Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/27., júl. 11.

Következő lapszámunk júl. 25-én jelenik meg.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Értékeink a jövőt formálják (vándorgyűlés)
Belső terek a British Libraryban (fotókkal)
Párbeszédet kívánunk szakmai vitákban, nem hatalmi dörgedelmet (felmérés)
Tudjuk-e mérsékelni a könyvtárhasználók és fenntartóink stressz-szintjét?
Egy férfira öt nő jut a közkönyvtárosok között - és következményei
Adatkönyvtáros? - Igény lenne rá...
Információkeresésben különösen gyengék a magyar diákok
Könyvtár: az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közössége?
Egyre több magyar vállal önkéntes munkát - könyvtárba bevonható speciális tudás
Nincs mese, a mesterséges intelligencia tájékoztat és befolyásol
Meglévő RFID-rendszerre is épülhet mesterséges intelligencia
Az internet nem felejt - segít az Internet Archive az eltüntetett anyagok megkeresésében
Több ezer közmunkást rúg ki a kormány
A muszlim könyvtárak a középkorban - magánból közkönyvtárak
Szeberényi Gábor Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója
Magunkra hagyott minket a Facebook az álhírekkel

Analógiák

Marketing-ötlet - használóink születés- és névnapjára (alap verziós példa)
Nyitottak vagyunk? - a sokszínűbb szervezetek eredményesebbek
Miért tesszük letölthetővé a feldolgozott adatainkat, és miért ajánljuk ugyanezt másoknak?
Amikor tartalmas a tanagyag, mégis érdemes kritizálni - könyvtárosképzés?!
Agrárszakemberek is beléptek a közművelődés és a településmarketing piacára - kreativitás-példa

Kisszínes

Miért nincsenek középkorú hölgyek a könyvborítókon? (olvasóink szavazatára)
Az összeesküvés-elméletek elsősorban megnyugtatók
Több száz tankönyvet átírnak - végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?

Információforrások

Politikai értékrended a nyílt-zárt és a gazdasági jobboldal--baloldal között
Portál karrierváltóknak: Újraterveztem
Múzeumi Dolgozók Nemzetközi Napja - a humán infrastruktúrát támogatja
Ezeket nem tudja letenni a gyerek! - egy könyvajánló
Ha érdekel az univerzum


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Értékeink a jövőt formálják (vándorgyűlés)FEL

Bölcs címadás! Mondhatni, hogy nesze semmi, fogd meg jól, de én inkább el előrelátást fedezem fel benne: kizárja a megosztó gondolatok lehetőségét (több barát marad így :) Tehát kimarad belőle a lényeg: milyenek is azok az értékek? Így megint nem kell szembesülni, felmérni, vitatkozni, a kedélyeket felizgatni, kellemetlen kérdésekkel szembesülni, kreatív súrlódás alanyai lenni, izzadságos munkával tudatosan jövőt építeni. Nem tűnődünk el, hogy bizonyos értékeink céljaink elérésének esélyét csökkentik, s ezekből egyre több van az idő haladtával.
A helyzet azért is kényelmes, mert nincs kontroll, azaz egy hasonló másik szervezet, mely bizonyíthatná: más döntések mentén hova máshová lehetett volna eljutni.
Persze, akármilyen is volt addig az út, jó visszanézni pl.: link )
Kultúráról, versenyképességről volt már vándorgyűlés - mindenféle előrelépés nélkül; könyvtárügyünk, mint a Titanic zenekara, muzsikál tovább. Tudástermelés link nem látszik kibontakozni. Mérsékelten vagyunk tanulékonyak. Bizonyítjuk: nem e képességre van szükségünk a rövid távú túléléshez. Ettől függetlenül jó évente egyszer összegyűlni, informális keretek között beszélgetni, bárkit megszólítani, kérdezni. Ebben legalábbis érték a vándorgyűlés. Vajon elég-e ez a címben említett jövőhöz?

Hírforrás: KIT-információ
2018. július 11.

Belső terek a British Libraryban (fotókkal)FEL

A brit nemzeti könyvtár (BL) külleme link után nézzünk belső tereibe. Ezek mint nyilvánosak, azonban olvasójegy szükséges az olvasótermek használatához (cím és aláírás ennek a feltétele). A könyvtárt több kritika érte azért, mert diákok is használhatják e tereket, ám a BL külön programokat is kínál az általános iskolások számára is - kutatáshoz szoktatva a fiatal korosztályt. A több száz férőhelyes olvasótermeket természetesen inkább kutatók töltik meg. Főként a húsvéti és a nyári időszakok a telítettek.
Az olvasóterem használói jogosultak Boston Spa külső raktár állományának igénybe vételére is.
A könyvtárban egyidejűleg több kiállítást is tartanak (kép és szöveg - ld.: link : MG; BL) - aktuálisan például a hangtár muzeális anyagait lehet megtekinteni - azaz: meghallgatni.

Hírforrás: KIT-információ
2018. július 11.

Párbeszédet kívánunk szakmai vitákban, nem hatalmi dörgedelmet (felmérés)FEL

Charles Handy az 1960-as években kifejtette, hogy a több fél által hozott döntés jellemzően nemcsak jobb minőségű, de a participáció - az érintettek bevontsága - miatt jobban végre is hajtható. A KIT két közelmúltbeli felmérése szerint ezzel a nem elhanyagolható előnnyel szakmánk (legalábbis az utóbbi 50 évben) nem kívánt élni - önként visszavetve saját potenciálját. A nem reprezentatív kapott eredmények a kívánt állapotról ld.: link illetve a tapasztalt állapotról:
A szakmai vitákban...
1 - a megfelelő információk birtokában lévők döntenek
32 - a pozícióban lévők döntenek
1 - kiterjedt szakmai eszmecserérék során születik döntés
2 - jó, hogy nem sietjük el a döntést.
Az észlelt és a kívánt állapotot összevető pókháló diagram itt található: link
Jól kiolvasható belőle: a válaszadók szerint a pozícióra alapuló döntéshozatal rovására a kiterjedt szakmai vitákra kellene helyezni a hangsúlyt. A válaszadók nem kedvelik sem a bennfentesi információhozatalt, sem a döntések halogatását. Indirekt módon megállapítható, hogy a válaszadók kirekesztve érzik magukat a döntéshozatalból, saját tapasztalataik parlagon hevernek. Hogy a döntéshozók a döntésekhez mit használnak fel, nem derül ki a jelen adatokból, de hogy a legértékesebb erőforrást parlagon hagyják, az biztosnak tűnik. (MG)


Tudjuk-e mérsékelni a könyvtárhasználók és fenntartóink stressz-szintjét?FEL

Mark Cuban dúsgazdag amerikai üzletember és valóságshow-sztár elárulta, mi az, amit munkaadóként igazán nagyra értékel egy alkalmazottban. Nem a szokásos erények valamelyikét - legyen okos, szorgalmas, kezdeményező stb. - emelte ki. Nála (és nem csak nála) egy további tulajdonság kell ahhoz, hogy soha ne akarjon megválni egy beosztottól.
Cuban elárulja, hogy a stresszmentes munka jelentőségét saját magán tanulta meg. Ifjabb korábban ugyanis kiabálós, veszekedős ember volt, amivel stresszes környezetet teremtett maga körül és ez meglátszott üzleti teljesítményén is. Ha növeled a stresszt magad körül, akkor a környezetedben lévők teljesítménye, versenyképessége hanyatlik - fejtegette egy interjúban nemrégen.
Filozófiáját a következő jó tanácsban foglalja össze mindazoknak, akik arra kíváncsiak, hogyan válhatnak jó munkatárssá: Ha enyhíted a stresszt, akkor jól fogsz muzsikálni. Ha drámákat provokálsz, akkor nem fogsz jól szerepelni.


Egy férfira öt nő jut a közkönyvtárosok között - és következményeiFEL

Mark Deckers szeret játszani a könyvtári statisztikával. Miért is ne? Viszonylag friss, pontos, könnyen kezelhető, nyilvános - no és a tényalapú döntéshozatal alapja, Hollandiában. Mint írja: Egy éve írt egy cikket arról, hogy eltűntek a férfiak a könyvtárból. Most egy lépéssel tovább megy: minden 50 év alatti férfi szinte fiatal isten a könyvtárban! A múlt héten ismét átnézte a 2016-os könyvtárak statisztikáit - a személyzetre figyelve. Gyorsan kiderült: 16% férfi, 84% nő a közkönyvtárosok megoszlása Hollandiában. Ám ez nem túl meglepő még. Ám rosszabb a helyzet, ha a korszerkezetet is vizsgáljuk.
Igen, természetesen tudod, hogy nem vagyunk a legfiatalabbak, de ezek a kapott grafikonok attól még fájdalmasak. A közkönyvtárosok több mint 80%-a 40 évesnél idősebb, és az összes alkalmazott közel 65%-a 50 évnél idősebb. Az adatokat összegezve az ágazatnak csupán 5,6%-a ötven év alatti férfi. (Mark Deckers)
- A társadalom egészére a férfi dominancia jellemző, persze, Hollandiában kevésbé, mint idehaza. A használók nagyobb hányada is nő. A dominancia azonban ellenkező előjelel sem üdvös. Ha azonban a közkönyvtár a teljes társadalom szolgálatát vallja küldetésének (nem csak papíron), akkor alapvető kötelessége megszólítani az alulreprezentált használói közösségeket - esetünkben a fiatal férfiakat. A "Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz" attitűd azonban sok szempontból inkább elrettentő marketing-gondolkodást tükröz és ér el hasonló negatív hatást. Nagyban növekedhet az esély a közkönyvtári küldetés követésére, ha a fiatalabb férfiak nagyobb arányban kerülnének a könyvtár munkatársainak körébe. (Itt persze a nem és életkor helyett inkább az attitűd a kérdés.) Ilyen esetben feltehetően növekedne a technológia kihasználtsága, csökkenne az alacsony hatékonyságú munkavégzés, inkább tényekre alapulna a döntéshozatal - mely a használószám növekedését és a könyvtárak nagyobb elismertsége hozhatná magával. (MG)


Adatkönyvtáros? - Igény lenne rá...FEL

A kutatás egyre inkább digitális eszközöket alkalmaz. Az ennek során keletkező adatokat kezelni kell, úgy, hogy hozzáférhetővé tesszük, szervezzük és hosszú távon megőrizzük őket. A könyvtárosok ahhoz szoktak hozzá, hogy az adatok az információs értékpiramis alján, az információ és a tudás szintje alatt találhatók, tehát nem kell velük foglalkozni. Mára azonban megnőtt fontosságuk, ezért a könyvtárosok egy részének - e funkciót támogatandó - egyre inkább az adatok szakembereivé (is) kell válnia. Jó hír, hogy számos vonatkozó feladatot már meglevő ismereteik és készségeik birtokában meg tudnak oldani. A digitális források jövőbeni használhatóságához például azzal járulhatnak hozzá, hogy
- dokumentálják, hogy honnan származik az adott adatállomány,
- miért fontos és hogyan kell használni.
Amikor metaadatokkal látják el az adatállományokat, a feladat ismerős számukra, viszont sokkal összetettebb annál, mint amire a szöveges dokumentumok esetében van szükség. Az adatok esetében is van referensz-interjú, amely általában több kérdésből áll, mint annak hagyományos (és jól ismert) formája. Lehetséges ugyanakkor, hogy eredményeként az adatkönyvtáros hasznos, de nem végleges válasz tud csak adni a felhasználónak. (Koltay Tibor)

Hírforrás: Koltay Tibor
2018. július 11.
Régebbi hírforrás(ok): Kutatás 2.0 - hogyan kapcsolódhat be a könyvtáros? link Tippek referenszinterjúhoz, adatkönyvtárosok számára link

Információkeresésben különösen gyengék a magyar diákokFEL

Továbbra sem használják eléggé tudatosan és biztonságosan a fiatalok az internethez kapcsolódó szolgáltatásokat, annak ellenére, hogy a digitális eszközök használati aránya elég magas a korosztályban. A Microsoft a 21. Századi Oktatásért Alapítvánnyal közösen dolgozott ki egy módszertant, melyben a 13-18 éves fiatalokat különböző kitalált, mégis hétköznapi tevékenységek közben mérte.
Az Európai Unió DigComp 2.0 keretrendszerére épülő mérés a digitális kompetencia összesen öt fő területére fókuszált, köztük az információkeresés, -szűrés és -értékelés, a problémamegoldás, az online biztonság, a tartalom-előállítás és a kommunikáció. Meglepő módon a legnagyobb problémát a célzott internetes keresés, illetve a kapott információk szűrése és feldolgozása okozza a diákok számára, beleértve az álhírek felismerésének a képességét is. A Microsoft szerint ezeknek a területeknek a fejlesztése minden vizsgált iskolában egyaránt indokolt lenne.


Könyvtár: az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közössége?FEL

A könyvtár a kölcsönzői szolgáltatások mellett olyan térré válhat, amely lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre, a kicsiktől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak tud programot biztosítani - közölte Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdán Keszthelyen, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50., jubileumi vándorgyűlésén.
Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a könyvtár az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közösségét jelenti, amelynek alapja az írott kultúra, a műveltség és a tájékozottság. Mindezek alapján a könyvtár olyan közösségi térré válhat, ahol az emberek nemcsak kölcsönöznek, hanem jól érzik magukat, ahova szívesen térnek be. Kiemelte: ez lehet könyvtárak újraértelmezett szerepe a 21. században. (SZON)
- Az államtitkár - korábbi nyilatkozata link kapcsán - a KIT számára elmondta, hogy a titkársága által felderíteni szándékozott kulturális fehér foltok nem csak területileg, hanem közösségek szintjén is léteznek.


Egyre több magyar vállal önkéntes munkát - könyvtárba bevonható speciális tudásFEL

Címkék: önkéntes | munkaügy |

Magyarországon valamivel több, mint tizenegyezren vállalnak rendszeresen önkéntes link munkát. A szakemberek szerint nagyon nehéz ma az önkéntesek lelkesedését fenntartani, de tény, hogy az iskolai közösségi szolgálatot végző diákoktól a nyugdíjas korú emberekig lehet segítőket találni.
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderül, hogy a legnépszerűbb ágazatok, amelyben az önkéntesek tevékenykednek, a közigazgatás, a szolgáltatóipar, az oktatás, valamint a szolgáltatóipar. Ezt követi a humán egészségügyi, szociális ellátás.
Smudláné Fazekas Margit, a Re-Formáló Egyesület elnöke a lapnak azt monda, hogy ha az önkéntes munkával járó anyagi támogatottság nagyobb lenne, és némi elismerést tudnának biztosítani az önkéntes segítőik számára, legyen az akár program vagy ajándék, úgy sokkal könnyebben tudnák fenntartani az érdeklődést.
Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója szerint viszont az elmúlt években egyre népszerűbb az önkéntesség. Az önkéntesek olyan feladatokat vállalhatnak, ahol új kompetenciákra tehetnek szert, amelyeket akár a munkájukban is felhasználhatnak, hasznosabbá válhatnak önmaguk, illetve a környezetük számára, emellett rengeteg energiát meríthetnek - mondta.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok "önkéntes" kifejezésre link

Nincs mese, a mesterséges intelligencia tájékoztat és befolyásolFEL

Lil Miquela egy 20 év körüli lány, talán kevesebb. A vele egyidősekhez hasonlóan az Instagram profilján nemcsak szelfik tolonganak, hanem rengeteg más kontent is, amik a közösségi médián általában előfordulnak: képek arról, mit eszik, milyen ruhákat hord, kikkel lóg, vagy éppen hol nyaral. Lil Miquela egy influencer [kb.: véleményvezér].
1,2 millió követővel a háta mögött az utóbbi hónapokban számos cég kereste meg, hogy promotálja a márkájukat szinte valamennyi iparágból: divatcégektől az üdítőital-forgalmazókon át, az egészséges életmód üzletágban ásványi anyagokkal kereskedő vállalkozásokig. Olyan brand-ek mint a Prada, a Diesel vagy a Moncler az ügyfelei.
Lil Miquela nem létezik. Jobban mondva: nem létezne, ha még mindig a 20. század keretei között gondolkodnánk. A digitális kreáció azonban már korunk első sikerre termett, nem hús-vér influencereként látta meg a napvilágot. A los angeles-i Brud áll mögötte, az a robotikára és mesterséges intelligenciára szakosodott cég, ami a technológiák médiára alkalmazásából csinál pénzt. Jelenleg egy szerkesztőségnyi ember gyárt tartalmat a 2017 óta zenei karrierbe is kezdő, pop ikonná váló Miquela számára. A hírek szerint azonban Brud alkalmazottaitól hamarosan egy gépi tanulási rendszer veszi át a feladatok nagy részét, így sok tekintetben önálló életre is kelhet.
A kompjúter generált modellek és avatárok mára sikeresen kitörtek a luxusmárkák és divatházak marketing szegmenséből és egyre szélesebb követői tábort toboroznak maguknak - és hirdetőiknek - a közösségi felületeken. Amikor 2016 elején még a Final Fantasy kreátora által gyártott rózsaszínhajú animált hősnő osztotta meg a közvéleményt a híres Louis Vuitton kampányban, még nem sejtettük, hogy két évre rá a CGI influencereké lesz a terep, akik a hírfolyamok elárasztásával a politikába is alaposan beletrappolnal.


Meglévő RFID-rendszerre is épülhet mesterséges intelligenciaFEL

A nagy tömegű mintára támaszkodó elemzések felkészítenek az emberi intelligencia működésének szimulálására, és a gépi tanulás folyamatának előkészítésére, amelyet egyéb fejlődő tudományágak is támogatnak, pl. az agykutatás, génkutatás, 3D képfelvételek. Az RFID rendszereket egyes elemeit tekinthetjük az első könyvtári mesterségesintelligencia-alkalmazásnak, amelyeknél megtörtént a szenzorok és könyvtári rendszerek automatikus kommunikációja és tranzakciója, automatikus következtetésekkel, amely majd az IoT (Internet of Things) fejlesztések elterjedésével megjelenik a háztartásokban, iparban, közlekedésben, turisztikában, mérnöki rendszerekben, de elsősorban az orvosi informatikában, a minta-alapú diagnosztizálás, az evidencia-based orvoslás és a távoli betegállás digitális rendszereiben. (Ld. pl. a T-Systems e-medSol, HISMobil, MedIQueTelemedicina rendszereit.)


Az internet nem felejt - segít az Internet Archive az eltüntetett anyagok megkeresésébenFEL

Eltűntek a Magyar Időkről Bayer Zsolt azon cikkei, amiket izraeli hátterű kémcég munkája nyomán rakhatott össze.
(...) Szombaton viszont megjelent a Politico.eu-n egy cikk arról, hogy maga az izraeli Black Cube hírszerző cég is érintett volt a magyar civilek elleni mérsékelt sikerű lejárató kampányban. Pontosabban egy volt Black Cube-alkalmazott elismerte nekik, hogy legalább az egyik, felvételeket készítő ember aktív Black Cube-alkalmazott. A magyar kormány egyébként nem akart reagálni a lap kérdéseire.
Másnapra viszont Bayer Lili, a szombati cikk szerzője kiszúrta, hogy a Magyar Időkről csendben lekerült az összes érintett Bayer-cikk, vette észre link a 444.hu. Szerencsére ettől még, ha valakit érdekelnek, akkor az internet archívumában azért fellelhetőek ezek a tartalmak, mint a "Pénzügyi érdekek a humanizmus mögött" link , a "Kétezren dolgoznak a mágnás céljaiért" link és a "Sorosék több millió dollárt költöttek el Magyarországon politikai befolyásolásra" link


Több ezer közmunkást rúg ki a kormányFEL

Majdnem négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium július elsejével - értesült a Magyar Hang. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak: könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat.
Fontos körülmény, hogy a kistelepüléseken - a kulturális közfoglalkoztatottak 65 százalékát itt alkalmazzák - minimális az esélye annak, hogy ezek az emberek a munkaerő-piacon állást találjanak. Nemcsak azért, mert a néhány száz fős falvakban nemigen akad hasonló munkakör, hanem mert e helyeken a programban részt vevők többsége 50 év körüli; egy részük pedig szellemi vagy fizikai állapotuk miatt nem képes a versenyszférában helytállni.


A muszlim könyvtárak a középkorban - magánból közkönyvtárakFEL

Nem túlzás azt állítani, hogy a muszlimok alapították a középkor legjelentősebb könyvtárait, amelyek szerepe nem korlátozódott a könyvek összegyűjtésére, hanem teret adtak a kutatóknak, hogy kutassanak és tanulmányokat készítsenek, amely révén a tudósok, az értelmiségiek, és az irodalmárok célpontjává váltak. A könyvtárak az évszázadok alatt a kultúra széleskörű terjesztésének központjaivá váltak, főként annak köszönhetően, hogy biztosították a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy mindig készek legyenek ellátni a szükségleteket, és eleget tenni az oda látogató tanulni vágyók kívánságainak.
Az elöljárók és nemesek magánkönyvtáraikat közkönyvtárakká alakították, vagyis olyan közintézményekké, amelyekhez hasonló akkoriban még elképzelhetetlen lett volna Nyugaton. A muszlimok megelőzték a keresztény Európát abban, hogy felismerték mennyire fontos közkinccsé tenni a könyveket.
Érdekességként megemlítendő, hogy a Dár al-Hikmah link ingyenes szállást kínált a tudósoknak és látogatóknak, amelynek fenntartását a központi költségvetésből biztosították.


Szeberényi Gábor Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatójaFEL

Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója közel húszéves könyvtárvezetői pályafutását követően június 30-tól nyugdíjba vonult. A hónap elejétől a könyvtár új főigazgatója Szeberényi Gábor lett, aki 1999 óta a könyvtár munkatársa, 2014 óta a Digitális Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője, majd 2017-től a Könyvtár stratégiai és innováció főigazgató-helyettese volt.


Magunkra hagyott minket a Facebook az álhírekkelFEL

A Facebook magunkra hagyott minket a kamuhírekkel, de semmi pánik, mert mesterséges intelligencia fog segíteni, ami sokkal hatékonyabb, mint az emberek. Ebben a mondatban kétszer is hazudtam. Vagy nem. Nézőpont kérdése, hogy mit fogadunk el igazságnak - ezzel a felismeréssel jöttem haza Varsóból, ahová a Facebook hívott meg, hogy a hírfolyamért felelős termékmenedzserrel beszélgethessünk arról, mit tesznek - vagy nem tesznek - a kamuhírek visszaszorításáért. A beszélgetés azzal indult, hogy borítóképen látható ábrán vázolta a helyzetet.
Ahhoz, hogy egyáltalán álhírekről beszélgethessünk, abban kéne megállapodni, hogy mi a teljes hazugság. Mi a propaganda, mi a csúsztatás, melyik álhír indul ártatlan tréfának, és milyen tartalom mögött vannak sötét szándékok. Ezt Sinan Aral a téma egyik legnevesebb nemzetközi kutatója mondta az Indexnek néhány hete, de a 2018-as magyarországi választás óta nem kell nemzetközi példákhoz nyúlni, hogy be tudjuk mutatni a helyzetet.
Tavasszal rendkívül jól szervezett migránsgriogatásos propagandában csúcsosodott ki itthon a fake news-probléma, de a kamuhírek mindig is velünk voltak. Hatékonyan küzdeni ellenük szinte lehetetlen, mert az alapjuk az ember vágya az önigazolásra: az az ősi képességünk, amivel hajlamosak vagyunk igazabbnak vélni, ami közelebb áll a szívünkhöz. A Facebook megjelenésével annyi változott, hogy sokkal könnyebb egy szenzációba csomagolt üzenettel pillanatok alatt tömegeket elérni. A jelenség előtt pedig látszólag letolt gatyával állnak azok is, akik létrehozták. Mondhatnánk, hogy nem a hangosbeszélő a hibás, ha valaki kiáll vele az utcára és hülyeséget beszél, de a Facebook egy olyan hangosbeszélő, ami pénzt csinál belőle, hogy mindenkit erre bátorít.
Analógiák

Marketing-ötlet - használóink születés- és névnapjára (alap verziós példa)FEL

Születésnapi üdvözletet küldött a bank. Bármelyik szolgáltató eljárhat így...
- Kedves [név]!
Ezúton szeretnénk kifejezni őszinte jókívánságainkat, és kívánunk Önnek nagyon boldog születésnapot!
Bízunk benne, hogy céljait, vágyait és elképzeléseit a jövőben is sikeresen eléri majd!
Köszönjük, hogy bizalmával az [...] Bankot tiszteli meg, és nálunk intézi pénzügyeit.
Ezúton szeretnénk Önt biztosítani arról, hogy a jövőben is számíthat ránk és szakértelmünkre, legyen bármilyen pénzügyekkel kapcsolatos kérdése vagy igénye.
Kellemes ünneplést kívánunk Önnek és szeretteinek!
Üdvözlettel: [...] Bank Hungary Zrt.


Nyitottak vagyunk? - a sokszínűbb szervezetek eredményesebbekFEL

Idén is több mint 100 cégvezetővel készül a Budapest Pride-ra a Nyitottak vagyunk kezdeményezés. A vezetők várhatóan összesen több mint kétezer kollégájukkal együtt fognak vonulni. Az akciót először tavaly hirdették meg, hogy a vezetők ebben a formában is ki tudjanak állni jelenlegi és jövőbeli kollégáik mellett, és amellett, hogy csak a tetteik alapján ítéljék meg őket, tekintet nélkül bármi másra.
A Nyitottak vagyunk alapítói mellett, olyan ismert világmárkák magyarországi vezetői is részt vesznek a felvonuláson, mint a Citi, BlackRock, Diageo, Eaton, Morgan Stanley, Nielsen, Procter&Gamble, Converse. Számos magyar vállalkozás is csatlakozott, mások mellett közösségi irodák, divattervezők, informatikai cégek, építesz irodák.
Nemzetközi kutatások is alátámasztják ennek jelentőségét, a BCG egy friss felmérése alapján egyértelmű a párhuzam a cégeken belüli sokszínűség és az innováció között, és a sokszínű cégek általában üzletileg is eredményesebbek. Ráadásul az ilyen szervezeteknél dolgozók jobban érzik magukat. Magyarországon például nyitott céget választana a 18 évnél idősebb diákok 83 százaléka.


Miért tesszük letölthetővé a feldolgozott adatainkat, és miért ajánljuk ugyanezt másoknak?FEL

Mert ezzel a mi munkánk is ellenőrizhetőbb, átláthatóbb és hitelesebb lesz.
Akár csak az elmúlt negyed évben számos fontos vagy érdekes kutatás összefoglalója jelent meg a magyar médiában, egyik-másik népszerűsége pedig azt mutatja, hogy a számottevőn is túlmutató érdeklődés mutatkozik a hazai tudományos eredményekre is. Ezek többségében a társadalom széles rétegeit érintő kérdések. Többször kerestem meg kutatókat azzal, hogy feldolgozás céljából megkaphatnánk-e az adatokat, nyilván minden kellő és jogos hivatkozást megadva. A legtöbbször választ sem kaptam a kutatóktól, más alkalmakkor a válasz egy kedves, de határozott nem volt, és csak pár esetben mutatkozott a kutatók részéről valamiféle érdeklődés. Persze vannak üdítő kivételek, például a Corruption Research Center Budapest, de egy kezemen meg tudom számolni azokat az eseteket, amikor a kutatók számára teljesen evidens volt, hogy az adataikat közzé kell tenniük.


Amikor tartalmas a tanagyag, mégis érdemes kritizálni - könyvtárosképzés?!FEL

Arra trenírozzák a hallgatókat, hogy sikeresen felvételizzenek külföldi top egyetemekre, de azt is szeretnék, hogy minél több diplomás visszatérjen. A Milestone Intézet alapítóival, Léderer Dániellel és Greskovits Györggyel beszélgettünk. (...)
Greskovits György: A jobb angolszász egyetemeken a fókusz általában azon van, hogy mennyire ismerted meg az anyagot, és arról mennyire tudsz kritikusan megnyilatkozni. Van még egy nagy különbség az általunk ismert külföldi és itthoni egyetemek között, ez pedig a tanárnak a szerepe az anyag átadásában. Egy kinti tanárnak nem okoz szakmai örömet az, hogy szimplán lead egy nagy adag tudásanyagot, neki az az élmény és a kihívás, ha az érvrendszerét megpróbálja ízekre szedni a hallgatóság.
HVG: Nálunk mi az akadálya annak, hogy a diákok "szétszedjék" ezeket az érveket, és kritikusan gondolkodjanak?
G. Gy.: Van egy zsigeri félelem a magyar diákokban, amit az a rendszerszintű szemlélet alakított ki bennük, hogy folyamatos teljesítménykényszert érezzenek. Arra vannak "rástresszelve", hogy minél előbb túl legyenek az órákon és a vizsgákon, a megszerezhető tudás emellett másodlagos. Érdekes módon nálunk ezt szinte azonnal levetkőzik.


Agrárszakemberek is beléptek a közművelődés és a településmarketing piacára - kreativitás-példaFEL

A bejárat és a kijárat között összesen 2,5 kilométert kell bolyongani. Van, ahol a kukorica magassága a 2,5 méter is meghaladja, így csak az eget és a többi növényt lehet látni, a kijáratot biztosan nem. Egy öthektáros kukoricatáblában 4,5 kilométeres labirintust készítettek a Csongrád megyei Kiszombor határában: a szombaton nyíló útvesztő ki- és bejárata között 2,5 kilométert kell megtenni, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el.
A labirintusjáték életnagyságú változatát egy hét alatt négy-öt ember készítette el, kapa és mérőszalag segítségével vágták be a másfél méter széles utcákat a kukorica közé - mondta Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke.
Az alaprajzot először milliméterpapíron tervezték meg, kicsiben. Központi figurája egy kukoricacső és a tízes szám, mivel ez a tizedik, jubileumi nyár, amikor útvesztő készült a Makóhoz közeli község határában.
Az útvesztőnél érdekes programok is várják a vendégeket. Szerveznek parasztolimpiát, kézműves foglalkozásokat, csillagászati és solymászbemutatót, az útvesztő leküzdése után pedig a gyerekek hagyományos népi játékokkal is múlathatják az időt.
Kisszínes

Miért nincsenek középkorú hölgyek a könyvborítókon? (olvasóink szavazatára)FEL

Barbara Ewing "The Actresses" című könyve újra kiadásakor szembesült a problémával, hogy a könyvesboltok nem szívesen fogadják be az ősz hajú hölgyet ábrázoló borítót. Az eredeti 1997-es változatra a kiadó egy fiatal hölgyet tett. A szerző akkor egyáltalán nem volt elégedett a döntéssel, ezért próbált most változtatni. A The Guardian megfigyelése szerint viszont a könyveken még akkor sem szerepel soha 40 év feletti hölgy, ha kifejezetten erről szól a könyv.
A cikk rengeteg olyan regényt megemlít, amely idősekről szól, de a borítóján egyáltalán nem idősek szerepelnek. Akár irodalmi regényekről, akár bulvárosabb típusúakról van szó. Többnyire tárgyak, épületek, gyerekek, fiatalok és fiatalok sziluettjei szerepelnek rajta. Például (a magyarul is megjelent regények közül) Elena Ferrante "Az elveszett gyermek története" borítóján tündérszárnyas gyerekek jelennek meg (link Allison Pearsontól a "Kemény dió" 50-es gyertyával ellátott tortát (link ábrázol. Anne Tylertől az "Egy spulni kék cérna" természetesen kék cérnát jelenít meg (link
A The Guardian rávilágít, hogy az 50 év feletti korosztály a "láthatatlan generáció (link Eközben viszont az olvasók igen nagy hányadát jelenti ez a korosztály (link Úgyhogy el lehetne fogadni, hogy nekik is van arcuk, amit a borítókon meg lehetne jeleníteni. (ref.: Habók Lilla)


Az összeesküvés-elméletek elsősorban megnyugtatókFEL

A hírfogyasztók egy jelentős része nagyon is tudja, hogy a tényújságírást már felváltotta a véleményújságírás, legalábbis az lett a zsurnalisztikai műfajok húzóága.
Végső soron ugyanis az összeesküvés-elmélet nem azt tükrözi, ahogyan a dolgok valóban megtörténtek, illetve történnek, hanem azt, ahogyan a dolgoknak meg kellett volna, illetve kellene történnie.
A valóság ugyanis túlságosan bonyolult, túlságosan szerteágazó, túlságosan nehezen felfogható, mi több, a valóság tele van szándék-nélküliségekkel, véletlenekkel, öntörvényű folyamatokkal, azaz a valóság minden tekintetben könnyedén kicsúszik a kezeink közül. A modern ember számára, azaz az olyan ember számára, aki hinni akar a valóság fölötti totális kontroll lehetőségében, a valóság igen-igen félelmetes valami.
Az összeesküvés-elméletek tehát elsősorban megnyugtatók.


Több száz tankönyvet átírnak - végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?FEL

A kormány 2019-re új Nemzeti alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, az Emmi államtitkára szerint a következő években több száz taneszközt dolgoznak át vagy fejlesztenek az "állami szerepvállalásnak köszönhetően". A tankönyveket az egri Eszterházy Károly Egyetemhez áttett OFI fejleszti és adja ki.
Az eddig "fejlesztett" állami tankönyvekkel kapcsolatban Arató Gergely írásbeli kérdésében megjegyezte, hogy azokról sorban derül ki: szakmailag gyenge minőségűek, gyakran tartalmilag is kifogásolhatóak. Ennek következménye az, hogy minden állami erőltetés ellenére is csökken az állami tankönyvek aránya, ma már az iskolások egyharmada a magánkiadók tankönyveiből tanul, amíg teheti - írta az ellenzéki képviselő, aki azt is megkérdezte a minisztertől: Mikor látják be végre, hogy az állami tankönyvellátás rendszere 1990 után másodszor is megbukott?
Információforrások

Politikai értékrended a nyílt-zárt és a gazdasági jobboldal--baloldal közöttFEL

Az Új Egyenlőség politikai tájolója 29 kérdésre adott válasz alapján mutatja meg politikai értékrendedet, 2 értékválasztási dimenzió szerint. Az így generált diagram egybevethető a közelmúlt magyar miniszterelnökei, nemzetközi politikusok és a magyar pártok értékrendjével is.


Portál karrierváltóknak: ÚjraterveztemFEL

Történeteink olyan bátor embereket mutatnak be, akik a korábbi pályájukat, állásukat elhagyva belevágtak az ismeretlenbe azért, hogy az álmukat megvalósítsák, és ebből mára meg is tudnak élni. Nem feltétlenül gazdagok, nem feltétlenül mind vállalkozók, de közös bennük, hogy most már flow-ban dolgoznak.
Célunk az oldallal, hogy a történetek révén inspirációt nyújtsunk az új utakat keresőknek, őszintén beszéljünk a várható kihívásokról és megmutassuk, hogy van értelme az álmok megvalósításába belevágni.


Múzeumi Dolgozók Nemzetközi Napja - a humán infrastruktúrát támogatjaFEL

Múzeumi Dolgozók Nemzetközi Napja, International Museum Workers Day - IMWD, egy olyan globális közösség, melyhez a kulturális örökséggel foglalkozó szakértők, múzeumi dolgozók csatlakoztak, beleértve a művészeket, oktatókat, kurátorokat, filmkészítőket, performansz művészeket, tervezőket és még sokan másokat, akiknek a tudása és elkötelezettsége évek óta segíti megalkotni, felfedezni, megőrizni és terjeszteni a kézzelfogható és nem kézzelfogható kulturális örökségünket.
A közösség küldetése, hogy a nagyközönség számára is bemutassa a terület szerteágazó szakmáit és szakembereit. A globális esemény idén június 28-án a közösségi média platformjain valósult meg (Twitter, WeChat, Facebook, Instagram, Weibo, Tumblr, Pinterest, LinkedIn, VKontakte, YouTube, etc.,) a tagok megosztották kedvenc tárgyaikat, munkájukról készült fotóikat és történeteiket a #IMWD2018 címen. Az idén 4. alkalommal megrendezésre került programot 2015-ben a MUSEUMVIEWS szerkesztője, Homa Taj indította el. Csatlakozni a imwd@museumworkersday.org e-mail címen lehet. (via OMMIK hírlevél)


Ezeket nem tudja letenni a gyerek! - egy könyvajánlóFEL

Címkék: marketing | olvasás |

Milyen könyvet adjunk gyermekünk kezébe, ha szeretnénk, hogy lelkes olvasóvá váljon? Ha a kötelező olvasmányokat kedvetlenül emeli fel? Cikkünkben olyan regényeket ajánlunk, amelyek elérik, hogy a számítógép, a telefon, a tévé helyett az írott szöveget válasszák a fiatalok! Ebben az írásban a 10-14 éves korosztály talál magának kedvére való könyvet.
Hol találhatunk rá a legjobb, legizgalmasabb ifjúsági regényekre? Ki lehet megbízható tanácsadónk, ha az a kérdés: milyen könyvet adjunk gyermekünk kezébe? Az iskola, a pedagógus meg tudná szerettetni a diákjaival az olvasását, de a kötelező és ajánlott olvasmányok kapcsán számtalan probléma merül fel.
Ezeket nem tudja letenni a gyerek!
Milyen könyvet adjunk gyermekünk kezébe, ha szeretnénk, hogy lelkes olvasóvá váljon? Ha a kötelező olvasmányokat kedvetlenül emeli fel? Cikkünkben olyan regényeket ajánlunk, amelyek elérik, hogy a számítógép, a telefon, a tévé helyett az írott szöveget válasszák a fiatalok! Ebben az írásban a 10-14 éves korosztály talál magának kedvére való könyvet. Kattints a listáért!
Hol találhatunk rá a legjobb, legizgalmasabb ifjúsági regényekre? Ki lehet megbízható tanácsadónk, ha az a kérdés: milyen könyvet adjunk gyermekünk kezébe? Az iskola, a pedagógus meg tudná szerettetni a diákjaival az olvasását, de a kötelező és ajánlott olvasmányok kapcsán számtalan probléma merül fel.


Ha érdekel az univerzumFEL

A Google Sky-t webes felületen érhetjük el a link webcím alatt, ahol egy olyan csodálatos térképet kapunk, ami a NASA eddigi műholdas felvételeit tartalmazza. Az égtérképen csillagok, csillagképek, galaxisok, bolygók, és a Föld holdjai is láthatók, amiket különféle nézetekből csodálhatunk meg. Az oldal alján található indexképekre (például Hubble-bemutató) kattintva pedig érdekes gyűjteményeket nézegethetünk, a képeket egyenesen ki is nyomtathatjuk.

Hírforrás: 24.hu
2018. július 11.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu