Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/5., jan. 30.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Marketing-ötlet 18. - Segítség a könyvek megtalálásában - Rúgd fel az abc-rendet! (olvasóink szavazatára)
Sztrájk! - Teljes állású könyvtárost is kiharcoltak a Los Angeles-i tanárok
Minőségmenedzsment: a tisztelet javítja a döntéshozatal minőségét, csökkenti a hibázásokat
Budafok közkönyvtára - pelenkázóval és könyvet házhoz szolgáltatással
Megkérdeztük: Megteszem a tőlem telhetőt, hogy a tisztújítással az MKE...
35.000 egység, egy óra alatt, 99,1%-os pontosság - robot leltározott
Fejlesztés indul a DEENK-en
Segítség a házi feladat elkészítésében az avasi lakótelepen
Ügysegédi szolgáltatásért is keresik a könyvtárat Nyírbátorban
A Katona József Könyvtárban is van már kreatív stúdió
E-könyvek vs. nyomtatott: melyik legyen inkább egy felsőoktatási könyvtárban?
A kritikus / kritikai olvasás területei 56. - Szabadulószoba az egyetemi könyvtárban
Könyvtárosok és a mesterséges intelligencia - fejek a homokban?
A kritikus / kritikai olvasás területei 55. - A Finkelstein-formula
Legyél te is diákkönyvtáros!
OSZK, régi könyvek - 8 perc a kulisszák mögött, videó
Tüntetés a magyar kultúra napján
Marketing-ötlet 17. - Pezsgés az egyetemi könyvtárban (videó)
Képes könyvtárosi élménybeszámoló USA-beli könyvtárakról
Ellenzéki találkozóhely lett a vásárhelyi könyvtárból? - kérdezi negatív politikai reklámot folytató lap
Móricz Zsigmond Olvasókör - irodalomórák pótlása Nyíregyházán

Analógiák

A felhalmozó attitűd - nem csak könyvtárban lehet káros
Kiszolgáló és társalkodó humanoid robotok - már Budapesten is

Információforrások

Elindult a RomArchive - romák az európai kultúrtörténetben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Marketing-ötlet 18. - Segítség a könyvek megtalálásában - Rúgd fel az abc-rendet! (olvasóink szavazatára)FEL

A legtöbb könyvtár alfabetikus könyvtárban találhatóak a könyvek. Ez a legtöbb esetben nagyon jól működik, de nem mindig. Például ha a szerző egy vagy több sorozatot is írt. - A sorozat részeit érdemesebb egymás mellé tenni. A sorozatban betöltött számának megfelelően. Ugyanígy lehet tenni egy sorozathoz tartozó, különböző szerzőjű és különböző című könyvekkel. Pl. a DC Icons sorozat (link könyvei abc-rendben különböző polcokon kapnának helyet. Javasolt azonban egymás mellé tenni.
- Egy másik tipp. Ha egy sorban túl sok könyv van, akkor fáradtságot okoz áttekinteni. A marketingesek és kereskedők ezért csak fele és kétharmada közt töltik meg a polcokat. A könyvtárosok a ritkítás mellett mást is tehetnek. A sorok közepén egy-egy könyvet a gerinc helyett borítóval is mutathatnak a sorban. Legfőképp mikor az adott könyvből több is van a polcon.
- Az új könyveket bemutató polcokra pedig nem csak egy-egy könyvet érdemes tenni. Hanem sorozatok esetén a többi kapcsolódó példányt is. Például ha egy trilógia 3. része jelenik meg épp, akkor az első kettőt is. Lehetnek olyan olvasók, akik még nem olvasták az előzményt. Persze lesznek olyanok, akiket csak a 3. rész érdekel. Mégis csökkenthető így a többségnek a keresgélés.
Mindez a könyvtárosok részéről több időt, törődést, képzést igényel. A lyukakat mindig be ki kell tölteni, újrarendezni a sorokat. A felhasználói élmény szempontjából viszont ezek fontos apróságok. Megéri a befektetett energiát. (ref.: Habók Lilla)


Sztrájk! - Teljes állású könyvtárost is kiharcoltak a Los Angeles-i tanárokFEL

Így győztek a sztrájkoló Los Angeles-i tanárok: hat nap alatt harcolták ki az oktatási reformot. - A Los Angeles-i tanárok hat napig sztrájkoltak, megbénították az Egyesült Államok második legnagyobb tankerületi központját, de végül elérték a céljaikat.
Ahogy már korábban írtunk róla, több mint 30 ezer tanár szüntette be a munkát Los Angelesben, követeléseik pedig megállnák a helyüket a hazai oktatási rendszerben is. A tiltakozók magasabb fizetést, kisebb osztálylétszámokat és a segítőszemélyzet létszámának növelését szeretnék elérni. A 6,5 százalékos fizetésemelés mellett szeretnék elérni például, hogy az iskolai ápolónők hetente ne csak pár napon, hanem egész héten az intézményekben legyenek.
A sztrájk nyomására a tanárok a városvezetéssel egyezségre jutottak, elérték, hogy
- több pénzt fordítsanak az oktatásba,
- kisebb osztálylétszámok legyenek,
- teljes állású nővért és könyvtárost fogadjanak minden iskolába,
- felére csökkentsék a számonkérések számát,
- felülvizsgálják a magánkézben lévő, de állami forrásokat kapó iskolák privilégiumait,
- és hat százalékkal emeljék a tanárok fizetését. (Eduline)

- A témában John Szabo, a Los Angeles Közkönyvtár igazgatója is nyilatkozik: link


Minőségmenedzsment: a tisztelet javítja a döntéshozatal minőségét, csökkenti a hibázásokatFEL

Múlt heti számunkban szóltunk link a hatalmi erőszakra támaszkodó főnöki mérgezés hatásmechanizmusáról.
- A modortalanság kihat az érzelmeinkre, motiváltságunkra, teljesítményünkre és arra, hogyan bánunk másokkal. Kihat a figyelmünkre is, és elvonhatja agyi kapacitásunk egy részét. És nemcsak akkor, ha modortalanságot tapasztalunk, vagy tanúi vagyunk annak. Már akkor is, ha csak látunk vagy olvasunk goromba szavakat. Hadd mutassak egy példát erre.
06:09 Vizsgálatunkban szókombinációkat adtunk a résztvevőknek, hogy alkossanak mondatot. Csakhogy nagyon cselesek voltunk. A résztvevők fele 15 olyan szót kapott, ami gorombaságot idéz fel: udvariatlanul, félbeszakít, ellenszenves, zavaró. A résztvevők másik fele olyan szavakat kapott, amelyeknek nincs goromba kicsengése. Meglepő volt, amit tapasztaltunk, mert azok, akik goromba szavakat kaptak, ötször inkább elsiklottak az információ felett, ami ott volt az orruk előtt a monitoron. Kutatásunkat folytatva megállapítottuk, hogy azoknak, akik goromba szavakat olvastak, tovább tartott döntéseket hozni, döntéseiket feljegyezni, és sokkal többet hibáztak. Ebből nagy gond lehet, különösen élet-halál helyzetekben. Steve, aki orvos, mesélt nekem egy kollégájáról, aki sosem volt valami tisztelettudó, különösen a fiatalok és az ápolók iránt...


Budafok közkönyvtára - pelenkázóval és könyvet házhoz szolgáltatással FEL

A közelmúltban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját Budafok közkönyvtára, a FSZEK Budafoki Könyvtár link , Facebook: link . Pontosabban maga az épület, mely eleve könyvtárnak készült. Az öt szintes épület három szinten nyilvános és gyakorlatilag egyterű létesítmény, legfelső részén közösségi hely található, ahol havonta új kiállítást mutatnak be, és rendezvényi térként is szolgál.
A felnőtt részleg az első szinten, a gyerekek a földszinten kaptak helyet. A pelenkázó - a felnőttekhez igazodva - szintén középen van. Valamennyi korosztály számára gyűjti állományát és rendezni a programokat.
A FSZEK-hálózat e fiókkönyvtárában a vezetővel együtt 5 könyvtáros, ebből 2 fő 6 órában dolgozik. A beiratkozottak száma 3227 fő, melyből a gyerek 1293 fő, amely az utóbbi 5 évben, ha kis számban is, de évről évre emelkedik. A kölcsönzők száma 24.639 fő, ebből gyerek 9580 fő.
A könyvtár büszke dedikált fotó-gyűjteményére, melyet a helyben megforduló írókkal, színészekkel és más vendégekkel írattatnak alá.
A hagyományos szolgáltatások mellett - mint CD-, DVD, hangoskönyv-kölcsönzés, e-Olvasóterem, felolvasószoftver (Jaws), internethasználat stb. mellett kerékpártárolót is kínálnak, illetve lejátszó eszközöket is kölcsönöznek rászorulók számára.
A Könyvet házhoz szolgáltatásról szóló megállapodás megújítását az önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár képviselői írták alá január 14-én az intézmény budafoki tagkönyvtárban. A vonatkozó fotókat ld.: link (Varga Mónika közlése alapján összeállította: MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. január 30.

Megkérdeztük: Megteszem a tőlem telhetőt, hogy a tisztújítással az MKE...FEL

Megteszem a tőlem telhetőt, hogy a tisztújítással az MKE... - kérdeztük a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
9 - haladjon a korral
2 - haladjon az eddigi irányítók szerint
8 - megfiatalodjon
0 - a meglévő hagyományokkal törődjön
9 - ne a ma, hanem a jövő igényeiből induljon ki
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
A válaszokban tehát nagyjából visszaköszönnek a 2 héttel ezelőtti link eredmények. A két kérdésre adott válaszok diagramját ld.: link - mely kommentálható is. Kérdés persze, hogy ha a válaszadók jelentős szemléletváltást és fiatalodást kívánnak, meg is teszik-e maguk részéről, ami rajtuk múlik; tisztújítanak-e, vagy maradnak a rendszerigazoló link tanult tehetetlenség állapotában, vö.: . Rövidesen kiderül. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Miért nem állunk ki a rendszer ellen, ha egyszer utáljuk? - Rendszerigazolás-elmélet link

35.000 egység, egy óra alatt, 99,1%-os pontosság - robot leltározottFEL

A Max Planck Nemzetközi, Európai és Eljárásjogi Intézetben link 2014-ben tértek át egy integrált könyvtári rendszer használatára. Az RFID rendszer bevezetése miatt szükségessé vált az akkori 18 000 kötet teljes körű feldolgozása is, ami ezer munkaórát igényelt.
Mivel a leltárba vétel és a leltározás is gépesíthető munkafolyamatok, ezért a cikk szerzője - a könyvtár vezetője - utánanézett, milyen robotokat lehetne alkalmazni erre a feladatra. Először az AuRoSs nevű robotot ismerte meg 2016-ban egy Luxemburgban rendezett konferencián (Innovation in Libraries), amely 99%-os pontossággal végzi a munkáját. Alkalmazása azonban nem volt lehetséges a luxemburgi könyvtárban, mivel az RFID-transzponderük UHF-tartományban működött, míg a robot csak HF-tageket tudott olvasni. A szerző nem adta fel a keresést, és hamarosan rábukkant a német fejlesztésű Toryra: a robot divatáruházakban az éjszakai műszakban végzett leltározási feladatokat, és képes volt UHF-tartományban dolgozni. A könyvtárban 2016 októberében tudták tesztelni, mire képes Tory két helyiségben, 500 m2 alapterületen, 35 000 egység tekintetében. A robot egy óra alatt végzett a munkával 99,1%-os pontossággal, és nyolc lappangó kötetből hatot meg is talált. (Erénye volt a gyorsaság, de találati pontossága csupán fél és egy méter közötti volt, ami még javításra szorul.)
A keresés során még néhány szóba jöhető terméket találtak Spanyolországban (AdvanT) és Svájcban (InfoMedis AG fejlesztései). Nincs azonban még olyan robot, amelyet kifejezetten könyvtári munkára terveztek volna. (Én, a robot, segítek neked, könyvtárosnak: az MPI luxemburgi jogi szakkönyvtárának úttörő megoldásai; ref.: Murányi L.)


Fejlesztés indul a DEENK-enFEL

Kilencmilliárd forintos infrastruktúrafejlesztés kezdődött a Debreceni Egyetem (DE) campusain - közölte Bács Zoltán, az intézmény kancellárja hétfőn, az egyetem központi épületében tartott projektindító rendezvényen.
Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés társfinanszírozásában 2020 márciusáig megvalósuló fejlesztések kilenc egyetemi kar mellett a klinikai központot és az egyetemi könyvtárat érintik. (Origo)
- A KIT-et Petró Leonárd (Kommunikációs és marketing csoport) tájékoztatta:
Az átalakítások a DEENK két legnagyobb forgalmú könyvtárát, az Egyetemi főépületben lévő Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárat, valamint az Élettudományi könyvtárat érintik majd. Ennek során:
- A főépületi könyvtár nagy olvasótermébe a modern igényeket jobban kielégítő bútorok kerülnek, s a belső teret is átrendezzük;
- A BTEK hangosolvasójában (előcsarnok) kellemes - kávéházi hangulatot idéző - olvasói tér kialakítása történik meg, ahol nagyszámú szép- és szórakoztató irodalom kerül szabadpolcra;
- Ugyanitt a kölcsönzési funkciót RFID terminálok veszik át;
- E korábbi raktár (duplumtár) közösségi térré alakítása, mely többek között kulturális programjaink (pl. a Lélekmelengető koncertek) legbonyolítására is alkalmas lesz;
- Ugyanitt egy makerspace kialakítását is tervezzük;
- Az ÉTK II. emeletén, a korábbi - azóta kiürült - folyóiratpolcok helyén bérelhető tanulószobákat alakítunk ki;
- Az ÉTK III. emeletén szintén tanulószobák és egy multifunkciós előadóterem kialakítását tervezzük.
A nagyszabású átalakításokra az EFOP-4.2.1-16-2017-00015 pályázat ad lehetőséget. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás még folyamatban van, ezért nem indítottuk még el a tervekkel kapcsolatos kommunikációt. Az átalakítási terveket Karácsony Gyöngyi egy minapi előadásában bemutatta. Az előadás itt elérhető: link


Segítség a házi feladat elkészítésében az avasi lakótelepenFEL

Miskolc - Az általános iskolások minden hétköznap házibuliba mehetnek. Persze nem zenére, táncra és szórakozásra kell gondolni, hanem a nehéz házi feladatokra. Az Avason található Móra Ferenc Könyvtár link dolgozói ugyanis hétfőtől péntekig délután 1 órától 4 óráig várják azokat a nebulókat, akik elakadtak az iskolai feladatok megoldásában, és szükségük van egy kis szakértői segítségre. "Gyere könyvtárba, segítünk!" - szól a felhívás.


Ügysegédi szolgáltatásért is keresik a könyvtárat NyírbátorbanFEL

Rendkívül fontos esztendő kezdődött el a Nyírbátori Városi Könyvtár link életében. A több mint tízmillió forintos költségvetésből megvalósuló beruházásról Sipos Ferenc könyvtárigazgató tájékoztatta lapunkat.
- Első lépésként a régi fa nyílászárókat cseréltük ki, a nyáron a szakemberek korszerű műanyag nyílászárókat építettek be ezek helyére. Röviddel ezután a villanyhálózat felújítása következett. Kicserélték az elavult, korszerűtlen vezetékeket, illetve a könyvtárban és annak közvetlen környezetében azóta energiatakarékos lámpákat használunk. A felújításnak talán a leglátványosabb eleme a felnőttrészleg átfestése volt, illetve több helyen is új burkolatot raktak le a szakemberek. Elmondhatjuk tehát, hogy a második emeletünk teljesen megújult - mondta Sipos Ferenc. Hozzátette: az új technikai eszközöket már hónapok óta igénybe tudják venni az olvasók és a könyvtárlátogatók, ezeket a könyvtár különböző rendezvényein is tudják használni.
Vannak, akik azért keresik fel a könyvtárat, mert az intézmény ügysegédi szolgáltatásait szeretnék igénybe venni, a könyvtár napi segítséget tud nyújtani az itt élőknek, úgy mint a nyomtatványok letöltése vagy kinyomtatása.


A Katona József Könyvtárban is van már kreatív stúdióFEL

Csütörtök délután a Kecskeméti Református Internátus középiskolásainak tartott interaktív bemutató foglalkozások keretében adta át a Katona József Könyvtár két új tanuló terét a megyei könyvtár igazgatója, Ramháb Mária. Az EFOP-4.1.8-16-2017 projektnek köszönhetően, európai uniós támogatással közösségfejlesztő teret alakítottak ki az intézmény második emeletén, míg az első emeleten ezentúl egy jól felszerelt Kreatív stúdió is várja a használókat.
A Kreatív stúdió célja elsősorban a multimédiás tartalmak (film, zene, műsor) készítésének megismertetése a könyvtárhasználókkal, a médiaismeret tanulásának segítése, a gyűjtemény dokumentumainak népszerűsítése és nem utolsósorban a közösségfejlesztés. Az új térben lehetőség van hang-és filmfelvétel készítésére, szerkesztésre és mentésre, multimédiás tartalmak használatára, valamint hangszeres gyakorlásra (akár a stúdió digitális zongoráján, akár saját hangszeren).
A Katona József Könyvtár minden érdeklődőt vár egyénileg és csoportosan, sőt iskolai osztályok jelentkezésére is számítanak. Mindenki, aki tanulni, fejlődni szeretne a modern multimédiás tartalmak digitális formáinak használatában, kommunikációban, vagy csak egyszerűen megismerkedne a témával kapcsolatos irodalommal, keresse bátran a Katona József Könyvtár Zenei szolgáltatásának munkatársait!

Régebbi hírforrás(ok): Az iskolai könyvtár a 21. századba mehet link Médiakészítést tanultak a gyerekek a mórahalmi könyvtár szervezésébenlink

E-könyvek vs. nyomtatott: melyik legyen inkább egy felsőoktatási könyvtárban?FEL

Amikor egy tudományos monográfia nyomtatott és elektronikus formátumban is elérhető, melyiket fogják előnyben részesíteni a használók? A tanulmány a Torontói Egyetemi Könyvtárak gyűjteményében lévő, három egyetemi kiadó által megjelentetett monográfiák használati adatait elemzi, összehasonlítva az azonos címek nyomtatott és elektronikus változatainak használati mintázatait. A cél az volt, hogy megvizsgálják a formátumokat érintő preferenciákat, és megállapítsák, léteznek-e eltérések a használatban tudományterületek vagy kiadók szerint. A kutatás azt mutatta, hogy bár a használók sok esetben előnyben részesítették az egyik formátumot a másikkal szemben, valójában mindkét formátumban használták a könyveket. Ha egy téma népszerű volt, a használat jellemzően mindkét formátumban magas volt, népszerűtlen téma esetén pedig mindkét formátum alacsony használati mutatókkal rendelkezett. Az adatok tanúsága szerint az e-könyvek használatában bizonyos témakörök esetében szemmel látható különbségek voltak; mindezek alapján a szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a formátum igenis számít, így az a kívánatos, hogy a könyvtárak mindkét formában szolgáltassák a könyveket, ha lehetséges. A tanulmány azt is kihangsúlyozza, mennyire fontosak a metaadatok az elektronikus források használatának népszerűsítésében. Ha nem voltak az e-könyvekről metaadatok a könyvtár katalógusában, az e-könyvek használata alacsony volt. Jelen kutatás hozzájárul a könyvek formátumával kapcsolatos használói preferenciák egyre növekvő szakirodalmához, amely segíthet megalapozottabb döntéseket hozni a könyvtáraknak a gyűjteményszervezés során. (E-könyvek versus nyomtatott könyvek: preferenciák egy felsőoktatási könyvtárban; sajnos csak autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Hódít a hangoskönyv, megtorpanóban az e-könyv link Emelkedik a papírkönyvek iránti igény - az e-könyvekkel ellentétben link

A kritikus / kritikai olvasás területei 56. - Szabadulószoba az egyetemi könyvtárbanFEL

A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő szabadulószobákban használt feladattípusok és eszközök az oktatásban is kiaknázhatóak. Az oktatók az Albany Egyetem WCI kurzusán a BreakoutEDU elnevezésű játékot vonták be a tanításba. A szabadulószobákból ismert feladatok megoldásával a hallgatók, miközben nyomok után kutatnak és lakatokat nyitnak ki, képesek lesznek kilépni a komfortzónájukból, csapatban gondolkodni és együtt dolgozni különböző problémák megoldásán.
A tantárgy és a játék megtervezésénél a könyvtáros együttműködött az oktatókkal, a lebonyolítás során pedig az együtt tanítás (coteaching) módszerét alkalmazták. Az első lépés az alaptörténet kitalálása volt, amelyre a feladatok épültek. A történet szerint Damien, az egyetem kabalája, elveszett az egyetem alatt húzódó alagutakban. A hallgatók végső célja az volt, hogy kinyissák a lezárt dobozokat, ezzel megmentve Damient. Ehhez kódokat kellett megfejteni, több lépésben megválaszolni a feltett kérdéseket és visszafejteni a titkos üzeneteket. A megoldáshoz különböző könyvtári tájékoztatókat, könyveket, USB-n található fájlokat, egyéb írott dokumentumokat és Damien kézzel írott üzenetét lehetett használni. A feladvány kitalálásához a hallgatók öt különböző lakatfajtát, egy nagy és egy kicsi lezárt dobozt, UV filcet, zseblámpát és segítő akciókártyákat vehettek igénybe.
A játék kezdetén a diákok megismerkedtek az alaptörténettel és a használandó eszközök működésével. A játékot időre kellett teljesíteni, és a megoldás során mindössze kétszer volt lehetőségük segítséget kérni az oktatóktól, így az idő legnagyobb részében a csapattagok egymásra voltak utalva. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a játék segít abban, hogy a résztvevők merjenek hibázni és az ötleteiket megosztani másokkal, valamint felismerjék, hogy kitartással elérhetik céljaikat, és hogy mindenki hozzájárul a sikerhez. Pozitív változás volt megfigyelhető a tagok közötti párbeszédben is: a közös sikerek egyre jobban összekovácsolták a csoportot. (Szabadulószobák és oktatás: hogyan segítsünk a hallgatóknak kitörni a komfortzónájukból?; Bognár N. E.)


Könyvtárosok és a mesterséges intelligencia - fejek a homokban?FEL

Furcsa módon úgy tűnik, hogy pont a könyvtáros szakma foglalkozik a témával a legkevesebbet, pedig szinte folyamatosan információkkal dolgozunk, így a mesterséges intelligencia a mi munkánkra is nagy hatással lesz majd.
A Kennesaw Állami Egyetem munkatársainak felmérése szerint 2017-ben 341 felsőoktatási könyvtáros véleménye szerint a könyvtárosok közel fele (56,3%) gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia komoly hatást gyakorol majd a szakmánkra; 31,7% szerint lesz ugyan hatása, de nem jelentős; 12% szerint pedig nem is okoz majd változásokat.
A válaszadók közel fele (45,4%) azt gondolja, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése semmilyen hatással nem lesz majd a könyvtárosok foglalkoztatására, 18,7% szerint pedig még nőni is fog emiatt a szakképzett munkaerőre való igény. 77% azt nyilatkozta, hogy a szuperkomputerek nem lesznek képesek helyettesíteni a könyvtárosokat. Ugyanakkor látszik az is, hogy a válaszadók nem rendelkeznek kellő mennyiségű ismerettel ebben a témakörben: 77% semmilyen szakcikket sem olvasott a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, így például a Xiaotu nevű kínai könyvtári robotot sem ismerik. Ez jelentős különbség a jogászokhoz és az orvosokhoz képest, akik szerint ugyan a mesterséges intelligenciát mint eszközt az akadályok legyőzésére kell használni, de a humán erőforrást pótló robotok jelenlétével is tisztában vannak. A válaszok alapján a könyvtárosok mindössze 47,4%-át érdekelné egy olyan workshop, ahol többet tudna meg a témáról. (A könyvtárosok és a mesterséges intelligencia lehetséges hatása a szakmára: attitűdvizsgálat; ref.: Jávorka B.)

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok mesterséges intelligenciára link

A kritikus / kritikai olvasás területei 55. - A Finkelstein-formulaFEL

Arthur Finkelstein folyamatosan fejlesztette a negatív kampány stratégiáját. Ennek a választási kampánymódszernek az a célja, hogy a másik kampányát támadja ahelyett, hogy saját programot mutatna fel. Finkelstein kiindulópontja az volt, hogy tulajdonképpen minden választás el van döntve már jóval a választások előtt. Az emberek többsége kezdettől fogva tudja, hogy kire fog szavazni, mi mellett és mi ellen foglal állást. Borzasztóan nehéz bárkit is meggyőzni ennek az ellenkezőjéről.
Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy sokkal könnyebb az embereket demotiválni, mint motiválni, és ezzel az ellenféltől jelentős szavazatmennyiséget elvenni. ...
Finkelstein célja az volt, hogy a választópolgárokat a végletekig megossza, és egymás ellen hergelje. Az ehhez használt üzemanyag a félelem volt. "Úgy kell tenni, mintha balról jönne a veszély" - tanácsolta Nixonnak, akinek aztán azokról a témákról kellett beszélnie, melyektől a lakosságnak félnie kellett.
"Mindig támadni kell. Aki nem először üt, azt mások fogják megütni." A másoknak pedig Finkelstein adott alakot. Minden kampányának szüksége volt egy ellenségre, akit le kell győzni. A negatív kampányt egy olyan technikává fejlesztette, amelyet ő "rejectionist voting"-nak, vagyis elutasító szavazásnak nevezett. Emögött az az ötlet rejlik, hogy nem a saját induló melletti érvekről kell beszélni, hanem ki kell vetíteni minden rosszat az ellenfél jelöltjére, hogy a választóinak megrendüljön a bizalma benne.
A módszer utolsó lépéseként Finkelstein csapdát állított az ellenfélnek. Elindított egy pletykát, és arra számított, hogy miközben az ellenfél éppen védekezni próbál, önmagát csalja tőrbe. Ugyanis amint a másik fél reagál a vádakra, önmagát azonosítja velük. Ha azonban ignorálja őket, cáfolatlanul hagyja őket. A legjobb, ha a állítás már önmagában annyira szokatlan vagy sokkoló, hogy azt egyik médium átveszi a másiktól, sokszorozva a hatást.
Finkelstein arról lett híres, hogy a "liberális" kifejezést szitokszóvá tette. Mark Mellman, a demokraták kampányguruja, így összegezte a Finkel-gondolkodást: "valakit liberálisként megbélyegezni, ócsárolni emiatt, majd ezt vég nélkül ismételni". A módszer egyszerű volt, de hatásos.
Arthur Finkelstein 2017 augusztusában meghalt. Magyarország volt az utolsó nagy projektje. 2011-ben, egyik utolsó nyilvános beszédében azt mondta: "Meg akartam változtatni a világot, és ezt meg is csináltam. Rosszabbá tettem."

Régebbi hírforrás(ok): A goebbelsi propaganda elemei link

Legyél te is diákkönyvtáros!FEL

Legyél te is diákkönyvtáros! - A program célja, hogy a 2-6. osztályos gyermekek (diákok) megismerkedjenek a könyvtár link működésével, bemutassák számukra a könyvtárosi hivatást, a pálya sokszínűségét, ezzel is segítve a későbbi pályaválasztásukat. A tanulók megismerkednek az adott könyvtár állományával, megtanulnak önállóan tájékozódni a könyvtárban, dokumentumokat megkeresni a rendszerben, visszavenni, kiadni, hosszabbítani. A napi könyvtári statisztika (könyvtárossal közös) elkészítése során megismerik a könyvtárakban fontos adatokat, valamint azok feldolgozását. A projektet alkalmazni lehet akár tanóra keretén belül, akár csoportos délutáni foglalkozásokként, valamint egy-egy tanulóval egyéni foglalkozás keretében is.
Vass Roland, mintaprojekt-gazda, könyvtárvezető, Szabadszállás: - Szeretem a munkámat, hiszen nem véletlenül dolgozom a szakmában több mint tizenegy éve. Évről évre egyre többen látogatják az intézményt, és már régen nemcsak könyvekért jönnek be hozzánk, hanem a mindennapi ügyeik elintézéséhez is kérnek és kapnak segítséget. Jómagam is folyamatosan tanulok, képzem magam. A tavalyi év sikere volt, hogy az Emberi Erőforrás Operatív Program Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek pályázaton belül megvalósított Az én könyvtáram elnevezésű projektben az általam kitalált és kifejlesztett Legyél te is diákkönyvtáros! című jó gyakorlat mintaprogrammá vált. Ennek köszönhetően az ötlet az ország többi könyvtárába is eljuthat és egy módszertani kiadványsorozatba is bekerül.
- Mit jelent az ön számára a könyvtárosság?
VR: - A könyvtáros nemcsak munkaidőben dolgozik, hanem könyvtáros az utcán, amikor megállítják az olvasók. Könyvtáros hétvégén, ugyanúgy kezeli az üzeneteket, mint munkaidőben, sőt, könyvtáros akkor is, amikor a hétvégén kimegy a meccsre. Nem a pénzért, hanem elsősorban a gyermekek szeretetéért éri meg ezt a munkát végezni. Nincs annál nagyobb öröm, mint boldognak látni őket egy-egy könyvtárlátogatás, foglalkozás alkalmával, vagy amikor mosolyogva köszönnek, hogy ?szia, Roland bácsi!?

Hírforrás: BAON
2019. január 30.

OSZK, régi könyvek - 8 perc a kulisszák mögött, videóFEL

Behatoltunk a Széchényi Könyvtár titkos helyeire, megmutatjuk, amit a legtöbben nem láthatnak. - Olyan helyen jártunk Budapesten és olyan dolgokat láthattunk, ami a legtöbb ember számára csak ritkán vagy egyáltalán nem érhető el. Bejutottunk ugyanis az Országos Széchényi Könyvtár rejtett zugaiba. A restaurálóműhelytől az igazán értékes kódexekig megnéztünk mindent, amit egy átlagos látogató nem vehet szemügyre. A könyvtárban őriznek például olyan kötetet, amelynek a biztosítási értéke 10-15 milliárd forint. De azt is miért tárolnak játék versenyautót is a raktárban, melyik volt a könyvtár első bélyegzője, és hogyan restaurálják a régi könyveket. - Gyertek velünk, nézzetek be a titkos helyekre!


Tüntetés a magyar kultúra napjánFEL

Kitüntetésekről sok szó esett a kultúra napja kapcsán a szakmában, tüntetésről szinte semmi. Pedig a szakma szakszervezete is - ha erőtlenül is, gyenge ütemérzékkel - de megnyilatkozott. (MG)
- A közgyűjteményi és közművelődési, valamint a tudományos területen dolgozók méltó megbecsülésért demonstráltak az érintett szakszervezetek kedden, a magyar kultúra napján Budapesten.
A Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt tartott közel száz fős tüntetésen Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke arról beszélt, hogy hiányzik a területen a tisztesség bérezés és a tisztességes partnerség az állammal. Kifejtette: a levéltári, könyvtári, múzeumi dolgozók, valamint a művelődési házak dolgozói minden évben megünneplik a magyar kultúra napját, miközben egy évtizede várnak arra, hogy tisztességes és kiszámítható bérük legyen. Mint mondta, a kultúra és a tudomány területén a "törzsi torzsalkodás" állapota uralkodik, ezért nincsen kiszámítható életpálya ezen a területen. A nemzeti kultúrának a tudomány is része - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tudományos területeken dolgozóktól az autonómiájukat, a biztonságérzetüket és a tisztességes bérhez való hozzájutás jogát veszik el.
Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke a tudomány megbecsüléséről szólva úgy fogalmazott: "a tavalyi évben ért minket a döbbenet, hogy elvonnak pénzeket az akadémiától, a kutatóintézetektől" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy az állam beleszóljon az akadémiai kutatóintézetek munkájába.


Marketing-ötlet 17. - Pezsgés az egyetemi könyvtárban (videó)FEL

Remek time-lapse videót készített a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont - huszonnégy órán keresztül, két kamerával örökítették meg, mi zajlik a könyvtárban a vizsgaidőszak egy napján.
A pécsi könyvtárban a téli vizsgaidőszak negyvennégy napján összesen 4356 hallgató olvasott, tanult, kutatott, a legtöbben december 17-én készültek a vizsgákra a könyvtárban.


Képes könyvtárosi élménybeszámoló USA-beli könyvtárakrólFEL

Nem tudnám megmondani mikor olvastam utoljára könyvtárról bejegyzést, cikket, bármit - ez volt az első lökés ahhoz, hogy megírjam ezt a posztot. A következő persze az, hogy Nebraskába költözésünk után nem sokkal elnyertem egy állást az omahai közkönyvtár egyik fiókjában.
Egy ideje van szerencsém közelebbről látni a működését a tengerentúlon. Világéletemben könyvtárlátogató (értsd: olvasójeggyel kölcsönző) voltam - vagyok - leszek. Könyvtár mindenütt van és Amerikában a közkönyvtárak használata ingyenes abban az esetben ha a város / állam lakója (adófizetője) vagy. Természetesen nem kérdeztem végig mind az 50 állam közkönyvtárait, de jónéhányat megnéztem a világhálón. Omahában vagy pl. New York-ban is mindazok számára is ingyenes a használat, akik a városban dolgoznak, vállalkozást működtetnek, ott fizetnek ingatlanadót vagy iskolába járnak.


Ellenzéki találkozóhely lett a vásárhelyi könyvtárból? - kérdezi negatív politikai reklámot folytató lapFEL

A helyi lakosok zúgolódnak: szerintük a bibliotékában semmi keresnivalója sincs a politikának - amivel amúgy nagyon egyet lehet érteni. A könyvtárigazgató viszont úgy látja, nem merült fel aggály a városvezetés vagy az olvasók részéről.
Felháborodott vásárhelyi olvasók keresték meg portálunkat a napokban annak kapcsán, hogy az MSZP és/vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (azaz Kis Andrea alpolgármester és/vagy Márki-Zay Péter polgármester) szervezésében ismételten politikai fórumnak adott otthont a Németh László Városi Könyvtár. Az MSZP egykori elnöke, a Horn-, a Gyurcsány- és a Medgyessy-kormányok külügyminisztere, az MSZMP-múmia Kovács László bűvölte el bő háromórányi Fidesz-fikázással az erre fogékony közönséget, amiben segítségére sietett az említett páros, Kis Andrea és Márki-Zay Péter is.
A produkció azonban egyértelműen visszatetszést keltett a városban. Nem csak arra utalunk ezzel, hogy a tavaly néhány napig polgármesterjelölt Mag István a helyszínen alaposan kiosztotta Márki-Zayékat, hogy egy esztendő óta országos politikai cirkuszokkal mérgezik a korábban békés, nyugodt város életét. A Promenad.hu több visszajelzést is kapott: a vásárhelyiek elítélik, hogy a bibliotékába is beköltözött a politika.
- A weboldal fejlécén pillanatnyilag egy Márki-Zay és Soros fél-fél portrét, valamint menekülteket ábrázoló reklámcsík fut. Vö.: A Finkelstein-formula link (MG)


Móricz Zsigmond Olvasókör - irodalomórák pótlása NyíregyházánFEL

"Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember: mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember - így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember." Babits szép gondolataival vallom, hogy kell a könyv, ez az ünnepi alkalom is bizonyítja: megtartó, közösségformáló erő az olvasás - nyitotta meg a megyei könyvtárban működő, 5. születésnapját ünneplő Móricz Zsigmond Olvasókör jubileumi rendezvényét dr. Bihari Albertné Jolika.
Az alapító körvezető elmondta: 2014. január 17-én, a magyar kultúra napjához közeledve alakult meg az olvasókör a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt, s mára legalább annyi tagot, vendéget tudhat a köreiben, mint amennyi foglalkozást szervezett: több mint félszázat!
- A kezdeményezésemhez akkoriban az egyesület 3o irodalomkedvelője csatlakozott, köztük Gerliczki András irodalomtörténész is, aki vállalta a kör közös vezetését. Egy olyan közösség megteremtését tűztük ki célul, amelyben az olvasás csendes magányából átlépünk a gondolatok és érzések megosztásának közös terébe, kérdezhetünk és válaszolhatunk, olvashatunk a sorok között.
Analógiák

A felhalmozó attitűd - nem csak könyvtárban lehet károsFEL

A hozamgörbe értelmében a használói elvárások feletti könyvállomány nem semleges a könyvtári forgalomra nézve, hanem egyenesen visszaveti azt. Ezért érdemes az őrizgető attitűd vizsgálata és a könyvtár céljai érdekében való gyógyítsa (MG)
- A Jófogás csapata 4600 felhasználót kérdezett meg arról, hogy mihez kezd feleslegesnek ítélt dolgaival. A válaszadók kicsivel több, mint fele állítja, hogy könnyen megszabadul a szükségtelennek ítélt tárgyaktól, míg 46 százalék vallotta be, hogy ez nehézséget okoz számára. De vajon miért? A legtöbben (16%) úgy gondolják, hogy sose lehet tudni, mire lesz még jó a már 5 éve nem hordott ruha, vagy a polcon porosodó DVD lejátszó, ezért elvből nem dobnak ki, vagy adnak el semmit. 12 százalék bevallotta, hogy halogató típus, vagyis Pató Pál úr "ej, ráérünk arra még" hitvallását követi, ezért esik nehezére a búcsú. 10 százalék egyszerűen a lustasággal indokolja a gyűjtögetést, míg 8 százalék hivatkozott érzelmi okokra; ők saját bevallásuk szerint képtelenek elengedni a tárgyakat.
A legtöbben bizonyos időközönként és rendszerességgel ráveszik azért magukat a válogatásra. A kitöltők 58 százaléka minimum évente, sőt, 16 százalék havonta átnézi a dolgait. 22 százalék nem köti időhöz a tevékenységet, egész egyszerűen akkor szabadulnak meg a tárgyakról, amikor azok már nem férnek el a szekrényben és a polcokon.

Régebbi hírforrás(ok): Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link

Kiszolgáló és társalkodó humanoid robotok - már Budapesten isFEL

Nemrégiben mutattuk a könyvtárban alkalmazott link Pepper robotot. Már Budapesten is kipróbálható, bár egyelőre nem könyvtárban, hanem kávézóban. Mint a korábbi hír mutatja: a jószág könyvtári munka végzésére is alkalmas - ha egyelőre nem is mindegyikre. A könyvtárosok azonban még adósak abban, hogy számba vegyék, mely könyvtári tevékenység automatizálható, melyik nem. Könyvtári szervezetek nem foglalkoznak a kérdéssel (ti. hogy mire érdemes stratégiailag összpontosítani) - lehet, hogy nem fontos? (MG)
-Amikor meghallottam, hogy létezik egy robotos kávézó-étterem Budapesten, méghozzá a Práter utcában, egészen tűzbe jöttem: mini-Japánt vízionáltam, sőt irtózatos sebességgel száguldó robotokat (mint az egyik Asimov-utánérzés regényben), amelyek ennek ellenére gondosan tartják magukat az első számú törvényhez, és kifinomult számításokkal kerülik el, hogy az embert odakenjék a falnak. Természetesen gondoltam arra is, hogy vajon hogy lehet megszívatni a robotokat, mondjuk egy rendeléssel - kíváncsi voltam rá, hogy vajon mit szól a robotpincér, ha egy bubis ásványvizet kérek tőle.
Információforrások

Elindult a RomArchive - romák az európai kultúrtörténetbenFEL

2019. január 24-én indították el a RomArchive-t, a romák digitális archívumát link . Láthatóvá válik benne a roma művészet és kultúra, hozzájárulásuk az európai kultúrtörténethez. Mint írják: ez az első, nemzetközi, megbízható és jól megalapozott adatbázis. Magyarországi bemutatója márc. 7-én lesz, a CEU-ban, Budapesten.
A Német Szövetségi Kulturális Alapítvány által támogatott alapvetően angol nyelvű adatbázis tudatosan tervezi kiterjeszteni szakterületét és tematikáját.
Az archívumhoz tartozó blog: link . A kurátorok és a szakmai tanácsadók között magyar szakemberek is link megtalálhatók. (MG)

Hírforrás: Romarchive
2019. január 30.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu