az olvasás aránya, és azoknak az aránya a Z generációban, akik olvasnak. Hogy ha erre a könyvtárak tudnak adni egy hathatós, modern, 21. századi választ, akkor el lehet érni a fiatalokat és be lehet vonzani őket - zárta gondolatait generációkutató szakember.


Marketing-ötlet 19. - 30 ötlet, kis és nagy költségvetéshez, fotókkalFEL

A BuzzFeed összeállított egy remek listát olyan kreatív könyvtári megoldásokról, amik sokszor egyszerűek - de nagyszerűek. Bátran lehet meríteni közülük, tök jó lenne, ha az itthoni könyvtárakban is egy sor ilyet lehetne látni.
- Pl.: könyveket formázó bejárat, a kényes témákat jelzettel mutató táblácska, hangszigetelt fülke telefonáláshoz, közösen kirakható puzzle, idegenekkel való beszélgetésre invitáló tábla.


300 ezer jövedelem nélküli, ellátatlan ember - célcsoportFEL

Az emberek, akik számára a könyvtári rendszer a legnagyobb értéket tudja nyújtani. Számukra a könyvtár sokkal fontosabb lehet, mint a jobban élők számára. (MG)
- "Ők azok, akik nem mennek el választani, így nincs szüksége rájuk a rendszernek" - idézi a napilap Szabó János szociológust -, róluk végleg lemondott a hatalom. Ám ennél sokkal többen maradnak ki a jóléti intézkedésekből, amelyek igazi haszonélvezője a középosztály teteje, valamint a leggazdagabbak.


Az új igazgató a munkatársak elégedettségét, szakmai kiteljesedését is vizsgáljaFEL

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár élére november elsejétől hivatalosan is új vezető került, az intézményben 35 éve tevékenykedő Sikaláné Sánta Ildikó vette át a stafétát. 15 évig igazgatóhelyettesként dolgozott, azt mondja, a szakma és az intézmény iránti elkötelezettség, a fejlesztésben rejlő lehetőségek és az elhivatott munkatársak késztették arra, hogy megpályázza az állást.
(...) Emellett a dolgozóink elégedettségét és igényét is vizsgáljuk, ami segíti a szakmai kiteljesedést. Ezek alapján tudjuk majd a meglévő és új szolgáltatásainkat még inkább a felhasználók igényeire formálni - magyarázza az intézményvezető.
Analógiák

A könyvtárügybe / közszolgálatba is jöhetnének a német szakszervezetekFEL

Társadalomelmélet, konfliktus- és stresszkezelés, szervezet- és kampányépítés, kommunikáció... - Lehet, hogy a magyar könyvtárosok érdekképviseletét is külföldi, kompetens érdekképviseleti segítséggel lehetne ellátni? (MG)
- A győri audisok mögött áll a legnagyobb német szakszervezet. - Európa egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége, az IG Metall 2016-ban egy nonprofit vállalkozást is alapított hazai partnerével együttműködésben Magyarországon, ennek a cégnek a székhelye Győrött van.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség három éve kezdte képezni érdekvédőit, és nem csak munkajogra: tanultak társadalomelméletet, konfliktus- és stresszkezelést, szervezet- és kampányépítést, kommunikációt. Az Audinál ugyan a szövetségtől független szakszervezet működik, de a német partnerek fortélyai nagyrészt nekik és a kecskeméti Mercedes dolgozóinak szóltak.
Praktikus

Magasabb érzelmi intelligencia esetén jobban elfogadjuk a szervezeti változástFEL

Nyilvánvaló, hogy a változás komoly kihívásokat jelent mind azok számára, akik végrehajtják, mind azok számára, akiket a változás érint, de bizonyított, hogy az emocionálisan intelligensebb emberek jobban kezelik a szervezeti változásból fakadó munkahelyi bizonytalanságot. Sőt az érzelmi intelligencia segíti az egyéneket abban, hogy alkalmazkodjanak és fogékonyak legyenek a változásra, sőt tanuljanak is belőle.
Legközelebb tehát, amikor a szervezet nagy változásokat vezet be, használjuk ezt a négy érzelmi intelligencia stratégiát a változáshoz való alkalmazkodás érdekében:
1. Határozzuk meg az ellenállás forrását (Még ha nem is tetszik az az irány, amely felé a szervezet megy, a megvalósításban való részvétel segíthet abban, hogy visszaszerezzük az irányítást, és csökkentsük saját ellenállásunkat.)
2. Kérdőjelezzük meg érzelmi válaszunk alapját (A változásokra adott érzelmi reakcióink gyakran tükrözik értelmezésünket, vagyis azokat a "történeteket", amelyek igazságtartalmáról meg vagyunk győződve. Valójában ezek a történetek, belső monológok gyakran nem tudatosak, sőt ritkán felelnek meg a valóságnak.)
3. Birtokoljuk saját részünket a helyzetben (Bármilyen negativitás vagy pesszimizmus hatással lesz a viselkedésünkre, teljesítményünkre és jóllétünkre - természetesen nem túl jó módon.)
4. Gondolkodjunk pozitívan (Először is kérdezzük meg magunktól, hol vannak a lehetőségeink a változásban? Hogyan segíthetnek ezek nekünk és másoknak? - ... Ahogy elkezdte a figyelmét nem a védekezésre fordítani, hanem a lehetőségek megtalálására, minden megváltozott, hiszen olyasmit is észrevett, ami előtte láthatatlan volt a számára. A változásra való gyors és könnyű alkalmazkodóképesség gyakran vezetői versenyelőnyt jelent.)


Felturbózták az ingyenes személyiedző-programotFEL

A karácsonyi evés-ivás után biztosan mindenkinek jól esne egy kis mozgás, így különösen jól jöhet, hogy egy igen hasznos funkcióval egészítették ki a népszerű fitneszalkalmazást. Természetesen androidos eszközökre link , valamint iPhone-ra és iPadre link is elérhető az app.


Festményszerű fotók, egy kattintásra - új stílusú könyvtári rendezvényplakát?FEL

Főként szelfikhez ajánlott használni a Portra nevű ingyenes képszerkesztő alkalmazást, amely festményeket idéző filtereket kínál. Az appot androidos eszközökre link , valamint iPhone-ra és iPadre link is le lehet tölteni.
Kisszínes

3D-nyomtatás helyett itt a Replikátor? - sokkal nagyobb durranás (videó)FEL

A hagyományos háromdimenziós nyomtatáshoz képest gyorsabban és pontosabban képes elkészíteni mindenféle tárgyat az az új 3D-s nyomtatási eljárás, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki.
A kutatók egy hagyományos vetítő és egy fényre megkeményedő folyadékot tartalmazó forgó konténer segítségével alig egy perc alatt képesek voltak megalkotni Rodin világhírű szobra, A gondolkodó kicsinyített mását.
A hagyományos 3D-s nyomtatók vékony rétegek egymásra rakásával készítenek tárgyakat. Az eljárásnak vannak hátrányai, köztük az, hogy bizonyos formákhoz, mint például a boltívek, szükség van alátámasztásra a rések feltöltéséhez. A Haiden Tayler vezette kutatócsoport új 3D-s nyomtatója, a számítógépes axiális litográfiára alapozó Replicator, nem kíván megtámasztást, és nagyon sima felületű tárgyak előállítására képes.
A kutatók a laboratóriumban megalkották A gondolkodó szobor egy centiméteres és négy centiméteres mását, készítettek kicsiny hidat, fogmodellt is. A legnagyobb tárgy, amelyet eddig készítettek tíz centiméteres, a legkisebb 0,3 milliméteres. A szakemberek most azt tanulmányozzák, milyen és mekkora tárgyak készíthetők az új eljárással. Elsősorban dizájnerek számára készült mérethű modelleken, fogimplantátumokon és gyógyászati protéziseken gondolkodnak.


Mecsetkönyvtár-használat a 20. sz. elejénFEL

Karácson Imre fordította a 20. sz. első éveiben Evlia Cselebi, török utazó magyar vonatkozású leírásait. Konstantinápolyben végzett kutatásairól így ír:
"Evlia Cselebinek, a XVII. századbeli híres török útleírónak tíz kötetre menő, kéziratban fenmaradt útleírásaiból Áhmed Dsevdet, az Ikdám czímű török lap kiadója, hat kötetet már néhány évvel ezelőtt kinyomatott Konstantinápolyban s az ötödik és hatodik kötetnek hazánkra vonatkozó része magyar fordításban is megjelent 1904-ben.) A török kéziratokból több nem jelenhetett meg, mert a török czenzura a többi kötetek kinyomatását megtiltotta.
... A fordítás elkészítése annyiban járt fáradtsággal, mivel Törökországban nincs rá eset, hogy a mecset-könyvtárakból kéziratos könyvet, hozzá még a török közönség számára eltiltott könyvet csak rövid időre is kikölcsönöznének használat végett. Kénytelen voltam tehát naponkint a kijelelt időben a mecsetbe menni s ott dolgozgatni. Ezek a mecsetkönyvtárhelyiségek pedig az olvasáshoz és íráshoz nem a mi nyugoti szokásaink szerint vannak berendezve, tehát székek és asztalok nincsenek, hanem a ki ott dolgozni akar, kénytelen a keleti szokásokhoz alkalmazkodni. Ebben a kötetben is, mint az előzőben, az egyes nagyobb fejezetek elé magyarázó bevezetést írtam. - Konstantinápoly, 1907 október 31., Dr. Karácson Imre."


Alapkutatás és innováció az MTA-n - tények: szervezet, kutatási eredmények, publiklásFEL

A Magyar Tudományos Akadémia több ezer kutatónak ad munkát, nemzetközi szinten elismert alapkutatási műhelyek százait működteti, de az innováció felkarolására is nagy hangsúlyt fektet. Cikkünkben áttekintést adunk munkájukról és eredményeikről. (MTA)
Kitekintés:
- Bezárták Türkmenisztán Tudományos Akadémiáját, bele értve könyvtárát is. (Civilhetes)
- Kiszorító: oroszországi minta szerint zajlik az MTA beszántása? (Magyar Narancs)
Információforrások

Harminc bátorító, féleleműző gyermekkönyvFEL

Az itt következő könyvek mindegyike olyan történeteket kínál, amelyek gyereknek és szülőnek is segíthetnek: megtanítanak bennünket átlépni, túljutni, legyőzni, kibeszélni, megoldani, segítséget kérni és kapni? Csupa hasznos tudomány, olykor megható, szívet melengető, olykor kacagtató formában! Böngészésre és BÁTORSÁGRA FEL! :D


A KerekMese nevű csatorna a legnépszerűbb a videómegosztónFEL

... több mint 760 milliós nézettséggel. - Ha azt hitted, hogy Dancsó Péter vagy PamKutya videóit nézik a legtöbben, nagyot tévedsz. A magyar YouTube-ot ugyanis egy Balaton melletti faluban élő házaspár uralja. A KerekMese csatornának félmillió feliratkozója van, a videóikat pedig 760 milliószor nézték meg. Ezzel toronymagasan vezetik a hazai csatornák rangsorát - írja a G7.
A házaspár a mai napig kettesben dolgozik a meséken. Tavaszi László informatikust 2012-ben rúgták ki a munkahelyéről, felesége, Vass Mónika pedig szabadúszó illusztrátorként dolgozott. Ekkor kezdtek el pár perces animációkat feltölteni a videómegosztóra link .
László eleinte nem hitt abban, hogy ebből akár meg is lehet élni, de az első videók után lehetett látni, hogy valami komoly is kisülhet a dologból. Fél évvel az indulás után mindent feltettek a KerekMesére, másfél év alatt pedig eljutottak oda, hogy meg tudnak élni belőle. 2017-ben 22 millió forint volt az adózott bevételük.
Eleinte külföldi mesék alapján készítették a videókat, de ma már nem alapoznak külföldi mintákra, saját ötleteiket valósítják meg. A mesék miatt kapnak hideget-meleget, néha még meg is fenyegetik őket, hogy valaki feljelentést tesz a hatóságoknál a károsnak tartott tartalom miatt. Volt olyan is, hogy leszedtek egy mesét a támadások miatt.
A számok viszont magukért beszélnek: a legnépszerűbb Számoló dalt link eddig 30 milliószor nézték meg, és 13 videójuknak van legalább 10 milliós nézettsége.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu