Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/37., okt. 17.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Működik-e a könyvtáros szakmában a Curley-hatás?
Könyvtárosi szövegek tartalomelemzése - árulkodó sajtónyilatkozatok
Mesterséges intelligencia labort nyit könyvtárában a Rhode Island-i Egyetem (olvasóink szavazatára)
Tájékoztatásban dolgoznának leginkább a leendő könyvtárosok - ott, ahol tarolni fog a MI
Megkérdeztük: Mennyiben látod eredményesnek az Országos Könyvtári Napokat?
A szegénységen segít a tudatos nevelés valamennyit - hogyan támogassa ezt a könyvtár?
Legyen hely a csendes olvasásra - könyvtárban, vonaton (galéria)
Miért annyiba kerül az e-könyv, amennyibe?
Ha sikeres akar lenni az iskolai könyvtár: a diákokat támogatja céljaik megvalósulásában
Érzelmi intelligencia fejlesztése olvasással (ha több kell, mint mennyiségi olvasás)
Fejleszti az agyat, csökkenti a stresszt, empatikusabbá tesz - az olvasás
Rákóczifalva, Szajol - gondok és lehetőségek
34 millióból lesz kreatív oktatóterem és zeneszoba
Ment-é a pénzek által a könyvtár elébb?
Lépések Győr közkönyvtárainak egyesülésében - könyvesbolt is belefért
Cica és könyvolvasó kukac lett a kabalafigura Kozármisleny könyvtárban
Ha új munkaerőt akarsz a könyvtárba, vagy meg akarod tartania fiatalokat
Újabb egymilliárd a tatabányai könyvtárra (ennyire elszámolták?)
Még elég tág a lehetőség a könyvtárosok általi tanulás- és oktatástámogatásra (videó)
Könyvkölcsönzést számolni egyszerű - a tudástemelést mérni kihívás
Állatokon segít a miskolci könyvtár

Praktikus

E betűtípussal nyomtatva könnyebben megjegyzed a szöveget

Analógiák

Civil szervezeti minta a közös tudás, közös hozzáférés területén
Közös tudás... Valódi nemzeti konzultáció egy valóban égető kérdésről, a franciáknál
Marketing-ötlet 7. - Sikeres szolgáltatás: ha a szolgáltató az ügyfél egy húron pendülnek

Kisszínes

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt
Kormányiratok a Veritasnak. Szakmai nonszensz - mondják a levéltári vezetők

Információforrások

Új műfaj: pornóhangok - főként nőknek
Egyéni nyugdíjszámla - nézd meg, mennyi van rajta!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Működik-e a könyvtáros szakmában a Curley-hatás?FEL

Curley-hatás: elvándorolnak a közösségből a magasabb igényű emberek, akik képesek lennének a változtatásra, így hosszabb marad a csak a rendszer konzerválásában érdekelt irányító. (Bővebben : link p. 327)
Nos, feltehetően igen, de mérés nélkül nehéz véleményt mondani. A könyvtárügy kontraszelektívnek, belterjesnek tűnik, ugyanis
- évtizedek óta nincsenek átütő gondolatok, melyek az újító szándékú munkatársaknak inspirációt jelentenének
- a közalkalmazotti bérek nem versenyképesek; csak a szakmai lelkesedés maradna, de
- a szakmai hierarchia merev, az előmenetel feltétele sokkal inkább a helyezkedés, mint a szakismeret függvénye (a kontraszelekcióról ld pl.: link )
- a könyvtár jellemzően nem rugalmas munkahely az y, illetve a későbbi generációk számára
- a könyvtárak általános imázsa sokkal inkább az értékőrzést, mint az innovációt hordozza
- a közalkalmazotti (könyvtári) kötöttségekhez egy-másfél év alatt hozzáidomult munkatársak már sokkal kevesebb eséllyel tudnak más munkahelyet megcélozni
- elenyésző a szakma határain keresztül ívelő munkaerő-áramlás, amim az időnként belengetett életpálya-modell is ronthat.
Ennek alapján feltételezhető, hogy a pályaorientációs szelekció után röviddel még működhet a Curley-hatás, utána már csak kis eséllyel. A belterjes pályán maradás azonban nem az innovációt szolgálja. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Még pedikűrözni is jobban megéri, mint könyvtárosnak lenni link

Könyvtárosi szövegek tartalomelemzése - árulkodó sajtónyilatkozatokFEL

Múlt heti példánk link után lássunk két újabb árulkodó könyvtári nyilatkozatot. Ismét úgy vesszük, hogy ténylegesen elhangzottak e mondatok. Ez a feltétele az alábbi állításoknak.
1. "Az elkészült sablonok, leírások alapján helyszíni kipróbálásukra kerül sor" - A tudatos vagy tudat alatt személytelenítő névszósítás a bürokratikus, hivatalos, tudományos szöveg jellemzője. Egy szakfolyóirat sikkében természetes, viszont ha átlagos könyvtárosok a célcsoport, akkor téves kommunikációra, tudatos vagy tudat alatti felsőbbrendűségre, netán félelemre utal. Névszósítás nélkül a fenti mondat: Az elkészült sablonokat, leírásokat a helyszínen próbáljuk /-ják ki. Azaz, ilyen módon bele kell fogalmazni a cselekvő felet, ami egyben felelőst és a számonkérés lehetőségét is jelez. Ez elől azonban vannak, akik inkább elzárkóznak.
2. "a könyvtáraknak is közeledni kell a digitális világ felé" olvashatjuk egy rendezvényről. Őszinte mondat: implicit (nem közvetlenül kimondott, hanem logikailag kikövetkeztethető tartalom) jelentése: a könyvtárak nincsenek a digitális világban, sőt, a felé való közeledés sem egyértelmű, hiszen ennek a szükségét fogalmazza éppen meg. (Ha közeledne, akkor nem lenne szükséges a "kell" használata.) A mondat a korábbi, ma már nem létező könyvtári stratégiai tervet cáfolja, mely kijelentette: "A könyvtár az információs társadalom alapintézménye". Most a fenti mondat alapján megtudtuk: soha nem volt az, viszont jó lenne, ha végre elindulja felé. [Szerkesztői vélemény: a könyvtár halad az információs társadalom felé, de nagyon tétován, esetlegesen, rendszeresen le-lemaradva.] (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Képesség- és ismerethiányról árulkodó könyvtárosi nyilatkozatok - tartalomelemzés link

Mesterséges intelligencia labort nyit könyvtárában a Rhode Island-i Egyetem (olvasóink szavazatára)FEL

Szeptemberben Mesterséges intelligencia (MI) labor nyílt a Rhode Island-i Egyetem könyvtárában link . Korábban sok MI kutatóközpont nyílt már, de ez az első egyetemi könyvtári változat. Ráadásul minden tanszék, hallgató és kutató számára nyitott. Az alapítók szerint máshol a laborok inkább kutatóknak szólnak. Nem feltétlenül oktatni szeretnének. Itt viszont aktív párbeszédet szeretnének kezdeményezni az MI-ről.
Az egyetemi könyvtáron belül az MI labor az alkotóműhely mellett található. Ezzel is szeretnék támogatni a tantárgyakon átívelő együttműködést. Továbbá az integrációt diplomások és még nem diplomások között. Az egyetem kérdőíves kutatása szerint ugyanis az MI érdekli a hallgatókat leginkább. Így a laborban tanulhatnak, megvitathatnak kérdéseket és problémákat.
A labort a The Champlin Foundation támogatta 143 ezer dollárral. Kialakították a munkaállomást egy Nvidia DGX-1 szerverre és hat Lambda Tensorbook laptoppal. Előre telepítettek rá többféle mély tanuló (deep learning) keretrendszert. Az eszközpark része még a Jetson TX2 fejlesztői készlet, Amazon Echo és Google Home Mini. Tervbe van még véve programozható robotok és drónok beszerzése.
Már 20-30 kurzussal kapcsolatban jelezték az igényt, hogy használnák a labort. Ennek a logisztikája viszont még kidolgozás alatt van. Egyelőre a műszaki tudományokkal foglalkozó képzőhelyek tartanak itt órákat 406 hallgatónak. Például hordható IoT-val foglalkozó kurzuson egészségügyi és fitneszadatokat gyűjtő eszközöket tervezhetnek. A neurális mérnöki kurzuson az agy elektromos aktivitásával működtethető robotokkal foglalkoznak. Terveznek külön adattudományi alapképzést is a laboron keresztül.
A könyvtár ezenkívül egy tanácsadót is felvenne. Ha a laborban éppen nincs kurzusok, akkor bárki ismerkedhet az eszközeivel. A labor alkotótérként is használható, ahol a látogatók együttműködhetnek projekteken. A könyvtár technológiai vezetője szerint a diákok könnyebben felfedezik az új technológiákat, ha azt más hallgatókkal közösen tehetik. (ref.: Habók Lilla)


Tájékoztatásban dolgoznának leginkább a leendő könyvtárosok - ott, ahol tarolni fog a MIFEL

2010-ben, 2011-ben és 2017-ben követéses felmérés készült a hazai könyvtáros hallgatók pályaképéről. Habók Lilla és Szabó Gábor tanulmányukban...
... A hallgatókat megkérdeztük arról is, hogy a könyvtári munka melyik ága érdekli őket leginkább, de ehhez nem kapcsoltunk hipotézist ebben a kutatásban. A válaszokat tartalomelemzéssel megnéztük a kitöltések évfolyama szerint, amelyből jól látható, hogy a tájékoztatás és a feldolgozás a legnépszerűbb terület. Sok könyvtáros-hallgató egyszerre több munkakört is megjelölt, gyakran a tájékoztatást és a feldolgozást egyszerre, de az összehasonlíthatóság kedvéért a 9. ábrán [ld. a forráscikket] a százalékos arányt tüntettük fel, hogy melyik munkakört hányan említették az adott mintában. Míg 2010-ben döntő többségben a tájékoztatást írták be a válaszadók a szabad szöveges mezőbe (63% említette), addig a másik két évben ennél nagyobb volt a megosztottság. Bár 2017-ben is többen voltak a hallgatók közül, akik tájékoztatóként szeretnének inkább elhelyezkedni (55%), addig 2011-ben valamivel a feldolgozás irányába billent a mérleg a válaszok szerint (43% a 39%-hoz képest).
- A könyvtári tájékoztatás nagyot zsugorodott az utóbbi 20-25 évben a hazai könyvtárakban is. Ezen a területen várhatóan a mesterséges intelligenciáé lesz rövidesen a fő szerep, ld. pl. link vagy link . (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tájékoztató robotot okosítanak a kínai kolostorban link Mesterséges intelligencia tájékoztat, pl. a Plázacica link Nincs mese, a mesterséges intelligencia tájékoztat és befolyásol link

Megkérdeztük: Mennyiben látod eredményesnek az Országos Könyvtári Napokat?FEL

Mennyiben látod eredményesnek az Országos Könyvtári Napokat? - tettük fel az idén ismét a kérdést. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
3 - árt, mert nem tudunk elég megnyerőek lenni
12 - egyáltalán nem hozza vissza a befektetett energiát
16 - inkább eredményes
5 - kevésbé eredményes
8 - nagyon eredményes.
Az immár 7 éve feltett kérdésekre adott eredmények közös diagramban: link .
Úgy tűnik, hogy a rendezvény válaszadói megítélése többnyire stabil. Az össz-elégedettség mérsékelt maradt az évek során. Mindezt ha összevetjük a használók számára, akkor azt kapjuk, hogy a rendezvény nem képes a használók számának növelésére, esetleg a szinten tartáshoz járulhat hozzá. E kérdésre választ azonban alapos felmérés tudna választ adni - illetve alapot teremteni az eredménnyel nemigen járó koncepció javítására. (MG)


A szegénységen segít a tudatos nevelés valamennyit - hogyan támogassa ezt a könyvtár?FEL

Helen Pearson TED-előadása: - (...) az első szabály: ne szülessünk szegény vagy küszködő családba, mert azokra a gyerekekre általában nehezebb sors vár. Majd azt is mondtam, milyen fontos a nevelés s hogy a jó nevelés segíti a gyerekeket a rossz esélyek s bizonyos kezdeti hátrányok leküzdésében. De várjunk csak! Ez azt jelenti, hogy a szegénység semmi szerepet nem játszik? Mondhatják: nem számít, ha a gyerek ugyan szegénynek született, de szülei gondoskodók, s így minden jóra fordul. Nem hiszem, hogy ez igaz. A tanulmány kimutatta, hogy a szegénység s a nevelés számít. Ezt számokkal igazolja az egyik kutatás, amely állandó szegénységben élő gyerekeket vizsgált iskolai előmenetelük tükrében. Az adatok kimutatták, hogy bár a szülők mindent jól csináltak: idejében fektették le őket, naponta olvastak nekik s í.t., ez csak bizonyos mértékig segít. A jó neveltetés csak 50%-kal csökkentette a gazdag és szegény gyerekek közötti oktatási űrt. Eszerint a szegénység tartós sebet hagy maga után, ezért ha a jövő nemzedékének valóban sikert s jólétet szeretnénk biztosítani, akkor a gyerekszegénység elleni küzdelem elsőrendű fontosságú.
(...) Elmondom, mit tettem ezek ismeretében. Az ügy kissé kínos. Rájöttem: annyit dolgozom, és a sors fintora, tanulok és írok erről az elképesztő brit gyerekkutatásról, hogy volt nap, amikor alig tudtam beszélni saját brit gyerekeimmel. Ezért otthon bevezettük a beszélgetőidőt, ami végül is csak 15 perc, amikor társalgunk a fiainkkal. Igyekszem megtudni, mi történt aznap, és kimutatom, hogy értékelem iskolai munkájukat. Gondoskodom róla, hogy mindig legyen olvasnivalójuk. Tudtukra adom, hogy szívemen viselem jövőjüket, hiszem, hogy boldogok lesznek, s nagy dolgokat visznek véghez. Nem tudom, ezek közül minek lesz jelentősége, de elég biztos vagyok, hogy kárukra nem lesz, és talán még jót is tesz nekik.

Régebbi hírforrás(ok): Az olvasás, jó nevelés felezi a későbbi nehéz sors esélyét - gyerekszegénység a másik 50% link

Legyen hely a csendes olvasásra - könyvtárban, vonaton (galéria)FEL

Visszatérő diskurzustéma: csendes, vagy hangos legyen a (köz)könyvtár? Vö.: link - Úgy tűnik, az is-is állapot a nyerő: legyen lehetőség a zajosabb közös munkára és az elmélyült tanulásra, olvasásra egyaránt. A szolgáltatók mindkét igényt igyekeznek kielégíteni, legyenek azok könyvtárak, vagy éppen vasút. Képgalériánkban link a példák:
- Deutsche Bahn (Német Vasutak), vagon, csendes részleggel
- Muraszombat link - helyiség csendes olvasásra; felirat: itt csendben olvasunk
- Nederlandse Spoorwegen (Holland Vasutak), IC-vagon, csendes részleggel
- OBA link - Amszterdam közkönyvtára, Javaplein fiókkönyvtár.

Hírforrás: KIT-információ
2018. október 17.
Régebbi hírforrás(ok): Bontakozó vita: csendes vagy hangos legyen a brit könyvtár? link ; Egyetemi könyvtár: az egyetlen intézmény, amely csendes teret biztosít link

Miért annyiba kerül az e-könyv, amennyibe?FEL

A szeptember végén megjelent cikkre (link reflektálok ebben a szösszenetben - írja Tót Barbara.
- Nagyon szép könyvtárosi és olvasói elképzelés, hogy az e-könyv legyen pár száz forint, de ez nem reális - és főleg nem rossz kiadói hozzáállás kérdése. Nézzük meg, hogy milyen költségekből épül fel egy könyv?
- nyomtatási költségek - kb. 10-20%
- szoftver-költségek
- a könyvön dolgozó emberek (borítótervező, szerkesztő, fordító, író) személyi ráfordítása
- jogdíjak (ügynökségek, borítóképhez, illetve tipográfiához szükséges jogok megszerzése) - 7-8% eladott példányonként
- terjesztői jutalék - >50%
- marketing-költségek
- logisztikai költségek (szállítás, raktározás stb.)
- ÁFA (5%)
Remek, nagyjából ezzel meg is volnánk. Egy átlagos könyv árképzése legfőképp ezek miatt alakul.
Milyen költségekből épül fel egy e-könyv?
- szoftver-költségek
- a könyvön dolgozó emberek (borítótervező, szerkesztő, tördelő, fordító, író) személyi ráfordítása
- jogdíjak (ügynökségek, borítóképhez, illetve tipográfiához szükséges jogok megszerzése) - 25% eladott példányonként
- terjesztői jutalék - 30-35%
- marketing-költségek
- ÁFA (27%!)
A nyomdai és a logisztikai költségek kiesnek, viszont az ÁFA 5% helyett 27%, mert az e-könyv számítógépes szoftvernek számít. Továbbá egy nyomtatott könyvhöz tartozó előnézeti kép nem feltétlenül olvasható jól e-book formátumban, így sokszor ehhez is teljesen újra kell tördelni az elkészült művet. Ráadásul - a nyomtatottal ellentétben - egy e-könyv lehet interaktív, külső és belső hivatkozásokkal lehet és néha kell ellátni. Ez ismételten plusz munkaórákat jelent.
Tehát, ha legközelebb valaki megkérdezi, hogy miért nem fillérekért osztogatják a kiadók az elektronikus formában közzétett könyveiket, illetve miért nem teszik ezt azonnal, itt a válasz.
- egy a kiadókkal kommunikáló könyvtáros.

Hírforrás: Tót Barbara
2018. október 17.

Ha sikeres akar lenni az iskolai könyvtár: a diákokat támogatja céljaik megvalósulásábanFEL

9071 hetedik osztályos diák részvételével készítette el 2018-as pályaorientációs kutatását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Az országos felmérés a fiatalok továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődése mellett a szülők gyermekük jövőjére gyakorolt hatását is vizsgálta. A fiatalok egy biztos munkahelyre vágynak, ahol sokat lehet keresni.
Terveiket tekintve a diákok 36 százaléka szeretne főiskolai vagy egyetemi diplomát szerezni, őket követik a szakma és érettségi után érdeklődők (23 százalék), 15 százalék szakképzettség megszerzésében gondolkodik, 12 százalék pedig szakgimnáziumi érettségi letételét tervezi. A megszerzendő végzettséggel kapcsolatban a megkérdezettek negyedének azt tanácsolták a szülei, hogy szerezzenek szakmát és érettségit. Hasonló arányban szorgalmazták a diplomát, 22 százalékukra pedig a szülők rábízzák a választást. Megfigyelhető, hogy a tanácsok összefüggésben vannak a szülők iskolai végzettségével: a sajátjukhoz hasonló pályát képzelnek el gyermekeiknek is.
Az adatok szerint a professzionális sport és az állatgondozás a legnépszerűbb jövőbeli foglalkozás a diákok körében (32-32 százalék), de a számítógépen végzett munkát és a szakácsmesterséget is 30 százalékuk jelölte meg válaszlehetőségként. Munkájukkal kapcsolatban a legtöbben a biztos munkahelyet és a magas kereseti lehetőséget tartják a legfontosabbnak, de elengedhetetlen számukra, hogy jó viszonyt ápoljanak a kollégáikkal és érdekes legyen a munkakörük.


Érzelmi intelligencia fejlesztése olvasással (ha több kell, mint mennyiségi olvasás)FEL

Ki a nagyobb szemét, Mr. Darcy vagy Heathcliff? Neves angol írók szerint ideje megfosztani őket a romantikus hős státuszától.
Alaposan megtépázták Mr. Darcy hírnevét egy vasárnap Cheltenhamben tartott irodalmi fesztiválon. Dolly Alderton író szerint ez az öntelt Jane Austen-karakter az a fajta vérbeli érzelmi manipulátor, aki a gunyoros, bóknak álcázott sértéseivel aláássa egy nő önbizalmát, hogy az még inkább vágyjon a tőle érkező elismerésre. Erre a viselkedésre az angol nyelvben már külön kifejezés is van: "negging".
A negging kapcsán olyan megjegyzésekre kell gondolni, mint amikor egy férfi odamegy egy nőhöz például egy prezentáció után, és azt mondja:
Milyen jó humorral adta elő ezt a komoly témát - a nők nem szoktak ilyen viccesek lenni.
"Elég elfuserált dolog, hogy Mr. Darcy lett a nagy romantikus hős, mert ez mind a mai napig alattomosan befolyásolja a randizási szokásokat" - mondta Alderton. Az írónő például azt az esetet idézi a regényből, mikor Mr. Darcy azt mondja Elizabethről - de úgy, mikor a lány is hallja -, hogy nem néz ki rosszul, de nem elég szép ahhoz, hogy őt (már Mr. Darcyt) megmozgassa.


Fejleszti az agyat, csökkenti a stresszt, empatikusabbá tesz - az olvasásFEL

Az olvasás hatásairól már számos tanulmány született, most azonban azt vizsgálták, mi a helyzet, ha a gyerekek környezetében vannak könyvek.
Az olvasás fejleszti az agyat, csökkenti a stresszt, sőt empatikusabbá is teszi az embert. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Joanna Sikora vezette kutatócsapata azonban azt vizsgálta, hogy milyen jótékony hatása van annak, ha valaki könyvekkel teli környezetben nő fel. Úgy tűnik, hogy a gyerekek otthonában található könyvespolcoknak, kis könyvtáraknak még a felnőttkorban is érezhető a hatásuk. A kutatásról Alison Flood számolt be a The Guardian hasábjain.
A Social Science Research -ben publikált kutatásban 160 000 felnőtt vett részt a világ 31 országából, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Angliából, Ausztráliából, Törökországból, Japánból vagy Chiléből. Az alanyok az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérési Programjának (PIAAC) kérdőíveit töltötték ki. Ez a teszt a szövegértési és elemi olvasási készséget, a számolási készséget vizsgálja, illetve a problémamegoldó készséget információ-technológiai környezetben.
A 25 és 65 éves kor közötti résztvevőktől azt kérdezték, hogy megközelítőleg mennyi könyv lehetett a házukban, amikor 16 évesek voltak.
A kutatók szerint az otthoni könyvtár mérete ugyanis jól jelzi a kutatók által "könyvközpontú szocializációnak" nevezett jelenséget. A válaszokban előre megadott sávok közül választhattak a teszt kitöltői a "kevesebb mint 10" és az "500-nál több" közötti tartományban.
A norvégok könyvespolcain 212 kötet található, míg a törököknél ez a szám 27.
- Na most szólj hozzá! : link


Rákóczifalva, Szajol - gondok és lehetőségekFEL

Rákóczifalván akad bőven olvasnivaló a könyvtárban, és programot is gyakran szerveznek, de mint Császiné Csáti Réka, a Varsány Közösségi Ház és Könyvtár link vezetője kifejtette, a megyei könyvtárral nem tudnak és nem is akarnak konkurálni.
Sokan itt is, ott is tagok, az olvasni szeretők pedig szívesen jönnek a helyi intézménybe. Folyamatosan bővítik a könyvállományt, az olvasók igényéhez igazodva.
A Szajoli Közösségi Ház és Könyvtár link vezetője, Czékmási Csilla arról számolt be, hogy évről évre csökken az olvasók száma, bár ez máshol is tapasztalható, és nem valószínű, hogy a megyeközpont közelsége lenne az oka.
- Ha nincs meg nálunk egy könyv, hozzájuthatnak itt is könyvtárközi kölcsönzéssel, ez egy jó szolgáltatás ? hangoztatta Czékmási Csilla.
- Zömében az ötven éven felüliek kölcsönöznek, a 25?50 éves korosztály kevésbé aktív. A középiskolások inkább az iskolai könyvtárban keresik, amire szükségük van, a családosok idejét pedig a munka mellett a gyerekek, a háztartás teendői veszik el az olvasástól.
A besenyszögiek közül is sokan tagok a helyi mellett a szolnoki könyvtárban is, bár a településen jó a szolgáltatás és sok a program.
Danyi Gyuláné, a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője azonban úgy véli, az olvasói létszám csökkenése sokkal inkább annak tudható be, hogy a fiatalok sokkal szívesebben olvasgatnak a neten, amit okostelefonnal bárhol megtehetnek, és könyvtárba inkább csak akkor mennek, ha valami olyan iskolai feladatot kapnak.


34 millióból lesz kreatív oktatóterem és zeneszoba FEL

34 millió forint uniós támogatásból fejlesztik a Németh László Városi Könyvtárat link . Ismét lesz benne zeneszoba is. Már most látszik, hogy határidőre nem lesz kész.
A fejlesztés során felújítják a könyvtár két használaton kívüli helyiségét annak érdekében, hogy ott oktatóterem és zeneszoba létesülhessen. Az épületrész a teljes felújítás során épületenergetikai korszerűsítésen, épületszerkezeti megerősítésen és a tetőszerkezet felújításán esik át.
Korszerű berendezésekkel bővül a könyvtár eszközparkja: így vásárolnak 1 interaktív táblarendszert, kiegészítő eszközökkel, 10 számítógépet asztalokkal, székekkel, 2 laptopot, 10 nagyobb méretű táblagépet tokkal, 12 headsetet. A pendrive, a digitális fényképezőgép, a nyomtató és a szkenner használatának elsajátítása szorosan a tanfolyami tematika része, így nélkülözhetetlenek a teremből. A látássérültek eszközhasználatának megkönnyítése érdekében speciális tabletet és képernyőolvasó szoftvert, valamint az eszközök tárolására egy zárható szekrényt szereznek be.
A 10 táblagép a kicsik digitális kompetenciájának fejlesztését is szolgálják. Részükre külön gyermeksarok létesül gyerek asztalokkal, székekkel, puffokkal.


Ment-é a pénzek által a könyvtár elébb?FEL

... az egész rendszer arra optimalizál, hogy minél gyorsabban költsék el a pénzt, és nem arra, hogy az legjobban hasznosuljon. Így ez a folyamat egyrészt beindítja a járadékvadászatot (különösen a közvetlen céges támogatások esetében). ... az a tény is ösztönözheti ezt a magatartást, hogy az uniós pénzeket úgy kezeljük, hogy az "úgysem a mi pénzünk" ...
Az állam óriásira hízott, miközben a kormányzás minősége jelentős romlásnak indult, legalábbis ezt mutatja a WGI index - sorolta Bod Péter Ákos. Az államnak egyre nagyobb a szerepe a gazdaságban.
Ezzel párhuzamosan azonban a korrupciós kockázat is egyre nagyobb, ezek között leginkább az egyajánlatos beszerzések EU-átlag feletti aránya, az uniós átlagnál jóval nagyobb arányú hirdetmény nélküli beszerzések, a testre szabás, az összeférhetetlenségi ügyek, illetve - "magyar sajátosságként" - a 3-4 ajánlatos "látszatversenyek" szerepelnek - sorolta a TIM ügyvezetője.

Régebbi hírforrás(ok): Miért okozhatnak károkat a könyvtártámogatási pályázatok? link Járadékvadász vs. teljesítményelit könyvtárak, könyvtárosok, szervezetek, intézkedések link

Lépések Győr közkönyvtárainak egyesülésében - könyvesbolt is belefértFEL

Horváth Sándor Domonkos: - A volt városi könyvtár és a megyei egyesítése 2013-ban a törvény szellemében történt, mivel megyeszékhelyen csak egy könyvtár működhet. Ez a házasítás végül nagyon szerencsésen alakult. Kezdődött a humán szemlélet formálásával, mert először a két könyvtár eltérő szellemiségű munkatársi gárdáját kellett azonos nevezőre hozni. A munka sok tanulságot hozott, benne az egyirányú cselekvés rendkívüli erejével. Mindehhez járult a kultúrára, a kultúrán belül az ötletekre, a jó elképzelésekre fogékony és segítőkész városvezetés a szükséges források rendelkezésre bocsátásával. Ezek együtt eredményezték a könyvtári munka látványosabb és szemmel közvetlenül kevésbé érzékelhető fejlődési fázisait.
Riporter: - Lényegesen változott a győri, Baross úti volt megyei könyvtár arculata is. Milyen elképzelések jegyében lehetett megújítani?
HSD: - Az utóbbival, a kevésbé láthatóval kezdeném, ide sorolható az informatikai rendszer összehangolása, továbbá nem mellékesen a folyóirat-állomány digitalizálási lehetősége is. Jellemző példa erre, hogy például a Kisalföld példányai 1957-től hamarosan 2010-ig teljes szövegű kereshetőséggel elérhetőek lesznek. Fontos adat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával ötven megyei települési könyvtár modernizációját tudtuk végrehajtani, mindegyiket a mai követelményeknek megfelelő térelhelyezésekkel.
A Győr Projekt Kft.-vel együttműködve pedig a bejárat mellett tavasszal megnyílt a lokálpatrióta könyvesbolt, helyi szerzők alkotásaira alapozva. Lesznek még kisebb szépítési fázisok is, és ezzel a rekonstrukció nem ér véget, mert a Herman Ottó utcai részleg modernizálására komoly pályázatot nyújtunk be. Ha a remények szerinti támogatás megvalósul, teljes körű megszépülésről beszélhetünk majd.
HSD: - A számokból ítélve úgy látjuk, szinten tudjuk tartani az olvasási kedvet. Egyszerűen fogalmazva ma Győr minden lakosára évente dokumentáltan legalább két könyvtári kötet kölcsönzése jut.


Cica és könyvolvasó kukac lett a kabalafigura Kozármisleny könyvtárbanFEL

Egy tizenegy éves kislány, Dura Fanni alkotását találták a legjobbnak a szervezők.
Megtalálták a városi könyvtár gyermekrészlegének kabalafiguráját a baranyai kisvárosban. Az ötlet onnan származott, hogy Kósik Melinda könyvtáros pár évvel ezelőtt még egyetemistaként hallott egy hasonló kezdeményezésről, amit a Tudásközpont Gyermekkönyvtára hirdetett meg. Mikor a Kozármislenyi Városi Könyvtárban kezdett dolgozni, gondolta kellene egy kedves figura a gyerekkönyvtári részlegnek.
- Innen jött az ötlet, hogy gyerekekkel terveztessünk egy kabalafigurát - mesélte az ötletgazda. - Ebben találtam egy nagyon jó partnert, a SurreArt csoportot. Ez egy szabad gyermeki alkotást támogató vállalkozás, melynek a vezetője Kis Buchberger Petra.
Összeültek, és elindult az ötletelés, tervezgetés. Elkészült a plakát, amit a könyvtár Facebook-oldalán hirdettek meg. És lassan jöttek is a színes rajzok, ötletes figurákkal. Kismalacok, tündérek, macskák, egerek érkeztek a könyvtárba.
A 6400 lakosú kisvárosban sokáig egyben működött a városi és az iskolai könyvtár, majd három éve kettévált. A városi könyvtár a Kozármislenyi Művelődési Házba költözött. A könyvtár jelentős könyvállománnyal rendelkezik, több mint 4600 könyvből válogathatnak az érdeklődők. Sok színes programmal próbálják becsalogatni a helyieket. Kiállításokat, beszélgetéseket szerveznek és naponta egy-két könyvet ajánlanak Facebookon az olvasni vágyóknak.


Ha új munkaerőt akarsz a könyvtárba, vagy meg akarod tartania fiatalokatFEL

Mi, X generációs munkavállalók azzal a tudattal léptünk be a munkahelyük ajtaján, hogy innen megyünk nyugdíjba, ezért gondolatban előre végig pörgettük, hogy miért lesz jó itt dolgozni. Előre elköteleződtünk. Az elkötelezés feladata az ifjabb generáció esetében a vezetőikre vár. El kell adni az Y-osoknak a szakmai-, munkahelyi célokat! Miért jó, miért értelmes az, amit csinálunk? Érzékeltetni kell vele, ha egyre profibbá válik a munkájában. Idővel megszereti a közösséget, és nem az anyagiak lesznek a fő szempont számára - ajánlja Fekete Zsombor.
- Az Y generáció jellemzői és javaslatok velük kapcsolatban: ld. a forráscikket.


Újabb egymilliárd a tatabányai könyvtárra (ennyire elszámolták?)FEL

Tatabányán a József Attila Megyei és Városi Könyvtárának fejlesztésére jutott további 1 milliárd forinthoz úgy, hogy az idei költségvetést 285 millió, míg a jövő évit 715 millió forint terheli. Egy tavaly márciusi kormányhatározat erre az évre 669 millió, míg 2019-re 633 millió forintot irányzott elő erre a célra.


Még elég tág a lehetőség a könyvtárosok általi tanulás- és oktatástámogatásra (videó)FEL

Stiblár Erika mondta először: irodalmi pedofília az, amikor idősebb gyerekeknek szóló könyvet kapnak kézbe fiatalabb gyerekek. Az esik meg gyakran a pl. A kis herceggel - mondta Gombos Péter egy salgótarjáni szakmai napon.
A magyartanárok irodalomajánlása lényegében 7 könyvre terjed ki (1999) pedig sokkal-sokkal nagyobb a kínálat. A középiskolások keresik leginkább a kortárs irodalmat.
Az ország középső és Észak-nyugati körzeteiben találjuk a legtöbb könyvtári tagot, az Kelet-Magyarországon a legkevesebbet. A szövegértés is nagyjából ezt a megoszlást követi.
A magyar felnőtt társadalom csaknem egyötöde számára a könyvtáros idegen, ismeretlen személy.
... volt hallható ismét az Én könyvtáram vidéki roadshow-ján.


Könyvkölcsönzést számolni egyszerű - a tudástemelést mérni kihívásFEL

Az Országos Könyvtári Napok ünnepélyes zárórendezvényén adták át az Év Olvasója díjakat a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az év olvasója több mint százötven könyvet kölcsönzött ki egy év alatt - derült ki a díjátadó ünnepségen.
Az Év Olvasócsaládja díjat a Juhász család kapta. A négygyermekes család minden tagja ugyanis nagyon fontosnak tartja az olvasást, a könyveket. Rendszeresen járnak a könyvtárba kölcsönözni, és a könyvtár által szervezett rendezvényeket is látogatják. A nagymama és a nagypapa is örömmel kíséri el az unokákat a Gyermekbirodalomba - ismertette az igazgató.
Az év olvasóközösségének járó díjat a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola 4. b. osztálya nyerte. - Az Év Olvasója díjak történetében először adtuk ki ezt a díjat, annak az osztálynak, amelynek tagjai a legtöbb alkalommal látogatták könyvtárunkat. A lelkes csapat osztályfőnöke Táborosi-Gálné Tarjányi Lenke, akinek szeretnénk megköszönni, hogy osztályát az olvasás fontosságára és a könyvtár szeretetére neveli - hangsúlyozta az átadóünnepségen Kállainé Vereb Mária.
Az Év Olvasója díjat Száraz-Nagy Andrea érdemelte ki azzal, hogy az elmúlt esztendőben a legtöbb könyvet kölcsönözte ki a könyvtárból.
- Andrea nyolcéves korától rendszeres olvasója, használója a könyvtárunknak. A fantasztikus és a romantikus irodalmat kedveli, de sok kézműveskedésről szóló könyvet is kölcsönzött. A Színezőklubunknak is oszlopos tagja. Mindig vidáman, jó kedvel tér be hozzánk. Statisztikánk alapján felnőtt olvasóink közül az idei évben ő kölcsönzött intézményünkből a legtöbbet, szám szerint 152 dokumentumot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán - ismertette az igazgatónő.


Állatokon segít a miskolci könyvtárFEL

Sok-sok zsáknyi adomány gyűlt össze a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány pártfogoltjai javára meghirdetett akció keretében.
Praktikus

E betűtípussal nyomtatva könnyebben megjegyzed a szövegetFEL

Főleg az iskolások lehetnek az ausztrál tudósok által készített betűtípus legnagyobb nyertesei, az új font ugyanis segít, hogy a leírt szövegeket könnyebben megjegyezze az olvasó. 400 diákon tesztelték, meglepő eredmény született.
A legtöbben talán nem is gondolnánk, hogy az elolvasott szöveg megjegyzéséhez bizony a használt betűtípusnak is köze van. Legalábbis erre jutottak az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói a Sans Forgetica nevű font tanulmányozása közben.
Egy teljesen új betűtípusról van szó, amelyet az intézmény munkatársai készítettek, és mivel különleges fejlesztésről van szó, több szempontból is eltér a "rendes" betűktől. A vele írt szöveg egyrészt balra dől, másrészt a betűk nem teljesek, ugyanis lyukak vannak köztük, így első pillanatra olyan, mintha egy befejezetlen írással lenne dolga az embernek.
A furcsa kialakítás persze nem a véletlen műve: a kutatók szerint agyunkat sokkal jobban megdolgoztatja a hétköznapitól nagyban eltérő forma, de annyira azért mégsem, hogy rontsa az olvasási élményt. Hatása ugyanakkor mégsem itt, hanem a memória terén érzékelhető: az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a Sans Forgeticával írt szövegeket könnyebb megjegyezni, illetve erre utal a vele végzett kísérlet eredménye.
A betűtípus egyébként bárki számára letölthető link és feltehető a számítógépre. Mi több, ingyen.
Analógiák

Civil szervezeti minta a közös tudás, közös hozzáférés területénFEL

A legkeresettebb információ nem könyvekben, hanem emberfejekben van; régóta tudott, megmért, bizonyított tény. Kérdés, a könyvtárak beérik-e a nem legfontosabb forrásokkal, vagy a legfontosabb is érdekli őket. Ez utóbbi "beszerzésére" izgalmas példa a Cédrusnet, mely Kecskeméten térképezi fel a nagy tapasztalatú idősebb emberek képességeit. Könyvtári kapcsolat eddig nem ismert, bár az Országos Könyvtári Napok 2018-as mottója a közös tudás, közös hozzáférés volt. A humán ismeretek becsatornázása kapcsán korábban ismertettük Kamarás István javaslatát link , de hasonlót tesz néhány hónapja a Kétfarkú Kutya Párt is. A Cédrusnet Facebookin (is) terjesztett hirdetése:
- CSATLAKOZZON ÖN IS A CÉDRUSNET KECSKEMÉTI SZENIOR TUDÁSBANKJÁHOZ!
Kecskemét 50 ÉV FELETTI LAKOSSÁGA felbecsülhetetlen tudással, élettapasztalattal rendelkezik, de ezek a kincsek legtöbbször rejtve maradnak.
A CédrusNet Egyesület projektje személyes kérdőíves felmérés keretében gyűjti össze ezeket az értékeket és a SZENIOR TUDÁSBANK "széfjébe" helyezi, biztonságban és mégis a megszerzett tudás hasznosításának lehetőségével.
Ha szeretné tudását, tapasztalatát kamatoztatni - bármilyen munkaterületen is dolgozott korábban - jelentkezzen az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Telefonon: 70/618-1878, e-mail-en: kapcsolat@cedrusnet.hu, személyesen a CédrusNet Irodában: 6000 Kecskemét, Kápolna u. 24.
Általános információk a CédrusNet Programról a link weboldalon találhatók.

Régebbi hírforrás(ok): Alapvető marketing: ki mit tud ebben a házban és mit szeretne megtanulni? link

Közös tudás... Valódi nemzeti konzultáció egy valóban égető kérdésről, a franciáknálFEL

"Hogyan tudnánk jobban, emberségesebben gondoskodni az idősekről?" Erről a kérdésről zajlik most "nemzeti konzultáció" Franciaországban.
Már ma is rengeteg hetven feletti francia él teljes életet, hála a bőkezű egészségügyi rendszernek. De a prognózisok szerint 2050-ben már 5 millió 85 évnél idősebb francia lesz. És ebben a korban még a legjobb egészségügyi ellátás mellett is komoly problémák adódnak. Hogyan biztosítható a korosztály életviteli autonómiája? Hogyan lehetne megoldani, hogy a rászorulók a saját otthonukban, megszokott környezetükben részesüljenek ellátásban és ne dugják be őket egy öregek otthonába, vagyis egy de facto elfekvőbe? Mostantól kb. tízmillió francia állampolgárhoz fordul a kormány.
A statisztikai szempontok alapján kiválasztott személyek az első körben az egészségügyi minisztérium és több tudományos kutatóközpont már kidolgozott terveire reagálhatnak. Aztán, a második menetben mindenki megteheti a saját javaslatát és persze az eredetileg megkeresettek másokat is ösztönözhetnek a véleménynyilvánításra. Az állami források, még a nagyon bőkezű francia ellátási rendszervben sem végtelenek. Tehát új megoldásokra, például civil önkéntesek bevonására, vagy az ápolói szakma sokkal nagyobb anyagi megbecsülésére és sok egyéb, ma még újdonságnak számító ötletre lenne szükség. A történet persze elsősorban a pénz előteremtéséről szól, de nem csak erről.


Marketing-ötlet 7. - Sikeres szolgáltatás: ha a szolgáltató az ügyfél egy húron pendülnekFEL

Nagyjából ezt tudja egy átlagos nő a szülésről: elképesztően fáj, véres, elsősorban kórházban zajló orvosi beavatkozásként gondolunk rá, nem pedig egy intim, bensőséges élményként.
Sőt, általában nevetségesnek is tartjuk azokat, akik hasonló tapasztalatról számolnak be. Azokat pedig, akik ezt a tapasztalatot otthon élték át, egyenesen őrültnek tartjuk, akik a saját "kényelmük" miatt készek lettek volna a saját gyerekük életét feláldozni. Nagyjából ez az ellentétpár van a fejünkben: a racionális, orvosi környezet, amiben a nők nem érzik jól magukat, és az otthonszülő hippik, akik olyan hülyeségeket beszélnek, hogy a szülés még akár jó élmény is lehet (!).
A valódi ellentét ugyanis nem a kórház és az otthonszülés között feszül, hanem aközött, hogy a nőre mint a szülés passzív elszenvedőjére, a szülésre pedig mint orvosi beavatkozásra tekintünk, avagy azt gondoljuk, hogy a nő aktív szereplő, aki szül, nem pedig szülesztik (ez utóbbi talán a legborzasztóbb magyar szó, de sajnos pontosan azt fejezi ki, ami ma gyakran zajlik a szüléseknél).
A szülés pedig olyan folyamat, amit alapvetően az anyában, az anya irányításával, és nem az anyán zajlik. Ez nem érzelmi vagy ízlésbeli kérdés. Gyakori érv a "fogadd el, hogy fáj" mellett, hogy mindazzal a szenvedéssel együtt, amivel egy nőket "szülesztő" rendszer jár, még mindig ez a legbiztonságosabb. Csakhogy ez nem igaz: minden orvosi beavatkozásnak van kockázata, az indokolatlan beavatkozások pedig indokolatlan kockázatot jelentenek mind az anyára, mind a babára. Az pedig, hogy a nő hogyan érzi magát, nem választható el a szüléstől mint biológiai folyamattól. A szülés egy hormonális folyamat, a hormonokra pedig hat az, ahogyan egy nővel szülés közben bánnak. Ha egy nő fél, nem érzi magát biztonságban, az a szülésre is hatással lesz.
Kisszínes

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miattFEL

A Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt fordultak a törvényszékhez. A bíróság kimondta: a hatóságok megsértették több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait.
Az EJEB álláspontja szerint az átalakítás tisztességtelen terheket rótt az érintett vállalatokra, megfosztotta őket korábbi vevőkörüktől, a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban. Az elsőfokú ítélet szerint a hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét.
A kb. 14 milliárdos összforgalmú magyar tankönyvpiac korábban magáncégek érdekeltségébe tartozott. A kormány 2010 után azzal az indokkal avatkozott be a piaci viszonyokba, hogy az 1,3 millió diák közül 700 ezer tankönyveit az állam fizeti, az árak azonban túl magasak és a biztosnak számító piacon magáncégek szereznek indokolatlanul magas profitot.
Először a tankönyvterjesztést államosították. A könyvek eljuttatásának feladatát egy állami cég (Kello) kapta meg, ez azonban az első évben képtelen volt megfelelni a feladatnak, egy időre összeomlott a tankönyvrendelési rendszer. A következő lépés a köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás központosítása volt. Az állami tulajdonba került iskolák ezután már csak a két államosított kiadó által gondozott könyveket rendelték meg, a magánkiadók legfeljebb az egyházi és az alapítványi iskolák szűkös piacán maradhattak fenn.


Kormányiratok a Veritasnak. Szakmai nonszensz - mondják a levéltári vezetők FEL

Levéltár helyett az Orbán-kormány házi kutatóintézetének birtokába adják az 1990 utáni kormányiratokat. - A múlt héten az atlaszto.hu közléséből derült ki, hogy az EMMI-ben olyan törvényt készítenek elő, amely a Veritas állami szaklevéltárrá minősítését célozza.
Éppen a múlt héten volt Sopronban a Magyar Levéltári Vezetők Tanácsának ülése, ahol "megállapítottuk, hogy az elképzelésen még vitatkozni sem érdemes, az szakmai nonszensz".
Információforrások

Új műfaj: pornóhangok - főként nőknekFEL

Nina Julie Lepique 24 éves kölni közgazdásznak több barátnője is azt mesélte, hogy nem annyira nézik, mint inkább hallgatják a pornókat. Lehajtják a laptopjuk fedelét, vagy letakarják a képernyőt, mert igazából a hangok izgatják őket, a cselekményt kitalálják maguknak. Míg a férfiak sokkal inkább arra reagálnak, amit látnak, a nők erotikusabbnak találják, ha történeteket hallgatnak - foglalta össze a tudomány állását például Ulrich Clement párterapeuta és szexkutató egy interjúban.
A szakirodalom tanulmányozása után a vállalati gazdálkodás szakon végzett Lepique tavaly felmérést készített 1500 nő körében. A 18-64 év közötti megkérdezettek véleménye megerősítette a hipotézist. Barátjával közösen Lepique útjára indította tehát weboldalát, a Femtasyt link , azaz a női fantázia portálját. Lényegében mini hangoskönyvek hallgathatóak, 4?30 perces terjedelemben - vagy, ha szabad így mondani, gerjedelemben. Az ingyenes tesztváltozatban a mintegy száz történet közül három választható ki. A teljes kínálat változatos, már csak azért is, mert sok szerző műveit sok felolvasó mondja el. Ki-ki ízlése szerint válogathat a hetero-, bi- és homoszexuális irányultságú témák, ezeken belül a lágy, az intenzív és a hardcore fokozatok közül.


Egyéni nyugdíjszámla - nézd meg, mennyi van rajta!FEL

Kevés munkavállaló tudja, pedig, pedig 2013-tól bárki nyomon követheti a bevallott nyugdíjjárulékait. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra. Lépésenként mutatjuk, hogyan érheted el az összesítést arról, mennyit fizettél be eddig az állami rendszerbe.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu