Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/45., dec. 12.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kiművelik magukat használóikból a könyvtárosok (olvasóink szavazatára)
Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 1. - Íme az eredmények
Megkérdeztük: A könyvtárosok, könyvtárak érdekeiért ... kellene leginkább kiállnia
Szómágia a könyvtárszakmai rendezvényszervezésben
Tájékoztató pultok számának csökkentése - olcsóbb, ugyanakkor hatékonyabb
Strukturális erőszak - azok is áldozatok, akik szolgáltatóként segíthetnek (pl. könyvtárosok)
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Könyvtár - galéria
Robot az Oodiban is
Új olvasói korosztály jelenik meg a könyvtárban (Szekszárd)
Melyek az ország legszegényebb könyvtárai?
Cafetaria - általában nincs a könyvtárakban, az OSZK-ban pedig most szűnik meg
Megnyílik Magyarország első képregénykönyvtára - egy kávézó nyitotta
A kritikus / kritikai olvasás területei 47. - Egészségügyi tájékoztatás - ellenőrző kérdések
A kritikus / kritikai olvasás területei 48. - Propaganda és antiintellektualizmus - honnan ismerős?
Helyismereti gyűjtés Tunyogmatolcson - 2.0
Jásszentlászló is csatlakozott a területi alapú KSZR-hez

Praktikus

Téma--réma - gyakorlat 2.
Hogyan alakítsunk ki olvasósarkot gyerekeknek? - kuckó, akár könyvtárban is
Szörfölés - anonim módon

Kisszínes

Úgy tűnik, az online filmsorozatok váltják fel a papírkönyvek regényeit
Karácsonyi ajándék-ötletek könyvtárosoknak és könyvszeretőknek
Az intézmény neve miatt megyünk oda dolgozni és a főnök miatt jövünk el onnan

Információforrások

Új érzékenyítő filmecske - immár magyarul
Online lappal folytatja a Heti Válasz
Napi e-vangélium és más hasonló szolgáltatások


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kiművelik magukat használóikból a könyvtárosok (olvasóink szavazatára)FEL

Új szervezeti célként jelent meg a Virginia Egyetem könyvtárában link a másság, különbözőségek megértése. Minden munkavállalónak legalább egyszer egy évben valami kapcsolódót kell tenni. Hogy megértse, hogyan élnek az övéhez képest teljesen más élettapasztalattal rendelkező emberek. Részt vehet workshopon, konferencián, vallási szertartáson. Vállalhat önkéntes tevékenységet vagy bármi mást. A célt a könyvtár idén vezette be, már benne lesz az éves értékelésben.
Az elmúlt két évben a könyvtár számos saját diverzitási, mássággal kapcsolatos kezdeményezést is indított. Létrehozta a befogadásért, sokféleségért és egyenlőségért felelős irodát. Felvette az élére Phylissa Mitchellt. Az igazgató szerint akkor lehet elérni egy szervezeti célt, ha annak elérése valakinek a konkrét munkája. "Ha valami mindenki felelőssége, akkor senki felelőssége." Most az új felelős az igazgatónak jelent. Előmozdítja a befogadást és sokféleséget.
Phylissa egyik feladata a programszervezés. Gyakran közösen a könyvtári szervezetfejlesztővel, más tanszékekkel, egységekkel, közösségekkel. Ünnepelték már például Martin Luther King Jr.-t. Egész hónapot szerveztek etnikai csoportoknak. Műhelyekkel, beszélgetőkörökkel, állásbörzékkel. A programok egyik résztvevőjének nyilatkozata szerint ezek segítettek megérteni számára a szisztematikus rasszizmust; hogyan lehet küzdeni ellene, tanulni a történelem kevéssé ismert eseményeiből. Megérteni, hogyan éreznek a rasszizmus célpontjai. A könyvtár a beszélgetések elindításához egy forrásjegyzéket is összeállított (link (ref.: Habók Lilla)


Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 1. - Íme az eredményekFEL

2013-ban indult Bexar megyében a BiblioTech link [a KIT-ben eddig 5x írtunk róluk link ], az első teljesen digitális közkönyvtár az Egyesült Államokban. Korábban a San Antonio-i Városi Könyvtár 28 fiókjával szolgálta ki a helyiek igényeit, azonban a népességszám ugrásszerű emelkedése a földrajzi távolságok növekedésével is járt. Így szükség lett egy olyan szolgáltatásra, amely nem helyhez kötött. Amíg tudományos körökben teljesen elfogadott a digitális gyűjtemények léte, addig egy közkönyvtár használói egészen másképpen reagálnak, számukra korábban elfogadhatatlan és fenyegető volt a papíralapú dokumentumok digitálisra cserélése. Az intézménynek meg kellett küzdenie az elsőség minden hátrányával. Az intézmény küldetése eszközök és hozzáférés biztosítása, valamint a felhasználók oktatása, olvasóvá nevelése. Mivel a térségben élők 70%-a nem rendelkezik széles sávú internettel, az alapítók úgy látták, nem elég, hogy a teljes állomány szabadon hozzáférhető az interneten, szükség van fizikai térre is. Itt azonban nincsenek polcok hagyományos könyvekkel, helyette e-könyv olvasót lehet 2 hétre kölcsönözni, amelyen könyvtári tartalmak érhetők el. Ezzel a lehetőséggel már több mint 15 ezer alkalommal éltek a látogatók. Hasonlóan népszerűek a számítógépek is, amelyekből a legkorszerűbbeket szerezték be, és amelyeket már 65 ezer alkalommal használtak. Az épületben biztosított az ingyenes wifi. A technológiai eszközök a vakok és gyengén látók kiszolgálására is alkalmasak. A folyamatosan növekvő, immáron több mint 41 ezres állományban találhatóak hangos és e-könyvek, képregények, magazinok és újságok, zenék, filmek, számítógépes tanulóprogramok és oktatási adatbázisok. Az épület a könyvtári közösségi tér funkcióinak is eleget tesz: kávézón, tanuló- és közösségi szobákon túl gyereksarkot is üzemeltet. (BiblioTech: a hagyományos és a digitális írástudás közötti szakadék megszüntetése; ref.: Jávorka B.)


Megkérdeztük: A könyvtárosok, könyvtárak érdekeiért ... kellene leginkább kiállniaFEL

Az utóbbi két hétben hasonló tartalmú kitöltendő mondatot vetettünk fel; egyik a kívánt, másik az észlelt állapotra vonatkozott. Íme a mondatok és a nem reprezentatív válaszok megoszlása: "A könyvtárosok, könyvtárak érdekeiért ... kellene leginkább kiállnia."
0 - senkinek sem
2 - egy-egy a rendszertől nem függő szakembernek
6 - a minisztériumnak
11 - az MKE-nek
2 - az IKSZ-nek
3 - egyéb, megírom
2 - a szakszervezetnek
6 - a Könyvtári Intézetnek.

A könyvtárosok, könyvtárak érdekeiért leginkább ... áll ki.
2 - a Könyvtári Intézet
1 - a minisztérium
3 - a szakszervezet
6 - az IKSZ
3 - az MKE
5 - egy-egy a rendszertől nem függő szakember
2 - egyéb, megírom
25 - senki nem

Szöveges válaszokat is kaptunk. A kiállás esetben:
Benyovszky Pál Márton: "A könyvtárak, a könyvtárosok érdekeiért leginkább maguk a könyvtárosok, akik kiállnak. Ezt a pontot belevehetted volna Gábor: a könyvtárosok."
Horváth Zoltánné: "Ez egy nagyon jó és aktuális kérdéssor. Érdemes lenne kibővíteni a válaszokat, hogy mindenki tisztán lássa a feladatokat és a lehetőségeket és kitenni az MKE honlapra és egyéb elérhető könyvtáros helyekre. Vannak források, amelyek érintik a kérdést, de szerintem rövid "glossary"-k formájában érdemes lenne megszerkeszteni a válaszokat. Néha a problémák mellett érdemes felsorolni az erősségeket is - és ha ezek között vannak esetleges hiányok, azokat be tudjuk tölteni időben megfelelő tartalommal."
A "kellene" esetben:
Benyovszky Pál Márton: "Több funkció is választható. Akár az országos szakirányítás(ok, akár a szakmai szervezetek, akár szakemberek, akár munkahelyi kollektívák, és maguk a könyvtárosok is bejelölhetők, akár egyszerre is.

A két felmérés eredményei diagramokon: link (ugyanazon adatok, három ábrán).
Kitűnik, hogy
- a rendszerfüggetlenül, a könyvtárosok által választott és fenntartott MKE esetén nagyok az elvárások, a kiállás viszont csekély.
- A könyvtárosok által nem választott Könyvtári Intézettől is többet várnánk.
- A szakszervezetektől keveset várunk és keveset is teljesítenek.
- A közpénzekből támogatott IKSZ valamivel többet teljesít, mint amennyit várunk tőle.
- A közpénzekből nem támogatott rendszertől független szakemberek is valamivel jobban teljesítenek, mint amennyit (fizetség nélkül) várunk tőlük.
- De alapvetően (több mint 50%) azt érezzük, hogy a könyvtárosokért senki sem áll ki. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a 'ne szólj szám, nem fáj fejem'? link

Szómágia a könyvtárszakmai rendezvényszervezésbenFEL

A bibliai teremtéstörténetben olvashatjuk, hogy az Isten saját szavával teremtett: Legyen világosság - pl. - És lett. Ez azóta másnak nem sikerült. A mondva csinálásnak maximum olyan eredménye volt, hogy az érdekeltek azt vélték a valóságról, hogy az az, amit mondanak róla. (A valóság és a vágyott helyzet összekeverése neurózisok melegágya - nem csak egyéni szinten.) A szociológia és a menedzsment is megkülönböztet valós és kívánt állapotot. A vándorgyűlések címeit példaként véve: Középpontban az állampolgár (2006. Kecskemét), Partnerek vagyunk (2007., Szeged), A könyvtárak örök reneszánsza (2008., Szombathely), Kultúrák találkozása (2010., Baja), Tanulás, tudás, műveltség - könyvtárosok a jövő szolgálatában (2011., Pécs), Stabilitás, innováció, inspiráció (2012., Győr), A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár (2015., Szolnok), Kapcsolat, könyvtár, együttműködés (2016., Veszprém), Könyvtárosok a társadalom szolgálatában (2017., Miskolc).
Eltűnődhet az ember, hogy ha valóban partnerek vagyunk, ha valóban reneszánsza van a könyvtárnak, tényleg együttműködik a könyvtár stb., akkor miért használnak bennünket ilyen kevesen? Miért nem vagyunk kihagyhatatlanok használóink számára? Hiszen találkoznak a kultúrák, minőségi a könyvtár stb.
A címeket ezért feltehetően buzdításként értelmezhetjük: legyen ilyen a könyvtár! Ha azonban többet szeretnénk szómágiánál, akkor szükség van a felvetett kiváló témák
- megértésére
- kidolgozására jóval a rendezvény előtt kezdve
- begyakorlására
- az eredmények független mérésére
- csiszolásra,
hogy elmondhassuk: a partnerség, a reneszánszunk, jövőszolgálatunk nem óhajtás, nem magyar narancs, amiről te is és én is tudom, hogy átverés - hanem tény. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. december 12.

Tájékoztató pultok számának csökkentése - olcsóbb, ugyanakkor hatékonyabbFEL

A cikk a louisville-i egyetemi könyvtári rendszer részét képező Ekstrom Library link szervezeti és fizikai átalakítását tárgyalja, melynek során a használói igényekre reagálva több olvasószolgálati pult összevonásával ésszerűbbé tették a tájékoztatás és a kölcsönzés folyamatát. A szolgáltatások felülvizsgálatát a használóktól 2013-ban begyűjtött visszajelzések indokolták, ugyanis negatívak voltak a tapasztalatok a könyvtár első emeletén lévő 3 különböző olvasószolgálati pult (keleti oldal: multimédia-kölcsönzés, nyugati oldal: könyvek kölcsönzése, középső pult: tájékoztatás, továbbá segítség a nyomtatáshoz) közötti ide-oda irányítgatással, illetve a szolgáltatások eltérő színvonalával kapcsolatban. Az egyetemi könyvtári rendszer dékánja ezért 2013 őszén egy alaposabb felmérést rendelt el a hallgatók és az oktatók körében. Az adatok mennyiségi és minőségi elemzése megerősítette az előzetes felmérés eredményeit - a használók elégedetlensége az egyetemi költségvetési megszorításokkal és az ebből fakadó létszámcsökkenéssel párosulva pedig erősen indokolttá tette a változtatásokat.
Ami a személyzetet illeti, nagy kihívást jelentett az összevonás és a vele járó változások elfogadtatása. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy a munkatársak meglássák a hasonlóságot az eddig egymástól elkülönülten működő részlegek munkája között, és elsajátítsák egymás feladatait, hiszen az új felállásban az új osztály minden munkatársának néhány órás váltásokban mindkét pult mögött szolgálatot kell teljesítenie. Emellett a könyvtár középső részén, a hallgatói számítógépek és a nyomtatók környezetében a legforgalmasabb órákban "mozgó könyvtáros" segít a technikai problémák megoldásában. A könyvtár alkalmaz ugyan még egyetemi hallgatókat, de csak teljes állásban lévő könyvtárosokkal párba állítva és az ellátandó feladatra kiképezve őket, így garantálva a szolgáltatások egyenletes színvonalát.
Az eddigi visszajelzések pozitívak: a használók elégedettek az új elrendezéssel és azzal, hogy immár mindent megkapnak egy helyen, akár a keleti, akár a nyugati pulthoz mennek. A siker kulcsa a szerzők véleménye szerint az egész pult- és részlegösszevonási folyamat használói igényeken és visszajelzéseken alapuló, gondos megtervezése és előkészítése volt. (A könyvtári olvasószolgálati pontok átértékelése és megújítása: a szolgáltatások felülvizsgálata, tervezése, térbeli átrendezése és szervezeti átalakítása; ref.: Szabó P.)


Strukturális erőszak - azok is áldozatok, akik szolgáltatóként segíthetnek (pl. könyvtárosok)FEL

Ugyanez a rendszer az, amely magát politikai projektté emelve, és az állami apparátus felhasználásával vagy foglyul ejtésével - a minél kisebb állam mítoszának megfelelően -, ha volt is, a hatékonytalanságig leépíti azt az univerzálisan kifeszülő jóléti védőhálót, annak mindenféle intézményrendszerét, amelynek többek között a nők elleni erőszak áldozatainak is érdemi segítséget kellene nyújtania.
Ne felejtsük el, hogy ebben a szektorban is jellemzően nők dolgoznak, méltatlan körülmények között, alulfizetve, túlórázva, megbecsültség nélkül, és teljesen védtelenül azzal szemben, ha az ugyanennek a rendszernek kitett, segítségre váró ügyfél (devizahitellel a nyakában, lakhatási válságtól sújtva, gyerekeinek kiemelésével fenyegetve) fizikai erőszakot követ el velük szemben, ami az életükbe kerül.
Az idei 16 akciónap középpontjában álló intézményi árulás sem egyszerűen arról szól tehát, hogy pont azok a szervezetek, intézmények és az ott dolgozók, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy az áldozatok érdekében és védelmében hatékonyan járjanak el, hagyják cserben a nők elleni erőszak áldozatait, és így erősítik meg a nemek közti társadalmi egyenlőtlenségek rendszerét.
Az intézményi árulás egyik előszobája, amikor az intézmények és az ott dolgozók munkájának alapvető feltételei sem biztosítottak, amikor nincs idő és energia hatékony továbbképzésre. Amikor olyan működési módra vannak rákényszerítve, erőforrás hiányában az ott dolgozók, amely futószalagszerű, a túlterheltséget teszi normává, és így kódolja az elégtelen fellépést, az áldozat teljes magára hagyatottságát és a totális bizalomvesztést a segítség nyújtására hivatott szervekben.
A szakirodalom strukturális erőszakként tartja számon mindazt, amit ebben az írásban illusztrálni igyekeztem.


MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Könyvtár - galériaFEL

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Könyvtára link az MTA TK Jogtudományi, Kisebbségkutató, Politikatudományi és Szociológiai Intézete összevont könyvtáraként működik, 2012-ben alakult a négy intézet könyvtárainak anyagából.
A könyvtár nem nyilvános, csak a TK kutatóintézeteinek munkatársai használhatják, ők kölcsönözhetnek is. A többi kutatóközpont számára könyvtárközi kölcsönzéssel szolgáltatunk dokumentumokat. Egyetemi oktatók és hallgatók egyéni engedély alapján látogathatják a könyvtárat, ha kizárólag a TK Könyvtárában található anyagokba akarnak betekinteni (PTI politikai dokumentáció), de azt csak helyben használhatják.)
A Könyvtár katalógusai jelenleg két párhuzamosan működő honlapról érhetők el, kívülről is láthatók az OPAC felületen. Egy adott dokumentum keresésekor (ha olyan jellegű) érdemes mindkét katalógust megnézni. A Könyvtárban - illetve az intézeti számítógépeken több külföldi és magyar adatbázis működik, elsősorban az EISZ-en keresztül, de önálló előfizetéssel is. (Elek Judit)


Robot az Oodiban isFEL

Megnyitotta kapuit (múlt) szerdán Helsinkiben a város új, korszerű központi könyvtára link , amelynek számos különlegessége közül az egyik a könyvhordó robotok flottája.
A könyvtár egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. A szürke színű, apró kocsik fel-alá járkálnak az épületben, biztosítva, hogy minden egyes könyv visszakerüljön a helyére.
- A KIT korábban is beszámolt könyvtári robotokról. Lassan nehéz lesz olyan területet mondani, ahol ne szorgoskodnának ae mesterséges jószágok. Pl.
- Tájékoztató robot (USA link , Kína link ; link )
- Polcrend-robot (USA link , Szingapúr link )
- Chatbot, idehaza link (MG)

Hírforrás: Portfolio
2018. december 12.
Régebbi hírforrás(ok): Robot segíti könyvtári polc rendbe tételét - nem lesz többé elkevert könyv! link Mesél, tájékoztat, és mókázik a humanoid könyvtári robot (videóval) link

Új olvasói korosztály jelenik meg a könyvtárban (Szekszárd)FEL

- A legnagyobb könyvsikerekre - a folyamatos előjegyzések ellenére - jellemző, hogy évente legfeljebb ötven-hatvanan tudják elolvasni. Hiába van egy-egy műből több példány a megyei könyvtárban, a kölcsönzött könyveket általában egy hónap múlva hozzák vissza - mondta lapunknak Liebhauser János igazgató.
Hozzátette, nagyon kedveltek a skandináv krimik, ezeket többnyire nem szerzőhöz kötve keresik. A "klasszikusok", mint például Agatha Christie művei azonnal ismét népszerűvé válnak, amint új kiadásban jelennek meg. Bán Mór Hunyadi- és Robert Merle Francia história sorozatát is sokan keresik, valamint közkedveltek a magyar női szerzők, közülük leginkább Fejős Évát és Schäffer Erzsébetet szeretik. Összességében azt lehet mondani, hogy a nők sokkal többet olvasnak, mint a férfiak, aki viszont férfiként olvasó típus, legalább annyira elkötelezett.
Kezd markánsan megjelenni egy ifjabb olvasói korosztály az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban. Liebhauser János igazgató elmondta, létezik egy olyan generáció, amelyre jellemző, hogy a szüleik tudatosan felvállalták, gyermekeikkel megszerettetik az olvasást, a könyvek varázslatos világát. Mindez ugyanis nemcsak az iskola dolga, legalább ennyire fontos a család. Úgymond harmadik lábként tud ebben partner lenni a könyvtár.
A megyei könyvtárnak jelenleg közel négyezer regisztrált tagja van, egy évre 2000 forint a tagdíj, a tizenhat évnél fiatalabb és a hetven évnél idősebbek ingyen, a fogyatékkal élők és a diákok kedvezményesen tudnak beiratkozni.


Melyek az ország legszegényebb könyvtárai?FELCafetaria - általában nincs a könyvtárakban, az OSZK-ban pedig most szűnik megFEL

Jövő évtől megszűnik a cafeteria az Országos Széchényi Könyvtárban, a dolgozók SZÉP-kártyán sem kapják meg az eddigi juttatás összegét, ami az eleve alacsony bérek miatt sok dolgozónak nettó tíz százalék körüli fizetéscsökkentést jelent - erről elsőként róla az RTL Klub híradója link számolt be.
Az OSZK körülbelül 400 embert foglalkoztat, jelentős részük a közalkalmazotti bértábla szerinti bruttó 180 500 forintot kapja, amit kiegészít a bruttó 20 ezer forintos kulturális bérpótlék. Mindkét összeg növekszik valamelyest a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évekkel, de a dolgozók legnagyobb hányada ennyit, azaz nettó 150 ezer forint alatti összeget visz haza havonta. Diplomás, nyelveket beszélő könyvtárosok is kénytelenek beérni 166 ezer forintos nettóval, vagyis nekik arányaiban sokat számított, nagyjából egy 13. havi fizetésnek felet meg az évi bruttó 200 ezer forintos cafeteria.
A könyvtárban 2010-ben még közelítette az évi bruttó 300 ezer forintot a béren kívüli juttatás éves összege, később ezt szállították le 200 ezerre (kb. nettó 140 ezer), most pedig teljesen megszűnik. Ez biztosan több, mint puszta rémhír, ugyanis egy az OSZK-ban dolgozó olvasónktól megkaptuk levélben a könyvtár vezetői értekezletéről az alkalmazottaknak küldött, Tüske László főigazgató által szignózott kivonatot, amelynek második pontja az, hogy 2019-ben nem lesz cafeteria.
Cikkünk megjelenése után egy szintén az OSZK-ban dolgozó olvasók azt írta az Indexnek, az intézményben az a hír járja, hogy azbesztmentesítésre és a villanyszámla kifizetésére kellett a dolgozók cafeteriapénze. "Sajnos mivel rendkívül alulfinanszírozottak vagyunk, egyáltalán nem lenne meglepő" - tette hozzá. Az OSZK-ban egyébként jövő hét kedden lesz összdolgozói értekezlet, amire a közalkalmazotti tanács meghívta a vezetőséget is, hogy nyilatkozzanak a valós okokról.
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szerint jövőre a Széchényi Könyvtárhoz hasonlóan sok helyen megszűnhet a cafeteria. "Azoknál az intézményeknél, ahol az önkormányzat a fenntartó, még kisebb a mozgástér, mint egy olyan kulturális zászlóshajó esetében, mint az Országos Széchényi Könyvtár" - mondta Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke.


Megnyílik Magyarország első képregénykönyvtára - egy kávézó nyitottaFEL

December 13-án, csütörtökön, a nyolcadik kerületi Magdolna utcában nyílik meg Magyarország első közösségi képregénykönyvtára.
A képregényes polcokat a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem fogadja be, ahol csak helyben lehet majd olvasni, kölcsönzésre nincs lehetőség. Mivel a könyvtár közösségi lesz, a polcokon magánszemélyek saját példányait és a kiadók felajánlásait lehet megtalálni.
Szeretnénk, ha a könyvtár folyamatosan új képregényekkel bővülne. Várjuk kiadók és magánemberek felajánlásait, a képregények akár rövid időre is itt tarthatók. Különösen várjuk azokat a címeket, amikből kevés példány található az országban, és te sem minden nap forgatod. Ha nálunk tartod arra az időre, amíg nem olvasod, mások is hozzáférhetnek - írják közleményükben az alapítók.
A KépregényKönyvtár logóját Németh Gyula grafikus, illusztrátor, képregényrajzoló tervezte, promóciós képét pedig Michael DeForge kanadai képregényalkotó készítette. A megnyitó részleteiről az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.


A kritikus / kritikai olvasás területei 47. - Egészségügyi tájékoztatás - ellenőrző kérdésekFEL

Jó, ha a páciens felkészül az orvossal való találkozásra, ám a weben komoly veszélyek fenyegethetik. Pl. az online elérhető nőgyógyászati problémákkal foglalkozó weboldalak 50% pontatlan, vagy keveredik a pontos és pontatlan információ egy-egy tartalmon belül; ingadozó vagy nem megbízható; nem naprakész és kevés rendelkezik tanúsítvánnyal (pl. HON - Health On the Net vagy idehaza az EgészségKommandó).
Matics Katalin az EgészségKommandó egyik alapítója és a Intima.hu ügyvezetője az általános álhír-vadászati készségekhez hasonló elővigyázatossági intézkedéseket javasol:
- Van-e név, elérhetőség (telefon, nem csak email cím és cím) van a weboldalon?
- Nyilvánosak-e a bejegyzések szerzői, elérhetősége?
- Megtudható-e, hogy mikor került ki az oldalra a tartalom?
- Használ-e saját vagy hirdetés-kiszolgáló reklámokat az oldal?
- Termék vagy eljárás támogatására jött-e létre?
- Jelöli-e, hogy nem helyettesíti a betegvizsgálatot - ami kötelező (lenne)?
- Mi a tartalmi szövegek szerzőinek végzettsége?
- Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy
elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók?
- Megadnak-e forrásokat, hivatkozásokat?
- Nincs-e benne érzelmekre hatás, felszólítás?
Mindezek az Internet Fiesta "Félrevezető népszerű egészségügyi források - kritikával kezeld!" előadáson hangzottak el.

Régebbi hírforrás(ok): Félrevezető népszerű egészségügyi források - kritikával kezeld! link

A kritikus / kritikai olvasás területei 48. - Propaganda és antiintellektualizmus - honnan ismerős?FEL

Jól átlátható, történelmi példákkal tűzdelt új könyvben kísérli meg a fasiszta gondolkodás - és nem beágyazott fasiszta rendszer - sajátosságait felvázolni Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófia professzora- A kötet tíz fő fejezetre bomlik, amelyek lépésről lépésre, egymásra támaszkodva tárják fel a fasiszta gondolkodás sajátosságait.
A második fejezet feltárja: a propaganda célja eltakarni a valóságot (a témára egyébként külön könyvet szánt korábban a szerző). Rámutat, hogy a demokratikusságot követelő retorika valójában gyakran antidemokratikus szándékkal használt fegyver: magát a szólásszabadságot használják fel arra, hogy az aláássák a demokráciát.
Az antiintellektualizmus vagy értelmiségellenesség táplálását az oktatás, a nyelv, a szakértők leértékelésével érik el - írja a harmadik fejezetben. Támadják az egyetemeket, különösen a gender szakokat (erre 2018 Magyarországán külföldi példát hozni sem érdemes, a helyiek aktualitása miatt, és a szerző sem mellőzi a példát). Ugyanakkor a filozófus megjegyzi: már a náci hatalom is zsidó összeesküvésként bélyegezte meg a feminizmust, nem ritka az sem, hogy a marxizmust használják negatív címkének. A szakértelem visszautasításával megszűnik a vita lehetősége, így az intellektualizmust felválthatja annak ellentéte.
Amikor már működik a propaganda és az egyetemek is elhiteltelenedtek, megkérdőjeleződik a valóság - írja az negyedik fejezetben. Így aztán a valóság felváltható egyetlen személy vagy párt igazságával. Ehhez összeesküvés-elméletekkel is operálnak, amelyeknek önmagukban gyakran "csak" a főáramú médiával szembeni kétely erősítése a céljuk. A szerző amellett érvel, hogy a szólásszabadság negatív hatásokkal is bír. Mint írja, ha egy vitapartner azt gondolja, hogy Obama titkos muszlim kém, aki az Egyesült Államok tönkretételén dolgozik, akkor nem lesz produktív a beszélgetés, amelyet például az egészségügyi rendszerről folytatnánk vele - tehát közös előfeltevésekre van szükség egy vitához, amelyet a fasiszta politika igyekezik megakadályozni.


Helyismereti gyűjtés Tunyogmatolcson - 2.0FEL

Hat évtized számait nézte át, hogy kigyűjtse a szülőhelyével kapcsolatos írásokat a megyei napilapból.
Különleges vállalkozásba kezdett a Mátészalkán élő Szabó Menyhért, amikor úgy döntött: a Kelet-Magyarország 1957 és 2017 közötti számaiból kigyűjti azokat a cikkeket, amelyek szülőfalujával, Tunyogmatolccsal kapcsolatosak. Sok-sok évi gyűjtés után befejezte a munkát, s a gyűjteményt a napokban a megyei könyvtárnak ajándékozta. Az írásokból kiállítás is készült, amit Tomasovszki Anita igazgatónő nyitott meg.
Egy szatmári kis település, Tunyogmatolcs kapta a főszerepet a napokban Nyíregyházán a megyei könyvtárban. A Mátészalkán élő helytörténész, Szabó Menyhért ugyanis a megyei közintézménynek link ajándékozta "A Kelet-Magyarország Tunyogmatolcsról Tunyogmatolcsért 1957-2017." elnevezésű gyűjteményét.


Jásszentlászló is csatlakozott a területi alapú KSZR-hezFEL

Közel negyvenöt millió forintból újult meg a községi könyvtár link Jászszentlászlón. Az épület felújítására a helyi önkormányzat mintegy negyvenmillió forintot, míg a belső berendezésre a megyei könyvtár négymillió forintot fordított. A kívül-belül megújult intézmény ünnepélyes átadását pénteken tartották.
Dr. Temesvári Péter a Bács-Kiskun megyei önkormányzat jegyzője arra biztatta a jelenlévőket, hogy ne csak a világhálón keresztül próbáljanak információkhoz jutni. - Törekedni kell arra, hogy a könyv ne merüljön feledésbe. Ne legyenek olyan generációk, amelyek nem ismerik a nyomtatott könyv olvasásának az élményét - tette hozzá a jegyző.
Ramháb Mária a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója arról számolt be a pénteki ünnepélyes átadáson, hogy Jászszentlászló a kilencvenedik település, amely csatlakozik a megyei könyvtári ellátórendszerhez. - Ez a szolgáltatás több szempontból is előnyös a településeknek. Folyamatosan biztosítjuk a könyvellátást, az információkat, a programokat és mindent ami szükséges ahhoz, hogy jó legyen ma könyvtárba járni. A könyvár megújult, tágas terei nem csak a könyveknek, de a helyi közösségeknek is helyet biztosítanak a jövőben - hangsúlyozta Ramháb Mária.
Praktikus

Téma--réma - gyakorlat 2.FEL

A múlt héten link egy szinte csak témát tartalmazó cikket mutatunk. Most nézzünk egy témát és rámát együttesen, az utóbbira fókuszáló konferenciabeszámoló cikket link . Jó, jó, ez nem amatőr szövegezés, mint amilyen a könyvtári rendezvényekről jelenik meg általunk, de kitől tanuljunk, hanem a profiktól?
Érdemes átismételni a réma jellemzőit:
- a témán belüli, tényleges, gondolatébresztő, újdonságnak számító megállapítások kifejtére
- értékelheti az elhangzottakat
- a készítője számára lényeges pontokra figyelve mellőzi a hatalmi, vagy protokoll-szempontokat
- tartalmazhat szubjektív elemeket
- a téma megvilágítása céljából tartalmazhat más, az elhangzottakon kívüli infoprmációtartalmat, szempontot
- célja a tudástermelés. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. december 12.

Hogyan alakítsunk ki olvasósarkot gyerekeknek? - kuckó, akár könyvtárban isFEL

Nagy rajongója vagyok a gyerekszobákba telepített olvasósarkoknak! Azt gondolom, hogy a gyerekek és könyvek jó kapcsolatát erősen elősegíthetjük egy kellemes kis sarokkal, ahová a legkisebbek is egyedül bekucorodhatnak egy-egy mesekönyvet fellapozni vagy csak egy kicsit megpihenni. Ha van rá lehetőség, hogy elég helyet alakítsunk ki a tesóknak és a szülőknek is, még nagyobb élmény lehet a "kuckózás".
Ma már "csináld magad" oldalak százai kínálnak nekünk inspirációkat a saját kezűleg elkészíthető, fantáziadús és pénztárcabarát olvasósarkok kialakításához. Érdemes azonban 4 dolgot mindenképpen figyelembe venni mielőtt belecsapunk a tervezésbe és elkészítésbe.
Szempontok: megfelelő hely, könnyű hozzáférés, megfelelő ülő/fekvő bútor, világítás. - a Kifejtést ld. a forráslinken.


Szörfölés - anonim módonFEL

Tor (Alpha) - A biztonság nem csak a jelszavak megőrzésénél hangsúlyos, az utóbbi évek történései miatt a weben való szörfölésnél is rendkívül fontossá vált. Főleg mióta tudjuk, hogy a Facebook például azokat is leköveti a neten, akik soha nem regisztráltak az oldalra. Egy megfelelő böngészővel, mint amilyen a Tor link is, azonban minden kíváncsi szem elől elrejtőzhetünk a hálón - miközben az élmény egyáltalán nem lesz rosszabb, ugyanazt kapjuk, mint korábban is.
A még fejlesztés alatt álló app ráadásul egyfajta védőhálót sző használói köré, akik amolyan burokban netezve kereshetik fel kedvenc weboldalakat, anélkül, hogy a netes megfigyelésekre specializálódott cégek bármit is megtudnának böngészési szokásaikból. Nekünk, magyaroknak kimondottan hasznos szolgáltatás ez, pláne most, hogy kiderült: a Rogán Antal-féle kabinet hasonló eszközzel szaglászik a hazai internetezők után.

Hírforrás: HVG
2018. december 12.Kisszínes

Úgy tűnik, az online filmsorozatok váltják fel a papírkönyvek regényeitFEL

Többször szóltunk korábban a főként fiatalabbak által falt filmsorozatok erősödő szerepéről link , és arról is, hogy a jelenségre a közkönyvtárak is reagálhatnak, pl. szigorúbb szerzői jogi védelemmel élő országokban a könyvtár is kínálja dvd-n link népszerű sorozatokat. Az alábbi cikk arra utal, hogy a sorozat "ki is terjedhet", egy-egy nagyobb közösség meghatározó élményévé, tudásforrásává válhat. (MG)
- A Narcos ma már sokkal több mint szórakoztató sorozat a drogbizniszről. Amikor 2015-ben kijött az első évad, Pablo Escobar és az őt alakító Wagner Moura karizmája lenyűgözte a világot. A sikere annyira átütő volt, hogy Hollywood azóta külön kis világot rendezett be köré: a Netflix a Narcos most már négy évada mellett, készített dokumentumfilm-sorozatot a drogbárókról (Drug Lords, a 2. évadnál jár), háromrészes dokufilmet és egy harmadik évadánál járó sorozatot El Chapóról; de a kínálatukba bekerült egy másik doku Escobar életéről (Countdown to Death), egy dokufilm és egy külön sorozat Escobar egyik bérgyilkosáról (De sicario a youtuber, Surviving Escobar); miközben a mozikban megjelent a Pharaon-féle BCCI és a medellíni kartell találkozását elmesélő Beépülve: Az Escobar ügy, a Loving Pablo Penélope Cruz és Javier Bardem főszereplésével, míg a Barry Seal: A beszállítóban Tom Cruise hozza-viszi a cuccot Escobarnak.

Régebbi hírforrás(ok): A legjobb sorozatok - átvették a regények szerepét? link Médiaközpont Grazban - kurrens filmsorozatokban erős link

Karácsonyi ajándék-ötletek könyvtárosoknak és könyvszeretőknekFEL

Minden eladó! :-) Hirdeti a weboldal, mely árakkal és vásárlási lehetőséggel sorol fel tárgyakat a témában. Az oldal alján megtalálható a 2017-es és 2016-os kínálat is. A szállítási határidők miatt feltehetően ötletadásként érdekes a kínálat. Némelyik ötlet könyvtáron belül is elsüthető.


Az intézmény neve miatt megyünk oda dolgozni és a főnök miatt jövünk el onnanFEL

Ezek szerint egy jó vezetőnek gyakorlatilag pszichológusnak is kell lennie?
Németh Gergely szervezetpszichológus: - A munkavállaló a fejében lévő elvárásrendszerrel lép be egy szervezetbe, és a munkaadói oldalon is vannak kimondott és ki nem mondott vágyak és célok vele kapcsolatosan. Köttetik köztük egy papíralapú szerződés a megkövetelt teljesítményről és az érte járó pénzbeli és egyéb juttatásokról. Ugyanakkor a vezető és a beosztottja között köttetik egy pszichológiai szerződés is, a legtöbbször ki nem mondott módon. Általában ez utóbbinak a sérülése miatt mondunk fel.
- Sokak szemében elvont dolog az employer branding tudománya. Mi ennek a lényege a munkakeresők szempontjából?
- Az employer branding egy kép, imázs, amit a cég a munkaerőpiac szereplőinek mutat arról, hogy "mi ilyenek vagyunk". E szerint fogalmazódnak meg az elvárások a munkavállalók fejében. Ha ez nem valós, és a belépés első pillanatától nem azt kapjuk, amit ígértek, a pszichológiai szerződés sérül. Hogy az ígéretek közül kinek mi a fontos, az már egyéni preferencia kérdése. Ki érdekes munkára, ki jó közösségre, ki hatalomra, ki stabil cégbrandre, ki utazásra vágyik. Van, aki szabadabban, függetlenebben szeret dolgozni, más jobban igényli a törődést, az irányítást.
- A főnökök miatt mondanak fel tízezrek a magyar munkahelyeken link
Információforrások

Új érzékenyítő filmecske - immár magyarul FEL

Nőnap alkalmából hívtuk fel a figyelmet a nők alacsonyabb szintű elismerésére egy dán kisfilmmel (2'36") link . Az e témában is előttünk járó skandinávokat követve most egy magyar anyag is megjelent, ha még egyelőre nem is társadalmi célú gender-érzékenyítő hirdetésként, de egy nálunk is értékesítő multi pr-anyagaként, Gondoskodni együtt jó címmel: link . A magyar anyagon erősen érezhető a skandináv minta, de sebaj: profiktól vették a módszereket, és nemes cél érdekében :-) (MG)


Online lappal folytatja a Heti VálaszFEL

A régiúj konzervatív hírforrás oldala: link , Facebook-oldala: link .
Kapcsolódó cikk: Sólyom László: "A független oldalak ma a szabadság kis körei" link


Napi e-vangélium és más hasonló szolgáltatásokFEL

Horváth István Sándor 2004 nyarán elindította a napi e-vangélium nevű szolgáltatást. Az eredetileg hírlevél formátumban működő kezdeményezés 2011-ben önálló weboldallal bővült, és az Evangélium365 nevű, azóta rendszeresen korszerűsített, okostelefonokra letölthető alkalmazásról is gondoskodott a zalalövői plébános. A felhasználói tábor mára közel 40 ezres.
A hazai keresztények közösségén messze túlnyúlik az alkalmazásboltokban egyszerűen csak Bible/Biblia vagy YouVersion néven fellelhető program, amely böngészőből is elérhető, a bible.com/app link címen. A nyolc amerikai államban harminc imaházzal jelen lévő Life.Church által fejlesztett, magyar felülettel is elérhető alkalmazást már több mint 348 millió készülékre telepítették. Ezernél is több bibliafordítást tartalmaz - köztük hat magyar nyelvűt -, s kereső- és olvasási tervek is segítik a keresztény Szentírás követését.
A Life.Churchnél nem érzik úgy, hogy ezzel kimerítették az internetben rejlő lehetőségeket. Azt hangsúlyozzák, hogy az egyház nem a templomépületeket jelenti, hanem - mint "Krisztus teste" - a hívők közösségét. Ezért aztán nem csak saját "online templomot" működtetnek, de - Church Online Platform néven - mások számára is ingyenesen elérhetővé tették szolgáltatásuk alaprendszerét, amely élő videós prédikációk mellett kétirányú kommunikációra, a gyülekezeti közösség építésére is lehetőséget nyújt.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu