Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/31., szept. 5.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Több kell ma már, mint az olvasottak felidézése - mélyolvasás mellett többféle stratégia
Fontosság. És sorrend az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumától
Költözhet a lendvai közkönyvtár?
Nincs köze a teljesítménynek a finanszírozáshoz
Megkérdeztük: Honnan szerzeményeznél leginkább?
Marketing-ötlet 4. - Ügynökséggel készíttet Instagram-történeteket a New York-i közkönyvtár
Személyre szabott képzés nélkül elbutulunk a munkahelyen
35%-kal szélesíti nyitva tartását a Méliusz-könyvtár
Menjek vagy maradjak? Pályamódosítás egyetemi, köz- és szakkönyvtárakban dolgozók körében
Tragikus haláleset kapcsán tovább folyik a nyomozás a nemzeti könyvtárban
Adatok prezentációja - pl. gender-ügyben
Vigyázz, a könyvtárban eltörhetik a csigolyádat! - avagy tényleg ez az üzenet?
Amikor két, különböző profilú könyvtár egyesül - esettanulmány
A kritikus / kritikai olvasás területei 37. - Tényleg erősíti a gyűlölködést a Facebook - a kritikus gondolkodás hiányának tünete
Könyvtári diákkedvezmények egyetemistáknak
Kivált a művelődési házból és új helyre költözött a tompai könyvtár
Észrevételezésen a ruszin könyvtár jelentéstervezete
Szakmai és használói programok Székelyudvarhelyen - tartalmi eredményekre várva
Kreatív foglakozásokat tartottak a bácsfeketehegyi könyvtárban
Gádoros központjába költözött a könyvtár - könyvtárképek vetélkedése

Analógiák

Hogyan lehet versenyképes a hagyományos szolgáltatás az elektronizált ellenében? (olvasóink szavazatára)
Miért osztják meg az oknyomozók az adataikat - És hogyan készítik őket?
Számon is kérhető minőségirányítás a tájékoztatásra - legalábbis a kiskereskedelemben

Praktikus

A könyvtárról is tájékoztat a mesterséges intelligenciát használó okoshangszóró
A MI végignéz 20 percnyi videót másról, majd megcsinálja rólad ugyanazt

Kisszínes

Autonóm pedagógusi döntéseket és a többféle tankönyvet tartjuk jobbnak
Tényleg erősíti a gyűlölködést a Facebook
Facebook helyett jön a Mastodon?
Zuhanórepülésben Mészáros lapjai

Információforrások

Webarchívum az OSZK-ban - több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhely
Megújult a könyv, ami IT-biztonságról szól, de az átlagember is érti


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Több kell ma már, mint az olvasottak felidézése - mélyolvasás mellett többféle stratégiaFEL

Egy kutatás során a résztvevők egy körülbelül harmincoldalas történetet kaptak kézhez két példányban: az egyiket egy Kindle-re töltötték fel, a másikat hagyományos, papíralapú könyvként olvashatták. A kísérletben részt vevő ötven diáknak ezek után kérdéseket tettek fel a történetről. Kiderült, hogy a hagyományos könyv olvasói jobban fel tudták idézni az események sorrendjét, és pontosabb válaszokat is adtak arra, hogy tulajdonképpen miről szólt a történet. Azok, akik e-book formájában kapták meg a sztorit, arra hivatkoztak, hogy nem tudták pontosan felmérni, hol tartanak a könyvben, ezért is okozott nekik nehézséget az események felidézése.
Maryanne Wolf, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) idegkutatója azt javasolja, hogy lassítsunk. A szemlélődés sem egy gyors műfaj, ahogy a mélyolvasás sem az: ez nem jelenti azt, hogy mindent ugyanúgy kell befogadnunk, egyes tartalmaknak jobban áll az átfutó olvasás alkalmazása - de ha minden esetben ezt használjuk, hajlamosabbak leszünk elsiklani a részletek felett, és minden mérlegelés nélkül az egyszerűbb forrásból tájékozódni. (Quibit)
- Az olvasott szöveg puszta felidézése az egyirányú oktatást szorgalmazó, sok évszázaddal ezelőtti skolasztikus hagyomány eszköze. A kreativitást, új érték teremtését szem előtt tartó oktatás-nevelés több, különféle olvasási stratégiát tesz szükségessé, melynek egyike az iskoláinkban túlnyomóan tanított mély-, vagy részletes olvasás. További olvasási stratégiákat ld. pl.: link .


Fontosság. És sorrend az Egyetemi Könyvtárigazgatók KollégiumátólFEL

Nagy Zsuzsanna, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának vezetője: "Az oktatási Államtitkárság, illetve azon belül is a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár asszony komolyan veszi a könyvtárakat, és ezen a konferencián is az derült ki, hogy tisztában van a könyvtárak szerepével és úgy látjuk, hogy megvan a támogatottságunk."
"Végeztünk egy helyzetelemzést és ennek alapján megpróbáltuk a fejlesztési kulcsterületeket meghatározni. Ez, ugye, nem meglepő módon
1. egyik a gyűjtemény
2. másik a tudományos kutatás támogatása
3. a harmadik pedig a hallgatói sikeresség támogatása."


Költözhet a lendvai közkönyvtár? FEL

Nagy remények elé néz a lendvai közkönyvtár link . A 11.000 lakosú, magyarok által is lakott szlovéniai település 2025-re megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. A fejlesztések között szerepel a közkönyvtár költöztetése: új épületet kap a Szent Katalin templommal szemben, a főutcán. A könyvtár 1979 óta van mai helyén, egy szecessziós, néhai közjegyzői villában, mely - szépsége ellenére - soha nem volt ideális helye a szolgáltatásnak. A terek zsúfoltak, a pincében dokumentumraktár van. A fotókat ld.: link .

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 05.

Nincs köze a teljesítménynek a finanszírozáshozFEL

'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől' - idéztük link Ramháb Máriát 8 éve. A friss hírekben most a focival kapcsolatban olvashatjuk:
- Megdöbbentő számokat közölt a magyar fociba érkező szponzortámogatásokról a G7. Évente több milliárd forint áramlik így a sportágba (a közvetett állami, azaz adókedvezmény formájában nyújtott milliárdok mellett); a pénz mennyisége főként nem az eredményességtől, sokkal a politikai kapcsolatoktól függ. (Napi)
- A kulturális orientációk oldaláról pedig kijelenthetjük: a teljesítményorientáció alacsony foka (azaz, hogy nincsen összekötve a teljesítmény a premizálással vagy a finanszírozással) a várható versenyképesség alacsony szintjét vetíti előre. (MG)


Megkérdeztük: Honnan szerzeményeznél leginkább?FEL

Honnan szerzeményeznél leginkább? - tettük fel a kérdést legutóbb. A kapott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
9 - a nagyobb kedvezményt adó láncoktól
1 - megírom: kit@gmconsulting.hu
2 - az IKR- (katalógus)-szolgáltatónktól
3 - mint eddig, a Kellótól
21 - szabadon, kedvemre, bármely forrásból-
Kapott észrevétel: "A nyílt közbeszerzési tenderen győztes, legnagyobb kedvezményt adó partnertől vagy csoporttól (bár a pénzen kívül vannak még itt szempontok: beszállítási potenciál, gyorsaság, rugalmasság stb.), de ha ő nem tud valamit szállítani és ezt lenyilatkozza, azonnal nyíljon meg a lehetőség a szabadkézi beszerzésre. Na, most ez a "de ha" utáni rész hiányzik általában a konstrukcióból - aminek rövid távon az olvasók a vesztesei, közép és hosszú távon pedig a könyvtárak, akiktől az olvasók elfordulnak (többek közt ezért IS). Mert maholnap a jó minőségű (digitális) kalózmásolathoz is gyorsabban hozzá lehet férni, mint a könyvtári példányhoz..."
- Hasonló felmérésünket 5 éve is elvégeztük. a két adatfelvételt mutató diagramot ld.: link
A válaszok alapján korábbi eredményének negyedére esett vissza a Kelló - lehet, hogy a kötelező jelleggel összefüggő hatékonyságra nem kényszerítő hatások miatt? Az is feltételezhető, hogy a könyvtárosok - legalábbis, amikor ők állnak a vásárlói oldalon - kedvelik a piac adta választási lehetőséget és a minőséget. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. szeptember 05.

Marketing-ötlet 4. - Ügynökséggel készíttet Instagram-történeteket a New York-i közkönyvtárFEL

Mivel tudják, hogy reménytelen lenne a könyvtár vagy olvasás ügyének direkt közlésével, kerülőúton indultak. (MG)
- Digitális könyvespolcot nyitott a New York-i közkönyvtár, amely ezúttal az Instagramra költöztette fel az irodalmat.
És mivel erről a polcról minden darabot angolul lehet levenni, még a nyelvet tanulók is megláthatják benne a fantáziát.
A manhattani Ötödik sugárút és a 42. utca sarkán található New York-i közkönyvtár 1911-ben nyílt meg a látogatók előtt, ma a négy szintjének több mint hatvanezer négyzetméterén kutathatunk benne. Ezúttal azonban az intézmény azokért indított közösségi média-kampányt, akik még sosem voltak termeiben. Ezért a Mother reklámügynöséggel közösen azt találták ki, hogy az Instagram Stories funkcióját használva klasszikus és/vagy népszerű regényeket tesznek fel a könyvtár közösségi csatornájára. Így aztán az Insta Novels néven futó projektben néhány könyv digitális olvasmánnyá alakul, amelyeknek oldalait különböző vizuális művészek illusztrálják állóképek, gifek és videók segítségével - írja oldalán a Design Boom.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár okostelefonra: a New York-i Közkönyvtár újításai link

Személyre szabott képzés nélkül elbutulunk a munkahelyenFEL

A magyarok fele úgy érzi, hogy az oktatásban megszerzett tudás kevesebb, mint a felét teszi ki annak, ami a munkájához szükséges - derül ki az OTP Bank megbízásából a Ténygyár Kft. által készített reprezentatív kutatásából, amely a munkavállalók tudásszerzési forrásait, fejlődési igényüket és ebben a munkáltató szerepét vizsgálta. Az eredményekből kiolvasható, hogy a munkavállalók mintegy harmada - 31 százalékuk - a fejlődés biztos útját abban látja, ha maga jár utána a dolgoknak, 28 százalékuk pedig a kollégáktól tanul. A tréningek, továbbképzések jelentik a kapaszkodót a résztvevők 14 százaléka számára. Ugyanakkor a munkavállalók elvárják a munkahelyi képzések megszervezését. A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek 58 százaléka a munkáltató feladatának tartja a dolgozók képzésének, fejlesztésének biztosítását.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkatársak akkor érzik megbecsülve magukat egy munkahelyen, ha a cég tudatosan támogatja a fejlődésüket - mondta Urbanics Judit, az InsideOut Leadership vezető trénere.
Azok a szervezetek érik el a legjobb eredményt, amelyek személyre szabott fejlesztési programot állítanak össze a dolgozóknak, figyelembe véve az egyéni erősségeket és igényeket, a betöltött pozícióhoz szükséges készségeket és a jövőbeli karriertervet. Ha a munkatársat is bevonják saját fejlesztési tervének összeállításába, nagyobb elköteleződésre számíthatnak részéről, így jobb hatásfokkal tud működni a fejlesztés.


35%-kal szélesíti nyitva tartását a Méliusz-könyvtárFEL

Jó hír a látogatóknak: tovább tartanak majd nyitva ezek az intézmények. A Méliusz hétfőn is várja az olvasókat.
Jelentősen hosszabb nyitvatartási idővel várja olvasóit a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szeptember 3-tól. A Központi Könyvtár ezentúl hétfőn is nyitva tart, így a hét hat napján áll a látogatók rendelkezésére, míg a fiókkönyvtárak szombaton is elérhetőek lesznek.
A különböző könyvtárhasználói igényekhez igazodva a Központi Könyvtár és a fiókkönyvtárak átlagosan 35 százalékkal növelik nyitvatartási idejüket. Egyes fiókkönyvtárak több mint 50 százalékkal nagyobb óraszámban lesznek nyitva, a látogatók kétharmadát kiszolgáló Központi Könyvtár heti 12 órával többet szán az olvasókra, ahova ezentúl hétfőn is be lehet térni olvasni, kutatni vagy tanulni.
A könyvtárhasználók kényelmét szolgálja, hogy a Központi Könyvtár hétfőn déltől este 8 óráig tart nyitva, kedden a teljes könyvtárhálózat reggel 8 órától este 8 óráig, szombaton pedig minden könyvtár 8 órán keresztül látogatható - így még több idő jut a könyvekre. A fiókkönyvtárak nyitva tartása egységes. Az új nyitvatartás egész évben érvényben lesz, tehát a nyári időszakban sem változik.
A Központi Könyvtár hétfőn 12-20, kedden 8-20, szerdától péntekig 10-18, szombaton 8-16 óra között tart nyitva. A fiókkönyvtárak kedden 8-20, szerdától péntekig 10-18, szombaton 8-16 óra között várja a látogatókat, a Tócóskerti Iskolai és Gyermekkönyvtár pedig hétfőtől péntekig 7.45-től 17 óráig.


Menjek vagy maradjak? Pályamódosítás egyetemi, köz- és szakkönyvtárakban dolgozók körébenFEL

Az USA-ban 2016-ban készült tanulmány annak kereste az okát, miért töltik egyesek egész pályájukat egy könyvtártípusban, míg mások "vándorolnak". A kutatók a 30 kérdést tartalmazó kérdőívet 15 USA-beli könyvtári levelezőlistára tették fel. Az értékeléséhez csak az egyetemi, köz- és szakkönyvtárakból érkezett válaszokat vették figyelembe, az iskolai könyvtárakat kizárták.
A változtatásról adott válaszokból az következik, hogy közkönyvtárakból kétszer olyan szívesen mennek egyetemi könyvtárba, mint fordítva; az egyetemi könyvtárosok viszont háromszor inkább mennek szakkönyvtárba, mint közkönyvtárba. 200 válaszadó jelezte, hogy változtatna, náluk az első helyre a szakkönyvtárak kerültek (40%), majd a köz- és egyetemi könyvtárak, 6% teljesen más környezetet választana.
Összefoglalva: a könyvtárosok mozognak a könyvtártípusok között. Több esetben érkeztek egymásnak ellentmondó, sztereotípiákkal és előítéletekkel indokolható válaszok. A technológia és a használói igények változása hatással van a hagyományos könyvtárosi szerepre, tény a munkaerő-létszám csökkentése, a korai nyugdíjazás. Az üres álláshelyek betöltésénél a könyvtárak sokszor csak tapasztalt szakembereket vesznek fel. Az állásváltoztatást sokszor akadályozzák az egyének által vélt gátak és az alkalmazási eljárás, vagyis sokan eleve nem is próbálnak új pályázatot beadni. (Menjek vagy maradjak? Pályamódosítás egyetemi, köz- és szakkönyvtárakban dolgozók körében; ref.: Viszocsekné P. É.)


Tragikus haláleset kapcsán tovább folyik a nyomozás a nemzeti könyvtárbanFEL

A Szerb Nemzeti Könyvtár addig zárva marad, amíg a szakemberek nem bizonyosodnak meg róla, hogy biztonságos - jelentette be Laslo Blašković, a könyvtár igazgatója az egy hete történt tragédia - amikor is két férfi megfulladt az épületben - kapcsán tartott tegnapi sajtótájékoztatón.
Augusztus 24-én ugyanis az Empeks vállalat két munkása a könyvtárban a tűzvédelmi rendszer vizsgálata közben, megfulladt. Ki szerették volna próbálni a tűzvédelmi rendszert, de valamilyen meghibásodás miatt szivárogni kezdett a szén-dioxid. A férfiakra a mentőegységek találtak rá a könyvtár archívumában, eszméletlen állapotban. A mentőegységek megpróbálták újraéleszteni őket, de sajnos már nem sikerült. A tragédia után lezárták az épületet, és azóta is zárva van.
Blašković igazgató elmondása szerint a város toxikológiai központja megvizsgálta a szén-dioxid-mennyiséget az épületben, tegnap már a megengedett szint alatt volt az értéke, ám a raktárban levő könyvekhez azóta sem tudnak hozzáférni.


Adatok prezentációja - pl. gender-ügybenFEL

A közelmúltban írtuk, hogy a hazai könyvtári felmérések megfelelő bemutatására eddig alig fordult figyelem - dacára a roadsow-knak. Olyan könyvtári projektek, mint Az én könyvtáram link , vagy az ELTE hallgatói műhelye (pl. Hullámfürdő link vagy a Neon Budapest link ) alkalmaznak adatprezentációs eszközöket, de nem árt újakat megismerni. Két példa adatok prezentációjára:
- Az amerikai Pew Research közvélemény-kutató intézet most adta közre egyik felmérését, mely egy weboldalon lefelé görgetve mutatja be, hogy egyes minősítő kifejezéseket mennyire tartanak férfiakra illetve nőkre jellemzőnek az amerikai válaszadók link . (Összefoglalóan megállapítják: eltérő a nemek megítélése: az erő és az ambíció inkább a férfiakra, az együttérzés, kedvesség és felelősség inkább a nőkkel asszociált tulajdonság).
- Szintén gender témában az Elsevier kiadó link tavaly jelent meg e-kiadvánnyal. Bár ez a megjelenési forma nem újdonság, érdemes tanulmányozni a letisztult dizájnt és a kiadvány struktúráját. (Témája: hogyan jelennek meg a férfiak illetve nők a nemzetközi tudományos világban.)
Könyvtárosként érdemes eltűnődni: e kurrens anyagok alapvetően nem papírformában jelenik meg. Hogyan lehet tehát ezeket bevonni a könyvtári tájékoztató apparátusba?


Vigyázz, a könyvtárban eltörhetik a csigolyádat! - avagy tényleg ez az üzenet?FEL

Könyvtárral, olvasással direktben aligha lehet marketinget folytatni a könyvtár érdekében, tehát minden érdekes, ami e sztereotípiákat megkerülve segít - akár könyvtár, akár nem könyvtár készíti az anyagot. Én nem féltem sem a használót, sem a könyvtárat: helyén tudják kezelni ezt a gondolatvilágot is. Számomra (s talán még sokaknak) az üzenet: a könyvtár a kapcsolatépítések helye (is).
Vö.: link
A szexizmus persze megkérdőjelezhető. De könnyen lehet, hogy rövidesen megjelenik ugyanennek a másik nemre optimalizált változata.

(Via Márföldi István, Facebook link )


Amikor két, különböző profilú könyvtár egyesül - esettanulmányFEL

Szakmai egyetértés övezi azt az állítást, hogy a könyvtárak romló anyagi helyzete szorosabb együttműködést követel az ágazat szereplőitől. Jelen cikk egy partnerkapcsolat történetét és tanulságait összegzi, melynek során két eltérő feladatkörű könyvtár integrációját kísérelték meg: a Montgomery County Public Schools (MCPS) tanári szakkönyvtára tagozódott be a University of Maryland (UMD) könyvtári rendszerébe tartozó Universities at Shady Grove (USG) Library/Media Centerbe. Az intézmények 2005-ben egyeztek meg az összevonásról, az immár közös fenntartású könyvtár pedig 2008-ban kezdte meg működését. Sajnálatos módon a Maryland államot sújtó pénzügyi nehézségek az MCPS-t is komolyan érintették, és az elvonások miatt 2014 őszén a tanári szakkönyvtárat meg kellett szüntetni, ami a könyvtárközi partnerkapcsolat végét is jelentette.
A szerző 2014-ben a könyvtáregyesítés érintettjeivel összesen 12 interjút készített, hogy felmérje a vállalkozást a maga komplexitásában. (...)
Noha az együttműködés adminisztratív szinten megvalósult, és mindkét partnerintézménynek megtakarításokat is hozott, sőt, a látogatottságban is javulást tapasztaltak, elmondható, hogy a könyvtárosok inkább egymás mellett, mintsem együtt dolgoztak. Nem tudott megszületni az a valódi együttműködés, amit a könyvtárösszevonástól reméltek, így ez a kezdeményezés a partnerintézmények számára egy elszalasztott lehetőség maradt. (Két könyvtár regénye: esettanulmány két eltérő feladatkörű könyvtár egyesüléséről; ref.: Szabó P.)


A kritikus / kritikai olvasás területei 37. - Tényleg erősíti a gyűlölködést a Facebook - a kritikus gondolkodás hiányának tüneteFEL

A Németországban, Altena békés kisvárosban, 2015-ben a lakosok önként vállalták, hogy menekülteket szállásolnak el. A lakosság túlnyomó többsége támogatta a befogadást, és 2015 őszére több szíriai és afganisztáni család élt a városban, és sem rájuk nem volt panasz, sem arra, ahogyan a helyiek bántak velük. Aztán 2015 októberében egy fiatal helyi tűzoltó, Dirk Denkhaus és az egyik barátja betört az egyik menekültszállásra, gázolajjal locsolta körül a padlást, és felgyújtotta az épületet. ...
Még csak nem is az internethasználat volt az, ami növelte egy-egy településen a bevándorlóellenes támadások számát, hanem kifejezetten a Facebook-használat. A német településeken minden 1 százalék, amennyivel többen és gyakrabban facebookoztak az országos átlagnál, 50 százalékkal növelte a bevándorlóellenes bűncselekmények valószínűségét.
Ez ugyanúgy igaz liberális, baloldali, jobboldali vagy akár szélsőjobboldali többségű településekre is, és egyaránt vonatkozik nagyvárosi negyedekre és vidéki kistelepülésekre. A kutatás adatai szerint tényleg semmi nem felelős annyira és olyan egyértelműen a gyűlölet növekedésért, mint a Facebook. Emellett a tanulmány arra is rávilágított, hogy a gyűlölet nem korrelál semmilyen más közösségimédia-platform használatával, kizárólag a Facebookéval, de azzal nagyon.
... a Facebook messze nem a gyűlöletbeszéd terjesztésével gyakorolja a legkárosabb hatást, hanem azzal, hogy torzítja az felhasználók valóságészlelését.
... a Facebookon az emberek zsigeri félelmeire, a haragra és a gyűlöletre játszó tartalmak terjednek a leggyorsabban, még akkor is, ha ezek nem esnek a Facebook által meghatározott gyűlöletbeszéd kategóriájába.


Könyvtári diákkedvezmények egyetemistáknakFEL

Hamarosan kezdődik az első félév, ezzel együtt nagyon sok lehetőség és kedvezmény is vár rátok. Ilyen lehetőség a kedvezményes vagy teljesen ingyenes könyvtári beiratkozás is. Összeszedtük, hogy mikor lehet beiratkozni a nagyobb könyvtárakba, és mennyiért.
A BME-hallgatóknak a könyvtári beiratkozáshoz a diákigazolvány, a hallgatói jogviszony igazolás, illetve a Neptun alapján a tájékoztató munkatársak által kiállított (könyvtár, földszint 1.) elismervény, doktoranduszok esetén a beiratkozáshoz tanszéki garancialevél szükséges. A könyvtár éves díjszabását itt találjátok.
Az ELTE BTK-n például minden őszi szemeszter elején tartanak könyvtári hetet, a kitelepült könyvtárakba ingyen vagy kedvezményesen lehet beiratkozni. Ilyenkor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba is kedvezménnyel iratkozhatnak be a hallgatók.
A Budapesti Corvinus Egyetemen a beiratkozás félév elején (szeptemberben vagy februárban) történik, személyi igazolvány és 1000 forint kell ahhoz, hogy a teljes tanulmányi időre szóló olvasójegyet megkapjátok.
Az egyetemi könyvtárak általában 1000-2000 forint éves díjat kérnek a hallgatóktól, viszont a már említett Szabó Ervin könyvtárba is érdemes beiratkozni: bár drágább, a nagy kínálat miatt megéri, és nem csak elsőéveseknek.


Kivált a művelődési házból és új helyre költözött a tompai könyvtárFEL

Elkészült és már fel is avatták az új városi könyvtárat link Tompán. A 12 ezer kötetes bibliotéka [egy lakosra 2,7 kötet jut - szerk.] a helyi művelődési házból kiválva, független önkormányzati intézményként működik majd tovább, több mint 8,5 millió forintba került a kialakítása.
Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: a közösség számára egy olyan helyet tudnak átadni, amely értékteremtő, értékmegőrző, erre pedig a legalkalmasabb a könyvtár.
- Csak ott, azokon a helyeken teremtődik érték, ahol ezeket a megújított könyvtárakat használják is az emberek. Az olvasáshoz az utat elő kell készíteni, ezért a most átadott új könyvtár is családbarát, ahova be lehet jönni babakocsival, az anyukák, a nagyszülők és reményeink szerint az apukák is rendszeres látogatóik lesznek majd gyermekeikkel ? tette hozzá a megyei könyvtár igazgatója, aki szerint a tompai bibliotéka alkalmassá vált arra, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki használni tudja azt.
Ramháb Mária a legfiatalabb olvasóknak, a gyerekeknek egy óriás plüssmackót is hozott ajándékba, jelezve, hogy a megújult könyvtárban a három év alatti gyerekek is jól érzik majd magukat.


Észrevételezésen a ruszin könyvtár jelentéstervezeteFEL

Megküldésre került az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára ellenőrzéséről készült jelentéstervezet az ellenőrzéssel érintett szervezetek vezetőinek, akik tizenöt napon belül tehetik meg a jelentéstervezet megállapításaira vonatkozóan észrevételeiket.
Az országos nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények gazdálkodásának ellenőrzése keretében került sor az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára 2014. január 1-jétől 2016. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó ellenőrzésére.
Az ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés az országos nemzetiségi önkormányzatok által alapított és fenntartott intézmények gazdálkodására, a belső kontrollrendszer kialakítására és működtetésére, a fenntartó önkormányzat által nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználására jogszabályi előírásoknak való megfelelőségének értékelésére fókuszált.


Szakmai és használói programok Székelyudvarhelyen - tartalmi eredményekre várvaFEL

Ismét lesz Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi könyvtárban: augusztus 31-én, pénteken este hét órakor nemhogy bezár az intézmény, hanem tárt kapukkal és számtalan ingyenes programmal várja a betérőket. A rendezvényt csütörtöktől A jövő könyvtára - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése elnevezésű szakmai konferencia előzi meg. Idén is lesz sakkjáték, az otthonit meghaladó méretekben.
A Nyitott Könyvek Éjszakáján lesznek kvíz- és rejtvényfeladatok, családi társasjátékozás, tudományos bemutató, kódfejtő és bűvöskocka-kirakó verseny, irodalmipályázat-értékelő, szabadulószoba, papír- és bábszínház, gyermekműsor, mesemondás, sakkjáték, arcfestés, könyvturkáló, dokumentum- és némafilmvetítés, musicalest. A Vitéz lelkek diákszínjátszó csoport József Attiláról szóló, illetve a Pál utcai fiúkat megidéző előadásokkal készül. Huszárkiállítás Izgalmas programnak ígérkezik a Schenk-figurák kiállítása a magyarországi Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében. A köznyelven "öltöztetős katona", "húszforintos katona" vagy "mozgatható katona" megnevezéssel illetett mini emberkéket a német Playmobil-figurák mintájára 1975-ben Schenk Károly fröccsöntőmester kezdte készíteni. A népszerű játék gyártása 2000-ben megszűnt, de máig is keresett, főleg a gyűjtők körében. A kiállításon csatajelenetek elevenednek meg, amelyek az 1848?49-es háromszéki eseményeknek, a kökösi csatának és azon belül Gábor Áron halálának kívánnak emléket állítani.


Kreatív foglakozásokat tartottak a bácsfeketehegyi könyvtárbanFEL

Pénteken értek véget a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár egész hetes, kreatív gyerekfoglakozásai. A könyvtár minden szünidőben szervez ilyen jellegű eseményt, tudtuk meg Csordás Katalin könyvtárostól.
- Most a nyári szünet utolsó hetére időzítettük a foglalkozásokat, mivel úgy gondoltuk, hogy a gyerekek mostanra már unhatják magukat. A foglalkozások hétfőn kezdődtek és pénteken értek véget, valamint minden délelőtt 10 és 12 óra között tartottak. Egy-egy alkalommal átlagosan 20 gyermek vett részt a munkában. A korosztály igen vegyes volt, jöttek ovisok és felsős általános iskolás diákok is. Mindennap készítettünk valamilyen kézműves tárgyat, és nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy újrahasznosított anyagokkal dolgozzunk. Pl. toalettpapír-gurigákból készítettünk várat, PET-palackból és szörpösdobozokból madáretetőt. Emellett csináltunk ejtőernyőt, szélforgót, valamint vázát. A kreatív foglalkozások mellett mindennap bemutattunk valamilyen könyvet is. Ez is hagyományosan a foglalkozások része, és az idén ismeretterjesztő könyvekre helyeztük a hangsúlyt. Emellett társasjátékozunk is, mert a gyerekek ezt nagyon szeretik - mondta el a könyvtáros, majd arról is szólt, hogy a nyári foglalkozások igen népszerűek a gyerekek körében. Vannak olyan visszatérő gyerekek, akik már felsősök, és óvodás koruk óta minden foglalkozáson részt vettek.


Gádoros központjába költözött a könyvtár - könyvtárképek vetélkedéseFEL

A volt pártház Gádoros központjában sok éve állt üresen. Megtöltötték tartalommal. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően 2,5 millió forintból átalakították, s helyet kapott benne a könyvtár link .
Vasárnap felavatták, átadták. Maronka Lajos polgármester szerint a gádorosiakon múlik, megtöltik-e tartalommal, látogatják-e majd sokan.
- Hajdan, nagyjaink, tudósaink könyvből tanulva érték el a világhírnevet. Érdemes ma is kézbe venni útmutatásaikat, tanításaikat. Azt javaslom, ide betérve, merítsenek a könyvekből tudást - fogalmazott a polgármester.
A központban jó adottságokkal rendelkezik az új könyvtár, ezt már Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója tette hozzá. Kérte, akinek kérése, kívánsága, ötlete van, fogalmazza meg, mert a gazdag tartalmat csak közös, együttgondolkodással lehet megteremteni. - Nyitott a világ, nyitott a könyvtárunk is - mondta. Kiemelte, a könyvtár hagyományos szerepe mellett számos, más elfoglaltságot is képes kínálni felnőttnek, gyermekolvasóknak egyaránt.
Analógiák

Hogyan lehet versenyképes a hagyományos szolgáltatás az elektronizált ellenében? (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális korban úgy tűnik, hogy az e-kereskedelem miatt leáldozik a fizikai üzleteknek. Az igazság kicsit másképp néz ki. Legjobb példa erre az e-kereskedelem óriása, az Amazon. Tíz év alatt 17,5 milliárd dollárról 355,9 milliárdra nőtt az üzleti értéke. Eközben a legnagyobb amerikai üzletek vesztettek értékelésükből. Viszont az Amazon a Whole Foods felvásárlásával maga is belépett a fizikai üzletek területére. Méghozzá nagyon jól szerepel, az idei első negyedévben 4,26 milliárd dollár volt ebből a bevétele.
Más online kereskedelmi példák is vannak a sikeres fizikai terjeszkedésre. Ilyen a Bonobos (férfiruházat), a Warby Parker (szemüvegkereskedő) és az Indochino (méretre szabott férfiruházat). Három márka pedig jó úton jár a siker felé: a Glossier (bőrápolás), az Everlane (ruházat) és a Casper (matrackereskedő).
Bár az online divatpiac jelenleg 481 milliárd dolláros üzletág, de a vásárlások 90 százaléka még mindig fizikai boltokban történik. Sok vásárló meg akarja nézni, tapintani, felpróbálni a terméket vásárlás előtt. Az online márkák viszont a nagykereskedelmi személyzet és árukészlet nélkül is tudnak működni. Felhasználói igény-vezérelt, személyre szabott kereskedelmi élményt adnak. A kettő kombinációja jelenti a sikert.
- A Bonobónál fel lehet próbálni a terméket megvásárlás előtt. Időpontot lehet foglalni, mikor egy tanácsadó végig segít. A már felpróbált ruhát viszont nem vihetik haza. Hanem a futár pár nap múlva kézbesíti a megvett termékeket. Így nincs szükség árukészletre, raktárra, nagy személyzetre.
- A Warby Parker szemüvegboltot a kereskedő kifejezetten a könyvtárakhoz hasonlítja. Mindkét helyen időt lehet tölteni, sétálni a folyosókon és közben böngészni a kínálatot. Itt bármit szabadon fel lehet próbálni, nincsenek rögzítve a szemüvegek, de tükör van mindenhol. Közben a segítők tablettel a kézben körbejárnak. Meg tudják mondani, ki milyen keretet rendelt már, mit írt fel az orvos. Meg tudja rendelni a választott terméket, amit később szállítanak.
- Az Indochino eredetileg online kérte be a méreteket, majd kiküldte az öltönyt 4 héten belül. De nem mindenki akarta lemérni saját magát. Ez a cég is megértette a személyre szabott szolgáltatás, egyéni tanácsadás fontosságát. Először pop-up üzleteket nyitott, utazó szabókkal. A sikert látva viszont állandó üzletekre váltott. 2014 óta már 26 ilyen üzlet nyílt. Mindenhol szabó veszi le a méreteket. A vásárlók megnézhetik személyesen a szöveteket és a béléseket. A modell viszont ugyanúgy raktárárukészlet mentes, ezért az öltönyök is olcsóbbak. Az online eladás kétszer gyorsabban nő a fizikai üzletek nyitása óta. A marketinget pedig főleg a szóbeli terjesztés jelenti, mivel mindenkinek tetszik a szolgáltatás.
Összegezve, a kereskedők szerint még mindig van igény a fizikai élményre. De át kell gondolni, hogyan érdemes tekinteni rá manapság, az online szolgáltatással kombinálva. (ref.: Habók Lilla)


Miért osztják meg az oknyomozók az adataikat - És hogyan készítik őket?FEL

Az Átlátszó tevékenysége akkor lesz hitelesebb, ha a cikkeinkhez használt adatok alapján megtett állításaink megmérhetőek és ellenőrizhetőek. Így az adatalapú munkáink során az alábbi alapelvek miatt tesszük elérhetővé az adatbázisainkat változtatás nélkül:
- hogy a munkánk átláthatóbb legyen
- hogy az állításaink, eredményeink visszaellenőrizhetőek legyenek
- hogy az eredményeink mások számára is reprodukálhatóak legyenek
- hogy ezzel is hozzájáruljunk a közös adatvagyonhoz
- mert nem gondoljuk, hogy tévedhetetlenek lennénk
- mert nem gondoljuk, hogy az adott adatokat kizárólag egyféleképpen lehet feldolgozni
- mert nem gondoljuk, hogy a mi feldolgozásaink a lehető legjobbak lennének, bár nyilván törekszünk rá, hogy jók legyenek
- mert nincs mit titkolnunk
Emellett törekszünk arra is, hogy a számításaink módszertana szintén ellenőrizhető legyen, így amennyiben a téma bonyolultsága megkívánja, minden egyes esetben leírjuk, hogy milyen számításokat, összevonásokat, egyszerűsítéseket vagy törléseket (pl. személyiségi jogok miatt) végeztünk az adatbázison. Szintén fontos, hogy a legtöbb esetben az általunk készített grafikonok, térképek mindenki számára hasznosíthatók, elvihetők, beágyazhatók legyenek, így azokon az adatok eredeti forrását továbbá az értelmezést segítő megjegyzéseket is feltüntetjük. Mindez a következő adatkörökre vonatkozik:
- az Átlátszó által manuálisan vagy gépi módszerrel gyűjtött adatokra
- az Átlátszó által kiperelt közérdekű adatokra és dokumentumokra
- a másoktól megkapott, felhasználásra és utánközlésre engedélyezett adatokra
- az Átlátszó által megvásárolt, felhasználásra és utánközlésre engedélyezett adatokra
Ezeket az adatokat egyelőre Excel, csv vagy PDF-formátumban lehet elérni.


Számon is kérhető minőségirányítás a tájékoztatásra - legalábbis a kiskereskedelembenFEL

Aki nem tudná, az egységár a termék egy kilogrammjára, egy literére vagy milliliterére, egy méterére, egy négyzetméterére vagy egy köbméterére vonatkozó ár - áll a kormány fogyasztóvédelmi tájékoztatójában. A fogyasztót a megvételre kínált termékek egységára tekintetében
- írásban,
- egyértelműen,
- könnyen azonosíthatóan,
- tisztán olvashatóan,
- Magyarország törvényes fizetőeszközébe kifejezve - forintban - kell tájékoztatni.
A termék egységáraként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni. Ha a termékre vonatkozó kereskedelmi kommunikáció megjelöli a termék eladási árát - amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik -, az egységárat is meg kell adni.
Praktikus

A könyvtárról is tájékoztat a mesterséges intelligenciát használó okoshangszóróFEL

Különleges meglepetéssel készül az amerikai Saint Louis-i Egyetem (SLU) a hallgatóknak szeptembertől. A kampusz több mint 2300 okoshangszórót telepített a nyár folyamán, nemcsak a hallgatói klubokba, de a hallgatók szobájába is. A cél, hogy jelentős mértékben megkönnyítsék a diákok mindennapjait az egyetemen.
A kezdeményezés nem újkeletű, az Arizonai Állami Egyetem a tavaly tanév előtt szintén okoshangszórókat telepített a tanulói terekbe, a Saint Louis-i Egyetem kezdeményezése azonban így is egyedülálló, ugyanis ez lesz az első alkalom, hogy a hallgatói szobákban is ott lesz az eszköz.
Az Amazon Echo Dotokon az Alexa for Business platform fut, amely képes lesz több mint 100, az egyetemi élettel kapcsolatos kérdést megválaszolni. Ilyen lehet például, hogy meddig van nyitva a könyvtár, mikor lesz a kosárlabda-mérkőzés vagy épp milyen programok lesznek a kampuszon.


A MI végignéz 20 percnyi videót másról, majd megcsinálja rólad ugyanaztFEL

Kutatóknak mesterséges intelligencia segítségével sikerült elérniük, hogy egy komplett mozdulatsort lemásoljon a rendszer, majd egy videót hozzon létre főszerepben egy olyan személlyel, aki valójában sosem végezte el az adott mozgást.
A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével képesek voltak lemásolni egy ember tánclépéseit, majd "rámásolni" azt a célszemély testére. Első lépésként a táncos mozdulatait egy pálcikafigurának adta át a rendszer - ehhez nagyjából 20 percnyi, nagyjából 120 fps sebességgel rögzített videóra van szükség. A neurális hálózat ezután készíti el a végső videót.
A rendszer még nem tökéletes. A mesterséges intelligencia például nem végez túl jó munkát, ha bő ruhát viselünk, ezért testhez tapadó szűk ruhát kell viselnie a táncosnak. Emellett a bőr felülete néha hullámzik, és a kéz sem mindig úgy áll, ahogy annak állnia kell. Ráadásul a viszonylag rövid idő alatt lezajló komplex mozgásokat sem tudja mindig lekövetni a mesterséges intelligencia.
Kisszínes

Autonóm pedagógusi döntéseket és a többféle tankönyvet tartjuk jobbnakFEL

Az oktatás helyzete hazánk második legnagyobb problémája - derül ki a Publicus Intézet friss kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából végeztek augusztus 10-17 között. Tíz szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné.
A válaszadók többsége (54 százalék) szerint több praktikus, a mindennapi életben, munkában használható készséget és kevesebb lexikális tudást kellene adnia az iskoláknak, míg csupán a megkérdezettek 15 százaléka gondolja ezt fordítva.
Ebben a kérdésben is minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, azonban leginkább a diplomások, az egyéb pártok szavazói, az érettségizettek, a Jobbik, az MSZP szavazók és a bizonytalanok vélik úgy, hogy a készségekből többet kellene adnia az iskoláknak.
A válaszadók több mint fele úgy látja, hogy úgy érhető el magasabb színvonal az oktatásban, hogy az iskolás és a tanárok minél inkább önállóan dönthetnek a tananyagról és az oktatási módszerekről. Ezzel szemben a megkérdezettek negyede szerint akkor magasabb az oktatás színvonala, hogy központilag meghatározott egységes tananyag és módszerek alapján zajlik az oktatás. Minden vizsgált társadalmi csoport szerint magasabb oktatói és intézményi önállóság a célravezetőbb.
A válaszadók majd' kétharmada (58 százalék) nem tartja helyesnek, hogy a pedagógusok csak korlátozott számú tankönyv közül választhatnak, míg csupán negyedük (26 százalék) helyesli ezt.
A megkérdezettek túlnyomó többsége (53 százalék) szerint az állami oktatás jelenlegi állapotáért a kormány a felelős, míg mindössze 3 százalék tartja felelősnek az iskolákat, tanárokat. Tíz olyan szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné.


Tényleg erősíti a gyűlölködést a FacebookFEL

A Németországban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő, alig több mint 17 ezer lakosú Altena békés kisváros. 2015-ben, az Európai Uniót sújtó bevándorlási válság tetőpontján Altena is egy volt a német városok közül, amik önként vállal-ták, hogy menekülteket szállásolnak el. A lakosság túlnyomó többsége támogatta a befogadást, és 2015 őszére több szíriai és afganisztáni család élt a városban, és sem rájuk nem volt panasz, sem arra, ahogyan a helyiek bántak velük.


Facebook helyett jön a Mastodon?FEL

Itthon és globálisan is mérföldkőhöz érkezett a Mastodon nevű közösségi hálózat, amely a Facebook és a Twitter ellenében fogalmazza meg magát. Hasonló szemlélet korábban jutott már sikerre - igaz, csak szűk körben.
Több száz, talán néhány ezer magyar taggal gyarapodott a Mastodon nevű közösségi hálózat, miután a hosszú hétvégén a hazai Twitter-felhasználók körében terjedtek a regisztrációs meghívók. De alighanem más országokból is megszaporodtak a jelentkezők. Erről árulkodik, hogy a mastodon.social link webcímen elérhető egyik legnagyobb szerveren egy időre fel kellett függeszteni a csatlakozás lehetőségét a sok érdeklődő okozta túlterheltség miatt. (Az mstdn.hu link címen hazai szerver is elindult.)

Hírforrás: HVG
2018. szeptember 05.

Zuhanórepülésben Mészáros lapjaiFEL

Miközben a Népszavához a Magyar Nemzet megszűnésével sokan pártolhattak át, így a lap lett a második negyedév nyertese, Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó kiadványok megállíthatatlan lejtmenetben vannak.
Információforrások

Webarchívum az OSZK-ban - több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhelyFEL

A digitális kultúránk fontos részét képező magyar webhelyek hosszú távú megőrzésével másfél évvel ezelőtt kezdett foglalkozni az Országos Széchényi Könyvtár. A munka többféle irányban folyik: létre kell hozni a webarchívum informatikai hátterét, és meg kell tanulni az archiváláshoz használható szoftverek működését. Ki kell dolgozni a válogatási elveket, majd a lementett anyag feldolgozásának, ellenőrzésének és szolgáltatásának módját, továbbá jogilag is szabályozni kell az egész folyamatot.
Az elmúlt másfél évben már több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhelyről készült egy-két alkalommal mentés, és szeptembertől ezeket újra lementik, hogy a nyár folyamán történt változások is bekerüljenek az archívumba. A gyűjtemény még csak tesztelési célokra alkalmas, szolgáltatás nincs belőle, de egy kis részéről - a honlaptulajdonosok engedélyével - egy nyilvános demó bárki számára elérhető.
Ez főként intézményi honlapokat tartalmaz, de van benne néhány blog, folyóirat, magazin és személyes oldal is. Amellett, hogy böngészhetők az OSZK-ban archivált példányok az OpenWayback nevű megjelenítő felületen, további lehetőségek is vannak: megtekinthető az első mentéskor a nyitólapról készült kép, a külső kapcsolatokat mutató linktérkép, az amerikai Internet Archive-ban archivált webhely, valamint a ?katalóguscédula?, vagyis azok a metaadatok, amiket az archiváló munkatársak készítettek, és természetesen kattintható az eredeti honlapra vezető link is, feltéve, ha az még létezik. A demógyűjtemény teljes szövegében keresni is lehet, egy saját és egy dán fejlesztésű szoftverrel, utóbbi képkereső funkciót is tartalmaz.


Megújult a könyv, ami IT-biztonságról szól, de az átlagember is értiFEL

Frissítette az IT biztonság közérthetően című kiadványát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). Az új kiadás továbbra is ingyen letölthető ide kattintva, de már a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutatja - írja közleményében a társaság.
A kiadványt két szakember, Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos írták, de az NJSZT együttműködött a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával is. A megjelenést két magyar kiberbiztonsági cég, a Quadron és a Black Cell támogatta. A kötet előző, 2017-es kiadását az NJSZT szerint több mint tízezren töltötték le.
A megújított kötetben részletesebben lehet olvasni az emailen érkező kártevőkről, az adathalászat felismeréséről, az okostelefonokra leselkedő veszélyekről, a bankkártyás és internetes fizetési lehetőségek biztonsági kérdéseiről vagy éppen az álhírekről. A könyv külön alfejezetet szentel az Európai Unió új adatvédelmi rendeletének, a GDPR-nak is.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu