Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/33., szept. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Állítsd helyre a civil társadalmat - és kezdd a könyvárral (olvasóink szavazatára)
* * * A használói igényekhez való felzárkózás lépései - szakmai nap a Halis-könyvtárban * * *
Megkérdeztük: Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár?
Deventeri könyvtár építése - lobbiznak a környezetért is
Visszahozta könyveit. Szokatlanul nyugodt volt. Másnap olvastuk, hogy leugrott a tízedikről
Nyilvános és iskolai / egyetemi könyvtári együttműködések az USA-ban. Megoldás-e idehaza?
Marketing-ötlet 5. - Itt a könyvtári naptár készítésének ideje!
Megújult környezet, több lehetőség a 200 lakosú kisrozvágyi könyvtárban - mozgókönyvtár helyett
Szükségtelen beszerzések, rémisztő galádságok - kifakadt a Széchényi Könyvtár vezetője
Navigálás a könyvtáron belül - újítások a győri közkönyvtárban
Három könyvtár ellenőrzése fejezte be az ÁSZ
A kritikus / kritikai olvasás területei 38. - Tudományos fake news? - Megismétléssel a hitelességért
Mitől zöld egy könyvtár? - mibenlétét járták körül Szekszárdon
Irodalom receptre - Mire jó a biblioterápia?
Könyvtárak az elektronikus korban: néhány digitalizálás dokumentum, tér, rendezvényszervezés
Programokat szervezett a rimaszombati közkönyvtár

Analógiák

Mikor érnek a könyvtárak a III. informatikai forradalomba? - Hogy haszna is legyen végre a digitalizálásnak
A kevesebb információ a nyerő - de nem valljuk be
Mire számíthat az örökségvédelem?
Te milyen funkciókra használnál robotot a könyvtárban ma? És fejlettebb testvérét holnap?

Praktikus

Néhány hasznos alkalmazást az iskolához

Kisszínes

Segítheti okoseszköz az olvasástanulást, de nélkülözhetetlen a szülő és az otthoni könyvtár
Szakszervezetek - 'miért van még ilyen?'

Információforrások

Ár-összehasonlító app segít az albérletet keresőknek
Halál és feldolgozása - gyűjtemény és katalógus
Költs kevesebbet a bevásárlásnál - applikáció


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Állítsd helyre a civil társadalmat - és kezdd a könyvárral (olvasóink szavazatára)FEL

A The New York Times Eric Klinenberg szociológus professzor véleménycikkét közölte. A szerző szerint az elmúlt években sok kritika érte a könyvtárakat a kölcsönzött könyvek számának csökkenése miatt. A kritikusok azt mondják a könyvtárak már nem szolgálják a régi funkciót. A könyvtárak éheznek a forrásokra. Néhányat be is kellett zárni a támogatás hiányában.
Ennek ellenére a könyvtárak nem irrelevánsak. Például New York-ban a részvétel a programokon és a könyvtárban töltött idő is megnőtt. Valójában a könyvtárat annyi ember használja különböző okokból, hogy a rendszer és a könyvtárosok túlterheltek. A Pew Research Center 2016-os kutatása szerint az amerikai 16 éven felüliek fele látogatott az elmúlt évben könyvtárat. Kétharmaduk véleménye, hogy a helyi fiókkönyvtár bezárása hatással lenne a közösségre.
A szociológus szerint a könyvtárakat sokan akkor hanyagolják, mikor a társadalom számára a legértékesebb. A közkönyvtárak ingyenes, nyílt hozzáférésű használata ellentétben áll a világot mostanság uraló piaci logikával. Nagyon kevés befolyásos ember érti meg a könyvtár szerepét a modern közösségekben.
A könyvtár "közösségi infrastruktúra". Átalakítja a fizikai teret és ahogy az emberek kapcsolatba lépnek egymással. A könyvtár nem csak könyvekhez és kultúrához kínál ingyen hozzáférést. Hanem az időseknek nyújt társaságot, az elfoglalt szülőknek gyerekfelügyeletet, migránsoknak nyelvtanítást és használható tereket a hajléktalanoknak. A szerző kutatása szerint a könyvtárat sok idős, egyedülálló, özvegy használja. Eljárnak könyvklubokra, filmvetítésekre, varrókörökre, egyéb eseményekre. Sokaknak ez az egyetlen hely, ahol más generációkkal találkozhatnak. De akár a saját generációjukkal is, pl. tinédzserek, friss szülők, nagyszülők.
A Starbucks vagy a McDonald's is a közösségi infrastruktúra értékes része, de ezeket nem mindenki érheti el gyakran. És nem is minden fizető vendéget látnak szívesen. Az idősek gyakran kerülik, mert nem érzik magukat odatartozónak. A szegények és hajléktalanok meg sem próbálnak bemenni.
A könyvtárakban is előfordul vita, például mentálisan beteg és drogos látogatókkal. De előlük az erre szakosodott intézmények is gyakran elfordulnak. Ezért a könyvtárban kaphatnak menedéket, ahol egyébként jól kezelik őket is. A könyvtárban különböző hátterű, érdeklődésű, etnikumú, fajú emberek mindegyike egy élő demokratikus kultúra része. Fontos lenne, hogy a könyvtárak megkapják a megérdemelt figyelmet. A civil társadalom alapkövei. Ha van esély újraépíteni egy jobb társadalmat, akkor pont olyan közösségi infrastruktúrára van szükség, mint amilyen a könyvtár. (ref.: Habók Lilla)


* * * A használói igényekhez való felzárkózás lépései - szakmai nap a Halis-könyvtárban * * * FEL

Könyvtár,
- mely hétköznapokon nyitvatartási ideje előtt és utána is várja látogatóit (7,30-18,30-ig)
- ahol a használók már rendelés előtt kézbe vehetik a KELLÓ összes ajánlatát, vásárlást is kezdeményezhetnek
- amelynek munkatársai színes közösségek tagjai, éppen úgy, mint használóik
- amely havi több alkalommal megjelenik az írott és nyomtatott sajtóban
- amelyben a testmozgás is megjelenik a szellemi ajánlat mellett
- amely használati felmérésekre alapozza állománygazdálkodását
- amely multimédiásan közzétette a város épületeinek történetét
- ahol a könyvtár polcai percek alatt új elrendezést vehetnek fel

A nagykanizsai Halis István Városi könyvtár szakmai napot szervez október 8-án, 10.00-15.00-ig melyen bemutatják gyakorlatukat. A kötetlenebb programot, melyben több külső ?megfigyelő? is szól a Halis-könyvtárról, előadások szakítják meg:
- Kaposi Zoltán történész a tudományos igényű helytörténet-írásról és könyvtár digitalizálási munkájának hasznáról beszél
- Péterfi Rita, az OPKM főigazgatója a digitalizált iskolai értesítők értékéről beszél - a Halis-könyvtárban most folyik egy ilyen digitalizálási munka.
Jelentkezési lehetőség: link


Megkérdeztük: Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár?FEL

Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár? - tettük fel a kérdést a múlt héten. Sajnos nagyon kicsi érdeklődést váltottunk ki, ezért a kapott eredményre a reprezentativitás halvány árnyéka is csak esetlegesen vetül :( Persze, az okok nem ismerhetők ennyiből: lehet, hogy a könyvtár alkotói műhelyként nem annyira ismert koncepció? Vagy a kit kérdése nem annyira releváns? Az eredmény mindenesetre így néz ki:
4 - Ha a fenntartótól lesz rá pénz
6 - Ha a könyvtári stratégiában lesz helye
2 - Nem, elveszi a könyvtáros energiáit
7 - Minden eszközzel, meglévő forrásaink átcsoportosításával.
Mindezt, ha van bátorságunk egybevetni.
2013-ban is feltettül ugyanezt a kérdést, s a két eredmény egybevetése így néz ki: link
Ha a kapott adatok értékelhetők lennének, azt gondolnám, hogy az alkotóműhely alig ismert fogalom a magyar könyvtárügyben. Feltehetően más lenne a helyzet, ha azt a (nem létező) könyvtári stratégia támogatná. De "szakmai civilként" nem vállalnánk be :( Amit mondjuk személy szerint sajnálok, de a sajnálat végképp nem tárgyilagos megjegyzés. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 19.

Deventeri könyvtár építése - lobbiznak a környezetért isFEL

Néhány hónapja írtunk az épülő Deventeri Közkönyvtár link (Hollandia) építésének link kommunikálásáról. A tervezésben tanácsadó cég munkatársától megtudtuk, hogy a koncepcióban benne volt a belváros kis terének megújítása is. Ezen lakó, vendéglátóipari és múzeumi létesítmények osztoznak. Megvolt azonban a veszély, hogy a finanszírozó önkormányzat ebben az esetben csökkenti a könyvtár költségvetését. Így erről lemondva, a könyvtár építésére koncentrálva a tér megújításának tervét a könyvtár átadása utánra igyekeznek ütemezni. Erre azért lehet meg az esély, mert a szept. 27-én nyíló új közintézmény megdobja a környék forgalmát is, felértékelve az ingatlanokat, így eredményesebb lehet az ingatlantulajdonosokkal és bérlőkkel való közös lobbizás. A fotókat ld.: link (MG)
A tervek: link

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 19.

Visszahozta könyveit. Szokatlanul nyugodt volt. Másnap olvastuk, hogy leugrott a tízedikrőlFEL

... Nem gondoltunk semmit. Utólag vált beszédessé a nyugodtsága - mondták a kisváros könyvtárosai egy sok évig kissé zavartnak látszó könyvtártaguk halála után. - A könyvtárs nem terápiás szakember. De van szeme, észrevehet aggasztó jeleket. Keze ügyében van szakirodalom (pl.: link és megelőzésként a biblioterápia eszköze is. Tudja, mely telefonszámon érhet el szakembert, vagy a segélyvonalat, mely akár a könyvtár falán is olvasható. (MG)
- Európában százezer emberből átlagosan 13-an vetnek önkezűleg véget az életüknek, Magyarországon ez a szám most 16,9, de 2005-ben még 25,9 volt. Tény, hogy sokat ledolgoztunk a hátrányból, de bőven van még dolga a szakembereknek és a társadalomnak is. Jön az öngyilkosság megelőzésének világnapja, ebből az alkalomból beszélgettünk Németh Attilával, a Nyírő Gyula OPAI főigazgatójával.
Nemcsak a problémamegoldó készségeit kell fejlesztenünk, hanem azt is, hogyan birkózzon meg legközelebb egy krízissel. Alapelv, hogy az öngyilkos nem meghalni, hanem másképp élni akar.
- Somorjai Noémi: - A Magatartástudományi Intézetben 7 éve alakult újjá a Hálózat az Öngyilkosság Megelőzésért szakmai szervezet. Tehát e területen szakmai könyvekkel angolul és magyarul a mentális ellátó szolgálatot tudjuk segíteni.
De kapcsolatot tartunk Buza Domonkosékkal, a LESZ vezetőjével, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségével. Az éjjel-neppal hívható telefonszám 116-123 valamint emailen: sos@sos116-123.hu és skype-on is elérhetők az ügyelők. Ide is lehet irányítani az érintetteket.
I Fight Depression ( 'Harcban a depresszió ellen' ) weboldal magyar változatát ajánlom a könyvtáros kollégáknak,
link , mely tájékoztat a depresszió mibenlétéről, hogy ez bárkivel előfordulhat élete folyamán, és hogy a depresszió gyógyítható. A depresszió az öngyilkossághoz vezető egyik leggyakoribb betegség. Somorjai Noémi levele bővebben: link


Nyilvános és iskolai / egyetemi könyvtári együttműködések az USA-ban. Megoldás-e idehaza?FEL

A Library Journal szeptemberi száma újfajta könyvtári együttműködésről számol be nyilvános könyvtárak és egyetemi szakkönyvtárak között, mivel utóbbiban számos kérést kaptak az olvasóktól szórakoztató irodalmi olvasmányokra vagy a legújabb bestsellerekre. A kölcsönösen szabályozott megállapodás egyfajta kiterjesztett és csoportos könyvtárközi kölcsönzésnek fogható fel, némi többlet tevékenységgel. Az egyetemi könyvtárnak ugyanis lehetősége van a nyilvános könyvtár olvasójegyét a saját könyvtárában kiállítani és kölcsönözni is az átkért köteteket a partnerkönyvtári olvasójegyre. Az ezzel járó többletfeladatok további része viszont a nyilvános könyvtárat terheli, mint a késedelmes olvasók felszólítása és az esetlegesen megrongálódott könyvek köttetése vagy pótlása. Hasonló kapcsolatok működnek nyilvános könyvtárak és iskolai könyvtárak között például Nashvilleben, ahol a Nyilvános Városi Könyvtár 123 oktatási intézmény 80.000 diákját és tanárát látja el a kívánt szak- és szépirodalommal. Az együttműködés a harmadik polgármesteri időszak próbáját is kiállta. (ref: Somorjai Noémi)


Marketing-ötlet 5. - Itt a könyvtári naptár készítésének ideje!FEL

Lassan itt az ideje a cselekvésnek, ha 2019-es könyvtári naptárban gondolkodunk. De mi legyen a könyvtári naptáron? - tettük fel a kérdést egy korábbi lapszámunkban - és igyekeztünk megválaszolni azt, a marketingorientáció szintjei mentén: - Attól függ, hogy a marketingkultúra melyik szintjén vagyunk. Vagy: könyvtárban, állományban, vagy használóban gondolkodunk.
1. szint: nem kell könyvtári naptár, mert a könyvtár a kultúra temploma, és ha valaki intelligens, akkor naptár nélkül is használja. Eddig is megvoltunk naptár nélkül, miért kellene éppen most?
2. szint: mutassuk be könyvtárunk legvonzóbb részeit, hogy minél nagyobb kedvvel jöjjenek be hozzánk. Legyen szép fényes papíron minél több színben nyomva.
3. szint: szolgáltatásunk célja a használói elégedettség, ezért elégedett használóink fotói kerüljenek a képekre. Tükrözzük vissza az ő arcukat, elégedettségüket.

A témához tippeket kerestünk a KIT archívumában:
- Teljesen levetkőztek a naptárfotózáshoz az egyetemista atléták link
- Naptár a tetovált könyvtárosokról (képekkel) link
- Az új szexi könyvtáros (férfi) link
- Helyismereti falinaptárt készíttetett a topolyai könyvtár link
- Meztelenül a könyvtárban -- Levetkőztek az oxfordi diákok link
- Aktnaptárral népszerűsítik az olvasást az amerikai könyvtárosnők link
Adventi kalendárium:
- Betiltott könyvek -- adventi kalendáriumon link
- Adventi olvasás, virtuális naptár - Nagykanizsa link
- Zenei naptár advent napjaira link
Technikai segítség:
- Nyomtasson villámgyorsan az ízlésének megfelelő naptárat link

A fentebbi tippekkel azonban a legfontosabb kérdést még nem válaszoltuk meg:
- melyek céljaink, ebből adódóan
- melyek könyvtárunk legfőbb (aktuális) üzenetei, ebből adódóan
- mit közöljünk a naptáron, majd ebből adódóan:
- kiknek szánjuk a naptárt? (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 19.
Régebbi hírforrás(ok): Mi legyen a könyvtári naptáron? link

Megújult környezet, több lehetőség a 200 lakosú kisrozvágyi könyvtárban - mozgókönyvtár helyettFEL

Nem csak szebb és kényelmesebb lett, több szolgáltatást is nyújt a felújított kisrozvágyi könyvtár link . A beruházás újabb lehetőségeket is teremtett - ilyen például a kicsiknek a gyerekkuckó, a nagyoknak a különálló folyóirat-olvasó.
Kisrozvágy alig 200 lelket számláló település a Bodrogközben. Iskolásai, óvodásai a szomszédos községbe járnak, állandó posta is csak ott van, a legközelebbi könyvesbolt pedig valószínűleg a 30 kilométerre fekvő Sárospatakon található.
Sokadszorra bizonyosodik be a megyében, hogy a kistelepülések is tudnak előrelépni, a település közösségének jövőképet biztosítani - ezt már dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta a könyvtár átadásakor. A lehetőségek adottak, így ha a település vezetésében megvan az akarat, tudnak élni vele. Nem kis munka ez, de megéri, hiszen a közösség megtartásáról, a gyermekek esélyegyenlőségéről van szó. A megújult könyvtárban ugyanis olyan információkhoz, a tanulást, a tartalmas szórakozást támogató szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá a kisrozvágyi iskolások, mint a környékbeli városokban élők.
Ehhez a gondolathoz kapcsolódva dr. Prókai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a kulturális kormányzat biztosítja a lehetőséget és az anyagi hátteret a kis könyvtárak folyamatos korszerűsítéséhez. Jelenleg 325 kistelepülést látnak el a megyében, és immár ötvenhez közelít a felújított könyvtárak száma.


Szükségtelen beszerzések, rémisztő galádságok - kifakadt a Széchényi Könyvtár vezetőjeFEL

Elismerte az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, hogy van azbeszt az épületben - persze nem nekünk, de a dolgozói előtt igen. A nemrégiben tartott értekezleten egyéb erős kijelentések is elhangoztak információink szerint. Például az, hogy az OSZK megítélése szerint a Nemzeti Hauszmann Terv kínos mellékhatásaként a közgyűjtemény afféle mostohagyerek, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által vezényelt beszerzések kapcsán pedig a "rémisztő galádságok" kifejezés is elhangzott.
Többször írtunk az elmúlt hónapokban az Országos Széchényi Könyvtár viselt dolgairól, egyebek mellett azt: döcögve halad a tízmilliárd forintos Országos Könyvtári Rendszer (OKR) projekt, illetve, hogy az OKR részeként digitalizálásra kijelölt nyolcadik emeleti helyiségben és környékén veszélyes azbeszt található. Választ, bármennyiszer sürgettük is, nem kaptunk, de belső fórumokon rendre kritizálta és cáfolta a könyvtár vezetése a cikkeinket.
Valami megváltozhatott: a dolgozók előtt Tüske László főigazgató teljes nyíltsággal beszélt a vitatott témákról egy nemrégiben tartott össz-dolgozói értekezleten. A mondások egy része voltaképpen cikkeink állításainak megerősítése, sőt, néhány kijelentés még rá is tett egy lapáttal: olyan dolgok is elhangzottak információink szerint, amikre mi sem gondoltunk volna.
- Kapcsolódó cikk (vagy nem): link

Régebbi hírforrás(ok): Azbeszt - maszatolás link Tízmilliárd forint mellett akadoznak az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásai link

Navigálás a könyvtáron belül - újítások a győri közkönyvtárbanFEL

A használók számára egyik nagy gond a könyvtáron belüli navigálás: hol találják meg a számukra fontos dokumentumot. Több könyvtári törekvés is van a segítségre:
- a könyvtárosok szakértői szintű empátiával szólítják meg a használókkal, miközben fontos marketinginformációt is gyűjtenek
- a használó elektronikus segítséget kap a dokumentumhoz vezető úton: könyvtári alkalmazás mobiltelefonra (a mobilos térképszoftverhez hasonlóan) + elektronikus display a polcvégen
- a padlóba, falva épített, festett jelzések, nyilak, sávok
- a dokumentumok, polcok, helyiségek színkódolása szintén segítség a navigációban. (MG)
HVG: A győri Kisfaludy Károly Könyvtárban padlóra festett jelzések vezetik az olvasót. Nem egyszer a legtapasztaltabb könyvtárlátogatóknak is gondot okozhat, hogy megtalálják a keresett a művet, vagy hogy eligazodjanak az alkotások között. A győri Kisfaludy Károly Könyvtárban ezért nem mindennapi ötlettel álltak elő: a könyvtár padlóján olyan színkódokat helyeztek el, amik az adott műfajhoz vezetik az olvasókat. A fekete például az idegen nyelvű, míg a vörös a szépirodalmi alkotásokat jelöli.
- A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér link Kisfaludy könyvtára belső megújulása kapcsán több újítást vezet be, melyekről teaser-szerűen tájékoztatja a szakmai és nem szakmai közösséget. Egy további újdonság pl. az álló munkaállomás: link (MG)


Három könyvtár ellenőrzése fejezte be az ÁSZFEL

Könyvtárak gazdálkodását és vagyongazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék, melynek keretében elsőként a Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár, a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház, illetve az Országos Idegennyelvű Könyvtár értékelése zárult le. Az ÁSZ megállapította, hogy egyik könyvtár belső kontrollrendszere sem teremtette meg az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználás feltételeit, ahogy vagyongazdálkodásuk sem volt szabályszerű. A könyvtárak nem gondoskodtak a jogszabályokban előírt közérdekű adatok, dokumentumok közzétételéről, így az átláthatóság nem érvényesült.
Törvényben deklarált célja szerint a könyvtári ellátás fenntartása és fejlesztése az állampolgárok és a társadalom egésze szempontjából szükséges, a könyvtári és információs szolgáltatás állami fenntartása stratégiai fontosságú. A könyvtárak felbecsülhetetlen nemzeti értékeket, az egyetemes kultúrához kapcsolódó dokumentumokat, gyűjteményeket őriznek. A helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény a nemzeti vagyon körébe tartozik, ezért az ÁSZ ellenőrzése ezen a területen is kiemelten indokolt.


A kritikus / kritikai olvasás területei 38. - Tudományos fake news? - Megismétléssel a hitelességértFEL

Megkérdőjelezi az emberi viselkedésről tett tudományos megállapítások komolyanvehetőségét a nyíltabb és transzparensebb tudományért küzdő Center for Open Science friss eredménye. Az amerikai nonprofit szervezet 21 olyan kísérletet ismételt meg a területen belül, melyekről 2010-2015 között jelent meg beszámoló a Science vagy a Nature tudományos folyóiratban. A tanulmányok tudományosságához és komolyságához elviekben nem férhet kétség, mégis: a 21-ből csupán 13 kísérletnek lett ugyanaz az eredménye. Márpedig a tudományosság egyik alapvető kritériuma éppen a megismételhetőség. Ez azt már bizonyosan jelzi, hogy hiába magas egy szaklap impaktfaktora (tudományos rangját mérő értéke), önmagában ettől még nem szabad készpénznek venni, ami megjelenik benne - jegyezte meg a Nature Human Behaviour című folyóiratba írt kommentárjában Malcolm R. Macleod, az Edinburghi Egyetem neurológusa. Érdekes fényt vet a szervezet szkeptikus megállapítására egy néhány éve történt eset. Az (újra)kutató szervezet 2015-ben nagy port kavart, amikor bejelentette, hogy 98 pszichológiai kísérletből csupán 39 eredményét sikerült reprodukálnia. Aztán a következő évben három kutató logikus levezetéssel állt elő arról, hogy szerintük a pszichológiai kísérletek eredményeinek megismételhetetlenségét bizonyító kísérlet eredménye nem ismételhető meg.


Mitől zöld egy könyvtár? - mibenlétét járták körül SzekszárdonFEL

Zöldítsünk címmel rendezett megyei szakmai napot az Illyés Gyula könyvtár Szekszárdon.
Mint azt Liebhauser János, az intézmény igazgatója elmondta, az utóbbi tíz évben a szakmában is megnőtt az érdeklődés a környezetvédelem iránt, noha a könyvtárak egyik alapvető feladata a tudás átadása és az energiaforrásokkal is mindig igyekeztek takarékosan bánni. De rájöttek, ezen a területen még nagyobb tudatosságra van szükség.
Az ökoszemléletnek egyrészt a bibliotékák működésében kell jelen lennie, így például fontos, hogy ők is
- szelektíven gyűjtsék a hulladékot,
- igyekezzenek energiatakarékos izzókat használni, ezen túl pedig
- programjaikkal népszerűsítsék a zöld szemléletet. Másfelől az új megyei könyvtár építése apropóján azt is érdemes volt vizsgálni, maga
- a könyvtári épület mitől válhat ökológiai szempontból jól fenntarthatóvá.
A könyvtárosok kutatók, elkötelezett alapítványi vezetők és könyvtárigazgatók előadásai alapján ismerkedtek meg klímaköri programokkal, jó gyakorlatokkal és a zöld könyvtár fogalmával.

Régebbi hírforrás(ok): Zöldkönyvtár lesz a tatabányai közkönyvtár? - De mit is jelenthet az? link

Irodalom receptre - Mire jó a biblioterápia?FEL

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.
A Sóron Ildikó (FSZEK) vezette foglalkozáson Ilona nyugdíjas orvos, aki férje halála óta egyedül él. Egy rádióműsorban hallott az irodalomterápiáról, így került a csoportba. "Az irodalmi művek rám gyakorolt hatása, a csoporttársak reakciói, a könyvtár inspiráló légköre nyugalmat sugároz és eltereli a figyelmemet a napi problémákról. Fontosnak tartom, hogy életem utolsó szakaszában színvonalas és értelmes tevékenységekkel foglaljam el magamat" - mondja.
A Pécsi Tudományegyetem Könyvtártudományi Intézetében Béres Judit biblioterápiás műhelye működik; a képzésben informatikus könyvtáros és könyvtárostanár szakos hallgatók vesznek részt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a biblioterapeuta-képzést Imrei Andrea vezeti, aki emellett többféle tematikával tart irodalomterápiás foglalkozásokat, például a daganatos betegeket segítő Tűzmadár Alapítványban is. A köztudatban Boldizsár Ildikó speciális mesékkel dolgozó könyvterápiája szerepel a legtöbbet.
Helye lenne a börtönökben is. Csorba-Simon Eszter a fiatalkorú fogvatartottakkal végzett 2013-ban biblioterápiát a pécsi Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében, ennek tapasztalatait dolgozta fel kutatásaiban. A foglalkozássorozatokat két 10-15 fős csoportban tartotta, minden esetben a börtönpszichológus jelenlétében. A foglalkozások nem voltak zökkenőmentesek, de jó módszernek bizonyultak a fogva tartott fiatalok személyiségfejlesztésének, reszocializációjának elősegítéséhez.


Könyvtárak az elektronikus korban: néhány digitalizálás dokumentum, tér, rendezvényszervezésFEL

Az elmúlt időszakban átalakultak az olvasói szokások az okostelefonok és az internet használata miatt is, amelyek mára a mindennapjaink részévé váltak. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy könyvtárnak mindezekkel összefüggésben? Kell-e manapság harcolni az olvasókért?
- Úgy gondolom, hogy most is természetes, hogy eljönnek a könyvtárba az olvasók. A könyvtár egy olyan hely, olyan közösségi tér, amely biztosítja a kultúrához való egyetemes hozzáférést. Tehát egyenlő eséllyel ide bárki bejöhet, aki elfogadja a szabályainkat, amiket törvényben, illetve használati szabályzatban rögzítettek - fogalmazott Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.
- Tehát nálunk is már nem csak nyomtatott dokumentumok, hanem elektronikus és különböző adathordozókon megjelent dokumentumok is vannak. Az, hogy a magyar szerzői jog még nem segíti az e-book-kölcsönzéseket, nehézséget okoz a közkönyvtárnak. Ezen a téren még nem tudjuk szolgálni az olvasóközönséget, de 24 órás tartalomszolgáltatásaink vannak, a helyismereti gyűjteményünk unikális országos szinten is - mondta Pálmann Judit. Hozzátette, hogy a könyvtárban nem- csak dokumentumszolgáltatás történik, hanem számtalan kulturális, közösségi programot szerveznek, helyszínt biztosítanak kisebb-nagyobb közösségeknek. Ez egyfajta átalakulás a könyvtárak működésében. Több éve működtetnek olvasókertet, olvasóligetet a színházkertben. Ez azért jó, mert helybe viszik azt a szolgáltatást, amit egyéb- ként csak a könyvtár falai között tudnak igénybe venni az olvasók.


Programokat szervezett a rimaszombati közkönyvtárFEL

Nyitott napot tartottak a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban. Egész napos rendezvényfolyammal és foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, s ezúttal magyar műsort is biztosítottak. Az egyik legközkedveltebb kortárs magyar író és költő, Lackfi János is elfogadta a meghívást.
Herczeg Rita kifejtette, a nyílt napot kétévente valósítják meg, most már a Művészeti Alap támogatásával. A délelőtti akciókat szervezett iskolacsoportoknak biztosították a Tompa Mihály Alapiskola, a református gimnázium és a kreatív alapiskola tanulói számára. Miroslav Regitko illusztrátor Nyústáról érkezett, és rajzolt a gyerekekkel, akik a Hostinsky alapiskolából jöttek. S itt volt Hana Lasicová is, aki a felnőttek körében is népszerű nőknek szóló regényeivel, a magyar gyerekeknek pedig Lackfi János tartott rendhagyó irodalomórát.
"A nyilvánosság is találkozhatott a művészekkel, a hivatalos megnyitó után kiállítás is nyílt a Regitko képeiből, s kora este író-olvasó találkozókat rendeztünk" - tette hozzá Herczeg Rita.
Analógiák

Mikor érnek a könyvtárak a III. informatikai forradalomba? - Hogy haszna is legyen végre a digitalizálásnakFEL

Bojár Gábor: Félreértés a számítógépet az emberi munkát automatizáló gépek sorába illeszteni. Amikor egy vállalat pénzügyeit számítógépre visszük például, akkor az igazi haszon nem abban jelentkezik, hogy gyorsabb, netán olcsóbb lesz a könyvelés, hanem abban, hogy a digitálisan tárolt pénzügyi adatok sokféleképpen rendezhetők, sokféle szempont szerint lekérdezhetők és sokféle lehetséges következmény modellezhető, így a vállalat menedzsmentje az információ birtokában jobb üzleti döntéseket tud hozni.
Egy bank informatikai rendszere sem ott hozza a legnagyobb hasznot, hogy az internetes bankolás lehetőségével esetleg fiókokat takaríthat meg, hanem ott, hogy ügyfeleiről sokkal több információt tud, biztonságosabban tud kölcsönt kihelyezni vagy testreszabott terméket kínálni. Volt cégem, a Graphisoft építészeti tervezőprogramja sem elsősorban a rajzolás automatizálásával a rajzolók bérét célozza megtakarítani, hanem az építész kezébe ad nagyobb kontrollt, hatalmat a megvalósuló épület felett.


A kevesebb információ a nyerő - de nem valljuk beFEL

BBC Earth tv-csatorna A szupermarketek titkos világa c. filmjében ismertették a kísérletet...
Megkérdeztek embereket, hogy mely terméket vásárolnák meg; amelyiken több termékinformáció van, vagy amelyen kevesebb. A válaszadók a több információra voksoltak. Ám amikor tényleges vásárlásra került a sor, két samponos flakon közül (amelyeket a kísérlet kedvéért azonos színű, formájú stb., de különböző mennyiségű adatot tartalmazó címke volt) a kisebb információtartalmú fogyott inkább.
A műsorban magyarázat nem hangzott el, ezért inkább feltételezés, hogy az embereknek többnyire elegük van az információelemző ráfordításból (akit örömmel kihasználhatnak a fake-news gyártói), ezért minél gyorsabban, minél kisebb befektetéssel szeretnének dönteni. Ezért jól teszi a szolgáltató, hogy a döntéshez szükséges legfontosabb információt kommunikálja, az ügyfelek kisebb hányadát érintő részletek a háttérben (pl. egy linken, qr-kód mögött vagy), kevésbé elérhető helyen található.
Feltehetően ez a magyarázat akkor is, amikor a használók az optimálisan kisebb könyvtári állományt használják inkább, mint az elhájasodott, számukra túl sok irreleváns egységet tartalmazót. Azaz: megéri a könyvállományt optimálisan alacsony szinten tartani. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 19.
Régebbi hírforrás(ok): Fogkefe-választás, avagy: ronthat is az állományok minőségén a Márai-program link

Mire számíthat az örökségvédelem?FEL

Kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben. Az Emminek az sem számít, hogy az építkezéssel védett fajokat pusztíthatnak ki.
Hamarosan kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben - közölte a WWF Magyarország honlapján. A szervezet az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egyik nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján derítette ki, hogy turisztikai célú beruházás valósulhat meg az egyébként fokozottan védett erdőben. A WWF szerint az építkezésnek súlyos környezetvédelmi következményei is lehetnek.

Hírforrás: HVG
2018. szeptember 19.

Te milyen funkciókra használnál robotot a könyvtárban ma? És fejlettebb testvérét holnap?FEL

Óriási a munkaerőhiány Magyarországon, a vendéglátó szektort pedig fokozottan sújtja a jelenség. Győrben egy kínai étterem olyat húzott, amit eddig csak lefeljebb sci-fikben láthattunk, robotot vet be a vendégek kiszolgálása érdekében. Videóriportunkból kiderül, hogy mire jó Amy, a pincérrobot, valamint a szerkezet korlátairól is szó esik.
Győrben egy kínai étteremben már robotot is bevetnek a vendégek kiszolgálása érdekében. A robot egyelőre csak ételt tud kihordani, fizetni és rendelést leadni még nem lehet nála. A vendéglátó szektort sújtó munkaerőhiány közepette viszont mindenképpen figyelemre méltó a lenti megoldás, ami egy átlagos dolgozó 2-3 havi béréből beszerezhető.
Praktikus

Néhány hasznos alkalmazást az iskoláhozFEL

Egyre több olyan alkalmazás készül, amelyekkel nem csak hatékonyabbá, könnyebbé is tehetők az iskolai évek. Ehhez ajánlunk néhány remek alternatívát, köztük ingyenes darabokat is.
- Órarend
- kommunikáció, diákok egymás között és a tanárral
- történelmi naptár
- Wolfram Alpha, mint adatbázis
- The Human Body by Tinybop
- Mozaik 3D app.
Kisszínes

Segítheti okoseszköz az olvasástanulást, de nélkülözhetetlen a szülő és az otthoni könyvtárFEL

Minden negyedik iskolakezdő gyereknek gondjai vannak az olvasással, és szegényes a szókincse, de a kormány végre tenni készül valamit ez ellen. Nem idehaza: a hír Londonból érkezett. A számítástechnikával szemben korántsem ellenséges Wired magazin brit internetes kiadása nyomban pikírt kérdésekbe bocsátkozott. Javítják az óvodában az iskola-előkészítő oktatást? Új könyvtárakat nyitnak meg a bezárt bibliotékák helyett? Hát nem. A kormány olcsóbb megoldást választ: ingyenes okostelefonos alkalmazásokat juttatna az öt év körülieknek.
A neves amerikai MIT egyetem SpeechBlocks appjának érdekessége, hogy ha a gyerekek az okostelefon kijelzőjén rossz sorrendben rakják össze a betűket, a gép akkor is felolvassa nekik az értelmetlen szavakat. A hibák tehát nem rosszponttal járnak, hanem mulatsággal, ami sokkal inkább meghozza a kiskorúak kedvét a kísérletezéshez.
Turcsányi-Szabó Márta (ELTE T@T - a tanulást digitálisan elősegítő technológia) laboratóriumának vezetője: a digitális módszerek nem igazán helyettesítik azt, amikor a szülő együtt olvas a gyerekkel, és közösen megbeszélik, miről volt szó. Főképp az anyák iskolázottsága hagy nyomot a legtöbb kiskorú olvasási, tanulási esélyein. A gép csak keveset segít, bár ahol nincs jó tanár, ott a digitális pótlék is több a semminél.
A használható internetes gyakorlatok példájaként említi ugyanakkor Turcsányi-Szabó az egyszervolt.hu oldalról elérhető feladatokat.


Szakszervezetek - 'miért van még ilyen?'FEL

Egy fiatal munkavállaló vagy munkavállalás előtt álló egyik leggyakoribb válasza a szakszervezetekről szóló ismereteit firtató kérdésre, hogy "miért, van még ilyen?" Pedig a dolgozók közel 10 százaléka szakszervezeti tag, de a 35 év alatti korosztályt egyre nehezebben éri el az érdekvédelem eszméje.
- A válaszolók legnagyobb problémaként az alacsony béreket emelték ki.
- Egy talán kevesebbszer megvitatott, - bár azt nem lehet mondani, hogy a szakszervezetek számára ismeretlen - de kiemelt probléma a fiatalok számára, hogy a munkahelyeken nem a tudás és a szorgalom számít az előrelépésben, hanem a kapcsolati rendszer. Az világos, hogy a szakszervezetek számára az esélyegyenlőség megteremtése prioritás.
- Azt régóta tudjuk, hogy a szakszervezeteknek megújulásra van szükségük, mert taglétszámuk folyamatosan csökken reprezentativitásuk sok ágazatban alacsony, megosztottak és a magukról kialakított kép sem elég vonzó a fiatalok vagy az új belépők számára.
Manapság a legtöbb cég az élmény-alapú szolgáltatásokat helyezi előtérbe. Ezzel szemben a szakszervezeteknél továbbra is inkább az anyagi jellegű juttatások kapnak sokszor túlzottan nagy hangsúlyt, így a tagsággal járó kedvezményes vásárlási lehetőségek, a különböző segélyek, tehát a szolgáltató típusú szakszervezet erősítése a trend ma is. Ezek fontosságát természetesen nem akarjuk és nem is lehet eltagadni, de mozgalmat nem szabad és lehet erre építeni, hiszen aktív tagok azokból lesznek, akik a szakszervezet alapvető értékeivel, mint a szolidaritás, valamint céljaival, vagyis az érdekvédelemmel azonosulnak, azt fenntartások nélkül képviselik a közösségeikben a saját, és természetesen a társaik érdekében.
Információforrások

Ár-összehasonlító app segít az albérletet keresőknekFEL

Az Árminimum elnevezésű applikáció link azt ígéri a felhasználónak, hogy ha bármilyen albérletes vagy ingatlanos oldalon rákattint egy hirdetésre, akkor automatikusan kilistázza neki az ugyanarról a bérleményről szóló valamennyi neten fellelhető hirdetést. Sőt, ár szerint sorba is rendezi őket, így a kereső egyből a legolcsóbb ajánlattevőt hívhatja fel.
"Az arminimum.hu nem egy keresőoldal, hanem egy olyan alkalmazás, amelyet a böngészőbe (Chrome, Firefox) telepítve bármely ingatlan hirdetési oldalon működésbe lép" - mondja Faragó Péter, az alkalmazást fejlesztő Realmonitor Kft. igazgatója. Ha az ember ezek valamelyikén rákattint egy hirdetésre, a rendszer azonnal megtalálja a weben az adott ingatlan összes többi hirdetési linkjét, és ahonnan csak lehet - azaz jogszabály nem tiltja - összegyűjti, rendezi és egy csokorban listázza az azt mutató képeket és leírásokat. Ezen felül kikeresi és megmutatja a többi ingatlanos oldalról is a keresett ingatlanhoz nagyon hasonló többi hirdetést is.
A fejlesztés arra a létező problémára ad választ, hogy egyre nehezebb albérletet találni Budapesten és az egyetemi városokban. A lakást keresők (akik sokszor egyetemisták) általában csak akkor indulhatnak eséllyel egy lakásért, ha azonnal (ráadásul gyakran látatlanban) igent mondanak a hirdetésben szereplő árra.
Az Árminimum adatai szerint a bérlemények 23 százalékát több ügynökség (beleértve a tulajdonost is) hirdeti, és a legmagasabb és a legalacsonyabb meghirdetett bérleti díj között átlagosan 37 ezer forint/hó a különbség.


Halál és feldolgozása - gyűjtemény és katalógusFEL

A halál és feldolgozása témával kapcsolatos irodalom található a Tábitha ház link (gyermek hospice) épülő könyvtárában és annak online katalógusában. Itt gyűjtünk gyász és veszteségterápiás irodalmat, szakemberek és gyermekek illetve családtagok számára egyaránt. A katalógus: link
A Tábitha könyvtár célja: a Házban folyó hospice ápolási és gondozási tevékenység, a gyászterápiás munka, a szakma, valamint az érintett érdeklődők irodalommal, információval való támogatása.
Gyűjtőköre: hospice szakirodalom, pszichológiai, tanatológiai gyász-és veszteségterápiás szakirodalom, terápiára alkalmas gyermekirodalom a Házzal kapcsolatos sajtó és média irodalom. Katalógusunkban kiemelt hangsúlyt kap a dokumentumok speciális, mély tartalmi feltárása (pl. mesekönyvek életkor, meseterápiás cél pl. halál, halálfélelem, gyász, veszteség, bűntudat, betegség).
Az állomány szinte minden darabja (kb. 6-700 db könyv) adományozás útján került a könyvtárba, plusz online is elérhető, vagy pdf formátumban olvasható irodalom. A gyűjtés tudatos, figyeljük az irodalmat, a könyvkiadást az adatbázisokat és a kiadóktól szerezzük be adományozás útján a szükséges irodalmat.
Célcsoport elsősorban a Ház dolgozói: orvosok, ápolók terepauták és önkéntesek, a godozottjai és családtagok. A ház szolgáltatásai: kölcsönzés, könyvtárközi kölcsönzés, cikkszolgáltatás. Személyesen, helyben használattal a szakterület (hospice ápolásban dolgozók és önkéntesek) is használhatják a könyvtárat, illetve az online katalógus célja az irodalom és források - ha máshogy nem, bibiliográfiai szinten való összegyűjtése - nyelvtől függetlenül külsősöknek, legyen az érintett, szakember, vagy csak érdeklődő. (Hegyi Judit)


Költs kevesebbet a bevásárlásnál - applikációFEL

Külföldön már régóta elérhetők a szupermarketek online bevásárlási szolgáltatásai, többek között Németországban már sikeresen üzemel a Penny Market webáruháza, Amerikában pedig a Walmart és az Amazon is vállal házhozszállítást.
Magyarországon jelenleg több mint 25 olyan élelmiszerkereskedelmi üzletlánc működik, ahol lehetőség van online bevásárlásra is, a négy legnagyobb online szupermarketnek (Tesco, Auchan, Groby, Príma) pedig ma már több mint egy millió látogatója van havonta. Ez a szám hamarosan még tovább növekedhet, hiszen a Spar is a közeljövőben nyitja meg online áruházát. Az áruházak sokszor teljesen eltérő árai miatt azonban az árérzékeny vásárlók egyre nehezebben tudják eldönteni, hol érdemes vásárolniuk. Egy magyar startup, a Start it @K&H inkubátorban működő Smartkosár csapata éppen erre kínál megoldást, nem kis időt és költséget megspórolva ezzel az online vásárlóknak.
A Smartkosár link olyan platform, ahol a legnagyobb online élelmiszerláncok aktuális kínálata és árai megtalálhatók, így a felhasználók a garantáltan legolcsóbb kosarat tudják összeállítani és megvásárolni. A felület - a többi ár-összehasonlító oldallal ellentétben - nem egyesével hasonlítja össze a termékeket, hanem a teljes vásárlói kosarat nézi. Mivel az egyes kosarak árai között a tesztek alapján átlagosan 30%-os eltérés figyelhető meg, a szolgáltatás segítségével egy négytagú háztartás akár kéthavi nettó átlagkeresetnek megfelelő összeget is megspórolhat egy év alatt
- vázolta fel az augusztus közepétől elérhető platform lényegét Wettstein Albert, a Smartkosár marketing vezetője.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu