Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/29., aug. 8.

Következő lapszámunk aug. 22-én jelenik meg.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hány könyvtárirendszer-szolgáltató legyen egy országban?
Meddig lehet meg a hazai könyvtárügy stratégia nélkül? 2. A legmegfelelőbb mutatók és saját célok
Könyvtárosok, mint politikai tényezők
A jó iskolai könyvtár...
A könyvek temploma - a zuthpeni domonkosok egykori terében (galéria)
Megkérdeztük: könyvjelző-minőség
A hagyományőrzés kényelme
Marketing-ötlet 2. - Minikönyvtárak felkarolása
Barátságos terek: kisgyermekes hallgatók segítése felsőoktatási könyvtárakban
Értsük meg a könyvtárosnénit is!
Milyen a medián magyar? - azaz, nem az átlag, hanem a medián
Könyvtárosokat tanítottak adatkezelésre
Közszolgák elbocsátása - megint próbálkoznak
Falvak elnéptelenítése - mit tehet(ne) a könyvtári rendszer?
Miért féltik kutatók a közpénzen előállított adataikat a nyilvánosságtól?
Digitális pont lett a solti könyvtár
Megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát
Dobogós lett a József Attila Megyei Könyvtár környezettudatosságban
A közös játékkal új dimenziók nyíltak meg a könyvtárban
Szerzői engedély nélkül lehet másolni vakok számára speciális könyveket

Analógiák

Egységes jegyrendszer lesz a közlekedésben - mikor lépnek a könyvtárak az olvasójegyekkel?

Praktikus

Hogyan segíti a Nintendo Labo a könyvtári alkotói tér mozgalmat? (olvasóink szavazatára)
Időzíthetjük leveleinket a Gmailben - időzíthető kommunikációs kampány
Gyerekfoglalkozásokra - dekoráció műanyag-hulladékból, vasalóval

Kisszínes

Tervszerűen okoz függőséget a közösségi média
A regényolvasásról akarták lebeszélni a szülők a gyerekeket
Közeleg a kultúrharc? - Nem vállalják a megmérettetést és a megszégyenülést
Webes adatbázis Amszterdam csatornáinak szemetéből - ráadásul interaktív

Információforrások

Hatalomátvétel - a Heti Válasz archívuma marad


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hány könyvtárirendszer-szolgáltató legyen egy országban?FEL

A könyvtári rendszer szolgáltatóinak alaptevékenysége: hagyományos IKR, könyvrendelés, könyvtárközi kérések menedzselése. A rendszerek életciklusa jellemzően 7 év, mely után a megrendelők újra megmérettetik beszállítóikat. Egyetlen rendszer van országos szinten Flandriában, Szlovéniában, Dániában, Írországban, más európai országban viszont több működik. Hollandiában jelenleg 5 szolgáltató létezik, összesen 40 féle installációval. Ugyanakkor törekvés, hogy csupán egy szolgáltató legyen. A többféle rendszerrel járó inkompatibilitás ugyanis számos problémával jár: magasabb pl. a könyvtárközi díj, Eindhovenben 20 Euro 1 db könyvtárközi kölcsönzés a használó számára, ám van olyan egyszolgáltatós terület, ahol ingyen szolgáltatják. Egy másik szempont, hogy a szolgáltatóként kisebb megrendelői táborból kevesebb pénz jut a rendszer fejlesztésére ? mondta Mark Deckers, a holland Rijnbrink tanácsadó szervezet szakértője a KIT-nek.
Felmerül persze a piaci verseny fejlesztést ösztönző hatása is. ? Nos, a verseny megmarad, de nem nemzeti, hanem méretgazdaságosabb, nemzetközi szinten ? mondja a szakértő, hozzátéve: kérdés azonban, hogy mire optimalizálnak a rendszer működtetői. A fenti gondolatsor a hatékonyság, a használók számára való kedvező árak mellett tör lándzsát. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. augusztus 08.

Meddig lehet meg a hazai könyvtárügy stratégia nélkül? 2. A legmegfelelőbb mutatók és saját célokFEL

Legutóbbi lapszámunk anyagát link folytatva:
2008-ban egy Google-alkalmazott, Sundar Pichai fejébe vette, hogy létrehozza a világ legjobb böngészőjét. Sokat törte a fejét, hogyan válassza ki a legfontosabb teljesítménymutatókat. Mert hogyan is mérik a böngésző minőségét? A hirdetésekre kattintásokkal? Nem! A felhasználók számával, ugyanis a felhasználók döntik el, hogy a Chrome jó böngésző-e, vagy sem. Tehát a hároméves cél a legtöbb használó elérése = legjobb böngésző lett. Aztán minden évben ugyanazokat a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat ragadta meg: a felhasználók számát, persze közben emelte a tétet. Az első évben a cél 20 millió felhasználó volt, ám ez nem sikerült. Kevesebb, mint 10 lett. A második évben 50 millióra emelte a tétet. 37 millió felhasználóhoz jutott. A harmadik évben 100 millió lett a cél. Agresszív marketingkampányt indított, szélesebb körű terjesztést, javította a technológiát és jött a siker! 111 millió felhasználót kapott.
Szeretem ezt a történetet. Nem is annyira a hepiendet, hanem azt, hogy a helyes célt választjuk ki, majd ragaszkodunk hozzá évről évre. Tökéletes történet egy olyan nerd számára, mint én. Nos, a kulcsfontosságú eredmények elve (OKR) nem helyettesíti az erős kultúrát vagy erősebb vezetést, de ha ezek a fundamentumok a helyükön vannak, elvisznek a hegyre.
Most egy pillanatra gondolj saját életedre. Megvannak-e az életed sikerének legfontosabb mutatói? Szánj időt e kérdésre; írd le az értékeidet, a célkitűzéseket és a legfontosabb eredményeket. Lehetőleg még ma. Ha valamilyen visszajelzést szeretne kapni róluk, elküldheti nekem. Ezen vagyok elérhető: john@whatmatters.com.
Az eljárást családjainkra, iskoláinkra, sőt még kormányainkra is átvihetjük. A kormányokat felelősségre vonhatjuk. Új alapokra helyezhetjük az információk értelmezését. Visszatérhetünk a helyes útra, ha ismerjük és azt mérjük, ami igazán számít. (ref.: MG)


Könyvtárosok, mint politikai tényezőkFEL

Egy digitális bölcsészettel foglalkozó amerikai könyvtárosokból és egyetemi partnereikből álló csapat interaktív weboldalt készített, amely bemutatja a Trump-adminisztráció menekült családok gyerekeit és szüleit egymástól elválasztó politikájának hatását és az így keletkező humanitárius válságot. A Torn Apart / Separados link felület gyorsan bevetett kritikus adatszolgáltató és vizualizáló alkalmazás, amely összekapcsolja a földrajzi információs rendszer (GIS) képi adatait a vonatkozó szövegekkel, esszéivel, linkjeivel és bibliográfiájával, valamint az USA Bevándorlás és vámellenőrzés (ICE) hivatalának fiatalkorú fogva tartási intézetek adataival. Az eredeti felület elkészítéséhez hat napra volt szükség. Jelenleg az alkalmazásnak már a második verziója fut. (ref.: MG)


A jó iskolai könyvtár...FEL

... onnan ismerszik meg, hogy
- az iskolából kikerülő gyerekek a számukra kedvező irányban tudnak továbbtanulni
- egyre eredményesebb módszertani munkát végeznek az iskola pedagógusai
- javul az iskolába kerülő gyerekek kognitív mellett az érzelmi, kinetikus stb. intelligenciája
- stb.
E szemlélet kidolgozására tett javaslatot az ALA 2010-ben. Ami persze első hallásra meglepő, ám ez az a holisztikus szemlélet, melyet a hazai minőségbiztosítás is mantráz az utóbbi 15-20 évben - mérsékelt sikerrel (a hangoztatás még nem cselekvés). Talán ismerősebben hangzik: a minőséget a használók szempontjai határozzák meg. Azaz: elfelejthetjük, hogy a mi általunk fontosnak tartott szempontokat a giákok ellenében lehet számukra átadni.
Az elismerést és szakmai sikert egymással karöltve hozó szemlélet: a használók jövőképéből kiindulni és onnan visszatervezni a szolgáltatást. Ez nagy bátorságot kíván a könyvtárostól, ugyanis kiderülhet: kevesebb könyvre, sokkal több praktikus készségre (inspiráció, tanulás nehézségek leküzdése stb.) van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy sikereiket elérhessék. Ezzel párhuzamosan olyan akadályokat kell leküzdeni, mint pl. az olvasás vagy a könyvtár egyre kevéssé vonzó imázsa. Könnyen előfordulhat, hogy ezen fogalomkör és szemlélet elhagyásával lehet sikert elérni - legalábbis a lehetséges használók döntő többségénél. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. augusztus 08.

A könyvek temploma - a zuthpeni domonkosok egykori terében (galéria) FEL

Zuthpen (ejtsd: zütfen) IJsel-parti holland hanzaváros 14. századi domonkos templomát a rend eladta. A vevő önkormányzat könyvtárat link rendezett be benne 1983-ban. A belső berendezést a 2000-es években felújították. Az új belsőépítészeti megoldások tiszteletben tartják a templom építészeti jellegét: jól látható a gótikus szerkezet, az egyéni tanulóhelyek a szerzetesi elvonulás lehetőségére utalnak. A domonkosok és a város címerében lévő kampós kereszt visszatérő motívum a dizájnban. Egy könnyűszerkezetes belső dobozt is elhelyeztek a főhajóban, melyben rendezvényt tartanak. A doboz tetején zenei részleg működik, a szentély felé pedig lelátót építettek.
Meghökkentő azonban a szentélyben az oltár helyén a felirat: "szent bab" (heilig boontje) - utalva arra, hogy itt található az önkiszolgáló kávégép. A templom eredeti freskói megmaradtak - mármint azok, amelyeket a reformáció viharai megkíméltek. (MG)


Megkérdeztük: könyvjelző-minőségFEL

Milyen kivitelű könyvjelzőt szeretsz leginkább? - tettük fel a kérdést legutóbb. Célunk az volt, hogy ha egy könyvtár ilyesféle pr-ben gondolkodik - akár könyvtárosok, akár használók a célcsoport -, segítsünk a döntéshozatalban. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
2 - Vastag, fóliázott
6 - Matt, akár kissé érdes tapintású
8 - Nem papírból készülő
4 - Nem fóliázott, közepesen vastag műnyomó
9 - Nem használok könyvjelzőt.
A kisszámú válasz aligha alkalmas megalapozott következtetés levonására, de úgy tűnik, a vastag, fóliázott (mellesleg környezetterhelés szempontjából kedvezőtlen)
megoldás kevés szavazatot kapott. (MG)
Szigeti Gábor észrevétele kérdésünkkel kapcsolatban: "Ön hol szeret élelmiszert vásárolni?
1) Tesco Fogarasi Út Budapest 1- től -10 es Szektor
2) Aushan Zalaegerszeg 10 és 20 as szektor
3) Budapest Fővám tér Nagycsarnok?"

Hírforrás: KIT-információ
2018. augusztus 08.

A hagyományőrzés kényelmeFEL

Nem kérdés: káros a hagyományok figyelmen kívül hagyása. Sok nyereséggel kecsegtet a felgyűlt tapasztalatok begyűjtése, felhasználása; meg nem ismerésük veszélyes. - Ahogyan kritikus értékelésük elhagyása is. A hagyományőrzés és a hagyományon túllépés között érdemesnek tűnik megtalálni az aktuálisan kedvező ösvényt.
ELŐNYÖK A HAgYOMÁNYHOZ RAGASZKODÁSBAN: nem kell megszenvedni a változtatással járó szellemi és egyéb ráfordításokat. (Amikor pedig kritika ér bennünket maradiságunkért, akkor a korábban felgyülemlett tudásra hivatkozva hitelteleníthetjük a kihívó felet: még azt sem tudja, hogy...) Ezzel egyúttal megmaradhat - saját maguk előtt legalábbis - a pozitív arculatunk. A hagyomány őrzése tehát kényelmesebb - amellett, hogy garancia a lecsúszásra. (Ugyanis a környezeti változásokkal automatikusan elszakadnak a korábbi kapcsolódás szálai - hacsak nem alakulunk a környezeti változásokkal.). Ha mások látják rajtunk, hogy a király meztelen, akkor a hagyományra hivatkozás még segíthet ideig-óráig fenntartani a látszatot.
KOCZÁZATOK ELKERÜLÉSE A hagyományok kritikus értékelésében és azok meghaladásában nagyobb a tévedés esélye és a korrigálás (következmények értékelése, tanulás) kényszere, ami hatalmi közegben, hierarchikus struktúra esetén aligha engedhető meg (ilyen közösségben még sokáig mutogatnak ujjal arra, aki egykor tévedett, vagy pusztán azért, mert át merte lépni a korlátokat). A hagyományok megkérdőjelezése és szükség szerinti meghaladása - egy többnyire introvertált közösség számára - felettébb stresszes út, ezért csak nagyon kevesen vállalják ilyen közösségekben.
KOMPENZÁLÁS Ezért gyakran gyakori motívum marad a lecsúszás, karöltve a sikerpropagandával, mely olyan szlogenekkel is használ, mint "haladni kell a korral", korszerű ismeretek, zárkózzunk fel az Európai Unióhoz - a 90-es években stb.) E motívumok teremtik meg az előremozdulás látszatát, és adnak segítséget a helyben topogás palástolására. (Magyarországon a Közép-Kelet-európai régióhoz képest is nagy a vallott értékek és a gyakorlat közötti űr.)
A kompenzálás történelmi mintái a nagy hazai reformerekkel, feltalálókkal való büszkélkedés - akik a maiakhoz hasonlóan megszenvedték az akkori hagyományőrzőket. Akik éppen úgy viselkedtek, mint mai, régi dicsőséggel hivalkodó utódaik. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. augusztus 08.

Marketing-ötlet 2. - Minikönyvtárak felkarolásaFEL

Végre Kecskemétre is elérkezett az a trend, miszerint olvasmányainkat nem csupán a megszokott bibliotékákból, hanem mini-könyvtárakból, úgynevezett nyitott könyvespolcokról is "kölcsönözhetjük". A Vacsi közben egy buszmegállóban tette ezt lehetővé néhány olvasni kedvelő fiatal.
Egy Nyugat-Európában már hosszú évek óta működő rendszert hozott el néhány fiatal Kecskemétre. Ezen a hétvégén ugyanis már bárki elveheti a számára legkedvesebb, legérdekesebbnek ígérkező könyvet a nyitott könyvespolcról, ami nem máshol kapott helyet, mint egy Vacsi közi buszmegállóban. A kezdeményezésről Falusi Norbert mesélt szerkesztőségünknek, aki szintén részt vett az ötlet megvalósításában.
Németországban 1991-ben alakították ki az első ilyen mini-könyvtárat, de már Magyarországon is vannak követői: Budapesten, de néhány kisebb városban is találkozhatunk ilyesfajta könyvespolcokkal. (Hírös Hírek)
- Ez még semmi marketinget nem jelent a könyvtárnak. Sőt. Ugyanakkor a közkönyvtár ki is használhatja a helyzetet, felkarolva, folyamatos karbantartást kínálva a mini-könyvtáraknak, ahogyan ezt pl. a Halis István Városi Könyvtár végzi a nagykanizsai plázában. További lehetőség, hogy a könyvtár valamilyen kisebb ráfordítású elismerés megfogalmazásával, ünnepélyes átadásával szószólójává teszi a kezdeményező civileket. Így - minimális befektetéssel - új lelkes támogatót szerezhet magának a könyvtár. (MG)


Barátságos terek: kisgyermekes hallgatók segítése felsőoktatási könyvtárakbanFEL

A felsőoktatási könyvtárak sokféle hallgatót szolgálnak ki, de sokszor figyelmen kívül hagyják a kisgyermekes diákokat. Azok a hallgatók, akik szükségből vagy szándékosan gyermekükkel együtt mennek a könyvtárba, sajátos igényekkel rendelkeznek. Ezeknek a hallgatóknak a kiszolgálása, akik nehézségekkel szembesülnek a főiskolán és a diploma megszerzése során, elsőbbséget kellene, hogy élvezzen a felsőoktatási könyvtárakban. Ha segítséget kapnak, jobban tudnak tanulmányaikra összpontosítani, tudományos céljaikat elérni, és csökkenthető lemorzsolódási arányuk. A cikk anekdotikus bizonyítékok felrajzolásával kezdődik, majd áttekinti a kisgyermekes hallgatókról szóló szakirodalmat. Ezután vizsgálja és elemzi a nagy amerikai egyetemek könyvtárainak kisgyermekekre vonatkozó szabályzatait. Az egyetemi könyvtárak fele nem rendelkezik erről a kérdésről, s van néhány, amelyik nem enged be felügyelettel sem gyermeket a könyvtárba, míg néhány könyvtár megengedő, és helyiségeket is biztosít gyermekek számára. A vizsgálatból kiderül, hogy a felsőoktatási könyvtárak még mindig tudnak fejlődni kulcsfontosságú területeken. A cikk végezetül megoldásokat kínál arra vonatkozóan, miképpen tudná egy felsőoktatási könyvtár a kisgyermekes diákokat szolgálni különböző térbeli és pénzügyi korlátok közepette, valamint azokra a potenciális aggályokra is rávilágít, amelyek visszatarthatják a könyvtárakat az egyetemi közösség e csoportjának a kiszolgálásától. Ezt az elemzést kiegészíthetik a könyvtárakkal folytatott további vizsgálatok arról, hogyan dolgozták ki szabályzatukat és hajtották azt végre, illetve interjúk a kisgyermekes hallgatókkal arról, mit szeretnének, és mire volna szükségük a felsőoktatási könyvtárban. (Barátságos terek: kisgyermekes hallgatók segítése felsőoktatási könyvtárakban; autoref.)


Értsük meg a könyvtárosnénit is!FEL

Nemrégiben olvastam link , hogy valami barom (mi másnak nevezném az ilyet?) panaszt tett a mentősökre, amiért életmentés közben zajongtak, villanyt gyújtottak, és ezzel őt zavarták. Rohadj meg, hülye állat - gondoltam, ahogyan azt vélhetőleg mindenki tette, olyanok is, akik nem gépelnék be a blogjukba a kendőzetlen véleményüket.
Aztán az eset további csemegékkel szolgált, amint kiderült, egy 72 éves, nyugdíjas könyvtárosnő a panasztevő, aki a feljelentő (panaszos) levél hazánkban divatos műfajában közölte a mentős fejesekkel, hogy jobb lett volna, ha az életmentők sötétben, pisszenés nélkül osonnak az újraélesztésre váróhoz, és miután sikerrel végeztek, nesz nélkül csempésznék ki a hordágyon fekvő kliensüket.
A "nyugdíjas könyvtárosnő" olyan hívószó, amire egy félhomályos, bankárlámpás csöndekhez szokott, szigorú szemüvege mögül pisszegő, korlátolt vénkisasszony ötlik az eszünkbe, és ettől a pillanattól már nem csak azon lovagolhatunk, hogy atyaisten, micsoda önző, demens... (tetszés szerint folytatható, illetve a nem kívánt rész törölhető) a panaszos, aki ezt és azt érdemelné, hanem azon is, hogy lám-lám, megvan a magyarázat, a mamika rossz néven vehette, hogy le kellett tennie a naftalinszagú kötetét a horgolt terítőre. Merthogy nem bírták nesztelenül újra indítani azt a szívet.
És e pillanatban a könyvtáros társadalom szíve is megáll egy kicsit, az internetes tartalomszolgáltatások úttörőié, az olvasásszociológusoké, az egyetemi tanároké, vagy szimplán azoké, akik segítenek rábukkanni arra a releváns információra, amire a Google segítségével az átlag felhasználó képtelen. És mélyen elgondolkodnak azon, hogy érdemes-e a garantált bérminimumos fizetésükkel a hivatásukért élni, ha már ennyi is elég ahhoz, hogy lenullázódjon jó nagy maflást kapjon egy szakma presztízse

Hírforrás:
2018. augusztus 08.

Milyen a medián magyar? - azaz, nem az átlag, hanem a mediánFEL

A statisztikusok rendszeresen közzéteszik, mennyi az átlagfizetés, az átlagos életkor, vagy éppen az átlagos lakhatási körülmények.
Ez azonban nem mindig mond sokat: Mészáros Lőrinc és egy hajléktalan átlagos vagyona 150 milliárd forint fölött van, ennek mégsem örülhetnek mindketten. Ezért mi most azt kerestük, hogy mi a medián, vagyis milyen az az ember, akinél a magyaroknak pontosan a fele jobban él, a másik fele pedig rosszabbul. Ismerjék meg a középső magyart!
A középső magyar, ha nő, akkor valamikor 1974 és 1978 között született. A férfiak között ennél fiatalabb a középső, mivel sokan halnak meg még hatvanéves koruk előtt. Így valamikor 1979 és 1983 között született az, akinél pont ugyanannyi fiatalabb férfi és fiú él, mint ahány idősebb.
Elképzelt emberünk házas, méghozzá valamikor 25 és 30 éves kora között tartotta meg az esküvőjét. Azóta két gyereke született, a nagyobb akkor, amikor az anya 27 éves volt, a kisebb pedig már az anya harmincadik születésnapja után. (A leggyakoribb nevek listája ilyen részletességgel sajnos nem elérhető, mindenesetre ha a 70-es, 80-as éveknek a szülöttei közül találomra kiválasztunk valakit, akkor a legnagyobb eséllyel Nagy Zoltánnal vagy Kovács Máriával találkozunk, a két gyermeke pedig valószínűleg Anna és Bence.)
Meglepő lehet, de a középső magyar nem jutott el az érettségiig. Járt ugyan középiskolába, de szakmai oklevelet kapott csak - de így is magasabb a végzettsége azokénál, akik legfeljebb a nyolc általánost fejezték be, márpedig ők egyre többen vannak. Így aztán hiába van munkája, túl jól nem keres: a legfrissebb adatok szerint, amit a KSH közzétett, 2016-ban alig 79 ezer forint volt a nettó fizetése havonta, emellé 14 ezer forint egyéb juttatást kapott, vagyis nagyon jól jött neki, hogy azóta kétszer is megemelték a minimálbért.
Emiatt szegény épphogy a létminimum fölött él, ami a Policy Agenda szerint 91 ezer forint. (Tegyük azért hozzá: az adatokat egész biztosan torzítja, hogy sokak hivatalosan minimálbérre vannak bejelentve, bár a jövedelmük ennél magasabb. Ne csodálkozzunk, ha a középső magyarról kiderül, szeret trükközni, ha ettől több pénzt vihet haza.)
Az egyik legszomorúbb részletet ugyanis pont itt találjuk a számokban: a középső nyugdíjas több pénzt, 100-149 ezer forint közti összeget kap havonta, mint a középső magyar. Ennek azonban egyszerű a magyarázata, a szegények számíthatnának kevesebb nyugdíjra, de közülük nagyon sokan meg sem élik már a nyugdíjkorhatárt.


Könyvtárosokat tanítottak adatkezelésreFEL

2011 végén kutatási adatok kezelésével kapcsolatos kurzust indított egy holland cég. 2014-ben a kurzust átdolgozták három intézmény együttműködése keretében. A tanfolyamot az úgynevezett "data supporter"-ek, azaz az adatokkal foglalkozó segítő szakemberek (könyvtárosok, információtechnológusok) számára indították el. Ezek a szakemberek a kutatókat segítik az adatok tárolása, kezelése, archiválása és megosztása során. 2016 májusára összesen 170-en végeztek a tanfolyamon.
A tanfolyam oktatási anyagai angol és holland nyelven állnak rendelkezésre. A teljes kurzus két kontaktnapból áll, amelyek között hat hét telik el. Ezalatt a hallgatók ismerkednek az online tanulási környezettel, feladatokat végeznek el és töltenek fel, és egy fórumon visszajelzést adnak hallgatótársaik számára. A kurzus ún. online+ változata keretében önállóan tanulnak, igénybe véve a nyílt fórum lehetőségeit. A csak online kurzus résztvevői pedig saját tempóban tanulhatnak, de a közösségi média lehetőségei nélkül.
A két kontaktnap közötti hat hétben a hallgatók intenzív kapcsolatban vannak konzultáns segítőikkel, a coachokkal. Gyakorlati szakemberek számolnak be nekik problémáikról és a megoldásokról. Az adatkezelés megtervezése szintén fontos része a tematikának. A második kontaktnapon ismét előadásokra kerül sor, és ekkor mutatják be a hallgatók prezentációikat. A coachok rendszeresen összehívják a volt hallgatókat, akik beszámolnak arról, milyen eredményeket értek el. ("Essentials 4 data support". Egy adatkezelési képzés ötéves tapasztalatai; ref.: Hegyközi I.)


Közszolgák elbocsátása - megint próbálkoznakFEL

Varga Mihály pénzügyminiszter is megfontolandónak tartja, hogy a munkaerőhiányt jelentősen enyhíteni lehetne a közszféra dolgozói létszámának leépítésével. Azonban az álláspiacon olyan típusú munkakörökben van nagy hiány, amely korántsem vág a közszféra szellemi alkalmazottainak profiljába, márpedig a többséget ők alkotják. Így sokan lennének olyanok, akik a "tetszik, nem tetszik, a munkát el kell végezni" alapon, kényszerből válthatnának állást. Milyen realitása van ennek?
Körülbelül 100 ezer főt lehetne átcsoportosítani a költségvetési szférából a versenyszférába, persze nem azonnal, hanem mintegy 3-4 éves időtávban, a programot azonban célszerű lenne a lehető leghamarabb elkezdeni - szorgalmazza a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) nemrég napvilágra került tervében, amely némileg hasonlít a 2016-ban a Miniszterelnökség által felkarolt, majd hamvába holt átcsoportosítási elképzeléshez.


Falvak elnéptelenítése - mit tehet(ne) a könyvtári rendszer?FEL

A kis falukból álló, vidéki Magyarország hamarosan egyszerűen eltűnhet, mert a közigazgatás maradéka is megszűnik. A falusi, kisvárosi ügyintézők javát elcsábították a járások, de a bolti pénztárosi állás is vonzóbb már, mint a községi adminisztrátoré.
Egyre nehezebben tudják megtartani a szakembereket a vidéki polgármesteri hivatalok, s az utóbbi nyolc év kormányzati intézkedései azt mutatják, hogy a Fidesz tudatosan törekedett a helyi "népképviseleti demokrácia" leépítésére - fogalmazott egy ötszáz fős észak-magyarországi kistelepülés polgármestere a Népszavának nyilatkozva. A települési közigazgatásban dolgozók bérét 2010 óta befagyasztották, miközben a kormányhivatalokban tavaly is emelkedett a fizetés, ugyanazzal a végzettséggel és beosztással az utóbbi helyen 50 százalékkal több pénzt vihet haza egy szakember.
Az a baj, hogy az illetékesek nem veszik észre, hogy a kisebb falvakban már csak a hivatal maradt, mint a helyi értelmiség gyűjtőhelye - mondta egy másik falu polgármestere. Megszűntek az iskolák, bezártak a könyvtárak, nincs orvos. Ha záros határidőn belül nem változik a helyzet a körjegyzőségeken, elmennek a szakemberek, akiket nem lehet közmunkásokkal helyettesíteni, és akkor tényleg le lehet kapcsolni a villanyt: a vidéki-kisfalusi Magyarországnak befellegzett.


Miért féltik kutatók a közpénzen előállított adataikat a nyilvánosságtól?FEL

A tudósok, kutatók és sajnos civil szervezetek elzárkózása a gyűjtött vagy kiperelt adataik közlésétől nem sajátosan magyar jelenség, más országok újságírói, kutatói és szervezetei is szenvednek tőle. Az adatok nyilvánossá tételének megtagadását ilyenkor a kutatók a szerzői jogokkal magyarázzák, hiszen az elvégzett munka és kutatás során keletkezett adatbázis - jogosan - szerzői műnek minősül, így valóban van jogalapja annak, hogy egy kutató ráül az adataira és nem kötelezhető azok nyilvánossá tételére.
Találkoztam olyan esettel, amikor a kutató/adatgyűjtő nem zárkózott el az adatai átadásától, viszont ezért komoly pénzt kért volna cserébe. Ritkább, de szintén előforduló érv, hogy a kutatók azért nem hozzák nyilvánosságra az adataikat, mert szerintük azokat az új felhasználók csak félreinterpretálnák, vagyis ezzel akarják megvédeni a kutatás integritását, nehogy a hozzá nem értő, vagy rossz szándékú emberek ?rossz? eredményre, ?téves? következtetésre jussanak. Ebben a gyakorlatban annak is lehet szerepe (láttunk erre is épp elég példát), hogy a végén pont a fordítottja derül ki: az adatokat maguk a kutatók interpretálták a felismerhetetlenségig, lényegében hazudtak. Az adatok kiadásának megtagadása mögött tehát a lebukástól való félelem is motiváció lehet.
Ezzel szemben áll az az érv, hogy ezeket a kutatásokat a tudósok közpénzből végezték el, vagyis a kutatási munkáért, az adatbázis előállításáért és az eredmények publikációjáért közvagyonból már eleve fizettünk. Továbbá az adatok kiadásának megtagadása szembe megy a tudományosság ethoszával is, vagyis azzal, hogy ezek a kutatások átláthatóak, ellenőrizhetőek és reprodukálhatóak legyenek.
Meg kell említeni továbbá a kutatók és civil szervezetek méltányolható félelmét is, hogy mások pont az ő adataikat felhasználva kapnak nagyobb figyelmet, illetve aratják le azok presztízsbeli és anyagi gyümölcseit. Ezt azonban ki lehet védeni és meg lehet előzni. Egyfelől azzal (köszönöm a tippet Léderer Sándornak), hogy különféle lincenszekkel látjuk el az adatainkat, amire például a Creative Commons még mindig talán a legjobb megoldás (az Átlátszó által előállított minden szellemi termék így van licenszelve ? a szerk.).


Digitális pont lett a solti könyvtárFEL

Számítástechnikai eszközökkel gyarapodott a solti Vécsey Károly Könyvtár link a Digitális Jólét Program pályázatán, amelynek célja a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatásaik bővítése. A pályázaton elnyert csomag három laptopot, két táblagépet, két okostelefont, projektort, multifunkciós nyomtatót és wifihasználatot foglal magában.
Farkas Beáta, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a felsorolt eszközök birtokában a könyvtár Digitális Jólét Pontként is funkcionál a jövőben, s ez egyben szolgáltatás-bővítést is jelent. Tervük, hogy az elnyert eszközök segítségével digitális jártasságot és képzéseket nyújtsanak a lakosság számára. A megnyert pályázat egy munkatárs képzésére is lehetőséget ad, aki hozzáértő e-tanácsadóként segíti az érdeklődőket a jövőben.


Megtalálták Németország legrégebbi könyvtárátFEL

Régészek szerint a könyvtár időszámításunk kezdete körül épülhetett. Egy protestáns templom mellett ástak a németországi Római-Német Múzeum régészei Köln városában, amikor különös dologra bukkantak. A kutatók úgy vélik, megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát, ami még a római korban épült. A régészek először azt hitték, valamiféle piac vagy közösségi tér romjait találták meg, később azonban, mikor a leletek egyre inkább előtűntek, a struktúrája alapján megállapították, hogy inkább könyvtárról lehet szó, amelyben egykor közel húszezer papirusztekercset tároltak - írja a BBC.
A kutatók több korábban fellelt könyvtár szerkezetével is összehasonlították a romokat. Hasonló struktúrával és külső jegyekkel rendelkezik a híres ephesusi könyvtár is.
Köln az egyetlen olyan város Németországban, amelynek történelme időszámításunkig vezethető vissza. A város különleges, gótikus katedrálisáról híres, a régészek szerint azonban a fellelt könyvtárromok ezt felülírhatják. A romokat a tervek szerint integrálják a területen épülő új protestáns templom épületébe, és megnyitják a látogatók előtt.


Dobogós lett a József Attila Megyei Könyvtár környezettudatosságbanFEL

A környezettudatosság, fenntarthatóság mellett kampányol a nemzetközi mezőnyben a tatabányai könyvtár.
Harminckét pályázó közül a legjobb hat közé jutott a József Attila Megyei Könyvtár link ld.: IFLA link ) a zöld könyvtárak nemzetközi versenyén, ahol egy kínai könyvár mögött végzett a második helyen. Az ökológia gondolkodás erősítését szolgáló programsorozatot nyolc éve indították el az intézményben, amelynek eredményességéről az elért helyezés is árulkodik.
- A projekttel az alapvető célunk az, hogy az ökológiai gondolkodást terjesszük, valamint olyan programokat szervezhessünk, ahol a környezettudatosság kerül a középpontba - mondta Nász János könyvtáros, az ökológiai program felelőse. - A kezdeményezés egyébként 2010-ben indult, és mára már különböző lehetőségekkel sikerült kiegészíteni a projektet - tette hozzá.


A közös játékkal új dimenziók nyíltak meg a könyvtárbanFEL

Társasjátékokkal ismerkedhettek, sőt sajátot is készíthettek a résztvevők a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár link gyermekkönyvtár részlegén. A szünidei program vendége a Társasjáték Klub volt, amelynek tagjai beavatták az érdeklődő gyerekeket több érdekes játék rejtelmeibe.
Emellett saját ötlet alapján barkácsolhattak a gyerekek. - Dobókockát, könyvjelzőt és ötödölő társasjátékot is készítettünk - mondta Való Anna. - Otthon is gyakran szoktunk társasozni. Anna hozzátette: ez azért jó, mert együtt van a család. Hasonló véleményen volt a mellett ülő Olívia is. - Az én kedvencem a Dixit - mondta Szabó Olívia. - Ez egy logikai játék, nagyon szeretem az ilyeneket, mert elgondolkodtatnak.
A lányok szerint sokkal többet ér egy jó közös társasjátékozás, mint a számítógépes játékok. - Ilyenkor együtt lehetünk a családunkkal - tette hozzá Olívia. - Meg szerintem sokkal jobb, ha szemtől-szemben látjuk azt, akivel játszunk. A társasozás megtanít a csapatmunkára, fejleszti a taktikai és stratégiai érzéket, természetes módja a készségek fejlesztésének. De a kiskoruktól társasjátékozó gyerekek könnyebben megtanulják elviselni a kudarcot és a sikert is.
A gyermekkönyvtári részleg légkondicionált termében, felnőtt iránymutatással pedig még inkább ki lehetett bírni azt a pár órát a számítógép nélkül.


Szerzői engedély nélkül lehet másolni vakok számára speciális könyveketFEL

A szerzői jogi törvény úgy módosul, hogy a vakok és látássérültek számára készülő speciális könyvek az eredeti jogtulajdonos engedélye nélkül is elkészíthetők - a módosítás tervezete a kormány honlapján jelent meg. A tervezet indoklása kiemeli, hogy a vak, látássérült és nyomtatott szöveget egyéb okból használni képtelen személyeknek a megjelent művekhez való hozzáférését meg kell könnyíteni. Ebből a célból 2013-ban - a Szellemi Tulajdon Világszervezete keretében - született meg a Marrákesi Szerződés.
Ennek célja, engedélykérés nélkül lehetővé tenni egyrészt könyvek, hangoskönyvek és más nyomtatott anyagok vakok és látássérültek általi érzékelését lehetővé tevő különleges formátumú példányainak előállítását, továbbá az e példányok nemzetközi cseréjét a Marrákesi Szerződéshez csatlakozott országok között.
A hozzáférhető formátumok közé tartozik a Braille-írás, a nagyított betűs nyomtatás, a speciális navigációs e-könyvek és hangoskönyvek, a hangalámondás és a rádiós műsorszolgáltatás egyaránt. A Marrákesi Szerződést az Európai Unió 2014. április 30-án írta alá, ez kerül most be a hazai jogba.
Analógiák

Egységes jegyrendszer lesz a közlekedésben - mikor lépnek a könyvtárak az olvasójegyekkel?FEL

Címkék: analógia | marketing |

Országos közlekedési tarifaközösség létrehozásán dolgozik a kormány, a távolsági autóbuszokon, vonatokon, városi járműveken egyetlen jeggyel lehet majd utazni - erről beszélt Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyar Időknek.
Mosóczi László a lapnak adott interjúban többek közt arról beszélt, a minisztériumban a közlekedési rendszerek összehangolásán dolgoznak, aminek keretében 2020-ig egységes menetrendi, utastájékoztatási és jegyrendszert hoznak létre.
Ez a vasúti és buszjáratok párhuzamosságainak kiszűrését, a csatlakozások biztonságos megszervezését jelenti, és azt is, hogy az ország két pontja közt utazva csak egy jegyet kelljen megváltanunk, függetlenül attól, hogy ehhez hányszor kell átszállni buszról vonatra vagy helyközi járatról helyi járatra. Ez viszont nem jelenti azt, hogy összevonják egy cégcsoportba az állami közlekedési vállalatokat, de vizsgálják a lehetőségeket.
Praktikus

Hogyan segíti a Nintendo Labo a könyvtári alkotói tér mozgalmat? (olvasóink szavazatára)FEL

A Nintendo Labo videójátékos hardveren fut, de a megszokottól eltérő formában. A fogyasztók alkothatnak, kreatívkodhatnak is közben. A készlet különböző mintába hajtogatott kartonlapokból és egy fényvisszaverő szalagból áll. Ezen a szalagon keresztül lép kapcsolatban a Nintendo Switch Joy-Con vezérlő a játékokkal. Továbbítja a hely- és távolsági adatokat. Így az eszközzel igazából is lehet játszani.
A Nintendo Labo két készlettel mutatkozott be 2018. áprilisban. A Variety Kit mutatja be ezt a világot öt projekttel. Ezek bármilyen korban és technológiai tudással használhatók. A legnagyobb hatást a zongora kelti. Olyan mintha a felhasználó tényleg zongorázna. Szinte varázslatosnak tűnik, hogy ez hogyan lehetséges a kartonpapíron keresztül. (link )
A Robot Kit viselhető elemeket tartalmaz, amit a felhasználók magukra vehetnek. Majd ezekkel maguk irányíthatnak egy robotot a játékban. Mintha a gyerekek maguk válnának óriásrobottá. (link
Ha a könyvtárosok már kipróbálták a Variety Kit lehetőségeit, akkor érdemes megnézniük a Toy-Con Garage-t. (link Segítségével a felhasználók teljesen saját építményeket is létrehozhatnak. Példaként a GameYplain összegyűjtött néhány ilyen kiemelkedő alkotást. (link
Segítségével a könyvtárosok számára nagyon sok mókás és egyben elragadó lehetőség adódik a STEAM (tudomány, technológia, mérnöki tervezés, művészetek, matematika) oktatására. (ref.: Habók Lilla)


Időzíthetjük leveleinket a Gmailben - időzíthető kommunikációs kampányFEL

Új küllemmel és hasznos funkciókkal gazdagodott néhány hete a Gmail, egy hasznos dolog azonban továbbra is hiányzik belőle: a levelek előre időzített küldése még nem elérhető, de most kiderült, hogy már dolgoznak rajta a fejlesztők. Az Android Police egyik újságírója szúrt ki a levelező mobilos alkalmazásának legújabb verziójában, az APK telepítőfájl kódsorában egy részt, amely szerinte az említett funkcióra utal. (Bár a frissítéshez tartozó telepítőfájl most is elérhető a neten, tapasztalataink szerint ez nem tartalmazza az időzítés lehetőségét, így nincs értelme kísérletezni vele.)
Az, hogy a Google ilyesmin dolgozik, még nem jelenti azt, hogy a funkció rövidesen használható is lesz, erre ugyanis semmilyen információt nem talált a portál munkatársa. Így napokba, de akár hónapokba is telhet, mire a fejlesztők kiadják a vonatkozó frissítést. Az szintén nem ismert, hogy a webes felületen mikor lesz használható. Nem volna túl életszerű, ha a két platform között túl sok idő telne el, valószínűsíthető tehát, hogy mindkét helyen egyszerre kapcsolják majd be.
Ha már most szeretné későbbi időpontra időzíteni a levelek küldését a Gmailben, akkor egy külsős segédprogrammal már megteheti: itt link találja a számítógépre és telefonra is elérhető ingyenes eszközt.


Gyerekfoglalkozásokra - dekoráció műanyag-hulladékból, vasalóvalFEL

Az alábbi linken a kisfilm
1. segít könyvtári gyerekfoglalkozások tematikai kiegészítésében.
2. iskolai- és gyerekkönyvtár a napközis tanítók figyelmébe ajánlhatja az anyagot (saját információforrás-fontosságunk erősítése).
3. pr-minta egy üzenet, készség gyors, nyelvi nehézségeket kikerülő, látványos közreadására.
4. elgondolkodtat a könyvtárban lévő hasonló témájú papír-anyagok értékéről, létjogosultságáról. (MG)
Kisszínes

Tervszerűen okoz függőséget a közösségi médiaFEL

"A közösségi média applikációk 'szándékosan' okoznak függőséget a felhasználóknak." A BBC Panorama c. műsorában több applikáció tervezőt és elemzőt is megkérdeztek a témáról.
A végtelen görgetés kitalálója, Mr Raskin szerint rengeteg tervezőnek csak az a feladata, hogy olyan fejlesztéseket tervezzen, ami miatt a felhasználó még több időt tölt az eszközzel, mert a nagy cégek üzleti modellje ezt kívánja tőlük. "Ahhoz hogy megkapja a cég a következő befektetést és feljebb menjen a tőzsdei értéke, a felhasználó applikációval eltöltött idejének is növekednie kell" .
Elvonási tüneteket is produkált egy volt Facebook alkalmazott, amikor 2012-ben otthagyta a céget és a szolgáltatásait is, mert szerinte "Határozottan tudatos volt az ahogy a terméket szokás-formálóvá és addiktív hatásúra tervezték". "Van egy olyan üzleti modell, amelynek célja, hogy bevonja Önt, és hogy alapvetően leszívjon annyi időt az életéből, amennyit csak lehet, majd eladja ezt a figyelmet a hirdetőknek."
Ms Leah Pearlman a like-gomb társ-feltalálója szerint a Facebook az alábbi helyzetekre nyújthat becsapós megoldást: "Amikor szükségem van érvényesítésre, megnézem a Facebook-t. Magányosnak érzem magam: Hadd ellenőrizzem a telefonomat. Bizonytalanul érzem magam: Hadd ellenőrizzem a telefonomat".
Talán ebből fakad, hogy tanulmányok azt mutatták ki, hogy vannak összefüggések a túlzott közösségi média használata és a depresszió, a magányérzet és számos más mentális probléma között. Angliában a tinédzserek átlagosan heti 18 órát töltenek a telefonjukkal, melynek nagy részében a közösségi médiát használják. A legfrissebb jelentések azt mutatják, hogy a Facebook olyan funkciókat tervez, amelyek segítségével a felhasználók megtekinthetik, mennyi időt töltöttek az alkalmazásban az elmúlt hét napban, és napi határidőket is beállíthatnak. Vajon ez melyik üzleti modellt fogja támogatni? (via OMMIK Hírlevél)


A regényolvasásról akarták lebeszélni a szülők a gyerekeketFEL

A kora újkori morális pánikok számos tanulsággal szolgálhatnak a mostani aggódó szülőknek, de szórakoztató is olvasgatni, hogyan féltették több évszázadon át a szülők gyermekeik erkölcseit a regénytől - attól a műfajtól tehát, amelyet ma kétségbeesetten próbálunk a gyermekeink kezébe visszatuszkolni, hogy ne kizárólag youtubereken nőjenek fel. De hasonlóképpen alakult át a gondolkodás is a hatalomgyakorlásról, ennek az időszaknak a mítoszi alakja Machiavelli - aki nem feltalálta, csak megfigyelte és leírta a nevével fémjelzett politikai viselkedést.
A megoldásaink persze formailag különbözőek, mégis zavarba ejtően hasonlóak lehetnének: újra kell rendszereznünk a tudást, elsősorban a meglévőt aktívan használni; kidolgozni a hitelességnek és az igazságosságnak a korszerűbb fogalmait; felszámolni a rideg hierarchiákat, és lehetővé tenni a társadalmi mobilitást, hogy végül minél többen minél inkább urai legyenek a saját életüknek. A mostani politikai trendek ezeknek épp a tökéletes ellenkezőjét propagálják. Tisztességes és értő embereknek ma nincs más választásuk, mint megpróbálni életben maradni és távolabbi perspektívából kiindulva dolgozni: a munkánk értelmes, akkor is, ha nem hoz gyümölcsöt; a tudásunkat meg kell őrizni, feldolgozni és archívumot képezni belőle, hogy hozzáférhető legyen mindazok számára, akik cselekvőképesebb korszakhoz keresnek útmutatást.


Közeleg a kultúrharc? - Nem vállalják a megmérettetést és a megszégyenüléstFEL

Békés Márton azt állítja: "a balliberális értelmiség által meghatározott nyelv és viszonyítási rendszer nem érvényes", ezért inkább "magunkkal kell vitatkoznunk". Amiben annyi ráció kétségkívül van, hogy így el lehet kerülni a megszégyenülést az érvek nyilvános csatájában.
... Feltűnő az is, hogy egyetlen jelentős jobboldali alkotó sem szállt bele a kultúrharc legújabb szakaszába.


Webes adatbázis Amszterdam csatornáinak szemetéből - ráadásul interaktívFEL

"Below the Surface" (A felszín alatt) egy új website, ami 700 000 műtárgy leleten keresztül mutatja be Amszterdam 5000 éves történetét
A "Below the Surface" újonnan indított multimédiás projekt, melynek során a legkülönfélébb leleteken keresztül lehet Amszterdam történetét nyomon követni Kr. e. 3000-től napjainkig. A hétköznapi tárgyak, mint egy 2002-ben kiadott rozsdás olasz euró, vagy egy Ericsson mobil készülék mellett igazi régiségek, mint például egy XVII-ik századi porcelánedény figurája is megtalálható.
Az amszterdami észak-dél irányú metróépítéseknek köszönhetően az Amstel folyó medrét 2003-2012 között archeológusok is vizsgálhatták. A szárazra kiszivattyúzott folyómederből 700 000 tárgy került elő: a leletek egy város sokoldalú életének megkövült pillanatait tárják fel véletlenszerűen, sok apró részlettel. A több éves régészeti munka eredménye egy 12 méter hosszú és 3,34 m széles installáció formájában is látható a Rokin metróállomáson: egy nagyméretű táblára gondosan összeválogatott és felszerelt tárgyak színpompás kavalkádjaként. A projektről és a tárgyakról további információk, történeti magyarázatok olvashatóak a holland-angol nyelvű honlapon. Itt a felhasználó kiválaszthatja kedvenc darabjait, és azok fotóit szabadon manipulálva saját alkotást hozhat létre. Emellett a tárgyak idővonalba rendezett nézetéből további csoportosítások szerinti válogatásokat kérhet le, mint például: "élelmiszer gyártás és fogyasztás", ahol a legrégebbi darab egy őrlőkő Kr.e. 400-1100-ból, míg a legmodernebb egy 1975-2005 közöttire dátumozott hasis pipa.
A multimédiás projekt összekapcsolja a valóságos, térbeli installációt az online felületen elérhető információkkal és önálló interakcióra is készteti a felhasználót valamint egy 54 perces dokumentumfilmben is ismerteti a projektet. (via OMMIK Hírlevél)
Információforrások

Hatalomátvétel - a Heti Válasz archívuma maradFEL

Megszűnik a hetilap digitális kiadása, a valasz.hu-n sem lesznek friss írások. Június 14-től már csak digitális formában lehetett olvasni a Heti Választ, most ez is megszűnik - tudta meg a hvg.hu. A hírt erről a valasz.hu-n link is közzétették. A valasz.hu megmarad, azonban nem frissül tovább, archívumként működik.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu