Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/43., nov. 28.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Inkább racionálisabb gazdálkodás, mint több könyvtáros kellene - a jelen feladatok esetére
Ha a könyvek csökkentik az egyedüllétet, miért zárjuk be a könyvtárat? (olvasóink szavazatára)
Digitalizálási stratégia - halad, de hiányzik belőle a könyvtári folyamatok digitalizálása
Fiatalok szerint az ideális ifjúsági részleg és a könyvtáros...
Megkérdeztük: Van-e könyvtáradnak katasztrófaterve?
Könyves fotel Namur könyvtárából - színharmóniával
Hallgatók is jól ellátják a könyvár virtuális chat-referenszét! - fel is mérték
Nézzünk egy-egy konferencia-beszámolót
Törvény(javaslat) a közszféra honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről
Természettudományi labor nyílt a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
17 dolog, amit a könyvtárosok szívesen tudatnának veled
Kiszl: kevesebben mennek könyvtár szakra az alacsony bér miatt; vonzóbb a versenyszféra
Nem puszta rendezvény, hanem örömszerzés a könyvtárban - pl. mézeskalács-készítéssel
Kell a webarchívum! - Eltörölnék a Hír TV-nél a G-nap utáni időszakot: eltűntek három év hírei
A multik elvárásai és a könyvtárminőség
A kritikus / kritikai olvasás területei 43. - Propaganda - pl. a 'vörös térképpel'
A kritikus / kritikai olvasás területei 44. - Egy Mindenegyben-álhír felgöngyölése
Igények az e-könyv piacán - le és fel?
Jubilált az Ipolysági Városi Könyvtár - dokumentált múltjukat is bemutatják
Biblioterápia - nem az iskolai, hanem az alkalmazott műelemzés a lényeg

Analógiák

Egészen primitív elvek alapján működik eredményesen a finn hadsereg!
Konferencia-beszámoló, videón - történészek tájékoztatnak

Praktikus

Akadozik a csapatmunka? Próbáld ki ezeket az appokat és platformokat!
Segítő szakmák képviselői - pl. könyvtáros? - előnyben: tényleg jobb adni, mint kapni

Kisszínes

Felolvasás - demonstráció és kiállás a tudomány szabadsága mellett
E-könyvek - egyre kevésbé e-olvasóval olvassák?

Információforrások

Ingyenesen letölthető művészeti könyvek a Metropolitan Művészeti Múzeumtól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Inkább racionálisabb gazdálkodás, mint több könyvtáros kellene - a jelen feladatok esetére FEL

Szaporodnak a könyvtárak munkatársat kereső hirdetései, ami persze országos általános bérszínvonal és az általános munkaerőhiány fényében nem meglepő, sőt, több évvel ezelőtt látható volt a trend. Következmény az is, hogy a könyvtárak is kénytelenek egyre alacsonyabbra helyezni a mércét - a könyvtárosok persze mérgelődnek ennek tünetein.
Súlyosbítja a gondokat a könyvtárügy egészének rendszerszemléletbeli hiányosságai: stratégia hiánya, a folyamatok alacsony digitalizáltsági szintje, alacsony hatékonyság és eredményesség, a koncepció és a változtatási igyekezet megfeneklése. Ugyanakkor a rendszerben lévő párhuzamok lehetséges leépítése pl.
- kisebb állományokkal hatékonyabb, rugalmasabb rendszer (vö. pl.: link )
- feldolgozási munkák koordinálása
- közös tájékoztatási rendszerek
- stb.
lehetővé tennék, hogy kisebb munkaerő-állománnyal nagyobb eredményeket lehetne elérni.
Mindez optimális esetben - vö.: kellő döntéshozói intellektuális képesség és akarat - a rendszer áttervezésével elérhető lenne úgy, hogy a megmaradó munkaerő társadalmilag hasznosabb és nagyobb intenzitású feladatok végzésére csoportosítanánk át. Kevésbé optimális esetben azonban kikényszerítődik, folyamatos bizonytalanság és könyvtárosi frusztrációval kísérve. A jelen folyamatokat nézve az utóbbinak van nagyobb esélye. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtári szolgáltatások diszrupciója (vízió, hogy a lényeg jobban megmaradjon) link

Ha a könyvek csökkentik az egyedüllétet, miért zárjuk be a könyvtárat? (olvasóink szavazatára)FEL

Egy új tanulmány szerint a könyvek megakadályozhatják a magányt és a társadalmi kirekesztést, segítik a társadalmi mobilitást, a mentális egészséget és megakadályozzák a demenciát. A Demos agytröszt és a Reading Agency anyaga 200 millió fontos befektetést javasol az Egyesült Királyság kormányának. Ebből támogatnák a nemzeti egészségügyi szolgálatot (NHS) könyvekkel és adnának pénzt a könyves jótékonykodásra, olvasóköröknek és felolvasó csoportoknak.
A The Guardian szerzője szerint ez hiú ábránd. Korábban is lehetett már hallani a könyvek terápiás, empátia-növelő hatásukról, bizonyos szerzők "léleksimogató" erejéről. Ismerjük a gyerekeknek szóló hangos felolvasás hosszú távú sikerét, a raboknak juttatott könyvek eredményét. Tisztában vagyunk vele, milyen jó belehelyezkedni a szereplők életében.
Egy nagyobb kérdést viszont a tanulmány nem tárgyal: mit jelent a könyv az okostelefonos-generáció számára, azoknak, akiknek az Instagram és a Snapchat pörgetése a szokása.
Másrészt pedig a könyvtárak folyamatos megszorításokkal, bezárásokkal szembesülnek. A tanulmány ezért is beszél a finanszírozásuk fontosságáról. Múlt hónapban egy petíció is indult, mely a Parlament tagjait szólítja fel a könyvtári források védelmére. 26 ezer aláírás gyűlt össze, és még további 74 ezerre lesz szükség, hogy a beadványt 2019 márciusában tárgyalják.
A jelentés megemlíti Coventryben működő modellt is. A háziorvosok könyvtári könyveket írnak fel a jobb mentális egészség érdekében. Ez lehet a gyógyír a szorongásra, depresszióra, kiégésre, magányra vagy társadalmi kirekesztettségre. A tanulmány szerzői szerint az olvasás a nagy problémák esetében is valóban hatással bírhat. (ref.: Habók Lilla)


Digitalizálási stratégia - halad, de hiányzik belőle a könyvtári folyamatok digitalizálásaFEL

A KIT megkapta a Könyvtári és Levéltári Főosztálytól a 2017-től indult Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia mérföldköveinek ütemezését mutató dokumentumot (2018. máj.), melynek könyvtári mérföldkövei:
- Mintaprojektek elindulása, 2019-2020
- Közgyűjteményi tartalmakra épülő digitális tananyagok létrehozása, 2019-2021
- Az aktív webarchiválás jogi és technikai feltételeinek megteremtése, 2018-2020
- A webarchiválás kiterjesztése a Kárpát-medence magyar vonatkozású tartalmaira, 2021-2025
- Közgyűjteményi tartalom létrehozása mintaprojektekhez, 2019-2020
- Közgyűjteményi tartalom létrehozása (a digitálisan elérhető tartalmak növelése), 2019-2025
A mérföldkövek tematikájából látható, hogy a könyvtárügy digitalizálását (vö.: link ) azok csak részben támogatják, nincs szó benne a könyvtári rendszer folyamatának digitalizálásáról. Így felmerülhet, hogy a rendszerszemlélet hiánya az egyes tevékenységek integrálását, majdani hatékonyságát már a tervezés szakaszában korlátozzák. Öröm viszont, hogy kialakulni látszik a webaratás rendszere (vö.: link ). A könyvtári stratégia, vízió (ld. pl.: link ) továbbra sem létszik megtakaríthatónak. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. november 28.
Régebbi hírforrás(ok): Magyar könyvtári szakma - digitalizálás előtt? link Kétszázkilencvenegyezer magyar weboldalra küldte rá az aratógépet a nemzeti könyvtár link

Fiatalok szerint az ideális ifjúsági részleg és a könyvtáros...FEL

- Egy hely, amely a kapcsolatteremtésre, a tanulásra és az alkotásra ösztönöz. Egy hely, amely menedék lehet minden könyvmoly számára illúzió lenne?
Egy fókuszcsoportos vizsgálatban megkérdezett középiskolások szerint a számukra kialakított ideális teret és gyűjteményt egyfajta búvóhelynek tekintik, ahol kipihenhetik az iskolai órák fáradalmait. Leginkább a saját ízlésükre szeretnék formálni, melyben visszaköszönnek a kedvenc olvasmányaik karakterei, történetei. Fanartok, könyves idézetek, s leginkább színek, minden mennyiségben, amelyek megjelennek a polcokon is. A könyvek elrendezése vegye figyelembe a témát, mely megmutatkozhat műfajban, vagy épp a kiadók által rendszerezett könyvsorozatokban. A megjelenés mellett a játékosság, a meglepetés is kiemelt szempont. Felmerült, hogy az ifjúsági könyvek egy része legyen becsomagolva színes kis zsákocskákba, és csak a fülszöveg szerepeljen rajtuk. Így megelőzhető, hogy ne a könyv borítója alapján ítéljük meg a történetet.
A megkérdezett fiatalok konkrét képet festettek le az ideális könyvtárosról is. Aki nem csupán az állományt kezeli, hanem egyfajta "terapeutaként" is működik, akihez nem csak könyves kérdésekkel fordulhatnak. Legyen kedves, vicces, nyitott, türelmes és persze könnyen megszólítható. S talán a legfontosabb, tudjon ajánlani könyveket, ismerje a nekik szóló irodalmat! Hiszen ahogy a kamaszok is mondták "a könyvtár egy olyan hely, ahol elmerülhetünk a könyvek világában és barátokat kölcsönözhetünk ki."
A fiatalok igényeiről felmérést Csépányi Zoltán (Bródy Sándor Könyvtár link készítette a, másik négy közkönyvtár (a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár, pécsi Csorba Győző Könyvtár, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár, a Ceglédi Városi Könyvtár fiataljainak felvett adatait is felhasználva. A felmérés 24 fiatal véleményét tükrözi.
- Csépányi Zoltán nov. 20-án számolt be felmérésük eredményéről Kecskeméten, Az én könyvtáram rendezvényén.

Hírforrás: Csépányi Zoltán
2018. november 28.

Megkérdeztük: Van-e könyvtáradnak katasztrófaterve?FEL

Van-e könyvtáradnak katasztrófaterve? - kérdeztük a múlt héten. A távolról sem reprezentatív válaszok megoszlása:
3 - Igen, jól ismerem
2 - Igen, hallottam róla
8 - Nincs
4 - Feltehetően igen.
A kérdés célja volt, hogy a témára irányítsa a figyelmet. Nem annyira a jogszabály szerinti eljárásokra - bár az is fontos - hanem arra a gondolkodásra, mely figyelemmel van az esetlegesen bekövetkező káros eseményekre, mint pl. természeti behatások (mondjuk súlyos beázás), technikai problémák (akár csőtörés, adatvesztés), akár használói vagy könyvtárosi károkozások (jelentős lopás, erőszak mondjuk) vagy működéssel kapcsolatos károk (kellemetlen hírek megjelenése a könyvtárról, vagy munkatársairól, könyvtár beperelése szolgáltatási anomáliák miatt akár). A jobb félni, mint megijedni hozzáállás ugyanis versenyképességet előrejelző tényező. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. november 28.

Könyves fotel Namur könyvtárából - színharmóniávalFEL

A múlt héten szóltunk link Vallónia fővárosának, Namurnek könyvtáráról link . Ahová, ha belép az ember, kellemes kék-zöld színharmóniával találkozik. A fali és padlócsempe jól illik az előtérben elhelyezett fotelekhez. Ezeket járjuk most körbe fotók segítségével: link . A fotelek karfájában, háttámlájában és a "puffokban" könyveket helyeztek el. A kellemes hangulatú előtér a könyvtár mai helyzetében ellentétben áll a belső terek zsúfoltságával és az átalakítással járó megpróbáltatásokkal. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. november 28.

Hallgatók is jól ellátják a könyvár virtuális chat-referenszét! - fel is mértékFEL

A felsőoktatási könyvtárak régóta kísérleteznek azzal, hogyan lássák el személyzettel a referenszpultot. A főiskolai és egyetemi könyvtárak újabban többszintű modellt alkalmaznak, a szakképzett könyvtárosokon kívül segéderőket (más diplomásokat) és gyakran végzős egyetemi hallgatókat is bevonva a tájékoztató munkába. Néhány felsőoktatási könyvtár diákokat foglalkoztat a referenszpultnál. A tanulmány hallgatók alkalmazását vizsgálja egy egyetemi könyvtárban, különös tekintettel a chates tájékoztatásban betöltött szerepükre. A csevegések átiratát elemzi, hogy összehasonlítsa a különböző válaszadók - a szakképzett könyvtárosok, a segéderők és a hallgatók - által adott válaszok tartalmát és minőségét. A 451 átirat elemzése azt mutatta, hogy az egyetemisták valóban megfelelő chates tájékoztatást nyújtanak, minőségében és tartalmában hasonlót, mint a segéderők és a szakképzett könyvtárosok. Az eredmények azt sugallják, hogy jól képzett hallgatók foglalkoztatása a chates tájékoztatásra járható út és ajánlott megoldás a felsőoktatási könyvtárak számára. (Egyetemi hallgatók alkalmazása a virtuális referensz szolgáltatásban; autoref.)


Nézzünk egy-egy konferencia-beszámolótFEL

Két önkényesen kiragadott példa a lehetséges sokból:
- "Legalább 361 ezer forintos nettó átlagbér állíthatná meg a kivándorlást" link . A konferencia ezen beszámolója (ugyanis a több elhangzott izgalmas tartalmat külön-külön cikkben taglalják) már címében jelzi a befogadó érdeklődésére feltehetően legjobban igényt tartó rémát. A vastaggal szedett lead a piramis-szerkezet publicitási alapelvei szerint (előbb a legfontosabb tartalom, utána a rövid, majd a bővebb kifejtés) közli a cikk összefoglaló tartalmát. A szerző interjú-formában mutatja be a tartalmat, mely dinamikusabb a szimpla beszámolónál.
- "A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozóján ünnepeltük könyvtárunk alapításának 150. évfordulóját" link . Téma-idézet az anyagból: "Megtudhattuk, hogy az MKE hogyan építi be az IFLA kulturális örökségvédelemre vonatkozó irányelveit saját stratégiájába, valamint programjaival, határokon átívelő kapcsolatrendszerével és könyvtáros kompetenciafejlesztő munkájával hogyan kapcsolódik be a nemzetközi könyvtáros föderáció, vagy akár az ENSZ globális, kulturális örökség megőrzését szolgáló tevékenységeibe." Hasonló mondatokból több is található az anyagban. A szerző megjelölése nélküli szövegből tehát a lényeget nem tudjuk meg, ti. hogy ténylegesen hogyan is kapcsolódik a szervezet a tevékenységekbe. A beszámoló erénye azonban, hogy végén link szintjén felsorolja a sajtóvisszhangot.
A szakmai konferenciák alapvető célja a tudásátadás, a meglévő ismeretek provokálása, elgondolkodtatás, a gondolkodás megváltoztatása, sőt, akár cselekvésre ösztönzés. E cél megvalósíthatatlan akkor, ha a nem sikerül a helyszínen illetve a beszámolókban megragadni a befogadók figyelmét. A tájékoztatás professzionalizmusához elengedhetetlen azok a képességek, melyekkel
- megragadható a befogadó figyelme és
- hatékonyan átadható a fontosnak tartott üzenet. Ezek nélkül felejtsük is el
- a befogadó elismerésének növekedése a tájékoztató irányába. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. november 28.
Régebbi hírforrás(ok): Önállótlanság és erőtlenség - könyvtárosi nyilatkozatok tartalomelemzése link

Törvény(javaslat) a közszféra honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítésérőlFEL

Végre hazánkban is jól megfogható jogi szabályozása lesz annak, hogy egy közszférabeli szervezet honlapjára milyen akadálymentességi követelmények vonatkoznak. Talán ezzel lassan véget érhet a sárga-fekete pöttyös ikonokkal "álcázott" akadálymentesítés link korszaka.
Ebben a cikkben kimazsolázom a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló törvény általam legérdekesebbnek vélt passzusait, és azok informatikai szempontú értelmezését. Előrebocsátom, hogy mérnök vagyok, és nem jogász, tehát saját jogértelmezésem semmiképpen sem pótolhatja a törvény jogi szakember által történő értelmezését. Azt pedig végképp nem pótolja, hogy valaki elolvassa a törvény teljes szövegét.
Fontos! A szóban forgó törvényt az Országgyűlés 2018. november 13-án megszavazta, de a cikkem legutolsó frissítésekor még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. A törvényjavaslat az Országgyűlés honlapján link érhető el. - Áder János aláírta a törvénytervezetet. (Tót Barbara és Kovács Zsolt ajánlásával)


Természettudományi labor nyílt a Székelyudvarhelyi Városi KönyvtárbanFEL

A minap átadtuk a közönségnek Csodatermünket, melyben lehetőséget nyújtunk rendhagyó tanórák tartására a könyvtár falain belül. Különböző típusú mágnesek, lézerek, mikroszkóp, Tesla-gomb, hélium, Naprendszer-modell stb. áll az érdeklődők rendelkezésére. Az eszközöket a közönség is kipróbálhatja.
Ugyanakkor kérésre bemutatót is tartunk gyerekek és felnőttek számára!


17 dolog, amit a könyvtárosok szívesen tudatnának veledFEL

A népszerű amerikai portál a (potenciális) könyvtárhasználóknak címzi felsorolását.
1. A könyvtárak nem azonosak, több fajtájuk van.
2. Igen, a gyerekek még mindig olvasnak.
3. Egyes könyvtárakban még mászóka is van a gyerekek számára.
4. Még az ágyadból sem kell felkelned a könyvtárhasználathoz. Használd pl. az online katalógust.
5. A legtöbb könyvtár már túljutott a Dewey-féle tizedes osztályozáson.
6. A könyvtárosok többnyire nem kedvelik a te könyvtáros vicceidet.
7. Vannak könyvtárak, ahol 3D-s nyomtatással és barkács-készletekkel is kísérletezhetsz.
8. Akármit is hallottál, a csendre utasító pisszegés viszonylag ritkán hangzik el a könyvtárban.
9. Néhány könyvtárban még tagsági díjat sem kell fizetned.
10. A könyvtárosok tényleg esélyt akarnak adni a fiatal felnőtteknek.
11. Ha úgy gondolod, hogy könyvtárosod flörtöl veled, feltehetően tévedsz.
12. A könyvtárosnak több tapasztalata van, mint gondolnád.
13. De nem vagyunk varázslók, és nem feltétlenül tudunk előadni egy könyvet, ha csak színére emlékszel.
14. Nagyon sok programot szorítanak be a könyvtárosok egy napba.
15. Nem kell mindig fehér kesztyű a ritka könyvek használatához. Viszont a régi filmekhez igen.
16. A könyvtárak az első vonalban vannak, ha kábítószerfüggőn kell segíteni.
17. A könyvtárak szerteágazó témákban tudnak segíteni új dolgok megtanulásától állásinterjúra való felkészülésig. (ref.: MG)


Kiszl: kevesebben mennek könyvtár szakra az alacsony bér miatt; vonzóbb a versenyszféraFEL

Megint együttműködést kötött az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézete.
- A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezetével együttműködve hétfőn szakmai műhelynapot tartott Kecskeméten a megyében dolgozó könyvtárosok számára. Ennek keretében megtörtént az együttműködési megállapodás aláírása, melyet az ELTE Bölcsészettudományi Kar, Könyvtár- és Információtudományi Intézete és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kötött. A dokumentumot az egyetem részéről dr. Kiszl Péter intézetigazgató, a könyvtár részéről Ramháb Mária könyvtárigazgató írta alá.
Kiszl Péter hangsúlyozta: az utóbbi években csökkent a könyvtári szak népszerűsége, elsősorban azért, mert a fiatalok inkább a versenyszférát választják a könyvtári pálya helyett, az alacsony bérezés miatt. Éppen ezért nagy reményeket fűznek az együttműködési megállapodáshoz. Ennek köszönhetően hallgatóik amellett, hogy szakmai gyakorlatukat a Katona József Könyvtárban tölthetik el, a könyvtár lehetőséget kínál szakdolgozati témákhoz, külső témavezetőt ajánl, közös kutatásokat biztosítanak, pályázatokban együttműködnek és szakmai rendezvényeket is szerveznek.


Nem puszta rendezvény, hanem örömszerzés a könyvtárban - pl. mézeskalács-készítésselFEL

Több kézműves szakkör után jelenleg a Móra Ferenc Könyvtárban [Miskolc, Avasi akótelep] láthatók Kolosai Katalin pedagógus, mézeskalács-művész alkotásai, akinek szép hobbija mára a nagyközönség előtt ugyanúgy ismert.
- Egyelőre szabadidőmben foglalkozom csak mézeskalács-készítéssel, de a visszajelzések alapján nem kell szégyenkeznem a minőség miatt. A mostani kiállításra is a könyvtár vezetője, jó barátnőm kért föl. A tárlatot még tovább lehetne bővíteni, nem zárkózom el a jövőben hasonló kezdeményezésektől és kézműveskedéssel egybekötött kamara bemutatókat is vállalok. Eredetileg nem az volt a fő célom, hogy kiállítási tárgyakat készítsek. Viszont ha ezzel képesek vagyunk a szemléletformálásra, akkor szívesen vállalkozom rá. Ezzel talán fel tudjuk hívni az emberek figyelmét, hogy érdemes belefogni egy komoly hobbiba, amiből olyan hasznos tevékenység, elfoglaltság kerekedik, amiből öröme származik az embereknek - foglalta össze az alkotó.


Kell a webarchívum! - Eltörölnék a Hír TV-nél a G-nap utáni időszakot: eltűntek három év híreiFEL

Ha nem is törölték teljesen, de eltüntették az archívumból a Hír TV ellenzéki korszakának híreit - tudta meg az Index.
A Hír TV három éves kilengés után került vissza kormányközeli kezekbe, a színfalak mögött pedig mindent megtettek azért, hogy a sötét időszak ne jöjjön szembe az olvasóval, ha a Hír TV oldalát böngészi. Az Index forrásai szerint augusztusban elmondták, hogy törölni nem szabad semmit, de a cikkek ajánlójából, az archívum oldalairól el kell tüntetni a G-nap utáni időszakban született bejegyzéseket. Ezt legvilágosabban akkor látható, ha ide kattintunk, majd lemegyünk a lap aljára. Az utolsó sorban az augusztus másodikai hír után hirtelen egy 2015 február ötödikei hír következik, szimbolikusan is megjelenítve ezt az űrt.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság-archívum keresése link

A multik elvárásai és a könyvtárminőségFEL

Az ALA 2010-es szakmai anyaga szerint akkor sikeres az iskolai / felsőoktatási könyvtár, ha diákok / hallgatói az oktatási intézményből továbblépve - a könyvtár hathatós segítségével - saját karrierelvárásaik szerint tudnak továbblépni. - Amit persze össze kell vetniük a munkaerő-piaci elvárásokkal. Ezért érdemes megnézni a könyvtárosoknak: mit kívánnak a fiatalok által kedvelt munkaadók? A Pénzcentrum megkérdezte a Telekom, Richter és a Bosch elvárásait. (MG)
- A magyar diákok a PISA felméréseket rendszerint rosszul szerepelnek, a tendencia pedig egyre romlik. A magyar egyetemek sem állnak sokkal jobban. 10 ezernél is több magyar fiatal tanul külföldi felsőoktatási intézményben, és ez a szám folyamatosan növekszik.
A Világbank kutatása azt mutatja, hogy a magyarok többet dolgoznak a nyugati államok munkavállalóinál, az alacsonyabb bérszínvonal pedig az alacsonyabb termelékenységnek köszönhető.
Amiben a hallgatóknak fejlődniük kell, az egyértelműen a nyelvtudás, illetve úgy fogalmazok, hogy az aktív nyelvtudás. A cégcsoportnál lehetőség van a kompetenciák fejlesztésére, de nemzetközi nagyvállalatként, nemzetközi projektekkel nálunk elengedhetetlen, a munkához szükséges a jó nyelvtudás - mondta lapunknak Somogyi András, a Bosch magyarországi HR igazgatója.
Az információgyűjtés, programozási nyelvek ismerete lassan alapkövetelménnyé válhat.
A soft skillek legalább olyan fontosak, mint a hard skillek.


A kritikus / kritikai olvasás területei 43. - Propaganda - pl. a 'vörös térképpel'FEL

A propaganda Karl-Erik Rosengren meghatározása szerint olyan, "többé-kevésbé elfogult információ, amit egy kormányzat vagy más hatalmi pozícióban lévő szervezet saját érdekei szolgálatára terjeszt". Egy olyan társadalmi termékről van tehát szó, amelyet a társadalomnak csupán egy csoportja hoz létre a többség számára mesterségesen, és hozzá kapcsolódik mind a manipuláció, mind a hazugság is.
A húszas-harmincas évektől ráadásul aktívan fel is használták a politikában a korban népszerű Gustave Le Bon-féle tömeglélektanra, valamint propagandára vonatkozó szakirodalmat. A náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels például kifejezetten tudományosan közelített a kérdéshez, behatóan tanulmányozta Edward Bernays 1928-as könyvét is, és amellett, hogy aktívan használta politikai eszközként, össze is foglalta a hatékony propaganda gyakorlatilag máig érvényes szabályait: ... [ld. korábbi anyagunkban: link ]
Még egy olyan egzaktnak tűnő tudomány is része lehet a propagandának, mint a térképészet. Mint Segyevy Dániel Zoltán, a lipcsei Leibniz Institut für Länderkunde munkatársa előadásában bemutatta, a magyar történelem talán leghíresebb térképe, a trianoni békeszerződést megelőző tárgyalásokra készült Teleki Pál-féle úgynevezett "vörös térkép" is roppant egyszerű módon manipulál: a magyar nemzetiséget vörössel, míg a románt például halványlilával jelöli, ezzel optikailag lényegében kiugróbbnak mutatva a magyarok arányát.
Segyevy rámutatott: egyes 1940-es években készült magyar térképek még ennél is súlyosabban torzítanak, a magyarokat élénk piros pöttyökkel jelezve, míg a román nemzetiség jelenlétét halványlila, már-már szürke pontokkal - igaz, erre válaszként a román fél is elkészítette a fordított színezésű változatát, amelyen első ránézésre a magyar nemzetiség tűnik elenyészőnek.


A kritikus / kritikai olvasás területei 44. - Egy Mindenegyben-álhír felgöngyöléseFEL

Azt már megszoktuk, hogy random eltemetnek ismertebb embereket, olyan is volt már, hogy kevésbé ismerteket temettek, de tegnap megint sikerült rekordot dönteni: kitermeltek, pusztán saját kútfőből egy gyilkosságot is.
Szögezzük le gyorsan, hogy a hír [ld. a forráscikket] minden szava hazugság. Van fejlődéstörténete is, mert eredetileg, a tegnap esti állapotok szerint még nem "a lap" közölte a hírt, hanem egyenesen a Blikkre hivatkoztak, de úgy tűnik, eszükbe juthatott, hogy a bulvárlap viszonylag könnyen hozzáférhető bárki számára, és egyszerűen törölték a nevét. Jól is tették, ugyanis a Blikk ilyesmiről soha nem írt, mint a keresési eredmények mutatják. A hír fellelhető viszont a Közszolgálat nevű, orosz szerverről működő álhíroldalon is. Nem marháskodok: ez a neve az orosz álhíroldalnak, hogy Közszolgálat. Felbukkan még a Hírcenterben, a Hitelfórumon és nemsokára nagyjából lefedi a hatalmas hazai álhírpiac teljes vertikumát, hogy ilyen bonyolultan mondjam, miszerint a csapból is ez jön.


Igények az e-könyv piacán - le és fel?FEL

Az Egyesült Államokban 2017-ben tíz százalékkal estek az e-könyves értékesítéseik. Mind több szakértő hívja fel a figyelmet azonban arra, hogy a látszólag megrekedt e-könyves piac a fejlett országokban komoly átrendeződésen megy keresztül. A nyomtatott eladásokban érdekelt nagy kiadók digitális olvasnivalói ugyan leszálló ágba kerültek, ám annál jobban pörögnek a független kiadók, illetve maguk a szerzők által kifejezetten képernyőre szánt kiadványok. Bár pontos forgalmi adatok nincsenek erről a szegmensről, iparági elemzők ebben látják a lehetséges kitörési pontot a piac számára.
(...) Pedig érdeklődés többre is lenne, ezt mutatja az e-könyv-kiadással és -készítéssel foglalkozó eClassic három éve készített, a torrentoldalakon fellelhető digitális kiadványokat feltérképező felmérése. E szerint a magyar olvasók nem csupán a hivatalosan árult köteteket törik és töltik fel a letöltőportálokra, hanem legalább ennyi vagy még több olyan könyvet digitalizálnak (házilagos barkácsmódszerekkel), amelyeket szeretnének képernyőn olvasni, de nincs belőlük elérhető változat. A kalózletöltések adataiból az is jól látszik, mennyi vásárlót veszíthetnek a kiadók egy-egy sikerkönyv esetén azzal, hogy a digitális verziót nem a nyomtatottal egyszerre dobják piacra. Még akkor is, ha a sok tízezer letöltőnek csak a töredéke adna pénzt a könyvért.
Az ár csak az egyik az elektronikus változatok terjedését hátráltató tényezők közül. Míg az amerikai piacon a nagy kiadók az Amazon online hegemóniájának megtörését célozták meg, és magasan tartják az áraikat, addig az EU-ban az is gond, hogy a digitális kiadványok nem részesülhettek a nyomtatottakra vonatkozó áfakedvezményben, ami például Magyarországon 27 helyett csak 5 százalékkal terheli meg a hagyományos könyvek árát. A korlátozást ugyan az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa október elején eltörölte, de a HVG által megkérdezett szakértők szerint nem tudni, hogy mikor és milyen mértékben "gyűrűzik be" a könnyítés hatása. Annyi bizonyos, hogy míg a hazai felmérések szerint az emberek ezer forint körüli összeget tartanának méltányosnak egy e-könyvért, a magyar kiadók általában több mint kétszer ennyit kérnek el érte (a jelenlegi toplistás címeket 2000-2500 forintért kínálják), de Csordás tapasztalatai szerint az olvasók "a szórakoztató irodalomért, ha érdekli őket, 3 ezret, míg a szakkönyvekért 10 ezret is hajlandóak kifizetni".


Jubilált az Ipolysági Városi Könyvtár - dokumentált múltjukat is bemutatjákFEL

Megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából november 23-án szervezték meg a jubileumi emlékülést az Ipolysági Városi Könyvtárban link . A gazdag programkínálattal tisztelegtek az elődök áldozatos munkája előtt, köszöntötték a helyi és a környék íróit, illetve ünnepeltek a felvidéki és magyarországi szakmabeliekkel.
A könyvtár mellett immár hatodik éve működő Ipeľ-Ipoly Galériában értékes relikviákat is felvonultató kiállítás mutatja be az elmúlt hét évtized történéseit. A fotókon valamint a felsorakoztatott tárgyi emlékeken felelevenednek a könyvtárnak helyet adó egykori épületek, a belső terek a bútorzattal és az egykori lelkes könyvtárosok.
Ugyancsak megörökítődtek a könyvtárban lefolytatott legkülönfélébb rendezvények. A neves irodalmárokkal folytatott író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, szavaló- és prózamondó versenyek, valamint egyéb népművelő és ismeretterjesztő események. Külön galéria mutatja be a városhoz, illetve a szűkebb környékéhez kapcsolódó írókat, költőket, könyvszerzőket.
A történelmi visszapillantó kiállítás teret ad a galéria korábbi kiállításainak is. Az érdeklődők fellapozhatják az intézmény krónikáit, albumait, s értékes könyvekbe is beletekinthetnek.


Biblioterápia - nem az iskolai, hanem az alkalmazott műelemzés a lényegFEL

Negyedórával a kezdés előtt érkezem a FSZEK Arany szalonjába, ahol már ekkor szép számmal összegyűltek a résztvevők. Ha ez még nem lenne elég bizonyíték arra, hogy mindenki lelkesen várja a foglalkozást, fókuszban Tóth Árpád Lélektől lélekig című versével, a mellettem ülő Katalin - aki már a kezdetektől fogva jár ide - rögtön megerősít abban, hogy a biblioterápia tényleg klassz dolog.
"Így sokkal jobban bele tud mélyedni az ember egy-egy műbe. Nem is hinnénk, mennyivel gazdagabb mondjuk egy vers, ha sokan elmondják róla a gondolataikat. Ez önismereti szempontból is sokat ad."
A biblioterápián ugyanis elsősorban nem a műelemzés a lényeg, vagy legalábbis nem az iskolai keretek között megszokott formában. Itt éppen, hogy az egyéni értelmezések állnak a középpontban; a saját érzések, gondolatok, emlékek felszínre bukkanása, megvitatása, és ami a legfontosabb, a személyiségfejlődés - a szöveg inkább csak egy eszköz mindezekhez. Ebből is adódik, hogy nem létezik rossz válasz, mindenki bátran megnyilvánulhat.
Analógiák

Egészen primitív elvek alapján működik eredményesen a finn hadsereg!FEL

- Mérnek, elemeznek, javítanak, cselekednek; mérnek, elemeznek, javítanak, cselekednek... folyamatosan. Nem ismerős ez 25 éves könyvtárimenedzsment-anyagokból? Mennyire vagyunk képesek a tanulásra? (MG)
- A siker kulcsa egy 2002-ben bevezetett rendszer, melyben rendszeres felméréseket végeznek a [finn] hadseregben szolgálók körében a tapasztalataikról, kezdve az elszállásolásuk minőségétől a felettesek vezetési képességén és a csapategységen át egészen a központi parancsnokság kommunikációjáig. Ezeket a felméréseket minden szervezeti szinten, a szakasztól a századon és a zászlóaljon át egészen a dandárig elvégzik.
Az eredményeket pedig nem csupán összesítik, hanem nyomon is követik a változásokat. Ha valahol romlást tapasztalnak, megvizsgálják, hogy azt mi okozta: egyéni probléma, vagy netán rendszerszintű hiba. "A lényeg, hogy kiértékeljük az eredményeket és megtaláljuk azok forrását. Vajon egy bizonyos konkrét esemény befolyásolta az eredményeket? Vagy egy adott személy? Bizonyos folyamatok? Ha pedig az emberek látják, hogy ez működik, az nagyban megváltoztatja viselkedésüket" - mondta Jukka Sonninen dandártábornok, a finn hadsereg kiképzési parancsnoka, aki a felméréseket is felügyeli.
Sonninen a legnagyobb eredménynek a finn tisztek vezetői képességének javulását tartja. Bár a finn hadsereg sosem volt híres a tisztek brutalitásáról, mint minden hasonlóan hierarchikus, parancsnoki láncon alapuló szervezetben, a tisztek sokszor a rangjukra hagyatkoztak, amikor parancsokat osztogattak. Most már inkább a kölcsönös bizalom a jellemző. "A katona és felettese közti kapcsolat nem alapulhat szimplán a hatalmon. Nem üvöltözöl a beosztottjaiddal, hanem normális emberként kezeled őket. Hallgatni kell azokra, akiket vezetünk, nem csak parancsolgatni nekik" - mondta Sonninen.


Konferencia-beszámoló, videón - történészek tájékoztatnakFEL

Az elhangzott előadások, kerekasztal-beszélgetések mellé előadói interjúk és fényképes illusztrációk is megjelennek abban a 20 perces anyagban, amely egy közelmúltban tartott történész-konferenciáról számol be, a konferencia után kb. másfél hónappal. Az igényesen megvágott anyag az előadások témakörei szerint sorra szólaltatja meg az előadókat. A célcsoport a történész szakma és a téma iránt igényesebb érdeklődők. Az összefoglaló NEM pipálható ki a videóközvetítéssel, azt ugyanis jóval kisebb eséllyel üli valaki végig. A sorrend inkább fordított: ha valaki érdekesnek tartja kisebb befogadói ráfordítást kívánó összefoglalót, akkor kedvet kaphat a teljes(ebb) anyag megtekintésére. (MG)
- Összeomlás, forradalom, kiútkeresés címmel az MTA BTK Történettudományi Intézete és az MTA BTK-Lendület Trianon 100 Kutatócsoportja 2018. október 12-én kerekasztal-beszélgetést és minikonferenciát rendezett az 1918-as forradalmak egyes aspektusairól.

Régebbi hírforrás(ok): Villáminterjúk a vándorgyűlésen: a KSH Könyvtár saját tartalmak előállítására fókuszál linkPraktikus

Akadozik a csapatmunka? Próbáld ki ezeket az appokat és platformokat!FEL

- ProofHub: a követhetetlen e-mail-folyamok, az elfelejtett feladatok, a tévedésből felülírt vagy törölt fájlok és a céges naptárkáosz végét ígéri. A munkahelyi mindenesben a kollégák közötti kommunikáció mellett a feladatok kiosztására és többszintű áttekintésére, valamint jelentések írására is mód van. A felületen a teljes program áttekinthető, mindenkinek a saját felelősségi szintjén. A rendszerben nyomon követhető a feladatok készültségi szintje is, sőt a munka elvégzését igazoló átadás-átvételi folyamat is helyet kapott benne. Minden felhasználó minden lépése visszakövethető, a tévedésből törölt elemek visszaállíthatók. A rendszer ráadásul összekapcsolható többek között a Google Naptárral, a Google Drive-val, az Outlookkal és a Dropboxszal is, aminek köszönhetően nem kell kukázni az addig használt szolgáltatásokat sem. Ár: 30 napos ingyenes próbaidőszak után havi 45-150 dollár; nonprofit szervezeteknek kedvezmények. Platform: web, iOS, Android
- Trello: a közkedvelt Trellónál van talán a legjobb egyszerűség--érték arány. Nem komplex rendszert kapunk vele, hanem lényegében virtuális táblák tárházát. Minden tábla egy-egy külön programot jelöl, a táblákra kitett kártyák pedig egy-egy konkrét feladatot. Az akár kisebb részfeladatokra is bontható feladatokhoz nemcsak határidőt, hanem felelőst is rendelhetünk - legyen szó nagy családi találkozó megszervezéséről vagy új céges alkalmazás fejlesztési folyamatáról. A leginkább a klasszikus windowsos pasziánszra hasonlító - és majdnem ugyanolyan szórakoztatóan is használható - Trello határozott előnye, hogy a rendszer teljes felülete elérhető magyarul is. Ár: néhány korlátozással bármeddig ingyenes; emelt szintű szolgáltatással havi 10-20 dollár felhasználóként. Platform: web, iOS, Android, Windows, macOS
- Freedcamp: a szokásos projektmenedzselő funkciók mellett több érdekes extrát is építettek. Ilyen például az ügyfélkapcsolat-menedzselő (CRM) modul, vagy az itthoni jogi környezetben sajnos nem túl hasznos számlázási rendszer. Beépített jelszókezelőjének köszönhetően nincs szükség arra, hogy vészhelyzetben e-mailben vagy Messengeren küldjük át jelszavainkat a kollégáknak. Az előre rögzített - különféle más szolgáltatásokhoz tartozó - belépési adatainkhoz néhány gombnyomással hozzáférést adhatunk a csapatunk tagjainak. A Freedcamp - némi korlátozással, de még így is rengeteg funkcióval - nemcsak bármeddig ingyen használható, hanem az ingyenes csomagra regisztrálók is jogosultak az üzemeltetői támogatásra - ők három napon belül kapnak segítséget. Ár: néhány korlátozással bármeddig ingyenes; havi 1-15 dollár felhasználóként. Platform: web, iOS, Android, Windows, macOS


Segítő szakmák képviselői - pl. könyvtáros? - előnyben: tényleg jobb adni, mint kapniFEL

Tudományosan bizonyított tény a "jobb adni, mint kapni". Ugyanis:
- Hosszabb életünk lehet, ha rendszeresen segítünk másokon
- Lelki egészségünkre is jó hatással van az önzetlenség
- Ám nem szabad mások boldogságát minden esetben sajátunk elé helyezni.
A University of British Columbia egy kutatócsoportja magas vérnyomással élő lakosokat vizsgált, mindannyian kaptak 40-40 dollárt hetente. Az egyik csoport feladata az volt, hogy magára költse a pénzt, a másiké pedig az, hogy másokra (szervezeteknek adományozzon, vegyen ajándékot egy barátjának). Három hét elteltével azok vérnyomása, akik másokra költötték a 40 dollárt, olyan nagy mértékben csökkent, mint ha elkezdtek volna edzeni, vagy áttértek volna egészségesebb életmódra. (...)
Kisszínes

Felolvasás - demonstráció és kiállás a tudomány szabadsága mellettFEL

Pénteken hét órán át olvasta fel a gender studies egyik legismertebb könyvét egy kanadai író a Parlament előtt.
A Mérce számolt be arról, hogy pénteken egy fiatal kanadai író, Jordan Tannahill a budapesti Parlament épülete elé sétált, és elkezdte felolvasni Judith Butler Problémás nem című könyvét.
Tannahill végül hét óra alatt, 8.30-as kezdéssel fél négy fele fejezte be a könyv felolvasát. A Mércének elmondta, hogy a nap folyamán számos barátja meglátogatta, sokan vittek neki teát.
"A felolvasás válasz volt a részemről arra, hogy a kormány betiltotta a társadalmi nemek tanulmányát és kiállás volt azok mellett a szexuális kisebbségek és marginalizált emberek mellett, akiket támadás ér Magyarországon. Hiszek a szavak forradalmi erejében. Azt gondolom, hogy van valami különös ereje annak az egyszerű tettnek is, amikor elolvasunk egy ilyen szöveget az elejétől a végéig." - mondta még el a hazájában a tehetséges fiatal írók között számon tartott Jordan Tannahill.


E-könyvek - egyre kevésbé e-olvasóval olvassák?FEL

Az e-könyveket olvasók is elkényelmesedtek, és kevesebben vásárolnak kifejezetten e célra szánt e-könyv-olvasót (Magyarországon a tablet sem terjedt el úgy, mint a fejlettebb országokban). Helyette inkább a mindig kéznél lévő okostelefonhoz nyúlnak - ha egyáltalán olvasni akarnak. Pedig a mobil sokkal kisebb, ráadásul vibráló képernyője korántsem olyan szemkímélő, mint a speciális könyvolvasók megvilágítás nélküli felülete.
Információforrások

Ingyenesen letölthető művészeti könyvek a Metropolitan Művészeti MúzeumtólFEL

118 dollárt kell fizetni az Amazonon pl. a "The Art of Illumination: The Limbourg Brothers and the Belles Heures" c. kötetért - vagy letöltheted a METPublications link oldalról. Az itt linkelt oldalon keresgélni is lehet katalógusukban.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu