Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/34., szept. 26.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

2.0 és a 'Közös tudás, közös hozzáférés' - végre felébredünk, vagy újabb porhintés?
17%-kal csökkent az ifjúsági bűnözés a könyvtár által
Megkérdeztük: Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább)
Közösségi könyvtár Limában - egymásra hangolódott könyvtár és környezete (fotókkal)
Hozd be a tapasztalataidat - ha már úgymond 'Közös tudás, közös hozzáférés'
A könyvtár, amely tényleg szívén viseli a diákok karrierjét - irodalom mellé ruhát is ad
Látogathatóvá tették a plébániák régi gyűjteményét (közös tudás, közös hozzáférés)
Nem ölte meg technológia a közkönyvtárat - arra ösztönözte, hogy mérvadó maradjon (olvasóink szavazatára)
Kapcsolat kell a könyvtáros álláshoz, szakmai szervezet kevéssé - így látják a hallgatók
Hogyan segíthetjük a PISA-teszten a diákokat? - És mi átmennénk a vizsgán?
New York-i Közkönyvtár a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséért
Mesél, tájékoztat, és mókázik a humanoid könyvtári robot (videóval)
Marketing-ötlet, 6. - Előbb az olvasói tekintet megragadása, utána a szöveg
Interaktív prospektus - méhek a kiterjesztett valóságban
Megfelelő költségvetés helyett önkéntesekkel? - töredékes és inkonzisztens hálózat
Határátlépő könyvtárbusz - Muraszombatról Szentgotthárdig is eljutnak
A kritikus / kritikai olvasás területei 39. - Az álhírek mellett a rendes hírek is torz képet adnak
10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil - könyvtári tanulságokkal
Könyvtárként és közösségi térként újulhat meg a Bástya áruház Esztergomban?
Újraválasztott könyvtárvezető Csornán - standard program
Népmesepont nyílt a jászberényi városi könyvtárban
Folyamatosan növekszik a könyvtár fontossága gettósodó kistelepülésrészeken :(

Analógiák

Tudatos, vagy szakértelemhiányon alapuló adatrontás?

Praktikus

Trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatjuk az összes beállítást

Kisszínes

Nagy bajban a magyar oktatás: továbbra is 25% a középiskolás funkcionális analfabéta
Folded book art, azaz a könyvhajtogatás művészete
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóterméért rajonganak a külföldiek az interneten
Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság
Az idősek átvették az uralmat a Facebookon

Információforrások

A kritikus / kritikai olvasás területei 40. - Lájkgyűjtő és clickbait weboldalak listája
Információ könyvtárszakmai rendezvényekről - Szerinted?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

2.0 és a 'Közös tudás, közös hozzáférés' - végre felébredünk, vagy újabb porhintés?FEL

Kb. 10 éve indult el a 2.0-s mozgalom. Az akkori hazai könyvtáros fiatalok - köztük Paszternák Ádám, Takács Dániel, Kardos Andris - ma már rég a közalkalmazotti könyvtárosi szférán kívül vannak. A könyvtáros szakma azonban nem tudta befogadni az általuk közvetített gondolatokat. Vitalitásukra jellemző, hogy volt, hogy hetente referáltak egy-egy szakcikket és tettek közzé blogjukon - leginkább a 2.0-s szemléletet. Mely szerint a használók és szolgáltatók közötti határok elmosódnak, az értékelőállítás közösen történik. - Nem ismerős ez? Nagyon rímel a 2018-as könyvtári napok "Közös tudás, közös hozzáférés" kiváló mottójára Vö.: link . Akkor meg mi a gond?! Jó, jó; 10 évet késett a szakma (pontosabban a rendezvény fő ideológusa), de most legalább eljutott eddig a szintig, örüljünk neki!
Nos az a gond, hogy nagyon úgy tűnik: most is csak szlogenig, parasztvakításig jutottunk el. A rendezvény honlapján link a témához igen-igen lazán kötődő témák szerepelnek: "Családbarát könyvtár, Tudásátadás - tudásegyesítés, Könyvtári kreatívok, Olvasó-sokk, Örökség és emlékezet". Kifejtés: semmi. Előzetes nyilvános szakmai megvitatás: semmi. Ezek elég komoly tünetek.
A szervezetek életkora elmélet szerint e minta az idős, szétesés, vagy csőd előtt álló szervezetek jellemzője. Ideje új tömlőbe új bort tölteni! (MG)


17%-kal csökkent az ifjúsági bűnözés a könyvtár általFEL

A tanulmány egy többszereplős projektet mutat be, amelyet a skóciai Edinburgh-ban (Liberton/Gilmerton) valósítottak meg, hogy alkotó módon vonják be a fiatalokat a helyi szolgáltatások kialakításába, és hogy kezeljék az előforduló antiszociális viselkedés megnyilvánulásait. A szerző részletesen ismerteti a folyamat során alkalmazott megközelítést és módszertant, hogy más hatóságok és szolgáltatások is megismerkedjenek ezzel a gyakorlattal. A projektet két év alatt fejlesztették ki több mint 1500 fiatal véleménye alapján. Ez 40 helyi rendeleten alapuló és önkéntes szolgáltatást érintett, és helyi szinten több mint 70 ajánlatot tudtak kínálni a szolgáltatások javításában a felmerülő igények kielégítésére. A tanulmány azokat a pozitív eredményeket foglalja össze, melyek a munka eredményeként átalakították azt a módot, ahogy a partnerek helyi szinten tervezték, kialakították és nyújtották szolgáltatásaikat. Számos jelentős eredmény született: például 17%-kal csökkent az ifjúsági bűnözés, ifjúsági kávéház nyílt, elindult az évente megrendezett Youth Talk Awards esemény. A kezdeményezést a Her Majesty's Inspectorate of Education (HMIe) jól bevált gyakorlatnak nyilvánította. (A HMIe 2011-ben a Learning and Teaching Scotlanddal összeolvadt, ma Education Scotland néven működik.) Városszerte más könyvtárak körzetében is kipróbálják ezt a sikeres módszert, hogy bevonják a fiatalokat közösségük életminőségének a javításába. A tanulmány következtetéseiben kitér a könyvtárak és egyéb szolgáltatások fejlesztésére, hogy azok integrált módon működjenek együtt, hogy pozitívan foglalkozzanak a fiatalokkal, és bevonják őket a döntéshozatalba. A tanulmány értéke, hogy hozzájárul a fiatalokkal végzett munka jó gyakorlatainak irodalmához. (Fiatalok bevonása a könyvtárba Edinburgh-ban; sajnos csak autoref.)


Megkérdeztük: Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább)FEL

Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább) - tettük fel a kérdést a múlt héten. Nehéz eldönteni, hogy a nyakunkon lévő könyvtári hétnek vagy a KIT-bek szól-e ezúttal az érdektelenség. Mindenesetre nagyon kevés ember fantáziáját mozgatta meg a "közös tudás, közös hozzáférés" koncepciójára vonatkozó kérdés:
4 - A könyvtár elérhetővé teszi a használók tudását, gyűjteményeit is
2 - A könyvtári szolgáltatások közelebb kerülnek a használókhoz
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
3 - Egy újabb szlogen.
Ilyen gyenge válaszadási aránynál csak szubjektíven, az adatoktól elvonatkoztatva lehet gondolkodni. Csak remélni lehet, hogy a könyvtárak erőfeszítéseket tudnak tenni a használóknál lévő ismeretek becsatornázására, elkerülve az "izgalmasakat mondunk, de át sem gondoljuk, mi az" felsejlő csapdáját. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 26.

Közösségi könyvtár Limában - egymásra hangolódott könyvtár és környezete (fotókkal)FEL

A "Plaza Biblioteca Sur" könyvtár link építésének projektje megfelel az önkormányzat olyan céljainak, amint az életminőség és a közösség fejlesztése, benne az oktatás, a kikapcsolódás és a kultúra közösséget gazdagító értékeivel. Figyelemre méltó, hogy a projekt nyolc éve zajlik, melyet a közösséggel való folyamatos egyeztetés szegélyezett. Az eredeti koncepciót folyamatosan hangolták össze a helyi közösség igényeivel. E folyamat a könyvtár elkészülte után is zajlik: még mindig gyűjtjük az előálló igényeket. A közösség lelkes, és alig várja, hogy mind több közös tevékenységben vegyen részt. Gazdag, aktív és dinamikus élmény - írja az ArchDaily építészeti portál. (ref.: MG)


Hozd be a tapasztalataidat - ha már úgymond 'Közös tudás, közös hozzáférés'FEL

A Szlovén Etnográfiai Múzeum több módon bontja le a használók, a környezete és az intézmény közötti falat. Kezdve olyan aprósággal, hogy vendégeiket a szomszéd irodaépület tetejére telepített méhészet mézével kínálják (n.b.: éppen a mézről van állandó kiállításuk), profiljukkal kapcsolatos kézműves foglalkozásokat szerveznek. Hogy nem akármilyen szinten művelik ezt, bizonyítja, hogy a múzeum földszintjén meg is vásárolhatók az ezeken készített alkotások. Korábban írtuk link , hogy módszeresen szólítanak meg mindenféle embert, hogy ossza meg történeteit a múzeumlátogatókkal. Úgy tűnik, az intézmény nem beszél róla, hanem megvalósítja a közös tudás - közös hozzáférés koncepciót. E hozzáállás szolgálat üzenete mellett további előny, hogy elfogadottabbá és potenciálisan támogatottabbá teszi az intézményt. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 26.

A könyvtár, amely tényleg szívén viseli a diákok karrierjét - irodalom mellé ruhát is adFEL

Emlékszel arra, hogy az ALA és az ACRL 2010-ben ahhoz kötötte a felsőoktatási könyvtárak minőségét, hogy célcsoportjuk mennyiben éri el saját(!) céljait? Tehát hogy pl. a kikerülő diákok, hallgatók megfelelő állást kapjanak? Nos, úgy tűnik, beérett a könyvtárosok perspektívájának kitágítását szorgalmazó könyvtáros egyesületi gondolat. Ld. megint a New York Pubic Library példáját... (MG)
- Eredetileg olyan diákoknak akartak segíteni, akik életük első állásinterjújára készülnek. Hamar kiderült azonban, hogy az ötlet másoknak is nagy segítség.
Mondjon bárki bármit, az álláskeresés és főleg az a bizonyos sorsdöntő állásinterjú nem olcsó mulatság. Persze, amikor 8-9 éve életem első interjújára készültem, még halvány fogalmam se volt erről: egészen addig, míg ki nem derült, hogy egy állásinterjúra nem vehetek fel csak úgy bármilyen "alkalmi ruhát". Mivel a tökéletes "interjúzós szett" legnagyobb bánatomra nem lapult ott a szekrényemben, pedig tényleg napokon keresztül kerestem, nem volt mese, venni kellett egyet. Ami - lévén épp vadul állást kerestem - baromira nem esett jól a pénztárcámnak. Sem.
Bezzeg, ha nálunk is lett volna egy olyan kezdeményezés, mint amilyen a The New York Public Libraryben link indult útjára, máris egy fokkal egyszerűbb lett volna az életem. A közkönyvtárban ugyanis nemcsak a világ- és szakirodalom remekeit lehet kikölcsönözni a polcokról, hanem például az állásinterjúhoz szükséges nyakkendőt, aktatáskát vagy épp irattartót is. Ami elsőre nem tűnik nagy dolognak, de ha jobban belegondolunk, mégiscsak az.
Az ötlet egyébként a fiatal könyvtárost, Michelle Leet dicséri, aki azután döntötte el, hogy belevág a "Grow Up Work Fashion Library" névre hallgató kezdeményezésbe, miután vagy egy tucatnyi olyan diákot készített fel állásinterjúra, akiknek - többek között - fogalmuk sem volt arról, hogyan öltözzenek fel életük egyik legfontosabb beszélgetésére. A kezdetben diákoknak szóló ötlet azóta szépen kinőtte magát, és a ruhakölcsönző ma már nemtől, kortól és anyagi helyzettől függetlenül bárkinek rendelkezésére áll, aki rendelkezik a könyvtárba szóló, érvényes olvasójeggyel.

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link

Látogathatóvá tették a plébániák régi gyűjteményét (közös tudás, közös hozzáférés)FEL

A Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár mellett Történeti Gyűjtőkönyvtár és Restaurátor Műhely is működik a csíksomlyói Szent Péter és Pál Plébánia épületében.
Mindegyik egyházközség könyvgyűjteménye megszenvedte az eltelt évszázadokat. Miután a múlt év végére befejeződött annak a 160-180 iratfolyóméternyi hivatali iratgyűjteménynek a rendszerezése, amelyet a csíkszéki főesperességektől és plébániáktól gyűjtöttek össze a Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár elindításához, Bernád Rita, a főegyházmegye főlevéltárosa hozzáfogott egy történeti gyűjtőkönyvtár kialakításához a gyűjtőlevéltárhoz tartozó kutatószobában. A régi könyvek összegyűjtésének tervéről februárban értesítette Jakubinyi György érsek az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek plébánosait, a beszállításokat a főlevéltáros április 17-én kezdte meg Csíkszenttamásról.
Mindeddig öt plébánia kivételével sikerült összegyűjtenie a két kerület valamennyi egyházközségéből a történelmi könyvgyűjteményeket. Azaz 18 plébánia régi könyvgyűjteménye található már a csíksomlyói plébánia épületében kialakított kutatószobában.


Nem ölte meg technológia a közkönyvtárat - arra ösztönözte, hogy mérvadó maradjon (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak többet jelentenek nyomtatott dokumentumok repozitóriumánál az ausztrál The Conversation cikke szerint is. A látogatók többre használják, mint kölcsönzésre. Az alapvető digitális írástudást tanítják meg. Akár egy iPad használatát vagy az e-kormányzati fiók hozzáférését. Mások pedig programozó és robotikai kurzusokat tartanak az erre épített műhelyekben, mint például a Queensland közkönyvtár (link
A 2000-es évek elején a könyvtárak halálát jósolták, ám a könyvtárak megtanulták, hogyan maradjanak relevánsak a digitális világban. Hogyan fordítsák le szolgáltatásaikat új formátumokra. Digitalizálják a könyveket, így e-könyveket és e-könyv olvasókat kölcsönöznek. Képernyőket építettek be a filmnézéshez és játékokhoz. Számítógépeket nyújtanak a népesség 14%-ának (akik egyébként nem férnek internethez). Ingyenes Wi-Fi-t és dugaljakat kínálnak az eszközeiket magukkal hozóknak. Az eszközök és szolgáltatások mellett pedig biztonságos, befogadó közeget teremtenek. Aktív szerepet vállalnak a digitális jövő kialakításában is. Helyet adnak például induló cégeknek, innovátoroknak. Például a Geelong Könyvtár és Kulturális örökségi központ digitális stratégiája is mutatja (PDF: link
Mindemellett viszont az ausztrál könyvtárak is forráshiánnyal küzdenek. A könyvtári rendszert nem ágyazták be a várostervezés és törvényhozás magas szintjei közé. Nincs egységesen elfogadott nemzeti modell az állami és helyi önkormányzatok közt a forráselosztásra. Továbbá nincs egységesen elfogadott keret az ausztrál könyvtárak teljesítményének értékelésére. Rendszerint a hagyományos mérőszámok alapján értékelik az intézményeket, mint a tagság és kölcsönzések száma. Ez viszont elavult hozzáállás a könyvtárakhoz. Csak a töredékét mutatja a valós hozzáadott értéknek. Így nem látszik hogyan alakíthatják át a könyvtárak Ausztrália jövőjét. (ref.: Habók Lilla)


Kapcsolat kell a könyvtáros álláshoz, szakmai szervezet kevéssé - így látják a hallgatókFEL

2010-ben, 2011-ben és 2017-ben követéses felmérés készült a hazai könyvtáros hallgatók pályaképéről. Habók Lilla és Szabó Gábor tanulmánya szerint összességében a 223 kitöltő 75,3%-a bízik benne, hogy el fog tudni helyezkedni könyvtárban, míg 24,7% másképp képzeli a karrierjét.
Az informatikus könyvtáros hallgatók tehát alacsony szórás mellett döntő többségben úgy látják, hogy a könyvtáros szakmába a kapcsolatok előzetes kiépítésével lehet legfőképp bejutni. A kapcsolatokat viszont a jelek szerint már időben elkezdték kiépíteni, mivel a kritériumot fontosnak tartó hallgatók döntő többsége szerint el fog tudni helyezkedni könyvtárban. A kapcsolatok mellett viszont a végzettséget igazoló bizonyítványra is szükség van a hallgatók szerint, mint ahogy az egyéb ismeret és kiegészítő tudás is előnyt jelenthet. Azonban nagyobb szórás mutatkozik abban, hogy a szakma iránti elkötelezettség mennyire fontos az elhelyezkedésnél, még inkább a szakmai szervezeti tagság, utóbbi a könyvtároshallgatók szerint inkább csak közömbös mértékben.

Régebbi hírforrás(ok): Milyen készségekkel lehet ma leginkább előre jutni a könyvtári rendszerben? link

Hogyan segíthetjük a PISA-teszten a diákokat? - És mi átmennénk a vizsgán?FEL

2018-tól a matematikai tudás, a természettudományos ismeretek és a szövegértés felmérése mellett már az úgynevezett globális kompetenciát is vizsgálja majd az egyes országok - köztük Magyarország - oktatási színvonalát összehasonlító PISA teszt - hívja fel a figyelmet a középiskolások globális kompetenciáját fejlesztő nemzetközi diákcsere-szervezet, az American Field Service (AFS).
Az OECD szerint a globális kompetencia a helyi, globális és interkulturális ügyek vizsgálatának képességét jelenti azzal, hogy az egyén megérti és értékeli mások látásmódját és világnézetét; képessé válik nyílt, helyzethez illő és hatékony interakciót folytatni különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel, továbbá a kollektív jólét érdekében cselekszik.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy első alkalommal idén ősztől egy, a PISA-felmérésben érintett 15 éves középiskolásnak a globális kompetenciával kapcsolatban például arról kell majd számot adnia, hogy hogyan kezeli a médiából ráömlő információ- és híráradatot, meg tudja-e különböztetni a valódi híreket az álhírektől vagy hogy tisztában van-e a globális felmelegedés vagy az idegengyűlölet veszélyeivel. Azt is vizsgálja majd a teszt, hogy a diákok megértetik-e magukat, és képesek-e együtt dolgozni egy más országból, kultúrából vagy vallási környezetből érkező emberrel, és hogy fontos-e számára az emberi méltóság és a sokféleség tisztelete.


New York-i Közkönyvtár a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséért FEL

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által kiadott adatok szerint 2014-ben összesen több mint 2,2 millió fogvatartott volt az USA börtöneiben. A fogva tartott emberek információhoz való hozzáférése igen korlátozott, ugyanakkor a New York Public Library (NYPL) egyedülálló levelező referensz szolgáltatása jelentős mértékben segíti a börtönlakók információs igényének kiszolgálását. A NYPL 2013 szeptembere és 2015 májusa között 290 levélben feladott referensz kérdést válaszolt meg, amelyeket a tanulmány szerzői diskurzuselemzési módszerekkel vizsgáltak.
A tanulmány fő megállapítása: a NYPL levelező referensz szolgáltatásához érkező információs igényekből jól látszik, hogy a börtönből való kikerülés utáni élettel, a majdani lakhatási és munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatos kérdések teszik ki a felmerülő kérdések 65%-át, tehát a fogvatartottak információs szükségleteinek jelentős részét maga a büntetés-végrehajtási intézet teremti meg. (Az információs igények vizsgálata az amerikai büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjai körében; ref.: Tóth B. I.)


Mesél, tájékoztat, és mókázik a humanoid könyvtári robot (videóval)FEL

... sőt, még táncol is. A Roanoke Libraries link könyvtárosai azonban a technológiai jártasság fejlesztésére és oktatási programokban használják leginkább Peppert, a humanoid robotot. Olvasás- és íráskészség-fejlesztésben, óvodai nevelésben, családfa-kutatásban stb. De jó öngyilkosság-megelőzési programokban, vagy éppen a kódolás tanításában is. Roanoke Libraries az első, amelynek Pepper is az alkalmazottja. (ref.: MG)


Marketing-ötlet, 6. - Előbb az olvasói tekintet megragadása, utána a szövegFEL

Meglepő, milyen gyakran adják közre könyvtárak a programkínálatukat úgy, hogy a meghirdető levél, plakát elejére bevezető szöveget, gondolatot írnak - mely az olvasó számára nem jár izgalommal. Várható így, hogy az anyagot olvasó emberek unottan továbblépnek. Hasonló ehhez, amikor "szakmai nap", "konferencia" a semmitmondó cím, s csak a nagyon kitartók jutnak el magához a tárgyhoz. Sokkal jobb, ha
- már a címben is a rémáról szólunk a téma helyett: "Az új x leíró szabvány bemutatása", "Meghívó a S könyvtár nyílt napjára", A P szervezet szakmai konferenciája", "Az Y könyvtár szolgáltatásai" helyett pl.: "Le kell-e cserélnünk z szabványt?", "Csúszdázni is lehet a megújult gyerekkönyvtárban"
- az olvasótól a motiváció után(!) valamilyen kisebb befektetést vár a cím, például gondolkodást: A "Le kell-e cserélnünk a Z szabványt?" olvastán a hozzáértők jó eséllyel elkezdenek gondolkodni a válaszon. S ha a célcsoport képviselői tesznek valamit a részvétel irányába, már befektettek a folyamatba, akkor nagyobb eséllyel nem hagyják veszni azt
- a szövegkiemelés (vastag betű, aláhúzás, változatos betűtípus, sok szín) kompenzáló erőfeszítései helyett használók érdeklődését megragadó programot szervezünk és abból megragadó gondolatot emeljünk ki. A többféle szövegkiemelés használata ugyanis a kisebbrendűség kompenzálásának vizuális megjelenítése.
A rossz gyakorlat hosszabb távon is megbosszulja magát. Ha könyvtárunk egyszer már közreadott egy unalmas meghívót, akkor a negatív használói élmény (UX) a következő dobásra is árnyékot vet. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): TÉMA vs. RÉMA - Marketingorientáció a kommunikációban link

Interaktív prospektus - méhek a kiterjesztett valóságbanFEL

A Szlovén Néprajzi Múzeum Ahol a méhek otthon vannak c. időszaki kiállítása link bevetette a használói élmény növelésére a kiterjesztett valóságot (AR - augmented reality) is. Az épület belső udvarába épített stilizált kaptárba besétálva a látogatók AR-szemüvegen, vagy telefonjukra letöltött alkalmazás - AR Bee World - segítségével jeleníthetnek meg adatokat és mozgóképeket a méhek életéről.
A virtuális valóság a "kaptárban" lévő, illetve elhozható prospektusokba (Máj. 20-ra, a méhek világnapjára időzített) nyomott képekkel is aktivizálható - a kiállítás applikációja segítségével. A vonatkozó képgalériát ld.: link .
A nem új technológiát könyvtár is alkalmazhatja, akár könyvekről szóló videóinterjú megtekintésére, de bármilyen más videó-, szöveges, vagy hanganyag elindítására. Okostelefon, applikáció, de leginkább a könyvtáros elengedett fantázia szükséges a rendszer elindításához. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 26.
Régebbi hírforrás(ok): Virtuális valóság a könyvtárban - új tapasztalatok (olvasóink szavazatára); Virtuális valóság a könyvek címoldalán (videóval) -- kiterjesztett információt kínál link link

Megfelelő költségvetés helyett önkéntesekkel? - töredékes és inkonzisztens hálózatFEL

A tanulmány célja, hogy feltárja a közösség által kezelt könyvtárak (community-managed libraries, CMLs) hatékonyságát Angliában. ... A tanulmányból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az önkéntesekkel működő könyvtárak hálózata töredékes és inkonzisztens. Ennek legfőbb oka a helyhatósági támogatás eltérő módja és szintje. A cikk azt a következtetést vonja le ebből, hogy az országos irányelvek és a következetesen alkalmazott szakmai tanácsadás hiánya okozhatja ezeket a különbségeket, és ajánlja a walesi közkönyvtárak (Welsh Public Libraries) által alkalmazott megoldásokat, amelyek modellértékűnek tekinthetők. E kutatási eredmények a politikai döntéshozatalra is hatással lehetnek, amennyiben újra bevezetésre kerül a szabványos/minőségi keretrendszer a szolgáltatások színvonalkülönbségének csökkentése érdekében. Az eredmények hasznosak azoknak a helyi hatóságoknak is, amelyek önkéntesek által kezelt könyvtári modell bevezetését tervezik. (Hatékonyak-e az önkéntesekkel működő könyvtárak?; autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Önkéntesek segítsenek-e a bezárásközeli közkönyvtárak nyitva tartásában? link

Határátlépő könyvtárbusz - Muraszombatról Szentgotthárdig is eljutnakFEL

A Muraszombati közkönyvtár link (magyar fogalmak szerint megyei könyvtár) 2003-as építésű tömbje mellett álldogál könyvtárbusza - legalábbis, ha szolgálaton kívül van. A 4 vidéki fiókkönyvtárt is ellátó intézmény tehát mobilkönyvtárt is alkalmaz, 11 útvonalon a kistérségben. 2 hetente pedig Szentgotthárd és környéke is eljut, hogy a magyarországi szlovéneket / vendeket is ellássa.
Mint honlapjukon link írják: "A muraszombati bibliobusz 2000. szeptember 20-a óta kéthetente ellátogat a magyarországi Rábavidékre is, ahol a szlovén nemzetiség él. Itt a felnőttek, az iskolások és az óvodások részére a legújabb szlovén könyveket kínáljuk kölcsönzésre. Ezen települések a következők: Felsőszölnök - Gornji Senik, Alsószölnök - Dolnji Senik, Szakonyfalu - Sakalovci, Apátistvánfalva - Števanovci és Szentgotthárd." Amellett, hogy fizikai olvasnivalót kínál, irodalmi felolvasóestek is szervez, természetesen szlovénül.
Magyarországon, Battonyán link voltak hasonló tervek, a romániai Pécskára (Pecica) való átszolgáltatás, de ez egyelőre nem valósult meg. (MG)


A kritikus / kritikai olvasás területei 39. - Az álhírek mellett a rendes hírek is torz képet adnakFEL

Rob Wijnberg sajtómunkás tapasztalata szerint a hírek szenzációs, kivételes, többnyire negatív, közelmúltbéli események. Ez az öt jellemző pedig jól meg is ragadja, mi is a gond ezzel az egésszel. [Az öt jellemző kibontását ld. a forráscikkben.]
Tehát míg az álhírek egyszerűen hazugságokkal próbálnak félrevezetni, addig az igazi hírek elképesztően kifacsart és eltorzított képet adnak a valóságról.
A hírek tehát igazak, de ettől még nem szabad csak a médiára alapoznunk a világképünket. A könyvek, a mélyebb elemzések és a sajat tapasztalataink legalább annyira fontosak, mint a hírek követése. Sőt, talán fontosabbak.


10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil - könyvtári tanulságokkalFEL

(itt csak néhányat kiemelve)
2. Lexikonokat, óriási szótárakat vásárolni, hogy megtöltsék a polcunkat - Emlékeznek még, amikor a nyelvtanulók pár éve még várva várták, hogy kijöjjön egy, utoljára a hetvenes években frissített szótár újabb, modernebb verziója? És hogy mekkora becsben tartották a különféle enciklopédiákat, amelyekből egy-egy szócikk tényleg komoly viszonyítási pontnak számított? Először a CD-Romok jelentek meg, már ezek betették a kaput a klasszikus lexikonkiadásnak, majd jött a mindent elárasztó net, ami odáig vezetett, hogy 2013-ban lehúzta a rolót a híres német Brockhaus kiadó, amely 1809-től jelentetett meg enciklopédiákat. Helyettük itt a Wikipedia, amelynek a megbízhatóságával biztosan lehet vitatkozni, de a frissességével aligha.
3. Filmkölcsönzés a tékából - Eleve téka sincs már a sarkon, Budapesten is alig néhány DVD-kölcsönző maradt meg. A legnagyobb nemzetközi tékahálózat, a Blockbuster 2013-ban szűnt meg. Ha otthon akarunk filmet nézni, csak felkapjuk a távirányítónkat és kikeressük a kábelszolgáltatónk on demand kínálatából, vagy egyenesen az HBO vagy a Netflix netről streamelhető sorozataiból. (Fotónkon a tavaly, 25 év után bezárt James Dean videótéka.)
6. Tanácstalanul egy szakemberhez fordulni - Régebben ha valami problémánk volt, kilyukadt a bringánk kereke, valami gond volt a számítógépünkkel, le kellett glettelni a falat, kerestünk egy szakit, aki megoldja. Ma viszont már mindenre találunk a Youtube-on egy útmutatót: készíthetünk pizzát, megszerelhetünk akármit, megtanulhatunk hangszeren játszani, de még arra is találunk tutorialt, hogy hogyan kell csókolózni. A Youtube ezzel a csináld magad! mozgalom legfőbb csatornája lett.
10. Lemenni hajnalban az újságoshoz az Expresszért - Igen, hajnalban kellett lemenni érte, hiszen reggel nyolcra már át kellett nézni és be kellett karikázni az összes szóba jöhető állást, hogy nyolckor már telefonálhassunk. Hát az álláskeresés ma már online megy, a Jobline-on vagy más állásportálon keresztül, ahol ahelyett, hogy hajnalonta átnyálaznánk egy egész lapot, elegendő beírni az adatainkat, és maga a portál küldi el az álláskínálatot.

Régebbi hírforrás(ok): Kishíján megbukott? Információszolgáltatásról ? az Encyclopedia Britannica közelmúltjának tanulságaival link

Könyvtárként és közösségi térként újulhat meg a Bástya áruház Esztergomban?FEL

A beruházás koncepcióterve szerint a Bástya áruház ezzel teljesen átalakulna... Négy helyszín esetében készítettek esztergomi építészek terveket a városi könyvtár link elhelyezésére korábban a testület döntése alapján. Az elképzelések elsősorban a helyszínek kihasználásának lehetőségeit vizsgálták meg részletesen. Ezek a Balassa iskolába, a Déli kanonoksorra, a Bástya épületébe költözés, illetve egy, a Prímás-szigeten építendő új könyvtár építésének lehetőségét mutatták be.
Romanek Etelka polgármester a napirend tárgyalása során továbbra is azon az álláspontot volt, hogy a könyvtár új helyszínének ahogy eddig, úgy most is a volt Balassa iskolát tartja a legmegfelelőbbnek. A testületi döntést megelőzően a bizottságokban elsősorban a belvárosi helyszínek, a Prímás szigeti, illetve elsősorban a Bástya áruház talált támogatottságra.
A testület végül úgy döntött, hogy a a Bástya áruházat jelöli ki könyvtár helyszínéül, képviselői módosítással úgy, hogy lehetőség szerint annak önkormányzati tulajdonú részét, kisajátítások nélkül biztosítaná az önkormányzat.


Újraválasztott könyvtárvezető Csornán - standard programFEL

Az újra megválasztott intézményvezető pályázatából kiderült, hogy legfontosabb célja, hogy az intézményegység a Rábaköz virágzó kulturális központja legyen, minél több kulturális és szórakozási lehetőséget szeretne biztosítani a Művelődési Központban, a Könyvtárban és a Múzeumban egyaránt.
Szalayné Galambosi Tímea pályázatában rávilágított arra, hogy a társadalom elvárása egyre nagyobb a kultúrával és az azt közvetítő intézményekkel szemben, egyre többen igénylik a tartalmas szolgáltatást és kikapcsolódás. Ezt többféle, korosztályokra bontott kulturális programok, műsorok összeállításával szeretnék megvalósítani. Olyan programtervet szeretnének, melyben megtalálja szórakozási, művelődési lehetőségét az óvodás korú gyermek, a kisiskolás, a felső tagozatos, a középiskolás diák, a fiatal felnőtt, a gyermekét váró-, nevelő szülő, a nagyszülő és a nyugdíjas korosztály is. Ezért a kultúra hagyományos feladatainak megtartása és közvetítése mellett olyan lehetőségeket kell kínálni, mely vonzza a különböző életkorú és eltérő érdeklődésű egyéneket. Ennek érdekében az eddigi hagyományokat megtartják, és újabb lehetőségeket teremtenek - derült ki a pályázati anyagból.
Szalayné Galambosi Tímea hosszú távú feladatai között említi, hogy fejleszteni kell a kulturális turizmust, melynek érdekében fesztiválokat, rendezvényeket kell szervezni és megfelelő marketinggel kell menedzselni. Az intézményvezető kiemelten fontosnak tartja a kapcsolati tőke és a partnerközpontúság építését. Meghatározó számára a jó kapcsolat fenntartása a város és a térség oktatási-nevelési, szociális intézményeivel, civil szervezeteivel, a megye kulturális, könyvtári és muzeális intézményeivel. Közös célok mentén eltérő eszközökkel mindannyian a város építésén, szépítésén dolgoznak.


Népmesepont nyílt a jászberényi városi könyvtárbanFEL

Megnyílt a Jászsági Népmesepont a Városi Könyvtárban szerda délután. A berényivel együtt az országban összesen immár tizennégy hasonló helyszín jött létre.
Az élőszavas mesemondást látványos környezetben, megannyi interaktív és tárgyi eszközzel segítő népmesepont minden korosztály számára élményszerűen képes átadni a magyar népmese legfontosabb üzeneteit.
A pályázati támogatásból, nyolcvan millió forintos ráfordítással létrejött népmesepont a jövő héttől várja a kiscsoportok érkezését. A városban már zajlik népmeseközpontú pedagógiai munka, amely megfelelő környezetbe kerülhet.
A népművészeti hagyaték megőrzésének egy újabb elemét képviseli majd munkájával a gyermekkönyvtárban kialakított helyszín, ami helyet ad majd klubfoglalkozásoknak, táboroknak, képzőművészeti és családi programoknak egyaránt.


Folyamatosan növekszik a könyvtár fontossága gettósodó kistelepülésrészeken :(FEL

A gettósodó települések helyzetének javítására szánt pénz jelentős része kormányközeli vállalkozásokhoz kerül, az érintett helyek továbbra is rossz helyzetben vannak. Nem csökken a gettósodó településrészek száma annak ellenére, hogy több program is indult ennek érdekében - adta hírül a Népszava. A napilapot megkereső, szociális és esélyegyenlőségi területen dolgozó szakemberek azzal magyarázták ezt, hogy rengeteg visszaélésre adnak lehetőséget a projektekhez kapcsolódó, jelentős uniós forrást felhasználó pályázatok.
A telepfelszámolásra és az ott élők felzárkóztatására szánt pénz jelentős része kormányközeli emberekhez, vállalkozókhoz kerül. - Az egyes projektek előkészítésébe nem vontak be szakembereket - állította egy, a szociális ágazatban évtizedek óta dolgozó informátor. - Helyettük olyanokat foglalkoztatnak, akik részt vettek az adott térség kormánypárti képviselőjének választási kampányában.
Az esetleges visszaélésekre utalnak a pályázati anyagok is. Közepes kutatókedvvel is több olyan települési pályamunkát is találtak a lap munkatársai, amelyek szóról szóra megegyeznek. (NAPI)
- Kapcsolódó: Harmadával megvágták a szociális ellátásokat - a szegények jártak rosszul link (Napi)
- Mint ismert, a lakosság szegényebb része számára a könyvtári szolgáltatás potenciálisan nagyobb életminőség-javulást hozhat, mint a tehetősebbek számára. (MG)
Analógiák

Tudatos, vagy szakértelemhiányon alapuló adatrontás?FEL

- Lehet úgy adatokat szolgáltatni, hogy a lényeg kimaradjon belőle. (MG)
Ferge Zsuzsa: Annak idején a Központi Statisztikai Hivatalban dolgoztam, megszállottja vagyok az adatoknak. Szomorúan mondom, hogy a magyar statisztika olyan leszálló ágban van, amire a története során még nem volt példa. A kormányzati kutatóintézetek kapnak pénzt, a nem kormányzatiak a fennmaradásukért küzdenek. Alig találok fontos, releváns adatokat, amelyek a szegénységre vonatkoznának. És ez nem kizárólag a KSH-ra, hanem minden adatközlőre igaz. Az adóhatóság évkönyvében részletes kimutatás található a hivatal munkájáról - a jövedelmek és adók eloszlásáról szinte semmi. Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy Magyarországon közel 4 millió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

Régebbi hírforrás(ok): Minőségirányítás - hogyan lehetne hiteles, áttetsző teljesítmény-értékelési rendszer nélkül?! linkPraktikus

Trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatjuk az összes beállítástFEL

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.
A Windowsban alkalmazható különféle rendszertrükköket még a tapasztalt felhasználók is óvatosan ajánlják, hiszen számítógépünk stabilitását veszélyeztethetjük, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A GodMode névre hallgató okosság azonban nem ilyen, tekintve, hogy használatához nincs szükség különösebb ügyeskedésre.
De miről is van szó? Aki PC-t használ, valószínűleg gyakran előhívja a Vezérlőpultot, illetve különféle beállításokat, ha gyorsan átkonfigurálna valamit. Ez általában gyorsan megvan, ám a keresett menüpontot nem egyszer időigényes feladat megtalálni. Ezen a helyzeten segíthet a GodMode nevű, alapvetően titkos funkció, amely csoportosítva tárja a felhasználó elé a szoftverrel kapcsolatos összes beállítási lehetőséget. A trükk Windows 7-en is működött, de mint kiderült, Windows 10 esetében is gond nélkül használható.
Ehhez nem kell mást tenni, mint létrehozni egy új mappát (tanácsos egyből az Asztalra elhelyezni), majd a következő nevet adni neki: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Ha az így létrejött ikonra kattintunk, máris elénk tárul a Windows összes beállítási lehetősége. Listába szedett utasítások lévén hirtelen soknak tűnhet a benne lévő tartalom, ám ha megszokjuk, nem kis időt spórolhatunk meg.
Kisszínes

Nagy bajban a magyar oktatás: továbbra is 25% a középiskolás funkcionális analfabétaFEL

Magyarországon a középiskolát kezdő diákok csaknem 25 százaléka funkcionális analfabéta. Az oktatás minősége pedig jócskán kihat a leendő munkavállalók képességeire, éppen ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége változásokat sürget az oktatás területén - számolt be az RTL Híradó.
Idén a második negyedévben történelmi csúcsra ugrott Magyarországon a munkaerőhiány. Összesen ugyanis 83 611 meghirdetett állás maradt betöltetlen a KSH adatai szerint. További aggodalomra ad okot, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint évi akár 40 000 - 50 000 fővel is tovább csökkenhet a dolgozók száma, ennyivel kevesebb ugyanis a pályakezdő, mint ahányan nyugdíjba vonulnak.
Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást, ezért a mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni
- mondta el Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke. A szövetség szerint éppen ezért újra 18 éves korra kellene emelni tankötelezettséget, és kötelező vizsgához kötni az általános iskola befejezését. A munkaadói szövetség szerint ugyanis a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát.


Folded book art, azaz a könyvhajtogatás művészeteFEL

Az úgynevezett Az úgynevezett folded book art, azaz a könyvhajtogatás művészete mára meghódította a közösségi világot, és felkeltette az irodalomkedvelő, alkotni vágyó emberek figyelmét. Még izgalmasabbá teszi a dolgot, hogy nem messze, itt a közvetlen környezetünkben is akad valaki, akinek szívügye ez a kreatív mesterség. mára meghódította a közösségi világot, és felkeltette az irodalomkedvelő, alkotni vágyó emberek figyelmét.
Ki mondta, hogy a könyv csupán olvasásra való? Vagy, hogy a lapok közül kikandikáló szamárfül nem lehet esztétikus? Nagyné Krisztina, könyvtárunk link munkatársa az élő példa rá, hogy a kiselejtezett irományoknak is érdemes adni még egy esélyt. Sőt, ezek a különleges könyvszobrok sokféleképp felhasználhatók, akár ajándékba vagy dísztárgyként is jól mutatnak, de délutáni időtöltésnek sem utolsó, mire háromszázegynéhány oldalon áthajtogatjuk magunkat.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóterméért rajonganak a külföldiek az internetenFEL

Egy bostoni fotós szemén keresztül Budapest több nevezetességét is megcsodálhatjuk. Pont egy hónappal ezelőtt, augusztus 24-én osztotta meg az instagramon a bostoni fotós, Joe Thomas a képet a könyvtár impozáns terméről, amelyet azóta már közel hatezren láttak, és a kommentek alapján mindenki imádja. Thomas egyébként a blogján is sok képet szentelt fővárosunk bemutatásának. Többek között megörökítette a Halászbástyát, a Parlamantet, de magazinba illő fotót készített a New York kávéházról és a Lánchídról is.
A Szabó Ervin Könyvtárban készült fotóját egy utazási oldal is megosztotta a Facebookon, ahol eddig közel 4500 ember látta azt.


Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottságFEL

A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget. A lap "új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz". Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele. Megszereztük a változásokról beszámoló búcsúlevelet.
A Kommentár után átállítják a másik "polgári-értelmiségi", mérsékelten konzervatív-jobboldali irányt vivő színvonalas lapot, a Századvéget is. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével a múlt héten közölte a lapot kiadó, kormányközeli Századvég Alapítvány, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. Az utolsó számot is visszavonják: a "járadék" problematikáját körüljáró utolsó szám néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.


Az idősek átvették az uralmat a FacebookonFEL

Az 55 évesnél idősebbek a leglelkesebb és leghűségesebb facobookozók, a budapestiek csaknem kétharmada járt már olyan eseményen, amelyről a Facebookon keresztül szerzett tudomást, a felhasználók 64 százaléka rejtett már el hirdetést, és minden negyedik vásárolt már Facebookon látott hirdetés hatására. Néhány a Nagy Facebook Körkép legérdekesebb adatai közül, amelyet 5000 önkéntes válaszadó online megkérdezésével készített el a Be Social közösségi média ügynökség és a Szeretlekmagyarorszag.hu portál.
Információforrások

A kritikus / kritikai olvasás területei 40. - Lájkgyűjtő és clickbait weboldalak listájaFEL

Az alábbi listában olyan oldalak szereplenek, amik valóságtartalma csekély, rémhíreket terjesztenek, vagy valódi híreket, de elferdítve, esetleg olyan címmel jelenik meg, amelyek kattintásra "kényszerítik" a gyanútlant. Továbbá régi hírek újra tálalása, megtekintés előtt kötelező lájk és/vagy megosztásra kényszerítenek. Valamint, amik támadó weboldalként vannak megjelölve, így a böngésző nem nyitja meg közvetlenül.
Ezeknek az oldalaknak a látogatása és megosztása mellőzendő! A lista alatt lehetőséged van hasonló oldalak beküldésére.


Információ könyvtárszakmai rendezvényekről - Szerinted?FEL

A bit.ly/konyvtarirendezveny link linken bárki rendezvény-résztvevő leírhatja tapasztalatait az általa aktuálisan meglátogatott könyvtárszakmai konferenciáról, workshopról stb. Az adatokat a KIT adatkezelési előírásai szerint kezeli, összegzi és az adatforrás rendelkezése szerinti formában adja közre.
A kérdések a rendezvény előkészítettségére, az elhangzottak minőségére, az interakció lehetőségére vonatkoznak. Arra a feltételezésre épít, hogy a szakmai rendezvények célja a cselekvést, innovációt eredményező tudástermelés, -megosztás, -aggregálás. Eszköze a gondolatok kiprovokálása, mely leginkább diskurzus, gondolatok konfrontálódásának formájában valósul meg. (MG)
- Kapcsolódó dokumentum: Konferenciára készülve - Tippek résztvevőknek, előadóknak és szervezőknek a hatékony tudásszerzéshez és -átadáshoz link

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 26.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu