Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/39., okt. 31.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Nem az információ, de nem is a tudás a hatalom!
* * * Ha fontos számodra az izgalmas információk profi szintű keresése * * *
Cosplay és atlantai könyvtárak a Dragon Con fesztiválon (olvasóink szavazatára)
Ha könyvtárosként eredményt akarsz elérni, többre figyelj, mint az olvasás
Megkérdeztük: A könyvtárszakmai rendezvények minősége...
Lelátó-lépcsők a könyvtári térben - több funkció kis helyen is elfér (galéria)
A kritikus gondolkodásban még nem feltétlenül jobbak a robotok (KTE-konferencia)
A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból?
Digitális tananyagokat gyűjt az iskolai könyvtár, s keresi, minden jobb a robotoknál
Természettudományi élményközpont nyílt a Békés Megyei Könyvtárban
A Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt
Tényleg a Google a keresők legjobbika?
Segíts alakítani a világ legnagyobb könyvtárának jövőjét - az alkalmasság számít
A beiratkozásig legalábbis eljutott néhány rajzfilmnéző
Könyvtár készítette wiki az etnokulturális örökség megőrzésére
Kódexek az OSZK-ban messze földről - ismét Budán
A kritikus / kritikai olvasás területei 42. - Össztűz a kritikus médiára
Macska az algyői könyvtárban
Nemzeti könyvtári honlap-történelem (Holland Királyi Könyvtár)

Analógiák

Használói élmény - analógia a profi tájékoztatáshoz hazai Michelin-csillagos éttermekből 1.
Nem a tárgyak puszta bemutatása, hanem empátia építése a cél
Miért ne kezdjünk el engedély kérni, ha szeretnénk valamit csinálni

Kisszínes

Hogyan lehet gátat szabni a csaló kutatásoknak?
Nagyot nőtt a mobilos kompetencia a magyar netezők körében

Információforrások

Negyven EISZ-es közintézményben lesz elérhető a világ legnagyobb történelmi videóinterjú-gyűjteménye
Ingyenes, nagy felbontású képek ezrei az Art Institute of Chicago-tól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Nem az információ, de nem is a tudás a hatalom!FEL

Kezdetben vala: "scientia potentia est" - azaz: a tudás hatalom. Francis Bacon 1597-ben angolul folytatta: "knowledge itself is the power" [a tudás maga a hatalom]. Michael Scharge manapság - marhaságnak tartva a tudásmenedzsmentet - azt mondja: adhatok neked tökéletes információt, vagy akár tudást, mindenféle eredmény nélkül. Az emberek ugyanis gyakran - kultúrájuk vagy a változtatás miatt félelem okán nem változnak. Ezért inkább úgy fogalmaz: a tudáson alapuló változtatási képesség egyenlő a hatalommal. [Ezzel akkor kikerültük a nem tudás, vagy a hosszú távon várhatóan rossz tudáson alapon való változtatás képességét...? - szerk.] A legtöbb ember nem képes tudását felhasználni a változtatás érdekében. [Talán mert oktatásunk túlzottan információközpontú, és a hatásgyakorlás képességére alig helyez hangsúlyt? - szerk.]
A fentieket összegezve azt mondhatjuk: a tudás - potenciális hatalom. Haszontalan, ha nincs hozzá változtatási motiváció vagy alkalmazási képesség. Ezért: a meglévő tudáson alakuló cselekvés képessége és annak akarása - ez a hatalom.
De itt társadalmi és politikai hatalomról beszélünk - az emberek vagy események befolyásolásának képességéről.
Ez a hatalom az egyik forrásból származik, a tekintélyen alapuló hatalom, más szóval a nekünk átadott hatalom-érzetnek, amely a mi cselekedeteinket befolyásolja.
Hacsak nem rendelkezünk hatalmas tekintélyen alapuló hatalommal, képesnek kell lennünk mások befolyásolására és a velük való jó együttműködésre, ha valamit el akarunk érni. A tudás megosztása a Tudásmenedzsment (KM) egyik sarokköve, de a KM nem csupán a tudás megosztása (és felhalmozásra) való. Ha olyan valakivel osztjuk meg a tudást, akinek nincs hatalma cselekedni, akkor aligha érünk célt. Ha eredményt szeretnénk, akkor tudásunk megosztása mellett, a befolyásunkat és együttműködésünket is meg kell osztanunk. Ennek eszköze a megbeszélésen alapuló vezetés.
A tudás tehát még nem hatalom. Az akarat, és a tudásra, valamint és az emberek befolyásolására való képesség (különösen a cselekvés hatalommal rendelkezők esetében) - az a hatalom. (ref.: MG)


* * * Ha fontos számodra az izgalmas információk profi szintű keresése * * *FEL

- Milyen izgalmas (nyílt) adatbázisokban lelhetsz izgalmas összefüggésekre?
- Hogyan teremts kapcsolatot emberi információforrásaiddal, s hogyan tartsd fenn velük a bizalmi kapcsolatot?
- Hogyan rendezd begyűjtött adataidat?
"Oknyomozás workshop - Humán- és adatforrások" a címe a Magyar Információbrókerek Egyesülete link
és a Direkt36 link közös programjának. A MIBE rendezvényein a térítéses információt nyújtó szakemberek és a téma iránt érdeklődők megismerhetik a rokon területek tevékenységét, módszereit,
lehetőségeit, és szakértőikkel kapcsolatba kerülve együtt is működhetnek velük.
Előadók: Pethő András (a Minőségi Újságírás Díj háromszoros tulajdonosa) és Zöldi Blanka újságíró, a Direkt36 munkatársai.
Időpont és helyszín: 2018. nov. 23., péntek; ELTE Egyetemi Könyvtár, Budapest, Ferenciek tere 6.
- Részvételi szándékodat nov. 16-ig itt jelezd: link
- Letölthető meghívó: link
- Hasznos olvasmányok a felkészüléshez: link


Cosplay és atlantai könyvtárak a Dragon Con fesztiválon (olvasóink szavazatára)FEL

A világ egyik legnagyobb sci-fi, gaming és popkulturális rendezvénye az atlantai Dragon Con. Idén a 32. fesztivált tartották 80 ezer résztvevővel. Több mint 35 párhuzamos program ment panelbeszélgetésekkel, írói közönségtalálkozókkal. A Star Trek és a Star Wars például teljesen külön programokat bonyolítottak. A témák közt megjelent az alternatív történelem, fantáziairodalom, szkeptikusok, elektronikus határok fóruma.
Atlantai könyvtárai is sokadjára szerepeltek a fesztiválon. Az Atlanta-Fulton közkönyvtár link tartotta a Dragon Con előpartit. Az eseményen volt virtuális valóság játék, drónverseny, vicces fotózás, kitűzőkészítés, 3D tollal írás és DJing demo. A könyvtár a bulival üdvözölte a program miatt a városba érkezőket. Az eseményre közel 200 résztvevő érkezett. Más atlantai könyvtárak is részt vettek a nyitóbulin. Úgy mint Clayton, DeKalb és Gwinnett megye közkönyvtárai. Ideiglenes könyvtáros pultokat állítottak fel, ahol be is lehetett iratkozni.
Georgia állam egyetemének könyvtárosa már tíz éve részt vesz a jelmezes felvonulás szervezésében is. A csoport tudósokból és tudományrajongókból áll. Jelmezeik rendszerint kitűnnek a többi közül. Idén Freddie Mercury-t választották a beöltözés témájaként.
A fesztiválon könyvbemutatókat és könyves díjátadókat is tartottak. Úgyhogy a könyvtárosok innen is értesülhetnek, mit érdemes beszerezni és mit fognak sokan keresni a könyvtárban. A Jim Henson stúdió például bejelentette, hogy sorozatot forgat Susan Dennard: Witchland fantasy regényeiből. (ref.: Habók Lilla)


Ha könyvtárosként eredményt akarsz elérni, többre figyelj, mint az olvasásFEL

Az olvasás nem a leghatékonyabb információ- és tudásforrás. Egyrészt, mert sokan gyengék benne (ezért nem túl hatékony az üzenetátadás), másrészt mert a valóság személyesebb, több csatornán történő átélése nagyobb és tartósabb nyomot hagy. Az olvasásterápia célzott segítséget nyújt de még nagyobb eredmény várható, ha azt - megfelelő szakember segítségével - személyes cselekvés valamilyen formájával ki lehet egészíteni. (MG)
- A szociodráma arra veszi rá a résztvevőket, hogy helyzetüket egy bizonyos társadalmi pozícióhoz kötődőnek lássák, amelyből a szociodráma esemény során elmozdulnak, így más, a sajátjukétól eltérő látószögből van lehetőségük értelmezni az eseményeket.
A szociodrámákon tehát közös megértés és jelentéskonstrukció folyik, ahol a résztvevők a vezetőkkel együtt értelmezik saját valós és lehetséges helyüket.
A szociodráma alapértéke ebben az értelemben a demokratikusság: azt tekinti értéknek, amit a közösség. Ebben az értelemben tehát nem is tekinteném terápiának (a szó terheltsége miatt), mert nem állítja, hogy tudná, hogy mi a normális, az egészséges társadalmi struktúra, csak azt állítja, hogy a közös jelentések konstruálása után a résztvevők számára komfortos struktúrák kitalálásában segít.


Megkérdeztük: A könyvtárszakmai rendezvények minősége...FEL

"A könyvtárszakmai rendezvények minősége..." félmondathoz kértünk kiegészítést a múlt héten. A válaszadók ilyen számban szavaztak:
5 - Nem jutok el szakmai rendezvényekre
4 - Személyes találkozásokra adnak lehetőséget
4 - Segítenek napi szakmai problémáim megoldásában
7 - Kevés a tényleg értékes rendezvény.
A szavazások száma elég kicsi, ugyanakkor arányuk nemigen változott a szavazás ideje alatt. Mindazonáltal elgondolkodtató a rendezvényekre el nem jutás motívuma, lehetséges okai, és a megoldási lehetőségek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. október 31.

Lelátó-lépcsők a könyvtári térben - több funkció kis helyen is elfér (galéria)FEL

Nagy divat a holland könyvtárakban a kétfunkciós belsőépítészeti elem, amely lépcsőként és lelátóként is használható. Községi és nagyvárosi könyvtárban egyaránt találkozhatunk vele. De akár Hollandián kívül is, pl. a most nyíló Calgary könyvtár részlegében: link Képgalériánkban - ld.: link Zuthpen, Den Helder, Amszterdam (OBA) városok és Olst község könyvtáraiból látunk példákat.
- Amszterdamban link a lelátó a büfé és a gyerekkönyvtár között helyezkedik el, így a falatozó szülők figyelemmel követhetik gyerekeiket.
- Zuthpenben link a templom belső terébe helyezett kisebb foglalkozások megtartására alkalmas építmény egyik oldalára lehet a lépcsőn felmenni. Illetve a lelátó-funkció kihasználásával a kisebb rendezvények is szervezhetők előtte.
- Olstban link a lelátó a könyvtártérben elhelyezkedő, de onnan le is választható kávézó-kocsma részre tekint. (MG)


A kritikus gondolkodásban még nem feltétlenül jobbak a robotok (KTE-konferencia)FEL

A Könyvtárostanárok Egyesületének konferenciáján a legérdekesebb talán Horváth Ádám előadása volt. Pontosan látja, hogy önmagában a digitális eszközök nem változtatják meg a tanulás-tanítás hatékonyságát, hanem teljes pedagógiai paradigmaváltásra van szükség. A pedagógus feladata átalakul. Amit kiemelnék, hogy sok mindenben már most jobbak a robotok, mint a könyvtáros, de a kritikus gondolkodás, az információkeresés technikájának "tanítása", elsajátítása-elsajátíttatása, készség szintjére való emelése, a komplex problémamegoldás, az együttműködés készségének kialakítása, és ennek támogatása a könyvtárostanárok feladata is. Nagyon remélem, hogy megfelelő továbbképzésekkel és főleg szemléletváltással meg tudja ugrani a könyvtárostanárok közössége ezt a minőségi változást - nyilatkozta Szakmári Klára.


A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból?FEL

Még minden képlékeny, de akár az ország egyik legjobb tudományos könyvtára is távozhat a CEU-val együtt. Az amerikai követség és a magyar kormány is reagált az egyetem mai sajtótájékoztatójára.
Noha szinte még semmit sem lehet biztosan tudni, mi lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) további sorsáról, de lapunk információja szerint a CEU könyvtára is költözhet, ha az egyetem is átcsoportosít majd Bécsbe.
A CEU ma sajtótájékoztatót tartott, ahol közölték, amennyiben decemberig nem történik haladás és nem sikerül megállapodni a magyar kormányzattal, úgy Bécsbe költöztetik az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait. A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten.
A sajtótájékoztatón egyébként a CEU könyvtárát és archívumát illető, a The New York Times kérdésére válaszolva Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora arról beszélt: "Mi mindenképp szeretnénk Budapesten maradni, a könyvtár, a legkomolyabb hidegháborús archívummal, itt van felettünk. A magyar kormány mindig azzal vádol, nem tartjuk magunkat a magyar törvényekhez, de hadd mondjam el, mi kizárólag azokat követve járunk el."


Digitális tananyagokat gyűjt az iskolai könyvtár, s keresi, minden jobb a robotoknálFEL

Az AKG igazgatója, Horn György és tanárai Birloni Szilvia, Nádori Gergely bemutatta azt a pedagógiai gyakorlatot, amit ők végeznek - áttérve már az új tanulásszervezésre. A lényeg a tanulón van, egyéni tanulási utak - csoportban, párban - digitálisan is. Most áll a könyvtár átalakulás előtt, már volt igényfelmérés a tanárok között és megkérdezik majd a diákokat is. Közös gondolkodás-megvitatás lesz: mit várnak a könyvtártól, milyen szolgáltatásokat? Az már látszik, hogy a könyvtár fog menni az un. kisiskolákhoz; minél közelebb a felhasználókhoz! A tanári igényfelmérésből kiderült:módszertani szakirodalmi támogatást várnak és egyfajta feladatbankot. Ezt a könyvtárosok úgy képzelik, hogy a tanárok által készített, már kész digitális anyagokat a könyvtár gyűjti, rendszerezi, szolgáltatja és hozzátesz a könyvtár által összeállított tanulást támogató anyagokat - mindenki számára elérhető módon. A rendszer kidolgozására a közös gondolkozással, a könyvtárosok ötletei alapján kerül majd sor fokozatosan, állandó visszacsatolással.A tudásmegosztás így egyre jobban működni fog. - Hangzott el mindez a Könyvtárostanárok Egyesületének konferenciáján.


Természettudományi élményközpont nyílt a Békés Megyei KönyvtárbanFEL

Megnyitotta kapuit az Ember és Környezete Természettudományos Élményközpont a közelmúltban Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. A centrumban az általános és középiskolás fiatalok egyebek mellett megismerkedhetnek az agyhullámmal vezérelt kisautóval, a 3D nyomtatással, és újrahasznosított hulladékból is készíthetnek tárgyakat.
- Legfontosabb célunk a természettudományos ismeretek élménypedagógia segítségével való közvetítése a diákok felé - nyilatkozta lapunknak az Életfa Alapítvány és a Békés Megyei Könyvtár közös kezdeményezéséről Koszecz Sándor. A projekt menedzsere, egy személyben az alapítvány elnöke elmondta, a program közvetlen és elsődleges célcsoportját az általános és középiskolás tanulók alkotják, de a közeljövőben fiatal felnőtteket, szülőket, illetve a vállalkozások képviselőit is várják foglalkozásaikra, amivel kiteljesítenék és fenntarthatóvá is tennék a munkájukat.
Az élményközpont huszonegy iskolával áll szerződéses viszonyban. A következő két évben várhatóan több mint hatezer diák vesz majd részt az egyenként legalább 10-15 órás szakkörökön. Koszecz Sándor kifejtette, a világban elementáris változások zajlanak.
A tankonyhában a fiatalok megtapasztalhatják, hogy milyen hatással lehet szervezetükre a szénhidrát, a zsír és a fehérje. A tematika köre folyamatosan tágul. Az Ipar 4.0 forradalma elnevezésű szakkör részeként a jövő technológiai változásait tapasztalhatják és érthetik meg a tanulók kísérletek segítségével. Kiderül, hogy miként működik az okosváros. A résztvevők képet kapnak az agrárrobot-építésről, a mezőgazdasági folyamatok automatizálásának kísérleteiről, az autonóm járművekről, az önvezető járművek építéséről.


A Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvénytFEL

Minden harmadik évben a Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt, amellyel bizonyos esetekben legálissá tesz olyan tevékenységeket, mint például a másolásvédelem megkerülése - amit eddig is végeztek, csak éppen nem legálisan.
Megjelent az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának legfrissebb listája arról, hogy milyen körülmények között lesz törvényes a szoftverekhez tartozó másolásvédő, digitális jogkezelő (digital rights management, röviden: DRM) rendszerek kikerülése. Az intézmény háromévente jogosult az 1998-ban megalkotott digitális szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act, röviden: DMCA) kiegészítésére vagy a korábbi kiegészítések változtatására, mely eredetileg megszabja, hogy az eszközökre telepített védelmi rendszerek kijátszása bűncselekménynek minősül. A Kongresszusi Könyvtár azonban jogosultságot kapott, hogy meghatározza a kivételes eseteket, emiatt a cégek és különböző érdekvédő szervezetek folyamatosan lobbitevékenységet folytatnak, hogy a saját érdekeikben álló kitételek jelenjenek meg vagy éppen ne jelenjenek meg a listában.
Míg például 2003-ban még csak négy törvény alóli kivételes esetet fogalmazott meg az intézmény, addig a 2018-as dokumentum kilencet megújított, és nyolc új esetet is meghatározott, sok esetben alpontokkal együtt. Ezek közül idén legfőképpen két módosítás tartott számot nagyobb érdeklődésre. Az egyik lehetőséget ad a DRM feltörésére az elromlott autós szoftverek és az elektronikus eszközök, mint például telefonok, tabletek, okosórák, routerek vagy személyi asszisztensek "házi" megjavítása érdekében - a Right to Repair kezdeményezésnek köszönhetően. Viszont valóban minden csak házilag oldható meg, mivel a DRM feltöréséhez és a termékek javításához szükséges eszközöket továbbra sem lehet árulni, az ingyenes terjesztésük pedig "szürke zónának" számít a The Register szerint.


Tényleg a Google a keresők legjobbika?FEL

Talán nincs olyan cég a techvilágban, ami nagyobb részt vállalt - és vállal most is - az internet fejlődésében, mint Google. Bár a ma már Alphabet néven működő anyacég nyolc olyan Google-termék fölött rendelkezik, amely külön-külön több mint egymilliárd felhasználót számlál (a kereső mellett az Android, a YouTube, a Gmail, a Chrome, a Maps, a Drive és a Play Store), a Google név elsősorban az alapító Larry Page és Sergey Brin által 1996-ban készült, majd két évvel később piacra dobott keresővel forrt egybe.
Az elmúlt két évtizedben több óriásvállalat is próbálta legalább megszorongatni a modern internetben kulcsfontosságú szerepet betöltő keresőmotor-egyeduralkodót, de ezek mind lepattantak a Google-ről: az első számú kereső egy 2018 szeptemberében készült felmérés szerint 92,3 százalékos piaci részesedéssel tarol a mezőnyben.


Segíts alakítani a világ legnagyobb könyvtárának jövőjét - az alkalmasság számítFEL

"Segíts alakítani a világ legnagyobb könyvtárának jövőjét. A British Library négy új igazgatósági tagot vesz fel, és a jelöltek széles választékából szeretne hallani." - írja a Nagy-Britannia nemzeti könyvtára Twitter-csatornáján. A link oldalon pedig ismertetik elvárásaikat és a kiválasztás folyamatát. Úgy tűnik, a rátermettség fontos, nem a lojalitás. (MG)


A beiratkozásig legalábbis eljutott néhány rajzfilmnézőFEL

A hétvégén országszerte ingyenes vetítésekkel ünnepelték az Animáció Világnapját. Az Országos Rajzfilmünnephez idén először a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár link is csatlakozott.
A rendezvényen többek között az idén 40 éves Kockásfülű nyúl, a Kukori és Kotkoda, a PomPom meséi és a Frakk epizódjait tekinthették meg az érdeklődők. Nagyon népszerűnek bizonyultak a kísérőprogramok is, ahol a gyerekek színezőkkel és ujjbábok készítésével tölthették az időt.
Lapunk megkeresésére Sipos Bernadett igazgatóhelyettes elárulta, hogy mivel korábban nem volt még ilyen rendezvényük, nehezen tudták megjósolni a várható érdeklődést, így örömmel látták, amikor megteltek a gyermekkönyvtár terei. Kiemelte azonban, hogy a látogatószámnál is fontosabb, amikor a résztvevők jó élménnyel távoznak, és ami a Rajzfilmünnep legnagyobb sikereként könyvelhető el, hogy az alkalmi látogatók közül többen be is iratkoztak a könyvtárba.


Könyvtár készítette wiki az etnokulturális örökség megőrzéséreFEL

Dél-Afrika Tudományos és Műszaki Minisztériuma állami politikája alapján a könyvtárak kötelesek szorosan együttműködni az őslakossággal, megteremteni a lehetőségeket a helyi nyelvek, a történelem és a kultúra tanulmányozásához, támogatni az információs és digitális írástudást.
2008-ban elsőként indult az Ulwazi (zulu nyelven Tudás) könyvtári projekt az Ethekwini (Durban) központi könyvtár munkatársának kezdeményezésére: a fiatalokat egy érthető célú, érdekes tartalmú, a népszerű kommunikációs eszközök használatát igénylő projekttel akarta becsalogatni a könyvtárba. A kerületi és a városi önkormányzat által finanszírozott közkönyvtárakkal a wikitechnológia mellett döntöttek, ahol a tartalom szerzője maga a lakosság. További cél volt az információs írástudatlanság felszámolása az őslakosság körében, a zuluk támogatása, hogy érezzék, az információs társadalom tagjai.
Az Ulwazi honlap fő fejezetei: Kultúra, Történelem, Emberek, Helyek és Hírek. Szócikket bárki írhat (zulu nyelven és angolul), a szócikkbe kerülhet fénykép, video- és hanganyag. A könyvtáraknak fontos szerepük van a helyi lakosok felkészítésében a projektben való részvételre, az önkéntesek általában munkanélküli fiatalok. Nehézséget okoz, hogy kevés a könyvtár és a könyvtáros, az önkéntesek sokszor nem megbízhatók.
A kommunikáció bővítése érdekében a projekt a Facebookon, a Twitteren és a Google+-on is elérhető. A könyvtárak a falvakban és törzsi területeken az egyetlen kulturális központok, ahol ingyenes internetelérés van, a tartalom megismerhető, és lehetséges az adatbevitel. Speciális applikáció készült a mobilok használatára, mivel a lakosság 90,7%-ának van mobiltelefonja.
A honlapon jelenleg 800 szócikk szerepel, a legnépszerűbb az Emberek és a Kultúra fejezet, ezen belül a személyes történetek, legendák, hagyományos esküvői szertartások, gyógyfüvek használata és a sörkészítés. Az eltelt 7 év alatt a honlapot 182 országból keresték fel, példáját a DAK több tartománya is követi. (A Dél-Afrikai Köztársaság közkönyvtárainak szerepe a nem anyagi jellegű etnokulturális örökség megőrzésében és népszerűsítésében; ref.: Viszocsekné P. É.)

Régebbi hírforrás(ok): Egyenlőtlenségeket csökkentő közkönyvtár Dél-Afrikában -- Germiston link

Kódexek az OSZK-ban messze földről - ismét BudánFEL

Számos különleges corvina és más díszkódex érkezik magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.
A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható Magyarországon. Igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozik a kiállításon.
A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt, amely megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. Ez a korban olyannyira jelentős gyűjteménynek számított, hogy méreteiben csak a pápa bibliotékája múlta felül. Az Itálián inneni Európa legelső és legnagyobb reneszánsz gyűjteményének tekinthető.
Kevésbé köztudott, hogy pompás itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatja be eddig soha nem látott részletességgel. Az, hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető.


A kritikus / kritikai olvasás területei 42. - Össztűz a kritikus médiáraFEL

A tényeket nem ismerni, hanem érezni kell - így tartják azok a populista, nacionalista erők, amelyek Európa-szerte a jövő májusi EP-választásokra készülnek. Ha a nyilvánosságot uralni tudják a témáikkal, akkor nyert ügyük van, ehhez azonban saját kommunikációs csatornák kiépítésére van szükségük. Az elmúlt hetekben öt másik európai szerkesztőséggel együtt a HVG is igyekezett utánajárni, hogyan igyekszik felülírni a valóságot az illiberális média. Mint kiderült, ezt a betegséget Magyarországon kívül is ismerik, legfeljebb itthon lényegesen előrehaladottabb stádiumban jár.


Macska az algyői könyvtárbanFEL

Talán meglepő, de világszerte több mint félezer macska él könyvtárakban. Hazánkban sem egyedüli, hogy egy bibliotéka állatot fogad be, Mártélyon tavaly Cicerónak nevezték el azt a kandúrt, amely a bibliotékához szegődött, az Algyői Könyvtár új kedvence pedig a Jeromos nevet kapta.
Talán meglepő, de világszerte több mint félezer macska él könyvtárakban. A leghíresebb közülük Dewey, aki 18 éven keresztül az iowai Spencer Közkönyvtárának macskája volt, róla ugyanis Vicki Myron és Bret Witter A könyvtár macskája címmel könyvet is írt. Hazánkban sem egyedüli, hogy egy bibliotéka állatot fogad be, Mártélyon tavaly Cicerónak nevezték el azt a kandúrt, amely a bibliotékához szegődött, az Algyői Könyvtár link új kedvence pedig a Jeromos nevet kapta.
Megtudtuk, amikor zárva a könyvtár, akkor az egyik munkatársuk hazaviszi a kis árvát, ám amikor nagyobb lesz a befogadott jószág, az intézmény udvarán lakik majd.


Nemzeti könyvtári honlap-történelem (Holland Királyi Könyvtár)FEL

A könyvtártörténelem közelmúltjára utal a Holland Királyi Könyvtár webes kiállítása - saját közelmúltbeli weboldalaikról. Mert örömteli ugyan, hogy Magyarországon is beindult az internet archiválása, de saját archív adatainknak mi vagyunk a legjobb ismerői. Tehát érdemes elgondolkodnunk saját könyvtártörténelmünk ezen aspektusát mennyire tartjuk nyilván, netán bemutatjuk-e. (MG)
Analógiák

Használói élmény - analógia a profi tájékoztatáshoz hazai Michelin-csillagos éttermekből 1.FEL

A használói élményt (user experience - UX) már egyszer körbejártuk könyvtári példával - ld. link link és link ), de mivel a könyvtári szolgáltatás sikere ezen alapul, most analógiásan tesszük ezt, hazai Michelin-csillagos link éttermek gyakorlatából hozva példákat. Mindezt azért, hogy megtaláljuk saját szakterületünkhöz az izgalmas analógiákat. (MG)
- Egy segédfelszolgáló mondja: Tudatosan arra kell építenem, hogy mindent tökéletesen készítsek el. Így pl. a napkin-ek és a törlőkendők élének meghajtásában, ne essen szét a kendő, a csavarás belső fele ne érjen a külső elé, ne csaljak rá hajtásnál, és ez még csak a törlőkendő-napkin. A "menü-kártyák" (dombornyomott "kártyapakli" a menün lévő ételekkel, leírásukkal angolul és magyarul) adatait kívülről kell tudnia a felszolgálóknak, feletteseik ezt ki is kérdezik. A rendelésnél ezekről választhat a vendég, aki étkezése végén meg is kapja ezt a paklit. A szokásos 18:00-s meeting megbeszélése után a séf megkever egy menü-paklit, és szétosztja a food & baverage managerek, sommelier-ek és pincérek közt; ki-ki kap 1-1 kártyát. Kérdés: az adott étel milyen alapanyagokkal készül, (fűszernövények is!), milyen borpárosítása, milyen sörpárosítása és milyen alkoholmentes koktélpárosítása van, ezek közül mindegyiket alapanyagokkal. Aki nem tudja, nem állhat munkába, ugrik a napi bére.
- Mi lehet e gyakorlat könyvtári megfelelője? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Úgy gondolod, hogy kellemes használói élményt nyújt könyvtárad? - Mérd fel! 1. link

Nem a tárgyak puszta bemutatása, hanem empátia építése a célFEL

Hampton Court kastélyát link a legtöbben VIII. Henrikhez kötik. A kiterjedt, Londontól Dél-Keletre eső létesítményben több állandó kiállítás is róla szól. Egyik ilyen pl. VIII. Henrik fiatal kora című, mely első felesége, Aragóniai Katalin kivégzéséig követi az uralkodó életét. A kiállítás három főbb szereplő - a király, felesége és Wolsey bíboros tanácsadó szempontjai szerint követi teremről teremre a történelmi eseményeket. A termek visszatérő installációja a három személy neveivel ellátott szék link . Az audioguige és a feliratok biztatnak, hogy üljünk be egy-egy székbe, és gondoljuk át a történéseket az adott személy szemszögéből. A látogató így ráeszmélhet, hogy nem egy történelem van, pontosabban a tények sorozatának legalább három nézőpontja létezik, anélkül, hogy bármelyik szempont is kizárólagos lenne. - Esetleg e többszempontúság a múzeumon kívül, netán a ma történései kapcsán is igaz lehet? (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. október 31.

Miért ne kezdjünk el engedély kérni, ha szeretnénk valamit csinálniFEL

Az MKKP nem az illegalitáshoz ragaszkodik, hanem hogy legyen minden jobb. Tudunk egy sor tanulságos történetet, miért nem kérünk engedélyeket a köztéri beruházásokra. Egy dunaújvárosi állampolgárnak például több helyi kutyás baleset után eszébe jutott, hogy milyen jó lenne, ha más városokhoz hasonlóan náluk is lennének elkerített kutyafuttatók. Felmérést végzett, amiből kiderült a létező lakossági igény. (...)
A kiásott gödröket betemettették, a passzivistákat "közösség elleni magatartásért" figyelmeztetésben részesítettek. Talán a közösségi együttélés szabályainak megsértésére gondoltak.
Szóval még nem épült meg a futtató, egyelőre nyugodtan alhat a városvezetés, Dunaújvárosban továbbra sem játszhatnak a kutyák normálisan.
Kisszínes

Hogyan lehet gátat szabni a csaló kutatásoknak?FEL

Több olyan botrányos eset is bejárta a világsajtót a közelmúltban, amikor neves kutatókról derült ki, hogy meghamisították az eredményeiket (pl. Brian Wansink, Diederik Stapel vagy Marc Hauser). Minden valószínűség szerint ezek az esetek kirívók, adathamisításra ugyanis kevés kutató vetemedik, de a tudományos csalás enyhébb módszerei, a statisztikai trükközések egyes felmérések szerint nagyon is elterjedtek: az ökológiában és a biológiában 42 és 64 százalék között, a pszichológiában 20 és 70 százalék között van ez az arány.
Mindezek hozzájárulnak a tudomány reprodukálhatósági válságához, aminek oka, hogy a neves tudományos folyóiratokban megjelenő eredmények egy része egész egyszerűen hamis. Ennek egyik jele, hogy ha megismétlünk egy kísérletet, nagy valószínűséggel nem fogjuk ugyanazt az eredményt kapni, mint az eredeti szerzők. Ez aggodalomra ad okot, és megingatja hitünket abban, hogy a tudomány jól működik, és segít megértenünk a világot.


Nagyot nőtt a mobilos kompetencia a magyar netezők körébenFEL

A Jelentés az internetgazdaságról legfrissebb kutatási jelentése a hazai felhasználók digitális képességeibe ad betekintést. A három évvel ezelőtti adatokhoz képest jól látható a mobil növekvő szerepe.
Ezúttal a digitális képességek fejlődését vizsgálta az eNET - Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" 1017 felnőtt internetező megkérdezésével. A kutatás egyik hivatkozott előzménye az Európai Bizottság 2017-es DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése, amely az Európai Unió valamennyi országában felmérte a digitális képességek szintjét, és ez alapján a magyar felhasználók átlag alatt teljesítettek. A magyarok közül 76 százalék használta legalább hetente egyszer az internetet, ami alatta marad az EU-s 81 százalékos átlagnak. Ezen belül is 26 százalék tartozott az átlagon felüli magyar felhasználók közé, míg 24 százalék az átlagos és 27 százalék az alacsony kategóriába, a további 23 százalék viszont egyáltalán nem rendelkezett digitális képességekkel az EU felmérése szerint.
Az eNET az EU-s adatokhoz képest kizárólag a rendszeres internetezők körében vizsgálta a magyarokat 2018 októberében, méghozzá hat-hat kulcstevékenységre kiterjedően. A felhasználók megadhatták, hogy a felsoroltak közül melyeket végezték már valaha "eszköztől függetlenül az interneten" / számítógépen vagy laptopon / okostelefonon vagy tableten (ld. ábra, a forráslinken). Minél több tevékenységet jelölt meg a kérdőívkitöltő, annál inkább a hozzáértő felhasználó kategóriába tartozott az alacsony (1-2 tevékenység), közepes (3-4 tevékenység), magas (5-6 tevékenység) digitális kompetencia skálán. A mérés alapján összességében az internetezők közül
- 41 százalék sorolható a magas kompetenciaszintűek közé, szintén
- 41 százalék a közepes és csak
- 18 százalék az alacsony kategóriába.
Információforrások

Negyven EISZ-es közintézményben lesz elérhető a világ legnagyobb történelmi videóinterjú-gyűjteményeFEL

Negyven magyarországi és határon túli közintézményben, megyei könyvtárakban, múzeumokban, egyetemeken és más kutatóhelyeken lesz elérhető a világ legnagyobb digitális videóinterjú-gyűjteménye. A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának Vizuális Történelmi Archívuma több mint 54 ezer életút-interjút tartalmaz genocídiumok túlélőitől és szemtanúitól.
A Vizuális Történelmi Archívum életút-interjúinak túlnyomó része a holokauszt túlélőivel és szemtanúival készült, az adatbázis azonban az elmúlt években kibővült az 1915-1923 közötti örmény népirtás, a ruandai tuszik ellen folytatott 1994-es genocídium, az 1937-38-as nankingi mészárlás, az 1978 és 1996 között guatemalai népirtás és az 1975 és 1979 közötti kambodzsai genocídium témájában készült anyagokkal. Az archívum digitalizált, indexált és percre lebontva kereshető, hiperhivatkozásokkal ellátott tartalmának kutatását 64 ezer kulcsszó; 1,8 millió név és több mint 710 ezer kép segíti.
Az archívum bemutatóján Karen Jungblut, az USC Soá Alapítvány globális kezdeményezésekért felelős igazgatója hangsúlyozta: az adatbázis több mint 114 ezer órányi, összesen 41 nyelven és 62 országban rögzített videóinterjút tartalmaz, ezzel a legnagyobb a hasonló típusú digitális történelmi archívumok között.
A adatbázisban több mint 700 Magyarországon, és több mint 1300 magyar nyelven felvett oral history interjú található, mintegy hatezer interjúalany született Magyarországon, és több mint nyolcezren beszélnek a második világháború előtti, alatti és utáni Magyarországról az interjúkban ? emelte ki.
Rafael Sidi, a ProQuest alelnöke az eseményen elmondta: az EISZ az első országos szintű kezdeményezés, amely megvásárolta az archívumhoz való hozzáférési jogot. Hozzáfűzte: ma minden korábbinál fontosabb toleranciára, a gyűlölet elutasítására tanítani a fiatalokat, az archívum ennek az eszköze is.


Ingyenes, nagy felbontású képek ezrei az Art Institute of Chicago-tólFEL

A Chicagoi Művészeti Intézet link megnyitotta digitális archívumának nagy részét a nyilvánosság számára. Így a webes használók pontosan 44,313 műalkotáshoz férhetnek hozzá ingyen, a Creative Commons Zero (CC0) licenc alapján. Az elérhető műalkotások számár tovább tervezik bővíteni.
Az Intézet a letölthetőségek túl nagy felbontást lehetővé tevő alkalmazást is biztosít a tépek részleteinek megfigyelése céljából.
A kínált tartalomban link megtalálhatók pl. egyiptomi rajzok, Seurat, Monet, van Gogh, Miro, Munch közismert alkotásai is. (ref.: MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu